- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- VoLTE/VoWiFi
- Sokat fejlődött a Tecno belépő ajánlata
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Milyen okostelefont vegyek?
- Ár-érték bajnokot avatott a Poco?
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
pjen
félisten
válasz
Gyula84 #49445 üzenetére
20A nek alapból elég lehet a 2,5mm,függ attól hány vezeték van a csőben,milyen vastag a cső,mennyi a környezeti hőmérséklet,folyamatos vagy szakaszos a terhelés stb.Szellős szereléssel,kötés mentesen,szakaszos terheléssel akár 25A is folyhat.Melegedésre sürűn kell ellenőrizni.Ílyen terhelésre min 4mm vezetéket használnék,nem drágább annyival amennyivel biztonságosabb.
-
fero02
nagyúr
válasz
Gyula84 #49443 üzenetére
Ez nem így működik. A 16-ös körökön mi van? Gondolom vegyesen minden, világítás és dugalj áramkör is. Helytelen (de tudom, régen ez volt és ennek is örülni kellett).
Világítás áramkört napjainkban 1.5 mm^2-es réz kábellel szokás készíteni és 6-10A-el szokták biztosítani, dugalj áramkörnél 1.5 - 2.5 mm^2-es réz kábellel és 13-16A biztosítunk.
A folyamat pedig a következő: mérőhelytől bejövő kábel bemegy az ÁVK (Fi-relé) kapcsaira, így az utána bekötött összes áramkör (akármennyi kismegszakító) védve van.Na most ha Te pl a mostani 16A-al védett (gondolom régi alu) kábelre ráengedsz 20, vagy 25A-t és teszem azt egy zárlatos eszközt üzemeltetsz róla (akár a tudtod nélkül is), akkor a dugalj garantáltan porrá fog égni, de valószínű az érintett kábel szakaszon az összes kötésed is és a vezetéked is szarrá fog melegedni...magyarul akár a házad is leéghet miatta.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Gyula84 #49184 üzenetére
Az alap 1A-ig sem mér. Tudom, már akkor tájékozódtam e felől, mielőtt még nekiálltam volna a projektnek. Ami már lefedi azt, ami nekem kell, az már komolyabb befektetés. Csak nem gondolom, hogy ebbe kéne fektetnem.
Ugyan mire? Az elektromos hálózathoz én nem nyúlok, még megölöm magam.
Apámnak is sikerült felépítenie egy házat multiméter nélkül.#49187) G4ula84
Availability: No Longer Manufactured
Amúgy csak boltban néztem. Barkácsáruház és elektronikai bolt, vagy egy tucat közül nem találtam olcsón olyat, ami lefedi a pár ampert. Persze nem kétlem, hogy rendelni lehetne vhonnan. -
Teasüti
nagyúr
válasz
Gyula84 #49180 üzenetére
Itt errefelé 8£-nál kezdődik a gyerekjáték erősen limitált képességekkel és 30-50£ között vannak a komolyabb lakatfogósak.
Asszem ami már pár amperes lépcsőben tudott mérni az már drága volt.
Ok, ha kell megveszem, nem kér enni. Csak eddig még nem kellett (a fesz mérést kiváltottam egy voltméteres konverterrel) és lassan befejezem a projektet. Mihez kezdjek vele utána? Nem elektrotechnikában tanultam, ha szerencsém van az életben nem lesz rá szükségem mégegyszer. -
Kernel
nagyúr
válasz
Gyula84 #48426 üzenetére
Amikor indítózáskor lekapcsolja a fényszórót és egyéb fogyasztókat, azt az autó áramköre intézi, hogy minden áram az önindítónak jusson.
Például én a szivargyújtó biztosítékáról táplálom a rádiót és a végerősítőt. Indítózáskor ez is lekapcsolódik, viszont így gyújtás nélkül is kap áramot, hogy álló motornál is lehessen hallgatni. (Vannak autók, ahol állóhelyzetben a szivargyújtót is áramtalanítja.) Csak ebből néha szívás is lehet, amikor lehalkítom a rádiót, később elfelejtem kikapcsolni és éjszaka lemeríti az akkut. De ez sokéves viszonylatban ritka eset, oda kell figyelni.
Lefordítottam a szövegrészt, ahogyan én értelmezem, igaz a Google-fordítóval is karöltve, de azt "normalizálva":
"Ha a jármű gyújtáskapcsolója nem rendelkezik ACC pozícióval, vagy a gyújtásvezeték állandó feszültséget kap az akkumulátorról, akkor a tápellátást nem kell kapcsolatba hozni a gyújtással (azaz nem kell kapcsolódnia a gyújtással együtt).
Ha azt szeretné, hogy az áramellátás kapcsolatban legyen a gyújtással, a készülék gyújtásvezetékét olyan pontra csatlakoztassa, amely ki-be kapcsolható az indítókulccsal."
(#48428) darvinya
A kék csak a motoros antenna vezérlőszála, semmi jelentősége ebben a kontextusban.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Gyula84 #46081 üzenetére
Semmi gond. Ugyanakkor ha engedményekkel élünk, akkor a lézerdiódát is nevezhetnénk LEDnek, mert fényt (L) bocsájt (E) ki és dióda (D).
Végülis a marketingesek és kereskedők vitték be így apránként a köztudatba. Megbocsájtható.
A réseken kiszűrődő fény pedig elméletileg jöhet gombokat megvilágító csiliviliző LEDektől, ha van neki olyan.
-
And
veterán
válasz
Gyula84 #46061 üzenetére
Például MPLAB IDE programmal: kiválasztod a típust, beimportálod (File / Import...) a .hex fájlt, majd a Configure / Configuration Bits menüpontot megnyitod és kiveszed a pipát a 'Configuration Bits set in code' checkbox-ból. Onnantól kezdve nem a hex-ben lévő konfiguráció lesz érvényben, szabadon változtathatod a config word-ök tartalmát. Vissza is írhatod a hex-be a módosított tartalmat az Export.. menüvel.
-
And
veterán
válasz
Gyula84 #45781 üzenetére
A nyomtatási képen hogy néz ki, ott is ugyanolyan vastagok az IC felé érkező sávok, mint a szerkesztőben? Vagy ott is olyan vékonyak, mint a végleges kinyomtatott verzióban? Linkelted ugyan a nyomtatási képet, de az túl kicsi ahhoz, hogy ki lehessen venni ezt a részletet.
-
And
veterán
válasz
Gyula84 #45779 üzenetére
Egyelőre az 5-ös verziónál tartok, de a tiédben is ugyanúgy kell a track-ek szélességét beállítani.
a.) Több vezetősáv kijelölése után: alul baloldalt találod a Track width értékmezőt, azt átírod a kívánt értékre (nálad jelenleg 0,80 mm látható benne).
b.) Egyetlen vezetősáv esetén jobklikk / properties, ott is át lehet írni a szélességet.
Nem csak numerikusan lehet beírni, hanem rákattintva az értékmező melletti "II" jelre, az egér mozdításával is növelhető / csökkenthető a track szélessége.
" tehát nem olyan mint a rajzon jóval vékonyabb"
Ezt sokszor elolvastam, de sajna nem tudtam dekódolni.. -
Ribi
nagyúr
válasz
Gyula84 #44836 üzenetére
Kicsit lenne csak egyszerűbb ha nem kell utána babrálni a fesz csökkentéssel.
Eleve nem szerencsés 1.5A-es cucctól 2A-t kérni. Hacsak nem lakástűz a cél
És még mindig nem tudni mire kellene. -
Lompos48
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
válasz
Gyula84 #44823 üzenetére
Egyébként az sem mindegy, milyen pontos feszültségre van igény, a diódás megoldás ilyen szempontból nem túl korrekt.
Egyrészt a kimeneti ágon lévő diódákon az áram függvényében némileg változik a feszültségesés, ez már önmagában is csökkenti a stabilitást. Másrészt a talpponti feszültséget megemelő diódán (ami a kimeneti feszültségesést kompenzálná), csak az IC-k saját árama folyik, ami általában kevesebb mint a kimeneti terhelés, továbbá szórások is vannak, így nem lesz pontos a kompenzáció sem.
Ezt csak az elméleti "okoskodás" kedvéért teszem hozzá.
-
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
Gyula84 #40642 üzenetére
elvileg az MPLAB tudja kezelni, bár nekem Win8 alatt szórakozott. ha neked sem viszi az MPLAB, innen szedd le a PicKit Archives-nál lévő standalone programmer appot. ezt úgy tudod használni hogy az MPLAB-ban nyomsz build-et, ami csinál egy .hex formátumú fájlt, amit ezzel a programmerrel meg tudsz nyitni és fel tudsz tölteni a PIC-re.
-
darvinya
titán
válasz
Gyula84 #40530 üzenetére
Ha lenne normális állványom akkor én is normálisan készíteném.
Mikro elektronika.
pl: 5mm×5mm-es 24 lábas kapcsolóvezérlő(#40531) Lompos48
Igen több mint valószínű.
De írtam, hogy eleverosszvolt a kondi.
Erre jött az állás ami végleg betehetett neki.
Azért szétszedve biztosabb lenne a diagnózis. -
Kernel
nagyúr
válasz
Gyula84 #40467 üzenetére
Olyannal én is találkoztam már, egyszerűen úgy hagytam töltésen, vagy fél nap múlva elindult magától. Hiába nem jelez a telefon, de ilyenkor tölt bele valami minimális áramot, gondolom direkt így tervezik.
Előbbi hozzászólásommal kapcsolatban akartam még említeni, van egy régi orosz töltőm, 0-10 A-es szabályozható, tirisztoros, abban van védelem túltöltés ellen, 13,8 V-nál, ha jól emlékszem. Van viszont a hátán egy jumper is, amivel a védelem kiiktatható, így döglődő akkut is lehet vele kínozni, kísérletezni.
-
-
-
Kernel
nagyúr
válasz
Gyula84 #39239 üzenetére
Aszinkron motor fordulatszámát a hálózati frekvencia és a póluspárok száma befolyásolja, vagyis "majdnem" a hálózattal szinkronban forog, azért nevezik aszinkronnak. A számított szinkronfordulathoz képest valamivel lassabban forog (slip), terheléstől függően.
Ha túlzottan lelassul, akkor viszont kiesik még abból a maradék szinkronból is, amivel ha késéssel is, de követni tudta a forgó mágneses mezőt, így megáll.
A szabályzáshoz elektronikus frekvenciaváltót kellene építeni, mint a komolyabb keringetőszivattyúk gyári vezérlésénél is, ami már kicsit komplikáltabb, házilag nem érdemes belemenni, szerintem.
Az Energomat mosógépnél a póluspárok számának átkapcsolásával variálnak a fordulaton, két fokozatban (mosás / centrifuga).
-
atesss
addikt
válasz
Gyula84 #37783 üzenetére
Nekem sem tűnik rossznak ennyiért !
A szállítás ott van ( EUR 15.00 (approx. 4,497.36 HUF) ).
A vámot pl. innen meg tudod nézni: [link]
Item location:
London, United Kingdom
Vagyis ez EU-n belüli, azaz nincsen vám !
Áfa meg mire lenne ? EU-n belül vámmentes övezet van. Ha te cégként megveszed, és továbbértékesíted, akkor gondolom van (talán az ÁFA különbözet alapján), de az teljesen más. -
-
mezis
félisten
válasz
Gyula84 #37556 üzenetére
" ha nincs ellenállása?"
Az meg már szupravezető ! Szobahőmérsékleten elég ritka... Inkább nagyon nagy az ellenállása.
Úgy tudom, hogy az izzóknál a két bevezető szál közül az egyik egyben biztosíték funkcióval is rendelkezik. Vagyis kiégéskor az izzószál helyén kialakuló plazma ív áramát hivatott megszakítani. Szerencsés esetben hamarabb, mint a villanyóra kismegszakító automatája. Bár itt a fényképen mintha a vastagabb szál olvadt volna el egy pontban.
-
And
veterán
válasz
Gyula84 #37338 üzenetére
Valóban figyelmeztet (ICDWarn0033), ha az MCLR belsőleg van Vdd-re húzva, vagyis inputként használt, és belső oszcillátor van kiválasztva a konfigurációban, de ez nem feltétlenül okoz gondot a programozáskor. Ilyen feltételek mellett a program futása az égetőfeszültség (Vpp) megjelenésekor elindul, és szoftvertől függően előfordulhat, hogy a PGC / PGD pinek magas szintre kerülnek, ez pedig megakadályozza a PIC programozási módba lépését (ahhoz az óra- és adatjelnek kötelezően alacsony szinten kell lenniük). Tehát elsőre ilyenkor is fel lehet programozni, de az újraprogramozás - mikor már van valami kód az eszközben, ami az adott lábak szintjét mozgathatja - problémába ütközhet. Én szerencsére nem használom másra a 12F683-as PGD / PGC vezetékeit, csak az égetés miatt vannak tüskesorra vezetve, így a fenti figyelmeztetést átugorva tudom bármikor újraprogramozni az eszközt.
-
And
veterán
válasz
Gyula84 #37336 üzenetére
Ha a program nullát olvas, akkor ott valami alapszintű gond van az ICSP-csatlakozással: rossz bekötés (pl. PGD és PGC felcserélése), túl hosszú vezetékek a nyákhoz. Ha a PIC ténylegesen a kész panelen van, az is előfordulhat, hogy nincs megfelelő leválasztás a többi részáramkör felé: más is fogyasztja az ICD2 által biztosított táp- vagy égetőfeszültséget, esetleg kapacitás van az adat- vagy az órajel vezetékén a táp / GND felé. Már pár nF is el tudja cseszni a meredek fel- és lefutású jeleket, és akkor lehetetlenné válhat a programozás és a kiolvasás.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Gyula84 #37174 üzenetére
Szerintem nem éri meg a hatalmas erőbedobás akkor, ha egy készülék csak 5V-ig képes alkatrészparaméterek mérésére. Általában jóval ezen a határon túl dolgoznak tranzisztorok, diódák stb.
Kihívásnak nagyszerű, gyakorlati haszna kis ügyességgel lekörözhető mérőműszerrel, 2 táppal meg kevés adalékkal körülötte.
Nézd el a pesszimista hozzáállásomat, nagyon hosszú időn keresztül foglalkoztam méréstechnikával. -
törölt tag
válasz
Gyula84 #37009 üzenetére
Ha a beltartalmat tekintve még ehhez a másfél évvel ezelőtti tipushoz hasonlít, akkor eléggé értelmetlen. Még akkor is, ha kivonod a tesztelő zsigeri averzióit eme márka felé
Én is rengeteget szemeztem, egy ilyen pocket DSO-val, de ez teljesen kiábrándított; már az 1kHz kezelése sem volt problémamentes, az 1MHz meg a katasztrofális szintet sem érte el.
A Tektronix viszont nagyon ott van ennyi pénzért. Sőt, ha nem kell a 100MHz, akkor a 20-as verzióban inkább a postaköltség a meghatározó. Ha az asztalon lesz, akkor inkább kerüld ezt a pocket dolgot. (de vannak még a Tektronixnál is olcsóbban asztaliak az ebayen) -
Peter789
senior tag
válasz
Gyula84 #36996 üzenetére
a kijelzővel sincsen semmi gondom, terepmunkára is használom és tűző napon is meg lehet találni azt a szöget mindig amikor teljesen használható... nyilván nem üti meg a 100e-es kategóriát, de ár-érték arányban kifejezetten jó tudású kis vas. de ezekszerint más árkategóriában gondolkodsz, abban nincsen semmi tapasztalatom...
-
Peter789
senior tag
válasz
Gyula84 #36972 üzenetére
nekem a elődje a DSO201 van, és a ~60$-t nagyon megérte... nem egy atomóra, van egy kis alapzaja, de arra nagyon jó amire kitalálták. a 203 már 4 csatornás és igényesebb kivitelezésű így ha ki tudod használni akkor megéri az árát, különben a 201-est ajánlom...
már jópár éves - 2-3 körül - de az akkuja még mindig elég jól bírja, sok sok óra használat se meríti le, de ha kell akkor könnyen cserélhető is... a kábele is még a gyári, egyszerű de rugalmas, jól bírja a gyilkolást...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- (50db) 250GB SATA Bazár (Samsung, Kingston, Crucial, Sandisk stb.)
- Lenovo LOQ 15APH8 15.6" FHD IPS Ryzen 7 7840HS RTX 4060 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- Okostelefonok és eszközök felújítása, akkucsere, törött kijelző csere, ODA-VISSZA FUTÁRRAL IS!
- ASUS Dual RTX 4060 OC 8GB GDDR6/Garancia 26-07-27/
- Eladó Intel i7-6700 Processzor Hibátlan Működés!
- Már csak 12 db 5G ROUTER! - Telenor 5G Indoor WiFi Router (FA7550) + töltő (bolti áruk 100.000Ft)
- 4 év gari - magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintő
- Új! Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 HDMI-vel. Saját töltő nélkül 2 monitorral (120Hz)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged