- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Milyen okostelefont vegyek?
- Mobil flották
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
Új hozzászólás Aktív témák
-
King Unique
titán
válasz
kutkut #46724 üzenetére
Valószínűleg megoldható, de mint fentebb már említve volt, ehhez külső particionáló programra lesz szükség. Ugyanis problémásabb esetekben a beépített lemezkezelő bizonyos műveleteket nem engedélyez, vagy egész egyszerűen alapból nem tud végrehajtani.
Viszont az ilyen komolyabb partíció machinálások előtt ajánlott biztonsági másolatot készíteni a fontos adatokról! Ugyanis akár balul is elsülhet egy ilyen, nem véletlenül említettem a korábbi esetemet. Persze jó esetben simán lefut, nem törvényszerű az sem, hogy probléma lesz. De, ha mentés nélkül belevágsz, akkor csak saját felelősségre!
-
-
kutkut
addikt
válasz
kutkut #46719 üzenetére
Erről akkor mi a véleményetek?
Az lenne a terv, hogy akkor maradna MBR, maradna 3-4 partíció (mint írtam, a lemez második felén lévő logikai partíciókat bármikor össze tudom kötni). Nem formáznám a teljes lemezt, csak az elsődleges partíciókat, amiknek a helyére mehetne az új win (~100GB) és egy logikai meghajtó - amit aztán később talán össze tudnék kötni a többi logikaival.
A kérdés az, hogy ez egyáltalán megoldható-e... Gondolok itt olyan buktatókra, hogy hiába formázom a lemez első felét, attól még ugyanúgy csak elsődleges partíciókat tudnék rajta létrehozni...
-
-
King Unique
titán
válasz
kutkut #46719 üzenetére
Mint említettem, a külső programok elég sok mindent meg tudnak oldani. De egy ilyen lemezt nem feltétlen érdemes piszkálni, mert akár úgy is járhatsz, mint anno én. Illetve nem értem, hogy minek telepítenél most új Windowst, amikor az MBR / GPT a teljes lemezre vonatkozik? Ennek inkább úgy lenne értelme, hogy lementeni róla mindent, majd full lepucolni a lemezt és csinálni egy tiszta telepítést pl. UEFI-GPT szerint.
Egyébként érdekes ez a screenhot, mármint ha a C a mostani Win10. Ugyanis a Windows hivatalosan elvileg csak elsődleges partícióra telepíthető, ellenben pl. a Linuxokat már lehet logikaira is.
-
King Unique
titán
válasz
kutkut #46713 üzenetére
Üdv!
Külső partícionáló programok tudnak mindenféle átkonvertálást, összevonást stb. Mindezt pedig adatvesztés nélkül, nem destruktív módon.
Ez a lemez gondolom MBR lehet, mert annál van a 4 db elsődleges partíció, mint korlát. A zöld rész pedig a logikai partíciók, amelyekből lehet akár az előbbinél több is. A fenti programok tudnak logikai - elsődleges között is konvertálni. Én korábban szórakoztam ilyennel egy hasonló lemezen, ahol szépen át is konvertáltam, össze is vonogattam a partíciókat stb. Maga az összevonás viszont eltartott egy ideig, mert a programnak át kellett mozgatni a fájlokat. Viszont a vége felé valamiért elszállt és RAW lett a partíció...Utána pedig külső programmal kellett róla lementeni az adatokat.
Szóval, ha nincs hova lementeni a lemez tartalmát, akkor csak egy szimpla partíció-összevonás miatt szerintem nem feltétlen érdemes piszkálni. Ha meg mégis belevágsz, akkor csakis saját felelősségre! Illetve, ha a jövőben netán újratelepíted az OS-t, akkor célszerű lenne UEFI boot mód szerint telepíteni. Legalábbis, ha támogatja a géped. Annál GPT lesz a lemez, aminél már nincsen az MBR-nél említett korlát és logikai partíciókkal sem kell szórakozni.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! 4TB Samsung 870 EVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- (40db) Samsung SSD Bazár 250GB 500GB 1TB (850 EVO, 860 EVO, 870 EVO, 860 PRO, 850 PRO)
- Samsung QVO 4TB - 100/100
- Toshiba Surveillance Pro S300 8TB megfigyelőrendszerekre optimalizált merevlemez
- SanDisk Extreme Portable 8TB (SDSSDE61-8T00-G25)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 R9 5900X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- BESZÁMÍTÁS!Gigabyte B650M R7 7800X3D 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Corsair 4000D Airflow TG 750W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S22 Ultra 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest