- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Mobil flották
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Huawei Watch GT 4 - kerek karék
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
Új hozzászólás Aktív témák
-
huskydog17
addikt
"Tegyük hozzá, hogy kevesebb proci döglött meg mint 4090 ami user error volt mint kiderült."
Hol lehet megtalálni a pontos kimutatást, számokat? Sajnos nem találok ilyen információt sehol. A 12VHPWR egyszerűen csak rosszul lett megtervezve. Ezt én nem mondanám user error-nak.
A kérdéseid az AMD mérnökeinek tedd fel!
#96 sh4d0w: "Szerintem itt sincs szó semmi másról, mint user errorról."
Nem. Ehhez semmi köze a user error-nak. Eddigi BIOS-ok a megengedett specifikációkat túllépték, ami megsütött néhány procit, azaz BIOS (AGESA) hiba volt, end of story.
Egy modern hardvernek semmilyen körülmények között nem szabadna fizikailag megsérülnie egy szoftvertől, legyen a szoftver bármennyire fos, ezért kéne szoftvertől független hardveres védelem. Ahogy azt mondtam korábban: azt, hogy ezt hogyan oldják meg, ne tőlem, hanem az AMD mérnökeitől kérdezd!
Szerinted user error, ha idle-ban megsül a CPU? (Költői kérdés, nem az.)
Szerinted user error, hogy a BIOS, amit az AMD által kiadott mikrokód alapján készítenek, akkora feszültséget enged, amit nem szabadna és emiatt megsül a CPU? Nem látom, hogy a usereknek mi köze lenne ehhez, mindegy is, hagyjuk a témát, reméljük az új AGESA mikrokódból épített új BIOS-ok valóban már úgy fognak működni ahogy eddig kellett volna! -
huskydog17
addikt
Ezt ne tőlem kérdezd, mert ez lenne a mérnökök dolga. Most már látjuk, hogy egy hibás szoftver okozza a bajt, ilyennek nem szabadna megtörténnie és mégis megtörtént.
Ha laikus fejjel és józan paraszti logikával nézem, akkor a CPU szenzorainak érzékelnie kell, hogy a megengedettnél nagyobb feszültséget kapnak, ebben a pillanatban azonnal le kellett volna állítaniuk az egész gépet a helyett hogy hagynák magukat megsütni. Az is elképzelhető, hogy a leégett darabokban alapból out of the box hibásak voltak a szenzorok.
Én azonban nem vagyok mérnök, az AMD mérnökeinek a dolga ezt kideríteni. Az viszont tény, hogy egy hibás szoftveres vezérlés ölte meg a hardvert, ez ma szerintem elfogadhatatlan, így a hardveres védelemnek semmi értelme. -
huskydog17
addikt
AMD újabb közleményt adott ki, amiben megerősítik amit néhány videós is talált: túl nagy feszültséget kapott a CPU ha EXPO profilt alkalmazott a felhasználó, ekkor a tervezett specifikációkat túlléphette a feszültség és ez okozta a gondot. Új AGESA-t ad ki az AMD, ami alapján elkészülnek az új BIOS-ok, ami 1,3 Volt fölé nem fogja engedni a feszültséget még aktív EXPO profillal sem.
Na most én csak azt nem értem, hogy miért nem rögtön a tavalyi launch-nál korlátozták le így és akkor nem lett volna gebasz. A lényeg, hogy az AMD ezzel elismerte a hibát és megerősítették, hogy nem user error volt. Nagy valószínűséggel eddig valami rejtett hiba lehetett az eddigi AGESA-kban, ami néha ki tudta nyírni a CPU-t, most ez szerencsére kibukott. Na ezért nem szabad soha azonnal új hardver generációra váltani, mindig érdemes várni pár hónapot, hogy lemenjen az open beta teszt, bár arra én sem számítottam, hogy fél évvel a launch után ilyen súlyos probléma jön elő.
#80 sh4d0w: Igen, értem, de épp ez az ,hogy azoknak a szenzoroknak semmi esetre nem szabadna tönkre mennie, hiszen azok jelentik a védelmet, de ahogy fentebb írtam, jön a javítás új BIOS-sal, úgy tűnik, hogy súlyos hiba csúszott az AGESA-ba ami néha túl nagy feszültséget engedett rá a CPU-ra.
-
huskydog17
addikt
Azért szeretnék Ryzen 7700-at, mert árban és teljesítményben is a 13600K szintjén van, viszont sokkal alacsonyabb a fogyasztása és az nekem fontos, nem akarok 100 Wattot zabáló CPU-t rakni az új gépbe. A Ryzen 7700 energiahatékonysága nagyon meggyőzött és eddig nem is volt kérdés, hogy az lesz, de ez az eset picit elbizonytalanított. Mindenképp várok nyárig, csak remélni tudom, hogy meg fogják oldani, mert én is EXPO-t terveztem használni.
Ezért nem szabad azonnal beleugrani egy új hardver generációba, várni kell mindig néhány hónapot, hogy kiderüljenek a nagyobb gondok. Ez a hozzáállásom ismét kifizetődött.
Azért is szeretnék Ryzen 7700-at, mert AM5-ön később legalább lesz lehetőségem tovább fejleszteni/gyorsítani a CPU-t, hiszen néhány évvel később akár 1 vagy 2 generációval később egy 3D változatot is bele tudnék majd rakni, ami nagy valószínűséggel masszívan gyorsabb lesz a 7700-nál. Szóval ha szükség lesz nagyon CPU tempóra, akkor legalább a lehetőség adott lesz a platformon belüli nagyobb fejlesztésre. Intelnél jelenleg a 13600K túl sokat eszik és az 1700-as már félig halott platform. Hiába jön egy Raptor Refresh, az csak egy refresh vagyis nem lesz számottevő sebességugrás, legalábbis refresh esetén nagyon valószínűtlen. Meg szeretném adni magamnak a lehetőséget, hogy később platform váltás nélkül tudjak jelentősen erősebb CPU-ra váltani, jelenleg erre csak az AM5 a megfelelő.
Számomra az a döbbenetes a jelenlegi esetben, hogy hogy a túróba mehetnek tönkre a CPU hőszenzorai, amikor azok pont arra valóak, hogy az ilyen problémákat elkerüljék. Ez mos tényleg olyan, mintha visszaestünk volna bő 20 évet az időben az Athlon XP korszakba, nagyon gáz. -
huskydog17
addikt
És én még legkésőbb 3-4 hónapon belül terveztem Ryzen 7700-at venni. Azt hiszem át kell gondoljam vagy legalább várnom kell, hogy ennek mi lesz a vége. Remélem nyárig lesz működő megoldás erre.
#9 Yany: +1 Sajnos a PH-n már nagyon hosszú ideje kiritikán aluli, értékelhetetlen a színvonal, de még nagyobb gond, hogy a legkisebb mértékben sem látni szándékot a javulásra.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Asrock B360M Pro4 microATX - elkelt TheCrafter22 kollégának, értékelésre vár
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z390-PRO GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- több db DDR4 laptop ramok 2x8Gb (7e) 2x16Gb (18e) és 2x32GB (35e) párban garanciával!
- Eladó saját használatból MSI Z87-G43 GAMING 1150-es foglalatú alaplapom
- Gigabyte GA-Z68A-D3-B3 LGA 1155 alaplap
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i7 12700K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- Csere-Beszámítás! Ryzen 9 9950X3D Processzor! 16Mag-32Szál!
- Microsoft Surface Book 3 - 15 col, i7, 32GB, GTX1660Ti
- AKCIÓ! ASUS PRIME Z390-P i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 DEEPCOOL Matrexx55 630W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged