- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Magisk
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
atesss
addikt
-
Peter789
senior tag
válasz
atesss #37829 üzenetére
ASUS P5E3 Deluxe - ezen sajnos még kivezethető tüske formájában sincsen LPT port... Van jópár régebbi alaplapom amin van kivezethető / hátlapi párhuzamos port, úgyhogy azthiszem összeguberálok valami vasat a programozáshoz és megépítem a lenti kapcsolást - egyszerűbbet nem találtam...
Gondolom az USB Printing Support néven települő USB-s adapterek nem jók - de egyszerűbb egy PCI / PCIe-s LPT (akár +COM) kártyát rakni alig pár ezresért a gépbe ( ebay kina
), mint vadászni egy olyan adaptert ami valódi LPT portként települ...
-
darvinya
titán
válasz
atesss #37814 üzenetére
Ezt kellett nekem és vettem [ Klotz AC106SW kábel ].
Sztereóba ritkán van vagy csak külön rendelésre.Más és mindenkitől kérdem
Vannak az elkok leírásában: KM, SD, GT, WG, GF, EXR, EHR, ECR
Ezek a rövidítések mit jelentenek? -
Kernel
nagyúr
-
hNp88
aktív tag
-
Kernel
nagyúr
válasz
atesss #37071 üzenetére
Univerzális tápegység, aminek a célja, hogy az USA hálózaton 115 vagy 2x115, esetleg 3-fázisú rendszerről is működjön.
Ott ami gyakoribb, hogy az utcai elosztók trafói 230 V középcsapolású szekunderrel bírnak, vagyis így lesz 2 fázis, 2x115 V. Vagy korábban 2x110V. A nagyobb távolságú szállítás történik 3-fázison, bár az is lehetséges, újabban már a kisfeszültségű rendszerekre is kiterjesztik a 3 fázist.
Kisebb lakásokba elég bevezetni egy fázist (mint nálunk is), családi házakba, nagyobb teljesítményigényre (fűtés, szárítógép stb.) bekötik a 2 fázist, amire csatlakoztatni lehet a nagyobb berendezéseket, ami 2x115 V bemenettel rendelkezik.
Mint ahogy nálunk is 3 fázisra kötik a hőtárolós kályhát. Csak míg nekünk 3x 230 V van, ott összesen 1x 230V-ot tesz ki a két fázis, vagyis jó vastag vezetékekkel kell szerelni, azonos teljesítmény eléréséhez.
E kis kitérő után a kapcsolás: 3 fázis egyenirányításához továbbra is 3 vagy 6 db dióda szükséges (félhullám / teljes hullám).
Ebben a kapcsolásban azonban az egyik Graetz-híd a P1-P2 fázisok vonali feszültségére kapcsolódik, és a GND-hez képest egyenirányít. Másik híd az N-P3 fázisfeszültségre, és szintén GND-hez képest dolgozik.
Tehát így biztosítva van az univerzális táplálási lehetőség, a helyszíni adottságok függvényében, illetve fáziskimaradás esetére is. Az áramkörhöz egyébként felesleges lenne 3 fázis, a jelentéktelen teljesítmény miatt.
A hidak után egyébként nem puffer következik (eredő 110 nF ehhez azért kevés lenne), hanem a Q1 egy PFC-áramkör.
A VIPer12AS pedig a kapcsoló FET / vezérlés.
-
atesss
addikt
válasz
atesss #37065 üzenetére
Nos az átalakító megvan, össze is szerelte az ismerős vele, minden oké elvileg.
Csak a gyakorlatban nem megy a tolatókamera, nincs kép a fejegységen.
Tápot megkapja (a tolatólámpával van párhuzamosan kötve), át is váltott éjszakai módba.
Korábban ki lett már amúgy probálva (a végleges beszerelése előtt), össze lett dugva végig RCA-n keresztül, és működött.
Mint kiderült, azért lett beiktatva közé egy 2,5-ös jack, mert ez volt az egyetlen, amit a beszerelést végző szerelő át tudott vezetni a szűk helyen a karosszériánál.
Csatlakozót forrasztani úgy látszik nem tudott/nem akart...
Ettől még persze elvileg mennie kéne, de végül úgy néz ki mégis valamelyik átalakítónál lehet a hiba.
Jövő héten megpróbálok én ránézni. -
Peter789
senior tag
válasz
atesss #36946 üzenetére
Én is csak megerősíteni tudom a linkelt írást, egy filléres 24Lxx EEPROM-ot kell akasztani a VGA csati EDID DDC szálaira, ami behazudja neki hogy mi a rádugott "monitor" típusa. Ehhez viszont programozni is kell az EEPROM-ot, amit legegyszerűbben egy régi gép nyomtatóportjával lehet megoldani: katt - az utolsó "Easy I²C Bus interface" bejegyzés
Elméletben a PowerStrip regisztrált verziója a VGA csatin keresztül is tudja írni az ilyen EEPROM-okat, viszont nem tudom mit szól ahhoz ha olyan EEPROM kerül rá ami még üres. Egy próbát megérhet...
Tartalmat elég egyszerű generálni hozzá, pl az előbb említett PowerStrip tetszőleges verziója le tudja menteni az éppen rádugott eszközből...
Hozzávaló EEPROM-ot ebay-ről, mindenféle elektronikai boltokból lehet szerezni
--------------------------------
szerk: közben találtam egy tényleg egyszerű megoldást, ami viszont kérdéses hogy működik e egy mai modern VGA kimenettel - kompatibilitási okokból elvileg kellene mennie...
katt - VGA pinout : monitor ID detection pin assignments
Eszerint ha pl a 11-es ID0 lábat belekötöd az 5-ös GND-be, akkor azt kell érzékelnie hogy egy színes 800x600-as monitor let rádugva... Egy drótdarabbal ki is tudod próbálni, csak erős fény mellett jól győződj meg róla hogy mit mivel kötsz össze - elvileg bolodbiztos minden ilyen csati, a gyakorlatban mégis tönkre is mehet ha valami érzékeny kimenetbe visszavezetsz egy nagyobb tápfeszt!
-
Kernel
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
válasz
atesss #36599 üzenetére
Egyébként fontos emiatt tápot vásárolni? Én a számítógép 12 V-járól táplálom az ADSL router-modemet, vagy a ritkán fax célra használt 56k modemet is simán rádugom. Méghozzá AC 8-9 V-os adapter helyett DC 12V-ot, ugyanis a bemenet ezeknél eleve egy Graetz-híddal kezdődik, AC/DC tökmindegy neki.
Továbbá ezeknél a vonali, illetve LAN-csatlakozások galvanikusan elválasztottak, így semmi gond nem származik a számítógéppel való DC-kapcsolatból. Csak nézd meg a D-Linket is, rajta a nagy darab áramkör PDF doksiját:
-
Kernel
nagyúr
válasz
atesss #36599 üzenetére
Ha jól látom a neten, a D-Link eredeti tápja, mérete, formája alapján egyszerű vasmagos trafó lehet, egyenirányító + puffer bizonyára. Vagyis elvileg egy stabilizálatlan táp, amiből feltehetően a router állít elő 5V-ot.
Ezért jó ilyenkor pontosan megvizsgálni a konstrukciót, mindkét oldalról, hogy ahhoz képest lehessen kalkulálni. Ha ez így van, akkor nem kell annyira törekedni a pontos feszültségre, feltehetően az eredeti is változik, hálózati feszültség és terhelés függvényében több-kevesebb is lehet. 7,5V csak a névleges érték.
Normál diódák között pedig túl nagy különbséget úgysem fogsz találni szerintem, mivel a feszültségesés mértéke a szilícium tulajdonságából adódik.
-
törölt tag
válasz
atesss #36599 üzenetére
Pont a routerek tápjai szoktak elszállni az elégtelen méretezés okán, mivel úgy gondolják, hogy a router sosem vesz majd fel annyit, mint az elméleti max. De legalább addig is tűzforró. Most ha ezt még tetézed egy kiöntéssel, akkor legalább azt eléred, hogy a megfelelő gyantát használva nem fog tűzlabdává változni, hanem csak belül a szilikoncsip megy tönkre.
Inkább válassz valamilyen hűtőzászlós diódát hogy legalább elméleti esélye legyen a dolognak hűlni.
Ha kisérletezni szeretnél, tegyél be mondjk egy 2W meleget termelő fogyasztót egy gyufásskatulyába és nézd meg 10 perc múlva. ( A kísérletet érdemes ott elvégezni, ahol nem tud mást felgyújtani) -
Lompos48
nagyúr
válasz
atesss #36599 üzenetére
(meg nem is lehet, mivel a diódák is szórnak + az 1,5A az azért nem álladó).
Nem is annyira a szórás, mint inkábba dióda VF/IF görbéje a ludas a dologban.
Sima 1N400x sorozat jó lenne ?
Nem, Azok 1A-es diódák. A 3A-es 1N500x sorozatból kellene keresgélni.
2V - max. 1,5A az max. 3W teljesítmény a diódákon.
Igen, ami nem semmi. Kérdés ellenben, hogy mennyire állandó az az 1.5A-es fogyasztás. Ajánlott a diódák lábát meghagyni, esetleg spirálba tekerve, hogy legyen mi disszipálja a hőt. Azt se kell elfelejteni, hogy annak a hőnek távoznia is kell valamerre.
-
sörösló
aktív tag
válasz
atesss #35881 üzenetére
"Azt ugye jól sejtem hogy ezekben univerzális motor van, és azon belül is soros gerjesztésű ?
A forgásirány váltás csak annyiból állna, hogy vagy a forgórészt (vagy az állórészt) fordítva kötöm be ?"Nagyon jól sejted. A gyári gépekben jellemzően a keféket cserélik meg (forgórészpolaritás).
"A szabályozó hogyan működik ?"
A régiek TRIAC-kal mentek. Ennek valóban hátránya, hogy az alsó 50%-ban drasztikusan csökken a kapocsfeszültsége a motornak. A profi gépekben még sokszor ma is található TRIAC, itt a fordulatszámot a nyomatéktartás miatt visszacsatolt jellel korrigálják. Ez egyfajta Tacho jellegű megoldás, bár a visszacsatolt jel többnyire a forgórész feszültségéből származik. Az elektronika hűtését meg maga a motor végzi. Ez persze csak közelítő okoskodás, ezeket a szabályzókat gondosan beöntik, úgyhogy nemigen lehet pontosan tudni hogy mi ketyeg benne.
"Ezeket az univerzális motorokat jól sejtem hogy ugyanúgy lehet DC-ről járatni ?
Vagyis mi lenne ha a hálózati feszt egyenirányítanám, szűrném, majd egy PWM jellel hajtanám meg (ami akár a fordulatszám-tartás miatt egy mikrokontrollerről jön) ?"Természetesen lehet DC, ezért is nevezik "univerzálisnak". Az akkus gépek jellemzően PWM jellel mennek, itt az akku miatt muszáj "veszteségmentes" szabályozásra törekedni. Ha lassan járatod, általában hallani is a PWM sipoló hangját. Itt is valószinűleg a forgórész visszacsatolt feszültsége a "van" érték. Ezt az elektronika összehasonlítja az általad megadott "kell" értékkel és a megfelelő irányban korrigál.
A forgórészt műanyaglemezzel hiába kaparászod! A szeletek közti műgyanta szigetelés ehhez túl kemény. Ha csak a szénpor a gond, egy régi fogkefével és egy kis féktisztítóval kimosható. Mikázni akkor kell ha a szeletek lekoptak a szigetelésig. Macerás dolog, nagy gyakorlat vagy óvatosság és sok türelem kell hozzá. Vékonyra köszörült vasfűrészlappal vagy vésőszerűen köszörült szikepengével próbálkozhatsz.
A forgórészt ha jól emlékszem, ki lehet mérni. Nagyon kicsi váltófeszültséget kapcsolva a motorra és mérhető pártíz mA áramot beállítva, kézzel lassan forgatod a forgórészt. A hibás szeleteknél az áram megnövekszik. Régen láttam már ilyet, nem is én csináltam hanem a tekercselő cimbi. Mindenesetre kárt nem csinálsz vele.
-
Kernel
nagyúr
válasz
atesss #35880 üzenetére
Valahogy kipiszkálni, műanyag lemezzel, ami belefér. Menetzárlat kimérése problémás, ilyen kis értékeknél, de igazából nincs is olyan sok hibalehetőség, hogy nagyon fontos lenne mérni. Ha minden más rendben van, akkor már úgyis csak a forgórész vagy az állórész menetzárlata jön szóba.
(#35882) darvinya
Az állórész és a forgórész közül csak az egyik bekötési irányát cseréljük fel, ettől fog fordítva forogni.
-
-
Kernel
nagyúr
válasz
atesss #35866 üzenetére
Ezek nem arra vannak kitalálva, hogy zakatoljon egyfolytában. Amit linkeltem, van benne egy tömítőgumi, az ráfekszik egy éles peremű csőnyílásra, gondolom kinyíródna előbb-utóbb.
Mindamellett, nekem a reverz-ozmózis víztisztítóban óránként 1 percre nyit a bemenő és az öblítőszelep (óránként frissíteni kell benne a vizet, ezt egy házilag barkácsolt elektronika intézi), ennyit még elbír.
Itt a bemenőszelep mosógépből származik, öblítőszelep pedig a linkelt.
-
Kernel
nagyúr
válasz
atesss #35857 üzenetére
Ilyen mágnesszelepet használok, reverz-ozmózis víztisztítóhoz. 1/4 collos műanyagcsövet fogad, gyorscsatlakozóval.
Nyomás nélkül is lezár, van benne egy rugó, ami erről gondoskodik, az ellen hat a behúzótekercs.
A mosógépekhez való mágnesszelep viszont egyfajta membrános rásegítéssel működik, az alacsony nyomáson valóban elenged. Minél nagyobb a nyomás, annál jobban zár.
Itt is vannak ilyenek, de a külföldit múltkor sem preferáltad, ha jól emlékszem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
atesss #35840 üzenetére
A feszültség és az áram csúcsértékének helyei közötti különbségből ki lehet számolni a CosFi-t, amennyiben a tápoldal szép szinuszt ad le, a terhelés meg nem hat vissza különösebben a hálózatra.
Ezek egyike sem szokott teljesülni a valóságban, különösen az áram jelalakja nem hasonlít szinuszra. - pár napja linkeltem ilyen feszültség - áram jelalakokat.
Valami profi hálózat analizátor kell erre, ami szétbontja a jelet harmonikusokra, az tud valami eredő cosfi-t számolni gondolom. Nem látok erre elérhető otthoni alternatívát.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
atesss #35835 üzenetére
Feszültségnél az TrueRMS/DC konverter, áramnál pedig sönt, Hall stb mindig a pillanatnyi értékeknek megfelelő (azokkal korreláló, számítható) eredményt adnak. Szorzatuk ugyancsak pillanatnyi teljesítményértéknek fog megfelelni. Léteznek integrált áramkörök, amik képesek analóg értékek szorzására, egyedüli feltétel a bemeneti értékek olyan alakítása, hogy a szorzatot képes legyen a kimeneten kezelni az áramkör. A kimeneti analóg érték a pillanatnyi teljesítmény értékt követi, ami aztán alávethető egyéb fledolgozásnak, ami lehet a A/D átalakítás.
-
moha21
veterán
válasz
atesss #35835 üzenetére
"A feszültség viszont bármilyen fogyasztó esetén is jó közelítéssel szinuszos"
Hogyha valamit háromszög alakú feszültségforrásra kapcsolunk, akkor azon az áram is háromszög alakú lesz.
Tehát, ha a feszültségét valódi RMS-el számolod, az áramát meg szinusszal, akkor nettó hülyeséget fogsz kapni. Tehát valódi RMS kell mindkét esetben.hatásos telj: U x I x cosfi
-
Lompos48
nagyúr
válasz
atesss #35827 üzenetére
De a hálózati áram esetén van értelme a feszültségnek a valós effektív értékét mérni ?
Végülis a valós fogyasztást fizeted (egyelőre) mint egyéni fogyasztó.
Még azon gondolkodok, hogy pl. a korábbi Hall elemes szenzort hogyan lehetne rákötni egy ilyen konverterre. Ugyanis a Hall elemes szenzor 2,5V-ra rakja rá a változást...
Gondolom hallottál műveleti erősítőkről, szinteltolásról stb.
-
atesss
addikt
válasz
atesss #35822 üzenetére
Amit legolcsóbban találtam RMS/DC konvertert, az az AD736 és az AD737.
Előbbi itthon is beszerezhető 1300Ft körül: [link]
De külföldön se nagyon találtam olcsóbban, főleg nem szállítással együtt: [link]Viszont találtam egy baromi jó leírást egy RMS/DC konverter mérőműszer építésére! : [link]
Ő is 4,4$-ra írta az AD373 árát.
Ha jól veszem ki, más költségesebb alkatrész csak maximum a 6 pólusú forgókapcsoló lehet, de még így sem hinném hogy ~2500-nál drágább lenne az összes alkatrész (a dobozással együtt).
Illetve a kívánt pontosságtól függően elég pontos ellenállások kellenek.
De az 1%-os pontosságú ellenállások még nem annyira drágák, nem ?Egy 2x6 forgókapcsoló 800Ft: [link] vagy [link]
Egy motorvezérlő PWM jelet mennyire lehetne mérni ilyennel ?
(Gondolok itt arra, hogy az átlagértéket)
Mondjuk sokkal célszerűbb a kitöltési tényezőt mérni, csak kíváncsiságból kérdezem. -
Kernel
nagyúr
válasz
atesss #35822 üzenetére
A villanyórában – természeténél fogva – az áram és a feszültség valós effektív értékének szorzatával arányos forgatónyomaték keletkezik a forgó alutárcsán, ami ellen hat egy fékező permanens mágnes is, így nem tud akadály nélkül felpörögni. Alapesetben a hatásos teljesítményt, illetve fogyasztást méri, de vannak meddőmérők is.
Itt látható egy elektronikus mérő söntje:
http://oldradio.tesla.hu/szetszedtem/071fogyasztasmero/fogyasztasmero.htm
-
Lompos48
nagyúr
válasz
atesss #35822 üzenetére
De akkor mi valósítja meg az életvédelmet ? A mérőtrafó nem képes nagyobb árama ?
Dehogy! A tény, hogy a primér és szekunder CSAK mágneses tér által kapcsolódnak, nincs mérhető ohmikus ellenállás közöttük, azaz galvanikusan el vannak választva egymástól, tehát a szekunder a hálózattól.
Mit értesz az alatt, hogy lebegő ?
Ugyanazt a galvanikus leválasztást. A szekunder lebeg a primérhez viszonyítva és elméletileg bármilyen más potenciállal összeköthető, ennek csak a két tekercs közötti szigetelés szab határt.
Az áram már más tészta, ott azért jól jönne valami megoldás, ami nem szimplán a csúcsértéket méri.
A korábban megemlített mindhárom megoldás reprodukálja az áram hullámformáját, tehát arányokat ismerve mérésekre alkalmas.
-
moha21
veterán
válasz
atesss #35822 üzenetére
"a igen, pl. egy 1:1 arányúra is rá lehetne rakni az 1:70 / 1:100 osztót.
De akkor mi valósítja meg az életvédelmet ? "Ha 1:1-es leválasztó transzformátorról besszélünk, akkor az, hogy a transzformátor szekunder oldalának nincs földelt csillagpontja.
Egyébként a galvanikus leválasztás a lényeg."A (mechanikus) villanyóra - teljesen más elven - de gyakorlatilag az áramot TrueRMS méri, nem ?
És a feszültséget ?"De igen valódi effektívet mér az órád. [hogyan-mukodik-a-villanyora
De az árammérésnél gondolj az áramosztóra ( sönt ).
-
Lompos48
nagyúr
válasz
atesss #35820 üzenetére
Mivel még ez is váltakozó feszültség, annyira azért még sem. Nem köthetem pl. közvetlenül az AVR ADC bemenetére.
Osztható és utána is lebegő marad. Kötheted nyugodtan az ADC bemenetére is, ha a mintavételezést és az adatok feldolgozását meg tudod oldani.
A feszültségarányt bármilyenre lehet választani, de ismerni kell.
Eléggé vezető szerepe van ilyesmiben a svájci LEM-nek. Készít feszültség és áramtrafókat is minden méretben, el addig, hogy mindkét mérését pl egy 0...10V-os egyenfeszültségű kimeneten hozza tálcán, aminek a feldolgozása már egyszerű.
A konnektorba dugható fogyasztásmérők vajon hogyan működnek ?
Nem láttam még kibontva, de léteznek szorzó A/D konverterek.
És az áramot hogyan mérik ?
Hall, monitorizás ellenálláson, áramtrafó...
-
Lompos48
nagyúr
válasz
atesss #35809 üzenetére
Mérőtrafó, mint moha21 is írja. Bármilyen transzformációs aránya lehet, de azt ismerni kell. Utána már a szekunderfeszültségeket oda kötöd, ahova akarod.
Aztán még mindig marad maga a mérés. Azt meg lehet mintavételezéssel, vagy léteznek TrueRMS/DC átalakító áramkörök (pl. AD8361). Utóbbinak az értékelése már csak egy "egyszerű" A/D konverzió. -
moha21
veterán
válasz
atesss #35809 üzenetére
"és ez nem nagyon fog változni, mivel a terhelés nagyon kicsi lesz - ráadásul állandó Ohmos ellenállású"
Mivel a dióda nemlineáris elem ezért csak munkapont meghatározás után lehet kiszámítani a statikus ellenállását, ha valami változik pl. feszültség, ott már dinamikus ellenállást kell számítani.
Egyébként te az ellenállás osztó alatt a feszültségosztóra gondolsz? :-)
"A probléma hogy ez nem galvanikusan leválasztott.
Ezt hogyan lehetne megoldani szerintetek ?"1:1-es transzformátor?
-
darvinya
titán
válasz
atesss #35797 üzenetére
Állórész és a forgórész egybe van építve, vagy egyszerű megoldású és burkolat tartja középen?
Ha az utóbbi, akkor ellenőrizd tényleg középen van a forgórész az állórészhez képest.
(#35799) Lompos48
Képzeld az én Tesos dekopír fűrészem az utóbbiként van összerakva.
A csavarok csak a burkolatot tartják össze, de a motort nem, mert ferde tengellyel/állórésszel is összerakható.
8 műanyag pecek ami helyén tartja az egész motort.
Pont ilyesmiket produkált, kis füstőléssel. -
Kernel
nagyúr
válasz
atesss #35789 üzenetére
Ha az én esetemre gondolsz, itt végül a 2 tű GND valamint a csavaros fémház testelése azért már elegendő biztonságot nyújt.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
atesss #35781 üzenetére
Én azért ezt valami elektronikai védelemmel is megfejeltem volna.
Pl. áramfigyelés, mint ahogy a FI relé is működik ?A Fi relé nem áramot, hanem a fázis és null közötti áramkülönbséget figyeli. Hoy nem-e szivárog el valamennyi a védőszál felé is.
Nem a kimenet lenne 24V, hanem a bemenet lenne 24V AC. Vagyis egyenirányitás, pufferelés után 34V.
Pufferkondi 50V-os kell, akkor az meg van oldva. Na de az a kérdés, a stab. elbír-e ennyit.Igen.
Találhatok olyat, ami 25V különbségnél is tud min. 1,5A-t (de inkább min. 2A-t)
Bonyolítani lehet egyszerűsíteni nehezebb. A különbséget (25Vx2a=50W) mindenképp el kell fűteni, ha lineáris szabályzókat akarsz használni.
-
sörösló
aktív tag
válasz
atesss #35781 üzenetére
Nekem ilyen csatlakozó van az egyik pákámon, szintén 50W-os Weller. Csak hatlábú, mert van egy hőelem is benne a szabályzóhoz. Évek óta használom, soha nem volt baja, pedig az érintkezők még véknyabbak is.Igaz hogy aranyozott kivitel. A céges Welleren meg banándugó van, azzal sincs baj.
-
Kernel
nagyúr
válasz
atesss #35778 üzenetére
Alapesetben nem is kell hajtogatni, pláne 2 A nem olyan sok egyébként, csak nekem ennél kritikusabb helyre kellett és nagyobb áramra, ahol fontos a biztonságos érintkezés.
Képzeljük el azt a szituációt, hogy a számítógép 5 és 12 V-ját vezetem valahová, ahol a testágnak soha nem szabad megszakadni, bizonytalankodni, hiszen akkor az 5 és 12 V közé sorosan iktatódna a cucc. Az 5V-os rész fordított polaritást kapna, nem kell ragozni.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
atesss #35773 üzenetére
És mit kell ezen átszámolni ennél 24-0-24V esetén ?
Majdnem semmit. 24V-os kimeneti feszültséghez kell legalább 3V tartalékot biztosítani a stabilizátor IC-knek. Ez 27-28V esetén egy 20V-os trafót igényel. Figyelni kell még a szűrőkondik méretezésére, hogy ezek is tudják ezt a feszültséget. A rajzban található 270 ohmos + 5k-s potméter még így is lehetővé teszi a 24V-ig való szabályozást.
-
Kernel
nagyúr
válasz
atesss #35766 üzenetére
Más célra nemrég rendeltem ilyet: [link]
Itt a kiválasztásban szerepet játszottak a hasított érintkezők is, amit szükség esetén lehet "feszegetni" is, hogy biztosan érintkezzen. (Nyilván csak érzéssel, mert le is törhet.)
Ennek van 2-5 tűs változata is, pl: [link]
De azoknál csak vékonyabb tűket láttam:
Vagy használható áramátvitelre a fémház is, érintkezők pedig párhuzamosítva.
Itt pedig az látható, hogy ilyen csatlakozókat felhasználnak gyárilag is, pákához: [link]
Csehszlovák páka: én is az előírt 1,5-es / 40 mm hosszú hegyet használom hozzá, legfeljebb néha, átmenetileg teszek rá rövidebbet, amikor több hőre van szükség. Olyankor lehet más formára is hajtani, vagyis nem hegyesre. Túlterhelés a pákának, de jól bírja.
-
atesss
addikt
válasz
atesss #35766 üzenetére
Valószínűleg pont ugyanez a trafó (most nincs előttem, ezért nem tudom biztosra, de asszem itt vettem annó):
100VA 2x24V TRE-100.84224-2/B (ME) 230V/2x24Vx2.08A EI84/43.5 6.3-SARUS 102x75x78 mm ÁLLÓ KIVITEL [49-03-34]
Kép: [link] (itt 12V 100VA-es van, de attól még a méretek azonosak)
PDF adatlap: [link] -
-
atesss
addikt
válasz
atesss #35754 üzenetére
Közben találtam a RET-nél ilyen IC-t, és csak 880 Ft: [link]
A gond az, hogy innen 2000Ft nettó a minimális rendelési érték, hogy a budapesti irodában átvehesd.Közben meg is találtam a kérdésemre a választ a 9. oldalon:
Quiescent output voltage (VIOUT(Q)). The output of the device
when the primary current is zero. For a unipolar supply voltage,
it nominally remains at VCC ⁄ 2. Thus, VCC = 5 V translates into
VIOUT(Q) = 2.5 V. Variation in VIOUT(Q) can be attributed to the
resolution of the Allegro linear IC quiescent voltage trim and
thermal drift.
Most már érthető a dolog. Így látod akkor az áramnak az előjelét !
Viszont ez azt is jelenti, hogy a tápfeszültség stabilitása elég komolyan befolyásolja a pontosságot.
A legjobb egy stabil referenciafeszültség lenne - ami stabilabb mint egy sima 7805.
Bár nem tudom a gyakorlatban ez mennyit számít a pontosságban.MOD:
Ki van ez találva (ha jól gondolom).
A feldolgozó mikrokontroller ugyanis ugyanezen a tápfeszültségen van. És az ADC referenciája is legtöbb esetben ugyanez, a tápfeszültség !Vagyis a 0,0A-hez 10 bites ADC esetén a 2^10 fele tartozik, azaz 1024/2=512-es érték.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
atesss #35754 üzenetére
Fordítsd ezt is:
Basic insulation is a single level of insulation that provides basic protection against shock. Supplementary insulation is an independent insulation that manufacturers apply in addition to basic insulation to reduce the risk of electrical shock in the event of a failure of basic insulation. Double insulation comprises both basic and supplementary insulation. Reinforced insulation is a single insulation system that provides electrical-shock protection equivalent to double insulation.
-
atesss
addikt
válasz
atesss #35742 üzenetére
Van még egy pár dolog, amit nem értek:
Zero Current Output Voltage VIOUT(Q) Bidirectional; IP = 0 A, TA = 25°C – VCC ×
0.5 – V
Vagyis 0V esetén 5V-os tápfesznél 2,5V-ot ad ki ?
Mert ez kicsit felülbírálná az AVR-es ADC-s feldolgozás mikéntjét (bizonyos szempontból jobb, de bizonyos szempontból nem).Első oldalon:
2.1 kVRMS minimum isolation voltage from pins 1-4 to pins 5-8
Második oldalon:
Isolation Characteristics
Characteristic - Symbol - Notes - Rating - Unit
Dielectric Strength Test Voltage* - VISO - Agency type-tested for 60 seconds per... - 2100 - VAC
Working Voltage for Basic Isolation - VWFSI - For basic (single) isolation per... - 354 - VDC or Vpk
Working Voltage for Reinforced Isolation - VWFRI - For reinforced (double) isolation per... - 184 - VDC or VpkVagyis 2,1kV-ig nem üt át ?
De mérni csak 354/184V-ig lehet ?
És mi a különbség a Basic és a Rainforced Isolation között ? -
Lompos48
nagyúr
válasz
atesss #35744 üzenetére
Tulajdonképpen egy pulzáló feszültség egy nagy DC összetevővel. A mérés eredménye a műszer mintavételezési periódusától (frekvenciájátój) függ. Normális körülmények között a minimumok DC értékére rátevődne a pulzálás (ami nem színuszos) RMS értéke, ezt jelezné a műszer. De szerintem nem fog konstans értéket mutatni, ha a pulzálás hangsúlyos.
-
Kernel
nagyúr
válasz
atesss #35709 üzenetére
Az áramváltó eszembe sem jutott, ez egy nagyon jó ötletnek tűnik !
Egyébként múltkor, az egyik linken szerepelt az áramváltós megoldás is, de kétségtelen, hogy a Hall-elemes panel praktikusabbnak tűnik, mert kész egység.
A lakatfogós műszer viszont gondolom, csak egyszerű indukciós fémhurok (1 menetes tekercs), aminek a jelét felerősítik. Ott eleve adott a galvanikus leválasztás is.
Az IC-s megoldásnál meg ennyi:
-
bacus
őstag
válasz
atesss #35720 üzenetére
Én úgy olvastam, hogy mindegy hányszor tekered át az áramváltón, nem segit..
Közben jött egy ötlet, nézegetem ezerrel az arduino készleteket, mert igy talán olcsóbban ki lehet hozni. Egy mini kb 1000 Ft, 5 analóg bemente van, ami elég lehet, ami drága, 5 db áramérzékelő ez kb 4500 pénz, és persze kell még egy 8-as relé áramkör ami még 1800.
Ez igy 7000 ft körül van, ami nem olcsó, de talán később még fejleszthető is. Ha nem a mini-t veszi az ember, hanem egy új tipusú u3 kompatibilis boardot, akkor 7 analog bemenetet is kapsz, rakhatok rá később akár lcd panelt is, és menüből tudom beállitani a pontos kapcsolási áramokat.
-
atesss
addikt
válasz
atesss #35719 üzenetére
Ha az ajánlott 100 Ohmot használom: 0,097V/A az áramváltó kimenete.
1W 230V-on az 1/230V, azaz 4,3mV.
5W (ezt pedig az én esetemben mindenképp kellene érzékelni) pedig 21,7mV.
Na ezt már tényleg nem a legegyszerűbb erősíteni...MOD:
Az áramváltó belső sugara 16mm.
Az előbb kiszámoltam, hogy az 1 négyzetmm-es vezeték (ez való 10A-re) átmérője 1,12mm. Lakkszigeteléssel együtt se nagyon több 1,3mm-nél.
Vagyis a 16mm-ben simán elfér 6x, de jóval többször is. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
atesss #35716 üzenetére
Az árról nem tudok nyilatkozni, de programozás téren inkább fpga-t választanám, a nagy fokú párhuzamosság sokkal közelebb áll a gondolkodásmódomhoz, mint az egy szálon pörgés a while ciklusban és ugrálás az interruptokba.
A terhelésnél arra gondoltam, hogy a puffer után kellene valami terhelő ellenállást tenni, hogy ha csökken az áram az áramváltóban, akkor lefelé is kövesse a puffer feszültsége a változást.
Tulajdonképpen lehetne sok mintát venni puffer nélkül is, de akkor egy hullámzó jelalakod van, úgy kicsit többet kell programozni.Amit eddig láttam uC-t, ott a proci ment 50MHz-en, az AD része meg 16-on maximum, és ha több csatornát mértél, akkor azok multiplexálva egymás után kerültek megmérésre.
A csúcs egyenirányítóra nem tudom a választ.
-
bacus
őstag
válasz
atesss #35709 üzenetére
"Én amúgy kicsit átalakítanám a prioritásokat."
Valamit félreérthettél, a fűtés a legalacsonyabb prioritás. (0 volt a legmagasabb, mint világitás, hütő, 1 a mikró, és nyilván a legutolsó a fűtés).
"Mennyit szánnál amúgy a dologra ?"
8800 Ft bruttó azaz kb 7000 nettóba kerül 1 db kalapsines cucc, nyilván vezeték, dugalj, stb nélkül. Én itt is így számolok, ha egy ilyen elektronika kijön kb 7000 ft-ból, akkor jó vagyok, plána ha legalább 5-6 vezérelt kimenetem lesz.Pirk kapitány: "A kolléga feladata egyszerűbb"
Azt a kutya mindenit, 25 éve hivtak utoljára kollégának .. -
atesss
addikt
válasz
atesss #35710 üzenetére
Most nézem az áramváltó adatlapját:
"Volt per Amp Ratio at 1A for 100 Ohm load : 0,097V/A"
Most már értem...
De jól olvasom ki az adatlapból hogy az ajánlott 100 Ohm-nál nagyobb ellenállást használva nem történik olyan nagy baj, csak a linearitás romlik ?
Vagyis mérésre kevésbé alkalmas, de ha van egy adott áramkör - akkor annak a "beszabályzására" még egész jó lehet, nem ?
Pl. azt elég könnyen láthatod belőle, hogy 0,5A alatt van-e az áramfelvétel, vagy 1A felett.Sajnos az én célomra (ahol pár 10W-os fogyasztásokat kellene figyelni), kevésbé alkalmas.
Bár mikrokontrollerbe egy ilyen görbét simán be lehetne vinni Look-Up table-ben.
Felosztod a 0A-10A tartományt 50-100 részre, és az alapján korrigál az MCU.
Csak nagy felbontású, pontos görbe kellene hozzá - nem ilyen mint ami itt fent van.Vagy van valami más hátránya is a nagyobb terhelő ellenállásnak ?
Persze, a mérőkör ellenállásával ne legyen összevethető - de azok legtöbbször Mega Ohm-os nagyságrendűek. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
atesss #35710 üzenetére
uC-ből elég combos példány kell, ha valamit jól meg akarsz csinálni, mert sok minta, sok hely, sok feldolgozás, főleg ha nem csak egy bemeneted van.
Nézd meg milyen jelalakokkal kellett dolgozni: [link] A kék az áram jel, sárga a feszültség. Egy invertert és EON betápot is tartalmazó vonalon előfodul olyan áram jel, hogy a jel egy egyenes vonal két pici csúccsal, mikor a termelés és a fogyasztás kb. azonos.
Ezeket a zavarokat uC-vel nem szűröd ki. Komplex zavar szűrésre valami alkalmas eszköz kellene mint pl. egy fpga, de azok nem jöttek itt számításba.Nálunk az hozott valamennyire megoldást, hogy egy periódust 360 pontban mintavételezünk, amiből a görbe alatti területet kiszámítjuk.
A kolléga feladata egyszerűbb, nála azt kellene, hogy műveleti erősítővel felnyomja kicsit az áram jelet, egyenirányítja, picit puffereli (meg valamivel picit terheli), majd ezt méri AD bemeneten, ekkor a puffer feszültsége kb. arányban lenne az áram értékével és innen már nem váltó áramot kellene mérni, hanem simán egyen feszültséget ami sokkal egyszerűbb.
-
Kernel
nagyúr
válasz
atesss #35681 üzenetére
Közben én is lerajzoltam, a fotók alapján valahogy így:
Szerintem, amikor esik az inga, az L1-ben indukált feszültség a tranzisztort zárva tartja.
Középállástól felfelé haladva viszont a T1 nyit, az L2 rásegít az inga mozgására, vagyis emeli azt, ezáltal betáplálva azt a kis energiát, amivel pótolja a súrlódási veszteségeket.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
atesss #35679 üzenetére
"...Egy ilyen tranzisztoros kapcsolás hogyan tud ilyen pontos "időzítést" csinálni, hogy a tekercs csak nagyon rövid ideig kapjon áramot..."
A klasszikus ingaóránál sem a fogaskerekek adják a pontosságot, hanem az inga hossza és a gravitáció helyi értéke.
Még a kilengés mérete meg az inga súlya sem befolyásolja a folyamatot kis kilengések esetén.
A lengés periódusa pedig:
Nagyobb kitérés esetén:
-
Kernel
nagyúr
-
-
Lompos48
nagyúr
válasz
atesss #35559 üzenetére
2. Gyakori áramingadozásoknál, mikor instabil feszültség kerül készülékeinkbe, a dr.Watt megakadályozza
az ingadozó áram közvetlen bekerülését elektromos hálózatunkba. A készülék stabilizálja és megszűri a beérkező áramot és ezt továbbítja a hálózatba csatlakoztatott elektromos berendezések felé, mellyel megóvja készülékeinket a drasztikus áramingadozásoktól.Áramot stabilizál kétpólusként? És továbbít?
3. A készülék egy speciális, elektronikusan vezérelt kapacitású kondenzátor segítségével tartja szinten a bejövő áramot, melyek köszönhetően az összes készülék hatásfoka javul és ezzel elkerülhető a felesleges villamos energia fogyasztás.
Váltófeszültségre? Áramot tart szinten?
20kW-i használató, súlya 205 g. HIHI!
Az átrázásnál egy jobb kifejezést, mint pl. a gazemberség nehéz találni.
-
atesss
addikt
válasz
atesss #35551 üzenetére
[link] Ebből nagyjából értem mire is való ez. Hát nem mondom hogy nem egy hasznos feauture.
Ehhez nem kell, de gondoltam hogy egyfajta "loggerként" lehetne használni a kijelzőt, azaz lementené a kijelzett számokat.
Ha ezt a Flashbe tenném, akkor ez valószínűleg nem felel meg nekem.
Az EEPROM-ba vagy a RAM-ba (bár utóbbi elveszhet, áramkimaradáskor) viszont még mindig lehet menteni (csak azoknak ugye a mérete kisebb).Viszont ha kell ez a feauture, akkor meg lehet egy ATMEGA8-16PU 990-ért [link]
-
atesss
addikt
válasz
atesss #35549 üzenetére
Pl. egy ATMEGA48PA-PU csak 550Ft [link]
DIP28, max. 23 I/OMég ezt próbálom dekódolni mit is jelent; hogy vajon probléma-e nekem, ha nem tudja:
ATmega88PA, ATmega168PA and ATmega328P support a real Read-While-Write Self-Programming
mechanism. There is a separate Boot Loader Section, and the SPM instruction can
only execute from there. In ATmega48PA, there is no Read-While-Write support and no separate
Boot Loader Section. The SPM instruction can execute from the entire Flash.
De nem valószínű hogy ez gond lenne. -
kisi
aktív tag
-
Lompos48
nagyúr
válasz
atesss #35545 üzenetére
Ez miben más mint az 54-es sorozat ?
Keskenyebbbb hőmérsékletsávban használható: –55°C ... 125°C helyett –40°C ... 85°C.
Az ICk legkedvezőbb számát ki kell számigálni.
Mire gondolsz konkrétan ?
Őskövületekre: Intel 2101, 2102, 2104... A legkisebb 256x4 bites. Őskövületek lapokban megtalálhatók.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
atesss #35540 üzenetére
...tehát egy kijelzőhöz is 7 db flip-flop kellene (a ponttal együtt 8), ez 4 számjegy esetén már 32db flip-flop. Ha 4-esével vannak egy tokba építve, akkor is 8db IC kellene, ami eléggé bonyolulttá teszi a kapcsolást ...
Egy digit kijelzéséhez a 7 szegmens helyett számolj 4 bittel. Dekódolni lehet a kijelző előtt is. Ha pedig 4 bit, akkor kapásból itt pl. a 4099-es vagy CD54HC259 CMOS 8 bit latch, ami 2 digitet egyből megold. De szerintem van más is, csak utána kell nézni. Gondolkozhatsz akár Static RAM perspektívákban is. Annak majd a címzését kell(ene) csak megoldani a kontrollerrel.
-
sörösló
aktív tag
válasz
atesss #35536 üzenetére
"Csak a legtöbb munka is ezzel van..."
Hát igen... Lehet egy sima kapcsolótranyival is megoldani, de az irányváltáshoz egy kétmorzés relé kell ami bírja kapcsolni a motor áramát. Ez sem egyszerű 3-5A DC-nél!
"nem tűnik bonyolultnak az átalakítás, egy plusz kapuval asszem megoldható."
Ez így is van, csak elfelejtettem mondani.
Teljesen ismeretlen motornál nehéz megállapítani a dolgokat, még a tekercselésből sem mindig derül ki semmi. A motor mérete nem sokat mond, mert a teljesítmény függ a fordulatszámtól is. Alacsony feszről indítva megsaccolható hogy mennyire csökken a fordulatszám ha megpróbálod lefogni. Ha nagyon hamar megáll, valószínű hogy alatta vagy. Ha dupla feszről hajtod 50% kitöltéssel, akkor kb. a max teljesítménynél vagy. De mennyi a nem dupla? A kefe áramsűrűsége persze a duplája lesz, de hogy mennyire van túl vagy aláméretezve? Annyi biztos hogy pl. egy 230V-os motorral nem kísérleteznék 460V-on. A fordulatszám se mond sokat, lehet az üzemije akár 20-30 ezer is, de lehet a tizede.
-
darvinya
titán
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM C ( Canon ) -Újszerű-
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook Laptop 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD IPS MATT
- Új MSI KATANA 15 Gamer Tervező Laptop 15,6" -35% i7-13620H 10Mag 16/1TB RTX 4060 8GB FHD 144Hz
- HP Omen - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB-C - KVM Switch
- Xiaomi Redmi Note 11 64Gb Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 11 2024 1TB WiFi + Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 7400 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 SUPER 6GB Rampage Everest 500W
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 16GB RAM 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- IKEA (HAVREHOJ) tablet vagy laptop tartó
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged