Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • shtml

    őstag

    válasz zoltanz #4878 üzenetére

    Nem mondanám, hogy a veszteséges tömörítéshez hasonlít, bár nyilván a kisebb sávszélesség kevesebb hanginformációt képes átvinni.

    A veszteséges tömörítés lényege ui. az, hogy a meglévő teljes digitális hanginformációból mindenféle algoritmusokkal kidobjuk a kevésbé fontosnak tartottakat, míg az említett kódolások esetében az információ eldobása már a digitalizálás során megtörténik - gyakorlatilag ahhoz hasonlóan, mint amikor egy zenét nem 16 biten és 44.1kHz-cel digitalizálsz, hanem mondjuk 8 biten és 22.05kHz-cel. Ezt az eljárást nem szokás veszteséges tömörítésnek nevezni, holott lényegében minden digitalizálás veszteséges.

    A digitális PCM-et úgy képzeld el, hogy hasonlít ahhoz a videótömörítési eljáráshoz, amikor van egy keyframe-ed, majd a továbbiakban csak az ettől való eltéréseket kódolod. Ez kicsit durva leírás, de a lényeg érthető belőle. A logaritmikus PCM-nél pedig azonos számú biten nagyobb feszültségtartományt lehet átvinni (azaz azonos feszültségtartományt kevesebb biten), mert magasabb jelszintnél egy bit nagyobb amplitúdókülönbséget jelent. Ezért míg LPCM-nél csak igen kis hangerőn hallható a kvantálási torzítás, a logaritmikus PCM-nél a teljes tartományban azonos a kvantálási torzítás mértéke.

    A szak­ember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki min­denre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)

Új hozzászólás Aktív témák