- Realme GT 2 - aláírjuk
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Ne legyetek bátorak, ha ezt a rollert választjátok - OOTD T10
- iPhone topik
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- Telekom mobilszolgáltatások
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
fererencz89 #136782 üzenetére
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
fererencz89 #136780 üzenetére
Megint belválasztottál a zenevilág fine dining-jába.
-
fererencz89
őstag
-
-
Dißnäëß
nagyúr
python kollégával mi lett ?
-
-
-
válasz
VoidXs #136771 üzenetére
Alapvetően a sokcsatornásra gondolok. Ha lenne, akkor azt vettem volna, és nem a Motu Ultralite MK5-t. Mondjuk utóbbi marhajó abban hogy picike. Egyébként az ASIO Link Pro nevű WASAPI -> ASIO bridge Windows alá flawless, mióta megvan, azzal használom, s semmi gond, késleltetés pedig ugye kb nulla közeli.
-
-
válasz
Dißnäëß #136769 üzenetére
Te azt ismételgeted, hogy ilyen a fogyasztói társadalom, kapitalizmus, satöbbi.
Ez a 800e forintos stúdió monitor árazás szerintem oké. Itt van piaci verseny, csak az egyensúlyi ár magas, mert nincs a termékekre mennyiségi igény. Ez van, amikor egy nem túl népszerű hobbid van. A gyártónak a kis volument nagy árréssel kell korrigálnia. Itt nem a gyártó cég a geci, nem a gyártó szabályzásával tudod megoldani a problémát. Itt a piacba lehetne beavatkozni "opensource" hangfalgyártással.
Egy másik példa: egy dedikált AV processzor sokkal-sokkal drágább, mint egy AVR, amiben van integrálva AV processzor. WTF.
Mert AVR-re van nagy az igény, dedikált AV processzorra meg alig, és a vásárlók sokkal többet hajlandók rá költeni. És akkor elértünk a konzumer hifis-házimozis piachoz, ahol habár sokszorosan nagyobb az áru mennyiség, de hát az átlagvásárló szakmailag képzetlen és szereti szórni a pénzt.
És akkor csodálkozunk, hogy miért van ennyi kígyóolaj. Szvsz ez már nagyon túl van a határon, sőt, itt konkrétan már a kapitalizmus meghackelése folyik, hiszen a marketing bullshit igényt teremt olyan dolgokra, amikre nemhogy nem lenne szükséged, de nem is léteznek. Az illúzióért fizetsz. Na ez az ami etikailag nagyon erősen kifogásolható. Igen: itt már a gyáró geciség okozza a probléma: pl vissza kéne szorítani a gyártói hazudozást, akár törvényi szabályozással. Bár nem tudom ez mennyire lehetséges. De addig is vívjuk mi itt a fórumon a saját kis szélmalomharcunkat az ezohifizmus ellen.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
lezso6 #136768 üzenetére
Általában olyan dolgokat hangsúlyozol, amit tudok, és vélhetően még sokan innen.
Persze nem tudhatod, mit tudok, meg mit nem, én is esek ilyen hibába.Viszont egyszer már mondtam, értem, mit mondasz, csak én szeretem a szokatlan nézőpontokból is megvizsgálni a dolgokat, de csak ugyanazt ismétled, hát .. amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten, tudod
Te azt ismételgeted, hogy ilyen a fogyasztói társadalom, kapitalizmus, satöbbi.
Én meg azt, hogy de ez így nem jó b*megHátha változik valami. Persze... semmi.
-
Akkor mindenhképp, de alapvetően egy pozícióban is rohadt hullámos, kiemeléses tud lenni az egy sub, akárhova teszed. Míg ha van kettő, akkor az nagyban javít a helyzeten.
Szituációfüggő, hogy mekkora mozgástól van változás. De mély hangoknál nem azon a pár centin múlik, annál azért jóval több kell. Nézz meg egy REW Room Simulatort.
-
válasz
Dißnäëß #136758 üzenetére
Nyilván ezt poénnak szántam, a második bekezdésben ott a normális válasz.
Nem velem kell kiegyezni, hanem a gyártókkal.
Én is szeretnék 180-200e krül KH310-et, de nem lesz még használtan sem. Fent írtam, hogy így működik a piac, a kapitalizmus.
-
avl
senior tag
válasz
lezso6 #136753 üzenetére
2 subnak fökepp nem akkor van elönye, ha több hallgatasi hely, több hallgatonak is jo legyen ?
akkor is jelentös lenne az elönye 2 subnak 1-hez kepest, ha csak 1 hallgatoi poziciorol van szo? vagy annyira cm-eket sem szabad mozogni ? ...mondjuk en ~hetente mérem cm-rel, hogy ugyanott van-e az IKEA Kimsta hallgato-ülöalkalmatossag
-
zoltanz
nagyúr
Elac Miracord 60 lemezjátszó állítható karmagasság magasabb hangszedőket is fogad
Estleg létezik ilyen hasonló lemezjátszó ami árban barázságosabb?
Köszi! -
-
nLali
őstag
Milyen kábelt ajánlotok hangfal belső kábelezéséhez?
-
Dißnäëß
nagyúr
Ezt csak úgy itt hagyom.
A függőleges kék csíkok merőlegesen egyenesen állnak és párhuzamosak egymással.
-
válasz
Dißnäëß #136756 üzenetére
És hogy lenne jobb? Ha megtérült az R&D, akkor adja a gyártó bekerülési áron vagy mi? Vagy ingyen? Vagy államosítsuk a hangfalgyárat a marxizmus-hankfaalizmus nevében, avagy seize the means of speaker production?
Ha én feltaláltam valamit, és jól fogy, akkor miért nem érdemlem meg az extra profitot addig, amíg nincs más olcsóbb alternatíva? Már ha egyáltalán ténylegesen van rajta extra profit. Meg ugye adott az a közgazdasági alapvetés is, hogy mindent annyiért lehet eladni, amennyiért megveszik. Lehet adhatná olcsóbban, s akkor többen is vennék, de nem annyival többen, hogy több profitja legyen rajta, hanem épp ellenkezőleg.
Apropó, FL Studio vki ?
Én, már közel 20 éve.
Igaz, kisebb-nagyobb megszakításokkal.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
lezso6 #136755 üzenetére
Na jó, de ne mondjuk azt (nem csak itt, nagyonsok helyen), hogy az R&D-nek térülnie kell, akkor, amikor már RÉG túlmentünk ezen és csak a beancounter-ek tömik a zsebüket.
Ismerős, amit írtál, csak nem mindegy, milyen címkét aggatunk egy xy termék árára, amikor elhangzik a "miért ennyi" ?
Miért b+ miért ... mert pénzéhes sóherek, azért
Mondjuk ki.
Nem aranyrudakat tettek beléjük, meg platina lengőcsévéket.
A Hypex-től félek egy ideje. Bár ismerősömé tökéletes (Audiophonics), nem mindenhol ennyire rózsás a szitu és nem feltétlen "csak újrakondizás". Valahogy szeretem az értékálló dolgokat. Meg ahogy egy TPA-hamisítvány szólt nemrég denesdr-nél, hát azután én tényleg le*om, hogy milyenre mérődik, egy pár tisztességes nemhamis, minőségi alkatrészekkel megalkotott TPA3116-ossal is ellennék, nemhogy 3255-ös PFFB-ssel, ezek nagyon jó hangúak, "D osztály karakterűek" (azaz nem nagyon van saját színezésük, friss jólmegfogott mélyek, satöbbi) és egyszerűek mint a faék. Van ma is, lesz 10 év múlva is, ha 1-2 modul eldurranna (de miért tenné). Ehhez képest egy Hypex, de akár egy ICE vagy bármi egyéb komplex "nagy D osztály" nettó életveszély garidőn kívül, már közel sem az a faék, hogy az A/AB osztályban durrant el valami és kiforrasztod-kicseréled, újra jó.
Gyönyörű a hangjuk, de annyira marginálisan jobbak csak egy nem-Hypex ilyen modernebb kis chip-amp-nál, hogy néha megkérdőjeleződik bennem, van-e értelme ennek a durva zsebbe nyúlásnak miattuk. Ha engem kérdezel, MA, MOST, úgy látom, nincs. Purifi dettó, NAD M28 egy vagyon és hacsak nem kérek rá 20 év Alza kiterjesztett gart (lol), még milliárdosként sem nyúlnék bele, nemhogy földi halandóként. De ez csak az én hülyeségem egy ideje lehet.
Ami még nagyon piszkál mostanság, az a line-level passzív váltó
VAGY analóg-aktív egy jobbféle zajszintű erre készített háromutas váltóval. A Hypex FA-kba tett DSP irigylésre méltóan jól sikerült cumó, hasonlót miniDSP-vel (vagy bármilyen egyéb komolyabb DSP-vel) lehet alkotni, de most kicsit próbálni fogok visszatérni a gyökerekhez és ha szubjektíven gyönyörűen szól valami, akkor elengedni a techie-zést. Inkább egy inferior technikát hegyezek ki kicsit jobbra, mint egy cutting edge-el szívjak random az elkövetkező 10 évben, az EQ meg a digi forrásnál belefér, minden programban (vagy OS szinten, mint nálam Linuxon) megoldható és kész.
És ha passzívban lehet olyan hangot alkotni, amit denesdr-nél hallottam pár hete (kísérletképp), az az ultra beleköthetetlen, akkor idevelebaszki.
És ez "csak" a kőkorszaki passzív. Egy line-level passzív, vagy analóg-aktív simán lehet fél úton a DSP-digicsúcs és eközött technológiailag, hangban meg mindegy (de amúgy biztosan), de nagyon érdekel.
Majd meglátjuk. Végülis, imádok kísérletezni.
Mindenesetre ha faék technika képes a füleimet bepisiltetni a gyönyörűségtől, akkor én maradok "igénytelen"
és nem hajkurászom a leg-ultra-durvább utolsó kihasználható bitet és korrekciót is.
A kis chip-amp-okban az a jó, hogy a jövő energiatakarékos házaival is kompatibilisak (maradnak) és annyi van belőlük, mint a szemét, ha valamelyik behal egy sokpontegy szettben.
Apropó, FL Studio vki ?
-
válasz
Dißnäëß #136754 üzenetére
Hát, ez a kapitalizmus lényege. A cég befektet valamibe, bizonyos legyártott darabszám után pedig profitál. A júzer pedig olcsóbban kapja így tömeggyártva, mintha egyedileg kellene megterveztetnie vagy akár neki kikutatni, utóbbi nyilván szinte lehetetlen.
Egyébként van annak a DIY cuccnak egy rendes aktív verziója is, jobb hangszórókkal, Hypex erősítő modullal, de az már jelentősen drágább, már csak kb feleannyi, mint a gyári hangfal.
Minden olcsóbb DIY formában. Csak legyenek jó terveid hozzá. És legyen kedved is foglalkozni vele, hisz a saját időd sincs ingyen. No meg tehetség se árt hozzá, nem mindenki tud forrasztani, hangdobozt készíteni, stb.
Ez egy érdekes dolog, hogy programkód szinten megvalósult a kommunizmus a nyílt forráskóddal, de fizikai tárgyaknál ez annyira (még?) nem működik. Pedig ez lehet még egy fenntarthatóbb jövőt is ígérne. Na mindegy.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
lezso6 #136753 üzenetére
Sosem érdekelt a pénz mögötte, engem ezek a Neumann-ok nem hoznak lázba 800-ért, meg sem nézem. Értem, hogy kifizeted a kutatást, de tudja mindenki, ha ez tényleg így lenne, akkor ott lenne a beleölt munkaóra, ami fix, az eladott darabszám pedig hacsak nem előre meghatározott - hogy végigosszák rajtuk a költséget - akkor ahogy folyamatosan nő, az ára úgy csökken, szóval ha az első 400 darabnál megvan az R&D költség, akkor a 401-edik darab miért fizet ?
Na ezért DIY-ozunk.
Na meg leemelni a polcról könnyű.
Mint általában minden, amit csak úgy megkap az ember pénzért készen.Utána nem is értékeljük annyira.
Sosem volt bajom a reflexekkel, csak az elkúrtakkal.
-
válasz
Dißnäëß #136752 üzenetére
Azt vedd számításba hogy melyik mennyibe kerül.
A Kali LP-8 100e Ft/db, egyik bestbuy a belépő kategóriában. A DIY zárt cucc meg a Neumann KH310 teljesítményét próbálja hozni, aminek darabja 800e Ft. Jó, nyilván nincs ott, cserébe viszont rohadt olcsó, hisz DIY esetén anyagár van csak, munkadíjat és R&D-t nem kell kifizetni.
Tapsztalataim szerint a sub leginkább azért szívás zenére, mert egy mélyforrás sokkal kényesebb a szobaakusztikára. Egy 2.0 ezért jobb. Vagy két sub.
Reflexszel általánosságban nincs különösebb baj, csupán hangolás kérdése minden.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
lezso6 #136750 üzenetére
Érdekes, nem rossz a Kali, de "élettelen" és "dobozhangú" akár a forráshoz, akár a DIY-hoz képest.
Még érdekesebb az, hogy összerakva nemrég két DIY-t is, mindkettőnél ugyanezt tapasztalom: nagyon gyors, pontos, gyönyörű, "friss", életteli hangzás. Egyik a szülőknek készített soundbar (2x Faital 6FE100 + Monacor selyem dóm, reflex), tehát nem nagy zsuga igazán, másik ismerősnek készített álló kétutasok, amiket reflexnek méreteztem, de a lyukak még nincsenek kifúrva és annyira jól szólnak zártként + sub rájuk hangolva, hogy úgy hagytam. Mindegyikre ez az életteli frissesség jellemző, de a zártnál sem itt, sem máshol nem tapasztalom azt a fajta életteli és friss basszust sub-al, mint amit egy pár PA lavór ad háromutasban. A sub - mint műfaj - szerintem alkalmatlan zenére, egy villámgyors középmagast egy döglusta méllyel megtámogatni öngyilkosság kb, az a sehogy se akar jó lenni kategória, hiába mutat jót a frekimenet. Lehet a fázissal kéne többet játszani, vagy nem tudom.
A gyári kicsiknél gyakran azt is látom, hogy a dobozkákba beletett hangszórócskák hiába nagy löketűek (méretükhöz képest), mégis a saját fs-ük alá hangolják őket, nem is kicsivel. Én meg azt vallom, hogy hangolni fs-re vagy fölé, de alá semmiképp ne.
Persze sok iskola van, de szvsz time domain ilyen miatt is eshet szét kicsiknél például.
Mondjuk ilyen jellegű méréseket még nem végeztem, csak tippelek.Mindenesetre bármennyire is jó reflexet tervez az ember, az akkor jó, ha közelít a zárt "feszességéhez" anélkül, hogy port zaj lenne, ezt pedig - szerintem - csak nagy membránnal lehet szépen megoldani, hogy életszerűen, frissen, klasszul szóljon és ne kullogjon fél kilométerrel a mély a középmagas mögött.
-
válasz
Dißnäëß #136749 üzenetére
Egyik se. Ne ilyen fekete-fehéren próbáld értelmezni.
Alapvetően a reflex port okozta problémáról van szó, az olcsó kategóriában. De nem minden port ilyen. Próbáld ki, amit csinál, tehát hallgatsd meg a
Bah, búúúm-ba!
hangmintát fülesen és a hangfaladon, megvilágító erejű.Nálam van itt egy kis Edifier R1280DB, ami a méretéhez képest kurva nagyot szól, s lemegy kb 50-55 Hz-ig, ez nagyon ügyesnek számít. De ennek ára van: lassú a basszusa. Habár azért egy bögreszettnél sokkal jobb, nyilván. Utóbbiaknál kifejezetten a hangnyomásra mennek, dinamika nem számít, csakis az, hogy aggya a méjjet™.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
turho #136744 üzenetére
Egyetértek, de bizonyos világunkat irányító köröknek ez teljesen belefér és oké.
Én is géppuskáznám őket a Dunába. De leginkább mi emberek tehetünk róla, globálisan, hogy egyetlen politikus sem szab ennek határt, mert minden választás pénztől függ és akik adják a pénzt erre, sosem a szent emberek, hanem azok, akiknek érdeke utána az a rengeteg mocsok, amit el kell tűrnünk - most nem csak a reklámokat és nem csak az interneten, hanem úgy egyáltalán, nagyonsokmindent.
Rég nem a nép diktál, igazából sosem diktált.
A demokrácia és a szabadság meséje mint olyan, szvsz egy halva született dolog, inkább úgy mondanám, oszd meg (minimum kettőre, lásd pártok, de lehet többre is) és uralkodj.
Mindig ugyanaz a kutyaszar, csak más köntösben.
-
turho
addikt
válasz
proci985 #136743 üzenetére
Elég egy "sajnálatosan" lefagyó rendszer, vagy annyi, hogy szakmájukban kellőképpen leleményesek a kezükben tartják tulajdonképpen a totális kontrollt IS. 2022-ben történt ezekre példa, ha jól tudom.
Pártatalan "fentebbi" nemzetközi felügyelőbizottságról még nem tudok, aki érdemben ezt levizsgálná - pl. itthon.
A többi számomra felesleges bonyolult színjáték, és még egyeseknek "természetesen" plusz lóvét is hozott.
Könnyebb csalni egy olyan vizsgán, ahol te vagy relatíve a "vizsgabiztos" is.de lehet hogy ezeket csak én gondolom így, és piszkosul feddhetetlen minden. De akkor valószínűleg az összes utolsó nemzetellenes önkényes hatalmi piszkosság, amit naponta látok, olvasok, legalizálható. És csak azért nem vagyok ebben az egészben például utolsó senki, mert tőlem még mindig tudnak mit elvenni, tudnak miben rontani a sorsomon.
-
turho
addikt
válasz
Dißnäëß #136740 üzenetére
A sok büdös, retek kattintást, becsúszó reklámot, kéretlen kérdéseket, lájkvadász és nívótlan tartalmát, emellett indokolatlan terhelést, gusztustalan pofádbatolós technikákat, és a többi undort se felejtsük. Komolyan megkínoztatám azokat, akiknek ezt is köszönhetjük.
(Hja meg úgy általában az ún. "reklámokat", minden területen, ekkora tömegben, gátlástalanul, beszennyezve minimum 3 kis ablakkal meg 4 bannerrel szinte mindent...):hanyinger
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Dißnäëß #136740 üzenetére
Pár dologgal azért óvatosan.
Választást elcsalni elektronikus szavazással nehezebb. Kb ugyanez a helyzet, mint az elektromos lottósorsolással: Kézzel egyszerű csalni (pl fagyasztóba rakott golyókkal), elektromosan belepiszkálni nehéz. Ne commercial dolgokra gondolj, funkcionális nyelvek is léteznek.
Nézd, az internet nekem is a szabadság volt, és az információ, ami végre elérhető mindenkinek. Moderációt sajnos nem lehet megkerülni. Van példa mi történik, ha nincs moderáció (ld 4chan). Kisebb online silokban ettől még nyugi van, hardcore szakmai topikokban gyakorlatilag szökőévente egyszer kell beavatkozni.
---
unicode exploit pár hónapos, de gyakorlatilag a szokásos input corruption alapú támadás. van egyébként legit helyzet, amikor muszáj megnehezíteni a keresést.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
proci985 #136738 üzenetére
Régóta, még AI előtt is megfogalmazódott bennem, mennyire mocskos lett az a public internet, amit még az első Netscape 1.0-val is használtam, csodálkozva a golyós egeren apám céges gépén, hogy jé ez micsoda.
Az az internet még kristálytiszta volt. Pure HTML kezdeti verzió, csinálgattam ismerősnek a weboldalakat. Annyira lassú volt földi halandónak és annyira fejletlen, hogy nem volt egyszerűen szemét rajta, az ember csak felment és használta hasznos infóra, mint egy szép rendezett könyvtárat.
Pandora szelencéje a Javascript-el kinyílt, a flash is milyen "szép" technológia volt..
.. a többi már történelem.
Azóta sokszor filózok azon, hogyan lehetne amolyan darknet módra, vagy mint régen a BBS-ek, egy tiszta, modern internetet megőrizni, ahol a technológiát jóra használjuk, azaz adott minden a csilivili oldalkészítéshez és appokhoz, de nincsenek meg a hátulütői és pláne nem big corp controlled.
Fegyver, pedo, egyéb tiltva valamiféle moderátorok által, de amíg nem ütközik szabályzatba, bármi kimehet. Lásd értelmes tartalom. Nyilván tracking cookie, AI és egyéb szenny banned azonnal.
Ugyanúgy meg lehetne ezt az emberiség rendelkezésére álló technológiákkal csinálni, mint az elcsalhatatlan szavazásokat, amikbe akkor is belenyúlnak, ha nincs csalás és akkor is, amikor azt kántálja valaki, hogy van. Mindenki bemenne a szavazó helységbe a biometrikus személyivel, bedugja a gépbe, az validálja hogy valódi ember és szavazásra jogosult és még nem szavazott (de ennyi, semmi ID tárolás, ő csak validál), majd természetesen kap egy random azonosítót (anonimizálás) és a tapikijelzőn leszavaz akire akar, aztán viszlát. Természetesen zárt láncú rendszer, no fákin' russian hackers, minden szavazós épület 4-8 fülketerminálja mobilinterneten, saját zárt APN-en megy a mobilszolgáltatóba az adat, az ottani SQL rögzíti az a pici kis szavazat-adatkát a megfelelő cellába és viszlát, köszönjük polgártárs.
Ehelyett mit látunk.. ? Defacto legalizálva a választási csalás, kiskapu hegyek nyitva (nem tudok nem szándékosságra gondolni), de még akkor is marad egy usában az elnök elnök, mikor kiderül, hogy csalva nyert anno. És akkor ne gondoljak egy kőkeményen manipulált Orwellre
amiben élünk.
Behányós.
És ha még eddig nem született volna meg egy "Cleannet" nevű, vpn-en elérhető plussz layer a mostani interneten, akkor a tömérdek pénzzel rendelkező gigacégek gondoskodnának arról, hogy a megkent politikus NE engedjen ilyeneket elterjedni, ömleni kell a szennynek, butulnia az embereknek stb.. mert addig kontrollálható.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
btraven #136733 üzenetére
Redditen volt h a Cloudflare az első védelmi rendszer, ami kifejezetten az AI-s crawling robotok ellen vértezte fel magát és teszi a jövőben is.
A dolog érdekessége, hogy AI-val tanul ő maga is
Skynet v0.1 mondom én. Alakul a jövő.
Nincs végzet, csak ha bevégzed
John Connor már megszületett.
Igaz, nem 90-es éveket írunk, de jó az így is. -
proci985
MODERÁTOR
válasz
VoidXs #136734 üzenetére
ChatGPT és társai látogatásakor lecserélné a szöveget baromságra
[link] Ezt láttad? Unicode tag prompt injection egy friss és kifejezetten hasznos fegyver a célra. Amiben nem vagyok biztos, hogy screenreaderek nem hülyülnek meg tőle, mert a parsed textre tol injectiont. -
-
Joe123
senior tag
Ha már előkerült Vangelis bátyánk, ilyet gurított a yt:
VANGELIS MEETS TANGERINE DREAM! Part I – Blade Echoes in the Desert
-
Egy kis flame.
Viccet félretéve érdekes:
-
válasz
btraven #136733 üzenetére
Cloudflare eddig is az internet negyedén volt, csak a captcha nem volt kötelező. Most default on lett, hogy az AI-t le lehessen rázni, mert a forgalom fele ezektől a szutykoktól van. Normál esetben egy weboldal forgalmának 50%-a AI a Cloudflare szerint. Nálam éppen van egy, ami 4 napja másodpercenként letölt valamit, amivel a forgalom 90%-át viszi.
Amúgy mekkora ötletem van: a Cavern doksi egy hatalmas látogatottságú szakmai forrás, sok olyan témával, ami sehol máshol nincs alaposan/jól leírva, szóval mi lenne, hogyha a ChatGPT és társai látogatásakor lecserélné a szöveget baromságra, ezzel rontva az AI-t?
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
vadkörte #136730 üzenetére
Érdekes, hogy a nem-eredeti jobban bejön ebből.
De talán az egyetlen ilyen szám a világon (nekem). -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
dgyuri0123 #136729 üzenetére
Egyéniben nekem az Ask The Mountains
és a Fields of Coral.
-
vadkörte
addikt
válasz
dgyuri0123 #136729 üzenetére
-
Dißnäëß
nagyúr
Mostanában eljátszom, hogy nincs internetem és előveszek régi zenéket, nem csak streaming-elek.
Vangelis - 1492.
Hát atyaég mekkora zene. Régen is imádtam, de ez még most is üt.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
turho #136724 üzenetére
Szóval hajtson meg 600 Ohm-ot, akkor viszont vezetékes fej/fülhallgatóval használnád. Akkor viszont USB dongle. Tanchjim Space.
Ha mégsem erre gondoltál, akkor én spec. elfogytam, a fejhallgatós topic még lehet tud, csak vuduval vigyi.
-
avl
senior tag
válasz
Dißnäëß #136721 üzenetére
a Caesar-os hasonlatod is igaz, kiralyokkal is szoktak mondani, hogy ma a zsebünkben több lehet, mint nekik, az eletkörülmenyek, stb.
...viszont van a
comfort crisis ~ modern society's over-reliance on comfort and convenience is negatively impacting physical and mental health, leading to a lack of purpose and meaninges a
Hard times create strong men, strong men create good times, good times create weak men, and weak men create hard times -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
lezso6 #136718 üzenetére
A relativitást értem, de szvsz abszolút értékben is enyészik el a világ, ahogy haladunk előre időben.
Azaz: jobban élünk mint Julius Caesar, pedig valszeg ő a tápláléklánc piramis csúcsára képzelte magát (szó szerint élet császára).
De neki mégsem volt szuri foghúzás előtt, se nem gyökérkezelték, se implantátum, se ilyenek. Szóval... mégiscsak szarabbul éltek. Ha így tetszik, én, Te, többen innen jobban él, mint ő anno.
A jövőre ez nem mondható el, elfogyott az eszünk is és a bolygó is.
Tedd hozzá az AI-t, here we are ...Oké, egy reccsben hiszek, a teljes faj kipusztulásában nem.
De az utópia nem holnap fog eljönni.. -
válasz
tranceplanet #136717 üzenetére
Na ez teljesen helytelen, ebben még az - amúgy hibás - Wikipédia függvény sincs benne. Magyarul jelentősen butább amúgy, angolul még a Wikis elágazást be tudja gyűjteni.
Már a wrapped phase képlet is helytelen. Bár az atan2 helyes lenne, az atan(im/re) azért rossz, mert a negatív félsíkon hülyéskednek az előjelek. Az atan2 arra egy hack, hogy ezt meg lehessen kerülni.
A hármas ponthoz kellene az elágazás, az első kettő jó lenne, ha lenne értelmes kiindulási alapja.
És a legfőbb az lenne, hogy beszéljen arról a tételről, hogy mi a helyi Nyquist-tétel-szerűség az FFT hossza és az unwrap pontossága között. Annak az ismeretében az algoritmus teljesen más, legalább egy új dimenziót fel kell venni, hogy a szórást korrigálni tudjuk, mert ott igazából egy súlyozás van, ami kiszűri a téves wrapeket. A numpy pl ezt csinálja.
-
válasz
Dißnäëß #136715 üzenetére
Mindenki a saját fiatalkorát tartja etalonnak, ez az elfogultság a nosztalgia pszichológiája. Ahogy öregszünk, szubjektíve egyre gyorsabban telik az idő, ezért sokszor egyre kevésbé értjük a világ új dolgait, ezért félünk tőlük vagy utáljuk, felnagyítjuk a problémákat, stb. A régi megszokott dolgokhoz ugye könnyebb ragaszkodni.
Nézz körül youtube-on a zenéknél: a legtöbb 20+ éves (pop)zenénél azt látod a kommentek alatt, hogy bezzeg akkor még tudtak zenét csinálni. Legyen az 60-as, 70-es, 80-as, 90-es vagy 2000-es évekbeli zeneszám, mindegyiknél.
Mert a kommentelő éppen akkor volt fiatal, amikor az a szám kijött.
És igen, 20 év múlva meg majd az akkori 40+ éves Z generáció fogja mondani, hogy bezzeg 2025-ben tudtak még zenét csinálni, ezek a mai 2045-ös fiatalok milyen hülyék, hogy nem hallgatnak Azariah-t.
Persze nyilván ez a zenés példa az átlagemberre vonatkozik leginkább, aki kb csak popzenét hallgat, tehát pl a 90-es években Kozsó fan volt. De leginkább analógiaként hoztam ezt fel.
-
Dißnäëß
nagyúr
Na megnéztem a vidit.
Amúgy nem tudom, Ti hány évesek vagytok, én a 46 évemmel szerintem a létező leggyönyörűbb korba születtem. Láttam a számítógép születését (na nem az Eniac-ra gondolok, hanem az első "PC"-re otthon, 6-éves koromban a C64-re), XT, 286, 386, stb. Mi az analóg világból kerültünk át a digitálisba és valahogy mindkettőben van lábunk. Jó esetben a digitálist is értjük, de ha eddig még elnyomkodtuk az okostelefont, meg AI vidi értelmezés, talán mondhatom, hogy igen.
Ha lenne gyerekem, az már szerintem egy bozalmas világba születne bele, mert a való, raw, nyers, módosítatlan világból nincs már tapasztalata és ahhoz viszonyítási alapja. Az ő normáit, a világot amit észlel születésétől fogva, már uralja nem csak a Coca Cola, hanem minden létező digitális szenny, amit az ember az interneten felhalmozott és továbbra is halmoz (ráadásul témánál maradva, ma már géppel generál is).
Tényleg, van n+1 sci-fi, a legtöbb a disztópiának valamiféle formája, mindenféle fajta tortaszeletét feldolgozva egy lehetséges jövőnek, utópia csak nagyon kevés -> erről jut hirtelen eszembe a zseniális Tomorrowland, amiben a végén egy olyan ütős monológot letolt David az őt megkérdőjelezőknek, hogy kb. a chips-es zacskó is megállt a moziban.
Szóval ez a "kapott az emberiség egy minden kívánságát megvalósító csodacumót" rávilágít erre, mekkora baj van mentálisan az egész bolygón mára már
A másik juteszembe, epic kedvenc... ugyanez a Gömb-ben. Kaptak egy ajándékot és bemanifesztáltak maguknak minden szart, holott csodát is tehettek volna az emberiséggel. Ebből kiindulva, az AI-t eszközként fogja az ember használni, mert gyarló, pénz és hataloméhes, éssatöbbi éssatöbbi. És fogalmam sincs, miféle világégés, vagy Krisztus újraeljövetele vagy Mohamedé vagy kié lenne az, ami tudna ezen változtatni.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Dißnäëß #136709 üzenetére
Na jó, de azért lássuk be, van nagyon komoly különbség amögött, hogy kinek milyen adat áll rendelkezésére, amin tanítja a modellt.
Még egyszer: Az emberiség által valaha generált kb összes szöven már taníttatva vannak a modellek.Domain-specifikus modellek természetesen mások, de pl a Tesla önvezetése mutatja, hogy ott sem megy minden egyszerűen.
Reinforced learningnél pedig tovább bonyolódik a helyzet.
weak meg strong 60+ éve megvan finomításokkal. Ezek elméleti limitációk és lehetőségek. Azt ne feledd el, hogy machine learning statisztika extra lépésekkel, szóval a diszkrét matematika szabályai itt is érvényesek. Ez igaz a titkosítási algoritmusokra is, emiatt nem szokás backdoort implementálni ha valaki biztonságot akar.
-
válasz
proci985 #136707 üzenetére
Na erre leszek kíváncsi, hogy a valódi zeneszerzők által készített zenéknél milyen AI eszközök fognak előkerülni. Ez a piac kicsit lassabban reagál. És itt most nem az ilyen AI mastering baromságokra gondolok, mert az nonszensz hülyeség.
Habár nem zeneszerzők, de a DJ-knél már ugye adottak az ún. stem separation eszközök, s ezek élőben képesek futni. Aki esetleg nem tudja miről van szó: konkrétan szétválasztja a zenét élőben pl dob, basszus, hangszerek, énekhangra. Mondjuk közel sem tökéletesek még, legalábbis kb 2 éve próbáltam a Rekordbox Stems feature-jét, s csak bizonyos egyszerűbb stílusokkal működött. DnB az bukó volt.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
proci985 #136707 üzenetére
Na jó, de azért lássuk be, van nagyon komoly különbség amögött, hogy kinek milyen adat áll rendelkezésére, amin tanítja a modellt. És itt most nem arra gondolok, hogy leguglizza magának a katonai AI, hogy milyen szögből és sebességgel a legoptimálisabb egy MIRV rakétát célba juttatni, hanem olyan adaton tanítják, amiről mi lehet álmodni sem merünk (vagy max álmodunk, nagyonkevesen).
Ugyanúgy, ahogy megkérdőjelezi az ember mondjuk egy bármilyen - akár open source, átlátható kódbázisú - titkosítás erősségét, amit nem brute force lehet törni, hanem "valakiknek" (nem a szomszéd Pistike) van kulcsa hozzá, bejárni oda, mert így csinálták meg (nincs olyan opensource titkosítási projekt, mely ne lenne köthető valamilyen kormányzattal kapcsolatba hozható szerv támogatásához, de hasonló érvényes bármilyen "mindent eldugunk elrejtünk"-öt reklámozó VPN app-ra is, amit letölthetünk egy Play Store-ból.
Ne ott ragadj le, hogy weak meg strong. Hanem hogy mi lesz 20 év múlva.
-
válasz
Dißnäëß #136705 üzenetére
Nézd meg ezt a videó az AI szemétről, aztán rögtön mástól fogsz félni.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Dißnäëß #136705 üzenetére
Civil lakosság (mindegy, hogy cégek vagy magánemberek) sigmoid, az pedig, aki többet tudna (és mondjuk rájön, hogy a deep state rég nem sigmoid irányon van, hanem továbbra is exponenciálison, sőt,
Ez nem így működik. LLM gyakorlatilag egy kötegnyi statisztikai modell. Deep learning összes erejével és problémájával. Pl a modellekre detrimentális, ha szennyezett a tanító dataset.Ugyanúgy, pl a hallucináció a zero-shot learning mellékterméke.
Skynet strong AI. HAL 9000 strong AI. LLM weak AI. Persze, lehet a promptot úgy formázni, mintha tudna reasoningot, de attól még a gyakorlatban nem fog, legalábbis nem úgy, mint egy ember. Ahhoz strong AI kéne.
lezso: [link] erre nézz rá vibe coding + full stack témában. első két percben a csaj terel, harmadiktól deep dive.
---
AI + zene: Aphex Twin 90es évek elején is domainspecifikus programnyelvvel generálta a zenét LLM pl expert modellek/expert systemek építésére nagyon jó.
-
válasz
proci985 #136703 üzenetére
Az AI (LLM) egy nagyon jó autocomplete, erre való, s sajnos attól tartok nem is lesz ennél több. De ez is már nagyon sok segítség, mert ez kb a nagyon junior programozók szintje, nem véletlen, hogy az AI-t nevezik Artificial Indiannak is. Favágásra nagyon jók.
Vibe coding látszólagos sikere szerintem pont onnan adódik, hogy nem érted mit generált az AI, de látszólag működik. Nagyon sok AI generátum a felszínen tök jó, de mélységében nézve nagyon komoly bajok tudnak lenni, csak hát ha nem értesz hozzá, akkor ezt nem látod.
Én ez utóbbit tartom veszélyesnek. Ebből is adódik az AI hype. Amihez nem értesz, azt nem látod mélységében, és az AI a felszínen, látszólagosan jó eredményekre / válaszokra képes. Ha valamiből, akkor ebből lesz AI apokalipszis, hogy elbutulunk, és ún AI slopot (szemetet) fogyasztunk. Ez a következő lépés lefelé a közösségi média után.
Ez persze nem jelenti azt, hogy haszontalan, hisz én is használok AI-t, napi szinten a munkámhoz, nagyon sok mindenre jó, és kell is. De csinál meg mindent. Én attól félek, hogy az AI "boom" most ugyanaz, mint anno a dotcom lufi. Már vannak jelek, lásd builder.ai, ott konkrétan igen nagy halakat sikerült átverni, mint pl Microsoft, Qatar.
De hogy ON is legyek: az AI problémája leginkább a szerzői jog. Zenéknél ez különösen, pl a Suno is perben van, elég durván. Viszont jó hír, hogy erre van megoldás: nem hallható zajt tesznek a zenébe, így az AI tréning nem tudja hasznosítani magának a számot, sőt, konkrétan ostobaságot tanul belőle.
Akit érdekel:
A videó megemlíti azt is, hogy létezik etikus modell is, amihez nem kell lopni, ráadásul üzletileg is win-win mindenkinek, minőségileg is sokkal-sokkal jobb.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
proci985 #136703 üzenetére
Szerintem bexopjuk, de ha igaz a sigmoid, a jogalkotóknak módjában áll rákészülni.
Ugyanakkor, akár irányított is lehet ez.
Civil lakosság (mindegy, hogy cégek vagy magánemberek) sigmoid, az pedig, aki többet tudna (és mondjuk rájön, hogy a deep state rég nem sigmoid irányon van, hanem továbbra is exponenciálison, sőt, arra is rájön, hogy egy AI az egész világunk), az rendre kiesik az ablakon.
Stephen Hawking-ék szerintem nem voltak hülyék, én igyekszem egyelőre nekik hinni, azaz Skynet lesz. Lehet nem úgy fog kinézni, de mi a pöcs állítaná meg ezt ? És mennyi időre ?
Kb. globális, civilizáció szintű EMP kellene, hogy kőkorba visszakerüljünk és induljunk újra a többezer éves rögös úton a gőzgépen át a következő IT-s AI-s fellendülésig, ahol ismét kell egy reset, különben ...
..
... -
proci985
MODERÁTOR
válasz
Dißnäëß #136699 üzenetére
Emlékszel mi volt 10-15 éve, amikor az SW dev/support munkák egy részét a cégek kiszervezték fejlődő piacokra? Majd valahogy pár évvel később az említett munkákra elkezdtek visszaállni?
---
Problémák persze vannak. Gyakorlatban úgy néz ki, hogy kb másfél éve egy elsőév végi, tanrend szerint haladó software engineer/computer scientist szintjét hozza egy AI. Jelenleg ez tippre valahol másodév közepe. Vibe coding (értsd, promptolsz, de nem érted mi van) kb eddig működik. Ha valaki nem teljesen hülye, értsd, mondjuk több modell outputjából aggregálja a végeredményt és kézzel rakja össze, azt kiszűrni sem nagyon lehet (hacsak nem jelennek meg ordenáré baromságok).
Ami a probléma, hogy kb a másodév vége/harmadév eleje szintjén az AI földbeáll. Kutatást erről még nagyon nem láttam és standardizálva is nehéz mérni, viszont vannak aggasztó indikátorok, hogy van, aki egyszerűen másodév második felére kb egy-két félévnyi hands-on programozás labor ellenére se képes relatíve egyszerű kódot olvasni. Namost, egy ponton a Copilot vagy a Claude is kifut.
Springernek van egy speciális, csak research articleken taníttatott AIja. Ott kb egy BSc dipolmamunka első 2-6 hetét lehet kifejezetten gyorsan kipromptolni némi tapasztalattal. Utána földbeáll. Viszont legalább nem fogja telehaluzni kamu adatokkal a DOI mezőket.
LLM weak AI. Gyakorlatilag a jelenlegi modellek már a teljes emberiség által valaha generált összes írott szöveget használják. Innentől megoszlanak a vélemények, hogy itt egy exponenciális görbe elején vagyunk (ld strong ai / GAI elérhető), vagy egy sigmoid funkcióról van szó aminek az eleje exponenciálisnak tűnt, csak aztán szép lassan konvergálunk egy konstanshoz.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- Elkezdtek szállingózni az Arctic P Pro sorozatú ventilátorai
- Elektromos autók - motorok
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Realme GT 2 - aláírjuk
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Milyen TV-t vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Eredeti játékok OFF topik
- További aktív témák...
- GIGABYTE GTX 1050 OC 2GB videókártya
- Asus ROG Strix G15 G512LW - 15.6" FullHD 240Hz - i7-10750H - 16GB - 512GB SSD - Win11 - RTX 2070 8GB
- Gyári Apple tokok iPhone 12-13-14-15-16pm
- AKCIÓ! GAMER PC: Új i5-14400F (10mag/16szál) +Új RTX 5060 Ti +16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- Lenovo ThinkPad L590 / Intel CORE i5 / 8gb ram / 256gb SSD / FHD kijelző / Windows 11
- Beszámítás! Sony PlayStation 4 PRO 1TB fekete játékkonzol extra játékokkal garanciával hibátlan
- Csere-Beszámítás! Prémium vizhűtéses számítógép! I9 11900K / RTX 3090 / 64GB DDR4 / 1TB SSD
- AKCIÓ! MSI Z690 i7 12700K 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Phanteks P600S Cooler Master 750W
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 7950X 16 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy S25 Plus Navy 12/256 GB Újszerű, karcmentes állapotban!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest