- Leica kamerákat kap a Xiaomi Mix Flip 2 is
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Fotók, videók mobillal
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Undoroid
őstag
válasz
PH-User #33099 üzenetére
A legjobb az lenne, ha kicserélnéd azt az érzékelőt erre és ennek a megfelelő érintkezőit használva működtetnéd a visszajelzőt! Persze alaposan meg kellene erősítened az új reed-csövet, mert egy kicsi rezgés a lábakon és máris elpattan!
Másik megoldás egy sima végálláskapcsoló lenne! A jelenlegi reed-csöved negálása többe kerülne...
-
Undoroid
őstag
válasz
PH-User #33083 üzenetére
Üdvözöllek!
Így első ránézésre ez egy szimpla reed-relé lesz! A reed-ek max. 100mA-el terhelhetőek. Ha a közelébe mágnest teszel, akkor zár. (speciális kivitelnél átvált)
Ha jól látom, akkor ez két vezetékes verzió. Itt egyszerűen sorba kötsz vele a visszajelzőt és ha közel van hozzá a mágnes, akkor jelezni fog az izzó. Gondolom, hogy Neked az kellene, hogy akkor jelezzen, amikor nincs ott a mágnes (be van húzva a fék). Úgy negálni kell a reed-jelét!
-
PH-User
addikt
válasz
PH-User #29453 üzenetére
Ez alapján néztem...
-
Reggie0
félisten
válasz
PH-User #27883 üzenetére
A hangot es a kepet csak a kompozit kimenet keveri. A SCART, mint szabvany egyarant tudja a komponens kimenetet, viszont kerdes, hogy a belteriben melyik van bekotve. Valoszinuleg csak a kompozit jelet tudja, azaz csak egyszeruen ket kulonbozo csatlakozon teszik hozzaferhetove a kompozit jelet.
-
mezis
félisten
válasz
PH-User #27809 üzenetére
A vasmag keresztmetszete alapján elég jól becsülhető (számítható) a folyamatos üzemben, 50 Hz-en átvihető teljesítmény. A keresztmetszetet mag csak meg tudod saccolni.
-
-
-
Lompos48
nagyúr
válasz
PH-User #27626 üzenetére
Akkor az esetemben ez így nézne ki...
Nem, mivel közös anódú a kijelződ. Ilyen lenne, csak egyelőre tekints el a rajzban látható ICtől:
Döntsd el, hogy mikrokontroller vagy logikai ICk. Utóbbi kb 7-8 ICt jelent(ene), ráadásul nem változtathatod meg a kiírt értéket. uC esetén használhatsz open collector kimeneteket (?) és még tranzisztorokat is takarítasz meg.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
PH-User #27613 üzenetére
Multiplexálni azért kell, mert nincs annyi lába a cuccnak, ahány led van az összes szegmensben, így sokkal kevesebb vezeték kell a vezérlésre.
Ezért az van, hogy időben elosztva, X ideig egy szegmenst kapcsolnak be a D1-4 lábakkal kiválasztva, amin a-g lábakon beadott vezérlésnek megfelelő karakter fog kirajzolódni. X idő múlva a következő szegmenst választja ki az áramkör, ahol ugyanaz az a-g vezérlés már egy másik karaktert rajzol ki.
Ez azt jelenti, hogy minden időpillanatban a 4 szegmensből csak 1 működik, ezért X egy elég kis idő, ami miatt a váltás annyira gyors lesz, hogy a szemed már folyamatos képnek látja a számokat, így olyan lesz, mintha tényleg mind a négy szegmens egyszerre működne.Pl. erről a rajzról egyértelműbb, hogy mi történik:
-
válasz
PH-User #27595 üzenetére
Küldtem levelet két rajzzal (sajnos elég ótvarokat találtam csak a melóhelyes gépen), de amúgy is, 14.-éig az alkatrészek sem biztos, hogy meglennének
A 4db 1 digites kijelző egyszerűbb lenne.
Meg nem is tudtam összefoglalni pár sorban, mi merre, és a te kijelződhöz is alakítani kéne a kapcsolást. -
Lompos48
nagyúr
válasz
PH-User #27585 üzenetére
Kábelezve nem fogod tudni megoldani. Tényleg csak multiplexeléssel megoldható. Az ok kézenfekvő és tisztán kiolvasható a kijelző kapcsolásából.
-
-
PH-User
addikt
válasz
PH-User #27511 üzenetére
& a többi segítő
A DIP-re nincs szükségem, mert csak a 2013-at célom kiíratni vele.
Kitotóztam bekötését, a D1-D2-D3-D4 a blokkokat jelenti, az a-b-c-d-e-f-g pedig a szegmenseket.
A col a kettőspont anódja, a g és az f pedig az alsó és felső katód.Ha a 2013-at akarom kiíratni, akkor a D1 = 2, D2 = 0, D3 = 1, D4 = 3 blokkoknak felel meg.
Kezdem a kettessel; D1-re (anód) kötök +5V-ot 300R ellenálláson keresztül, és a szegmensekhez tartozó katódokat közösítem, ide jön a -. Így szépen világítani fog a 2-es szám.
Jön a nulla, ahhoz egy híján az összes betűt használnom kell. D2-re +5V a megfelelő értékű ellenállással, majd az ehhez tartozó katódokat szintén közösítem egy pontba és ide kötöm a - .Ebben bizonytalan vagyok, mert, ha majdnem minden blokk majdnem minden katódjára föld kerül, akkor össze-vissza fog világítani.
-
törölt tag
válasz
PH-User #27511 üzenetére
meg tudod csinálni jumperekkel is, az kicsit olcsóbb, mint a dip-kapcsolósor és nem vagy kötve lábszám tekintetében. Akár előrefurkált próbapanelon is össze tudod dobni.
A kijelző lábait meg könnyen ki tudod "lámpázni" egy DMM diódamérő funkciójával, a pirosat legalábbis biztosan; de az én 20 éves műszerem a fehérekhez is tol elég feszt/áramot..tüsisor:
TÜSKESOR 40x2 P PHDS-80- 6/3 (T-T) 2.54x2.54mm PIN 0.64x0.64 Au.TÖRD. [43-01-97]
jumper:
http://lomex.hu/hu/webshop/#/group/530/jumper/page,0/fbtn,0/flist,0/discount,null/instock,null(lassan össze is jönne a minimum vásárlási mennyiség, ha a későbbi tápjavítós projektedhez veszel előre kondikat
)
ha nem akakrsz rá költeni, akkor döglött alaplapokból is ki tudod termelni. Ajánlom a 20+ éves, döglött, tomato és társai deszkákat, ott a bioszban csak az órát meg a HDD-t tudtad beálltani, minden más jumperrel ment, így vagy fél maréknyi van benne biztosan...
-
válasz
PH-User #27511 üzenetére
Az adatlapjáról tudod meg
Ezeken a 4 digites dögökön az egyes szegmensek mind a 4 digitre rá vannak kötve, és a digitet 4 lábon tudod kiválasztani. (Ezért multiplexált.) A lényeg, hogy amikor az 1-es digit van kiválasztva, akkor azokat a ledeket gyújtod ki, amik ahhoz a dologhoz tartoznak, amit az 1-es digiten akarsz kiírni, amikor a 2-est választod, akkor a 2-eshez tartozó... Nem olyan egyszerű, sajnos, hogy összekötni, és kiír valamit...
Itt egy egyszerű rajz, alul
A tranzisztorok csak akkor kellenek, ha a vezérlő áramkör nem bírja az átfolyó áramot.Amit te írtál típust, ahhoz tényleg nincs datasheet.
De különbe egyszerűen kitalálhatod a bekötését, multiméterrel, szakadásvizsgáló állásban elkezded végigmérni a lábait, pár próbálkozásból ki lehet találni, melyik lábak a földek (digitek, ha közös katódos), és melyik lában a szegmensek. -
válasz
PH-User #27504 üzenetére
Ezekhez a LED kijelzőkhöz általában meghajtó kell.
Illetve, ha bekötöd, ahogy szeretnéd, hogy világítson, akkor nem, mert ezek csak ledek. A leggyakoribb a közös katódos megoldás, amúgy multiplexált led kijelzőnek haívják.
Ha változó dolgokat akarsz rá kiíratni, akkor valamivel vezérelni kell. A meghajtó csak egy dolog, az leginkább az életedet egyszerűsíti
Ha van kedved építeni egy kicsit, akkor tudok adni rajzot, ami mikorkontrolleres vezérlés ilyenhez, és esetleg USB-ről lehet rá adatokat küldeni
Amúgy ha közös katódos, akkor kapcsolósorral elég macerás leszAzt max. 1 digites kijelzőkkel lehet.
-
-
darvinya
titán
válasz
PH-User #27495 üzenetére
Pont így néz ki.
De akkor te is csak a diódát cseréltél, aztán ellenásos terhelést végezve mérted ezeket az értéket.
Én egy kis kézi kazettás magnóhoz használtam, de egyszer rövidre zártam, akkor ment tönkre.
Dióda csere után viszont maradt egy kis bezugása.Ezért gondolok, hogy a kondi is sérült.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
PH-User #27489 üzenetére
A paksi apropó arra a helyzetre vonatkozott, ha nem szerelnéd be a vasmagot és hálózatra kötnéd.
2k az nem terhelés, az még 12V-on is csak 6mA-t jelent. Diódánként (jól választottad) 0.2V VF szaporulatot jelenthet, tarfótekercsen se esik feszültség ilyen kis áramon. Terheld jóval keményebben!
-
törölt tag
válasz
PH-User #27439 üzenetére
Akkor vigyázz rá!
Az (is) a jó benne, hogy könnyű otthon megtekerni. Csak ha teszteled egy tekerés után, okvetlen tedd rá a vasat is, különben paksig lever mindent...
A teljesítményt nem tudom, mikor utljára ilyet tekertem, akkor a vaskeresztmetszetből 95% pontosan meg lehetett mondani. Esetleg keress rá ilyen táblázatra.
Ha esetleg a nagyobbikat eladnád, szólj!"ha 3.5-4.0V-ra akarnám a szekundert? (Mondjuk a rádióhoz jó lenne egyenirányítva 6V körül lenne.)"
Szerintem kevés lesz az...Az olajkondik tutik, a nagyteljesítményű ellenállásokból (főleg ha kis értékűek), csinálhatsz pl. műterhelést
-
PHM
addikt
válasz
PH-User #27439 üzenetére
Ha tudod, fényképezd már le azt, amiből a trafót bontottad!
A Rozmaring szövetkezet békebeli kontaktus illesztőjében pontosan
ugyanilyen trafó volt. Az elektronika meg be volt öntve egy vaskos
műanyag lapban. A jókora, orosz stílusú fémházban 4db 12V-os
relé volt még foglalatban. -
-
-
-
-
didyman
őstag
válasz
PH-User #27389 üzenetére
Rányúlik a hűtő a kondikra? Szélességben úgy nézem, van hely, a Rubyk 25x12-esek. Neked oda 5 kondi kell, a CPU VRM előttiek is púposak? Azok 2200uF/16V-osak, ha egyező márka/időbélyegző, lehet érdemes cserélni, de azok többnyire nem pupulnak. A kicsiket nem kell cserélni, HA egy hibás sincs köztük, de vannak olyan márkák-típusok, melyeknél kérdés nélkül (GSC, Tayeh és a többi ilyen, az Ost-t, Teapot, Capxont lehet például nyugodtan hagyni).
-
válasz
PH-User #27389 üzenetére
Legalábbis, amik ott vannak a rosszak között, de nem púposak.
De mondjuk erre 478-asoknál (azoknál gyakori ez, mert nincs légáramlás a hűtő bizonyos oldalain) én azt szoktam mondani, hogy amennyit az a lap ér, és amennyi még a várható élettartama, elég csak a púposakat. Ez mondjuk azért más kategória. -
törölt tag
válasz
PH-User #27317 üzenetére
vegyél még mást is, akkor már nem dráma a csomagküldés összege.
Mondjuk egyébként is csak 2kHUF felett lehet neten rendelni... (És tutira ott van 2 nap alatt.)
Ha vki leküldi csomagba, az is kb 600HUF, plusz még amire te eljuttatod neki a lét. Szal nem olyan drága az a ezeöccá
Ja és ha nem neten rendeled, akkor soxor lényegesen drágább a kisboltban... -
válasz
PH-User #27320 üzenetére
Értettem előbb is
Én általában előre rendelem az ilyesmit + rendszeresen van otthon bontva minden.
Postával semelyik webáruházból nem érdemes rendelni olcsó dolgokat, mert 99% még ajánlott levélként sem hajlandó küldeni, saját felelősségrre sem (drágát meg alapból nem webshopban veszek). Nem tudom, miért van ez, de nézegethetik a feltartott középső ujjam. -
-
PHM
addikt
-
-
didyman
őstag
válasz
PH-User #27213 üzenetére
A 3,3V-os főkörnek semmi köze a készenléti ághoz, a készenlét nélkül viszont ebben a tápban garantáltan nem lesz főköri fesz sem, itt vélhetően a földelésnél lesz valami hiba. Az érintett tranzisztor akkor hal el, amikor a készenlét kapcsolóeszköze már elhalt, source/emitterköri ellenállása megnyúlt és ennek következményeként a tranyó C-B között ráteszi a 320V-ot a 2SC1815-re, mely ennek bázisköri meghajtója. Ezzel együtt lenulláz egy 20-30 ohm körüli ellenállást, egy diódát, egy zener diódát (ha van), és elviheti az optocsatolót is. A hiba oka pedig a szekunder oldalon lakik többnyire. Nem bonyolult javítani.
-
válasz
PH-User #27213 üzenetére
Nem valószínű, hogy a tranyó cseréjére megjavulna, legalábbis nekem olyan tapasztalataim vannak, hogy az ilyet több dolog halála okozza...
Mindenesetre egy próbát megér, illetve tippek :
- Feszszabályzó kör valószínű hulla, ezért magas a kimenő feszültség
- Nézd végig az alját, ahol a bordára szerelt alkatrészek vannak beforasztva, ott hajlamosak a forrpontok felszakadni, mert annyira rossz minőségű az egész, hogy a borda rángatása kiszakítja őket. Jópár ilyennel találkoztam, sokszor csak nem indul el tőle a táp, de a tranyó pukkanását is okozhatta. -
törölt tag
válasz
PH-User #27078 üzenetére
És ha néznél vmi abszolút kukás, régi hangcuccot, abban szerintem az erősebb szekunder rész sem ad ki többet, mint 20V. (music center, VCR, nem csöves rádiók). Fillérekért adják és mindjárt a dobozkérdésed is meg van oldva. 20V környékéről meg ráteszel egy LMxxxadj 5A-es lineáris feszstabot, és atomstabilan megy. Delehet még kunyizni outdated laptophoz való töltőt, ami mellől a gép már rég kipusztult. Teljesítményben az is jó, akár az LMxxx ic-vel, akár a fentebb linkelt filléres ebay-es step-down konverterrel
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Call of Duty: Black Ops 6
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- iPad topik
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- Linux kezdőknek
- Leica kamerákat kap a Xiaomi Mix Flip 2 is
- Futás, futópályák
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Tőzsde és gazdaság
- További aktív témák...
- Asztali PC , i7 11700KF , RTX 3070 Ti , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 2TB HDD
- Asztali PC , R5 5500 , RX 5700 XT , 16GB RAM , 256GB NVME , 1TB HDD
- ASUS TUF Gaming F15 gamer laptop
- X1 Yoga 8th 2-in-1 14" FHD+ IPS érintő i5-1335U 16GB 256GB NVMe ujjolv IR kam aktív toll gar
- Lenovo / SK Hynix 512GB M.2 NVME SSD 0 perces
- Samsung Galaxy S22 Ultra 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 65QNED86T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Bomba ár! HP ProBook 430 G5 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" I Cam I W11 I Garancia!
- Dymo LabelWriter 400 - Hőpapíros címkenyomtató
- AKCIÓ! GIGABYTE B360 i5 9600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest