- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Magisk
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- Fotók, videók mobillal
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
Új hozzászólás Aktív témák
-
liksoft
nagyúr
válasz
NoMagix #42732 üzenetére
A kolléga másik lehetséges említett hibájára tippelek. Hibásan írhatott a gyári területre leálláskor, és most azt próbálja olvasni. Van olyan mikor ennek nincs hangja, nem áll le, csak olyan mintha beállna 0-ra, majd mégsem jelentkezik be. Ez nem otthoni tuning szokott lenni.
-
liksoft
nagyúr
Nem a feszültség megszűnése, hanem a drive fizikai mozgása okozhat spirális írást.
A tapadás és a felülírás két különböző dolog, ne keverjük.
Árban az a különbség (és technológiában amit igenis szakmai titok miatt nem óhajtok megosztani senkivel ezért lehet elnézést kéne kérnem, de nem teszem), hogy aki kibontja és tűvel, kézzel, ütögetéssel elindítja a tapadt drive-ot, az az eredeti hibához képest több felületi sérülést okoz. Az, hogy ezek a felületi sérülések mikor vágják haza a fejeket és a felületeket, lutri. Így ha valakinek így lejött a fontos örül, és magasztalja ezt a technikát. Ezzel szemben adatmentéses szakember a saját módszerét használva több sérülést nem okoz a felületen, valamint a segédeszközök használatával (nem sarki fűszeres PC-je) gyorsabban a felület összes lementhető felületét átmásolja másik drive-ra.
Sikerességi arány az otthoni mentésnél a 10 évnél régebbi drive-ok esetén 50% körülire tehető, a maiaknál jó ha a 15%-ot eléri. Ezzel szemben a szakember ha 90% fölötti eredményt nem tud kihozni, akkor előbb utóbb rolót fog húzni.
Az otthoni mp3-hoz és lepedőgyűrő videókhoz a házi arány jó. De ugye cégeknek ez nem elég! És itt jelentkezik a különbség. Pont ezért az adataimnál megadottak alapján bárkinek elérhető vagyok, munkám munkásságom büszkén vállalom. A szakmában közel 25 évre tekint vissza.
Viszont mivel úgy érzem nem hiszed el, hogy ez is egy szakma (nem megtanulhatatlan, de alázatra van hozzá szükség mint az orvosoknál, színészeknél is), én itt befejeztem, mert értelmetlennek találom a további vitákat. (Ha csak pontos technológiai leírásokat fogadnál el, sajnálom, azok évek során összegyűjtött szakmai titkok. Igen, titkok. Valamint ha valaki ebből él, a fejlesztéseket, alkatrészeket, és nem utolsó sorban állambácsit is ki kell fizetni. Amennyiben ez Neked nem jó, oldd meg magad. Senki nem gátol meg benne, de akkor felesleges vitáznod, inkább csináld.)
-
liksoft
nagyúr
A gyári adatokat a lemez hibás területeiről és egyéb működési paramétereket a lemez tartalmazza. Ha ezeket nem tudja elolvasni (fej vagy felületi hiba miatt) akkor minek csereberélnéd a paneleket egymás után rajta? Nem a panel szokott ezeknél meghibásodni, hanem a pont feszültség megszűnésekor (leálláskor) hirtelen rossz irányba elmozdított drive feje nem a sávra írja vissza a napi adatokat (igen, leálláskor még ír), hanem spirálisan felülír gyári adatokat. Ilyenkor térdre imához, hogy ne érjen létfontosságút, és speciális adatmentő eszközzel lehessen pótolni. Különben NINCS az az adatmentéses cég sem amelyik visszavadássza az adatokat. Viszont legalább feltételezhető, hogy a fenti mágneses felületi sérülése van. A fent leírt lehetőségekkel.
U.i.: A panelcserélgetéses mentéseknek közel 10 éve a Quantum megszűnése óta leáldozott. A legtöbb drive gyári számra párosítja az elektronikát a mechanikához. (Van kivétel, de elenyésző az aktív típusokhoz képest.)
-
liksoft
nagyúr
-
-
liksoft
nagyúr
A beep a tapadástól lehetett. Ez nem tud olvasni. Ha nem tud olvasni, akkor nem mindegy, hogy 1 oldalt vagy egy könyvet nem tud? Ha meg kap "szemüveget", legtöbbször mindegy egy vagy több oldalt olvas.
Vagy "elment ez a hajó", vagy adatmentéses szakembert javasolok. Ha a felület vagy gyári adatok sérültek, akkor még neki is kérdéses, tud-e segíteni?!
Persze ez csak a hang alapján feltételezés.
-
liksoft
nagyúr
A felületről nem tud olvasni. Ha az adatok kellenek, akkor adatmentéses szakemberhez kéne elvinni. Hátha menthető. Ha viszont alacsony tápellátás miatt sérült a gyári adminisztrációs terület, akkor kuka. A Samu winyóknál egyébként még az anyagleválás szokott jelentkezni. Akkor sem menthető legtöbb esetben.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Szabikaa20 #42603 üzenetére
Szia!
Kuka. Azért a fenyítés enyhébb formáját is választhatta volna.....
-
liksoft
nagyúr
válasz
BUZZLGHTYR #42589 üzenetére
-
liksoft
nagyúr
válasz
BUZZLGHTYR #42587 üzenetére
Ezt csak Ők tudják megmondani. Viszont annak a tápellátása pocsék. Ugye előlapi USB-t nem használsz hozzá? Asztali gép esetén a hátlapi forrasztott, laptopnál "ami van" USB3 csatlakozó használata ajánlott! Asztali gép kábellel toldott előlapi USB2-ese megöl minden HDD-t. (Van időnként forrasztott előlapi is, de az márkás gépnél. Én HP-ben találtam már.)
-
liksoft
nagyúr
válasz
amdathlonxp #42582 üzenetére
Nincs rajta password esetleg?
-
liksoft
nagyúr
válasz
Josethemoor #42560 üzenetére
Kérdés:
Tisztelt autószerelő mester!
Van egy XY autóm, most vettem használtan, és míg hazamentem vele, 1 henger kihagyogat, a lengéscsillapító feladta a jobb hátsónál, egy tengely elferdült, leszakadt a kipufogó. Ugye ha wudu jelszavakat mormolok rá, és simogatom chiptuning mellett, örök életre hibamentes gyári új lesz?
J
Válasz:
Ezt most komolyan kérdezi? Talán a mesék és álmok világában.
HDD-hez visszatérve:
Nem lesz 100-as, csupa szív@s lesz a használata, így a program és mások ajánlását a görcsölés helyett el kéne fogadni.
U.i.:
Miért kell sokszor a fenti hibbant hasonlattal magyarázni, hogy ami mechanikusan haldoklik, azt simogatással NEM lehet rendbetenni, valamint mindennek van egy életciklusa, és ha az a végén jár, nem pörgethető előre!
-
liksoft
nagyúr
válasz
kivulallo #42546 üzenetére
5 év egy drive élettartama. Ez mechanika, kopik! A HDD nem javítható, tehát új kell helyette. Adatmentésre NEM jó akármilyen másik HDD, CSAK szériában elemeiben azonos másik, mely nem mindig van raktáron. A mechanikailag sérült drive-ok mentése a nettó 100eFt-tól szokott felfelé indulni, a vége meg a hibától függ, a kezdeti 2-4-szerese is simán lehet. Sajnos ez nem olyan, hogy "kérek egy fokhagymát", ennél macerásabb.
-
liksoft
nagyúr
válasz
kivulallo #42538 üzenetére
Szia!
Ezek mechanikán belül halnak meg. A 7200-as fordulat miatt magasabb a hőmérsékletük, a fej és a felület nagyobb terhelésnek vannak kitéve. Ezek szoktak meghibásodni, így ha az adatok fontosak, adatmentéses szakembert tudok csak javasolni. A felület lehetséges hibája miatt tovább nyúzni nem érdemes, mert csak romolhat az állapota. Tiszta tér kell a mentéséhez, belehal egy széria azonos másik drive várhatóan, ha egyáltalán sikeres a mentés. Vagyis, nem olcsó. El kell gondolkodni a további lépésen.
-
liksoft
nagyúr
Minden lemeznek van fizikai kezelője (ír, olvas) és logikai (file nyilvántartás). Ha a fizikai csak 2TB-ot tud kezelni, akkor a 2TB fölötti rész esetében túlcsordulás jön létre, így a lemez elejét címzi a rendszer. Ilyen akkor jöhet létre, ha olyan helyen lett formázva (vagy olyan programmal) mely a 3TB-ot képes kezelni, de a használt környezet más, és itt csak 2TB a kezelhető. Az első esetben a logikai kezelőnek ott volt a 3TB, így arra formázta, de a későbbiekben emiatt hibásan kezeli. Sajnos van olyan rendszer ahol nincs ellenőrzés, hogy a logikai bele fér-e a fizikai méretbe.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Feketelaszlo #42414 üzenetére
A SMART a felületen van. Ha a fej letapadt, akkor, hogy írja rá? Itt külsérelmi nyom nélkül ....
-
liksoft
nagyúr
válasz
anorche1 #42410 üzenetére
Mivel bárhol (otthon vagy cégnél) az adatok mentése külsérelmi nyommal jár, és nincs olyan adat ami létfontosságú, így meg lehet próbálni a garanciát. A fontos, hogy garanciális matrica ne sérüljön, külsérelmi nyom ne legyen. Tapadást okozhat mechanikai behatás (ütés, ejtés, stb...), de hibás tápellátás is.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Kernel #42411 üzenetére
Nem értesz. Mindenkinek elmondom, ha megkeres a buktatókat, lehetőségeket, árakat. Viszont nem hallgatom el sem! Szerintem akkor van döntési helyzetben, ha az előnyök mellett a hátrányokat is ismeri valaki. Amit Te csinálsz, az az, hogy a létező alternatívákat felsorolod, bemutatod, és hozzáteszed (igen, ezt becsülettel minden esetben!), hogy csak saját felelősségre! Az viszont hiányzik, hogy miért, és ha nem sikerül, akkor milyen további lehetőségek vannak, vagy nincsenek. Én ezt sajnos így csak féloldalas tájékoztatásnak érzem.
Azt is megírtam, nem létszükségletem itt lenni, nem innen jön a munka legalább 95%-a. Vagyis tök felesleges lenne itt lennem ha csak a gazdasági részét nézem. Sőt, ráfizetéses, mert az asszony most is mögöttem mérgelődik, miért nem a családdal vagyok.
Alpári stílusban kimondva: Lesz@r0m ki mit csinál a saját cuccával, és ki milyen tanácsot oszt, de annak hangot adok, ha a tanács hatására (szintén lesz@r0m, hogy volt figyelmeztetés) olyan adatvesztéses helyzetbe kerülhet valaki, hogy ahonnan NINCS visszaút.
A fentiek alapján ha privátban adsz tanácsot, nem érdekel. Nem azért mert nem tudok róla, hanem mert nem kerül ki olyan információ, mely adatvesztést okozhat (nem törvényszerű). Nem biztos, hogy pont a kérdezőnél, hanem ha valaki rákeres, és örül, mert talált megoldást, majd félig elolvasva meg is csinálja. Igen, ha nem tájékozódik, az Ő baja. Csak az én gyomrom nem veszi be. Sorry.
Egy hasonlat: Amit ajánlasz az olyan mint a nemrég TV-ben adásba került idősebb férfi, aki vérröggel megműtötte magát. Ha nem sikerül, belehal. Szerintem itt senkinek sem kell magyarázni, mekkora kockázatot vállalt fel! (Sajnos hozzá kell tennem, a hivatalos műtétre az egészségügyünk gyalázatos állapota miatt heteket kellett volna várnia. Ez felháborító, és tarthatatlan. - Viszont egy HDD esetében talán az idő más elbírálású, ráadásul van választási lehetősége a tulajdonosnak. Akár a "konyhatuning" is szóba jöhet, az Ő választása lesz.)
Mostantól csak akkor fogok reagálni, ha adatvesztés fokozott veszélye fenn áll, de akkor igen.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Kernel #42408 üzenetére
Segítőkészséged előtt.
Hozzáfűzni valóm:
1. A mentendő drive ST1000LM024, 1TB Samsung fejlesztésű, tapadás után gyorsan anyagleválással tönkremenő típus. 1-2 indítás még nem szokott életveszélyes lenni, de ha menet közben történt, akkor bizony a felület nem csak a fej alatt a tapadás helyén sérült.
2. A linkelt első drive 5400.4 250GB, ami hagyományos rendszerű, így a relatív vastag légpárnája miatt az utolsó ilyen jellegű mentéssel menthető drive-ok egyike. A másik link esetén már nem élte volna túl amit az első kapott, viszont a tapadása a lemez szélén volt, ahol SEMMILYEN adat nincs. Így nem is tudott sérülni. Ha a fejszerelvény nem deformálódik, akkor lehet esélye, de az ütéskor keletkező hő a fejet a megálláskor, vagy tapadásból kivételkor tönkre teheti. Így még látszólag hibátlan munkában is lehet hiba.
A felületet védő gél (lakk) rugalmas, így a fej beletapad. Rossz mozdulat vagy túlzott tapadás esetén a fej a karról szakad le, és a felületen marad. A tapadás helyén ez az anyag gyűrődik is, így azonnali inditás során a fej ugrik rajta, és a felületbe belever! Ez azonnali további hibát okoz, mely lavina szerűen olyanná válhat, mintha homokfújással tisztították volna a lemezek felületét.
Múltkor leírtam! Hiába teszed hozzá, hogy saját felelősségre, adatvesztéssel járhat, pont ezt a mondatot és figyelmeztetést fogja annak az agya ignorálni, aki nagy sz@rb@n van. Ráadásul pont ez az a hiba, ahol az első hozzányúló embernek van esélye, utána szinte senkinek már, a keletkező további hibák miatt.
Azt csak halkan említem meg, hogy a mentendő drive esetében 1mm-be közel 70 ezer légrés (légpárna) fér el, így a fej "eléggé" közel van a felülethez. A gélbe tapadó apró levegőből érkező szemcsék meg bele ragadhatnak (szemcse típusától függően), így esély sincs arra, ezek lerepüljenek a felületről induláskor. Ha meg a fej alá kerül, akinek van képzelő ereje, az használja.
U.I.: Folyamatosan figyelem ezt a témát is, és a mostanáig megpróbáltam erőt venni magamon. Sikerült átlépni ingerküszöböm.
-
liksoft
nagyúr
Szia!
Egyszerű.
A mentendő drive fejszerelvénye nem parkoló állapotban van. WD esetében alkatrész cseréjével van egyáltalán esélye, ha még nem szakadt szét a fejszerelvény. Olyankor szinte esélytelen a mentése. Ez a hiba a WD-t ismerve még a tapadt drive-ok között is a nehezebb szokott lenni, így csak szakembert tudok javasolni. Otthoni szétszedés után ne is vigyétek semmilyen adatmentéses céghez, mert az esélyek onnantól megközelítik a 0-t.
A cél drive meg vagy USB eszközből van, vagy most van USB-ben. Ilyenkor két eltérés lehet.
1. A felületet titkosította az eredeti helyen az USB chip.
2. A fizikai szektorméretet használta régen vagy most a rendszer, ami 4k, és nem 512 byte. Ennek a két értéknek az eltérő használata is okozhat ilyen hibát. -
liksoft
nagyúr
válasz
Kispetya11 #42232 üzenetére
Szia!
Megfőzte magát. Ments, mert ilyen kondíció mellett még csoda, hogy egyáltalán bejelentkezik! Csere.
-
liksoft
nagyúr
válasz
DeathAdder #42098 üzenetére
Ezért mondtam a mentést. A megfőzött drive chip szinten sérül. Sajnos ilyenkor vagy sikerül stabil hibát produkálni és gariztatni a gyári program hibakódjával, vagy sportolni, hátha jó még valamire. De stabil várhatóan már nem lesz.
Gyári tesztprogram hibaüzit kéne produkálni, és gari.
-
liksoft
nagyúr
válasz
DeathAdder #42091 üzenetére
Szia!
Meg!
Lementeni.
-
liksoft
nagyúr
Ez szerintem inkább szállítási hibás lehetett. Ütés vagy esés miatt a rámpáról a felületre csúszott a fej, majd megtapadt. Az első indításnál deformálódott a karon a rugós fejtartó, majd parkoláskor megkapta a kegyelemdöfést, ahogy a rámpába akadt. Ennek annyi, nem lesz belőle ép cucc. Pláne, hogy a rámpa és felület levált anyaga szépen látható a lemez szélén, meg az öntvényben.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Sziszifeca #42014 üzenetére
Azért ami fontos, ne CSAK ezen legyen meg!
-
liksoft
nagyúr
válasz
Kernel #41984 üzenetére
1.
Itt és most kívánom leszögezni, nem innen "vadászom" a kuncsaftokat. Ha bárki innen megkeres segítek, de 1-2% alatti aki innen ismerve keres meg. Tehát ez megdőlt.2.
Az itt eltöltött időm nem fedezi az innen érkező munka. Vagyis alapvetően nem gazdasági érdek ami miatt itt vagyok. (Van hozadéka, nem tagadom, de a belerakott több mint a kapott. És mégsem megyek el.)3.
Az adatok értékét sokszor a tulajdonos nem első pillanatban méri fel helyesen! Főleg, ha több partíció volt rajta. Először csak a "jó lenne ha meglenne", majd "rendesen megfizetem ha lementik", és végül volt aki úgy hozta "minden pénzt megér" (akár több 100 ezret is!). Az első állapotban annak ismeretében számítástechnikus nézte meg (később egyeztetve kiderült, hogy a "jó lenne" miatt segítség miatt próbálkozott), és sajnos utána már nem volt további esély. A pánik ROSSZ tanácsadó!4.
Nem csak szakmai emberek olvassák a hozzászólásokat. Ezért szakmai oldalról fel sem tudják mérni a tettük kockázatát (nem is várható el, nem is hibáztatok érte senkit). Tanácsot viszont ennek figyelembe vételével illik adni. Sokszor az "én ezt tettem... mert nem volt tétje" is ötletet tud adni, ami később nem segít a szakembernek. Az emberek elkeseredésükben lelkesen kombinálnak és próbálkoznak.5.
Igen, megtekinthető nagyon sok adatmentéses technológia magyarázatokkal együtt. A paletta a profitól az "ügyes egyetemistán" keresztül a poénosig és trollig megtalálható. Az aki erre a területre téved, egyiket nézi a másik után, és ha nem szakember, nem fogja tudni elválasztani egyiket a másiktól. Ezen túlmenően a technika halad. A régebbi eszközök és technológiák mára nem használhatóak, csak azok alapjaira készített újak. Ez sincs a videón! Sőt, van olyan technológia, mely helyett mást használnak a laborokban, habár vásárolható adatmentéses eszköz. A használatát is bemutatják.6.
Majdnem az előzőhöz tartozik. Olyanról még nem is hallottunk, hogy hamis gyógyszert vagy vírusos "vírusirtót" próbál meg valaki a neten eladni.... Elárulom, ez a szakma is tartalmaz vadhajtásokat, így itt is van szándékos rongálás. Találkoztam "okosított GDB" olyan verziójával, mely nem csak olvasta a mentendő drive-ot, de bele is rondított, így utána senkinek nem volt esélye menteni.A fentiek miatt MINDENKITŐL kérem, aki szakmailag akár tanácsot, akár saját történetét adja közre, gondolja végig mi fog történni, ha valaki azt a környezetből kiragadva pánikjában olvassa.
Végül: Nem ELLENED írok, nem VELED van gondom, csak azért reagálok, mert ha valaki PÁNIKOLVA FEJETLENÜL elvégzi amit írtál, könnyen lehet, senki nem tud utána neki segíteni. Aki meg adatait elveszítette, az pánikol.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Kernel #41982 üzenetére
Szia!
Igen, válaszolni fogok a finoman is szólva nem szakszerű műszaki megoldásra.
(Mást írtam először, de az ki lenne moderálva.)Ha valaki a módszereddel a felületi védelmet biztosító gélt (lakkot) és alatt a mágneses réteget megsérti, az búcsúzzon el az adataitól. Ennek a magyarázata egyszerű. A légrés annyira kicsi, hogy a mai drive-ok esetén 40-60 ezer fér el 1mm-ben. Pont ezért a gél legkisebb deformációja esetén a fej működés közben a hibás rész fölött meg fog billenni, és a felületbe ver. Ez újabb hibát okoz, mely lavina szerűen elkezdi erodálni a felületet. Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy egy ilyen ütés is képes a fej olvasó elektronikáját hazavágni. Az érintkezés pillanatában ütés és súrlódás miatt "hősokkot" kap, amit nem él túl. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a mechanikán belül pormentes a levegő. Bontás után már nem, ahol a por a fej alá kerülve az előző felületi sérülési folyamatot indítja be. Teljesen mindegy, hogy a kihúzás vagy a por miatt ha a gyári adatterület megsérül (ahol a lemez felületének minőségi adatai - hibás területek, adattároló részek láncolása), esély sincs a mentésre, hiába hibátlan minden más.
A tapadt drive-ok mentésének nem ez a módja! Alap a pormentes munkaterület, a drive-hoz készített egyedi szerszámkészlet, és pár szakmai (nem publikus) mesterfogás. Enélkül az esély egy tapadt drive mentésére 90-99%-ról 5% alá esik. Van, hogy sikerül, de a százalékok szerintem magukért beszélnek.
Sok sikert a továbbiakhoz.
-
liksoft
nagyúr
-
liksoft
nagyúr
válasz
Kernel #41940 üzenetére
Értem. Vagyis nem fogja, de próba szerencse. Legalábbis nekem ez jött le.
Minek? Ha hibás, akkor az. Ha sok macerával többszörös sportolással (gányolásnak szoktam hívni) jónak tűnik végre, akkor is ott marad, hogy ugyan meddig? És ez az a pont, amikor egy ilyen eszköz bizonytalan állapotú tároló, és menjen a garanciális útjára.
Ragozható még, mert gondolom nem veséztünk ki mindent, de minek?
-
liksoft
nagyúr
válasz
Kernel #41938 üzenetére
A felület inicializálása a HDS-ben írást is tartalmaz. Így az amit hiányolsz, megtörtént. A drive a vizsgálat alatti szektorokat az írás után ellenőrzi, majd jónak találta, így kivette a vizsgálatból. Ezért nőtt a kondíció, és futott le a rövid teszt. Viszont vagy az írás erőssége csökkent, vagy a felület hibás. Ugyanis idővel az írás után azonnal vizsgált szektorok állapota romlott, így ismét van vizsgálni való. Ezt a hosszú teszt találta meg.
A drive állapota instabil, így mindenképpen garanciát kell érvényesíteni. Az már más kérdés, hogy sikerül-e?
De szerintem ezt a tulajjal tisztáztuk, és már túl vagyunk rajta.
-
-
liksoft
nagyúr
Mert ez ilyen! Sok lemez, sok fej, nagy a levegő súrlódása a sok felületen és törésen. A ventinek meg megvan a szerepe. Az már a Te döntésed, ha nem használod ki. Viszont ha nem hűtöd, nem lesz hosszú életű.
Ha Neked talicskát ajánlanak építkezéshez de Te a kezedben cipeled a cementeszsákot, az a Te döntésed, és Te vállalod a következményeit. Itt is.
Ha meg a hang a gond, akkor lehet 5-7V-al is meghajtani a ventit, így sokkal csendesebb, de mozgatja a levegőt. Anélkül meg NEM FOG HŰLNI!
-
liksoft
nagyúr
Megkaptam a választ! Miért van leszedve az oldala? Hogyan alakítható ki a légcsatorna így? Semmi hűtése nincs annak a drive-nak! Ez rövid életet adhat neki.
A számítógép háznak 2 feladata van.
1. Mechanikailag összetartja az alkotó elemeit.
2. Zárt légcsatornát ad, ahol a levegő elöl lép be a házba, legelőször hűtve a lemezeket, majd az alaplapot, kilépéskor a tápegységet. Amennyiben ez nem elegendő, akkor a processzor és vodeokártya hűtéséről külön kell gondoskodni, de ez NEM mehet a HDD-k rovására!Megoldás: Ki kell alakítani a hűtési láncot akár plusz ventillátorral, és feltenni az oldalfalat. A fals lyukak elzárásával kell kialakítani, az elöl szív, hátul fúj rendszert.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Kernel #41831 üzenetére
A szomorú az, hogy a lakóhelyem környezetében cégeket, intézményeket kerestem meg mail-ben, hogy segítsek adatok mentésének technikájában, vagy segítsek felmérni a hibákat. 100 fölötti levelet küldtem ki, amelyek egyedi keresésűek voltak, tehát célzottan az illetékesnek mentek, nem Manci néninek. Egy válasz nem jött! Tudod miért? A vezető azt mondja, hogy van informatikusuk, annak a feladata. Az informatikusnak meg van önérzete, emiatt nehogy mán valaki okosabb legyen nála! Mindketten tévednek. A vezető nem bízhat meg vakon 100%-ban egyetlen alkalmazottban sem, mert akkor az egész cég létét veszélyezteti. De ezt kevesen tudják. Pont ezért kellene lépnie. Az informatikusnak meg lehetne annyi esze, hogy másik szakember aki máshonnan látja a dolgokat, mondhat újat is. Sőt, az sincs kizárva, hogy fordítva történik a tanulás, esetleg én leszek okosabb. Megsúgom: volt már munkám a célzott területről.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Kernel #41827 üzenetére
Saját magadnak azt csinálsz amit akarsz. Itt a PH!-n viszont megvan az a felelősséged, ha valaki rosszul értelmezi amit írsz, elvesztheti az adatait. Lehet úgy kezelni, hogy "így járt" vagy "nem figyelt oda" esetleg "nem jól értelmezte", de ha veszélyes dolgot nem ajánlunk, az a legjobb.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Kernel #41824 üzenetére
Tudod mit, rájöttem! Neked igazad van!
Mindenkinek:
A fentiektől eltérően a "csuklott" drive-ok további használata "orosz rulett". Amennyiben adatokat is kéne menteni, az előzetes párbeszédben megadott módszer kétszeresen is ront a helyzeten. Van, hogy CSAK egyszer hajlandó a drive újra elindulni, még alkatrész cseréje mellett is (jellemzően felületi sérüléskor)! Pont ezért a nyaggatása, nyúzása végzetes lehet! (Ezért nem szeretem a mentendő drive-on a Regenerátor használatát!) A másik, a felülírás ami egymagában is adatvesztést okoz. -
liksoft
nagyúr
válasz
Kernel #41821 üzenetére
Nem, nem, nem! Az lehet, hogy van bizonytalan szektor. Viszont annak adminisztrálása a rendszerterületen történik. Ha ezt nem tudja beolvasni, akkor nem detektál be a drive. Ha végül mégis sikerül begyötörni, és a felületteszt alapján módosítja ezt az adminisztrációt, akkor újraírja, és esetleg könnyen olvassa legközelebb. Ez a magyarázata a tapasztalatodnak. Viszont ilyen egyszer csak mégis sikerül elindítani drive illetve hiba, eléggé ritka. A jellemző, hogy stabilan nem indul.
A fentiek alapján a rendszerterület olvasásának problémája a hibás indulás. Ahogy előzőleg írtam. A hibának van maradandó kiváltó oka, ami ugyanezt eredményezheti később is. Mivel itt a hdd csak a tét, így az ilyen drive használata erősen nem ajánlott, ezért minden esetben a kuka vagy garancia opciót javaslom. Nem a gyötrését, hátha lesz még egy hátha amit utána hátha meg lehet spékelni másik háthával.
-
liksoft
nagyúr
válasz
ArpiCBR929 #41817 üzenetére
Szakembernek sem tiszta sokszor. Viszonyítás kérdése, a gyártó honnan nézi. Csak a teszt mondja meg, tudod-e használni, és milyen beállítások mellett. Viszont mivel régi cuccokról beszélünk, kérdéses lehet, a tápegység bírja-e majd a nagyobb terhelést.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Kernel #41813 üzenetére
Nem tudom értelmezni amit mondasz!
Ha egy HDD nem detektálható, akkor a gyári adminisztrációs területét nem tudja olvasni, annak viszont SEMMI köze az adatterülethez aminek felülírását javaslod. MINEK? A gyári terület azért gyári, mert CSAK a gyár írja! Corvette drive-ja a hirtelen halállal halt meg. Az 1db szektorhiba figyelmeztető jel már lehetett, hogy ami fontos mentse le. De az adatterület felülírásával a hibája NEM lett volna megelőzhető!
-
liksoft
nagyúr
válasz
velizare #41806 üzenetére
HDS. A gyors teszt minden feltételezett függőben lévő hiba esetén hibát dob. Ezzel lehet a SMART kiértékelése nélkül eldönteni, hogy a drive 100%-os, vagy nem (függetlenül ennek a mértékétől). Ezért a hiba jelzése jogos. A 197-es függő szektorok az érdekesek, melyet csak a teljes felület (nem nyerhető ki a drive-ból a szektor helye) írás és olvasás tesztje dönthet el. Ugyanis állapotváltozás csak a vizsgálat alá vont szektor írása után következhet be. Azért, mert a drive ilyenkor dönti el, hogy külső környezeti gond (hibás tápellátás, belerúgtak, mágneses tér zavarta, stb...), vagy a felület hibája miatt hibás a terület.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Atlantisz48 #41745 üzenetére
Valószínűleg dob a sebességen, esetleg nem is keveset. De 30mp Firefox esetén akkor is érdekes. Hdd-nél is lehet gyorsítani, például az utolsó hozzáférés rögzítésének letiltásával. Kevesebb adminisztráció a háttérben, dob a sebességen. A RAM mérete, a gép, OS típusa és beállításai mind összefüggenek a sebességgel. Atomos gép is lehet használható, és i3 is lehet csiga.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Atlantisz48 #41743 üzenetére
Szervusz!
A sebességen igen, de az USB-s eszközök az adatok cipelésére, mentésére szolgálnak, nem rendszer szintű használatra. Amennyiben van rá mód, ez kerülendő. Ebben az esetben sem tudom javasolni.
-
liksoft
nagyúr
válasz
King Unique #41514 üzenetére
Ha nem károsodik, mindegy mivel hűtöd. Volt kollégám az erősítőjének végfok tranyóit a teszt idejére nylon zacskóban egy vödör vízbe lógatta.
-
liksoft
nagyúr
válasz
King Unique #41512 üzenetére
Stimmel. Most jön a szezon nekem.
-
liksoft
nagyúr
válasz
King Unique #41504 üzenetére
3mm alatti réseken csak "sugározni" tud a meleg, automatikus légáramlás nem indul be. Így ahol apró pici lyukak vannak, azok elhanyagolható szellőzést biztosítanak csak, ha nincs ventillátor beépítve. Régen a BHG-ben a kollégák ezt mérték is. Igazából csak a fentieket jegyeztem meg mint "ökölszabályt". Ajánlatuk a 4-5mm-es kopoltyúzás volt. Ott már a hideg/meleg levegő fajsúlya közötti különbségtől a légáramlás automatikusan beindul.
-
liksoft
nagyúr
válasz
King Unique #41500 üzenetére
d.) A drive melegedés miatt szinkronhibás lesz, és "eldobja az agyát".
Ez a legrosszabb, mert akkor kuka.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Celithrandi #41330 üzenetére
-
liksoft
nagyúr
válasz
Celithrandi #41327 üzenetére
Milyen szektorok? A hibásaknak is van két fajtája! Az egyik (vizsgálat alatt) okozhat problémát, a másik (redirektált) a felületről el lett távolítva, így már csak tájékoztató adat. Javasolni tudom a Hard Disk Sentinel program honlapján a tudástár rész átolvasását.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Celithrandi #41315 üzenetére
A "low level format" kizárása közel 25 éve van jelen a piacon! [link] Egyszerűen fel nem foghatom, hogy negyed százados technika hogyan tarthatja magát ennyire a köztudatban! A linkelt drive-on ha lefutott, rögtön mehetett a kukába! Ugyanis ez a drive servo segítségével talál már sávra, és azokat is felülírta a művelet hatására. A régi, LÉPTETŐMOTOROS drive-ok esetén kellett, mert a mechanika kopott, nyúlt. Így a mechanika már nem sávra állította a fejeket, tehát a szektort azonosító fejlécet sem tudta olvasni. Ilyenkor kellett a formázás, mikor a sávok a mechanika öregedése miatt fizikailag máshova kerültek. Belátható, hogy servo esetén ilyen nincs, a sávok mindig ugyanott lesznek. Viszont a servo jelei ha sérülnek, a drive kidobható. A linkelt drive erre képes volt, az újabbak viszont a parancs hatására 0-val írják felül a szektorokat. Ez a technológia az alapja annak, hogy a mai drive-ok önálló mikroszámítógépek. Vagyis, ha egy ilyen eszközt kívülről szeretnénk alacsony szinten formázni, az azt jelenti, hogy felülbírálva a drive teljes belső működését, ráerőltetünk általunk jónak vélt műveletet. Erőszakkal viszont legtöbbször jól és hosszútávon nem lehet sehol célt érni.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Geller72 #41258 üzenetére
A program témája. Inkább itt célszerű kérdezni. Regisztrált verzió esetén meg a fejlesztő segítségére is lehet számítani. Először a témában kérdezz, majd ha valami egyedi a gond, akkor a fejlesztőnek küldhető riport segítségével közvetlen segítséget tudsz kérni. Azért javaslom ezt, hogy a fejlesztőt a valóban ismeretlen egyedi problémákkal bombázzuk csak.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Geller72 #41256 üzenetére
Régen a drive unintelligens rabszolga volt. A maiak komplett mikrogépek, melyek a működés közben a háttérben dolgoznak. Így amit Te egybefüggő hibátlan adatterületnek látsz közvetlen gyártás után, már eleve több száz különböző méretű blokk összefűzéséből jön létre. Ezeken belül a drive saját maga ha hibát észlel, 1-2-5-stb szektort LECSERÉL a tartalék területből. Így a blokkok sorrendjében lesz változás, de kifelé ugyanúgy hibátlannak LÁTSZIK. Mivel a CHKDSK csak kívülről látja, így hibátlannak érzékeli. A SMART-on keresztül viszont le lehet kérni a cserélések összesített naplóját, ami bizony jelzi, itt csere volt már, így a drive bár adatot nem veszített, de nem gyári állapotúan hibátlan.
Amennyiben ez sem elég, tudom javasolni a Hard Disk Sentinel honlapján a tudástár részt.
-
-
liksoft
nagyúr
válasz
MájMekk #41212 üzenetére
Hát.... Ez sem fiatal. Régi típusú parkoló pályás technikájú drive. Én már pótolhatatlant nem bíznék rá. Viszont míg megy, érdemes használni. Ezek induláskor szoktak meghalni. Kopás miatt a parkoló pálya elfogy, fej letapad, és induláskor kifordul. Vagyis MINDIG LEGYEN MENTÉS!
-
liksoft
nagyúr
válasz
MájMekk #41207 üzenetére
Valószínűleg tápellátási vagy motor gondja volt. Nagyon nem mai darab, a cseréje szükséges. Későbbi bizonytalankodása várható.
Azért jó lett volna tudni amikor 0% volt, a szöveges részben mit írt hibának a program, vagy a SMART fülön mit mutatott (kép). Ugyanis itt lehetett volna látni mi is a kiváltó ok. Így utólag csak tippelni lehet. Az meg tutira nem pontos.
-
liksoft
nagyúr
válasz
pempellini #41201 üzenetére
Szerintem nézzen rá szakértő (szervizes). Ugyanis a fel nem tett kérdésre választ nem kaptam, így feltételezem, nem napi szinten bűvölöd a HDD-ket.
-
liksoft
nagyúr
válasz
pempellini #41196 üzenetére
Vagy látja a lapos, vagy nem. Az, hogy az OS nem akar felmenni rá, az más kérdés. Alapvetően azt kéne eldönteni, a laptop milyen szinten kezeli fizikailag a drive-ot. Ja, azzal a 4-es tüskesorral ne foglalkozz. A HDD gyártónak kell legtöbbször. Az OS driver hiánya miatt nem szokott felmenni. Az viszont a laptop SATA controllert jelenti. Leginkább XP nem megy fel AHCI eszközre. Stb....
-
liksoft
nagyúr
válasz
pempellini #41193 üzenetére
Az a gyártónak kell legtöbbször, így azzal a 4 tüskével ne törődj.
Az érdekelne hol van az a másik hely ahol ezt a 4 tüskét be lehet kötni. Képet raksz fel róla? -
liksoft
nagyúr
válasz
King Unique #41052 üzenetére
Ha valakinek nagyon KELL!, és sok sport van vele, az ennyire meg tudja növelni a munkaidőt, és anyagköltséget. Hiszen a legjobb ha nem kell alkatrész, és úgy menthető. Egy szétszedett eleve 1db donort fel fog emészteni, de akár 3-5 is belehalhat mire a legfontosabb lejön. Így ideális esethez képest akár 3-5-szörös is lehet a meló vele. Valamint ilyenkor jobb csak a kérdésessel foglalkozni, és nem több mentést egyszerre végezni. A lehetséges azonnali beavatkozás miatt. Vagyis macerás tud lenni. Persze nem minden esetben, de.....
-
liksoft
nagyúr
válasz
jozsef8 #41048 üzenetére
Szervusz!
Profi adatmentéses céghez viszed. Mivel bontva lett, így sikeresség vagy kudarc esetén is számolni kell költséggel. Sikeresség esetén "csillagászati" is várható, mely a bontás nélkülihez képest 2-4 szeres árat takarhat. A sikertelenségi legtöbbször a sikeres fele környékére várható. Vagyis ha nem sikerül is, kifizethetsz annyit, mintha bontás nélkül sikeres lenne.
Azt azért szeretném megtudni, milyen ötlettől vezérelve bontottad ki? Hiszen nem véletlenül van pormentesen lezárva a mechanika. A mai drive-ok esetében a légrés 40-70 ezerszer fér el 1mm-ben. Ehhez KELL arányosítani a bejutó szennyeződést. Amit a bontás miatt ki kell szedni, és csak utána lehet elkezdeni a mentést.
Ja, azt nem írtad, a lemezt kiemelted-e? Ha igen, és nem egy lemezes a drive, a fenti összeget be lehet még szorozni egy 3-as értékkel.
Jó ötlet a bontás........
-
liksoft
nagyúr
válasz
Doky586 #40981 üzenetére
Azzal tesztelték, addig tuti. Nagyobbat nem néztek, így az lutri, arra nem vállal garanciát. Ha te talicskát gyártasz zártszelvényből és acéllapból, majd azt leteszteled 2db cementes zsákkal, akkor milyen teherbírást írsz rá? 1 mázsát vagy 1 tonnát? Szerintem a mázsát fogod, mert letesztelted. Ettől a 3 vagy 4 zsákot is elbírhatja, de ha valaki emiatt elkezd piszkálni (mert nem bírta), akkor ott van, Te 1 mázsáig adtad meg a teherbírását.
Persze ettől még limitet tehettek bele, pont a hasonló hibák kivédése miatt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Négymagos Xeon(!) CPU LGA775-ös deszkában
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Feketehalálra váltja a kékhalált a Microsoft
- 3D nyomtatás
- Házimozi belépő szinten
- AliExpress tapasztalatok
- The First Berserker: Khazan
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I W11 I CAM I Garancia!
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Akár játékra! Intel X5650 / GTX 1650 / 24GB / 240SSD+ 500HDD
- Bomba ár! Dell Precision M4800 i7-4800MQ I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I K1100M I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest