- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- 200 megapixeles zoomkamerát sem kap az S26 Ultra?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
-
Mobilarena
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
metal01
őstag
válasz
Tikakukac #83391 üzenetére
Teljesen egyetértek veled. Nálam amíg ez a T420 megy addig megy, utána nekem is max. céges lapos. Rengeteg idő, pénz és energia van nekem is a TP-ekben. Egy ideig még élveztem is a dolgot, sokat tanultam a szerelgetésekkel, szoftverezéssel (alulfesz, stb.), jó hobbi volt, de már csak nyűg és nem látom a jövőt benne. Inkább rakok össze egy normális asztalit majd amikor a lapos elpatkol.
-
metal01
őstag
Ha az én mentalitásomra gondolsz akkor az változik rendesen. Ugyanis kezdek kiábrándulni teljesen. Tudom, hogy nincs "tökéletes" gép, jelen esetben ThinkPad, de hogy mindig legyen valami szarság, pláne az újabb szériákkal, de a 20-assal is, az már elkeserítő. Az abakuszt természestesen (rossz) viccnek szántam. Mindegy, ez van.
-
metal01
őstag
válasz
Chaser #83378 üzenetére
Nem szívesen válnék meg a kalibrált profiltól, de egy darabig szerintem visszateszem az alapprofilt. Hátha... Szerzek egy másik kábelt is. Itt az VGA a prociba van integrálva ha jól tévedek. Ha az lenne a baj, akkor a proci hibája lenne? Illetve a proci melegedése is okozhat ilyet?
Amit még nem néztem, hogy ilyenkor a lapos panelje is átvált-e lila árnyalatra, vagy csak a külső monitor.
Na meg a dokk is... Nem egyszerű behatárolni ezt a hibát :/
-
metal01
őstag
Van egy ASUS PB248Q monitorom (színhelyesre kalibráltatva, icm profil Windowsba (Win7) bekonfigurálva). Külső monitorként használom a T420-hoz ami dokkon van. A dokk és a monitor DP porton van összekötve. A laposban csak IGP van. A monitor néha minden előjel nélkül lilás-rózsaszínes árnyalatúra vált. Egy restart után helyreáll. Mi lehet itt az ok?
- DP kábel?
- Driver?
- Színprofil kavar be?
- Monitor hiba?
- A lapos hardveres hibája lehet?
- ... -
metal01
őstag
Igen írtad. Erre emlékeztem én is. Nálam jelenleg 75-85 közé van állítva. Remélem ez is megfelelő intervallum. Pont azért állítottam én is ennyire, hogy legyen elegendő kraft, ha akkuról használom. Érdemes 75-85-ről 70-80-ra tenni, vagy ez már lényegtelen. az élettartam szempontjából?
-
metal01
őstag
válasz
Chaser #83308 üzenetére
Igazából amit írtam. Nem a ciklus a lényeg. Ha nem használom annyit akkuról a gépet adott alkalommal, hogy 20% alá menjen a töltöttség akkor töltőre téve nem kezdi el visszatölteni 85%-ra. Azaz muszáj lenne lemerítenem 20% alá, hogy visszatöltsön. Így, hogy 75-re tettem, tuti, hogy visszatölti 85-re és nem kell manuálisan állítgatom a PM-et, ha pl. 35%-on áll az akku töltöttsége és szeretném akkuról használni huzamosabb ideig.
Más. i5-2540M-et érdemes i7-2620M-re upgradeelni? Ahogy nézem 100 MHz és +1 mega cache a difi. Nekem nem tűnik szignifikáns különbségnek...
-
metal01
őstag
válasz
Francia91 #83303 üzenetére
Nálam 75 és 85 közé van beállítva. Ha 20-ra állítom be az alsó határt és pl. Csak 2-3 órát használom a lapost akkuról és ~35-40-ig merül akkor még nem kezdi el feltölteni ha töltőre rakom. Így kevesebb kraftom marad a köv. akkuról való használatkor, vagy a PM beállítást módosítva kell feltöltenem megint 85-re. Ha 75-ön van az alsó határ akkor annyit tuti merül egy akkuról használat közben, hogy ha töltőre teszem vissza töltse 85-ig. Vagy én gondolom, vagy csinálom rosszul?!
-
metal01
őstag
válasz
Chebbie #83285 üzenetére
Aprón nézz magyar billzetet. Szokott még elvétve lenni. A kiálló akku zavar? Szerintem a legtöbb régi szériát használó TP-es kiálló 9 cellás akkut nyúz
Lehet turbózni. Mehet bele SSD, max. 8 giga RAM, és P9700, vagy T9600 CPU. Úgy már elég tápos tud lenni a korához képest is.
-
metal01
őstag
Először azért nézd meg, hogy a BIOS látja-e a WIFI kártyát és nincs-e letiltva (Security -> I/O Access). A zsanéron húzni nem lehet. Ha nagyon lötyög, csere. Kártyát és zsanért E-bayről lehet legolcsóbban szerezni. Szervizes van akit szoktam/szoktunk itt ajánlgatni, de az új rendszer alapján már reklámnak minősülne
Ha érdekel írj privátot megadom az elérhetőségét.
-
metal01
őstag
T420-hoz van 4 db. 3M-es Lenovo logóm ami a fedlapon van. Ha esetleg valakinek lekopott/leesett... Ingyé' adom, ha valakit érdekel írjon pm-ben. Remélem nem minősül reklámnak
-
metal01
őstag
Anno a T400-at én zsír új dobozosan vettem itt az aprón "jóárasítva". Könnyített hulladék billzet volt benne gyárilag. Huppogott, csattogott, hajlott. Kb. 2 héten belül vittem a szervizbe. Nagyon pozitívan álltak a dologhoz. Tettek bele T60-as NMB-t
Na azt lehetett püfölni.
-
metal01
őstag
válasz
totron #82971 üzenetére
T400-at nyúztam 6 évig. Az egyik legjobb TP szerintem. Kijelzőt tekintve Samsungot és LG-t láttam. Ez utóbbi kategóriákkal jobb, mint a Samu. PWM engem nem zavart, sokakat szokott.
Amik problémásak lehetnek:
- Zsanér. Hamar kopik és nagy lehet a holtjátéka. 400/500-nál ez általános hibának mondott.
- Billzet. Van könnyített is belőle. Az nagyon gáz. Én egy T60-as NMB-t tettem bele. Az jóféle.
- Akku. A Sanyo hamar döglik. 9 cellás Pana akku kell bele.Ami plusz:
- Szinte semmi hangja a ventinek és baromi hűvös a gép.
- Alulfeszeléssel még inkább csendes lesz a gép és semmi hangja. Akkuidőt is megdobja valamennyire.
- Proci upgrade. P9700-al már egészen jól muzsikál.
- SSD. Sokat dob rajta (igaz csak sata2, de teljesen OK.)
- RAM. 8 gigáig lehet bővíteni.
- 16:10 panel. 1440x900-as felbontás. Az LG LED-es paneleknek nagyon jó a fényereje és TN-hez képest szép képe van.Jó kis gép, de azért már nem mai cucc. Lehet, hogy egy T420 már jobban megérné. De ha a keret ezt engedi akkor jó választás.
-
metal01
őstag
válasz
FoxiestFox #82896 üzenetére
Nem valami észszerű ugye?
Ugyanis ez is helyes már...
-
metal01
őstag
válasz
FoxiestFox #82893 üzenetére
Sajnos az új szabályzat szerint helyes a "deviszont"
-
metal01
őstag
BÚÉK tisztelt fórumtársak!
-
metal01
őstag
válasz
tothjozsi96 #82743 üzenetére
Amennyi időnként fontosnak gondolod, hogy a valós kalibrálási értéket lásd. Amúgy nem sok értelme van.
-
metal01
őstag
Esetleg próbáld meg a Francia91 kolléga által feltöltött driver pack csomagból a ThinkVantage Toolbox szoftvert feltenni. Hasonló, mint a Solution Center. Abban is van full system teszt. Nekem a Solution Center a vinyót látja hibásnak, de minden tesztszoftver (HDS, HD Tune, WD teszt szoftver) és a ThinkVantage Toolbox is hibátlannak teszteli. Lehet, hogy a Solution Center szarakodik neked is.
-
metal01
őstag
A BIOS nálam is csinált/csinál érdekes dolgokat. A legutolsó (legfrissebb - 1.46) pl. nem igazán tolerálja a dokkot, random fagy a gép bekapcsoláskor. Volt downgrade 1.37-re, azóta csak akkor csinál ilyet, ha közvetlen a dokkról levéve kapcsolom be a lapost. Azt is ritkán hál' istennek. Nézz utána esetleg, hogy melyik BIOS-t ajánlják a T420s-re legtöbben. Én is így downgradeeltem a T420-at.
Az SSD-n a gyári telepítés van? Ragaszkodsz hozzá? Esetleg csinálj recovery lemezeket belőle, hogy legyen meg az is és gyaluld a rendszert. Friss telepítés (nem buherált Windowsal - BIOS AHCI mód!) + System Update. Aztán ha akkor is szarakodik az SSD, akkor ott lesz a hiba. A melegedés meg a magas órajel miatt lehet. Power Managerben balanced (ahogy HSM kolléga is írta), a BIOS-ban a SpeedStep és Power Management legyen bekapcsolva. A pasztázás sztem még mindig opció. Rosszabb nem lehet tőle.
-
metal01
őstag
válasz
Bluesummers #82665 üzenetére
Új, fóliás? Nem olvastam vissza rendesen
Az igen. Bár akkor is lehet a paszta már kuka. Poros viszont nem nagyon. A procit valóban húzhatja bármi. Bár egy friss telepítés után... Lehet, hogy tényleg egy másik SSD vagy egy vinyó is akár próbának jó lenne.
-
metal01
őstag
A SpeedStepet és a Power Managementet szerintem nem kellene kilőni a BIOS-ban. Inkább a Windows alatt a Power Managerben a CPU-t állítsd adaptivra. Esetleg a Windows energiagazdálkodásában a max. CPU teljesítményt százalékosan kevesebbre (de ez sztem nem is szükséges első körben). Viszont egy MX-2/MX-4 paszta a procinak és egy kipucolás annál inkább.
-
metal01
őstag
válasz
s3toraph #82594 üzenetére
Én már nem tudom eldönteni, hogy kell-e vagy nem. Nálam (T420 - Samu 850 Pro + WD Red) ha fent van is minden OK, meg ha nincs fent is. Elviekben a sebességet optimalizálja SSD és HDD tekintetében is, valamint az energiagazdálkodásban is matat valamit. Eltérőek a vélemények, hogy kell-e vagy nem. Az SU kritikusként jelöli meg a telepítendő driverek listájában. Majd mérek egy sebességtesztet az SSD-n és a HDD-n is IRST-vel és a Windows saját driverével is. De szerintem ~ua. lesz.
-
metal01
őstag
-
metal01
őstag
Gyalultam a LSC-t. A WD Red-nél a smart drive self tesztre warningot dob. Kipróbáltam egy rakat IRST-t ua. Minden más szoftver hibátlannak látja a vinyót és nincs is gond vele. Lehet ez TP vs. WD kompatibilitási hiba? Vagy a LSC bugos? Érdekes, hogy a régi Thinkvantage Toolbox system tesztje hibátlanul teszteli a vinyót. Az extended HDD teszt is. Az meg vagy 4 óra...
-
metal01
őstag
válasz
jani0114 #82585 üzenetére
Van US angol (nincs hosszú i (í) betű. Van UK angol, ott megvan az i (í) betű gombja. A többi európai kiosztásún is. Méretben a billzet ua.
Szerk.: US-nél az í betűt altgr+j kombinációval lehet írni. Az Í betűt meg altgr+i, ha jól emlékszem. De ez működik bármilyen billzeten.
-
metal01
őstag
válasz
s3toraph #82575 üzenetére
Ez valami biztonsági frissítés. Nem tudom, hogy mit csinál. Megnéztem, nálam fent van. Próbáld meg feltenni. Hátha.
Tim82: Próbáltam a LSC tesztet Intel RST nélkül is. Akkor is warningot dob a SMART Drive self testre, de csak arra. A régi Thinkvantage Toolbox extended tesztje is simán végigmegy a vinyón. A HDS, HD Tune, a WD data lifeguard is hibátlannak látja. Csak a LSC szarakodik. Tuti van köze ehhez az Intel RST-hez. Anno T400-on a Lenovos RST-vel szintén hibát jelzett a teszt. Egy HP-s driverrel viszont nem. De az a T420-ra most nem megy fel platform hiba miatt. Gondolom attól függetlenül a vinyó jól működik, teszi a dolgát. Én nem vettem észre semmilyen anomáliát a warningon kívül.
Van esetleg valakinek olyan RST drivere ami nem Lenovos és felmegy T420-ra is? És működik is rendesen?
-
metal01
őstag
Nálam most jelenleg fent van. (Szerintem véletlenül bepipálva hagytam.) TRIM megy rendesen, nem jelez semmi hibát. Hagyjam fent, vagy gyalu? Mit lehet a Lenovos helyett feltenni? Próbáltam már HP-s drivert, de "nem támogatott platform" miatt nem megy fel.
Viszont amit nem értek még mindig (már régebben írtam), hogy a Lenovo Solution Centerben a HDD tesztnél Smart Drive self test "warning"-ot jelez. WD Red 1 terás vinyó caddyben. A vinyó tuti hibátlan. Gyakorlatilag zsír új. Minden más tesztszoftver szerint OK. Csak a LSC Smart Drive self testje jelez "warning"-ot. Ez miért lehet? Más vinyóval is ua. Szoftver bug?
-
metal01
őstag
válasz
s3toraph #82568 üzenetére
Ha feltelepítetted akkor: eszközkezelő -> IDE ATA/ATAPI vezérlők -> Intel(R) Mobile Express Chipset SATA AHCI Controller. Nyomj rá egy jobb klikket. Eltávolítás (illesztőprogramot is). Újra fog indulni a gép egyszer vagy kétszer. A Windows felteszi a saját SATA cuccait. Ha a System Update-et elindítod akkor fogod látni a "Critical update"-nél a Storage cuccot. Azaz most nem lesz feltelepítve. Egyelőre ne is tedd fel. Próbáld meg a Windows update-et enélkül.
A többieket kérdezem: van amúgy gyakorlati haszna/értelme az Intel RST-nek? Pl. T420 esetén?
-
metal01
őstag
válasz
FoxiestFox #82561 üzenetére
Nem emlékszem már mi volt abban a T410-ben. De szívtam vele eleget. Aztán a Google segített. Ott olvastam valami fórumon, hogy az Intel RST bekavar. És tényleg az volt.
-
metal01
őstag
-
metal01
őstag
válasz
Tikakukac #82357 üzenetére
Pár hónapja egy T520-at mentem megnézni. "Patika, szalon állapot" állt a hirdetésben. Majd jött a hideg zuhany. A gépben akku nem volt. Ott kotorászott a gyerek akkut hozzá. Billzet kiszedve. Mondván kifujta nekem a port belőle. Kábelek lehúzogatva. A fedlap és a sarkok szarrá kopva. A palmrest bal oldalából egy 1 centis darab letörve. Egy Intel matricával próbálta takarni. A panel karcos. A tapipad és a billzet olyan tükör fényes volt, hogy borotválkozni lehetett volna benne. A csávó ott is állította, hogy ez igen is szalon állapot. Pff... És a mai napig hirdeti ezeket a csoda gépeket.
Szerk.: Arról nem is beszélve, hogy telefonban még 3 db. gép volt és válogathatok belőle. Mire odaértem (kb. 1 óra) már csak a fent említett "szalon" gép volt. A többit elvitték. Persze. Egy óra alatt...
-
metal01
őstag
válasz
FoxiestFox #82347 üzenetére
Igazi prémium érzés
-
metal01
őstag
T420-hoz való caddy mely gépekkel kompatibilis még?
-
-
metal01
őstag
Ilyen üzenet még nem fogadott. De ezek szerint ez egy széria-bug. Több 20-as TP-n tapasztaltam már. T420, T520, neked x220. Mi lehet ez? Valami BIOS beállítás? Vagy valamelyik hardver?! Neked ez az akkuról sleepben jobb oldali sípolás nincs? Erről is olvastam egy külföldi TP oldalon, hogy valakinek egy zsír új T420s csinálja ezt.
-
metal01
őstag
válasz
MrSealRD #81944 üzenetére
Nem. Még a ThinkPad logóig sem jut el olyankor. Háttérvilágítás van, de sötét a panel. Semmire nem reagál csak a kikapcsolásra. Utána bekapcsolás újra és mindig OK. Ha dokkról veszem le a gépet és kapcsolom be utána közvetlen szinte mindig csinálja. Egy T520-nál dettó ez volt.
-
metal01
őstag
Nálam T420. Ez a "Néha nem indul" dolog nekem is előjön. Leginkább akkor, ha közvetlen dokkról veszem le, és utána kapcsolom be. De random dokk nélkül is. Ilyenkor ki- és bekapcsolás után megy rendesen. Egy T520-nál is volt ilyen. Egy régebbi BIOS-t tettem fel, azóta ritkábban fordul elő. Hogy ez mitől lehet? Próbáltam már mindent cserélve is. Caddy, vinyó, SSD, RAM, dokkoló. Nem ezek a ludasok.
Ciripelés szerencsére itt is minimális. Viszont akkuról (csak akkuról, ha táp csatlakoztatva van nem) sleepbe küldve a gép a jobb oldalából sipákoló hangot ad ki. Ezt sehogy nem sikerül kitalálnom, hogy mitől van.
-
metal01
őstag
válasz
Graphics #81277 üzenetére
Miért egyesével teszed fel a drivereket? Engedd rá szerintem a System Update-et. Max. kiveszed a pipát azon szoftverek elől amit nem szeretnél telepíteni. A többit felteszi simán.
Szerk.: A régi vasaknál a Power Manegert viszont érdemes manuálisan telepíteni. A 6.66.3 volt talán az utolsó még működő verzió.
-
metal01
őstag
Nem tudom mennyire hiteles a forrás, de egy-két fotó és infó van a 2016-os TP modellekről.
-
metal01
őstag
T420 fedlapján lévő csodás Lenovo logót lehet pótolni valahonnan? Az "e" betű megadta magát.
E-bayen láttam ilyesmit, de méretben nem passzol...
-
metal01
őstag
válasz
jjeahh #80729 üzenetére
Ki lehet pattintani a gombokat (óvatosan). Meg tudod nézni, hogy a mechanika sérült-e, vagy csak valami kosz került oda. De lehet, hogy maga a gomb sérült. Ha a mechanika vagy a gomb, akkor vatera/ebay-ről lehet csak gombot rendelni párszáz forintért. (Akár a mechanikával együtt is, csak azt nézd meg, hogy melyik fajta.)
A particionálást is meg lehet csinálni pl. ezzel. De én nem bízom az utólagos "szeletelgetésekben". Pláne, ha a rendszer is azon a vinyón van. Inkább telepítsd újra, vagy csinálj egy ghostot, majd formázd, particionáld ketté a vinyót és vissza a ghost.
Szerk.: Chaser kolléga megelőzött
-
metal01
őstag
válasz
roti86 #80678 üzenetére
Igen ez valószínű a bizonyos "CPU whine" jelenség. De nekem akkor jelentkezik (leginkább) amikor az akku benne van a gépben. Akkor a cicergés mellett van egy idegesítő sípoló hang is. Ha elküldöm sleepbe, akkor hallani igazán. Ha kiveszem az akkut és úgy kapcsolom be töltőről akkor nem sipákol. Valahonnan szerzek egy másik akkut és kipróbálom. Lehet, hogy az akku áramkörei szarakodnak. Kár lenne érte mert kb. 7 órát bír :/
-
metal01
őstag
válasz
donjohnson #80666 üzenetére
Ha volna
Szerk.: Ha valakinek van esetleg Pesten és kipróbálhatnám valamikor érdekelne a dolog. Hátha tényleg az a baj :/
-
metal01
őstag
válasz
Chaser #80664 üzenetére
Próbáltam másik táppal. Azzal is csinálja. De a fura, hogy csak akkor amikor az akku bent van a gépben. Ha kiveszem akkor nem. Az akku nem rossz, az tuti. Inkább valami konstrukciós bug lehet ez, mert nem csak nálam jön elő. Viszont idegesítő mert néha olyan, mintha a fülem csengene...
-
metal01
őstag
válasz
tototos #80662 üzenetére
Az bizony tud hangoskodni. Nekem is volt egy WD black anno a T400-ban. Cseréltem blue-ra. Most egy WD red van a T420-ban. Az utóbbi kettő már csendesebb sokkal.
Engem inkább ez a cicergés/magas frekvenciás sípolás zavar a T420-nál. Kifejezetten akkor hallatszik, ha az akku benne van a gépben/vagy akkuról használom. Ha kiveszem az akkut és úgy nyomatom tápról akkor nem sipákol. Ha az akku bent van akkor igen. Ha elküldöm sleepbe a gépet akkor is nyomatja ezt a zajt. Olvastam külföldi fórumokon is, hogy létező jelenség, de megoldást nem nagyon tudnak. :/ Esetleg valakinek van ötlete?
-
metal01
őstag
válasz
atomanti19 #80525 üzenetére
Ezt az eladót tudom ajánlani. Tőle van a T420-am. Patika állapotú, nem buherált gépei vannak és fél év gart is vállal.
-
metal01
őstag
válasz
jjeahh #80493 üzenetére
Szerintem abszolút nem visszalépés. A T420 1600x900-al teljesen jó. Ha meg mellé teszel egy külső nagyobb monitort és azon (is) használod a gépet akkor meg pláne nem gond a 14". Cserébe viszont lesz egy mobil laposod amit hurcolászhatsz is. A 15"-os gépeket én nem cipelném
-
-
metal01
őstag
Nem a teljesítményre gondoltam. Meg vagyok elégedve most nagyon is. Pláne, hogy majdnem ki is maxoltam a T420-at. Még egy i7 elférne, de jelenleg nem érzem hiányát. Hasít a 2540M is rendesen
Inkább a tartósság miatt aggódom kicsit. De én is úgy vagyok vele, hogy majd legózok, ha muszáj és életben tartom ameddig lehet
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Asus TUF 16 FA607PI - 16" 2,5K 165Hz - Ryzen 9 7845HX - 32GB - 1TB - RTX 4070 - Win11 - 1,5 év gari
- Újszerű Lenovo Thinkpad L14 G5 (Gen5) AMD Ryzen 5 7535U 16GB RAM 512GB SSD Win11Pro Gari: 25.09
- EliteBook 640 G11 14" FHD+ IPS Ultra 5 125U 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- HP Elitebook 850 G8 15,6' fullHD i7-1185G7 32/512GB + Notebook táska, Garancia
- Szép! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 32/512 Iris Xe FHD Magyar
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Xiaomi Redmi 13128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! I5 12600KF / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 512GB SSD
- Epson Workforce DS-530II Dokumentum szkenner
- Honor 200 Smart 256GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest