- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- MIUI / HyperOS topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Mindenki Z Fold7-et akar
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
csiga8
senior tag
válasz
Mexildos #2329 üzenetére
Amikor jobban melegszik a megszokottnál, akkor cserélni kell. Videókártyánál a garancia lejárta után a padot és a pasztát is cserélem mindig.
Általában az 1 mm-es jók a legtöbb helyre. Az egyik legolcsóbb, de már egészen jó az Arctic ( 6W/mk). Drágább a (sokat dícsért) Thermal Grizzly minus pad (8W/mk), vagy amit én kedvelek a Gelid ( 12W/mk).
Egyikkel sem volt még bajom. Ebayen, Alin egész jó árakon vannak.
-
Raggie
őstag
válasz
Mexildos #2329 üzenetére
Szervusz, nincsen ökölszabály, hogy mikor kell cserélni thermal padokat.
Kábé akkor amikor az általuk hűtött alkatrész melegedni kezd.
A 11 W/mk-s Alphacool tökéletes mindenhova ahova thermal pad kell. Ennél jobb hővezetésű thermal pad már arany árban van és csak külföldről rendelhető.
A vastagság viszont nagyon számít! Ha nem elég vastag, akkor nem érintkezik normálisan, ha túl vastag, akkor begörbítheti az alaplapot és rossz hőátadást is okozhat. Szóval azt javaslom, hogy vásárolj be 0,5-ös és 1-es vastagságból is aztán szemre úgyis látod, hogy hova melyik kell, milyen vastag az amit leszedtél.W/mk nem tudom pontosan hogyan jön ki, de minél nagyobb az érték annál jobb hővezetést jelent.
-
laychi
veterán
válasz
Mexildos #1935 üzenetére
A felületet tiszta alkohollal érdemes megtisztítani.(IPA- Isopropyl alkohol).
Ahol paszta volt,oda a noctua paszta is mehet.
Egy alkatrészre pasztát és padot is tenni kicsit hülyeségnek tűnik, érdekes megoldás a gyártótól.
Ez nem növeli a hővezető képességet,sőt inkább ellenkezőleg.(hacsaknem pont az a cél,hogy azok az alkatrészek szigetelve legyenek-vagyis ne melegedjenek át a többi hatására,amik a közösen érintkező bordát felfűtik.)(#1934) laca891 Egyszerűbb felhelyezés,nem kenődik össze vissza olyan helyekre,ahová nem kellene.
Ahol alkalmazzák nincs szükség akkora hőleadásra,illetve maga az alkatrész jobban ellenáll a magasabb hőingadozásnak,ami miatt nem szükségszerű paszta alkalmazása.DE egy rövid story még,hogy célszerű e vagy sem mást használni,mint amit oda kitaláltak:
Laptopnál volt anno,hogy a pad-ot pasztával váltottam ki,mert azt hittem,hogy majd az jobb lesz,aztán mivel jobb lett a hővezetés,jobban forrósodott az egész laptop.Ez is lett a vége...Egyszer úgy felmelegedett,hogy a kezem alig tudtam rátenni(és ez már a műanyag burkolat volt...,hagytam lehűlni,kikapcsoltam később,de másnap be már nem tudtam.
Olcsó régi laptop volt,netezésre használtam csak hébe-hóba,így javításra már nem költöttem,kukáztam. -
laychi
veterán
válasz
Mexildos #1929 üzenetére
Igen gap pad szinonímája a thermal padnak.
Nem tudom, hogy milyen vastagságú lehet gyárilag alattuk, de szvsz 1mm-nél nem több.
Keress olyat, aminek minél magasabb a hőátadási képessége W/mK-ban van megadva.
Lehetőleg ne fém alapút(mint pl. a coollaboratory liquid metal pad), mert az vezeti az áramot.Egyébként miért akarod cserélni? Régi lapod van, kiszáradt, kirepedezett vagy mi?
-
Raggie
őstag
válasz
Mexildos #1929 üzenetére
Szerintem nézd meg és mérd le hogy a mostani alatt milyen van és ugyan olyan vastagságút tegyél alá.
Ha vastagabbat teszel, akkor rosszabb lesz a hőátadása, ha vékonyabbat, akkor meg nem biztos, hogy mindenhol érintkezni fog, vagy ha túl szorosan ráhúzod, akár meg is karcolhatja a borda az alatta levő elektromos alkatrészeket. Sajnos csak a pontosan megfelelő vastagság az ideális...
Új hozzászólás Aktív témák
- magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintőkijelző
- Samsung Galaxy S23 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Oppo Reno7 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Nexus 6P 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HP Omen 80G8E9 - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB Type-C
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest