- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Yettel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Új Trónok Harca telefon érkezik
- Magisk
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Fotók, videók mobillal
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
Hirdetés
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
-
ekkold
Topikgazda
(rögzített hozzászólás)
Hölgyek, Urak! Eléggé elkanyarodtunk szerintem a hobbi elektronikától, légyszi ne OFF-oljatok tovább. Ha a kamerás témát folytatni szeretnétek, akkor annak megfelelő témában tegyétek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
PROTRON
addikt
Van olyan relé, ami impulzus jelet vár és ha az véget ér, akkor indítja a ciklusát.
De van olyan relé, ami addig tartja fent egy adott kapcsolást, ameddig kapja folyamatosan a vezérlő jelet.
Meg vannak multifunkciósok, amiket 11 féle beállítást tudsz eszközölni, aszerint hogy nyomógombod van, vagy kapcsolód. De ezek ugye drágábbak is, továbbá gyártója válogatja, ugye ami elromolhat el is romlik.
Van olyan szerelő aki kifejezetten utálja a multifunkciósokat, pont a hibásodás miatt. -
demars
addikt
Ez elég pici
Nem ismerem ezt a típust. Kereső dobta ki.
Egy ilyen, vagy hasonló a szerelő nyíláson bőven elfér, még egy kis dobozzal együtt is. (Hagyd meg "lengő" bekötésre, akkor ki tudod Simán fordítani a nyíláson keresztül).
Nézz körül neten, tényleg több típus létezik ilyen kis méretben, biztos van a Finder -nek is, az ismert márka (nem állítom, hogy a legjobb!)Ez kifejezetten egy halk típus, így reklámozzák.
-
PROTRON
addikt
De akkor viszont elsőre nem értettem.
A legtöbb relé esetén érintésvédelmileg nem oké ha csak úgy szabadon érinthetőek a feszültség alatt álló fém részek, csavar fejek. Ezért szokták belerakni egy kis moduláris falon kívüli elosztóba.
Azzal mi is a gond? Oké 2 csavarral több hogy hozzáférj a reléhez... -
demars
addikt
Szia.
Impulzusrelés világítás kapcsoláshoz neten rengeteg variáció megtalálható.
Nem kapcsoló, hanem nyomó, vagy nyomógomb.
Én szinte mindig a fázissal vezérlek mindent, viszont pl társasházaknál, panelekben a nyomókhoz nullát kell vinni.
A relékből szintén van választék bőven, én azt a típust preferálom ami áramszünet esetén is megőrzi az utolsó állapotát /elektromechanikus/ (elmész javítani, kmsz, vagy AVK lehúz, lámpák kialszanak, bárki felnyomja, rögtön látod ( persze ha a feszültségmentesítés 5 lépését betartod nincs ilyen probléma))
Ha nem szeretnéd az elosztóba építeni, egy kötődobozba is teheted. Falra rögzítés is megoldható (kalapsínt felfúrod, arra a relé), csak hogy vezetékeled be??
Egy ilyen rendszerhez elő kell készülni: csövezés, dobozolás, nagy kötődoboz, stb. Falon kívül is megoldható, csatornával, falon kívüli kötő dobozzal.
Álmennyezet fölé ne építsd be! Ellenőrizhetetlen, tűzveszélyes. -
demars
addikt
Köszönöm a sok infót mindenkinek!
L7805 van itthon.
24V -os nincs, szerintem rendelek majd.
Bedobozoltam egy trafót, zárt Gewiss dobozba, a weller pákához. Törekedtem arra, hogy minél kisebb helyet foglaljon, viszont nem tudom, hogy mennyire fog melegedni. Ha kell kap szellőző nyílást, illetve egy kis ventillátorra gondoltam (ezért kérdezgettem miként lehet építeni egy kis kapcsoló elektronikát).
DC ventilátorból kapni kicsi, vékony kivitelt, viszont akkor kell dióda híd, puffer kondi, 7824 IC, és a hőmérséklet kapcsolós kis elektronika.
(Tudom, túlgondoltam a dolgot, de valahol el kell kezdeni a barkácsolást)
Mekkora a max hőmérséklet ami még normális egy 24V 45VA trafónál? -
Dr. Szilikát
őstag
Csak a szokásos, ha erről van szó. 2 db fűtőszál, kettő összege 2 kW és párhuzamosan mennek vagy külön-külön.
Innen-onnan másolva:
Leistungsstufen zwischen 800/1200/2000 W wählbar
-----------FŰTŐPANEL HWH 2000/3/2 2000W
----------------
2 (1000/ 2000 W)
-----------------
Biete 4 Jahre alten Rowi HWH 2000/3/2 kaum benutzt
maximale Heizleistung 2.000 Watt
Anzahl der Heizstufen
750 Watt
1250 Watt
---------------------- -
Batman2
őstag
Te akkor nemigen ismerted az MFM-es vinyókat.
Azoknál a vezérlő áramkör részben a vinyón, részben pedig a vezérlő kártyán volt.
Használat előtt össze kellett őket formázni, hogy "értsék" egymást, vagyis a mágneslemezre tett jeleket a kártya áramköre helyesen értelmezze és csak azzal a kártyával tudott működni, ha áttetted másik gépbe, akkor a kártyát is vinni kellett vele, hogy a lemezen tárolt adatok leolvashatóak legyenek másik gépben.
Itt asszem a kártyán volt valami fájmver szerűség, akkor még nem hívták így, illetve a lemezen volt tárolva a vincseszter összes adata, hogy micsoda az, mennyi fej, mekkora kapacitás, stb. Ha ezt valami letörölte, akkor a gyári üres állapotra került a vincseszter, vagyis csak egy darab elektronikai alkatrész volt, az átlag gépek nem tudtak vele mit kezdeni.
Valami spéci egységre csatlakoztatva vitték fel a lemezre a megfelelő, működéshez elengedhetetlen adatokat.
A későbbi vinyókon ez már nem így volt, ott már az alap, működéshez elengedhetetlen infókat nem a lemezen tárolták, hanem memória tárolta, saját vezérlő programmal együtt, itt már minden a vinyón volt rajta, a kártya csak a gép csatlakozó felülete és a HDD szabvány csatlakozási felület közötti kapcsolatot valósította meg, a vinyó vezérlésében már nem vett részt, így nem lehet már bele törölni a működéshez szükséges adatokba ha töröljük a lemezről az összes adatot és újra formázzuk és minden további nélkül áttehető másik gépbe, helyesen fognak az adatok leolvasódni a lemezről.
Ez egy más világ volt a mostanihoz képest !Üdv.
-
törölt tag
Ez olyan mint az ősrégi laptopom, ha csak simán az asztalon bekapcsolom sose kapcsol be, csak pörög a venti, ha a jobb sarkánál fogva felemelem és úgy kapcsolom be a levegőben akkor bekapcsol és bármit tehetek vele utána működik stabilan kikapcsolásig... szerinted ez mi? 10 éve így működik... Varázslat és misztikum, de néha ilyen is van a félvezetőknél.
Miért nem lehet egy smd ellenállást megmérni? ezt nem értem.
Esetleg vezetékeld ki az adj lábat a tv hátuljára és azt tapogatva kapcsold be.
De szerintem valamelyik smd ellenállás szivat téged, tessék kimérni.
-
törölt tag
-
PROTRON
addikt
1: a dobozok árai valóban emelkedtek volna az előírás változások nélkül is, csak nem mind1 hogy 28% ( egyes régi dobozok árai csak ennyit emelkedtek) vagy 100%-al kell többet fizetni úgy hogy a lakásod érintésvédelme szempontjából nincs többlet műszaki tartalom, nincs valódi ár-érték hasznod a többlet kiadásért cserébe.
2: nem user hibája, félreértettél, ez csak egy hozománya a változásnak;
3: a változások miatt több vezetéket kell használni, továbbá egyéb dolgok terén is bejöttek értelmetlenségek, amik összességében a mérőhely telepítés munkaidejét is megnövelik--->felesleges pénzkidobás, mert egyébként nem válik jobbá a rendszer ezektől a dolgoktól;4: megvan oldva, 3x32A felett lehet is igényelni...csak hát amit lehet azt nem biztos hogy meg is kapod, mert szolgáltatói oldalon túl sokba kerülne;
Egyébként 3x80A felett jelenleg is folyik az adat GSM alapon a szolgáltató felé.De elvileg ezért is voltak a fent emlegetett változások, ami miatt a lakosság számára a korábbi 30cm x 30cm méretű szekrények már nem megfelelőek, mert pár év múlva elkezdik telepíteni a "smart" mérőket, amiknek az egyik hozománya a marketing bullshit szerint hogy automatán küldik az óraállást a központnak...
Valójában továbbra se tervezik ezt bevezetni, az egyetlen valódi előny hogy távolról lekapcsolhatóvá válik az adott fogyasztó célzottan ha nem fizeti a számlát és a központ érzékeli ha megpiszkálják a vezetéket. : ODe az hogy 1 db 3 fázisú mérőórával lehessen 3 db 1 fázisú tarifát mérni(pl belváros 4. emeleti lakásnál), azt nem hajlandóak még csak felemlegetni sem, kötelezik a felhasználót a 2-3 egység szélességű mérőhely telepítésére és tarifánként külön mérőórát hoznak...pff.
-
-Solt-
veterán
Lehet, hogy rosszul fogalmaztam... a régi potméter lábaihoz a vezeték csúszósaruval volt rögzítve, de ilyen keskeny (1 mm) csúszósarút ami az új potméterhez kéne nem találtam. Véglegesre majd forrasztva lesz, de a tesztek erejéig kéne valami stabil rögzítés, mert összeszerelés után nem fogok hozzáférni, a szimplán rátekert vezetékkel meg nem tudom úgy összerakni, hogy ne jöjjön le róla...
Így hátha jobban átmegy a sztori: [link]
-
jolti05
őstag
-
-Solt-
veterán
Őszintén bevallva vakon vagyok a témában, de gondolom ez már kiderült eddig is!
A potméter egy Fanatec kézifékben volt, nem tudom, hogy szoftveresen mit tud azzal kezdeni, ha nem egyezik az elfordulás, bár ha jobban végig gondolom ezt nem csak kézifékben, hanem pedálokban is használja a Fanatec...
-
HC7705A... :S "Hengcheng micro-synchronous rectifier IC HC7705A HC7705B 18W single voltage QC PD 50V withstand voltage SOP-8"
Jól gondolom, hogy ez gyak. a dióda a trafó után a kapcsolóüzemű tápban? És a Cout lesz az a 16V-os kondi, amire adhatok tápot?
@Solt : Szoftveresen fogalma sincs arról, hogy mennyit fordul el
A poti ellenállása változik azzal, amennyit elfordítod. Más kérdés, hogy a 10Kohm és a 0 között neked mennyit kell tekerni; a kézifék gondolom 38 fokos szögben tud mozogni, szóval neked olyan poti kell, ami ennyi elmozdulás alatt kb. 10k-t változik. Ebay-en nézz körül
De akár olyat is lehet, hogy egy 47k-s, majdnem teljesen körbeforgó potit raksz a helyére, csak azt nézd, hogy 10k-s állásnál kb. 38 fok legyen az elfordulás, mert akkor kapod meg ugyanazt a mozgást, amit eddig megszoktál a kéziféktől.
Illetve az sem mindegy, hogyan volt bekötve. Sima változó ellenállásnak, vagy két lába összekötve? -
jolti05
őstag
Ennyi helye van az akkunak:
Még több kutakodás után találtam egy akkumulátort, amiről azt gondolom, talán megfelelő lehet:
3,7V Li-Polymer 752068PL 950mAh / 3.52Wh
Paraméterek alapján (1000mAh vs 950mAh / 3.7Wh vs 3.52Wh), és méretében is nagyon hasonló, egyedül a magassága 1mm-rel nagyobb (szerk.: illetve ez a termék nagyobb annyival, a fentebbi csak tized milliméterekkel), viszont ahogy nézegetem, próbálgatom, ez még beleférhet.Azt nem tudom, hogy ezt is ellátták-e védelemmel.
-
-
Batman2
őstag
A négyütemű, volkswagen motoros trabicsekhez is rendes kis könyv van, benne karbantartási, javítási útmutatóval, adatokkal és elektromos kapcsolási rajzzal !
89'-es az autó.
Van egy 79'-es mercedesem, annak ugyan már nincs meg a dokumentációja, de úgy tudom, hogy egy egész komoly füzet volt hozzá.
Azon is persze még minden javítható, akkoriban még természetes volt. hogy javítunk, ha elromlik valami.Üdv
-
-
ekkold
Topikgazda
A legtöbb tervező nem idióta. egyszerűen csak azt tervezi meg amit a főnökei, vagy a megrendelő előír. Pl. azt mondják a tervezőnek, hogy a fogaskerékhez felhasznált anyag nem kerülhet többe mint x dollár, oldd meg! Ha nem oldja meg akkor majd egy másik tervező megoldja. Persze ebbe már nem fér bele más, csak valami műanyag. Hiába mondaná a tervező, hogy rendesen megcsinálni is alig kerülne többe. A gyártó kiszámolja, hogy sokezer darab esetén mennyit nyer ezzel, és ráadásul többet is ad el, a rövidebb élettartam miatt. Attól meg nem kell tartania, hogy elpártolnak a vevők, mert ugyanabban a kategóriában, a többi gyártó is ugyanezt csinálja. Ha pedig lenne kivétel, aki jobbat csinál, azt kinyírnák (talán nem szó szerint), ugyanakkor a vevők többségének nincs is igénye jobbra, vagy nem hajlandó megfizetni a magasabb árat akkor sem, ha hosszú távon jobban megérné. Sőt a többség nem is érti azt amiről most írok! Mivel pedig ők a többség, az Ő igényüket kell kiszolgálni, az Ő pénzükért, ez sima, jól átgondolt marketing....
-
-
Ezt nem lehet 101% bizonyossággal állítani hogy valóban igaz az összeesküvés elmélet. Mármint izzólámpa vonalon.
Viszont a tervezett elavulást senki nem vonhatja kétslgbe.
Csak a nekem leginkább emlékezetes,
egy orosz manusz megírta lépésről lépésre, hogyan lehet az x számú nyomtatás utáni fatális hibát és a nyomtató eldobását és új vásárlását ekerülni. A procedúra után a szoftver szerint haláldöglött javíthatatlan nyomtatók éveket mentek gond nélkül.
Ez valóban abszolút tervezett elavulás és gusztustalan és inkorrekt volt. Mármint Epsonék részéről. -
ekkold
Topikgazda
Állítólag 70-es években volt benyújtott szabadalom, 100.000 óra élettartamú izzólámpáról. Ezután a gyártók szövetséget kötöttek, és megállapodtak abban, hogy a szövetség egyik tagja sem gyárthat 1000 ill. 1500 óránál nagyobb élettartamú izzólámpát.
A tervezett avulásról készült egy film (youtube-on elérhető volt régebben) érdemes megnézni... -
Dr. Szilikát
őstag
Kissé meglepődve a hőtehetetlenség következményét láttam magam is a kamerás tesztek segítségével: a vékonyabb izzószálak hőtehetetlensége kisebb, ezért képesek jobban követni a vibrálást, mint a vastagabb szálak.
Vastagabb szál alatt nem is csak 230 V / 100 W vagy hasonlóra gondolok. 12 V /10-20 W halogénizzó --> kis feszültség --> nagy áram --> relatív vastag izzószál --> az is magasabb hőfokra húzva (halogénizzó lényege a nagyobb elérhető színhőmérséklet) --> alig kimutatható vibrálás vagy semmi.
PWM-el dimmelt, dimmelhető LED-ekre gondoltam
Nem tudom így sem értelmezni az eltolt fázist. PWM távvezérlőjelet használnak bizonyos kategóriákban, de az csak segédjel, amit a driver értelmez a LED-áram nagyságának beállításához. (Hasonló a PWM PC-ventilátorok megoldása is.)
Hogy az áramgenerátor maga is PWM elvet követ a konverzióban, az még nem jelenti, hogy a LED-ekre négyszög, illetve szaggatott jel jutna. Mint a szokásos tápegységek is sima egyenáramot adnak, hiába van közben PWM technika is.
De az, hogy több fázist generálni, több áramkörrel, erre írtam, hogy totál értelmetlen, ebben a kontextusban.
-
Dr. Szilikát
őstag
Azért az eltolt fázissal hajtott LED-eket is meg lehet oldani...
Totál semmi értelme. A LED-eket egyenárammal kell meghajtani, ez a megfelelő driver dolga. Az egyenáram simasága passzív és aktív módon érhető el. Passzív elem a pufferkapacitás.
Aktív az elektronika, ami még a puffer hullámzó feszültségéből is képes stabil áramot generálni, így végeredményben tökéles simaság jöhet létre, ha úgy van tervezve.
Az ipari minőségű LED-lámpák sem tudnak ennél különösebb dolgot. Az alkatrészek, kondik értelemszerűen legyenek tartósak, LED-ek is bírják az üzemi hőmérsékletet, minőségi anyagokból legyen, "csak" ezen múlik a tartósság. Vagy más irányból megközelítve, az egyes alkatrészek kihajtása, tűréshatár megközelítése sem mindegy.
Házilag annyit tudunk / tudok tenni, hogy fogok egy lámpát, amiben a LED-áramot mérséklem, csökken a hőmérséklet, nő az élettartam. Színhőmérséklet is kicsit csökken, de (nekem) nem gond. Már, ha nem akarom drágább lámpákkal irritálni magam, hogy esetleg az is elszáll, vagy kitudja.
3 fázisra kötött fénycsövek sok helyen megfeleltek, kritikus ipari körülmények között volt jelentősége a kiegészítő izzónak (veszélyes forgógépek / stroboszkóp hatás).
A fénypor nem sok vibrálást fog meg, még az izzólámpa is vibrál valamennyire, minél vékonyabb az izzószál, annál jobban kimutatható, még stroboszkóphatást is okozhat.
-
Dr. Szilikát
őstag
Javítás / fejvakarás nem szempont ezeknél, nincs is jelentősége, hiszen erre megvannak a módszerek: LED-sorok tesztelése, driver ellenőrzése.
Egyszerűen azért kell több ágra osztani, hogy ne legyen szükség nagyobb feszültségre, ugyanakkor egy TV-háttérnél elvárt annyi igényesség is, hogy az ágakat külön figyelje (nagyon olcsó kínainál még ez sem szempont).
A Vestel ezen megoldása egy közös áramgenerátorból gazdálkodik, az IC alkalmas 4 ág kontrollálására, de beköthetik csak egy ág kezelésére is.
Több esetben találkoztam a 2 ágú 40 collossal, aminél kiderült, hogy nem csak letilt egy ág szakadása esetén, de nem is alkalmas olyan nagyobb különbség kiszabályzására, amikor egyik ágon például zárlatos lesz néhány LED és a két sor nyitófeszültsége túlzottan elbillen egymástól. Elvárt feltétel, hogy a két ágon azonos számú LED működjön.
-
Dr. Szilikát
őstag
40 collos Samsung is van olyan, ami képes külön megvilágítani a kép alsó vagy felső részét, a másik oldal szakadása esetén. De abban két külön step up áramgenerátor lát el két külön ágat.
Az említett Vestel driver erre nem alkalmas, egy áramgenerátor van csak, aminek áramát képes ugyan 4 ágra is osztani: közös pozitív, GND ágak mennek az IC-be, ahol MOSFET-ek zárogatják testre, illetve figyeli az áramot is.
De ez csak kisebb különbségeket bír kiegyenlíteni, valószínűleg azért lehet tapasztalni, hogy ilyen drivert használtak 2 ágas 40 collos Vestelben is, ahol egyik ág szakadása esetén letilt a másik is, elsötétül az egész.
Tehát ez egy több típushoz tervezett panel, de amikor a kisebb kijelzőkhöz négy lehetséges áramkörből csak egyet használnak, az is teljesen korrekt. Lényeg, hogy minden LED sorosan van és stabil áramot kap.
Kijelző fele elsötétül, az már úgysem használható normálisan, szinte csak "vészhelyzetre".
Mint amikor felhívott valaki szombaton és teljesen kétségbe volt esve, hogy bedöglött az 50 collos TV, tönkre az egész hétvége, mi lesz most? Nem mondtam semmit... De ha valakinek ennyire fontos, legalább tartalékról érdemes gondoskodni, hiszen ez bármikor előfordulhat.
-
darvinya
titán
Szép mutatvány lesz szétszedni, mert egész fémburkolatos.
Köszönöm, mind2nek, de hétvégén nem állok neki, mert.nincs alkatrészem hozzá.
Igaz, elrohantam venni 55"-os HiSense Tv-t.
Kiemelt garanciával 5évre 150eFt-ért vettem, s hozzák-viszik vagy vétel ár vissza a teljes időszak alatt.
Sharp majdnem 4 éves lett, mikor lett a hiba.
De megmentem, amint lesz időm. -
darvinya
titán
-
Dr. Szilikát
őstag
Egyébként ez honnan jött, hogy az MD6751-nek bármi köze lenne egy relé működtetéséhez?
TV-ben relét manapság úgy szoktak alkalmazni, hogy egy főtápegység teljes áramtalanítására szolgál, ami legyen például itt egy MD6751 tápkör. Ez önmagát be sem tudná kapcsolni semmivel, még a saját 14 V tápját is külön kell létrehozni, hogy elindulhasson.
Erre van külön egy kis készenléti tápegység, ami a processzornak is ad feszültséget, ami kezel egy relét is, de csak a szokásos módon, semmi különös nincs benne:
A relé ad hálózati tápot a nagyobb teljesítményű főtápnak, valamint 14 V-ot is adni kell a készenlétiből. Sok esetben a relé el is marad és mondjuk csak az IC tápját kapcsolják, mivel anélkül áll a tápegység, illetve a MOSFET-ek, hiába kap hálózati tápot, nem fogyaszt semmit.
Létezik persze többféle felépítés, ez csak egyik jellemző megoldás.
Ha a relét már mindenáron be akarja húzatni valaki erőszakkal, elegendő a tranzisztor C-E lábait összeforrasztani, ennyi csak. Baja nem lesz ebből.
-
törölt tag
-
Dr. Szilikát
őstag
Ez nem hit kérdése. Nyilván azért írtam, mert a szervizgyakorlatban többször is megoldottam ilyet. A képcsöves korszakban is, laposnál is.
Bekapcsoláskor a puffertöltés szikrát képez, nem tesz jót ilyen reléknek. Igyekeznek ugyan némi ellenállással korlátozni, de az nem mindig elég. Inkább elég (beég).
a relé maga polaritásmentes, de a vezérlése nem biztos
Nem szokott ilyen lenni, nem is értelmezhető számomra.
-
Dr. Szilikát
őstag
Mármint egy IC vezérli az aktív PFC step up konverterét és a PWM táp tranzisztorait is. Utóbbi rezonáns, azaz ellenütemű, kétutas egyenirányított, ami nagyobb teljesítményre használatos, mint a flyback egyutas konverter.
A probléma néha egyszerűbb, mint gondolná az ember. Relé kupakját lekapod, polírpapírral eligazítod. Vagy minimum beforrasztod a kilazult lábait.
Nyilván ezt nem lehet biztosra mondani, de van ilyen. Az biztos, ha beégett az érintkező, én a sznobizmus és tehetetlenség jelének tekintem, ha valaki cseréli a relét. Pillanatok alatt javítható, tökéletesre. Emiatt felesleges rendelni, várakozni, ez totál értelmetlen.
-
PROTRON
addikt
E14-ből tudsz nekem építeni olyat amelyik a bolti, 10W 1050 lumen-nél több lument tud? Mármint papíron az Osram LEDSTICK 10W elvileg tudja az 1050 lument, de majd meglátjuk hogy tényleg így van-e, mert van egy sejtésem hogy inkább csak 800 lesz az.
Az egyik gyártó ventilátoros világításában csak 1 db E14 foglalt van, ráadásul olyan alacsony a bura, hogy csak hosszúkás körte fér oda. Persze ismerős meg konyhába álmodta bele fő világításnak, pult világításról meg is feledkezett.
Azért az ilyen világítás gyártó cég tervezőjének is eltördelném a kezét, hogy nem lehetett volna legalább 2 db foglalatot, kicsivel nagyobb burával, vagy legalább E27-et... :@Szal ide gondoltam szereznék a havernak erősebb körtét a szokásos 800 lumenesekhez képest, ami általánosan vásárolható, eddig a fenti Osram LEDSTICK tűnik papíron jónak.
-
Dr. Szilikát
őstag
Nyitott kapukat döngetsz, csak nem tudom, milyen ár felel meg és nem is használtam ilyet soha, de létezik:
-
mzso
veterán
Végül előkapartam az említett régi PIR fényforrást:
Volt kéznél egy 10 ohm 5W-os ellenállásom (bár mint kiderült túlzás.) úgyhogy kettőből az egyik pár helyére beforrasztottam, a másik pár meg át lett hidalva. 2,85V-ot mértem rajtam, úgyhogy vagyis olan 280mA. Úgyhogy nem hinném, hogy növekszik az áram. Viszont a villódzás megszűnt, úgy néz ki most már jut elég terhelés az áramkörnek.
-
Az a helyzet hogy feltöltött akkuról elmegy az előtétellenállás de 3,3V körül, ami még a litium akkunál 30% körüli, már nem lesz túl acélos a fénye.
Ha a kezdődő Alcheimeres agyambajól dereng, Skory weboldalán vannak nagyon jó hatásfokú ledmeghajtások, pont olyan ami most neked kellene.
-
Dr. Szilikát
őstag
18650 lámpák is vannak egyébként, ami komolyabb driver nélkül, ellenállással működik, plusz a szaggató elektronika, de utóbbi csak a fényerő PWM csökkentésében, illetve villogó módban játszik szerepet.
Egyik, ami kéznél van, itt 4 x 2,2 ohm párhuzamos ellenállások állítják be a max. áramot és ez már világít is rendesen.
Zseblámpához is volt rögzítőm, de azt meg elhasználtam egy hűtőszekrény hátán a kondenzátort / radiátort rögzítő elérett gumik cseréjére. 2 darabot 4 felé vágva.
-
Dr. Szilikát
őstag
Nemrég csináltam én is, 10 ohm ellenállással már használható, ha nem is fog sugározni nagyon az útra, de a céljának megfelel, városi környezetben (azaz minket már látnak legalább). Mivel ez nem nagy fogyasztás, aránylag sokáig nem kell tölteni az akkut.
Pedig csak egy 14500 méretű akkut raktam bele, mivel ez fért be a C-méret helyére. Kettő közül az egyik helyre tettem, mivel a két férőhely soros és azt párhuzamosítani problémás lett volna, továbbá kellett az üres hely is.
A 14500 akku "vastagítására" vannak adapterek, de az nyilván nincs kéznél, ezért olyan ötletem támadt, hogy az akkura tekertem régi IDE / floppy szalagkábelt, majd ragasztószalaggal rögzítettem, így kaptam egy vastagabb hengert. Ez így befér a megfelelő töltőbe is természetesen.
Utána kezembe akadt egy régebben rendelt T10 LED, ami 12 V-os és egy kis DC-konverter. Alábbihoz hasonló, de fix 12 V kimenetű és olyan IC-vel működik, ami akár 2,4 V akkut is fel tud nyomni, azaz nem sok bemenőt igényel.
Így adta magát, hogy ezt is bekötöttem és onnan kezdve már az utat is világítja, ha nem is komoly energiával, de azért használható.
Ez meg ehhez hasonló, tehát átlátszó szilikongumis lámpa, ami befért az eredeti halogénizzó helyére, egy gumigyűrűvel tömítve.
-
Skillet
addikt
-
-
Teasüti
nagyúr
-
rednifegnar
senior tag
pont ilyent nem akartam, ez egy stick pc, fogyaszt 3W-ot megy rajta a w10, ezen elfut a sajat progim, erre kellett homero legalabb ket csatornas es ne kelljen bajlodni hw epitessel, tappal, driver irassal stb. regen ilyen volt ma mar ezeket nem akarom, ez igy teljesen jo fossa a txt-be es fut a hatterben.
tipusa ahogy irtam a fantaziadus temper es temper2 nevu. letezik belole legndevesseggel kombinalt modul is meg meg a tokom tudja milyen (6 fele modult ismer). -
-
Nem, ez mar Paks, az uj reaktorral.
A Z benchmark 700 volt, ez egy Intel j4125, benchmark 3000.
Nem vagyok nagy benchmark hivo de 4x gyorsasag azert eszreveheto. Tenyleg gyors, ez mar teljesen hasznalhato. 10W tdp, passziv hutes termeszetesen.
Maga a pc 6-11W kozott zabal, az LG22 colos moncsi 10-15w.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo ThinkPad X13 G2 multitouch
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 256GB Deep Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3011
- HIBÁTLAN iPhone 13 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3033, 100% Akkumulátor
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3048, 94% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest