- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
-
Mobilarena
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
bkercso
nagyúr
válasz
krisztianAMG #133109 üzenetére
-
bkercso
nagyúr
válasz
gorbep #97474 üzenetére
Én több dobozt is méreteztem, de régen volt már. Több féle bassreflex méretezési eljárás létezik amúgy, ha alacsony frekvencia kell, akkor pl. az EBS. Bár ezt még nem használtam, csak a hagyományosat.
De én inkább arra használnám a hangszórókat, amire kitalálták őket, és aszerint választanék típust, hogy mire van szükségem.Emlékeim szerint a csőnek mint hangforrásnak is van egy amplitúdó- és fázismenete, és együtt zenél a hangszóróval. Hogy hogyan írják le analóg villamoshálózattal, az persze egy más kérdés.
-
bkercso
nagyúr
válasz
Norbi 72 #97456 üzenetére
Ez így elég tág. Én azt csinálnám, hogy elmennék fejeseket meghallgatni, és amelyiknek tetszik a mélye, azt kölcsönkérném, és a mélynyomó elhelyezésével és csillapításával addig játszanék, míg a hallgatási helyén (és helyemen) úgy nem szól, mint a kedvenc fejesem. Csillapításnak valami szálas anyagot kell beletenni/kivenni: ha sok a mély és keni, akkor beletenni, ha kevés és lapos, akkor kivenni. Faltól való távolsággal is játszhatsz. Illetve ha közel ülsz a falhoz, akkor tapasztalhatsz olyat, hogy ahol ülsz, ott sok a mély, a szoba közepén meg kevés.
Olcsón tehát lakótérakusztikáznék. A többi tartományt meg csillapíthatod szőnyegek és függönyök, meg puha bútorok szobába be- és kihordásával. -
bkercso
nagyúr
válasz
Norbi 72 #97452 üzenetére
Sajnos nem én vagyok az embered, fejlesztéssel foglalkozom, és elektronikával, nem hangfalla. Csak régen építgettem magamnak is, alap szinten.
De a "rendben" van az az elvárásaidtól függ. Miket hallottál eddig, illetve milyen a hallásod.bajnokpityu: Értem és köszi! Ez hasznos. Olvashattam volna egy darabig, mielőtt idetévedtem. Csak egy másik topikban belinkelték a "nem függ a magkeresztmetszet a trafóteljesítménytől" hsz-t, én meg ugrottam.
Átállítom az ingerküszöbeimet és követem kicsit a topikot. -
bkercso
nagyúr
válasz
bajnokpityu #97450 üzenetére
Ott az oldalfal rezonál, nem a levegő a dobozban.
És azt állítod, hogy nem színez?
Vagy nem állítod? Mert akkor hangszer.
Ha odateszed a mikrofont a hangszóró elé, majd a cső elé, akkor kijön, hogy nem a hangszórót hangolja, az hasonlóan viselkedik mindkét dobozban. Nyilván a levegő rugalmassága csökken valamelyest azzal, hogy megnyitod a dobozt egy kicsit.
A tölcsér megint más, az akusztikus impedanciát illeszt, teljesen másként működik.
Amúgy szerintem is az impulzusátvitel a legfontosabb egy mélynyomónál, vagyis a megfogottság.itt egyébként nem megy olyan szinten a társalgás,mint a dacos topicban 2 éve. itt el van ám nézve a pontatlan fogalmazás.
Ja!Mire írod amúgy? Nekem az a bajom a pontatlansággal, hogy félreértés van belőle. Legjobb úgy félreérteni egymást, hogy egyikünk sem tud róla. Tudod, "félszavakból is értjük egymást"; ketten kétféle képpen is!
-
bkercso
nagyúr
-
bkercso
nagyúr
Mert nem rezgett akkorát, hogy meghalld. A hangszóró rezgési energiája is kisebb, mert a rezgő rendszer ott már csillapított, plusz rossz az illesztés a levegő felé. Vagyis igaz, hogy csak rezegni látod, de az nem igaz, hogy rezeg, de nem ad hangot, mert olyan nincs.
Bocsi, ha nem volt előremozdító a hsz-em. -
bkercso
nagyúr
válasz
bkercso #97391 üzenetére
A kis dobozok azért nem tudnak nagyot szólni mélyben, mert a kis membránfelületnek rossz az akusztikai illesztettsége: túl nagy úton mozog a levegő előre-hátra a membrán előtt, így ennek a mozgási energiának csak kis részéből lesz hangenergia,, vagyis tovaterjedő hullám. Ezért a mély hangokat nagy membránnal vagy tölcsérrel jó lesugározni.
-
bkercso
nagyúr
válasz
#09634560 #97370 üzenetére
hiába rezeg a membrán pl 20 hz-el nem tudja leadni..
A hang az rezgés. Ha a membrán rezeg, akkor a levegő is rezeg, így hát leadja. Zárt doboznál a rezgő rendszer tömegét a membrántömeg, rugóállandóját meg a felfüggesztés és a bezárt levegő adja. Ennek a rendszernek a rezonanciafrekvenciája alatt kezd el esni az átvitel (hatásfok).
Reflexcsöves doboznál két rezgő rendszer van, a második tömege a reflexcsőbe zárt levegő tömege. Ez a második rendszer kiegészíti a hangszórót.többire nem reagálok, dinamika mindig is azt jelentette hogy a legalacsonyabb-legmagasabb érzékelhető hangtartomány és mesze nem az ütem vagy hangerősség
Nem ezt jelentette/jelenti. A hangtartományt Hz-ben mérik, a dinamika meg egy viszonyszám, ld. feljebb. -
bkercso
nagyúr
válasz
bkercso #97332 üzenetére
Értem különben, mit értesz félre a trafó működésében. Igaz, hogy a szekunderáram visszahat a fluxusra a Lenz-törvény miatt, de ugyan így a fluxus is visszahat a primeráramra (terhelt trafónál nagyobb primerfeszültség kell ugyan akkora primeráram eléréséhez, mint terheletlen esetben). De a gerjesztési törvény attól még igaz marad: a primeráram változásával arányos fluxus indukálódik a magban. Ha a szekunder nem hatna vissza, kisebb primeráram elég lenne a mag telítéséhez, ez igaz, de attól még fluxusra méretezik a magkeresztmetszetet, és csak a mag hosszát kell a tekercsméretekhez igazítani (illetve ezeket egymáshoz).
-
bkercso
nagyúr
válasz
gorbep #97274 üzenetére
Még a végén levezeted, hogy a vasmagban nincs is mágneses fluxus.
Igen, a szekunderáram csökkenti ezt, de a szekunderfeszültséget is a fluxusváltozás indukálja, így a fluxus függ a teljesítménytől. Amint írtam, ha nem így lenne, akkor egy vékony vasdrót lenne a vasmag a nagy trafóknál is. Ölre mennek 1-2%-ért a gyártásban! Szerinted mire méretezk a vasmagot trafónál, ha nem teljesítményre?? Ha adott teljesítmény mellett kisebb magot szeretnél használni, akkor feljebb kell menned frekvenciában (minél gyakrabban húzod fel a vödröt a kútról, annál kisebb vödör kell azonos vízáramhoz). Ezért nő a kapcsfreki a tápokban, nem más miatt."Ez meg itt a vég.... "Az induktivitás ugyanis a vasmag telítési görbéje (hiszterézisgörbéje) mentén monoton változik."
te nagyon kevered az induktivitás és a fluxus fogalmát......"
Úgy értettem, hogy ha nagyobb áramon használsz egy induktivitást, akkor a magot jobban gerjeszted (jobban felmágnesezed), ezért csökken a permeabilitása, így csökken az induktivitásod értéke. Bizony! A permeabilitás a hiszterézisgörbe első deriváltja, és az nem teljesen lineáris (bár vannak spec. anyagok, amiknél jó közelítéssel az, de azok drágák). Ezért méretezik túl az audiofilek a trafókat és induktivitásokat min. 2,5-szeresen, hogy ne csináljanak ilyen nemlinearitásból származó torzítást. (Az ellenállásokat meg a hőtorzítás miatt méretezik túl min. 2-szeresen).Miért OFF? Ez is hozzátartozik a házimozihoz, nem?
-
bkercso
nagyúr
válasz
gorbep #97249 üzenetére
Hogy a táphoz nincs füled és tankönyvből ítélsz, az érthető, de hogy telítési mágnesezettségről sem hallottál, és komolyan elhiszed, hogy potyára tesznek X kg vasat valamibe, az már nem érthető. Ha úgy lenne, ahogy írod, akkor egy vékony vasdrót lenne a vasmag.
Az induktivitás ugyanis a vasmag telítési görbéje (hiszterézisgörbéje) mentén monoton változik. Nagyobb áramhoz nagyobb mag kell, hogy ne telítődjön.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- Vezetékes FEJhallgatók
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Óvodások homokozója
- A nagy Szóda, Szódakészítés topic - legyen egy kis fröccs is! :-)
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Revolut
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- 3D nyomtatás
- További aktív témák...
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- Xiaomi 15 Ultra 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÖRÖK GARANCIÁVAL - OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK 0-24 KÉZBESÍTÉSSEL - Windows - Office - LicencAruhaz.hu
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Samsung Galaxy A41 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged