- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
PHM
addikt
válasz
gyenesmartin #61532 üzenetére
A potméterek tengelyéből le lehet vágni, amennyit szükséges.
A hűtőborda elhelyezése viszont szerintem nem szerencsés.
Gyakorlatilag bezárod a dobozba, szinte nulla légáramlással.
Én a hátlap külső oldalára raktam volna, függőleges lamellákkal.
Ehhez már sajnos késő, de ha így is elégnek találod a hűtést,
"L" alakú fülekkel lefogathatod a doboz aljához a bordát. -
Kernel
nagyúr
válasz
gyenesmartin #61381 üzenetére
Járó motornál valamivel nagyobb feszültséget kap, nő az áram, valószínűleg ezért nő a zavarhatás is az antennára, a LED PWM-szabályzásának impulzusai miatt. Ez függ a kitöltési tényezőtől is, tompítottnál valószínűleg ezért zavar jobban.
-
krisztianAMG
senior tag
válasz
gyenesmartin #60511 üzenetére
Köszi! Akkuból majd meglátom, hogy melyiket sikerul jobb áron beszerezni.
Még azt akartam kérdezni, hogy mi a helyzet a töltés végeztével. Valamennyi áram még akkor is fog folyni az akkukba, ha eléri a beállított 16,8V-ot. Szükséges foglalkozni azzal a ~100mA-rel, vagy azt már gond nélkül elfűti, nem fog kárt tenni kárt az akkukban? (Nem én fogom használni, azért kell "bolondbiztossá" tenni.) -
kjani18
őstag
válasz
gyenesmartin #60511 üzenetére
Az aksinak, amit linkeltél, mennyire biztos a kapacitása? Hasonlót vettem, de hamisított volt...
-
Kernel
nagyúr
válasz
gyenesmartin #60330 üzenetére
Van itt egy másik módszer:
https://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=18500
155 VA talán, mivel ezt csak saccolni lehet.
-
Kernel
nagyúr
válasz
gyenesmartin #60328 üzenetére
Vaskeresztmetszet, képen a 2xD alapján számolható:
https://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=84346
Itt pedig van egy kalkulátor a lap alján:
Teljesítmény saccolása a keresztmetszet alapján
Csak az 50 Hz-et kell beírni és a cm2 értéket, a többi maradjon változatlan.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
gyenesmartin #60304 üzenetére
Egy csatornásban láttam 12 amperest. Szóval minél több csatorna annál gyengébbek?
Létezik 3-4 csatornás is?Amúgy nem igazán tudom mekkora is volna ideális.
20 kHz PWM-mel szeretnék hajtani egy IRL2203N mosfetet. Ez nem túl nagy, Ciss = 3300 pF.
A mosfet adatlapja viszont vmi nagyon kicsi Rg értéket ad meg a feltüntetett be- és kikapcsolási időhöz, alig 1,8 ohm. Ilyen kicsi ellenállása csak a 10+ amperes meghajtóknak van szerintem. Az általad linkelt is 1,5 ohm-os kimenettel rendelkezik. A 4A-s duál vmi 3 ohm körül.
Ebből kéne kimatekoznom, hogy erre a frekvenciára milyen erős hajtás kéne nekem.
Lehet nem is kell túl erős, de akkor viszont jól jönnének a 3-4 csatornás változatok. -
darvinya
titán
válasz
gyenesmartin #60296 üzenetére
Azért nem csak lumen mennyiségtől függ miként érzékeljük fényt, hanem színhőmérséklettől.
Rajzokhoz 2 fajta hőmérséklet jó, hogy ne álmosítson és ne fárasztja le a szemet. -
válasz
gyenesmartin #60294 üzenetére
Próbaképp becsavarok egy 1000 lumen fölöttit, de ennek a lámpának nem a műhelyt, csak egy fél négyzetméteres területet kellene bevilágítani, ahhoz is kevés sajnos.
-
válasz
gyenesmartin #60280 üzenetére
Igen megrendeltem és tervem szerint 5x2.1 dugo lesz majd a töltő port.
Ennél a boardnál [link] oda is írják hogy charge/discharge...
Szóval ennél a panelnél a töltő áramot a panel ki/bemenetére kell kötni vagy a telepre? -
válasz
gyenesmartin #60275 üzenetére
Ebben is van ballanszer
-
tvamos
nagyúr
válasz
gyenesmartin #60252 üzenetére
Szóval lelassítottad a FET-eket, és jó lett... érdekes...
Én szkóp nélkül nem fognék hozzá.
-
gyenesmartin
őstag
válasz
gyenesmartin #60251 üzenetére
Ponthegesztőmből kiszedtem az IRF1324-es mosfetjeim. Tettem eléjük egy 20 ohmos Gate ellenállást. Most semmi bajuk nincs.
-
gyenesmartin
őstag
válasz
gyenesmartin #60250 üzenetére
Érdekesség, hogy vannak kisebb teljesítményű BS170-es fetjeim. Azokkal meg működik.
-
tvamos
nagyúr
válasz
gyenesmartin #60247 üzenetére
És azt mondod, hogy akkor is elszáll minden, ha nincs stabkocka.
De szkóppal még nem nézted meg... Így eléggé sötétben tapogatózás az egész.
Mennyi a tapod? 20V?
Melegedett valami? -
válasz
gyenesmartin #60247 üzenetére
De hogyan szall el,
D-S zarlatos lesz, vagy a gate ut at valahova?
Ez utobbi esetben valami vadrezges viszi fel a gate feszultseget.
150ma korlattal meg egy BC182-t is nehez agyonutni. -
tvamos
nagyúr
válasz
gyenesmartin #60244 üzenetére
Értem. Pontosan mi a hiba jelenség? Azonnal leesik a tráp fesz? Vagy mi történik?
-
Kernel
nagyúr
válasz
gyenesmartin #60244 üzenetére
Lehet, hogy a Gate-ellenállásokat mégsem kellene kihagyni:
http://www.google.com/images?q=IR2104
Noha látni olyan rajzot is, ahol szintén hiányzik.
A beültetésnél arra gondoltam, hogy mondjuk a tervezéshez képest fordult a panel, másik oldalra került (G-S csere).
-
tvamos
nagyúr
válasz
gyenesmartin #60237 üzenetére
A 7815-re is kéne kerámia kondi! [link]
Érdemes annak a gyártónak az adatlapját megnézni, amelyiknek a stabkockáját használod!Amúgy egy 110A (390A pulse) drain current FET-et nem lehet könnyű tönkre tenni. Tuti jó az a labor táp? Szkóppal megnézted?
-
Kernel
nagyúr
válasz
gyenesmartin #60232 üzenetére
- Csak egy stabilizátort látok, de az hány voltos és mennyi a betáp?
- FET-ek lábai jó sorrendben lettek beültetve?
- Kimeneten nem volt semmi, amikor elszállt?Korlátos tápegységgel tönkretenni szinte művészetnek tűnik, a FET-ek összenyitása normális esetben pedig lehetetlen, erről gondoskodik a vezérlő, az (is) a dolga:
Mindamellett magán a rajzolaton nem látok hibát:
-
gerleimarci
aktív tag
válasz
gyenesmartin #60234 üzenetére
Szerintem két dolgot lenne érdemes kipróbálni: kerámia kondi a fet meghajtók 1-4 lába közé(lehet, a hosszú átkötések miatt nem megy) és a fetekhez ellenállást rakni a gate és a source közé. Bár szerintem az előbbi eset áll fent.
-
gerleimarci
aktív tag
válasz
gyenesmartin #60232 üzenetére
Ha motor nélkül próbáltad, és úgy csinálja, akkor valószínűleg összenyit a két FET.
-
tvamos
nagyúr
válasz
gyenesmartin #59559 üzenetére
-
Kernel
nagyúr
válasz
gyenesmartin #59447 üzenetére
A különböző kaputelefonok is működnek kapacitív gombokkal, csak úgy kell elhelyezni, hogy ne kapjon vizet. Működik közvetlen érintéssel is, illetve amikor szabadon van, elég csak közelíteni hozzá, néhány milliméterre.
Túl nagy fémfelületről viszont zavarokat is vehet fel, ilyenkor lehet csökkenteni az érzékenységét egy kondenzátorral, ahogy az adatlapon fejtegetik, bár azt a részét nem olvastam át alaposabban.
Mindenesetre van több változata, mint például:
https://www.aliexpress.com/item/-/32746316749.html
https://www.aliexpress.com/item/-/32676023784.html -
Moleman
addikt
válasz
gyenesmartin #59330 üzenetére
Bullshit a címe is, egyszerre momentary és latching...
Én simán visszakérném az árát, főleg, mivel a részletes leírásban a reteszelős működését írják le.
-
darvinya
titán
válasz
gyenesmartin #59179 üzenetére
Kösz megnézem.
-
kezdosql
tag
válasz
gyenesmartin #58864 üzenetére
Koszonom, megnezem.
pjen: Az maris lenyegesen olcsobb, mint IPC-1L.
Kerdes, hogy valoban tudja-e azt, amit irnak ra.Kernel: Ugy latom, jo kis vita volt, jo, hogy kimaradtam abbol a forumbol.
-
norbert1998
nagyúr
válasz
gyenesmartin #58929 üzenetére
Úgy van, de kevés és az interferenciák megzavarják, gyenge az alap pull-up.
Az a helyzet hogy próbanyák nélkül kellene megoldani, mert azzal kedd előtt nem jutok semmire, anélkül meg holnap meglesz.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
gyenesmartin #58920 üzenetére
-
darvinya
titán
válasz
gyenesmartin #58896 üzenetére
Ok, köszönöm
-
darvinya
titán
válasz
gyenesmartin #58894 üzenetére
Kösz, de nem Li-hez kerestem.
-
kjani18
őstag
válasz
gyenesmartin #58681 üzenetére
Jó az ötlet, holnap szétkapom, köszi!
tvamos
PC -hez kell, de köszi. -
kjani18
őstag
válasz
gyenesmartin #58679 üzenetére
Egy külső hangkártya kimenő jelét kellene felerősíteni egy vezeték nélküli fejhallgatóhoz, mert nagyon halk.
Ráadásul a fejhallgató adóegység bemenő érzékenységét sem ismerem. Eléggé sötétben tapogatózom. -
kjani18
őstag
válasz
gyenesmartin #58675 üzenetére
USB -ről táplánám, annak nem lenne elég, ráadásul dupla tápot kér.
-
tvamos
nagyúr
válasz
gyenesmartin #58594 üzenetére
Gyorsan vegyel egyet!
Nem halhatok meg, amig nem volt egy LeCroy-om!
-
Kernel
nagyúr
válasz
gyenesmartin #58583 üzenetére
Mielőtt belevágsz, nem ártana tesztelni azt a tápegységet, hogy hajlandó-e a kívánt feszültségtartományban működni. Múltkor próbáltam módosítani egy 12V tápegység kimenő feszültségét, nem reagált olyan rugalmasan, mint vártam.
Akkor viszont egyszerűbb a táp megbontása nélkül ráakasztani egy kész CC/CV modult.
Az érdekesség kedvéért ez egy kínai USB dugasztáp rajza, ami szintén szekunder áramkorláttal van ellátva (ez nem mindig van így, egyszerűbb esetben csak a primeráramot figyelik):
-
tvamos
nagyúr
válasz
gyenesmartin #58583 üzenetére
Nem vicces a gnd-t így össze-vissza húzni, mert átláthatatlanná teszti a kapcsolást!
Ötletes a komparátor + visszacsatolását a tranzisztoros invertáló kimenetére rakni... érdekes megoldás, hogy a LED feszültségével állítod be a hiszterézist, így nem függ a táptól.
A második fokozat adja a cc-t, ez működhet, csak nem tudom, milyen gyors belül a kapcsoló üzemű táp, ez a fokozat lehet lengő, szkóppal ki kell menni szerintem.
Látom már, hogy a TL432 adja a cv-t. Azt nem értem, minek a 10n? Ezzel elég sokat gyorsítasz az áramkörön. Nem tudom, ebben az alkalmazásban hogyan fog viselkedni.Szerintem dudgdosós panelon rakd össze!
-
tvamos
nagyúr
válasz
gyenesmartin #58581 üzenetére
Elmagyaráznád, hogy a második (jobb oldali) TL431-et miért így kötötted?
-
DrojDtroll
veterán
válasz
gyenesmartin #58234 üzenetére
nagyszerű
-
DrojDtroll
veterán
válasz
gyenesmartin #58229 üzenetére
ott lehet pcb-t tervezni?
úgy emlékeztem, hogy azzal csak rajzokat lehet készíteni.
-
válasz
gyenesmartin #58082 üzenetére
Bocs átugrottam a (#58078) hsz-odat.
Jónak nézem. -
válasz
gyenesmartin #58076 üzenetére
Jó, az alap, de a K3 elejtve záró segédérintkezőjén vezesd a K2-re az időreléről, nagyon fontos hogy amikor már tutira elengedett, csak akkor húzhat meg a K2, különben Paksig leverdesel minden védelmet.
Visszafelé is kéne keresztreteszelni a K3-mat is a K2 segédérintkezőn, ez kizárja hogy bármilyen okból a kettő egyszerre legyen behúzva.Mégegy, a K2-K3-ra ne a bejövő RST menjen, hanem legalább a főkapcsoló, a K1 után. Eseteleges hibakeresésnél, taperolásnál nagyon nagy lórúgásoktól kíméled meg magadat és másokat így.
-
gyenesmartin
őstag
válasz
gyenesmartin #58076 üzenetére
Kis változtatás rajta, hogy a 2. mágnes kapcsoló rá van kötve a 3. egy NC kontaktjára és a 3. pedig a 2. NC kontaktjára.
-
McSzaby
őstag
válasz
gyenesmartin #57621 üzenetére
Ebben az esetben akkor a Gatere/Drainre ne rakjak ellenállást? Illetve ilyenkor milyen koncepciót érdemes választani? Most tanulnék, azért kérdezek.
-
DrojDtroll
veterán
válasz
gyenesmartin #57602 üzenetére
bocsi az áfa kiment a fejemből
-
DrojDtroll
veterán
válasz
gyenesmartin #57600 üzenetére
-
Gergosz2
veterán
válasz
gyenesmartin #57256 üzenetére
Fritzing szerintem tud ilyet.
-
tvamos
nagyúr
válasz
gyenesmartin #57149 üzenetére
Szép munka! Gratulálok!
-
JóGéza
aktív tag
válasz
gyenesmartin #57149 üzenetére
Szia!
Szerintem megérne egy blogbejegyzést. -
(jan)
őstag
válasz
gyenesmartin #57120 üzenetére
http://skory.gylcomp.hu/rpmmeter/rpmmeter.html
Ez egy jo kiindulasi alap.
-
Kernel
nagyúr
válasz
gyenesmartin #57120 üzenetére
A gyújtókábelre tekert vezetékről szokták levenni kapacitív csatolással, diódával behatárolva, komparálva, Schmidt-triggerrel formázva.
Vagy szokott lenni a generátoroldali fogaskoszorú pereménél egy fordulatérzékelő, esetleg arról is lehetne jelet venni. Ez lehet két kivezetéses (egyszerű tekercses jeladó) vagy három kivezetéssel aktív eszköz, ami tápot is igényel:
Ez meg az infra optokapus rendszer, amihez kell egy fényvisszaverő, illetve fehérre festett rész:
-
tvamos
nagyúr
válasz
gyenesmartin #56962 üzenetére
Egyszeru az egesz.
Epitesz egy arduinos rpm merot, es az arduino egyik pwm kimenetere kotod a muszert, amit vettel.
[link] [link]
En annak idejen pic16C84-gyel, meg egy tl074-gyel csinaltam, ahogy mar irtak, en is a gyujtokabelre tekertem par menetet, es azzal erzekeltem a gyujto jelet. (Mondjuk en 10 led-del.) -
Kernel
nagyúr
válasz
gyenesmartin #56962 üzenetére
SAK215 jó helyette állítólag, illetve az adatlap szerint is úgy néz ki, azt viszont látni eBay-en is.
-
nyogo83
senior tag
válasz
gyenesmartin #56957 üzenetére
Linkelhetned, hogy milyen tipusrol van szo. Van olyan, amelyiknek krokodil csipesszel kell a gyujtokabelre akaszkodnia es van olyan is, amelyiknek a jelvezetekebol kell 4-5 menetet a gyujtokabelre tekerni.
-
Barret001
addikt
válasz
"a nagyfeszültségű vezetékre kell rákötni az érzékelő vezetékét" Ez így van,csak nem galvanikusan
Egy krokodilcsipesszel kell rácsíptetni a vezeték külső burkolatára.Ez a legelterjedtebb rácsatlakozási mód.
A stroboszkóp lámpák is innen veszik az impulzust a vezérléshez. -
tvamos
nagyúr
válasz
Szerintem cseréld ki azt az ic-t.
[link] -
Gergosz2
veterán
válasz
gyenesmartin #56940 üzenetére
De tett rá alufóliát!
-
tvamos
nagyúr
válasz
gyenesmartin #56080 üzenetére
Siman lehet, de szerintem nem vagyol annyira a kihivasra, hogy ezt megcsinald. Hazilag egyszerubb, ha felhidankent (fazisonkent) van aramszenzorod.
-
Kernel
nagyúr
válasz
gyenesmartin #55683 üzenetére
A pozitív végénél van egy trükkös, membrános szerkezet, ami a belső nyomás növekedésére kipattan, elszakít egy ponthegesztett érintkezést (CID button). A kifordult membrán vissza már nem pattan, bár esetleg vissza is lehet nyomni (akár a tetőn fúrt lyuk segítségével), de az már nem olyan.
Bár a rajz nem érzékelteti rendesen ezt a membrános részt, PTC fel van tüntetve, de az meg a komolyabb, nagyáramú akkukban nincs is, mivel nem kívánatos ellenállást képezne.
Tehát elvileg nem a hőmérsékletre, hanem a gáznyomásra reagál, ami nagyon gyors forrasztással kerülhető el.
Mint már említettem, még a 75 W-os pillanatpáka is kevés, az előírtnál rövidebb heggyel hozható ki belőle nagyobb teljesítmény, amivel egy forrasztás olyan gyorsan elvégezhető, hogy a cella egészének ideje se legyen átmelegedni.
-
Barret001
addikt
válasz
gyenesmartin #55683 üzenetére
Jártam én is így,3 akkut nyírtam ki! Lehet hallani a kattanást mikor aktiválódik! Sajnos véglegesen...
-
bebe159
aktív tag
válasz
gyenesmartin #55621 üzenetére
Köszönöm a megnyugtatást. A hang nem veszélyes, szerintem zenét is fogok hallgatni közben. Csak azt hittem megráz vagy valami veszélyt jelez. De ha nem, akkor rendben van.
-
válasz
gyenesmartin #55562 üzenetére
I2C LCD-re gondoltál?
-
krisztianAMG
senior tag
válasz
gyenesmartin #55564 üzenetére
Az utóbbi időben nagyon rászoktam a szép, gyári NYÁK-okra.
Szükségem nincs rá, de tanulás és szabadidős tevékenység céljából akarok venni egy függvénygenerátort. Erre tökéletesen elég lenne már egy ilyen 11$-os is, de ha már rászánom magam, valami komolyabbat rendelnék. A keresgélés során két kiszemeltem találtam: első és a második. Az első a szimpatikusabb, de a leírása alapján nem tűnik "very easy to operate"-nek.
A második egyszerűbb, de sokkal elterjedtebb, sok infót találni róla a neten (=könnyebb problémamegoldás).Ti melyiket ajánlanátok? Természetesen jöhetnek más tippek is.
Oszcilloszkóp oldalon egy Hantek 6022BE lesz a párja. -
krisztianAMG
senior tag
válasz
gyenesmartin #55562 üzenetére
Ez tetszik! Tervezel hozzá NYÁK-ot is csináltatni? Ha igen, én vevő lennék egyre.
-
válasz
gyenesmartin #55558 üzenetére
Ez az ötlet tetszik. Arduinoban otthon vagyok valamennyire. Van erről valami leírás valahol?
-
Kernel
nagyúr
válasz
gyenesmartin #55558 üzenetére
Vagy a lengyel trükk:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2548359.html
Feltölt 12 db 4700 mikrós kondit, amit egy tirisztoron keresztül süt ki.
-
kmisi99
addikt
válasz
gyenesmartin #55461 üzenetére
Csak annyi volt a gond, hogy zsák szar a labortáp, a második labortáp 4. kimenetét sikerült életre kelteni amin lehet is az ampert szabályozni, de csak kíváncsiságból kicsit töltöm vele, annyira szar, hogy ha már kicsit csúnyábban nézek a potméterre akkor 3-4 tized voltot ugrál. Van itt a cégnél vagy 5 labortáp, hát nem bíznám rájuk az akkut, majd amit én csinálok, az fasza lesz.
-
kmisi99
addikt
válasz
gyenesmartin #55459 üzenetére
Kb 3,8-9V on volt az akku. Lehet csak szar már a labortáp és a beállított 4,1V hoz már a 3,9 túl közel volt. Mert amúgy marha szarul lehet beállítani, régik a potik rajta.
Mit kellene mutatnia töltés közben a labortápnak? A CC nek kellene világítani, vagy egyiknek se?
~1m 1,5mm2 vezeték, de mint láthatod korkodil csipeszes megoldással van rákötve.
-
kmisi99
addikt
válasz
gyenesmartin #55422 üzenetére
Köszi, akkor veszek hozzák 2 olyan precíziós potit amit ajánlottál.
-
szabifotos
senior tag
válasz
gyenesmartin #55316 üzenetére
Tehát akkor erre mehet akár egy 18V laptop dugasztáp bemenetnek. Ezzel be tudom korlátozni az áramot is. Gondolom 5A-rel egyébként sem tanácsos akkut tölteni.
12.6V, 1-2A, Értem. Köszi!
-
mezis
félisten
válasz
gyenesmartin #55062 üzenetére
Üdv.!
Cellux pár rétegben.
-
xxxjjjkkk
senior tag
válasz
gyenesmartin #55062 üzenetére
lehet kapni rá fóliát meg a végére azt a fém baszt is
ebay ali fasttech, fillérekért kapni -
huliganboy
addikt
válasz
gyenesmartin #54669 üzenetére
Hét de most ezt egy elektronikai boltos ezt miért nem tudta?? Hálás vagyok!!!
Egyébként itt e helye:
A google egyébként a két számra nem ad találatot..... ha csak egy 47uF-os változatot veszek az alsó számnak nincs jelentősége szerinted?
Illetve más típussal helyettesíthető?
-
Kernel
nagyúr
válasz
gyenesmartin #54665 üzenetére
Gondolom, a múltkor tárgyalt töltőről van szó. Egy ilyen optocsatolós szabályzású tápegységgel való kísérletezésnél vigyázni kell, mert könnyen lehet kárt okozni.
Bekapcsolás után először még nem folyik áram az opto LED-en. A kimeneti feszültség elkezd emelkedni, egy ponton be kell korlátozni, ekkor kezd áram folyni az integrált LED-en, ettől szabályoz le a primer meghajtás. Ha áramot akarunk korlátozni, nyilván azt is figyelni kell.
Ebből következik az is, hogy pillanatra sem lehet kontroll nélkül hagyni (a negatív visszacsatolást megszüntetni), mert akkor a primer vezérlés tolja neki maximum PWM-re, amitől a kimeneti feszültség (terhelés nélkül) felszalad valamilyen extrém nagy értékre.
Terheléssel meg attól függ. Tehát erről gondoskodni kell, megfelelő kiegészítő áramkörrel, hogy a táp önmagában (amikor az Arduino még nem szabályoz, vagy valamiért nem működik) se szaladjon meg.
Másik lehetőség valóban egyszerűbb lehet, ha nem is LM2596-tal, akkor XL4005 modullal, ami többet bír.
Mivel 21V végfeszültségű 5S töltőről volt szó, akár egy 24V-os monitortáp is valószínűleg elég lenne a meghajtáshoz.
-
Kernel
nagyúr
válasz
gyenesmartin #54344 üzenetére
Ennél a megoldásnál az optocsatolón keresztül úgy szabályozzák a primer PWM-et, hogy a szekunderen mindig a kívánt feszültség, illetve áram álljon elő, mert így a leghatékonyabb. Ez viszont a feszültség folyamatos növekedését jelenti töltés közben, emiatt kell egy külön stabilizátor, ami a vezérlés stabil tápját adja.
Elképzelhető, hogy a Com vezeték szerepe az üzemmódváltás, de ezt így nehéz kitalálni, hogy mit csinál vele az akku, testre köti, tápra, osztóra, vagy valami egyéb trükk. Nem találkoztam még ilyen akkuval.
-
Kernel
nagyúr
válasz
gyenesmartin #54342 üzenetére
Az is lehet, hogy az akkuban nincs sehová kötve, mert termisztor nélküli típus, amellett létezhet belőle termisztorral szerelt változat is. Le kellene követni, hogy milyen 12 V, ellenálláson keresztül, vagy honnan jön egyáltalán.
Eredeti akku nincs hozzá, amit meg lehetne vizsgálni?
14,4 V (soros 4 cella) 16,8 V végfeszültség.
18 V (soros 5 cella) 21 V végfeszültség.Ha ez ilyen multifunkciós töltő, akkor valahogy üzemmódot is kell váltania, attól függően, hogy melyik fajta akkut teszik rá. Talán épp arra szolgál valamelyik vezeték, azonosításra / üzemmódváltásra.
Amíg új az akku, egyforma állapotban vannak, egyforma belső ellenállás, lehet egyforma a feszültség eloszlása, későbbiekben ez változhat. Olyan is lehet, hogy kisebb töltőáramon még jó az eloszlás, ráteszel egy nagyobb áramú töltőt, ami esetleg jobban kihozza a különbségeket.
Épp nézegettem nemrég, vannak ilyen védőpanelok, nagyáramú FET-ekkel szerelve, ami szerszámgéphez is alkalmas:
http://www.ebay.com/itm/262581285764
http://www.ebay.com/itm/152261482768De ezek 4 cellához.
-
Kernel
nagyúr
válasz
gyenesmartin #54337 üzenetére
Amelyik 12V-ot ad egy ellenálláson keresztül, az lehet a termisztor felhúzóellenállása, amivel osztót alkot.
A termisztor pedig az akkuban a negatívra megy. Ez kimérhető, egy fix ellenállással is helyettesíthető. Így persze már nem fogja érzékelni a töltő a túlmelegedést, amiből gond is lehet. Vagy kell egy termisztor.
A másik meg gondolom az osztáspont (common), amennyiben 2 x 4,2V elrendezésről beszélünk. Töltés közben figyelni kell a középpontot is. De az is lehet, hogy az akkuban lévő elektronika maga figyeli (ha kettőnél több cella van sorba), a vezetéken keresztül pedig csak letiltja a töltőt.
Egyébként ugyanis terhelés közben is kell figyelni külön a cellákat, nehogy eltolódjon és amiatt menjen tönkre, amire gondolom, van egy elektronika beépítve.
-
mezis
félisten
válasz
gyenesmartin #54128 üzenetére
Ez olyan kondenzátor, ami bírja a folyamatos üzemet.
A pontos értékekre már nem emlékszem, de egy egyébként 3 fázisú, 1 kW-os villanymotort 20 μF még nem indított el. Talán úgy 40 - 50 μF az, amivel már stabilan elindul.(Ha van mód mérésre, akkor azt nem szabad kihagyni, pláne ha még a felirat sem látszik ! )
-
mezis
félisten
válasz
gyenesmartin #54113 üzenetére
Az ekkora kondenzátor kapacitása akár kézi műszerrel is becsülhető. Alacsonyabb ellenállás mérő állásban először zárlatot mutat, aztán mászik fel a "szakadás"-hoz.
Vagy feltöltöd egy autó akku-ról és méred, hogy tartja-e a feszültséget. (Ha meg kisütő ellenállást is kötsz rá, akkor már csak az exponenciális függvényeket kell átismételned a kapacitás kiszámolásához.
)
Egyébként relatíve olcsón beszerezhető olyan félkész műszer, ami ekkora kapacitást is képes mérni. [link]
-
gyenesmartin
őstag
válasz
gyenesmartin #54116 üzenetére
Nem tudja valaki, hogy Miskolcon hol lehet venni ekkora értékű indító kondenzátort?
-
Villanyász
tag
válasz
gyenesmartin #54100 üzenetére
Szia!
Ezt nézd meg
-
pjen
félisten
válasz
gyenesmartin #54106 üzenetére
Egy nyomó gombal szokták rákapcsolni a kondit akkor nem tudod rajta felejteni.
-
mezis
félisten
válasz
gyenesmartin #54106 üzenetére
Igen, indítás után az indító kondenzátor kissé fékezi a motort.
(Még nem ment tönkre a folyamatos üzem miatt ?) -
tornas
őstag
válasz
Szia!
150 mikro elegendő indítókondinak. Üzeminek meg 75 is elég.
-
mezis
félisten
válasz
Üdv.!
Igen a 80 μF 1kW-os motorhoz való. Arra is figyelj, hogy ezek a kondenzátorok nem valók folyamatos üzemre, beindulás után azonnal le kell kapcsolni. Van benne ilyen indító áramkör ?
-
pjen
félisten
válasz
Régen 70 mikró/Kw al számoltam,de próba cseresznye.
-
Kernel
nagyúr
válasz
gyenesmartin #53526 üzenetére
Nem, ahogy még a végére szerkesztettem, inkább kedvező az átkötés, a töltések egyenlő eloszlása érdekében.
-
Kernel
nagyúr
válasz
gyenesmartin #53524 üzenetére
Lehet kötni, de a védelmi áramkör szempontjából gazdaságtalan, ha két soros ág feszültségeit külön kell figyelni.
Laptopakkunál nem véletlenül kötik át az ágakat. Példa kedvéért ezt a rajzot találtam:
Piros nyilakkal jelöltem, ahol az integrált védelem figyeli a feszültségek eloszlását, töltés és kisütés közben egyaránt:
Ha nem lenne átkötve, dupla elektronika kellene a feszültségfigyeléshez. Meg egyébként is így jobban kiegyenlítődnek a töltések. Az áramok eloszlását befolyásolja a cellák belső ellenállása, ezért jó, ha egyformák, de a gyakorlatban nem hinném, hogy ebből problémád lenne.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
gyenesmartin #53505 üzenetére
Miért van 2 feszültségforrás?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
gyenesmartin #53500 üzenetére
Legalább egy kézi vázlatban meg kellene vizsgálni hogy raktad össze az áramkört.
-
biker
nagyúr
válasz
gyenesmartin #53500 üzenetére
első körben számold ki pntosan az áramot. Mert lehet, hogy 1,2A csak a multiméter lefelé csal, a táblaműszer felfelé
Utána ha nem lehet állítani, söntölni, akkor vissza a feladónak -
Kernel
nagyúr
válasz
gyenesmartin #53303 üzenetére
Valamilyen elkötésre tudnék gondolni, vagyis a gyakorlatban nem pont így valósult meg, ahogy a rajzon szerepel.
Mivel úgy emlékszem, soros Li-ion akkuk galvanikusan elválasztott töltéséről volt szó régebben, arra én is felhívnám a figyelmet, hogy mivel egy ponton (C4-C3) közösítetted a két felet, innen kezdve a két tekercs galvanikus elválasztása megszűnt, tehát nem alkalmazható soros akkuk töltésére a többi része sem.
Ha viszont úgyis összekötöd, akkor meg felesleges a sok egyenirányító, ennyi erővel mehetne a klasszikus megoldás:
-
Lompos48
nagyúr
válasz
gyenesmartin #53303 üzenetére
1. Hiányzik egy referenciapont. Az alsó dupla "táp" a közösítés miatt azt csinálja, hogy a két szimplát mindenképp eltolja egymáshoz képest. Így ezek nem használhatóak oda, ahol 2 db. 20V-os és egy 40V-os táp szükséges. (Ezt nem részletezted.)
2. Érdekes a 20V-os és 40V-os mért érték. 14Vac-ból hidas egyenirányítással 18.4. és 36.8V lehet a maximálisan elérhető 2 feszültség. Ezt a szimulátor pontosan kellene mutassa.
-
hNp88
aktív tag
válasz
gyenesmartin #53267 üzenetére
??? azt hogy?
-
válasz
gyenesmartin #53095 üzenetére
Milyen heggyel használod? Mennyit bír ki nálad egy hegy? Én 28932-essel, és katasztrófa, pedig biztosan hozzá való!
-
Kernel
nagyúr
válasz
gyenesmartin #52920 üzenetére
Kisütés közben a normálisnál nagyobb melegedés a megnövekedett belső ellenállás jele, ami azzal is jár, hogy terhelés hatására jobban esik a feszültség, emiatt a laptophoz már nem feltétlenül alkalmas.
Tehát ilyen szempontból nem csak a kapacitás, hanem a belső ellenállás vagy impedancia is fontos paraméter, ami az elhasználódással együtt nő.
Egyébként itt például csak annyit írnak, hogy 600 ciklus felett az elektronika meghibásodhat, programozott korlátról nem beszél:
https://www.akku-elem.hu/Laptop-akkumulatorok-felujitasa.html
-
biker
nagyúr
válasz
gyenesmartin #52920 üzenetére
Igen, mert nem jo dolog a kigyulladt cella
-
Barret001
addikt
válasz
gyenesmartin #52802 üzenetére
Gondolom tudod,hogy ezeket hűteni kell.
-
Kernel
nagyúr
válasz
gyenesmartin #52799 üzenetére
Vagy fel lehetne szabályozni kb. 35V-ra és utána kötni egy kész modult:
Itt ugyan 25 V van feltüntetve, de nem zárom ki, hogy 29,4 V is kihozható belőle.
Mindamellett most nem tudom részletekig elemezni egyik rajzot sem, csak tipp.
Cellavédelemhez vannak 7S PCB-k, ha nem is az olcsóbbak közé tartozik.
Itt is voltak még rajzok, ami (módosítással) felhasználható esetleg:
http://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_50983-50983.html
-
gyenesmartin
őstag
válasz
gyenesmartin #52799 üzenetére
Gyorsan összedobtam egy kapcsolást, hogy mire gondolok.
Van egy Parkside töltőm, annak a töltése, valahogy így van megoldva, csak a kijelzés, van máshogy. Ott már akkor világít a zöld, ha elérte a feszültséget, nem vár, míg elkezd leesni az áram.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BestBuy topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Óvodások homokozója
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- iPhone topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- body007: Magyarország kifosztásának története
- Windows 11
- Parkside szerszám kibeszélő
- További aktív témák...
- AKCIÓ! MSI B550 R7 3700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- Csere-Beszámítás! RGB Számítógép PC játékra! R5 5600X / RTX 3060Ti 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Szerezd meg a tökéletes házat most!
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i7-8GEN I 16GB I 256GB I 14" WQHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest