Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Floyd80

    addikt

    Jobb topikot nem találtam.

    500GB-s SAMSUNG HD502IJ SATA2, 2008 óta használom. Soha semmi baja nem volt, minden SMART érték rendben. Nem mai darab, így a motorja elég rendesen berezonáltatta a házat, idegesítően zúgott, ezért egy ideje kiszedtem és a ház mellé tettem. Továbbra is volt egy morajló, búgó hangja, így menet közben próbáltam mozgatni, hogy mikor rezonál, mikor nem. Véletlenül valamilyen kis kábel (ilyen hőfokmérő) a házból hozzáért a vezérlőpanelhez (PCB) és szépen le is kapcsolt a HDD. Restart, fel se pörgött, úgyhogy kezdtem gondolkodni, mikor volt utoljára backup. Hát 2-3 éve lassan, rengeteg kép, dokumentum maradt rajta. Miután megdicsértem magam, két dologra gondoltam, mechanikailag ment tönkre, ahogy mozgattam, a fej beragadt stb., vagy csak tényleg rövidre zártam az áramkört. Közben már azt számolgattam, hogy ezek az adatok megérnek-e pár százezer forintot.

    Mielőtt az adatmentésre adtam volna a fejem, azért körbejártam a netet hasonló problémára keresve. És jöttek is a találatok, mindenféle hülyeség is, fagyasszuk le, rázzuk meg erősen, stb. Aztán találtam egy user-t fzabkar néven ([link]/), aki elég komoly HDD-guru és szinte minden komolyabb fórumon fellelhető. De ami a lényeg, hogy nem a levegőbe beszél, hanem mindig ésszerű tanácsokat ad. Mindig leírja, hogy ha a vezérlő hibásodott meg, akkor adatmentők helyett ezt és ezt te is meg tudod csinálni vagy egy műszerész, de ez és ez ilyen kockázattal jár. Ha a hiba mechanikus, akkor meg nincs mese, fizetni kell.

    Szóval ha a PCB hibásodott meg, akkor két lehetőség van: PCB csere BIOS cserével, vagy egy kis otthoni barkácsolás. Utóbbi esetben többen is úgy indították el a HDD-t, hogy eltávolították a túlfeszültség védelemért felelős TVS chipeket (mivel általában ezek szállnak el először), ezzel ugye oda a védelem, de egy biztos táppal az adatok lementéséig használható a lemez.

    Közben azért rendeltem egy tartalék vezérlőpanelt. SAMSUNG HD502IJ, persze, veszünk egy ilyen vinyót és majd kicseréljük. Aztán kiderült, hogy azonos gyári számú PCB kell, mert típuson belül is rengeteg félét szereltek be. SAMSUNG PCB BF41-00205B kellett nekem, a HDDZone-ról pár nap alatt megjött Hong Kongból, kb 11.000 Ft volt. Felújított, de minden működik rajta, rá is írták, hol van rajta a BIOS. Sajnos a BIOS nem külön chipben van, hanem a Main Controller (legnagyobb chip a lapon) része, így azt is át kell vinni az új lapra. A következő az lett volna, hogy keresek valami műszerészt, aki ezt a chipet át tudja rakni, ha külön van a BIOS, akkor az könnyebb munka, mert csak nyolc tüske illeszkedik a laphoz, de a Main Controller az kicsit bonyolultabb.

    Addig is úgy döntöttem, hogy megpróbálkozom a házi javítással, mert a TVS chipek eltávolítása miatt rosszabb már nem lehet a helyzet, ha azok nélkül se indul, akkor komolyabb a probléma. Utóbbi művelethez rá kellett mérni a lapra, a tápcsatlakozó rendben volt, viszont a TVS chipek (5V és 12V) ellenállása nem volt biztató (pontosabban inkább az volt), vagyis valamelyik feltehetően rossz.

    A chipeket egy fogóval óvatosan leszedtem, tápkábel rá, de nem indult. További kutakodás után kiderült, hogy ennél a típusnál még egy dióda van a chipek mellett, amit szintén le kell szedni és összekötni valamivel, ez az ún. zero-ohm resistor vagy 5Vfuse (egy nulla van rajta, könnyű megtalálni). Fogóval ezt is lenyisszantottam, majd forrasztással egy kis vezetékkel összekötöttem a két véget, a leszedett TVS chipeket szabadon hagytam. Rámértem a forrasztásra, rendben, ima, áram és felpörgött a drágaság. Adatkábel rá, feszültségek rendben, SMART rendben, minden adat átment az új WD1TB-re. Utóbbin a PCB chipjei már befelé néznek, de ettől függetlenül egy borítást azért rátehetnének a gyártók. A vinyó teljesen működőképes, vagy új chipeket rendelek, vagy majd kicseréltetem egyszer a PCB-t.

    A hibát én okoztam, a tipikus, „úgy se történik semmi, ezer éve van pc-m, amin sosincs fenn az oldalborítás” hozzáállással, de örülök, hogy megúsztam egy kis idegeskedéssel, kutakodással és 11.000 Ft-tal + vettem egy olcsó forrasztópákát. Leginkább a képeket sajnáltam volna, rengeteg emlék stb.

    Megjegyzem életemben most forrasztottam először :) De előtte más nyákon kísérleteztem.


    [ Szerkesztve ]

    "Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

Új hozzászólás Aktív témák