- iPhone topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S20 és S20+ duplateszt
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Nem lett arányos a fogyókúra
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Apple Watch
-
Mobilarena
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
gorbep
senior tag
válasz
bkercso #97465 üzenetére
PEACE
Ez nem egy harcolós fórum....
A bassz reflex mélynyomóra visszatérve.... a műszaki akusztika nekem már igen régen volt, de úgy rémlik, hogy a sugárzót (T-S paraméterei szerint) , és a doboz mechanikai rendszerét transzformáltuk át a villamos oldalra, így az egész rendszer 1 db LRC villamos hálózatként terheli az erősítőt, amelyben ( már nem emlékszem melyik) elemen folyó áram arányos a hallható intenzitással. És az egész egy rezonáns rendszer, aminél a bassz reflex cső átmérőjével és hosszával 2 villamos paraméter változtatható, amivel az átviteli karakterisztika hangolható. Ugyanígy 2 villamos elemet ad a hálózathoz egy passzív sugárzó is.( vagy az 3-mat?) Jellemzően egy rezonáns 2. fokú kiemelést hozunk vele létre a mélytartományban, aminek a töréspontja és a jósága változtatható. Így kitolódik az alsó határfrekvencia, de ára van a + tagnak, a töréspont alatt meredekebben esik. Csak arra kell vigyázni, hogy a kapott átmérő és csőhossz bele is férjen a dobozba. Emlékszem mit kínlódtam a beadandómmal, mert 10 Hz-es 3dB-es alsó határfrekit akartam létrehozni, de hosszabb volt a cső, mint a doboz maga, és majdnem akkora átmérőjű, mint maga a sugárzó.
Végén csak úgy tudtam megoldani, hogy a sugárzó paramétereit is változtatnom kellett, egy tandem sugárzó képében, mondták is hogy 1-es, mert nem fér bele a költségvetésbe a két sugárzó.
-
Mezga Aladár
veterán
válasz
bkercso #97458 üzenetére
"elmennék fejeseket meghallgatni, és amelyiknek tetszik a mélye, azt kölcsönkérném, és a mélynyomó elhelyezésével és csillapításával addig játszanék, míg a hallgatási helyén (és helyemen) úgy nem szól, mint a kedvenc fejesem."
Akkor biza nagyon szarul szólna a rendszer. -
gorbep
senior tag
válasz
bkercso #97455 üzenetére
Te jó politikus lennél.... szereted a féligazságokat..... de legalább akkor olvass pontosan.....Persze méretezik vaskeresztmetszetre.... a mágnesező áram (Iu) miatt..... és sok esetben ennél nagyobb magot használnak, hogy a melegedésre méretezett tekercsek ráférjenek a magra.... mert a csévének hagyott hely korlátos..... és ez esetben például a szigetelés vastagságának csökkentésével, jobb szigetelő dielektrikum választásával csökkenthető a trafó mérete és ebben az esetben a magé is..... de te ebből csak az egyik felét olvasod..... és rávágod, hogy akkor hajszál vasra tennék.... de nem mert VAN MÁGNESEZŐ ÁRAM ami a trafó terheletlen állapotában is folyik, és amire telítésre méretezik a vaskeresztmetszetet!részemről befejeztem az etetést..... a műszaki akusztikában hangoztatott féligazságokat már nem is tekintve..
-
bajnokpityu
félisten
válasz
bkercso #97451 üzenetére
de sztem mindenki értette a Sanci mondatait elsőre. inkább szemléletes akart lenni, mint pontos. egyetemen is gyakran fogalmaztak pongyolán, hogy legyen 400 emberből néhány, aki megérti, miközben diplomáért küzdöttünk. itt ha túl pongyola lesz a fogalmazás, akkor majd rákérdeznek, hogy hogyan is értette.
najó, talán a dinamikával kapcsolatban nem érttem egyet Sancival, de majd rájön, hogy jobb, ha kikapcsolja a dinamika kompenzációkat, ha újra összeáll a lánca, itt a békesség kedvéért 10ből 1x irunk HSZt. és még igy is sikerül megbántani, olyat, akit nem akarunk. itt minden nagyon szubjektiv, nincsenek igazságok. itt nagyon sok laikus van, akiket nem érdekel, feltétlen, h mit miért. itt inkább, tetszik vagy nem tetszik a téma.
valamint ez a topic lett az a topic a phn, ahol megférnek egymás mellett a 100rugós erősítők tulajai a 10millásokkal, a klotz szerelmesek, és a 4millás hangfalkábel tulajok.
-
bajnokpityu
félisten
válasz
bkercso #97445 üzenetére
pont gorbep-nek vannak börzendorfer dobozai. nah,ott mit szólsz, h nem hangszer?
itt egyébként nem megy olyan szinten a társalgás,mint a dacos topicban 2 éve. itt el van ám nézve a pontatlan fogalmazás.
egyébként a reflexcsövet pl én meg úgy fogom fel, hogy lefele hangolja a hangszóró hangját. sőt, úgy is mondhatom, h hatásfokot növel, cserébe oda a sebesség, felbontás egy része. szóval nem gondolom, hogy attól, mert valami tölcséres máris jó lesz a mélye. magam részéről azt tartom jó mélynek, ha aránylag gyors, pontos, szines, és elviselném, ha nem megy cerébe mélyre.
(pont a dobozom ennek ellentéte,de azt meg szinte szerelemmel szeretem, szóval meg van neki bocsájtva)
-
törölt tag
válasz
bkercso #97436 üzenetére
Most vizsgáztatsz?
Ütögethetem én bármekkora frekvenciával kivülről akkor mindig a doboz sajátfrekvenciáját kapom vissza, csak azt tudja visszaadni, se elcsatolás, se frekvencia változtatás, semmi nem segit. Csakis az ha kinyitom a dobozt sikban és azt rezegtetem.. ugy viszont anyagtól, felülettől,vastagságtól és rugalmassági modulustól függöen képes lesz akár 1, akár 5000000 Hz leadására..VGYKE: igen megfelel..nnem kell 7.1 amenyiben nincs mögötted másfél méternél nagyonn szabad tér.
-
törölt tag
válasz
bkercso #97391 üzenetére
Kihagytad a doboz fizikai méretét .. nagyob hullámot NEM képes leadni mint a saját mérete, ezt szokták hangolni a bassraflex csővel, nem véletlen a mérete és a hossza és ha jól van megtervezve nem rontja az elcsatolást..
Dinamikát dB-ben mérik és közelitő értéket ad rá a jel-zaj viszony. Kihagyrtad az értelmezésből a "érzékelhető" szót, Tehát jobb hangzástt lehet dinamikakompreszióval elérni roszabb felvételekből:öszébb nyomják a dinamikatartományt és ezáltal jobban halható lesz az egész... -
BBéci
legenda
válasz
bkercso #97399 üzenetére
Így van, de Sanci is erről beszélt, csak más szavakkal.
(#97400) MasterMark
Erre gondoltam. -
törölt tag
válasz
bkercso #97399 üzenetére
Vagyis igaz, hogy csak rezegni látod, de az nem igaz, hogy rezeg, de nem ad hangot, mert olyan nincs.
Olvasd el a#97370-es hozzászólásom az elmagyarázza, miért látod a rezgést és nem hallod a hangot.. Tehát rezeghet óriási energiával és kitéréssel is, de hang nem fog kijönni belőle, ha a doboz nem képes a leadására -
bkercso
nagyúr
válasz
bkercso #97391 üzenetére
A kis dobozok azért nem tudnak nagyot szólni mélyben, mert a kis membránfelületnek rossz az akusztikai illesztettsége: túl nagy úton mozog a levegő előre-hátra a membrán előtt, így ennek a mozgási energiának csak kis részéből lesz hangenergia,, vagyis tovaterjedő hullám. Ezért a mély hangokat nagy membránnal vagy tölcsérrel jó lesugározni.
-
bkercso
nagyúr
válasz
bkercso #97332 üzenetére
Értem különben, mit értesz félre a trafó működésében. Igaz, hogy a szekunderáram visszahat a fluxusra a Lenz-törvény miatt, de ugyan így a fluxus is visszahat a primeráramra (terhelt trafónál nagyobb primerfeszültség kell ugyan akkora primeráram eléréséhez, mint terheletlen esetben). De a gerjesztési törvény attól még igaz marad: a primeráram változásával arányos fluxus indukálódik a magban. Ha a szekunder nem hatna vissza, kisebb primeráram elég lenne a mag telítéséhez, ez igaz, de attól még fluxusra méretezik a magkeresztmetszetet, és csak a mag hosszát kell a tekercsméretekhez igazítani (illetve ezeket egymáshoz).
-
gorbep
senior tag
válasz
bkercso #97262 üzenetére
Javaslom a szakirodalom olvasását..... ha figyelmesen olvasod amit írtam, látod, hogy az induktivitásnál a telítési indukció miatt méretezik vaskeresztmetszetre, de a trafó terhelt szekunderrel nem így működik, egy szakmai fórumon azért ilyennel ne "tanítsd" a kollégákat. A szekunder tekercsben folyó áramnak is van mágneses tere,... Szuperpozíció? Lenz Törvény? rémlik valami....
A trafóban a mágnesező áramnál kellene csak a telítést figyelembe venni, de az meg lényegesen kisebb..... szóval, olvass, tanulj...
Azért az induktivitás és a transzformátor az két teljesen külön dolog.... de mindegy.... és ez itt OFF
Ez meg itt a vég.... "Az induktivitás ugyanis a vasmag telítési görbéje (hiszterézisgörbéje) mentén monoton változik."
te nagyon kevered az induktivitás és a fluxus fogalmát......
Most én is tapsoljak?
Remélem a digitális áramkörökhöz jobban értesz..... a vevőid érdekében....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28 kWh 2018 2. felvonás
- iPhone topik
- OLED TV topic
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Linux kezdőknek
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Óvodások homokozója
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 16GB RAM 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- DUPLA XEON GOLD 6134!!! HP Z8 G4 LEGNAGYOBB WORKSTATION 64GB 2x8 mag 2x16 szál gamer, szerver, munka
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 13400F / 32GB DDR5 / RTX 4070 Super / 1TB SSD
- Acer Nitro 5 -AN515 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i7-11800H - 16GB - 512GB SSD+1TB HDD -RTX 3050 - Garancia
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest