- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Képen az iPhone 17 Pro kétféle akkumulátora
- CES 2025: Megjött az Amazfit Active 2
- Yettel topik
- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Speeedfire
félisten
válasz
CPT.Pirk #41452 üzenetére
Attól hogy rendelkezésre áll, még nem kell feltétlen kihasználni.
De akkor meg teljesen felesleges, itthon 2*20W-osak a dobozok. Nekem a 2*10W is bőven elég lenne, a gainclone is vissza van véve 10-es erősítésre. Az alap kapcsolásnál ha jól emlékszem 23-as erősítés volt.
De lehet tanulmányozom majd ezt a 75W-os jlh-t, hátha vissza lehet venni belőle az eredeti 10W-osra, de a hatásfok megmaradni 70%-on. -
Speeedfire
félisten
válasz
CPT.Pirk #41441 üzenetére
Anno azzal is szemeztem, de az A elfűt mindent és kell ideális esetben az Ágoston könyv szerint csatornánként 150VA.
75W nagyon sok, a rotel erősítőm is 2*40, de nagyon max fél hangerőn szoktam hallgatni. Már akkor is bontja a falakat.Én valami egyszerű közepes hangú AB osztályút keresnék. Ha ilyet nem találok, akkor a gainclone kap egy +- tápot és kalapkabát.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #41380 üzenetére
Aránylag egyszerűen lehetett átállni már a Quad rajz piacra kerülésével a uA741-ről az LM301-re (szerencsésebbeknek az LM101-re, ami a military specifikációkhoz közelített). Előbbinél elegánsan kerülték a zajparaméterek adatlapba foglalását míg az utóbbinál ezt becsületesen meg is adták. Annak idején a Quadon eszközölt mérések határozott különbséget mutattak zaj szempontjából vizsgálódva habár fülre ez nem volt egyértelmű.
A csere ma is érvényes, arról nem is beszélve hány újabb típus is vár(hat)ja a beépítést.
-
darvinya
titán
válasz
CPT.Pirk #41293 üzenetére
Villmérnökin is pl. az EU működése, viselkedéskultúra, munkaszervezés, jogi ismeretek, meg egy rakás egyéb tárgy van, ami véletlen sem kapcsolódik a szakmához de meg kell lennie a többségének.
De miért is sincs köze?
Gondolom nem te fogsz kimenni konnektor felrakni, meg ilyesmit vill.mérnökivel.?
Vagy még is arra meg elég a szakmunkás.Gondolom a munkásaid munkavégzési fázisait, tudásuk felmérése és a többiekkel együtt működésüket, naplózás, stb. csak úgy kipattan az ember agyából.
Ezekhez sok gyakorlat, és legfőképpen érzék kell, hogy egy gyors, megbízható minőségű csapatot összerakjon az ember akiknek van valóban minőségű munkája. -
Kernel
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #41239 üzenetére
Konkrét rajzot nem tudok, régóta nem építek már ilyeneket. Régebben, a Quad 405 előtt a klasszikus B-osztályú megoldásokkal kísérleteztem, amiről nemrég láttam egy jó cikket:
http://www.douglas-self.com/ampins/dipa/dipa.htm
Jelenleg is egy lényegében ilyen felépítésű Sony erősítőt használok, Darlington végfokkal (mármint egy tokba integrált a Darlingtonok vannak benne), +/- 50 V táppal.
Lehet, elvileg "illene" saját készítésű végfokot használnom, de amikor ezt a Sony erősítőt megvettem, akkor már nem akartam barkácsolással foglalkozni, szervizvállalkozás mellett. Ez meg egy távszabályzós, tuneres, kész cucc.
Múltkor elővettem a lomtárból a Quad 405-öt, szerintem egy jó kis zajú műveleti erősítő kellene bele, régebben nem is tűnt fel, hogy ennyire zajos, közelről hallgatva legalábbis.
-
Kernel
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #41232 üzenetére
Egyértelműen látszanak a nem japán alkatrészek és szerelés. A rózsaszín ellenállásokat régen a hazai üzletekben lehetett kapni, magyar gyártmány. Mint a hűtőcsillag is, régen a BEAG erősítőkben gyárilag is ilyet használtak.
Végfok a Rádiótechnika újságban is megjelent ismerős panel, én is ilyet építettem akkoriban.
Gyári készülékek egyébként nem szoktak ilyen hibákat produkálni, vagy ritka eset, azért is csodálkoztam. Házilag barkácsolt munkák viszont annál inkább, már amelyik rosszul van összerakva. Nem magával a végfokkal van a baj szerintem, egy másik is hasonlóan viselkedne, valószínűleg.
Nekem egyébként a csillagpontos testelés vált be legjobban. Egy réz saruban összefogtam átforrasztva a szükséges mennyiségű, vastagabb fajta sodrott vezetéket, azt lecsavaroztam a fémtestre. A fémházzal ez volt az egyetlen érintkezési pont.
Onnan egy-egy GND vezeték ment a végfokokhoz, előfokozatokhoz, hangszórókimenethez két szál is (bal-jobb). Bemeneti csatlakozók GND pontja a fémháztól szintén szigetelve, a bemenet csak a bemeneti áramkörhöz testelődhet.
A Graetz-hídról jövő vezetékek rövid úton a pufferekre, és csak oda, onnan ágazik tovább a +/- táp a végfokokhoz.
A táptrafó középcsapolása pedig a pufferek közös pontjára, majd onnan a csillagpontba.
-
Kernel
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #41230 üzenetére
Gyári rajzon egyértelműen nem látom, vagy ezen a videón sem:
https://www.youtube.com/watch?v=0qWXL8gjmjc
Így meg fura, mert ha adott egy típus, azon ilyen lényegi módosításokat nem szoktak gyárilag végezni, vagy akkor más típusjelet szokás adni neki. Nem beszélve a jogi részéről, hogy mi köze a Pioneernek és a Quad 405-nek egymáshoz, összedolgozott a két cég, ilyenről sem lehetett sehol hallani.
-
Kernel
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #41226 üzenetére
Mármint át lett építve Quad 405-re? Fojtót hiába teszel bele, attól nem fognak megszűnni a zavarok, gyakorlatilag semmi változást nem fogsz észlelni, szerintem.
Normális esetben fojtó nélkül sem hallható a 100 Hz-es tápzaj, akkor meg minek... Ráadásul a végfok táplálásához követelmény a tápegység minimális belső ellenállása, amin minden soros fojtó csak ront. Ha viszont a tekercs minél vastagabb és rövidebb huzalból készül, akkor megint ott vagy, hogy minek, mintha nem is lenne.
Fénycsőfojtó eleve szóba sem jöhet, túl nagy ohmos ellenállása miatt.
A tápegység minimális belső ellenállása egyébként stabilizált táppal lenne biztosítható, ami általában szintén nincs. Ehhez képest az egyszerű pufferes táp már eleve rosszabb ilyen szempontból, viszont gyakorlatilag mégis megfelel. De fojtókkal tovább rontani a táp DC-stabilitását már nem érdemes.
Erősítőépítésnél a zavarok, gerjedések, rádióvételek elhárítása tapasztalatot igényel, megfelelő, letisztult földelési hálózat kialakítását, az egységeknek önmagukban sem szabad gerjedést produkálni, vagy túlzott sávszélességük miatt rádióvételt.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #40809 üzenetére
Gondolom a Wideband és Narrowband Spurious-Free Dynamic Range adatlapi definíciójából adódik.
A szűrő tervezéshez aránylag több forrás is fellelhető a neten. Kipróbálható.
-
vodkaboy22
addikt
válasz
CPT.Pirk #39536 üzenetére
Ilyet csináltam már lovasismerősömnek.
Az +-41V-ról ment.
De kell egy kis módosítás.
Az végMosfet-eket duplázd. Mindegyik gate-jére egyenként tegyél 150Ohm-ot. Illetve mindegyik source oldalára 0.22Ohm/5W-ot tegyél.
A kimenet 10Ohm/68nF + soros L tagot hagyd ki nyugodtan... Tehetsz viszont a kimenetre 2-3kOhm/2W-os ellenállást. Kicsit lehet növelni a nyugalmi áramát de csak óvatosan mert hamar sok sok ampert fog kajolni...
Tápra elég érzékeny így ajánlom hogy használj fojtót és lehetőleg oldalanként 10mF kondit.
Mondjuk így.
Dióda > 470-1000uF > L tag (40-60W-os trafó 3-6V-os szekundere lehetőleg 1Ohm alatt Rdc-vel. ) > 10mF > wima 1uF
Nagyon jól szolt egy pár mission 703-massal. -
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #38072 üzenetére
Nem hiszem, hogy egy spektrum analízis elég adatot szolgáltatna a jitter mérésére. Elmélyedni alaposabban soha nem sikerült nekem benne. Beszúrok egy pár cikket. Nem csoda, hogy a "legnagyobbaktól" származnak: Agilent (ex Hewlett Packard), Texas Instruments, Maxim, Tektronics.
-
moha21
veterán
válasz
CPT.Pirk #37805 üzenetére
Üdv!
Mostanság azon gondolkoztam, hogy nekem is be kellene fejeznem a villamosmérnök képzésem.
Ugye anno a Kandóra jártam, dúrván 4 félév tárgy van meg.
Most debrecenbe akartam menni, de kiderült államin nincs levelező..
Kandót nem hiszem, hogy képes lennék lenyomni munka mellett, pláne amiatt, hogy most akár egy diff. egyenlettel meg lenék lőve. Tehát az, hogy elfogadnak egy rakás tárgyat az jó, de nem tudom képes lennék -e rá.
Békés megyében élek és itt is dolgozom villamos szakmában tehát a hely elég kötött. / szeretek itt dolgozni, mert sok gépet látok /. Csinálok egy technikusi képzést, de az meg kicsit " light"-os nekem.
Szóval nem tudom merre orientálódjak, mert szeretek tanulni és az időm/ pénzem leginkább ebbe fektetem, mert úgy érzem ebből talán tudok majd profitot is termelni. :-)Valakinek valami ötlet? Ki mit javasol mit érdemes tanulni, illetve hol és hogyan?
-
szabifotos
senior tag
válasz
CPT.Pirk #37790 üzenetére
Ez is ad egy kis reményt, hogy nekem is van esélyem.
Elektronikát itt infón is tanulunk már második éve, szóval valami fogalmam lenne a dolgokról.
Meg itthon is szerelgetek, forrasztgatok néha, amiket magamtól meg tudok csinálni.
Azt,hogy érted, hogy "a szakmát nem ott tanítják meg"? Akkor mégis hol?
Köszi a segítséget! -
szabifotos
senior tag
válasz
CPT.Pirk #37770 üzenetére
Hát ez egy nehéz döntés lesz, úgy érzem...
Igazából több minden érdekel ezen kívül, de azért is kezdtem el gondolkodni a villamosmérnökin, mert sok "szakmát" érinthet."jobb ha elfelejted a középsulis fizikát vagy a szakmunkás elektronikát." Ez most nem tudom, hogy nekem pozitívum lenne vagy negatívum, mert nem lenne nehéz elfelejtenem.
Az említett fizika tanárom azt mondta. "Én ilyen idősen majdnem megbuktam fizikából." Most meg fejben számol SIN-szal. Szóval még belőlem is lehet ilyen alapon bármi....Na igen, a másik oldala: a matek. Ebben sem túl kiemelkedő az oktatásunk. Idén hetekig nem volt tanárunk. Nem is vagyok profi matekos, viszont mikor külön-tanárhoz mentem akkor felfogtam a dolgokat, szóval lehet nem bennem van a hiba, itt sem.
Köszönöm a kis útbaigazítást. Még van 1 hónapom a jelentkezések leadásáig. -
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #36955 üzenetére
Csak visszatér az impedanciák ördöge. Opamppal nehéz lesz! Azért nem mindennapi frekvenciák a sokszázmegahertzek. Az ehhez való erősítők sem. Valami szimmetrizáló/asszimmetrizáló rajza kellene, lehetőleg passzív. Majd még keresgélek. Amikor először került szóba próbáltam egy ideig, de aztán sikertelenül feladtam.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #36885 üzenetére
A legnagyobb baj az asszimmetrikus/szimmetrikus jelkezelés. Talán az lehetne a megoldás, ha a bejövő koax után tennél egy balun trafót, az szimetrizálna, ott osztanád a jelet 3 UTP kábelre, a TVknél pedig egyenként kellene egy-egy trafóval visszaalakítani.
Valami hasonló trafót kellene keresned.
Ebből pedig kellene 4 darab. Gondolom előbb egyetlen párral, egy-egy TV nél próbálhatnád sorban. Sajnos elég drágának tűnik, ellenben úgy néz ki, hogy lefedné a teljes frekvenciasávot.
-
Kernel
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #36885 üzenetére
Nyilván alapvetően hibás a koncepció, de esetleg baluntrafóval lehetne kísérletezni. Oda-vissza, vagyis az UTP-kábel két végén egy-egy balun.
Forrasztás: nagyobb hőelvezetés esetén nagyobb teljesítményű páka használata fontos körülmény. Ha pedig adott a megfelelő teljesítmény, azzal jól át is kell melegíteni a munkatárgyakat, nem csak ragasztgatni.
Aki használ esetleg csehszlovák pillanatpákát, arra is lehet ideiglenes alkalmakra rövidebb hegyet készíteni, ami túlterhelés neki, de jól bírja. A huzalvastagságot viszont nem érdemes növelni, maradjon lehetőleg 1,5 mm2.
-
PH-User
addikt
válasz
CPT.Pirk #36328 üzenetére
Igen, párhuzamosan voltak, oldalanként ugye 1-1 hangszóró, egy kicsi 8 centis szélessávú LG házimozi hangszóró és egy 20 centis gyári SONY mély hangszóró. Így szólt ez már nekem 1.5 éve, de szerintem legutóbb túlhúzta egyik ismerős a hangerőt a telefonon, ugyanis arról zenélek. (Sony Ericcson W810i)
Most töltöm fel a képeket, de 2SD1063R - 2SB827R van oldalanként.Igen, úgy vettem észre, hogy mindkét oldala egyformán halk és torz.
-
vodkaboy22
addikt
válasz
CPT.Pirk #35922 üzenetére
Én pont hogy ha olcsót akarok akkor lomex 5000-6000 ft körül már nagyon korrekt fekete fém műszerdobozok vannak.
Csak ha komolyabbat akarok látok neki egyedinek. (Fa vagy sárgaréz dobozlás.)
Az anyagár a munkaidő mind mind több az 5000ft műszerdoboz minőség eléréséhez... Ha olyat akarnák saját magam akkor legalább 9-10k lenne munkával. -
atesss
addikt
válasz
CPT.Pirk #35712 üzenetére
Na igen, lesz egy pár minta ha pontos integrálást akarsz...
A hagyományos villanyóra ezt elvégzi "mechanikusan".FPGA biztos jó dolog, csak hát a bonyolultság és az ár...
"picit puffereli (meg valamivel picit terheli)"
Mármint ez melyik terhelés ?
A 100 Ohmos terhelés gondolom alapból bent lenne, és ez utánról beszélsz, ugye ?
A műveleti erősítő kimenetét minek terhelni ? Csak a zavarvédelem miatt ?
Pufferelés helyett meg lehetne gyors mintavételezés jó pár másodpercig.
Gyorshoz 16Mhz AVR, ami nem nagyon csinál mást ezen kívül.
Csak nem tudom a belső ADC hogyan működik, az nem ilyen gyors ?Mérőműszerbe való csúcsérték egyenirányító kész kapcsolásban nagyon húzós árú ?
-
atesss
addikt
válasz
CPT.Pirk #35696 üzenetére
Pontosan mit jelent ez a nagyon kicsi kimenő jel ?
Én is ADC-s mikronkontrollerre gondoltam.
Szoftverből nem tudtátok megfelelően kiszűrni a zavarokat ?Mondjuk ez jóval egyszerűbb, mivel jóval lassabb válaszidő elegendő, és csak egy adott szintet kell figyelni.
Pl. ha az ADC kimenet átlaga 500 mintavétel (5s) ideig min. 10%-al meghaladja a küszöbszintet, akkor jelez bekapcsoltat.A hálózati áram frekvenciáját szintén lehetne figyelni (pl. egyenirányított 3V-os trafó egy másik ADC bemenetre) - és pl. a mintavételezéseket a hálózati csúcsokhoz időzíteni. Vagy a csúcs 70%-ához. Vagy ami megfelel az alkalmazásnak.
-
bacus
őstag
válasz
CPT.Pirk #35694 üzenetére
a 100ohmos ellenás rajta volt, majd utána egyenirányitottam. Utána próbálkoztam a fent emlitett ic-vel.
Köszönöm a válaszod, sajnos ennél sokkal több segitségre van már szükségem, kb. 20 éve nem foglalkoztam/om elektronikával. Megkockáztatom, hogy a segitség mértéke semmilyen módon nem fér bele az ingyenes kategóriába
-
kjani18
őstag
válasz
CPT.Pirk #35409 üzenetére
Egy ismeretlen vezérlőre, és a 220 "testre". A terhelő ellenállás 10W- tól 2kW -ig változhat, több ilyen áramkör van, van ami égőt, másik motort, elektromágnest vezérel. A lényeg, hogy 2V alatt szakítsa meg a terhelésen a feszt, 2 - 5V-ig szabályozzon, 5Vnál nyisson teljesen.
-
kjani18
őstag
válasz
CPT.Pirk #35402 üzenetére
Itt talán találsz segítséget, de datasheet itt sincs, viszont ez A jelölésü, áramkörrel is megnézheted.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #35163 üzenetére
Jól néz ki.
A 2 trafós megoldás kissé nyögvenyelős. Nem sikerült keríteni valahol egy lerobbant régi csöves rádiót? Abból a trafó, majdnem biztos klappolt volna.
A "híd" érdekes. Lehet egyedüli újítás. Szabadalmaztatni kellene.Megnézném az egyenirányított hullámformát szkópon, bár nem kellene gond legyen, mert mindkt félhullámnál egy-egy "rövid" meg "hosszú" dióda van sorbakötve.
-
vodkaboy22
addikt
válasz
CPT.Pirk #35163 üzenetére
Ötletek
Fütés 0-át és anódtáp 0-át 1-Ohm-on kapcsold össze.
Lehet 170Vdc-ről is és 280Vdc-ről is üzemeltetni a morgan jones-t gyakorlatilag változtatás nélkül. (Hangban kicsit eltér a 2-ő de, ha kisimpedanciás fejest használsz akkor ajánlom a nagyobb feszkót. )
Schootky-k elhelyezését okosan könnyen kinyírhatja a közelid dióda cső melege. (honnan szereztél nagy feszkos schottkyt???)
Rakjál minden egyes diódával párhuzamosan egy 1-10nF-os fóliát (4db).
Fűtés legyen tényleg jól szűrt, mert stabilabb lesz a cső hőegyensúlya.
Én azért az anódtápba a legelső kondi után egy nagy trafó primerjét fojtónak beraknám!
U / I ripple-t nagyban csökkenti és az jó!
Tápba minden elektrolittal párhuzamosan rakj egy fóliát is!
Ha nagyimpedanciás fejest használsz akkor 20-40uF fóliát tegyél csak a kimenetre ne elektrolitot! Megdöbbentően jó ! (min 150Ohm-os fejes kell.)De szép remek rajz és hajrá! Én most kezdtem neki a többedik Morgan jones-omnak
-
vodkaboy22
addikt
válasz
CPT.Pirk #35114 üzenetére
Én hogy biztos nem tennék jelútba zajos trimmert az biztos...
MJ-nek visszacsatolását ne zavard próbálkoztam vele nem tesz jót neki. (Vagy 10k/100k )
Amit megtehetsz kisebb probléma nélkül
1M-val párhuzamosan 47k és DAC kimenetre 22k. Így nem fog a visszacsatolásba beleszólni.
Vagy 1:10-es jó trafó
De szép lesz a kapcsolás. -
Lompos48
nagyúr
-
vodkaboy22
addikt
válasz
CPT.Pirk #35020 üzenetére
De quartz oszcillátor már ehhez a projecthez elég jó.
Annyira nagy elkó azért kell (Low ESR & IMP kell ráadásul), mivel a digit IC-k tápvonalon kihathatnak egymásra és erre a DAC IC "nem jól reagál" (Növeli a mintavételi hiba esélyét és zajosabb jelet fog adni a konverter a belső analog részének). Ha megnézel egy profi labor DAC-ot. Ott minden digit IC-hez közvetlen közel van saját stab kocka nagy kondival párosítva ott egy műszerben akár 10-20db stabIC is lehet. (Láttam hasonlót.)
Én sem hiszem, hogy a felsorolt dolgok mind ég és föld különbséget adnak csupán leírtam azt amit olvastam és tapasztaltam. Nem tudom, hogy ezek többsége mekkora különbséget adnak hallható szinten mindenesetre én maximalista módon sokat megfogadnék belőle. -
vodkaboy22
addikt
válasz
CPT.Pirk #35014 üzenetére
Saját tapasztalat és utánolvasással összegyűjtött tippek trükkök usb-s DAC-hoz, hogy profi legyen.
1: USB 5V-át ne használd semmire (maximum jelszinten, hogy be van dugva-e vagy nem)
2: 2db galvanikusan is független táp Digital oldal DAC és IC-khez és Analog oldal. (Ha trafós leválasztás után kell még egy analog fokozat akkor annak is még egy galvanikusan független táp) Magyarul min 2trafó.
3. Legtöbb fő IC-nek saját stab IC! (Pl DIR9001, PCM290x, jelútban lévő más IC-k is.) Analog oldalán nem kell azért minden műverősítőnek saját stabIC. (Ez azért van mert ezek a digit eszközök a tápvonalat nagyon zajossá tehetik és ha párhuzamosan vannak egymással tápon kapcsolatban egymásra hatással lehetnek.)
4. Használj saját oszcillátort! (Ne műverősítőset hanem kvarcosat, hogy meglegyen a korrekt órajel és így minimális legyen a jitter.)
5. A digit IC-ket SMD-vel old meg és egymáshoz minél közelebb kis helyen legyenek rövid kapcsolatokkal.
(itt előny a 3 rétegű nyák ugye a középső GND-nek.)
6. Tápokban a stab IC-k után tegyél legalább 1000uF kondit és közvetlen a digitIC-khez tantál 10uF + kerámia X7R 10-100nF
7. Ajánlatos táplábhoz az ICknél közvetlen közel 100Ohm/100Mhz-es ferritbeed tétele.
8. Ha 3.3V-os táp kell akkor azt ajánlatos megoldani 2 stabIC-vel. 2 lépcsőben és a két IC közé is tegyél 1000uF kondit.
9. Analog oldalt érdemes 24V-ról FET-el megoldani ha feszültségjeles a DAC kimeneted, vagy +-12V-al jó műverősítővel neminvertáló kapcsolásban (OPA2134, LM4562) Az LM mivel nagyon gyors körültekintett körítést igényel ne gerjedjen de megéri használni mivel audiofrekvenciás célokra van kifejezetten tervezve.
(LM4562 = Lm49720 csak más név de ugyanaz a monolit)
10. Minden jelkábel legyen rövid árnyékolt.
11. 2db csillagponti földelést igényel (egy digit egy analog), ha gondolod 1Ohm+ 100ohm/100Mhz-es ferritbeadel sorosan összeköthető (ez elrendezés függő és ide már hogy jó legyél kell scope.)
12. Érdemes Balanced csatlakozást is kitennék (XLR), ha van hozzá erősítőd. (Jobb jelzaj viszonyt ad többek között.)
13. Analog táp Digit táp között is legyen árnyékolt fal illetve ők a kapcsolástól is legyenek árnyékolva.Korrektebb táp elrendezés de még nem 2trafós.
Természetesen ez már komolyabb drágább út is lehet de amit tudsz és megvalósítasz belőle az segíthet.
Sok kicsi sokra megy -
Kernel
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #35010 üzenetére
A kis karika az invertált kimenetet jelképezi: AND --> NAND (negált AND)
Hasonlóan: OR --> NOR
A doksiban a tápoknál is szerepel a ± 0.1V követelmény, ugyanakkor mindössze 54 mA tipikus áramfelvételt ír, ami arra is utal, hogy olyan túlzottan zavaró digitális impulzusokkal nem kell számolni, aminek gondot okozna a szűrése. Simán kihasználnám az USB-táp lehetőségét egy 3,3-as stab. IC-vel, kimenetén lehetne esetleg LC-szűrős elválasztás / elágazás.
10k terhelhetőségű kimenetre nyilván nem lehet 600 ohmos trafót kötni, én nem is használnék ilyet, de ez már mindenkinek a saját belátása.
Az 1 ohm védőellenállásnak akkor van szerepe, amikor fennáll annak veszélye, hogy esetleg az IC-n keresztül záródna valamilyen nem kívánatos áram, tranziens, ami akár csatlakoztatás közben, vagy bármi okból alkalomszerűen előállhatna.
Régebben nekem jól bevált az a módszer, hogy a NYÁK alkatrészoldala teljes egészében földfólia, de ez nyilván nem SMD-technikára értendő.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #35010 üzenetére
....ilyet olyan módon láttam már, hogy az analóg meg a digitális föld csillagpontokat egy helyen 1ohm-os ellenállással kötötték össze.
Az lehetséges. Biztonságból azért illik megnézni, hogy melyik ágon mekkora áram folyik, figyelembe véve az előbb említett ±0.1V-ot, ami határérték.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #35003 üzenetére
Hogyan lenne célszerű teljesen elválasztani a digitális és az analóg részeket? Az egyértelmű, hogy az analóg és a digitális földeket nem keverem össze, de akkor már két külön kis táp is lehetne.
Részben igazad van. Ugyanakkor ez csak a NYÁK kivitelezésénél jelent sok figyelmet. Olvasd figyelmesen az adatlapot:
Ground voltage differences, AGNDC, AGNDP, AGNDX, DGND, DGNDU : ±0.1V.
Ami az én olvasatomban egyetlen pontban létrejövő randevút jelent a 2 föld számára.
-
Kernel
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #34997 üzenetére
Ez is jól mutatja, hogy nincs új a nap alatt. Valamikor a 80-as években, vagy 70-es vége táján olvastam ezt a történetet, valószínűleg a Rádiótechnika újság vagy évkönyv hasábjain. Nyilván beszivárgott az Internetre is, valaki jóvoltából. Akkoriban ennek mintájára magam is összeagyaltam hasonlót (amitől az osztálytársaim egyébként el voltak ájulva), valahogy így kezdődött:
Este van, este van, kiki nyugalomba,
élénken vibrál, az oszcilloszkóp pontja.Többi részére már csak nyomokban emlékszem, de egyébként megadtam a módját, volt utána fizika és líra is, ahogy kell.
Mivel azonban a 7-8. osztály rémlik, ez is jelzi, hogy elég korai nálam a fertőzés kelte.
-
vodkaboy22
addikt
válasz
CPT.Pirk #35003 üzenetére
Az és kapu ha nincs USB bedugva folyamatos jelet ad, így a dac önkényesen nem szál el valahova... Hanem garantálhatod, hogy egy pontra áll mindig (hardveres mute, ha nincs bedugva az USB). És az NAND kapu.
Két galvanikusan is független táp kell.
De ha ajánlhatok akkor legyen az 3 isés a DAC-ból kijövő jelre a kondik után tegyél egy-egy kis kicsat trafót ami után ha kell analog erősítés még akkor ugye a harmadik tápot oda. (1Vrms-nél már biztos nem kell.)
Trafónak: Monacor Ezekből 2 van otthon nagyon jók én is majdani saját DAC-omnak tartogatom!(Phono fokozat után illetve gyári DAC után próbáltam!)
De ha a DAC chip a 600 Ohm-ot nem bírná (adatlap) akkor tegyél elé egy kis FET-es sourcekövető fokozatot.
Nyáron tervben saját DAC-ommat ugyan megterveztem és rengeteg hasonló ötletet szereztem innen onnan csak még nem építettem meg.
A morganjones-nak meg 1Vpp jel már bőven elég ezt is érdemes figyelembe venni mer ha szegényke 2.5Vrms-t kap akkor baromira le kell majd tekerni a potit ott meg már nagyon kevés poti szimmetirkus. -
Reggie0
félisten
válasz
CPT.Pirk #34328 üzenetére
Az is lehet, bar en itt ugy olvastam, hogy magatol hozza letre az ideiglenes valtozot. Esetleg azert probald meg, hogy mas nevet adsz meg neki. Ezen felul azt is olvastam, hogy szintetizalaskor az olyan ciklusokat, ahol a futo valtozo nincs felhasznalva, egyszeruen unrollolja. Meg azt is el tudom kepzelni, hogy emiatt kapsz valami random erteket. Igazabol en verilogban vagyok otthon, vhdl-t sosem hasznaltam, igy nem tudok igazan segiteni, csak tippeket adni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Windows 11
- Új szintre emeli a csalók elleni védelmet a Battlefield 6
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen egeret válasszak?
- Tőzsde és gazdaság
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Futás, futópályák
- LEGO klub
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- További aktív témák...
- Eladó szép állapotban levő Apple iPhone 12 Mini 64GB / 12 hó jótállás
- Eladó Új állapotban lévő Xiaomi Redmi 13C 4/128GB / 12 hó jótállás
- Megkímélt állapotban lévő Xiaomi 12T Pro 8/256GB / 12 hó jótállás
- Siguro AC-C140W Cool 9 Mobil klíma, mobilklíma + ajándék
- Lenovo Ideapad3 Ryzen3-3250 MAGYAR Billentyű IPS FHD 12gb ram 256 ssd windows11
- Bomba ár! HP Elitebook Folio 9470m - i5-3GEN I 8GB I 480GB SSD I 14" I DP I Cam I W10 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X250 - i7-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- HIBÁTLAN iPhone 12 128GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3028
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest