- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Google Pixel topik
- Így lesz tégla a porszívódból - a Roidmi csődje
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Poco F7
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Apple Watch
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- A Pixel 10 minden színben és oldalról
Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
King Unique
titán
Az leszedi az eszközillesztőt, majd újracsatlakoztatás után újratelepíti azt. De célszerű közé iktatni egy gép restartot is, amit fentebb említettem. Illetve nem kell csodát várni, ha ez nem használ, akkor ott valami más van összekutyulva. Márpedig a néha megjelenő másik HDD is erre utal. Ha notebook, akkor gondolom az pedig az ODD helyén lehet HDD caddy-ben. Nem tudom az milyen fajta, mennyire ok, de fentebb is pont egy ilyen caddy-ben használt merevlemeznél fordultak elő problémák.
Ha a gép indítása előtt rá van csatlakoztatva az USB HDD, akkor az szokott bootolási problémákat okozni egyes gépeknél. Az én laptopomnál mondjuk nem, illetve én eleve nem is használom úgy, mindig menet közben csatlakoztatom / választom le őket. Ha nálad igen, akkor érdemes lehet a BIOS/UEFI beállításait átnézni, pl. a boot sorrendet stb. De, hogy most melyik laptopnál mi egyebet kell még szükség esetén átállítani, azt már ne kérdezd.
A modellszám alapján akkor még a régi modell, mert az új már máshogyan néz ki.
-
King Unique
titán
-
King Unique
titán
válasz
gxcman #44677 üzenetére
Igen, a webshopok adatai sok esetben pontatlanok, ezért kell mindig lehetőség szerint a gyártó oldalára mutató hivatkozásokat használni. Tehát SATA HDD + SATA külső rack = ez már ok. Ha nem ismeri fel az OS, akkor felmerül pár kérdés:
• Windows eszközkezelő mit mutat?
• Windows lemezkezelő mit mutat?
• Formázva van a merevlemez? Újrapartícionálás után sem jó innen a 3. pontot alkalmazva?
• HDS program felismeri, mi a VID-PID azonosítója?"OS felismeri a WD lemez nélkül is " cserélhető lemez (F) "
A Windows cserélhető lemezként eleve a pendrive-okat szokta megjeleníteni, a külső HDD-ket helyi lemezként kezeli. Szóval ez is már kissé fura... Esetleg meg lehetne próbálni a korábbi hozzászólásban említett eszközillesztő törlést.
Illetve másik OS alatt / gépen nincs lehetőség kipróbálni, esetleg a HDD-t másik külső házba átrakni?
-
King Unique
titán
válasz
gxcman #44675 üzenetére
A modellszám alapján a merevlemez SATA1-es, a link alapján a külső ház pedig IDE. Szóval ez így nem fog menni, illetve azt sem értem, hogyan tudtad összepárosítani a kettőt, vagy netán mégis SATA-s a külső rack
Magát a házat azt akár üresen is felismeri az OS, illetve az eszközkezelő.
(#44674) angyalfoldi: az alábbi programokat, illetve intelmeket tudnám javasolni.
(#44673) junior11: várható volt... Mindenesetre az bízható, hogy az új My Book modellekbe már WD Red kerül. Igaz eddig csak a 3 TB & 8 TB példány, aminél ~ fix, de vsz a többibe is újabban már azokat rakhatják.
-
King Unique
titán
Hát akkor azon a gépen egyértelműen a Win10 alatti működésnél lesz valami probléma. Azt nem tudom milyen USB és egyéb driverek vannak fent, de az USB 3.0 drivert általában beépítetten (inbox) tartalmazza a 8-as óta a Windows. Illetve, hogy nálad pontosan mi okozza a hibát, azt innen távolról nehéz kideríteni... Hirtelen csak az eszközillesztő törlése, majd leválasztás után
—►
gép restart—►
eszköz újracsatlakoztatása jut eszembe. De korántsem biztos, hogy ez használ. Továbbá azt is jó lenni tudni, hogy pontosan milyen Windows 10? Futtatásba (Win+R) / parancssorba beírni—►
winver. Ez kiadja többek között a build számot is, amiből a legfrissebb jelenleg a 10586.420. Amúgy erről a 2,5" külső vinyóról van szó? -
King Unique
titán
Helló!
Ennek több oka is lehet [link]. Ha másik gépen jól működik a külső merevlemez, akkor annak hibáját mondhatni kizárhatjuk. Szóval az adott PC-n, az adott hardveres / szoftveres környezetnél keresendő a probléma. Ez esetben a gép / OS okozta hibát pedig úgy lehet legegyszerűbben kideríteni, ha ugyanazon gépen kipróbálod egy másik operációs rendszert alatt is. Ha az nincs, akkor célszerű egy live Linuxot letölteni és bebootolni erre a célra.
-
King Unique
titán
válasz
Milán82 #44666 üzenetére
Meg kell nézni, hogy milyen fájlrendszerre van formázva. Ha HFS+, akkor azt a Windows alapból nem tudja kezelni, csak külső driverekkel képes rá. Manapság ilyenekkel szinte minden népszerű fájlrendszer és OS között megoldható az átjárás. Az említett 2 program nyilván Windows 10 kompatibilis. Ami mondjuk elég nyilvánvaló, hisz mindkettőnél megadják kompatibilis rendszerként. Sőt, az egyiknek a nevében is kb. benne van, a másiknál még a desktop screenshot is onnan van.
A Wi-Fi hibánál azért nem ártana a pontos paramétereket megadni, mert azt sem tudjuk milyen gép, abban milyen hálókártya van, milyen router stb.? Illetve ez ügyben inkább Windows 10, vagy Router gondok / WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat topikokban kellene érdeklődni.
-
King Unique
titán
válasz
Milán82 #44664 üzenetére
Nincs ilyen ketyerém, de ha van rajta USB-port és USB-kábellel van csatlakoztatva a géphez, akkor azért fel kéne ismernie. Windows eszközkezelő, illetve a lemezkezelő mit mutat?
"Mac az első percben fel is ajánlotta hogy biztonsági mentéseket oda menti"
Tudtommal a Time Machine csak HFS+(J) fájlrendszerű meghajtókra tud biztonsági mentést készíteni. Viszont, ha arra van formázva, akkor azt a Windows eleve nem kezeli natívan. Erre csak külső driverek segítségével képes: MacDrive | Paragon HFS+ for Windows*
* Windows 8/8.1-hez amúgy ingyenes.
-
King Unique
titán
válasz
junior11 #44653 üzenetére
Azért az OS alatti rendszeres használat nyilván jobban megdobja ezeket az értékeket, mintha USB-s házban lenne sima adattárként. Egy notebookban a gyakori altatás miatt meg amúgy is sokszor leáll / felpörög a HDD. Viszont 3 év alatt ennyi még ~ elmegy, de amit 1 év alatt produkált fentebb a HGST, az már kicsit...
De nem baj, tervezett elavulás = ON.
-
King Unique
titán
válasz
nonsen5e #44650 üzenetére
Ezek ilyenek...
Van amúgy Travelstar 7K1000 is, de az kicsit hangosabb és többet fogyaszt. Viszont ugyanakkor a 7200 RPM | 32 MB cache miatt az inkább való OS alá és nálam a leállítás / fejparkolás értéke sem különösebben vészes. Bár rendszer alá laptopba manapság SSD-t érdemes tenni, az 5400 RPM HDD-t meg az ODD helyére, vagy USB-s házba berakni plusz adattárnak.
-
King Unique
titán
válasz
nonsen5e #44648 üzenetére
A WD-hez hasonlóan, a HGST-nél is a 193-as attribútum a fejparkolás. Gondoltam, hogy magas lehet az értéke, a 266744 nem semmi ~ 1 év alatt...
Persze még a névleges 600K-s limiten belül van, de ha így megy, akkor pár év alatt túllépi.
Viszont ezeknél nem lehet úgy firmware szinten állítgatni, mint a WD-knél [link], így Windows alatt marad a HDS.
-
King Unique
titán
válasz
nonsen5e #44644 üzenetére
Helló!
Tehát egy 1 TB-os HGST Travelstar 5K1000 van benne. Azok nem rosszak, bár híresek az elég intenzív fejparkolásukról, illetve a leállítás / felpörgetés értékük sem elhanyagolható. Plusz egyeseknél még "klattyogó" hangjuk is van. Másnál az 500 GB-os fél év alatt ennyit termelt [link]. Persze motorleállítás tekintetében az új 2,5" WD Blue modellek a rekorderek...[link].
Ha azt nézzük, hogy a HDD-s (WD5000BPVT) laptopomban 402 nap üzemidővel (több év alatt) van 5372 indulás / leállás a HDS szerint, akkor nálad 1 évre a 7288 db nyilván kicsit sok. Meg gondolom a fejparkolás értéke sem lehet kevés. Bár utóbbival én annyira nem szoktam foglalkozni, mert úgyis 600.000 a gyári limit. Viszont a sok indulás / leállás terheli meg leginkább a mechanikát. Igaz, abból is azért kibírnak X ezret / tízezret. De, ha rövid idő alatt nagyon megszaporodna, akkor esetleg be lehet állítani az előbbi programban a lemezek leállásának akadályozását. Ahol a mezőbe nyilván az adott lemez sorszámát kell beírni, ami lehet pl. 0 / 1 stb.
Valamint lehet akár az APM-et is maximumra állítani, de az csak a program regisztrált verziójában működik, mármint az automatikus alkalmazás. Illetve nem feltétlen kell megpiszkálni, egyes típusoknál akár még + melegedést is okozhat, mivel a 254-es szint elvileg a fejparkolást is tiltja. Elég lehet a leállítás akadályozása, ami az ingyenes verzióban is használható. -
King Unique
titán
válasz
csadi0011 #44641 üzenetére
Szóval indexelési hibák. Meg kell nézni, hogy a benne lévő fájlok esetleg megvannak-e máshol is (megfelelő állapotban) a lemezen. Annak függvényében érdemes visszaállítani / törölni.
Én mondjuk eleve menet közben szoktam csatlakoztatni / leválasztani a külső HDD-ket Linux és Windows alatt is egyaránt. Eddig nem is volt miatta problémám, illetve így megspórolom a felesleges felpörgetéseket és leállításokat. Valamint, ha folyamatosan rá van dugva, akkor az egyes gépeknél okozhat bootolási problémákat, amire már többen is panaszkodtak.
-
King Unique
titán
válasz
liksoft #44638 üzenetére
Igen, utaltam is rá, hogy csak óvatosan a használatával. Minden ilyen komolyabb művelet előtt nyilván célszerű az adatmentés, viszont eléggé időigényes. A parancssoros megoldás is benne volt a linkben és lehet valóban eredményesebb. Bár nálam eddig a grafikus sem okozott problémát külső merevlemeznél, de ez csak saját példa. Mindenesetre köszönöm a kiegészítést!
(#44639) csadi0011: a screenshotok alapján valami nagyon el lehetett csesződve rajta...hogy a fájlkezelő 0 bájtosnak mutatja, olyat inkább USB-chip & firmware + OS inkompatibilitásnál láttam. De nálad mint kiderült, nem ez volt a gond.
A CHKDSK futása alatt azért ennél több dolgot ír ki, pont a bemásolt rész felett azt is, hogy volt-e probléma. Bár szektorhibát nem jelez. Illetve utólag az eseménynaplóban (Windows-naplók—►
Alkalmazás) is megtekinthető a log. A simachkdsk E:
az hamar lefut, de az csak read-only. A fix + recover—►
chkdsk /f /r E:
viszont sokáig eltart, akár órákig is.A ".Trash-1000" és "found.000" szerintem a Linux miatt van, mert ha azon is használom, akkor mutat Windows alatt nálam is ilyeneket. Amúgy le szoktad mindkét - Windows | Linux - rendszeren normálisan választani? Mert ennek hiánya is szokott érdekes problémákat okozni. Illetve Linux alatt terminálból még az udisks2 is használható erre a célra. Ha pl.
sdc1
a külső meghajtó, akkor az alábbiakat kell bepötyögni.udisksctl unmount -b /dev/sdc1
udisksctl power-off -b /dev/sdcSőt, gyorsbillentyűt is lehet hozzárendelni és egyszerre akár több meghajtóra is megadni a parancsot. Így leválasztani pedig baromi kényelmes.
Lehet nem ártott volna előtte egy teljes adatmentés, de ha minden fájl megvan és olvasható, akkor ok. Örülök, hogy végül sikerült megoldani.
-
King Unique
titán
válasz
King Unique #44636 üzenetére
Windows alatt esetleg még a CHKDSK futtatását is meg lehet próbálni, ha van a külső meghajtónak betűjele. Használata: [link], [link].
Persze vigyázni kell vele, mert van, hogy képes elbarmolni ezt-azt [link]! Viszont ugyanakkor más esetekben külső meghajtóknál is megoldhat rejtélyes hibákat: [link], [link].
-
King Unique
titán
válasz
csadi0011 #44634 üzenetére
Üdv!
Azt az eszközkezelős "beolvasást" hagyhatod. Nálam még a helyi lemezt sem olvassa be magától a Windows és amúgy is általában hülyeségeket írogat a szabad / foglalt területre. USB-csatlakozásnál meg aztán főleg...
Azért néhány fontos infó lemaradt, amit jó lenne tudni:
• Maga a HDD felpörög rendesen, USB kábel, tápellátás ok? (vsz igen)
• Windows lemezkezelő most milyen partíciót mutat?
• A HDS (saját programja) mit mutat a meghajtó állapotára?
• Volt valami extrém előzmény (pl. leejtés), ezeket be szoktad tartani?Fentebb volt mostanában több eset is ezen Samsung modellel [link]. Persze aztán ki tudja, hogyan használják egyesek, mert másoknál meg probléma nélkül működik. Igaz, a selejt sincs kizárva és a tervezett elavulás is közrejátszhat.
Ha a fentebb említettek függvényében a HDD állapota ok, az USB kábel sem rossz és több gépen / Windows / USB-port alatt is ezt produkálja, viszont Linux alatt teljesen ok, akkor nehéz eset. De, ha pl. RAW lett a partíció rajta, akkor a Windows azért nem tudja rendesen kezelni, a Linux pedig képes akár azt is. Valamint, mivel ezeknél HDD-re integrált USB-aljzat van, így nem lehet a merevlemezt másik külső házba / gépbe sem áttenni. Windows alatt hirtelen csak az eszközillesztő eltávolítása jut eszembe, majd restart és a következő csatlakoztatáskor automatikusan újratelepíti azt. Továbbá, főleg RAW partíció esetén egy Windows alóli újrapartícionálás ezen hsz 3. pontja alapján. Persze utóbbi művelet előtt Ubuntun az adatokat le kell menteni másik meghajtóra! -
King Unique
titán
válasz
Doky586 #44630 üzenetére
Én még a korábbit olvastam, ahol 1,39x volt írva, ha jól emlékszem. Az is igaz, mert pl. a HDS annyit mutat egy 1,5 TB-os HDD-re. De ő valószínűleg Windows fájlkezelőben nézte, ahol 1,36 TB és az ok.
De mindegy, gondolom ez is amolyan poénos hsz akart lenni, csak nekem később esett le.
-
King Unique
titán
válasz
qwertly #44624 üzenetére
Ha az adatok le vannak mentve és már garancia sincs rajta, akkor valóban kb. oda való. Bár nem feltétlen kéne kukába dobni, mert gondolom veszélyes hulladéknak minősül. Jó lesz alkatrésznek, illetve írta valaki, hogy akár donornak is le lehet adni az ilyet. Vagy, ha nem láttál még 2,5" HDD-t belülről, akkor itt a lehetőség.
-
King Unique
titán
válasz
qwertly #44619 üzenetére
Ha ennyire nehézkes a felismerése és nem az USB kábel / port miatt van, akkor valóban esélyes a HDD, illetve maga a rack hibája. Azzal pedig nem nagyon tudsz otthon mit kezdeni, bár akadnak a neten leírások, videók hasonló esetekre. Viszont ezeket csak saját felelősségre érdemes próbálgatni, illetve akkor van értelme, ha nem maga a HDD krepált be. Amúgy meg jobb inkább szakemberre bízni. De, ha van mentés mindenről, akkor nyilván nem érdemes szórakozni vele és utóbbi sem szükséges.
HDD-re integrált USB aljzat eleve csak a 2,5" típusoknál van és leginkább azon gyártók termékeinél, akik belső merevlemezt is készítenek. De azért akad még más gyártóknál is, viszont nem az összes, hanem csak egy adott modell, vagy annak is csak adott tárkapacitású verziója. Viszont pl. a Seagate mobil külső merevlemezeiben rendszerint hagyományos SATA HDD + külön SATA - USB adapter van, illetve aszem a HGST-nél is.
És igen, a legtöbb hordozható WD is integrált, legalábbis ezek biztosan. De azért akadnak kivételek is: Pro | Studio | Wireless. -
King Unique
titán
Ha a boltban is kipróbálták és ott sem működött, akkor megint érdekes, hogy mi alapján állították azt, amit...? Mert, ha pl. fel sem pörgött a fejtapadás miatt, akkor márpedig nem fog csak úgy másik gépen sem hirtelen megjavulni. Persze ilyenkor madárnak nézik a vásárlót, a többit meg már le sem írom...
(#44614) skyli: megdobja az elején a puffer, de utána már beáll a tényleges sebességre. Meg gondolom MB/s akart lenni inkább.
-
King Unique
titán
válasz
junior11 #44609 üzenetére
OK, az a lényeg, hogy az megvan.
Ha beadja a kulcsot, akkor már legalább nem kell az adatmentés miatt parázni.(#44607) qwertly: először is azt jó lenne megnézni, hogy pl. az USB kábel, csatlakozó-aljzat illeszkedése, tápellátás stb. rendben vannak-e? Illetve, ha PC, akkor a hátlapi USB-portokban is érdemes kipróbálni, mert az előlapiak produkálhatnak érdekes hibákat. Illetve, amikor felismeri a gép, nem ártana ránézni a HDD állapotára HDS programmal. Valamint az sem mellékes, hogy volt-e valami extrém előzménye a dolognak? Mert, ha pl. leesett, akkor nem meglepő, ha nem akarja felismerni a rendszer.
Továbbá, ha a Windows ilyen nehézkesen ismeri fel, akkor esetleg egy live Linux alól is rá lehet nézni. De nem garantált ott sem a siker, főleg ha a HDD állapota kritikus, vagy a külső rack felől szállt el valami. Utóbbi eseteknél + ha fontosak az adatok, akkor eleve adatmentő szakemberhez kéne elvinni. -
King Unique
titán
-
King Unique
titán
Üdv!
Nemrég volt egy hasonló eset, ott a letapadt olvasófej okozta a problémát. Halkan "pityetni / csipogni" akkor is szokott, ha nem tud felpörögni pl. az elégtelen USB tápellátás miatt. Ha a tied sem pörög fel és nem utóbbi okozza a problémát, akkor esélyes, hogy letapadt. Az pedig szívás...
A Samsungot a Seagate már korábban felvásárolta. Garanciális ügyekben tehát utóbbinál lehet érdeklődni, de elsődlegesen eleve a vásárlás helyén, az adott boltnál célszerű. Az viszont evidens, hogy egy ilyen terméknek, ha valaki otthon felnyitja a burkolatát, illetve szétszedi, akkor ugrik a garancia. Ha csak erre utaló nyomok vannak, akkor is már problémázhatnak miatta. Amúgy meg totál felesleges volt, mert ezeknél eleve integrált USB aljzat van, így a HDD-t nem lehet másik külső ház / gép SATA portjára csatlakoztatni.
Adatmentő szakemberhez kell elvinni, ha fontosak a rajta lévő adatok + Adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez topik. Ha az adatok nem fontosak, akkor garanciális csere híján nem érdemes javíttatni, mert többe kerülne, mint amennyiért egy újat vennél.
-
King Unique
titán
válasz
junior11 #44584 üzenetére
A S.M.A.R.T. alapján egyértelműen látszik, hogy vannak rajta hibák. Illetve lehet a külső rack terén sem ok minden (USB kábel, csatlakozás, tápegység stb.), de utóbbi úgy derülne ki, ha kivennéd belőle a HDD-t és SATA-n néznéd meg az állapotát. De ott meg a hardveres titkosítás okozhat problémát. Ha most jól működik, akkor addig kéne lementeni az adatokat róla, amíg lehet.
ST1000LM024 merevlemezem nekem is van, de annál az attribútum értéke = 0. A HDS oda is írja szöveges magyarázatban, hogy mi okozhatja a hibát.
-
King Unique
titán
válasz
junior11 #44582 üzenetére
A korábbiak alapján sejthető volt, hogy idővel romlani fog az állapota és a benne lévő HDD sem éppen a megbízhatóságáról híres... Ha nincs rajta semmi fontos adat, akkor nem érdemes vele vesződni. Ha van, az cikis...viszont már korábban is mondtam, hogy mentsél le róla mindent, mert így nem egy életbiztosítás ez a drive. Adatmentő szakemberhez kellene elvinni, ő inkább tudna vele mit kezdeni. Ha nem akarod, akkor esetleg rá lehet nézni a szokásos adatmentő programokkal, már ha lefutnak egyáltalán hiba nélkül. Vagy live Linux alól is meg lehetne próbálni hozzáférni a tartalmához. A blogomban találsz egy friss cikket a használatához. De nagyon nem érdemes nyúzni, mert vsz még problémásabb lesz!
A HDD-t akár ki lehetne venni belőle és SATA-ra kötni, viszont ez az a típus, ha jól tudom, amelyiknél hardveres titkosítás van. Tehát ez megint bekavarhat.Amúgy van neki saját tesztprogramja is [link], illetve, ha korábbi modell, akkor a SmartWare-ben is benne van a diagnosztika. De felesleges lefuttatni, mert vsz az is hibát dobna, kifagyna stb.
-
King Unique
titán
válasz
hoge87 #44546 üzenetére
Szia!
Gondolom Windows alatt használtad. Normál esetben magától csak úgy nem lesz RAW, bár a Windows eléggé érzékeny a fájlrendszer hibákra. Nekem az egyik 2,5" külső vinyóm rá volt a dugva a laptopra, majd a gépet alvóba tettem. Ébresztés után már RAW volt, holott ennek elvileg nem szabadna ilyet okoznia... Szóval sose lehet tudni.
De amúgy az is okozhat ilyen problémát, ha nincs megfelelően leválasztva [link].
Először a merevlemez állapotát lenne érdemes lecsekkolni HDS programmal. Továbbá, ha van rajta valami fontos adat, akkor Innen az I./b. opciót javasolnám. Ha nincs, akkor ezen leírás 3. pontját.
Továbbá, ha nem lehet újrapartícionálni + maga a HDD is szektorhibás, akkor indokolt igazán a csere. Persze, mivel garanciális, eleve élhetsz a lehetőséggel és kérhetsz újat is, ha már amúgy is azt javasolják. -
King Unique
titán
Itt első körben érdemes lenne ránézni a merevlemez állapotára is, pl. a HDS programmal. Ha nincsenek rajta szektorhibák, illetve adatátviteli hibák sem, akkor valószínű, hogy a külső rack a ludas. Illetve az sem feltétlen hibás, csak vsz a rajta lévő firmware + Win10 működése nem a legtökéletesebb. Nekem hasonló esetem volt Win8.1 alatt [link]. Másik külső ház = | másik USB chip és / vagy másik firmware | esetén nyilván nem jelentkezett a probléma nálam sem.
Tehát továbbra is azt tudom javasolni, hogy a hiba konkrét megállapításához jó lenne azon a gépen egy másik OS (pl. live Linux) alatt is kipróbálni a másolást. Valamint megpróbálható akár a firmware frissítés is, ha már a gyártó hivatalosan biztosítja hozzá [link]. Ha a firmware update sem oldja meg, akkor lehet hozzá másik külső házat is venni. Utóbbiak felől a fentebb javasolt topikban tudsz érdeklődni.
-
King Unique
titán
Igen, ez esetben vsz az adott laptop / OS körül keresendő a probléma. Ezért célszerű az elején több helyütt kipróbálni, hogy ki lehessen zárni ezt-azt. Gondolom USB 3.0 porton használod, így az elégtelen USB tápellátás nem lehet gond és vsz a kábel sem hibás, ha máshol jól működik. Amúgy a sebesség ingadozhat másolásnál és eleve függ attól is, hogy mennyire van telemásolva a forrás, illetve a célmeghajtó.
Az OS hibáját pedig nyilván úgy lehetne legegyszerűbben kizárni, ha azon a gépen egy másik rendszer alatt is leteszteled a másolást. Ha nincs rajta másik oprendszer, akkor pendrive-ról be kell bootolni egy live Linuxot, pl. azt, amit fentebb is ajánlottam. Kiírni a Rufus-azal célszerű rá a gép boot módjának megfelelő opciót választva [link].Amúgy a Win10 még itt-ott kicsit bugos és nem lenne meglepő, ha az okozná a problémát. Ez esetben pedig lehet csak a firmware frissítés / új Win10 build / másik külső rack oldaná meg. Bár ~ július végén megjelenik az új Redstone build és abban vsz sok hibajavítás és egyéb fejlesztés fog helyet kapni. Amúgy most milyen verzió van a gépen? Nyitsz egy parancssort és beírod, hogy winver. Jelenleg a normál kiadások (nem insider preview) közt a 10586.318 a legfrissebb.
-
King Unique
titán
Üdv!
Ennek több oka is lehet. Most nem akarom nagyon szaporítani a szót, de kb. ezeket lehetne megnézni. Igaz, nem pont ez a hibajelenség, de többé-kevésbé ennél is használhatók az ott felsoroltak. Illetve még a meghajtó saját tulajdonba vétele jutna eszembe.
Esetleg a diskpart törlés és újrapartícionálás, de ha vannak rajta fontos adatok, akkor viszont ez felejtős.A gyártói oldal szerint JMicron JMS566 chip van benne, ami általában jó szokott lenni. Viszont lehet Win10 alatt még nem annyira kiforrott a működése és amúgy azon a gépen pl. egy Win7 / live Linux alatt teljesen jól működne. Ha a fentebb említettek nem oldják meg a problémát, akkor akár a firmware frissítését is meg lehet próbálni, mert az is van hozzá [link]. De az már egy komolyabb művelet és előtte mindenképpen érdeklődj a fentebb linkelt topikban!
-
King Unique
titán
Igen, ez alapján már egyértelmű, hogy ez gyári hibás = kuka, vagyis esetedben garanciális csere.
Pár eset alapján valóban nem feltétlen kell végleg leírni az adott sorozatot / gyártót, mert ez ugyanúgy a többinél is előfordulhat. Bár aki megszívja párszor, annál utána nyilván érthető, ha szkeptikus. -
King Unique
titán
-
King Unique
titán
Értem, akkor egyértelmű a garis csere.
Gyengébben sikerült / gyárilag selejtes eleve előfordulhat minden gyártónál, így 1-2 rossz tapasztalat alapján még nem feltétlen kell végleg leminősíteni az adott sorozatot / gyártót. Na meg az is számíthat, hol veszi az ember, mert ugye itthon is szoktak lenni érdekes esetek... -
King Unique
titán
Ha nem másodkézből vetted valakitől, hanem vadiúj, partícionálatlan gyári HDD, akkor nehéz elképzelni, hogy vírusos legyen. Ha az AV nem fals riasztást adott, akkor max. az jut eszembe, hogy a gépeden mászott rá valami vírus. Vagy esetleg egy korábban már másik vevő által visszavitt termékről van szó, amit újracsomagoltak. Mert itthon akár utóbbira is akad példa...
-
King Unique
titán
válasz
Ghost84 #44465 üzenetére
Ha még csak egy eszközzel csinálná, akkor rá lehetne fogni arra, illetve a fentebb linkelt c. pontra. Esetleg lehetne rajta firmware-t frissíteni. Bár előtte azért nem árt a többit is csekkolni. De, ha többfélével is, akkor ott már komolyabb a probléma. Hátlapi USB 3.0 portban kéne kipróbálni, illetve USB 2.0-ban. Lehet csak 3.0 specifikus a dolog. Illetve ki tudja a Win7-ben is mi van összekuszálódva... az OS felőli hibát egy másik rendszer (pl. live Linux) alatti próbával lehetne megállapítani.
-
King Unique
titán
válasz
Ghost84 #44463 üzenetére
OK, de mondjuk pont fontos lett volna az OS is, mert Win7 esetén az USB 3.0 driver frissítése / újratelepítése is megoldhat bizonyos problémákat. Illetve eszközöknél eleve a pontos típus kell, mert pl. van többféle USB3-as 3,5" Sharkoon ház. Továbbra is azokat tudom javasolni, amiket fentebb.
(#44462) crazyzozy: a TV és hasonló eszközökön általában Linux alapú rendszerek futnak. Ha tehát megformázta az USB-eszközt, akkor valószínűleg valamilyen Ext fájlrendszerre. Azt a Windows alapból nem kezeli, max. külső driverek feltelepítése után: Ext2Fsd | Paragon ExtFS.
Viszont attól még a BIOS-nak fel kéne ismernie és lemezkezelőben is meg kéne jelenítenie a Windowsnak az Ext partíciót. Igaz, ott nem lehet vele semmit sem kezdeni. Mondanám, hogy diskpart segítségével töröld a lemezt, majd partícionáld újra, de ha az sem ismeri fel, akkor passz...akkor valószínűleg egyéb programok sem fogják. Esetleg egy live Linux alól is rá lehetne nézni, illetve nem ártana a külső meghajtó pontos típusa. Ha pl. 2,5", akkor egyáltalán felpörög rendesen, tápellátás ok, elő / hátlapi USB-portba van-e csatlakoztatva? -
King Unique
titán
válasz
Nova91 #44445 üzenetére
Üdv!
HDS-ben hivatalosan a 0% kondíció a garanciális csere szintje. Viszont mire ezt eléri, arra már általában kuka a meghajtó... Azt meg boltja is válogatja, hogy hol és mit fogadnak el ilyen ügyekben. Illetve általában a gyári tesztprogramok minősítései a mérvadók.
Ha pl. My Passport sorozat, akkor azokhoz mellékelnek egy rakás szoftvert, amikben van diagnosztikai rész is [link]. Ha azok tesztjei is hibát dobnak (+ a HDS), akkor arra már úgy-ahogy lehet hivatkozni. Amúgy az előbb linkelt esetnél a fórumtársnál aszem az elégtelen USB-tápellátás, vagy a gép alaplapjának / tápegységének a hibája okozta a problémát. Szóval nem árt erre is odafigyelni, mert ha alapból nem stimmel valami ilyen téren, akkor hiába cserélik ki egy újra, az is tönkremehet.
-
King Unique
titán
Na igen... ezeknek a profi adatmentő szoftvereknek a hátránya, hogy a legtöbb fizetős [link]. Némelyik enged 1-2 GB-ot lementeni, de a GDB csak a keresést / lemezkép készítését csinálja meg ingyen. Illetve akad pár teljesen free program is, de a fizetősek nyilván jobbak. Illetve érdemes a linkelt topikba is néha benézni, mert eddig a legtöbbnek volt ingyenes promója.
A Red kapcsán a S.M.A.R.T. nem mutat semmilyen hibát, így ha van is valami gond vele, az max. egy tesztelés után derülne ki. Ahogy nézem 4.50-es a HDS, viszont nem árt mindig a legfrissebb verziót használni, mert a régebbiek kijelzései néha pontatlanok lehetnek. Illetve a kábeleket és egyebeket is nem árt átnézni (akár cserélni), mert adott esetben azok is okozhatnak problémát.
-
King Unique
titán
Az akkor integrált USB-s, ami ez esetben problémásabb és, ha letapadt az olvasófej, akkor az otthoni szerelés kilőve... marad tehát az adatmentő szakember.
Illetve a jövőben majd nem ártana jobban odafigyelni a csatlakozónak az USB aljzatban való stabilabb illeszkedésére. Valamint, ha csak USB 2.0 portok vannak a laptopon, akkor egy 2,5" külső HDD-hez hivatalosan USB Y kábel javasolt a stabil tápellátás érdekében. -
King Unique
titán
Üdv!
Azt azért jó lenne ám tudni, hogy fizikálisan milyen méretű külső meghajtóról van szó, mert egyébként 2,5" | 3,5" kivitelben is van 1,5 TB-os?? Már csak azért is, mert ha 2,5", akkor az integrált USB aljzatos és emiatt nincs is értelme otthon szétszedni... 3,5" esetben még szétszedhető és áttehető belelő a HDD egy másik külső házba / gépbe (SATA). Illetve az USB csatlakozó + aljzat nem megfelelő illeszkedése is okozhat gondokat és érdemes lenne másik kábellel is kipróbálni.
Ha felpörög benne a merevlemez és az OS érzékeli az eszközt (eszközkezelő, lemezkezelő), csak nem jelenik meg pl. fájlkezelőben, akkor meg lehet próbálni a fentebb pont nemrég tárgyalt adatmentési és helyreállítási módokat. De természetesen egy HDS-el érdemes ránézni előtte a lemez állapotára, mert ha nagyon kritikus, akkor nem feltétlen érdemes otthon nyúzni.
Ha fura hangokat ad ki és / vagy nem pörög fel rendesen, az OS sem érzékeli, akkor célszerű adatmentő szakemberhez elvinni. Ez ügyben Adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez topikban (is) érdemes érdeklődni. -
King Unique
titán
válasz
batagy #44406 üzenetére
Helló!
Az USB chip és Linux kernel esetében én nem néztem dmesg és egyéb adatokat, de a 3.16.x alatt nem tapasztaltam különösebb hibát. De attól még nyilván elhiszem, amit állítasz, illetve amit a linkelt oldalon írnak. Nekem most jelenleg javarészt ASM1053 / ASM1153 chipes cuccaim vannak. Előbbire az említett firmware valóban elég régi és már az is okozhat gondokat. Egyik, előbbi vezérlős külső házamnál 121026916200 firmware volt, ami Win8.1 alatt adatátviteli hibákat produkált. De csak ott és Win7/10, valamint Linux esetén ok volt. Miután frissítettem, már 8.1 alatt is rendesen működött.
Azért a chkdsk futtatásához hozzá kell tenni, hogy bizonyos esetekben valóban megoldja a problémákat, de máskor képes elbarmolni is ezt-azt [link]. Illetve, ha NTFS fájlrendszert akarunk használni, akkor célszerű Windows alól formázni, illetve partícionálni. Ha pedig probléma van a fájlrendszerrel, akkor adatmentés után célszerű diskpart segítségével legyalulni a lemezt, majd tisztán újrapartícionálni. Illetve, ha van rá lehetőség, akkor a különféle helyreállítási műveleteket is elsősorban Windows alól ajánlott elvégezni, mivel a Linux alóli megoldások nem biztos, hogy NTFS-nél mindig eredményesek lesznek. Továbbá Ext4 fájlrendszer esetén pedig egyértelműen Linux alól érdemes létrehozni a partíciókat, mert azt korábban említettem, hogy a Windowsra való külső partícionáló programok általában xarul csinálják meg.
-
King Unique
titán
válasz
batagy #44403 üzenetére
Helló!
"Ezért Asmedia chipes USB3-at nem célszerű használni a másolás során, legalábbis, ha a kernel 3.17-nél régebbi."
Én a korábbi, pl. =< 17.2 Linux Mint verziókban nem tapasztaltam ilyet, pedig a 17.2-esben is csak 3.16-os kernel van. Illetve jó lenne tudni, hogy milyen ASMedia chip, milyen firmware stb.? Tehát szerintem nem feltétlenül lehet ezt általánosítani.
Illetve az lett volna még fontos infó, hogy pl. a Windows lemezkezelő mit mutatott a korrupt partícióra? Ha például "Nem lefoglalt / RAW" partíció van a lemezen, akkor általában a szokásos adatmentő programokat (is) lehet használni: pl. GDB | EaseUS | iCare | Recuva | TestDisk / PhotoRec.
Lemezképet tud a GDB, illetve a HDD Raw Copy Tool is készíteni. Amúgy, ha RAW partíció van, akkor Windows alatt a "normál" CheckDisk nem használható. Ha megvolt az adatmentés pl. a fenti programokkal, vagy az általad említett módon, akkor Windows alatt célszerű diskpart segítségével törölni a RAW partíciót, majd azután a lemezkezelőben újrapartícionálni.Jó ötletek és programok vannak felsorolva. Ez főleg akkor jöhet jól, ha valaki nem akar Windows alatt fizetős adatmentő programokat használni. Köszönjük a hasznos infókat!
Én használom alkalmaként az Ext2Fsd és Paragon ExtFS szoftvereket. Előbbi korábbi verziója Windows 10 (TH2 10586 build) alatt bugos volt, de az új verziókban már javították a hibát. Nálam mindkettő megfelelően működik. Ami hiányosság, hogy nem kezelnek LVM-et, illetve utóbbi csak olvasni tudja hivatalosan. Ha teljes LVM kezelés kell, akkor az ExtFS for Windows Professional ezt is tudja, viszont fizetős.
Linux alatt formáztam Ext4-re a (külső) merevlemezeket, majd Windows alatt az előbbi programokkal csatoltam fel a partíciókat. Végeztem olvasás / írás teszteket, illetve fájlokat másoltam (írás) rá. A tesztek hiba nélkül lefutottak, valamint mindkét OS alatt gond nélkül megnyithatók voltak a fájlok. Illetve felcsatolhatók voltak probléma nélkül a helyi lemezen lévő Ext4 partíciók (Linux) is.
Az Ext2Fsd esetén fel kell csatolni először a partíciókat a program beállítófelületén: [link], [link]. De amúgy megjegyzi a beállításokat és az automatikus csatolás is megoldható. A Paragon szoftvere pedig azt hiszem automatikusan felcsatolja az Ext partíciókat [link]. -
King Unique
titán
válasz
Falcon001 #44400 üzenetére
Üdv!
Jól mondja a fórumtárs: akár PC, akár TV, mindenhol szabályosan kell leválasztani, ha utána nem akarsz problémákat. Ez nem egy pendrive, hogy csak úgy kirántjuk, illetve még azoknál is okozhat gondokat. Illetve külső HDD-nél PC-n alapból ajánlott a hátlapi USB portokat használni, mert az előlapi portoknál előfordulhatnak problémák.
Továbbá érdemes ránézni a meghajtó állapotára HDS programmal. Ha szektorhibás a lemez, akkor Windows alatt hajlamos ilyenkor kifagyni. A TV-ken általában Linux alapú rendszerek futnak, amik esetleg ezt jobban tolerálják. Valamint, ha TV-n felveszel rá, akkor némelyik típus ilyenkor linuxos fájlrendszerre formázza. Viszont a Windows alapból nem képes kezelni az Ext2/3/4 fájlrendszereket, maximum csak külső driverek feltelepítése után: Ext2Fsd | Paragon ExtFS. Tehát, ha Ext lett, akkor az lemezkezelőben kifogástalan elsődleges partíciónak látszik, viszont nem lehet vele semmit csinálni... Ilyenkor csak külső partícionáló programok (pl. AOMEI) képesek törölni és újraformázni, vagy parancssorban a diskpart.
Aztán, ha van a TV-n, akkor ajánlott a megnövelt áramerősségű USB portokat használni 2,5" külső HDD-hez: [link], [link]. Máskülönben az elégtelen USB tápellátás is okozhat gondokat. -
King Unique
titán
válasz
MájMekk #44385 üzenetére
Most nézem csak, hogy a jó kis Green és ráadásul elég friss, mindössze 5 nap működési idő...
Amúgy ennyire azért ez a sorozat sem feltétlen xar, hogy mindegyik ilyen hamar beadja a kulcsot. Az is lehet, hogy pl. egy selejtes darabot fogtál ki, vagy más miatt krepált be. Nem tudom mikor / hol vetted, de ha még garis, akkor vissza lehetne vinni cseréltetni. Ha régebbről maradt meg, akkor kb. kuka... -
King Unique
titán
válasz
MájMekk #44380 üzenetére
Szerintem a korábbi hsz és a screenshotok alapján eléggé egyértelmű, hogy ez a merevlemez lassan kuka lesz és nem érdemes rá OS-t / fontos adatokat tenni. Max. valami "egyéb" célra el lehet vele játszadozni, amíg végleg meg nem nyekken.
Persze, ha nagyon ráérsz, akkor lehet X órát kínlódni HDS tesztekkel , vagy az alábbi programtól várni a megváltást. -
King Unique
titán
válasz
tpeter77 #44378 üzenetére
Üdv!
Először is nem formázta, hanem inicializálta, vagy máshogy nevezve ilyen partíciós táblát rakott rá. Ez most milyen HDD, operációs rendszer fut róla (milyen), vagy csak + plusz adattár a gépben (SATA)? Előbbinél a Legacy / UEFI boot alapból meghatározza az MBR / GPT partícióstílust. Utóbbinál elvileg használható mindkettő, de adattár célra a GPT-nek nyilván 2 TB felett van igazán értelme, illetve akkor kötelező is.
Az nem derült ki, hogy pontosan mit csináltak vele - ahogy más fontos dolgok sem - , de azért jó lenne megnézni Windowsban egy eszközkezelőt, lemezkezelőt, hogy ott látszódik-e a lemez? Mert nyilván nem is a fájlkezelő mérvadó ilyen téren... Lemezkezelőben jó esetben lehet csak meghajtóbetűjel hozzárendelése szükséges, de ha "Nem lefoglalt / RAW", vagy egyéb ismeretlen partíciónak mutatja, akkor az szívás... Olyankor jöhetnek az alábbi programok [link]. Esetleg, ha felismeri, akkor egy HDS-el is érdemes ránézni a lemez állapotára.
Ha sikerül a helyreállítás / adatmentés, akkor utána innen a 3. számú megoldás kell. De külső - AOMEI, MiniTool - partícionáló programok közvetlenül át tudják konvertálni MBR-re adatvesztés nélkül is.Problémásabb esetben Adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez topikban célszerű érdeklődni.
-
King Unique
titán
válasz
Hurkafej #44363 üzenetére
Üdv!
A Windows lemezkezelője eleve nem is enged USB HDD-ből dinamikus lemezt csinálni, szóval nem meglepő, ha nem ismeri fel a rendszer.
A.) Tedd vissza a gépbe és mentsd le róla az adatokat máshova! Majd utána töröld le diskpart segítségével a lemezt. Ha tartósan USB-n lesz használva, akkor utána a külső házban érdemes újrapartícionálni alaplemezzé a HDD-t és nem a gépben SATA-n. De akár lehet a külső házban is csinálni a diskpart törlést, ha felismeri parancssorban. Az MBR | GPT inicializáláshoz egy kis adalék: [link].
B.) Ha az adatokat nem lehetséges lementeni és mindenképpen USB-n akarod használni, akkor elvileg külső - AOMEI DDC / EaseUS / MiniTool - programok át tudják konvertálni adatvesztés nélkül alaplemezzé. Legalábbis a fizetős verzióik minden bizonnyal, de az ingyenes és demó változatoknál már kérdéses, de egy próbát megérhet. Persze ebben az esetben is biztos, ami biztos alapon, lehet nem ártana előtte egy adatmentés!
Továbbá itt van még egy jó leírás hozzá: How to Convert a Dynamic Disk to a Basic Disk
-
King Unique
titán
válasz
adika4444 #44357 üzenetére
Üdv!
Ha a HDD állapota ok HDS szerint és másik gépben törölhető + újrapartícionálható, akkor inkább a külső házzal lehet probléma. Illetve több esetben valóban megoldás lehet az eszközillesztő újratelepítése. Ezt meg lehet oldani az eszközkezelőből manuálisan eltávolítva is, de szerintem vannak egyszerűbb és elegánsabb megoldások erre. Windows 7 alatt, ha a HotSwap programmal választod le, akkor az leszedi az eszközillesztőt is. Windows 8.1/10 alatt már nem működik, de ott meg legegyszerűbb a gépházban eltávolítani, ami ugyanezt csinálja [link].
-
King Unique
titán
válasz
adika4444 #44353 üzenetére
Hi,
Mit mond az állapotáról a HDS, le volt rendesen választva?
Ha probléma van a fájlrendszerrel, akkor pl. a Linux van, hogy csak read-only módban engedi felcsatolni a partíciót. Windowst komolyabb hibáknál jellemzően kifagyasztja. Illetve, ha egy meghajtón nem enged semmilyen fájlműveletet a Windows, csak olvasást, akkor lehet saját tulajdonba kell venni: [link], [link], [link].
Aztán, ha semmi nem segít, nem szektorhibás a lemez, jogosultságok rendben, akkor lehet csak az újraformázás / újrapartícionálás oldja meg. Utóbbinál meg célszerű előtte diskpart segítségével legyalulni az adott lemezt. Persze ez utóbbit kizárólag csak akkor, ha nincs rajta semmi fontos adat! -
King Unique
titán
válasz
csucsbicep #44289 üzenetére
Hát nem olcsó, az biztos...
Adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez topikban érdeklődj, ahol maga a topikgazda és még pár szaki is ezzel foglalkozik hivatalosan.
-
King Unique
titán
válasz
csucsbicep #44287 üzenetére
Ha a külső HDD állapota megfelelő lenne, akkor az alábbiakat javasolnám [link].
Viszont esetedben, mivel egyre több lesz rajta a szektorhiba, tovább csökken a kondíció és még esett is egyet, így nem igazán ajánlott tovább nyúzni otthon.Ha valóban fontosak azok az adatokat, akkor lehet, hogy el kell vinni adatmentő szakemberhez.
(#44285) AtHoS: az jutott még eszembe, hogy esetleg a Sharkoon ügyfélszolgálatát is meg lehetne kérdezni (e-mail), hátha van rá ötletük. A két nagy német gyártó (+ RaidSonic) általában normálisan áll hozzá az ilyenhez és szoktak válaszolni. Volt, akinek küldtek firmware-t is.
-
King Unique
titán
Azért a SATA - USB kapcsolatnál lehetnek furcsaságok és nem mindegyik külső ház / dokkoló / átalakító adapter problémamentes ilyen téren. Illetve van amikor egy firmware frissítés megoldja a gondokat, de a gyártó oldalán nem nagyon találni egyikhez sem [link]. Illetve ott kétlemezes típusból csak az USB 3.0 változat van fent [link]. Valamint a JMicron chipek eleve macerásabbak ilyen téren és külső firmware is inkább az ASMedia chipekhez van. Valamint utóbbiaknál kiforrottabb maga a frissítés is.
-
King Unique
titán
Szia!
Ezek szerint egy 3,5" Tank. Tehát vsz nem USB tápellátás a probléma.
Meg kéne nézni a Windows eszközkezelőt és lemezkezelőt. Utóbbiban lehet csak meghajtóbetűjel hozzárendelése szükséges. Viszont, ha "Nem lefoglalt / RAW" partíció, akkor szívás... akkor marad az adatmentés. Illetve előtte megfontolandó a fórumtárs javaslata is, mert lehet gépben SATA-n / másik külső házban felismerné a merevlemezt.(#44281) AtHoS: ilyen partíció felismerési problémák a külső ház (USB) és gép (SATA) között inkább 2 TB felett és GPT partcióstílusnál szoktak lenni. Külső ház - külső ház között általában kevésbé, de nem zárható ki ott sem. Ezért szokták javasolni, hogy ha a HDD-t adott USB házban / dokkolóban akarjuk használni, akkor célszerű abba téve inicializálni és partícionálni.
Ha a QuickPort DUO eSATA dokkolóban USB 2.0-án partícionálod, akkor is ez a helyzet? Illetve lehet nem ártana neki egy "tiszta partíciónálás" diskpart törlés után [link].
Valamint egyes vezérlőknél még bekavarhat esetleg az 512 byte / 512 byte vs. 512 byte / 4096 byte logikai / fizikai szektorok trükközése, bár az inkább USB 3.0 és UASP csatlakozású típusoknál jellemzőbb. Linux alatt pl. a 4K fizikai szektor csak UASP drive-oknál működik. -
King Unique
titán
válasz
csucsbicep #44274 üzenetére
Mindenképpen.
Azért manapság egy notebook merevlemez nem olyan drága: 500 GB | 1 TB. Illetve, ha már Seagate, akkor abból is az átcímkézett Samsung Spinpoint M8 sorozat inkább.
Egy bad sectoros vinyót én nem pakolnék rendszer alá és főleg nem tárolnék rajta fontos adatokat. Max. esetleg befognám TV-hez filmet nézni. + Ahogy sejthető volt, az esés után a külső vinyó is kezdi megadni magát... Tehát inkább költsetek most 10-15 ezret egy új merevlemezre, mintsem később kelljen kifizetni ennek a sokszorosát adatmentésre.
-
King Unique
titán
válasz
csucsbicep #44272 üzenetére
Üdv!
Az adatokat mindenképpen le kéne menteni róla egy megfelelő állapotú HDD-re, nehogy úgy járjon, mint a filmben az illető [link].
Aszem ugyanez a gyári Seagate notivinyó volt nekem is a laptopban, aminél pár hónap után lement a kondíció 30-40%-ra és csak termelte tovább a bad sectorokat. Szerencsére kicseréltek WD-re, azóta nincs vele probléma. Kopp-kopp.Na meg ki tudja hogyan volt használva az a laptop, illetve egy külső vinyónak alapból nem tesz jót az esés. Ha látszólag működik is utána rendesen, azért nem árt inkább megelőzni annál is egy mentéssel az adatvesztést. Illetve én egy ilyen leejtett HDD-t nem tennék a gépbe OS alá + fontos adatoknak...
-
King Unique
titán
Hát, ha ott sem, akkor szívás. Ha géppel együtt állítod le, akkor elvileg nem kötelező külön leválasztani, bár én le szoktam Linux és Windows alatt is biztos, ami biztos alapon. Utóbbin az USR-t használom, ami elsőre nem is engedi kikapcsolni a gépet, ha nincsenek leválasztva az USB-s háttértárak. Ha NTFS-re volt formázva, annál a Windows eléggé érzékeny mindenféle hibára és nem ritka dolog, ha RAW-ba teszi... Illetve néha, ha a pendrive-okat Linux alatt csak simán lecsatolom, akkor a Windows utána erővel hibát ír ki és javítani akarja. Ha udisks | udisksctl paranccsal terminálból, akkor nem problémázik. Ezekhez lehet gyorsbillentyűket is csinálni. Én mind2 rendszeren azzal választom le az USB-s meghajtókat, ami baromi kényelmes.
Mondtam, hogy sokáig el fog vele szöszölni, főleg akkor, ha csak USB 2.0-ás.
-
King Unique
titán
Azért mondtam, hogy először Linux alatt nézd meg, mert az lehet látja a teljes tartalmat és onnan lementhető. De, ha van Windows alatt teljes értékű adatmentő programod, akkor az is ok. Az EaseUS jó cucc, azzal már én is mentettem sikeresen.
Elsőre megtalálja a nagyját, de amíg teljesen végigfut egy ekkora meghajtón az valóban eltart X óráig + kb. megint ennyi amíg átmásolja. Tehát készülj fel, ha a mai nap vsz erre fog elmenni!
Amúgy ez a vinyó SATA-n volt a gépbe, vagy USB-n csatlakoztatva? Mert utóbbinál a nem megfelelő leválasztás, ingadozó tápellátás is okozhat kellemetlenségeket.
-
King Unique
titán
Szia!
Tehát nem dual-boot megoldás, hanem 2 külön gépben volt használva (SATA | USB)? Azt nem tudom pontosan mi okozta, de azt igen, hogy Windows alatt nem nagyon fogsz tudni mit kezdeni a RAW partícióval.
Ilyen esetben max adatmentés és utána diskpart módszer marad. De a Linux képes lehet megfelelően kezelni és ha ott hozzáférhető a tartalma, akkor az alatt kéne lementeni. Majd utána valamelyik oprendszerben újrapartícionálni. Bár Linux alatt is elérhető a Windows féle chkdsk megfelelője = fsck. Adatok lementése után egy próbát esetleg megér.
-
King Unique
titán
válasz
holozis_HUN #44264 üzenetére
Semmi gond, volt, aki 2 helyre is betette, nem te voltál az egyetlen... Szerintem azért sem érdemes annyira szaporítani, mert ezek úgyis csak pár napig élnek és utána már nem lehet regisztrálni. Ha valami hosszabb ideig kihasználható akcióról lenne szó, az más volna.
Igen, nagyon hasznos topik és csak ajánlani tudom. -
King Unique
titán
válasz
holozis_HUN #44262 üzenetére
Ezek az ingyenes promók amúgy az azzal foglalkozó topikba valók [link]. Szerintem nem feltétlen muszáj vele minden topikot megszórni (eddig se így volt), de azért köszönjük.
-
King Unique
titán
válasz
lsebestyen #44254 üzenetére
-
King Unique
titán
válasz
elfelejtette #44235 üzenetére
Hivatalosan visszafelé kompatibilis. De leginkább egy SATA3-as alaplapnál és SSD-nél van értelme.
-
King Unique
titán
válasz
elfelejtette #44233 üzenetére
-
King Unique
titán
A GPT és exFAT nyilván kiesik, mert azokat a legtöbb ilyen készülék alapból nem tudja kezelni. Viszont MBR | NTFS alapon ennek működni kéne, és ugye tisztán újra is lett partícionálva. Illetve a külső rack chipjének inkompatibilitása is kizárható, ha SSD-vel simán kezeli. Ez esetben jó volna tudni a HDD és SSD partíciójának paramétereit:
- Partíció típusa (elsődleges | aktív elsődleges | logikai)?
- Milyen szektormérettel lett formázva stb.?Valamint, ha más 2,5" külső merevlemez is gond nélkül megy ugyanabból az USB portból, akkor az se sanszos, hogy alapból nem tudná rendesen meghajtani + felpörög, ahogy mondtad. Bár azért egy SSD-nek nyilván valamivel kevesebb kakaó kell, mint egy HDD-nek. Ezért lehet érdemes lenne megpróbálni a fentebb említett portban (ha van), vagy 2 db port esetén USB Y kábelt használni. Illetve a kábelhosszra is nem árt odafigyelni, mert az se jó, ha túl hosszú.
Az adatlapja alapján vannak olyan modellek, amelyeknél titkosítás van. Ha a tied olyan, akkor lehet, azt nem tudja kezelni a TV. Bár nem hiszem, csak egy tipp volt.Más ötletem nekem nincs, talán majd valaki másnak. Illetve a TV topikjában is célszerű érdeklődni. Amúgy ilyen téren elég hulladékok ezek a cuccok és PC + desktop OS kombó alatt gondolom nincsen semmi probléma...
-
King Unique
titán
válasz
Danybuilding #44218 üzenetére
Üdv!
Egy ilyen kérdésnél nem ártana legalább azt megadni, hogy milyen külső HDD és (gyárilag) milyen fájlrendszerre van formázva? Ugyanis, ha pl. NTFS, akkor azt az OS X alapból csak olvasni tudja, de írni nem. Utóbbihoz külső driverek szükségesek: OS X Fuse + NTFS 3G + Fuse wait | Tuxera NTFS for Mac | Paragon NTFS for Mac.
Ha nem akarsz ezekkel szórakozni és leginkább csak Mac alatt fogod használni, akkor meg formázd újra HFS+J fájlrendszerre. Aztán, ha utólag mégis vinnéd másik gépre, ahol Linux | Windows van, akkor a HFS+ támogatás megoldható azoknál is külső driverekkel. -
King Unique
titán
Mondjuk ezt az MBR | GPT dolgot azért jó lenne lecsekkolni Windows eszközkezelőben / lemezkezelőben. Illetve, ha netán dinamikus lemez, akkor azt adatvesztés nélkül csak fizetős külső partícionáló programok tudják átkonvertálni alaplemezzé. Ha erre nincs mód / nem kellenek róla a cuccok, akkor marad a diskpart módszer [link].
Illetve azt sem ártana tudni, hogy pontosan milyen kompakt külső vinyó, milyen külső ház, milyen TV stb.? Valamint lehet érdemes lenne utóbbi topikjában is érdeklődni. -
King Unique
titán
Üdv!
Lehet áramellátás probléma is, amit fentebb mondanak. Ha 2,5" külső HDD-t kötsz TV-re, akkor javasolt a megnövelt áramerősségű portokat használni [link], [link]. De, ha rendesen felpörög, akkor nem feltétlen ez a probléma.
Jó lenni tudni, hogy az 500 GB-os HGST vinyó előtte hol volt használva, mi volt rajta? Mert, ha OS és UEFI-s gépből lett kivéve, akkor GPT partíció lehet rajta. Azt meg sok TV alapból nem tudja kezelni, csak az MBR-t. Illetve milyen fájlrendszerre van formázva, a másik külső HDD fájlrendszere mi? A TV-k a FAT32-t rendszerint jól kezelik és az újabbak az NTFS-t is. De, ha olyan fájlrendszer van rajta, amit a TV nem kezel, akkor az okozza a problémát. Illetve volt olyan eset, ahol a készülék az elsődleges partíciót kezelte xarul és a logikait jobban. Vagy esetleg, ha aktív elsődleges partíció van rajta, az sem szerencsés.(#44214) kaposznyak: ezek eleve nem TV-s használatra vannak kitalálva, hanem PC, notebook + desktop OS az elsődlegesen támogatott. Így az egyéb eszközökön a tökéletes működés eleve nem garantálható. Bár van az Adata kínálatában direkt TV-hez való modell is: HC500. Ki tudja, mi a gond...? Elégtelen USB tápellátás, kábelhiba, TV nem kezeli jól a benne lévő USB 3.0 chipet stb. Van, amikor célszerű a TV-n firmware-t frissíteni, illetve néhány gyártó ügyfélszolgálata az USB 2.0 típusokat javasolja, mert azok stabilabbak lehetnek ezen eszközökön.
-
King Unique
titán
válasz
terencehIII #44199 üzenetére
Üdv!
Ilyen állapotú merevlemezzel, ennyi szektorhibával jó, hogy nem akar működni és az adatmentő programok is kifagynak. Ha fontos adatok vannak róla, amik kellenek, akkor érdemes szakemberhez elvinni.
-
King Unique
titán
válasz
tamasgal #44165 üzenetére
Milyen Samsung modell pontosan? A régebbieknél általában nem szokott lenni hardveres titkosítás. Olyan viszont előfordul bizonyos esetekben (főleg GPT partíció), hogy a külső házban partícionált lemezt a gép nem ismeri fel SATA-n és ott újra kell partícionálni. Illetve fordítva is igaz lehet. De külső ház - külső ház között általában problémamentesebb a dolog.
-
King Unique
titán
válasz
tamasgal #44160 üzenetére
Szia!
Nekem is van régi Samsung Story Station külső vinyóm, annak is hasonló a belseje. Azokon is volt USB 2.0 Mini-B aljzat, de talán a G3 Station esetén volt problémásabb.
A válasz, hogy igen, át tudod rakni egy 3,5" külső házba / HDD dokkolóba stb.De előbbi a célszerűbb és van külön topikja is van.
-
King Unique
titán
válasz
Cingáriusz #44156 üzenetére
Szia!
Újabb tökéletes példa arra, amikor a GUI-s lemezkezelő nem boldogul vele... Ez a HDD gondolom notebookban volt egy előtelepített operációs rendszerrel és onnan az OEM partíció. Ha utóbbira nincs szükséged, akkor lehet törölni. Innen a 3. számú megoldás kell neked.
Tehát leírom, biztos, ami biztos.
diskpart
list disk
select disk 7
list disk
clean
exitMajd utána lemezkezelőben újrapartícionálod a fenti link alapján. De amúgy megoldható ez a diskpart segítségével is. Ha pl. NTFS fájlrendszert akarsz rá és mondjuk G meghajtóbetűjelet akarsz hozzárendelni, akkor a következőképpen alakul:
diskpart
list disk
select disk 7
list disk
clean
convert mbr
create partition primary
format fs=ntfs quick
list part
select part 1
assign letter=G
exitA list disk parancs másodszor csak a kiválasztott lemez elellenőrzéséhez kell, hogy meggyőződjünk róla biztosan az lett-e kiválasztva. Ilyenkor egy * lesz előtte. De akár el is hagyható és nem kötelező újra beírni. Továbbá a convert mbr se feltétlen kötelező, illetve csak azért írtam MBR-t, mert 500 GB-os lemezhez nem indokolt a GPT. Maximum akkor, ha újra OS-t telepítesz rá UEFI módban. Valamint a formázásnál lehet közvetlenül nevet is adni neki.
format fs=ntfs label="Cingariusz HDD" quick
Amelyik módszer jobban tetszik, használd azt! Sok sikert hozzá!
-
King Unique
titán
-
King Unique
titán
válasz
choco01 #44144 üzenetére
Ha vigyázol rá és a megfelelő USB portban használod, akkor ok. Meghallgattam a feltöltött hangfájlt és ennek tényleg nagyon fura a hangja, mint valami daráló...
Ez nem egészséges, az biztos.
A leválasztási probléma nem újdonság, ezt már az XP is csinálta, de a legújabb 10-es is.
Ilyenkor általában valami program / - rendszerfolyamat használja és azért nem engedi leválasztani. Várni kell x percet, ha utána sem, akkor pl. egy Unlocker* megoldás lehet rá. Illetve a fizetős USR tudja az ilyen problémát jól megoldani [link].
* Bele van pakolva valami nemkivánatos xar (PUP), de telepítésnél lehet ignorálni.
-
King Unique
titán
válasz
choco01 #44142 üzenetére
A HDS értékek, S.M.A.R.T. adatok rendben vannak, adatátviteli hibák sincsenek. Viszont a fura hang mindenképpen rendellenes. Nem ejtetted le véletlenül, nem ütődött meg? Milyen gépen, milyen USB portba csatlakoztatva használod? A stabil áramellátás miatt ajánlott az USB 3.0 port, illetve PC-ken az előlapi 3.0 portok is néha művelnek érdekes dolgokat és inkább a hátlapi javasolt. Ha csak USB 2.0 van, akkor PC-n szintén a hátlapi portok stabilabbak áramleadás terén.
-
King Unique
titán
válasz
Directors #44125 üzenetére
A külső partícionáló programok fizetős verziói simán megcsinálják. Ilyen például az AOMEI Dynamic Disk Converter, aminek nemrég volt ingyenes promója [link]. Pont lekéstél róla...
Ha nincs rajta semmi fontos adat, akkor innen a 3. számú megoldást lehet megpróbálni. De csak akkor, ha nincs rajta semmi fontos cucc, mert a diskpart mindent töröl róla!(#44124) dethroner: legolcsóbbak a különféle IDE/SATA - USB átalakító adapterek, amelyekből nemrég ebben a topikban tesztelt néhányat az egyik fórumtárs. De tartós használatra inkább egy külső ház / HDD dokkoló ajánlott. Persze az megint más dolog, hogy utóbbiakra érdemes-e költeni annyit, vagy venni inkább egy SATA-s vinyót, ahogyan fentebb is javasolták.
-
King Unique
titán
Max ilyen téren lehet jobb. Viszont a Windows GUI-s lemezkezelője ugyanakkor korlátolt és primitív, van egynéhány művelet, amibe beletörhet a bicskája...ami igazán értékes és hasznos tool, az a parancssoros diskpart. Amúgy nálam olyan külső partícionáló programok is okésak, mint pl. AOMEI | MiniTool. Persze esetedben jó lesz a HDD-t inicializálva & formázni a beépített is.
-
King Unique
titán
válasz
Woodslave #44062 üzenetére
1. A új TV-ken általában Linux alapú rendszerek (pl. WebOS) vannak, amik Ext fájlrendszerre formáznak. Azt a Windows nem tudja natívan kezelni, külső driverek szükségesek hozzá [link], [link].
2. Ha a meghajtó állapota ok, akkor adatmentő programokkal talán visszahozható a tartalma, illetve egyéb lehetőségek is vannak: [link], [link]. A GDB Simple több fájlrendszert is kezel, illetve Linux alatt is vannak különféle adatmentési lehetőségek. Esetleg ott van még partíciók visszaállítására a TestDisk, de hogy ilyen speciális esetben mennyire használható, azt nem próbáltam még.
3. Ha megvolt az adatmentés / nem kellenek róla az adatok, akkor Windows alatt legegyszerűbb egy rendszergazdaként indított parancssorban diskpart clean módszerrel legyalulni az adott lemezt. Utána lehet ugyanott partícionálni is, vagy kilépsz belőle és megnyitod a lemezkezelőt. Utóbbi már egyből feldobja az MBR | GPT inicializálási ablakot [link], majd a megfelelő kiválasztása után jobb klikk az adott partíción és "Új egyszerű kötet létrehozása" [link].
-
King Unique
titán
Azt azért érdemes figyelembe venni, hogy a fizetős verzióknak is szokott lenni ingyenes próbaidőszaka, így egy ilyen művelethez akár még az is használható. Illetve a live Linuxokban is megtalálható az ingyenes GParted, ami megint elég nagy tudású. De utóbbival próbálkozni inkább tapasztaltabb felhasználóknak javasolt.
-
King Unique
titán
Szia!
A Windows lemezkezelője bizonyos műveletekhez egyszerűen csíra... nálam is volt olyan, hogy partíciókat akartam átméretezni / összevonni és erővel dinamikus lemezt akart belőle csinálni... külső partícionáló programok sokkal normálisabban megoldják az ilyet. Ajánlott pl. a magyarul is tudó AOMEI.
Ha meg nincs rajta fontos adat, vagy már le van mentve máshova, akkor diskpart clean módszerrel célszerű legyalulni. Majd utána ugyanott, vagy lemezkezelőben újrapartícionálni.
-
King Unique
titán
válasz
junior11 #43943 üzenetére
Itt nyilván a tervezett elavulás is közrejátszhat, aminek az egyik jellemzője, hogy pont a garanciaidő lejárta után adja be a kulcsot...
A fogyasztó meg rohanjon új terméket vásárolni. Viszont a fenti esetben a futási idő nagyon minimális, ezért is mertem feltételezni egyéb dolgokat.
Ha a hibás szektorok javítva lettek és áthelyeződtek a tartalék területere, akkor ott sok vizet nem zavarnak. De ennél nem zárható ki, hogy később nem fognak tovább szaporodni és most is vannak rajta függőben lévő gyenge szektorok. Használni lehet végül is, amíg működik, de adatok lementése után az újabb fontos adatokat már nem feltétlenül erre pakolnám. Az állapotát pedig ajánlott folyamatosan figyelni. Sok mindent nem lehet vele kezdeni, max esetleg HDS fizetős verziójában lefuttatni pár tesztet, adatok lementése után egy teljes fület újrainicializálást megejteni. Bár ezek órákig eltartanak és nem feltétlenül érdemes játszadozni vele, ha a lemez állapota egyre kritikusabb lesz.
-
King Unique
titán
válasz
junior11 #43941 üzenetére
Szia!
A WD My Book azért úgy-ahogy jó szokott lenni, de hibák ennél is előfordulhatnak. A belseje viszont a hírhedt WD Caviar Green, ami nem feltétlenül a legjobb. HDS alapján ilyen kevés futási idővel vsz egy gyári hibás darabot fogtál, vagy esetleg valami gyengébben sikerült Green sorozat került bele. Persze ez sem feltétlen törvényszerű. Esetleg hibás tápegység is okozhat problémákat, bár ezt nem említetted.
Én a helyedben vsz lementeném róla a fontos adatokat egy másik meghajtóra. Addig tett meg, amíg még lehetséges! Mert, ha tovább szaporodnak a szektorhibák és tovább csökken a kondíció, vagy egyéb problémák is fellépnek, akkor később nem biztos, hogy lesz erre lehetőséged. Az adatmentés pedig elég drága...
-
King Unique
titán
válasz
koltai.csaba #43924 üzenetére
Szia!
Az eséstől kapott a meghajtó egyet...vsz RAW lett az NTFS partícióból is, amit a Windows nem tud kezelni és formázni akar. A Linux viszont így is kezelheti, illetve a TV-ken is Linux alapú WebOS szokott lenni. Utóbbi vsz azért ismerte fel. Otthon max adatmentő programok & lemezkép készítés lehetősége van, de ha akadozik, kifagy, akkor nem érdemes nyúzni. Egy HDS-el rá lehetne nézni a merevlemez állapotára, ha felismeri. Továbbá, ha kritikus a lemez állapota és fontosak az adatok, akkor mindenképpen el kell vinni szakemberhez!
Valamint ez integrált USB aljzatos, így szétszedni sem érdemes, mert nem lehet SATA-ra kötni. Alkatrészt cserélni max akkor érdemes rajta, ha az USB vezérlés szállt el, vagy az aljzat deformálódott, de a merevlemez ép. Erre is vannak is különféle leírások, videók. Viszont esetedben, mivel belül a HDD is kapott, így nem igazán érdemes szórakozni vele. Le kell valahogy menteni / mentetni az adatokat és vsz venni kell egy új külső meghajtót.
Ha TV-n használod, akkor pedig a HDD jelölésű portok ajánlottak a megnövelt áramerősség miatt [link]. Vagy, ha van rajta több USB port, akkor célszerű Y kábelt használni.
-
King Unique
titán
válasz
mgTerminator #43908 üzenetére
Érdekes, mert ugye nem mindenkinél oldja ez meg és elég sokan panaszkodnak 2,5" Blue sorozatnál az állandó leállításra. Fejparkolás és wdidle3 beállításai kapcsán annak topikjában célszerű kérdezni. Az 5 perc (300) egy ajánlott beállítás és általánosan jó szokott lenni.
-
King Unique
titán
Igen fizetős, de korlátozott formában használhatók ingyen is bizonyos funkciói. Ilyen a fentebb említett megoldás is [link]. Az APM átállítását direkt nem is említettem, mert az csak a fizetős verzióban működik. Illetve utóbbi a másik fórumtársnál aszem nem oldotta meg a problémát és csak az előbbi beállítás vált be.
A HDS is vsz x időközönként hozzányúl a meghajtóhoz, így akadályozva meg a leállítást. Illetve ezek a külső programok a firmware-be természetesen nem tudnak belenyúlni, így az adott beállítás csak addig érvényes, amíg adott gépen használod, ahol fut a program. Végleges, firmware szintű módosítást csak a wdidle3 tud WD merevlemezeknél, de az meg a leállítást nem befolyásolja úgy tudom.
-
King Unique
titán
Szia!
Hát ez sajnos ilyen... egyes új Blue modellek (pl. WD10JPVX) a fejparkolás mellett, a motort is gyakran leállítják/ felpörgetik. Másnak is akadt már ilyen gondja [link]. A fejparkolás átállítása wdidle3 programmal viszont a leállításra nem feltétlenül van hatással. Tehát, ha azt akarod, hogy ne álljon le, akkor szépen feltelepítesz egy HDS-t és abban lemezek leállásnak akadályozásával tiltod a leállítást.
-
King Unique
titán
válasz
Smktrooper #43869 üzenetére
Azért nem is feltétlen annyira gyakori, hogy a 2 interfészen használva ekkora éltérést mutat a HDS. Ha már a külső rack USB része elszáll, akkor nem is nagyon ismeri fel a rendszer.
Ráadásul ebben az Elements Desktop modellben a hírhedt WD Caviar Green van, indulások-leállások száma is magas, hőmérséklet se a legideálisabb... Szal könnyen elképzelhető, hogy tényleg dögledezik a lemez.De majd kiderül.
-
King Unique
titán
válasz
Eroica #43866 üzenetére
Szerintem a HDS screenshot egyértelmű. Nem valószínű, hogy SATA-ra kötve 100%-osnak fogja mutatni és a hibás szektorok eltűnnek... Így csak ezért felesleges nekiállni nyúzni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung PM9F1 1TB (980 PRO) Gen4 NVMe SSD! 7000-5100MB/s
- AKCIÓ! 6TB Seagate SkyHawk SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Verbatim Vi5000 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, bontatlan - Eladó!
- Crucial T705 4TB M.2 NVME PCI-E 5.0 x4 - Új - 14.500-12.700 MBs - Eladó!
- Crucial T705 2TB M.2 NVME PCI-E 5.0 x4 - Új - 14.500-12.700 MBs - Eladó!
- HP EliteBook 830 G8 i5-1135G7 16GB 512GB 1 év garancia
- AKCIÓ! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Surface Laptop 7 Business edition - Intel Core ultra 5 236V energiahatékonyabb az intelnél! -olvass
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
- Hp Prodesk 600 G3/ G5/ G6 SFF/ i5 8-9-10 gen / Elitedesk 800 G4 /Win11- Számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest