- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Jaja, még a kis 10mm-es kijelzőknek is túl sok a katódárama... Meg aztán, pl. AVR-nél a kimenetek terhelhetősége sem azonos, pl. valami részletesebb Atmega doksiban láttam 10mA-t is valamelyik lábra, a többi között meg volt 40 is. Katód oldalon meg max. 140mA összesen, az is sovány.
Mindegy, kisebb kijelzőkhöz elég 4db kapcsolótranyó a digitek után (katód oldalon).
Illetve az AVR-ek sem szeretnek a terhelhetőség közelében működni. -
Lompos48
nagyúr
...de tranzisztorokat sajnos nem lehet megtakarítani vele, mert a jellemzően 20..40mA-es maximális portáram már csak nagyon kevés közös anód- vagy katódáramot tud elvezetni...
Teljesen helytálló megállapítás. Határesetként, mert itt nem hinném, hogy a nagy fényerő szükséges lenne ó, maximum 7 szegmens kerülne megvilágításra (emlék gyanánt csak a 2013 értéket kellene kiírni) lehet "vékonyan" elfogadható lenne. De ismétlem: a határon.
-
nyogo83
senior tag
Programozni kulso programozoval programozom, az nem gond. Az EPROM amugy eredetileg motorvezerlokben van, az meg csak olvas belole.
Az SST 27SF512-es flash amivel szoktak helyettesiteni, de utananeztem es allitolag 2009ben leallitottak a gyartasat, azota meg csak kinai hamisitvanyokkal van tele a net, amivel csak a gond van.
Koszonom, akkor lehet berendelek parat a Winbondbol, es meglatom hogy sikerul -
Lompos48
nagyúr
Természetesen időalap nélkül megoldhatatlan az egész "ügy". Ahhoz pedig minimum egy külső alkatrész kell feltétlenül. Azt is tudom, hogy 3 fő vonal van az IR távirányításban, 3 nagy cég nevével az élen. De abban is igazam van, hogy ha oszcilloszkópot kötök az adóLEDre, egy-egy impulzussorozatot látok. Amit vétettem, hogy az impulzusok (vagy szünetek) időtartamának változtatását nem vettem be a modulációs technikák közé, pedig az. Csak az a 40kHz körüli hordozó nem evidens, el van "ásva". Ez van.
egy átlagos bolt készletén nem túl sűrűn fordul elő
Igen, kissé ezt is félreértettem. Ugyan elméletben majdnem minden frekvencia (szélsőségek kizárva) kivitelezhető, de ha nem kell senkinek, nem is fogják készleten tartani, na meg az árukkal is azt tesznek, amit nem szégyellnek.
-
Lompos48
nagyúr
Kezemben a Digi dekóder kibontott távirányítója (szétrágta a kutyám
). 5 alkatrésze van: IRLED, meghajtó tanzisztor egy elkó, az IC a festékpötty alatt meg egy kis narancssárga 2 lábú (!) izé felirat nélkül, ami az IC meg a sound mute gomb közé van kötve.
1. Én még nem láttam 2 lábú szűrőt, mert az tudtommal egy kvadripol, ha pedig lenne is, mit keresne ott, ahol van?
2. A festékpötty alatt sem férne el.Akkor hogy van?
100 kHz-es nagyságrendben ráadásul a kvarc nem túl gyakori.
MInden órában (majdnem) ott a 32.xxx kHz-es kvarc. Csak vágás és trimmerelés kérdése.
-
PHM
addikt
100 kHz-es nagyságrendben ráadásul a kvarc nem túl gyakori.
Lehet, hogy ez a fő ok. Fene tudja, nincs rálátásom.Tizenvalahány évvel ezelőtt megjelent egy cikk valamelyik újságban
(Hogy a HE, vagy a RT volt-e, nem tudom már.)
az ébresztős rádiókhoz készíthető kvarc időalapról.
3,2768 MHz-es kristály kellett hozzá.
Nem lehetett mindenhol kapni, s az ára közel 300 Ft volt.
6-7 normál kristály ára... -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A tükrös dologról jut eszembe.
Volt régen Ordasi Gábor tuning oldala, ő csinált vízmelegítőt egy házi 1-1.5m körüli parabolát használva, teleragasztotta kis 2*2cm tükör kockákkal. A fókuszpontban réz csőben folyadék áramlott, de simán átlépte a forraszanyag olvadáspontját a keletkezett hőmérséklet.
Már nem tudom milyen eredményt ért el, de egy abszorpciós hűtőt fűtött vele, hogy a másik felén meg a hideggel kezdjen valamit a proci tuning terén... (plusz megépítette egy, a napot követő állványon a kertben a parabolát)Mutatott impozáns dolgokat ezzel a cuccal, naplemente már megvolt, de a maradék szórt fénynél még mindig begyújtotta a nedves újságpapírt a fókuszpontban. Egy szóval iszonyat dolgokat lehet művelni egy kis tükörrel is.
-
Phvhun
őstag
láttam valami discovery-n vagy nem tudom már hol, hogy egy ilyen 5 méter átmérőjű parabola sugározta a meleget egy 10*10*50 centis téglatest 10*10 centis felületére, és abban állították elő az elektromos áramot.
Annyit mondtak még hogy a nagy hő elvezetése nehéz volt, de kitaláltak valami speckó húdetitkos módszert, és így működik rendesen. Gondolom én hogy a cucc nagyrésze a hűtésért felel, és akkor végülis csakcsak egy napelemre van rásugározva a fény. -
vodkaboy22
addikt
Nem a teljesítménysűrűségük a fókuszsíkban nagyságrendileg egyforma. Csak széles spektrumu a nem lézer fény forrás így olyan spektrumban is ad le teljesítményt ami már nagy reflexiók miatt nem nyelődik el, illetve nem koherens így a síkhullám egy része kioltódik, (ezért kell a koherencia mert akkor összeadódna), önmagában a nagy teljesítmény sűrűség nem elég, ha azt nem tudod "elnyeletni" és "összeadni".
-
vodkaboy22
addikt
A monokrómatikusság is számít, mivel széles spektrumu fényforrás teljesítménye sok frekvencián oszlik szét. És pl nagyobb frekvenciák már be sem érnek a szembe (>4-5um), egy wolfrám szál izzásának kisugárzott teljesítményét csak részben látjuk. Ez is fontos!
A reflexió nem csak anyagi tulajdonság, de a lézerteljesítménytől és a hullámhossztól is függ. A kis terület nagy energiasűrűség önmagában nem elég! (Voltak anno fényhegesztők -NEM LÉZER- baromi nagy teljesítményt ettek és nagyon komoly nagyítókkal fókuszálták a fényt. Most ugyanazzal a fókuszfolttal lézerrel 500W mellett ég és föld a bevitt energia különbsége!)
Lézersugaras mikrohegesztésekkel foglalkozom tudom hidd el -
Lompos48
nagyúr
-
vodkaboy22
addikt
Komplett cél egységet használok jelenleg úgyhogy nem lehet gond
, de tápegység dc kimenetijét szeretném kapcsolgatni 100-10000Hz közti frekivel majd. (Elméletben ez a diódának nem lehet gond , ha a kapcsolások közti time delay megfelelő.)
De a lézersugár nem csak a nagy teljesítménye miatt "erős", hanem a monokromatikussága a kis divergenciája, a térben is időben koherens tulajdonsága, a módusszerkezete és a reflexiója is fontos tényező!
Mivel a retina reflexiója gyakorlatilag 0 ezért van a probléma a lézer szembe dologgal -
Phvhun
őstag
Engem igazán csak az zavar, hogy amiket én néztem, azok mind pwm jelet kértek fényerőszabályozásnak, ami nem a legegyszerűbb, bár gondolom megoldható egy 555 ic-vel, de kényelmesebb lenne simán valami ellenállással beállítható dolog.
Szerk: tudsz olyan ic-t mondani, ami 4w-ot tud leadni, ellenállással állítható a fényerő, és elég ha csak boost-ot tud?
Ilyen 2-3k környékén láttam mindenfélét, de nehéz dönteni hogy milyen legyen, és ha kinézek valami jó alkatrészt, neten gyártói oldalon, akkor meg általában kiderül hogy itthon nem kapható.. -
-
-
-
vodkaboy22
addikt
Sajnos ezeket az alapokat én is tudom (tanultam infokommunikáció tárgyból bme-vik-en.).
Nem azt mondtam, hogy a wifi sávszélét kellene növelni, hanem a megengedhető maximális sugárzási teljesítményét. És ezt bizony nem 1 értelmes ember bizonyította, hogy csupán pénz miatt van korlátozva.
A faluk kiszolgálását lehetővé tevő wifi hálózatot sem építik ki pont a mobilnet miatt. Sajnos ez van azok a cégek akik tudnának ilyen technikát kézbe adni nem rendelkeznek elég politikai hatalommal, hogy a mobilnet szolgáltatókat kiszorítsák a falukból (eddig...).
Igaz ami igaz a kamionos példa kicsit erős volt de szemléletes (nem kell fél föld csak 2 ország) most már azt se lehet. Pedig azt lehetett volna korrekt módon nem szabályozni ennyire...
A wifi is majd akkor lesz megoldva amikor elég sok wifis mobil lesz és a mobilnet szolgáltatók fogják azt is szolgáltatni.
De csak 1 példa magas EM sugárzásra ami érdekes módon nincs szabályozva.
Nagyfrekvenciás >1000 Hz fölötti >100A hegesztő berendezések képzeld mekkora EM-tért csinálnak... Mégis naponta a világon több ezren hegesztenek 12 órában ezekkel. Számold ki, hogy 1 vacak 150A mellett 15000Hz-en töled 50 centire milyen EM tér lesz... Maxwell egyenletekből hamar ki lehet desztillálni.
Én már tapasztalatból mobilt kabátban hagyom ilyenkor... Tőlem 10 méterre. -
Hujikolp
őstag
-
hNp88
aktív tag
ebben csak az a szép, hogy pár napja be sem volt kapcsolva, akkor meg úgy "raktam el", hogy teljesen jó volt, be volt rajta állítva a trig.level is, és az 50Hz-s "brumm" se volt ott. utóbbi "megoldódott", de a trig.levelt valamiért nem tudom jól beállítani, mindig "mászik" valamerre
(igaz, közben leföldeltem a konnektorokat a szobában, de ennek szerintem olyan nagyon sok köze a trig.levelhez nem lehet
)
-
Lompos48
nagyúr
A normálkivitelű ténylegesen helikális (az eredeti konstrukció!), a rezisztív pálya egy spirál, ezért nagyon hosszú a klasszikus potméterhez képest.
A trimmer esetén már nem így van. Ott már létezik egy áttétel, ami a csavar hosszas forgatásánál csak lassan "másztatja" a kurzort az ellenálláscsíkon. -
sörösló
aktív tag
Igaz, nem CO. Mezis válaszát olvastam utoljára. A véleményemet fenntartom, az ilyesmivel életveszélyes dolog "játszani". Ha csak tényleg játék az asztalon akkor OK, de élesben használni soha nem szabad. Lehet hogy kissé paranoiás dolognak tűnik az akadékoskodásom, de olyan sok hajmeresztő barkáccsal találkoztam már, hogy mindenről a legrosszabb verzió jut eszembe.
-
doc
nagyúr
persze hogy letezik, ezt akarok csinalni. a kerdes arra vonatkozott, hogy EGY ilyen IC-vel meg tudom-e csinalni (bar ez reszletkerdes, ha ketto kell, az is jo)
az aram mondjuk 500mA (de ha 200, elso korben az is jo, 1A meg foleg)
az 1V nem feltetlenul muszaj, a lenyeg az lenne hogy viszonylag nagy fesztartomanyban mukodjon (magyarul a rekotott eleme(ke)t 'csontra szivni' tudjam) -
Batman2
őstag
Igen, lehet hogy a ferrit rúd limitál, mert hiába készítettem rá 1,5mm-es drótból tekercset, azzal sem adott többet 3A-né, sőt, 3 darab 0,5mm-es dróttal párhuzamosan készített tekercs sem, pedig olvastam valamit, hogy más, jobb az áram folyás több vékonyabb vezetéken, mint egy vastagon.
Megpróbálok inkább szerezni valami gyári nagyáramú, megfelelő induktivitású tekercset, aztán azzal hátha csodát művel majd az IC !
Üdv.
-
FireKeeper
nagyúr
ettől a lomextől hogyan lehet rendelni? nem küldenek el
az anyámbamelegebb éghajlatra, ha teszem azt nekem csak 5-10 alkatrész kell? esetleg az alkatrészeket meg lehet nézni? a hozzájuk tartozó PDF-et nem engedte megnyitni, abból a rövid leírásból meg nem tudom megítélni, hogy nekem végülis arra van-e szükségem vagy sem.
amúgy valami ilyesmi kapcsolók kellenének: [link] -
doc
nagyúr
oszinten szolva kerestem a TS90115-ot par altalam ismert helyen (pl kedvenc HEStore-om, Conrad, Farnell, elektronikai-alkatresz.hu, stb), de meg ebayen sem talaltam
SMD nalam nem jatszik, egyelore orulok ha a 'normal' aramkort osszeforrasztgatomegyebkent (vigyazat, melldongetes kovetkezik!) tegnap elkeszult az elso sajat osszeallitasu fix (nem csak dugdosos panelen letezo) aramkorom
egyedul a feszszabalyzo hianyzik rola, egyelore forrasztottam ra ket tusket, ahova az arduinotol 5V-t es GND-t kotok, ezt leszamitva pazar250mA eleg is lenne elvileg...
egyebkent egy konyhai idozitorol van szo a Zasszonynak (semmi tul bonyolult, egy ATMega8 chip kulso kvarccal, egy 2 digites 7 szegmenses display, 3 nyomogomb)
rengeteget tanultam belole, a legkozelebbi aramkort mar sokkal okosabban fogom tudni osszerakni
-
doc
nagyúr
koszonom az alapos magyarazatot
egy ilyen, 'energiatakarekos' converter, mint pl. a TS9011 es a 'nagyetvagyu' 7805 kozott a leirtakon kivul van mas lenyegi kulonbseg (leszamitva hogy a bekotesuk kulonbozik)? vagy egyszeruen csak annyi, hogy a 7805 az sokat fogyaszt, de olcso, a 9011 meg takarekos, de draga? -
doc
nagyúr
Van egy csomó olyan lineáris stabilizátor, amely amellett, hogy low-drop kivitelű, a nyugalmi árama a 78xx sorozattal ellentétben mindössze 1..2µA-es.
ez jol hangzik, tudnal mondani/mutatni peldat?
a 'linearis' ebben az esetben mit jelent? a low-drop gondolom a keves 'veszteseget', ugye? -
doc
nagyúr
huhh, ebben a hozzaszolasban most eleg sok ujdonsagot lattam
az ATMega egy-egy pinje elvileg 40mA-ig terhelheto
de az meg mindig nem tiszta nekem, hogy a linkelt aramkor akkor most 'jo' vagy nem?
annak az 1W-os LEDnek kell a 350 mA, amit ez a mikrokontroller papiron nem tud...
szoval akkor ha ezt osszeraknam, akkor vagy elfustolne, vagy nem tortenne semmi (es nem vilagitana a LED)?
(ebbol talan kiderult, hogy nem tudom mi az az 'aramgeneratorossa valas')
az aramerositest most mar ertem, koszonom (legalabbis a kapcsolouzemu reszet)
a 'linearis uzem' viszont megintcsak ujdonsag volt nekem, ennek utananezek
-
doc
nagyúr
az Arduinonal pl egy
ilyen aramkorre gondoltamitt a bazis az Arduino (ami tulajdonkeppen ugye egy ATMega8/168/328 IC) 12-es labara van kotve, az 5V es a collector kozott van egy jooo nagy LED, ami a vele sorbakotott 4 ohmos ellenallas miatt kap vagy 350mA-t (az emitter meg megy a GND-re)
az ATMega8 datasheet azt irja: az absolute maximum resznel, hogy "DC Current VCC and GND Pins......... 300.0mA", vagyis elvileg a fenti aramkor a 350mA-rel mar tulterhelest jelent, es el is fustolhet az IC?
a kimenetén vezérel egy sokszáz milliamperes fogyasztót, amihez a bemenetén mindössze pár mA-t kér
de akkor ker meg ezen kivul egy sokszaz milliamperre kepes tapot is
de megertettem szerintem: szoval az "erosites" az nem azt jelenti hogy a "semmibol" lesz gyenge arambol eros (jo, ez ugye logikus is, semmibol nem lesz valami), hanem a bazisra kerulo aramot/feszultseget erositi fel ("kulso" segitseggel)
egy dolog meg nem tiszta:
a h21 miatt a kollektoraram ugye a bazisaram valahanyszorosa lesz
tehat ha van a bazisra kotve egy 250 ohmos ellenallas, es kap 5V-ot, akkor 20mA lesz a bazisaram
ha a h21 = 100, akkor a kollektoraram 2A lesz?
de az az aram nem attol fugg, hogy abban az aramkorben mi van?
tehat ha ott van mondjuk 5V-om, es egy 1 ohmos ellenallasom, akkor ott elvileg 5A kene hogy folyjon... (jo, a tranzisztoron eso feszultseg miatt kevesebb, mondjuk 4.3-4.4 A)vagy esetleg a tranzisztoron eso feszultseg fog valtozni a bazisaramtol fuggoen?
-
doc
nagyúr
koszonom mindkettotoknek
kezd tisztulni a kepAnd: igazad van, eleg hulyen fogalmaztam, konkretan egy LEDre gondoltam, ezert irtam adott feszultsegesest es soros ellenallast
egy kerdesem maradt igy hirtelen fuggoben:
a tranzisztorral akkor novelhetem az elvi maximum terhelest?
ha tehat a fent emlitett Arduinora kotom a kollektort (ahol egy pin legfeljebb 40mA-rel terhelheto), akkor biztonsagosan eloallithatok a tranzisztorral akar 400-500 mA aramot is (a nyilvan a megfelelo bazisaram/h21 es a kollektoragi U es R mellett) anelkul hogy az elvileg tizedakkorara meretezett chip megserulne? tehat igy tudom erositokent hasznalni?vagy mindenkepp egy olyan (mondjuk kulso) aramforrasra kell kotnom a kollektor-agat, ami a keletkezo mondjuk 400mA aramot elviseli? de akkor ebben az esetben a tranzisztor lenyegeben csak egy sima kapcsolo, nem erosit semmit, nem?
ja, tegnap voltam a tobbetek altal ajanlott Mikrovillben, nagyon korrekt kis hely, jarok en meg majd arra
-
-
Lompos48
nagyúr
Igen, a 12MHz a legvalószínűbbnek látszik.
AU6990-es vezérlőnél például integrált kristályoszcillátort emlegetnek
Ez egy furcsa koktél lenne. Sehogysem klappol a kvarckristály és IC gyártási technológiája. Ilyet még csak hibrid kivitelben hallottam/láttam (lásd RTC, azaz real time clock, amibe még az elemet is belegyömöszölik).
-
-
Soja
aktív tag
Én lehet túl egyszerűen közelítettem meg a kérdést
.
Pc-be építettem anno 7808-as ic-t ami a 12V-ból csinált fix 8-at (talán).
Ilyen egyszerűségben gondolkodok most is.
Nem létezik mondjuk ugyanilyen ic hasonló formában az én igényemnek megfelelően?
Ennyi idióta kérdést régen tettek fel ebben a topicban, ugye? -
Latency
senior tag
Igen, a 10VA tényleg kevéske, írtam is, hogy akkor legyen 16VA, mert úgy is vennem kell a trafót. Ez szerintem már tartja majd a feszt nagyobb terhelés alatt is. A 78L09 pedig csak az opamp-ot hajtja, oda biztos elég lesz az a 40mA
Amúgy nem hiszem, hogy túl gyakran akarnék majd a táptól 1A-t.
A bemenetre akkor rakok 10.000uF-et, nem tart sokból az eagle-ben kicserélni -
And
veterán
Még valami: ha valóban 8V-os (vagy 5V-nál akármennyivel is, de nagyobb) a táp tervezett maximális kimenőfeszültsége, akkor ugye az áramjelet erősítő IC2-es opamp tápfeszültsége sem lehet 5V. Magyarul a kiválasztott MCP601-es típus hiába rendelkezik egyéb szempontból jó jellemzőkkel (például valóban alacsony a bemeneti hibafeszültsége), az adott feladatra nem alkalmas, mivel 5,5V a legnagyobb ajánlott tápfeszültsége, az abszolút - károsodás nélkül elviselt - maximuma is mindössze 7V.
-
zka67
őstag
And és Gyapo1: igen, igazatok van, ezt nem is figyeltem, mert én mindig a legkisebb árammal szoktam tölteni az akkuk élettartama miatt.
Egyébként tudom ajánlani az ENDURANCE AKKU-kat is, nekem nagyon beváltak. Minimális az önkisülésük. Én megőrültem attól, hogy feltöltöttem az olcsó aksikat aztán másnap fényképeztem volna velük, a gép meg aszondta, hogy üresek. Ezek meg bírják hetekig is, úgy, hogy ritkán szoktam fényképezni.
-
Lompos48
nagyúr
én nyitott rezgőkörként ismertem (bár lehet, hogy ez részletkérdés).
De hát a kondenzátor van szétnyitva! Nem?
Nem ártana ma is detektoros rádióval kezdeni a "mesterséget". Van itt még valaki, aki - anno - telefonhallgató-kapszulába forrasztott germániumdiódával, egy szállal a gáz- vagy vízcsőre kötve rádiózott középhullámon?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Death Stranding (PC)
- Bluetooth hangszórók
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Linux kezdőknek
- Windows 98/ME kérdések és válaszok
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD Catalyst™ driverek topikja
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM C ( Canon ) -Újszerű-
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook Laptop 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD IPS MATT
- Új MSI KATANA 15 Gamer Tervező Laptop 15,6" -35% i7-13620H 10Mag 16/1TB RTX 4060 8GB FHD 144Hz
- HP Omen - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB-C - KVM Switch
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad E550 - i5-5GEN I 8GB I 256SSD I DVDRW I 15,6" HD I CAM I W10 I Garancia
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro 24GB RAM 512GB SSD - garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude 5495 - Ryzen 5 I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Radeon I Cam I W10 I Gari!
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
- KATONAI ÜTÉSÁLLÓ!!! Getac S410 i5-6300u, G3: i5-8365u, G4: i5-1145G7
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest