- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
- One mobilszolgáltatások
- Leépíti a Sony az európai piacot?
- Milyen okostelefont vegyek?
- Google Pixel topik
- Redmi Note 14 Pro+ 5G - a tizenhármas átka
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Redmi Note 9 Pro [joyeuse]
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
-
Mobilarena
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Mondjuk ami eléggé torzít belső barázdáknál, az a Black Sabbath vinyljei. Ezeket újonnan vettem, kiadója az Earmark (holland). Vastagabb, 180 g-os lemezek, ezen nem spóroltak. De valami mégsem stimmel, mert belső barázdáknál már nem túl kellemes (szóval van olyan újonnan vett lemezem, ami belső barázdákban leiskolázza, azoknál alig-alig van torzítás, nem félek, hogy halad befelé a tű
). Külsőknél abszolút hifi, tényleg elég jól szól ott, még a lemezek alapzaját is kifejezetten jónak mondanám. Nem színes, illetve képlemezek, hanem normál feketék. Az erős többsége a lemezeimnek igazából használt, komolyzeneiből egy új nincs, újszerű állapotúak azért vannak. De mint említettem változó ez. Én direkt 1-2 éves, párszor lejátszott lemezeknél néztem, mert ott még nem lehet azt mondani, hogy ki van játszva. Azért majd a Sabbath vinyljeimet el fogom vinni hamarosan, és megnézem.
-
zoltanz
nagyúr
Az igazsághoz hozzátartozik még nem láttam halottam 8 bites PCM -et hacsak nem az alap 2*16 bit sztereó helyett a 16 bit -et érted.
nem szokás veszteséges tömörítésnek nevezni
Én inkább negatív konverziónak hívnám mindenképpen, mivel kevesebb információval rendelkezik a hanganyag így gyengébb minőségű is.
-
zoltanz
nagyúr
Kösz én a PCM (nyers raw -ra értem) és csak a szóbeszédből tudom, hogy gyengébb az LPCM, ezért kérdezem. A másik amit írtál az ADPCM (adaptív differenciális) vagy logaritmikus PCM (ezt is használják sokan), az hasonló mint egy lossy tömörítés? Ugyanis más kódolást végez és kisebb közel harmad akkora sávszéleségüre alakít ha minden igaz.
-
törölt tag
Na igen, valóban közrejátszhat. Így már érthető az általam hallott hangkép miértje.
De egyébként még késő este végrehajtottam egy úgynevezett szöghiba optimalizálást az itteni Heybrook-sablon alapján, állítólag ez fontosabb a túlnyúlás teljesen precíz belövésénél is.
Az eredményt viszont nem igen tudtam meghallgatni, lévén hogy késő este volt már, most meg túl reggel van még. De volt mit állítani, annyit elárulhatok, mert ez nálam nem volt pontos. Mindig tanul az ember. -
törölt tag
Nem, nem az RIAA-ra.
A lemez excenritásánál én arra gondoltam igazából, hogy a tű nem a megfelelő szögben éri a barázdát. Torzítás elvileg akkor keletkezik, ha nem abban a szögben éri a lejátszótű a barázdát, ahogy azt a vágótű érte, ezt nevezzük szöghibának azt hiszem. Én úgy gondolom, hogy a barázdák azok normálisan helyezkednek el, a luk kerül rossz helyre.
Most csak azt nem látom, hogy ez belső barázdánál miért jelenkezik hatványozottabban...
Nah igen, elővettem most egy papírt, és szerkesztgettem, tényleg ugyanannyi lesz a szögeltérés akármelyik barázdánál. Egész pontosan én arra jutottam, hogy maximum arc tg (d/l), ahol d a luk távolsága a lemez eredeti középontjáról, l pedig a tűhegy és a kar forgástengelyének távolsága.Mondjuk fél centis kitéréssel számolva, és 23 centis hangkarral az kb. 1.25 °-os maximális szöghibát jelent ebből adódóan. Hajlított karnál egyébként 2° körüli szöghibák fordulnak elő maximum a Degrell-féle könyv szerint. De szerintem ez a legfeljebb 1.25 pluszban (vagy mínuszban) épp elég.
-
CYBERIA
őstag
"Kezdesz átmenni flame-be. Ha akarsz írni valami értelmeset a témában, akkor tedd meg, különben fejezd be, légy szíves."
Kezdek átmenni. De ha nem mentél volna át már itt, akkor ilyen probléma nem állna fenn.
Szóval, ha komolyan gondolod az értelmes beszélgetést, és nem csak lerázol magadról mindent, akkor kérlek, tedd meg azzal, hogy erre olyan választ írsz, ami nem vált ki bármelyik emberből indulatot. Az is elég, ha leírod mi a kifogásod a #4842-ben.
Vagy én is elkezdjek a #4843 stílusban írni? Akkor lesz csak igazi flame!Vagy, mint már írtam ne válaszolj, de akkor se gyere azzal, hogy én kezdek flame-elni, meg azzal, hogy megfutamodok, mert az a flame.
Tőlem hívhatsz moderátort is, de szerintem akkor nem csak én leszek moderálva.
Köszönöm! -
törölt tag
Annyi eredményre jutottam, hogy vannak olyan lemezek, ahol alig-alig hallható torzítás a belső barázdákon. Megint másokon viszont jobban. Persze az is közrejátszhat, hogy azok a lemezek excentrikusabbak , és ez szerintem a belső barázdákon még inkább visszaüt, ha van.
Egyébként a dinamika kompressziót nem épp emiatt is csinálják, mert ekkora a különbség elvileg a külső és belső barázdák között?
-
CYBERIA
őstag
Kösz, de nem vagyok konformista.
Elég érthető volt amit írtam, amit válaszul kaptam, az minimum kekeckedés.
Az ilyen "Remélem, nem fáj nagyon." beszólások meg nagyon ingerlőek, ennyit arról, hogy mi a "világos és összefüggő", nem ez kéne, hogy legyen a normális reakció.
Nem kell válaszolni rá, elég, ha olvasod. -
perempe
veterán
Emlékeim szerint 6K egy csatorna anyagköltsége, szóval a trafó is bele van kalkulálva. A tulaj egy DIY rádiótechnika erősítőt váltott le vele, és annál érezhetően jobb szerinte. (Ezt én megkaptam egy időre, jobb a saját TDA7294-emnél, ami szerintem még bőven hallgatható.)
A Quad is remek egyébként. Szerintem többen építettek NAIM-ot, őket kellene megkérdezni, mivel valószínűleg többen használtak Quad-ot előtte azonos rendszeren. Vagy itt [link].
Válogatni válogatak, de nem biztos, hogy trafót is...
-
CYBERIA
őstag
"Az egyenáram a hangszórókábelben?"
Tényleg?! Hol írta?
Általánosságban mondom, hogy egyetértek vele. Például abban, hogy a kábelnek változik a hangja bejáratással, és van/lesz iránya. Fizikai oldalról nem tudom megmagyarázni, a jó hangzásnak nem is feltétele a megmagyarázhatóság. -
törölt tag
Igen, ezt tudom. Én csak arra értettem a mondandómat, hogy ne légy biztos benne, hogy hangminőségromlást az nem okoz.
Ha belegondolsz, a DVD-Audio nem hozott akkora előrelépést (sőt, sokak szerint egyáltalán nem hozott), mint amekkora elvárható lenne, miközben nem nehéz belátni, nagyon messze vagyunk még mindig az ideális hanghordozótól (mondjuk egy jobb orsós magnó, jobb állapotú felvételen még mindig sokkal jobb egy CD-nél, de még az LP-től is ugyanazon, nem high-end, csak audiofil rendszeren, tehát nemcsak a rendszer többi tagjáról beszélhetünk, ha ludast keresünk). És a DVD-audiónál ráadásul nem "betippelt" értékekkel dolgozunk, hanem valósakkal. Szerintem a jitter a bűnös, hogy nincs igazán előrelépés.
-
DDL
őstag
-
törölt tag
Igen ám, de túlmintavételezésnél nem a CD-ről kiolvasható adatokkal dolgozunk csak, hanem különböző matematikai módszerekkel kiszámolunk még ezek mellé/közé további értéket. Az nem a CD-ről leolvasható adat. A CD-ről leolvasható dolgokhoz az oversampling nélküli lesz közelebb. Hogy ez jobb-e, vagy rosszabb? Valamikor a kevesebb több, míg a sokat akar a szarka esete...
-
törölt tag
Egy amúgy korrek módon kivitelezett 16 bites DAC szólhat olyan szépen, mint egy slendriánul megépített 20 bites DAC akárhányszoros oversamplinggel.
Hát van olyan, ahol korrektül megcsinálták, pl. Mark Levinson CD-játékosok, és hát...
Másik hátrányról elfeledkeztél, a nagyobb jitter.
-
KMT
addikt
"Az viszont, amit egyesek a kábel "bejáratódásáról" vagy irányérzékenységéről írnak, puszta halandzsa."
Azt szokták erre írni, hogy azért változik a hangja, mert anyagszerkezeti változások jönnek létre a kábelben a tartósan egy irányban folyó áram hatására.
Ez nem lehetséges szerinted?Amúgy ment PÜ pár napja....
-
Gergo88
tag
hát nem tudom igazán hogy hogy lehet 1400 kbit/s-ből elvenni 400at minőségveszteség nélkül, próbáld meg winrarral tömöríteni, kb annyit lehet veszteség nélkül tömöríteni rajta mint amennyit az tud. személy szerint loss-lessnél én hallom is hogy nem azzal a dinamikával szól mint amivel kéne, bár nehéz észrevenni a különbséget
ami a cd közvetlen másolását illeti, fogalmam sincs hogy ez pontosan hogy működik, az én fülem ehhez nagyon kevés, de olyanoktól hallottam akiknek nagyon sokat adok a véleményére és értenek a témához. meg ha bele gondolsz, senki nem venne vagy árulna audiofil asztali cd írókat ha elég lenne számítógépen lemásolniBa cy lus: jobb asztali cd lejátszókban van x-szeres túlmintavételezés mint pl Harman Kardon HD 750, mondjuk ez még az olcsóbb kategória, arcam sem rossz, myriad, rotel stb.
-
DDL
őstag
Azt sem írtam, hogy mindenki meghallja elsőre a CD filcezését. Ne adj olyan szavakat a számba amelyeket soha nem mondtam/írtam.
Én viszont nevetségesnek tartom a Ti álláspontotokat. Mert hiányos ismereteitek alapján szűklátókörű látásmóddal tagadtok vagy követeltek dolgokat. És még csak kipróbálni sem vagytok hajlandóak a dolgokat (ezt megértem mert esetleg ellentmondásba keverednétek magatokkal).
De a föld forog tovább. Ma már az nem kérdés, hogy az elektronikák terén vmit nagyon rosszul csinálunk, mert nem nagyon van a mérési eredmények és a hallott hang minősége között egyértelmű összefüggés egy bizonyos szint felett (és ezt még vakteszttel is lehet bizonyítani
). Ehez is kellett 25-30 év...
Üdv: DDL
-
DDL
őstag
Nem utasítottam vissza semmit. Az AB (vagy akár ABX) teszt nem megelelő mérési módszer. De ezt nem ismétlem meg megint. Ha háromszor elmondok vmit és még mindig nem akarnak megérteni akkor többször nem ismétlem magam. Nem vagyok papagáj. Egyébként méréselmélet semmi más...
-
törölt tag
Nekem azt is leírta valahol ebben a topicban, hogy egy kettős vakteszten ki sem lehetne mutatni olyan különbségeket, amelyeket egyébként mindenki elsőre meghall (CD filcezése).
Esetleg DDL írt Neked hasonlót, én nem.
Másrészt továbbra is bizton állítom, hogy változott a hang. Nektek nem kell elhinni, ennyi az egész, részemről itt be is fejezem.
-
shtml
őstag
lyan különbségeket, amelyeket egyébként mindenki elsőre meghall (CD filcezése).
amelyeket szerinte mindenki elsőre meghall.
Ezzel természetesen nem akarom Bacylust bántani, nincs vele semmi bajom. Remélem, nem sértődik meg azért, mert kissé humorosnak tartom az álláspontját.
-
mert_csokis
senior tag
Na látod, ezt nem írtam le. Nem azonnal, miután kinyomom a gombot utána 1-2 másodperc múlva jelentkezik a hang. Mintha akkor távozna az áram, és emiatt adná a hangot
A membrán meg nem mozdul sehova. Gyakorlatilag olyan erős a hangszóró felfogatása, illetve olyan masszív, hogy igencsak meg kell hajtani a dobozokat, hogy a középmélyeket mozogni lássam. Akkor is inkább csak remeg kicsit, a szemnek elég becsapós
De akkor már tényleg hangos a cucc. A rendszer összekötés után néztem is, hogy mikor van az a pont, amikor a középmélyek láthatóan kezdenek dolgozni. Hát eléggé tolni kell a volume potit az erölködőnek hozzá -
Matamata
aktív tag
-
törölt tag
CD-RW-t azt ez sosem játszotta le. CD-R-ek meg változó igazából. Nincs is annyim, hogy én erről most egész pontos képet tudjak adni. Vannak olyanok, amit még mindig hibátlanul visz (no legalábbis amíg füleltem, nem volt vele gond), de vannak olyanok is, amit régebben gond nélkül lejátszottam, és csak akkor adódtak vele gondok, mikor elkezdett kimúlni az előző lézer. Konkrétan ezeknél most a végig jelen lévő recsegés a gond.
Gyárinál meg olyan gondom van, hogyha úgy gondolja, ugrik egyet (pl. új Decca-lemeznél). Vagy egy részt ismételget esetleg. Nem olyan gyakorta azért, de meg-megesik.
Ezeknél sercegést viszont nem tapasztaltam eddig, míg az írtnál ezzel szemben az ugrálás nincs jelen. -
törölt tag
Őszintén szólva már fogalmam sincs, mi lehet a probléma.
Úgy egy hónapja volt Bese Attilánál, ő egyedül a szervón állított. Említette a gyenge lézert (ugyanis már akkor is volt olyan gyári lemez ott, amivel nem tudott mit kezdeni a lejátszó), de ott ő azt mondta nekem 1-2 nap után mikor érte mentem, hogy valószínűleg ez alapból ilyen (mondtam neki, hogy cserélve volt nemrég, mert kérdezte), és nem tud már mit csinálni vele. Hogy nem működik normálisan, és rosszabb, mint az előző, amíg az nem kezdett el kimúlni, az bizonyos. -
törölt tag
Tönkre nem is ment, de egyértelműen rosszabbodott az állapota, lassanként már majdhogynem olyan, mint a pár hónapja lecserélt (amiben szintén nem ment ki a lézer, csak használhatatlan lett). Nyilván be kellett volna állítani.
Mellesleg most megnéztem, egy potméter található magán a fejen. -
DDL
őstag
Ebbe ne menjünk bele. Sem időm, sem hely nincs itt arra, hogy részletesen elmagyarázzam, hogyan kell beállítani egy kiolvasó fejet csere után egy valamire való cd-ben. Nem a mai tesco gazdaságos cd-kre gondolok.
Olvasd el egy régebbi cd szervileírását. Főleg a philips rendszerűkét. Nem lehet csak egy csavarhúzóval (azzal amelyikkel a cd dobozát szészeded) megcsinálni.
A sok hülye szervizes meg nem ért hozzá, ha olyan fölösleges dolgokra költ mint beállító cd, ilyen-olyan generátor, szkóp és egyéb műszerek.
Te meg nyílván sokat cseréltél már ha ilyen biztos vagy benne...(Apróság és lényegtelen, de az olvasási képességeket lehet ám javítani pl. azzal hogy növeljük a dióda áramát. Meg azzal is ha a fókuszáló tekercset beállítjuk normálisan. Ez utóbbi meg mechanikai tulajdonságoktól függ és mint tudjuk nincs két egyforma cd (az sem mellékes, hogy ehez már beállító cd kell). Azért, hogy a csere alaktrész biztos működjön beszerelés után inkább meghajtják a diódát biztos ami biztos alapon. Az élettartam meg exponenciálisan csökken. Szélsőséges esetben néhány órára...)
-
törölt tag
-
törölt tag
Tegnap aliscáéknál direkt rákérdeztem ezekre az általad varázslatoknak nevezett dolgokra, és hát ők nem a teliholddal, csillagok állásával egy szinten kezelik a dolgot (és ugye ezek a dolgok amúgy is ingyen vannak sok esetben, tehát még hazabeszéléssel sem vádolhatóak). Tudom, ez nem érv, de érv éppenséggel arra sincs, hogy mindez nem ér semmit. Ellenben mikor ilyen komoly hifis szakemberek látnak fantáziát benne, akkor azért az ember felkapja a fejét, hogy talán van benne valami, és nem utasítja el mereven az egész "hókuszpókuszt". Mert én nálad ezt érzem ki igazából, nem azt az egészséges, mindkét vélemény felé szkeptikus hozzáállást.
-
DDL
őstag
A változó hangerő a változó lezáró impedancia miatt van. Ha DC-ben leválasztja nem fog durrogni. Nem kell a tápját csesztetni. Annyira nem rángathatja. Ráadásul a relén nem is mehet át. Ha pereg a relé azt meg megint máshogy kell javítani. De nem ilyen jellegű a zaj. Szerintem vmilyen nyákos Takamisawa, vagy Schrack relékkel van megoldva a dolog. Ezeknek a mechanikája meg ilyesmi hangot ad kapcsolásor.
-
DDL
őstag
Én nem ezt írtam de mindegy. Ha nem érted akkor én nem magyarázom el. Az biztos viszont, hogy vakteszteléssel (szervezéssel,kirtékeléssel) soha életedben nem foglalkoztál. Én nem vállakoznék teljesen idegen és ismeretlen teszalanyokkal ilyen kis különbségek kimutatására. Sőt nagyobbakra sem nagyon.
Ne hidd el bemondásra. Szervezz egy vaktesztet. Márha tudod mit jelent ez (nem csupán néhány ember összeröffenése).
Ügyes, de nem eléggé. Olvass és értelmezz!
-
detroitrw
addikt
igen a "miki"-nél mikrofonra gondoltam
igen az állandó ütemű s hangerejű cincogás az a relé közvetlen léptetése
pár napos a cserélt /
/ készülék s nem fogom szétszedni hanem cseréltetve lesz mindaddig míg egy jót nem bírnak adni
csak a hangfalamat féltem biztos nem örül ennek a hírtelen terhelés sorozatnakaz erősítőbe tuti hogy van táp /mármit ha ez a mondatod erre utal: "a relé tápját jobban szűrd meg, már ha tápról járatod"/
-
DDL
őstag
Már ezerszer leírtam én is (meg nálam sokkal okosabbak is), hogy a sokszor követelt vaktesztekkel apróbb különbségeket nem nagyon lehet kimutatni. Kicsi ahhoz a mérés felbontása. A vakteszt mérés ugyanis...
Vagy nagyon összeszokott bandának kellene csinálni, végletekig ismert tesztkörnyezetben. Ez utóbbi esetben szinte minden kimutatható legrosszabb esetben statisztikai módszerekkel.Azt, hogy ez mekkora meló és milyen fárasztó csak az tudja aki rendszeresen csinál(t) ilyet. De a feladatt adott a részedre is. Márha érdekel a dolog egyáltalán
-
DDL
őstag
Ha a hallást leegyszerűsítjük csupán a fizikai megtestesülésre akkor tényleg csúsztatás. De ahogy írtad: a hallott hang magában folalja a szubjektumot. A szinek pedig a szubjektumra hatnak. Ergo a hallott hangra is. Vagy ha egy összetett "egész" dolog egy részét változtatjuk akkor az "egész" nem változik??
-
shtml
őstag
A fekete színű hangdoboznak nagyobb az emisszivitása, vagyis több hőt sugároz ki. Ezzel picit jobban felmelegíti a környezetében lévő levegőt, mint egy szürke, kék vagy piros színű hangdoboz tenné. A levegő ettől jobban kitágul, amitől megváltozik a hangdoboz akusztikája (rezgő üreg hangolása), de a membránok is könnyebben mozognak a ritkább levegőben. Na meg a hangterjedés sebessége is megváltozik ettől.
Vagyis belátható, milyen komoly fizikai alapjai vannak annak, hogy a hangdoboz színe igenis befolyásolja a hangvisszaadását.
-
detroitrw
addikt
Szia!
köszi hogy megnyugtattál hogy nem nálam van a probléma forrása
ez gyári cucc és high-end kategóriás /a márkát nem írom le/
az aggaszt hogy 1 már cserélve /biztos hogy nem ugyan azt adták vissza/ lett s ennek a másiknak is teljesen ugyan az a hibája /csak valamivel gyengébben jelentkezik az a puffanás/
de amúgy szinte ugyan azon hangerőléptéknél küldi ki a "hangot"azért is írtam ide mert tisztázni szerettem volna vajon nálam van e a hiba.
-
detroitrw
addikt
de ha nem védőföldeléses a konnektorom, s bedugom egy védőföldelésesbe akkor megkéne szünnie? /feltéve ha a konnektor a ludas/
vagy egy nem védőföldelés okozhat maradandó károsodást az erősítőbe?s nagyon szépen köszönöm az infókat!!!
ja s még annyi hogy van az erősítőn kimeneti jel arra viszont meg minden egyes léptetés kimegy.
ezért gondolok inkább arra hogy az erősítőnél lehet a gond
bár elég gyenge vagyok az elektronikához -
detroitrw
addikt
aha értem s köszönöm az infókat
és ez mindenféleképpen kiköszöbölhető vagy vannak olyan esetek amikoris már nem lehet javítani?
pl. ha mondjuk a hálózati dugó nincs felföldelve randesen ...
szal véglegesen kárt tehet benne? vagy megfelelő védelemmel eltünne ez a állípot?
szal ha mondjuk a kábel okozza annak a cseréje elegendőnek kéne lennie?
ill. egy normális konektor ha az okozná elég lenne egy másik?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- Kerékpársportok
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Linux kezdőknek
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
- OLED TV topic
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Witcher topik
- További aktív témák...
- MacBook Pro Retina 14" 8C / 14C / 16 GB / 512 SSD / Magyar / Garancia
- FULL CTO 14" MacBook Pro M2 MAX / 12C CPU / 30C GPU / 32 GB RAM / 1TB SSD / Garancia
- AKCIÓ - 2023 MacBook Pro 14" M3 CHIP / 16GB RAM / 512 SSD / Garancia
- CTO (DUPLA RAM MEMÓRIA) MacBook Pro Retina 14" 10C / 16C CPU / 32 GB RAM / 1 TB SSD / Garancia
- CONTAX ZEISS AUTOFÓKUSZOS OBJEKTÍVEK SoNY E vázakhoz
- Dell Latitude 8-11. gen i5, i7, 2-in-1 szinte minden típus csalódásmentes, jó ár, garancia
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- iKing.Hu - Apple iPhone 16 Pro - Natural Titanium - Használt, megkímélt
- Apple iPhone 8 64GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad V110 - i3-6GEN I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest