- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Fotók, videók mobillal
- Motorola Moto G54 5G Power Edition - nem merül le
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Apple Watch
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- One mobilszolgáltatások
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Pete55555
addikt
válasz
Pete55555 #79313 üzenetére
Kicseréltem az elemet, az rendben van.
A wifi kártyával nem jutottam sokra, most figyelem, hogy felismeri, eszközkezlőben látszik, de PRO/1000 MT-t ír ki. Nem 2200 bg-nek kéne felismernie ? Elvileg ahhoz való drivert is szedtem le a lenovo honlapjáról.
Ebay-ről ezt rendeltem.Sikerült
Megtaláltam az inteles drivert, felismerte, és működik f*szán
-
-
Tim82
félisten
válasz
Pete55555 #79068 üzenetére
Épp ezért elgondolkodtam, hogy egy linux disztrót dobnék fel rá a win mellé.
Van itt valaki aki használ linuxot T40-en, esetleg van ajánlott disztró, vagy forduljak inkább a linux topikhoz?A Linuxos topikban is én fogok válaszolni ilyenekre leghamarabb...
32 bites disztró kell neked.
Amit én ajánlanék: AntiX, vagy valamilyen kisebb erőforrásigényű ablakkezelős Ubuntu-származék (Lubuntu, Xubuntu -> LXDE, XFCE). Ubuntu-származékok esetén szükséged lehet a forcepae opcióra.
-
Tim82
félisten
válasz
Pete55555 #79065 üzenetére
Lemerült volna a kis gombelem az alaplapban?
Igen. Igazából T20-tól T500-ig azt hiszem, tök ugyanolyan csatlakozós-drótos gombelemet használ az összes Thinkpad (lehet, hogy még utána is, csak nem vettem eddig a fáradságot, hogy X201-X220-nál megnézzem), szóval nem nehéz találni bele.
Amúgy asszem, szabvány CR2032 elem, csak rá van forrasztva egy draut
meg egy csatlakozó, szóval kis ügyességgel veszel CR2032-t és átteszed rá a drautot.
Ha van bent a notiban akár pár percet bíró akku, akkor már nem felejti el a dátumot/időt egyébként a BIOS.
Jelen állapotban amíg ki nem cseréled a lemerült gombelemet, minden kikapcsolás után el fogja felejteni az időbeállításokat.
-
Tim82
félisten
válasz
Pete55555 #77646 üzenetére
De, egyértelműen jobban járnál, minden szempontból lelépi a T40-et a T60 ezzel a kiépítéssel is (és még bővíthető is, 2 + 1 GB DDR2 RAM, jobb proci, SATA SSD).
A T40-edből az 1 GB-os DDR modul és a 80 GB-os IDE vinyó külön is megér 4-6k-t. Együtt viszont inkább a beárazós topikban fognak rá valamilyen, a piaci szempontokat figyelembe vevő árat mondani.
-
Pete55555
addikt
válasz
Pete55555 #77616 üzenetére
Viszont felmerült bennem a kérdés, hogy nem-e járnék jobban ha lecserélném egy T60-ra?
Erre esetleg valaki?
Más:
Tervezgetem a GPU hűtést. Szétszedtem, újrapasztáztam a CPU-t, így terhelés alatt kb 5 fokkal javult a CPU és a GPU hőmérséklete is, de lehet megpróbálok javítani rajta (amennyiben marad a noti).
Íme a GPU - és a rá tervezett hűtés.
A terv az, hogy a fekete vonal mentén megvágom, aztán még vékonyítok rajta, elvégom keresztben, úgy 8 mm elvileg befér. (hűtés 90 fokkal jobbra fordítva lenne, csak így fényképeztem) -
Pete55555
addikt
válasz
Pete55555 #77587 üzenetére
Valószínű, hogy kicserélném a CPU-t egy 755-ösre. Ha már úgyis rendelek, akkor veszek egy wifi kártyát is, mert az sajnos hiányzik belöle.
Viszont felmerült bennem a kérdés, hogy nem-e játnék jobban ha lecserélném egy T60-ra?
20k lenne a T60 T2400-al, X1300-al, 2 Gb ram, 60Gb 100/100 hdd.Az enyémért mennyit kaphatnék (elvileg be is szémolná a srác, csak nem tudom mennyit ér az enyém)??
T40 jó állapotban, 1.5 Ghz, 1.25 Gb RAM, zsír új 80Gb IDE hdd, Ati 7500-al. -
-
válasz
Pete55555 #77581 üzenetére
Mit csapatsz rajta?
Nekem is volt T40-em. Ha a Radeon 7500 van benne, az passzív, azt vágod? Úgy értem, még hővezető trutyival sem kapcsolódik sehová, csak így van a chip, szabadon, mint a madár.
Ha jól emlékszem, lehet rá mókolni GPU hűtős bordát valamelyik későbbi sorozatból.
Nálam ezért fűtött az alja, az Ati chip környéke. Hozzáteszem, azóta is üzemel az új tulajnál, amennyire tudom. -
Tim82
félisten
válasz
Pete55555 #77577 üzenetére
Ha jól emlékszem, akkor a Pentium M-eket egészen jól alul lehet feszelni, talán érdemes volna megpróbálkozni vele RMClockkal. (Ha az RMClock-ra, illetve alulfeszelésre (undervolting) rákeresel a topikban, akkor egészen sok infót találsz. Illetve érdemes megnézni orichalcos fórumtárs Logout-blogját, egy magyar nyelvű útmutatóért.)
RMClock mellett van Throttlestop is, azt is lehet próbálgatni a célra.
-
barnam_
nagyúr
válasz
Pete55555 #72705 üzenetére
A procit én is ajánlom, szerintem ez a minimum, ami egy XP-hez kell manapság. Nekem is van (igaz nem TP) laptopom Dothan magos procival, 1 GB rammal, és épp használható a rendszer rajta. Mondjuk két ezerért lehet rendelek egy ilyen procit, +400 Mhz még javíthat is a teljesítményén. Plusz legalább van mit bütykölni
-
Tim82
félisten
válasz
Pete55555 #72707 üzenetére
Na, annyiban javítom magam, hogy gyárilag voltak Atheros chipsetes kártyák is benne természetesen, csak sikerült hülyén fogalmaznom.
Intelből a következők voltak benne gyárilag:
- Intel 2100B (még csak nem is G-s)
- Intel 2200B/Gés talán működik a T42, T43 Intel 2915B/G kártyája is a T40-ben, de erre nem vennék mérget.
Mindenképpen kérj FRU-t az eladótól (aki amúgy megbízható, vásároltam már én is tőle), az alapján pontosan utána lehet nézni.
-
Tim82
félisten
válasz
Pete55555 #72705 üzenetére
Azért nem működik a wifi, mert a T40-edben nincsen wifikártya.
Az hiányzik onnan. A fehér és szürke kábelek a wifiantennák; a piros-fekete szerintem a CMOS elem csatlakozóját köti össze az elemmel (az a sárga, kerek).
Ebben le is tudod csekkolni (Hardware Maintenance Manual, ha rákattintasz, elindul a letöltése pdf-formátumban).
Mini PCI (nem mini PCI-express, az az elterjedt!) wifikártya kell bele.
Magától csak gyári IBM FRU-s kártyákat fogad és maximum B/G szabványúakat, ez azt jelenti jelen esetben, hogy gyárilag csak IBM FRU-s Intel 2200B/G kártyát és - talán - 2915B/G-t tudsz beletenni.
Viszont... van rá hack. [link]
Ezek után bele lehet tenni akár N-es mini PCI kártyát is (pl. TP-Link TL-WN861N, Broadcom BCM94321M, Atheros AR9223). Ezek közül a Broadcom tud 5 GHz-en is üzemelni, ellenben eddig nem találtam hozzávaló Windows drivert (vélhetően azért, mert ez igazából routerekbe, ipari felhasználásra szánt kártya).
Hackelt kártyával nem fog működni a wifi LED, de erre van workaround. Be kell, hogy valljam, én TL-WN861N-nel próbáltam, nekem nem működött a ragasztgatós megoldás, de maga a kártya igen, bár ajánlott hozzá IBM-es Atheros drivert keresni, nem a TP-Link sajátját, mert az nem működött túl stabilan T42p-ben, 3-5 naponta elhajigálta a kapcsolatot és akkor csak újraindítás segített.
-
Tim82
félisten
-
azbest
félisten
válasz
Pete55555 #72699 üzenetére
Ebayen úgy látom 2-4 eft közt vannak ultrabay fiókok hozzá.
(#72698) brd: hmm, nem tudom mennyire tud ez reálisan működni. Például Visual Studiós fordítás közben nagy projektnél 80%-ot elvitt a kernel idő a prociból. Ráadásul az évek során tapasztaltak alapján valószínű, hogy a hardver is számít. A különböző io műveletek blokkolhatják / lassíthatják egymást. Néha extrém bugok is voltak némelyik alaplappal. Volt olyan lapom, aminél az integrált hangkártyával zenejátszás közben floppyra mentett adatok sérültek.
-
Tim82
félisten
válasz
Pete55555 #72696 üzenetére
Ha nem zavar, hogy nehezen tudod beletenni az adaptert + kilóg a SATA notivinyó és nem tudod a HDD fedelet a helyére tenni, akkor nyugodtan.
De szerintem életképesebb megoldás az optikai meghajtó helyére venni egy Ultrabay SATA vinyókeretet és abba tenni a SATA vinyót. Arról is tud boot-olni a T40-ed, csak maradjon meg a belső vinyóhelyen is valami rádugva az IDE csatlakozóra (ezzel kapcsolatban Flashcash fórumtárs itteni hozzászólásait nézd meg). Az Ultrabay hely is ugyanúgy IDE szabványt használ, az odatett SATA vinyó ugyanolyan sebességgel fog menni, mintha a vinyóhely IDE csatlakozójára dugnád.
(A T40-nek nyilván overkill lenne, de amúgy ha rákeresel a topikban, írtam korábban olyasmiről, hogy mSATA SSD-t átalakítóval be lehet tenni. Kulcsszavak: T43 msata ssd (tabletről írok, macerás lenne linkelni, elnézést).
Nem hiszem, hogy csak torrent mellett nagyobb lenne a noti fogyasztása 30-35W-nál.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Újszerű Asus ExpertBook B1 B1500 - 15.6" FullHD IPS - i5-1235U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - Garancia
- Lenovo Thinkpad L14 Gen 4 -14"FHD IPS - i5-1335U - 8GB - 256GB - Win11 - 2 év garancia - MAGYAR
- Szép! Dell Latitude 7430 ÜTÉSÁLLÓ! Üzleti Profi Ultrabook 14" -60% i5-1245U 16/512 FHD IRIS Xe
- Ahh! Dell Latitude 7430 "ÜTÉSÁLLÓ" Üzleti Profi Ultrabook 14" -50% i5-1245U 16/512 FHD IRIS Xe
- Core I9 ERŐMŰ Lenovo P1 Gen2 (8mag/16 szál 32Gb DDR4 1Tb SSD 4Gb Nvidia) laptopom eladó!!!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
- Honor X7B szép állapotban 6/128GB fekete / 12 hónap jótállással!
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Thinkpad X230 legenda: i7 CPU, IPS kijelző, 12 GB, dupla SSD, magyar villbill, webcam, fingerprint
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged