Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Roxkex

senior tag

válasz King Unique #50095 üzenetére

1. Igen akkor nem kattant egyszer se pedig eléggé sok ideig itt ültem a gép előtt és eléggé nagy valószínűséggel hallottam volna. Viszont amikor végzett a formázás megnyitottam a hds-t hogy az említett adatokat csekkoljam akkor rögtön kattant párat.
    Köszi értem :) Tesztelni jó lesz így is.
    2.Természetesen önálló 3.0-ás portra van dugva a vinyó. Boot linux alatt ezen a gépen volt már próbálva. Más gépen (megbízható) / usb kábellel egyelőre nem nagyon lesz lehetőségem sajnos :'(

3. Természetesen ha mindennek ellenére is kattog akkor a vinyó hibája. Ami egyszerre nyugtató is meg szomorú is. - Legalább nem a gépemnek van 3.0-al baja.
    Ez esetben meg majd előveszem a régi vinyót ami a gépbe volt és keresek hozzá egy külső vinyó beépítő keretet :D

• Roxkex

senior tag

válasz King Unique #50093 üzenetére

Nem derült ki egyelőre számomra se bármi zavaró tényezó.
    Nincs is sok eszköz a gépre dugva (1 egér + 1 billentyűzet egy hubról fut egy porton + a 3.0-ás porton a vinyó)

Aktív művelet esetében is kattan, kattog. Hallgatok zenét, nézek videót a vinyóról akkor néha kattan néha nem.
    Megnyitom az intézőben akkor is néha kattan, navigálok a mappák között akkor is kattan néha.
    Ezek eléggé olvasási műveletek. Gondolom ilyenekre (is) gondoltál.
    Ettől függetlenül is megpróbáljam azokat amelyeket írtál ?
    Az APM kikapcsolásánl hogy érted azt hogy állandó alkalmazásához ? Kikapcsolásig megtartja ? Mert akkor tesztelni lehetne legalább vele :)

• Roxkex

senior tag

válasz Roxkex #50091 üzenetére

Amúgy a hds-el részletes öntesztet nem toltam, csak a a fent említett chkdsk-et.

Szerk.:
    Gondolom olyan sok különbség nincs közte.
    Nekem akkor is furi, hogy nincs bad sector és ilyet csinál egy vinyó.
    Az asztali gépbe levő vinyó az meg már megy vagy 5 éve és semmi hasonló jele sincsen.

Elképzelhető, hogy a laptoppal van valami ugyanis a sata 2 portjára kötött vinyó (amivel adták a gépet) is rakoncátlankodott (ezért ki szereltem - és innentől kezdve a külső vinyó vette át a helyét). 100kb/s írási olvasási sebesség de 100%os lemez használtatot produkált. Bár nem hinném, hogy ez bármilyen szinten ki kéne, hogy hasson a külső vinyóra.

• Roxkex

senior tag

válasz King Unique #50090 üzenetére

Konklúzió, hogy nem lehet vele már mit kezdeni ?

Azt meg nem tudom, hogy hogy tudnám eldönteni, hogy tápelleátás gondok vannak-e.
    Nyilván bedugom a gépbe és megy, de volt már rá példa, hogy csak kattogott orrba szájba és nem is tudtam megnyitni a windowsban.

Szerk.:
    A formázgatás clean all, chkdsk /f /r /x /v alatt egyszer sem kattant. Amikor végzet hds-el ránéztem akkor egyből kattant néhányat. Néha igen néha nem.

• Roxkex

senior tag

válasz Roxkex #50087 üzenetére

Legnagyobb meglepetésemre végzett a clean all :)
    Most jöhet a chkdsk (f /r /x /v) - elvileg ezek nézik meg a rossz szektorokat és fenekelik el azokat ;) A clean all az nem sajnos :( Bár szerintem akkor sem fog találni semmit

• Roxkex

senior tag

válasz Roxkex #50085 üzenetére

Nos.
    Jelenleg ott állok, hogy linux mint boot pendrive alól sikerült adatokat másolnom rá / törölnöm róla.
    Ott csináltam egy gyors formázást így Windows alatt is tudom már formázgatni, resetelni. (Direkt nem linux alól csinálom a teljes formázást, hisz így tudom használni a gépet, rendesen)
    Jelenleg a "DISKPART" al resetelem a vinyót. Mégpedig a clean all paranccsal!
    Elvileg ez a command tudja azt, hogy mindent letöröl a vinyóról teljesen s inicializálja is a rossz szektorokat (ha van - bár a hds nem azt mondta, hogy bármi baja lenne).
    Ezután majd újra kell inicializálni a diskmgmt.msc-ben a vinyót (Kiválasztani, hogy mbr / gpt és formázni.)

Egyébként a clean all és a nem quick format között mi a különbség ?
    Azért kérdezem, mert a tervem az az, hogy most a clean all végezte után (ami 1TB és külső hdd esetén nem fog bekövetkezni egy hamar :D) egy formázás is kell neki. Viszont ha a kettő ugyan az akkor elég lenne egy quick format miután végzett a clean all. Ugye ?
    Így is a linux az 20 órát írt rá. Akkor gondolom a Windows se fog sokkal hamarabb végezni. (A diskpart command semmiféle visszajelzést nem ad, hogy hol jár -.-")

Régebben már csináltam a vinyón clean allt de akkor ezek szerint az se segített csak ideig óráig oldotta meg a "kattogás" problémáját.

Neten kicsit utána néztem. Valaki teljesen szétkapta a szeretett vinyóját és az olvasó fejet konkrétan vissza emelte a parkoló pozicióra. Ez mennyire járható út ? Én azt gondolnám, hogy ezt megcsinálja magától is. - Szerintem egy időután újra előjönne ezzel a megoldással is a kattogás.

• Roxkex

senior tag

válasz Doky586 #50078 üzenetére

(Elnézést elkerülte a figyelmemet, hogy Te is megemlítettél!)

És #50080:
    Itt az említett összegző és S.M.A.R.T fül képe:

Szerk.:
    Természetesen az eredeti kábelét használom.
    2x volt talán szét szedve a ház. (Ki akartam cserélni benne a vinyót arra amelyik a laptopomban volt. De akkor derült, ki, hogy ez ilyen "integrált" cucc - nem tudtam hogy létezik ilyen :) - )

• Roxkex

senior tag

válasz King Unique #50077 üzenetére

3.0-ban használom.
    Próbáltam már 2.0-ban is és használtam már ott is.
    Viszont tényleg lehet, hogy nem kap elég tápot (adok neki egy kis pörköltet), ugyanis már olyan is volt, hogy a laposban valamelyik portba a gép fel se ismerte. Viszont egy pendrive-t simán. Bár gondolom annak kevesebb is elég.

Hogyan tudhatnám meg, hogy ez-e a probléma ?
    Ezek a külső vinyó kábelek standardok ?

• Roxkex

senior tag

Sziasztok!
    Egy kis segítséget szeretnék kérni, hogy egy ilyen (Samsung M3 portable) külső vinyóval mit lehet kezdeni ?
    A probléma az már hónapokkal ezelőtt jelentkezett. A vinyón tárolt zenéket hallgattam majd valami elkezd kattogni. Ötletem se volt, hogy honnan jön majd sikerült kiderítenem, hogy a vinyóból.
    Azóta néha-néha elő fordult olyan, hogy csak 1-2 kattanás és ment tovább a zene.
    Aztán egyik este elég hosszasan kattogott. 10-15 perc. Meguntam és kihúztam a fenébe, mert persze leállítani nem tudtam. Vártam egy kicsit majd újra bedugtam s folytatta a kattogást.
    Most 2-3 hétig abszolút nem hasznátam. Bedugtam a gépbe s egyből kattogott de simán tudtam olvasni a rajta levő adatokat. Szerettem volna letörölni róla valamiket viszont azt nem lehetett.
    Nem volt a "törlés" lehetőség a Windowsban. Formázni szerettem volna, azt se tudtam.

Nem feltétlen csak zenével jelentkezett, videóval is, felmásoltam volna rá valamit, leolvastam volna róla valamit ... Szinte bármi. Még olyankor is ha nem dolgoztam vele semmit direktbe.

Amiket próbáltam:
    Volt egy teljes formázás (windowssal, teljes formázás), hdsentinellel felület újrainicializálás (sajnos azóta már nincs meg a fizetett verzió :( ).

Esetleg van valakinek valamilyen ötlete, hogy mi lehet a probléma ?
    Esetleg megoldható házilag ? :\ - Nem örülnék ha elszálna a kicsike ! - Annyira létfontosságú adatok nincsenek rajta, szóval akár egy teljes format is jöhet.
    Valami olyasmire gondoltam, hogy a rossz szektorokat kéne lezárni, mint a hdsentinel felület újrainicializálása.
    Sajnos az a program már nincs meg, szóval valami free edition kellene. Vagy a Windows alol (esetleg linux boot pendrive).

Előre is köszi !

• Roxkex

senior tag

válasz ricsi234 #48739 üzenetére

Szia!

Szerintem hasonló helyzetben vagy mint én! Azon csatlakozód amely van a cd olvasónak meghalt vagy csak hellyel közzel működik :\ Jobb esetben csak a csatlakozó halt meg ! :)
    Esetleg próbáld meg más caddyvel !

• Roxkex

senior tag

válasz Roxkex #48727 üzenetére

A helyzet az az, hogy persze amikor kibontanám a mentéseimet tartalmazó .rar fájlt a vinyóra akkor minden összeomlik és újra jelenik a probléma...
    100%os használat istentelenül lassú kibontás, iszonyatosan nagy válaszidő..

kigyi_23 és kolor hasonló a helyzetem nekem is ....

Szerk.:
    De persze az istenverte HDsentinel semmilyen hibát nem mondott ..... 2szer is végig ment rajta egy javításos olvasásos dolog de akkor egyszer sem jelzi.
    Szerk2.: És ugye előtte is nem egy teszt ment már végig DE AZ semmit nem ad hibának ....

• Roxkex

senior tag

válasz Roxkex #48726 üzenetére

Nos az este folyamán 2 pillangó javításos teszt is végig ment. Eredménye 20000 JÓ blokk úgy hogy amikor legelsőnek teszteltem (amikor elsőnek jelent a gond) akkor 100%os kondíció volt (pedig hibás volt) de most a friss windows formázta a hddt s megint jelentkezett a baj.
    Ennek hatására volt az említett 2 teszt az este de ekkor már 92%os kondival.
    Viszont most (még) nem jelentkezett a baj.

Kérdés továbbra is fennt áll! Mi a fene ez ?

Illetve a kondit mikor csökkenti le ? Csak mert az első gond megjelenése után 2 teszt is ment (újra init majd read szekv) s akkor semmi kondi csökk nem volt s hibát se jelzett a HDS de mégia volt...

• Roxkex

senior tag

válasz Roxkex #48717 üzenetére

Most akkor mégis mi a fittyfene van itten !?
    Mivel szépen zölden végig ment a újrainit majd a szekv. olvasás SŐT még random olvasását is toltam (Aida64-el) ezért a Windows telepítését abszolváltam az SSD-re DE amiután felraktam s majd szerettem volna használni a gépet, miszerint a HDD-t formázom és megcsinálom a kötetet (1tb) ki stackelt 100%os használatnál 100kb/s sebességgel és 2-5000ms válaszidővel..
    Jelenleg is ott van s nem tudja megunni magát a drága ...
    VISZONT! A HDsentinel nem mondott rá semmi gondot .. Kérdés, hogy akkor most mégis mi a.... van ?

Elképzelhető, hogy a következő kérdésem az "hülyeség" lesz:
    Mivel szombaton takarítottam a gépet és vasárnap jelent meg ez a gond... Elképzelhető-e az a helyzet, hogy valamit nem jól raktam vissza avagy valami kár keletkezett azon szegmensébe a gépnek amely ezt kezelné ?
    (És NEM! a HDD-re gondolok!)
    (Egyébként egy Dell Inspiron 3537 gépről van szó még mindig)

Valaki aki tud az segítsen ha kérhetem, már kezdek eléggé morci(ca) lenni erre a csudálatos hibára ...

• Roxkex

senior tag

Új - az előzőektől eltérő - kérdés merült fel. Egy újrainicializálást (a teljes adatmegsemmisítés érdekében) SSD-re is lehet futtatni ? (3as szinttel futtatnám)

• Roxkex

senior tag

válasz Roxkex #48716 üzenetére

Nos végig ment a "Lemez felületének újrainicializálása" s végig zöld minden. 1-2 helyen van picit sötétebb zöld viszont minden ok!? (Képen látható a végeredménye az újrainicializálásnak!)
    Most rá fogok küldeni egy szekv. olvasást és ha ott sincs sehol piros/sárga akkor tényleg oké :) De egyébként ez furi :)
    Tegnap este toltam rá az említett chdsk-et majd ma reggel azzal kezdtem, hogy egy random readet. Egy bizonyos idő után belassult és 100kb/s és 100%os használata volt a hddnek :\ Az MS meg magas volt!
    Most akkor mégis mi volna a helyzet ? :)

• Roxkex

senior tag

válasz eszakas #48715 üzenetére

Köszi :)
    Most egy lemez újrainicializálást nyomok. Az elvileg kizárja majd a hibás sectorokat

• Roxkex

senior tag

válasz eszakas #48713 üzenetére

S esetleg azt megtudod mondani, hogy ott hogy kéne megoldani ?

Továbbá az este folyamán végig futtattam egy chkdsk X: /f /r /x-et
    Melynek a végeredménye:

The type of the file system is NTFS.
    Volume label is Vinyó.

Stage 1: Examining basic file system structure ...
    256 file records processed.
    File verification completed.
    0 large file records processed.
    0 bad file records processed.

Stage 2: Examining file name linkage ...
    278 index entries processed.
    Index verification completed.
    0 unindexed files scanned.
    0 unindexed files recovered to lost and found.
    0 reparse records processed.
    0 reparse records processed.

Stage 3: Examining security descriptors ...
    Security descriptor verification completed.
    11 data files processed.

Stage 4: Looking for bad clusters in user file data ...
    240 files processed.
    File data verification completed.

Stage 5: Looking for bad, free clusters ...
    244104986 free clusters processed.
    Free space verification is complete.
    Adding 43 bad clusters to the Bad Clusters File.

Windows has made corrections to the file system.
    No further action is required.

976629759 KB total disk space.
    113728 KB in 6 files.
    72 KB in 13 indexes.
    172 KB in bad sectors.
    96011 KB in use by the system.
    65536 KB occupied by the log file.
    976419776 KB available on disk.

4096 bytes in each allocation unit.
    244157439 total allocation units on disk.
    244104944 allocation units available on disk.

Tehát ha jól értelmezem akkor 172kb van ami bad ? S azt a 43badet hozzá adta s többet nem is próbálja majd meg használni ? "Windows has made corrections to the file system.
    No further action is required." Ebből gondolom...

Egyébként a random write-al aida simán végig tudott menni ez előtt is csak a readdel volt gond. Most küldök rá párat mind a kettővel :)

Szerk.: Ettől függetlenül valszeg át fogom rakni a külső vinyómat a gépbe, mert azért ahol 1 sector hibás ott hamarosan több is lesz :D S ha valami fontosabb munka adat tűnik el akkor aztán ....

• Roxkex

senior tag

válasz Roxkex #48711 üzenetére

Bocsi az lemaradt, hogy:
    HDSentinel szerint:
    Müködési idő: 1034nap 22 óra
    Becsült hátralevő élettartam: több mint 634 nap
    Összes indulás/leállás száma: 6 811

Illetve, hogy tegnap volt a laptop szét szedve és takarítva! Persze nagy körültekintettel csináltam mint mindig s eddig sose volt gond.
    Most arra konkrétan nem emlékszek, hogy a videó amelynél meghal (mert a rossz szektoron van) pontosan mikor került rá. A szét szedés előtt vagy után. Bár szerintem inkább az, hogy egy kis része a szét szedés előtt majd a többi után.
    Talán segíthetnek ezen információk.

• Roxkex

senior tag

Sziasztok! :)

Reménykedtem benne, hogy el tudom kerülni azt, hogy felétek kelljen fordulni :( Nem azért mert nem azért mert baj volna veletek :)
    Hanem azért mert ez az jeletni, hogy nagy nagy nagy baj van a vinyómmal s segítség kéne :(
    Adott egy Dell Inspiron 3537-es masina amit egy TOSHIBA MQ01ABD100-as vinyóval adtak(1TB). Kezdetben ez volt az elsődleges háttértároló egység viszonyt kb 1,5 éve vettem egy SSD-t és ez lett az elsődleges majd az ODD helyére bekerült a vinyó.
    Mai nap néztem egy videót amely fullhd-ban lett felvéve s kb 30 percnél (1,5 órás videóról van szó) bimm megfagy az egész és a vinyónál 100%os a kihasználtság. Poén, hogy miután bezárom a VLC-t (feladatkezelővel tudom csak!) továbbra is 100% kihasználtság, magas válaszidő (3-5sec) és nagyon kicsi olvasási sebesség...
    Aztán jó néhány próbára szintén ugyanezeket a problémákat jelezte vissza nekem :( Itt már rossz előérzetem volt azt illetően, hogy a vinyónak azon szektora amelyen a videó volt ... Elhunyt :(
    Van-e valamilyen szoftver ami konkrétan teleírja a teljes vinyót majd vissza olvassa. Mindezt úgy hogy logolja is a működést ebből kifolyólag tudok keresni hibás blokkokat?
    Majd azokat "lezárni" hogy többet azokat ne használja de a többit vígan.
    Továbbá ennek volna-e értelme ? - Vagy bármi más megoldási lehetőség arra, hogy ezt megoldjam ? (Lehetőleg nem fizetős megoldás, ha nincs más akkor az is meg teszi HA van értelme)
    Olyan különösen fontos adatok nincsenek ezen a vinyón.

Egyébként miközben írtam ezt a HSZ-t az AIDA64 egy random read tesztet futtatott... Mind végig kb 95-100%os aktív időtartammal és 1-2mses válaszidővel és kb 80mb olvasási sebességgel. Aztán egyszer csak úgy döntött, hogy az átlagos válaszidő 2-5sec között lesz és ha ez még nem volna elég akkor ovlasási sebesség 100kb/s .. (Ott az a bad sector)

Kérdés hogy szerintetek jobban megéri a bad sectort javítani vagy inkább a külső vinyómból kapjam ki a cuccost és rakjam át a gépbe ? Majd pedig az eddigi vinyót ami a gépbe volt javítsam (amennyire lehet) és a külső vinyónak használni kevésbé fontos dolgok mentéséhez.

Szerintetek melyiknek volna a nagyobb értelme ?

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés