- One mobilszolgáltatások
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Yettel topik
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Android szakmai topik
Aktív témák
-
S.P.Q.R.
csendes tag
Nah minekutána volt itt már szó algoritmusokról szerintem óhatatlanul felvetődik a kérdés, igazából egy programozónak mennyire kell jónak lennie matematikából?
Tudom ez kicsit tág kérdés szal inkább pontosítok, munkája során ki mennyire használja az analizist, esteleg a statisztikát valszámot, operációkutatást, halmazelméletet(ezt szerintem sokan) kriptográfiát, mátrixokat, mod 2-es algebrát stb...
Illetve ha te lennél XY egyetem rektora a mai informatikusoknak(főként a szoftverfejlesztőknek) melyik tárgyakat tartanád ezek közül a legfontosabbaknak?
üdv:
S.P.Q.R. -
S.P.Q.R.
csendes tag
Nem vitatozni akarok, én se használok főként mert ez egy elméleti modell amit algoritmusok vizsgálatához használnak fel(persze valóban épiteni lehet ilyen gépet). Használható továbbá annak bizonyitására, hogy léteznek algoritmikusan nem modellezhető problemek. Szal nem igaz az amit a 30-as évekig hittek: "midnen megoldható csak eleget kell rajta tökölni"
Én csak ebböl indultam ki, ennyi -
S.P.Q.R.
csendes tag
Ezzel vitatkoznék erősen. Vannak ugyanis algoritmikusan eldöntetlen/algoritmikusan nem modellezhető problémák.
Amelyekhez Nem tudsz olyan Turing gépet késziteni ami biztosan megáll!
És van ilyen(Post probléma valamikor a 30-as években jöttek rá)
És vannak számitástechnikai szempontból kezelhetetlen algoritmusok is.
idézek:'A kezelhetetlen probléma definíciója
- Azok a problémák amelyek a futási idő
tekintetében a feladat méretének
exponenciális függvényével jellemezhetők,'
itten va hozzá egy jókis jegyzet, amiből a fenti idézet jött...
http://mokk.bme.hu/mediatervezo/targyak/programozas/media5_2.pdf
mindenkinek jó programozást meg fórumozást:
S.P. -
S.P.Q.R.
csendes tag
Bár kicsit brutálabb problémákat meg kell nézni hogy egyáltalán megoldható-e hatékonyan vagy létezik-e rá egyáltalán vmi. algoritmus.
Lásd Turing gépek,
http://www.kfki.hu/chemonet/TermVil/kulonsz/k002/algoritmus.html
Erröl jut eszembe P=NP?:S
már láttam anno a bme-n ilyen pólót is -
S.P.Q.R.
csendes tag
A mátrix egyfajta reprezentálása a több dim. tömbök
Megoldható, ha súlyozott és irányitott a gráf akkor ez hasznos lehet:
www.banki.hu/jegyzetek/mat/NMM_MATIII_2006/dijkstra.doc
Mindenkinek jó fórumozást
üdv: Én Magam -
S.P.Q.R.
csendes tag
Nah akkor megfordítom a kérdést(most figyeljetek
) Ha egy projekt manager nem a legalkalmasabb személy, akkor a projekt eleve veszve van?
A saját tapasztalatom az, hogy az egyik főnököm belenézett a kódba de az istennek sem akart kiszabadulni a visual basic-acces világból és csak abban volt hajlandó gondolkozni. De legalább(sajna) leült a kódhoz, bár php és java volt és mondott ezt-azt...A másik meg olyan volt, aki csak dirigált meg a szerződést lengette, hogy határidő meg stb...irreális dolgokat akart csináltatni, fontosabb volt számára a személyes ambíció stb, de nem pofázott bele mit hogyan valósítsunk meg...de a projekt mindkét esetben haladt, és nem tudom eldönteni, hogy melyik segített és melyik hátráltatott inkább...
A másik kérdés, ha nem feltétlen kell jó programozónak, és nem is feltétlen jó managernek vagy vezetőnek lennie a projekt managernek, akkor mi alapján lehet szerintetek eldönteni ki alkalmas rá és ki nem?
üdv:
S.P. -
S.P.Q.R.
csendes tag
Ki mit gondol, hogyan kell megközelíteniaz egység sugarú loosert...akarom mondani usert
Szal mi legyen az elsődleges szempont a user friendly felületen/arculaton. Ha a user olya tkér ami szakmailag nem indokolt, de pl ő a felhasználói képviselő, ti lebeszélnétek, vagy ráhagynátok ha ti lennétek ppéldául a projekt manager?
Következő kérdés, a projekt manager jó programozó legyen elsősorban hogy átlássa általánosságban(jó tudom ez így nem egészen lehet) a dolgot, vagy jó vezető ne adjisten jó menedzser?Vagy inkább ezek valamilyen arányú kombinációja?
Kinek mi erről a véleménye?
jó fórumozást:
S.P.stb.... -
S.P.Q.R.
csendes tag
Eléggé fel lesz paraméterezve, és úgy látom inkább hagyom a Visual studio-vs xml témát, ebböl is látszik hogy nem C#-ozom
Amúgy én a legutóbbi projektemben hosszú szövegek(nem olyan óriásikat azért;) változó fix), illetve cimkék tárolására használtam néha pedig sql scripteket tettem bele. A nagy adatoknak én is sql alapu db-t használtam, pl egy szótáron dolgoztam aminek a felületen megjelnő cimkéket xml-ből szedtem mig a szavakat és azok tulait MSSQL-ből.
Amúgy még mindig nem készültek el a SOAP-os kollegák, szal nem tudom beilleszteni, pedig már három órája várok rájuk -
S.P.Q.R.
csendes tag
Lehet almát körtével hasonlitunk, de mindkettő gömbölyű és finom, szal azért vannak hasonlóságok
A Visual studio Desiner kontra xml ezek szerint nagyjából jól sejtettem, bár most újdonságokat is megtudtam, és jó pap holtig tanulAmúgy mint irtam is, másféle dolgokra használom én is, de vannak határesetek amikor ez-is az is használható. Amúgy jó hogy a SOAP szóba jött most PHP5 alól épp SOAP-ozós progit fejelsztek ami majd valamilyen diagrammokhoz hiv meg függvényeket, vagy szolgáltat adatokat. Sajna kedves team-em késik ezzel szal határidő gondjaim lesznek, ha ők késnek én is kések
nah midnenkinek jó forumozás továbbra is:
S.P.Q.R. -
S.P.Q.R.
csendes tag
Nah akkor válaszolok
Tökéletesen tisztában vagyok hogy más szintű és máshogy táolódnak az RDBMS rendszerekbe az adatok, mint a fastruktúrában tároló xpath-al könnyen kezelhető XML_ben.
Máshol és máshogyan alkalmazzák, hidd el én is irtam olyan progit eleget ami mindekettőből dolgozik, vagy épp XML-ből visz ád SQL alapú DB-be adatot, tehát ilyen konvertáló progi szerűt stb...
Csak azért írtam le így mindenféle kategorizálás nélkül egymás után őket, mert csak pl-nek hoztam fel őket beszédtémának. Szal hidd el tudatában vagyok miket írok
Amúgy azzal vitatkoznék kicsit, hogy másra alkalmasak,KIS méretű adathlamz esetén egy xml file xpath-al elég jól kezelhető, nagy méretben természetesen nem de igazából arra lennék kiváncsi, hogy ki hol és milyen mértékben használ pl XML-t bizonyos adatok tárolására. Pl tételezzük fel hogy van egy rendszer mondjuk egy portál/vagy éppen valami ablakos alkalmazás, ami többnyelvű kellen hogy legyen, ugye az kézenfekvő hogy a gombok menük szövege valahol tárolódik. Több féle megoldás is van ezekre. Például ha jól tudom,(ha nem mea culpa nem vagyok c# fejlesztő
) a visual studionak is van kül desiner felülete a GUi készítését elősegítendő. S ha jól tudom az ilyen jellegű adatokat XML-ben tárolja. Ez csak egy példa volt, az ilyen jellegű példák sokaságát várnám.
mindenkinek jó fórumozást:
S.P.Q.R. -
S.P.Q.R.
csendes tag
Hát senkit nem érdekelnek az adatbázis alapu progik, és azok legfontosabb tulajdonságai ?
-
S.P.Q.R.
csendes tag
Nah úgy néz ki leült picit a téma javaslom kezdjük el az adatbázis alapú programokról szóló eszmefuttatást. A kérdéseket már feltettem feljebb..De megismételm.
-Ki mit gondol az SQL alapu db-kről?
-Mennyire kell elválasztani a kódot és a db-t egymástól? hallottam olyan véleméyneket, hogy lehetőleg legyenek függetlenek.
-Mit gondoltok kül OO-s db megoldásról pl olyamiről mint ami a Lotus alatt ketyeg?
-Újabb szabványok, pl XML(személyes kedvenc sokmindenre jó általános, jól kezelhető SGML származék) kezelésről, és adattárolásról kinek mi a véleméye?
-Ezeket ki milyen nyelven kezelné legszivesebben, személy szerint Java, PHP, C#-ban mind találtam rá nagyon jó kis megoldásokat
Nah lehet elmélekedni ezzel kapcsolatban
üdv: S.P.Q.R. -
S.P.Q.R.
csendes tag
Kezd ez a topic elég tanulságossá válni és ez jó
A századik hozzászólás jön pár nap alatt...
Nah DB-kről beszélünk?Nem csak feltétlen sql alapú adatbázisokról, de érdekel a véleményetek a kül OO-s megoldásokról, illetve a mai világban egyre elterjedtebb(amit amúgy én is hazsnálok ahol tudok) XML-s megoldásokról.
Ki hogy látja ezek jövőjét? -
S.P.Q.R.
csendes tag
Teljesen egyetértek veled, valóban fenn áll az a gond sajnos, hogy j2ee-s porgam megírása nem kispályás ügy, és sokezer oldalnyi kód és specifikáció no meg oktatási anyag kell hozzá és nem árt pár év gyakorlat sem. Több hónap alatt szokták a programozókat j2ee-re oktatni nagyobb cégek, és elötte pl a szakirányu végzettséget meg is követelik, netán 1-2 év gyakolatot is, pont a fent említett dolgok miatt. Ugyankkor látni kell azt is, hogy egy nagyobb j2ee-s program mennyire komplex, ugyanez értendő a .net keretrendszer kontra c#-ra is. Rengeteg dolog be van építve, sokminden plusszt tud a rendszer, szóval nem árt ezekkel tisztába lenni, de az eredméyn nagy és látványos tud ezáltal lenni. Valamit valamiért elven
Ettöl függetlenül én sem kedvelem a katt ide katt oda desinerrel tervezd gui-t féle megoldásokra, pl amiket az MS visual studio-ja és a segédprogramjai kínálnak...De valaki erre esküszik, mondván fene akar ezzel is törődni. Nos én azt mondom ki-ki a saját íze szerint, illetve amit megkövetelnek tőle a cégnél.
-
S.P.Q.R.
csendes tag
Hi
Az OO programozás lényege szerintem is, hogy a kódod átlátható keretbe foglalja. Pl függvénykeet, változóidat stb... Én sem tartom csodaszernek, viszont manapság erősen előretört talán a c++ és a java elterjedésének köszönhetően. Viszont többféle megfogalmazás is létezik ez ügyben, hallottam már olyat is idézem: " a c++ nem oo mert lehet használni szabad függvénykeet nincs minden osztályokba kényszeritve, szóval nem kötelező nem úgy mint pl a c#-ban" vagy a javaban. Amúgy nem egészen szószerinti idézet de ezt egy BME-n dolgozó c#-os kollgea modnta, aki nem 1-2 ezer soros programokat irt és nem egyedül, nos én nem értettem egyett mindennel, amit mondott(nem feltétlenül a fenti idézetre gondolok), de kicsinek érzem magam ahhoz hogy vitába szálljak vele.Következő kérdés: A projektben melyik fázisban és mekkora hangsúllyal tervezitek a db-t?
Tudom sok modern programnál ez alapvető jelentőségű(tisztelet ami nem használja)...
Amúgy örülök hogy ilyen szépen beindult ez a fórum remélem jókat fogunk itt még dumálni
üdv: S.P.Q.R. -
S.P.Q.R.
csendes tag
Amire én eddig rájöttem:
-Mindíg ellenőrizni kell minden bejövő adatot, nem bízok meg a userben.
-Lehetőleg minden függvényt agyonparaméterezek(amelyiket nem annak is megvan az oka)
-OO programing rulzstb...
üdv:S.P.Q.R. -
S.P.Q.R.
csendes tag
Hi!
Egy már meglévő topikban merült fel a kérdés, hogy a fejlesztők esteleg beszámolhatnának tapasztalataikról mind pozitív mind negaív értelemben. Továbbá általános jótanácsokat adhatnának mindenkinek, aki erre kiváncsi. Ez a topic nincs nyelvhez kötve, általános programozási ötleteket, eljárásokat, szemléletet stb.. leirását várom mindazoktól, akiknek ezzel tapasztalatuk van. Osszuk meg egymással jó és rossz tapasztalatainkat egyaránt, mindenki közös épülésére, beszéljünk múltbéli hibáinkról és jövőbeli terveinkről is.
Várom a kommeneket
üdv: S.P.Q.R.
Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! ASUS Z97-A Z97 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- Apple iPhone 15 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Beszámítás! Sony PlayStation 4 PRO 1TB fekete játékkonzol extra játékokkal garanciával hibátlan
- IBM/Lenovo Thinkpad T60
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest