- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Több újítással támad a Xiaomi Redmi 3s
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
válasz
SchumiBácsi #74106 üzenetére
Köszi! Akkor sok függ a kúttól is, nem csak a szivattyútól és a területtől. Nekem nem akkora gond, ha sokáig tart az öntözés egy gyengébb szivattyúval. Ha automata a rendszer, akkor úgyis csak hátra dőlök egy hideg sörrel. :-)
-
inf3rno
nagyúr
válasz
SchumiBácsi #74095 üzenetére
Kiszámoltad, hogy hány m3 és mekkora területre? Érdekelne, hogy hozzávetőlegesen mennyi az annyi, mert a területet nagyjából tudom, hogy mekkora. Leginkább a június, augusztus szokott nekünk ilyen öntözős lenni, de akár mondjuk most is lehetne öntözni akkora az aszály.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
SchumiBácsi #74092 üzenetére
Amiről most beszéltem telek, ott búvár van a kútban, de semmit nem tudok róla, hogy mi féle. Nagyanyám lakik ott, neki segítek be, de minden évben egyre kevesebbet tud megművelni. Lassan átvesszük tőle.
A frekvenciaváltót már néztem más motor kapcsán, nincs értelme, akkor már jobb eleve olyat venni, amiben van szabályozás beépítve.
A hőcserélőt tudom méretezni, ha már megvan mennyi vizet locsolok ki. Akár nap kollektort is be lehet tenni a melegítésére. Nem hiszem, hogy el fogom cseszni rá az időmet, szerintem inkább tartály és még egy szivattyú lesz vagy gravitációsan oldom meg, amíg lefolyik, addig úgyis felmelegszik alapon.
-
Essejó
veterán
válasz
SchumiBácsi #74041 üzenetére
-
darvinya
titán
válasz
SchumiBácsi #74039 üzenetére
Drót sodrony, ha lapul, akkor már szakad.
-
darvinya
titán
válasz
SchumiBácsi #74037 üzenetére
Igen, az.
Visszafordítani maga sodrony fogja, a két szélső csak dob oldal kidörzsölés védelem miatt van.
Amúgy a dob szélessége elsősorban drótkötél vastagsága határozza meg.
Ne legyen fél kötél hézag a széleknél, mert akkor nem tud sosem egyenletesen sorba csévélődni. -
darvinya
titán
válasz
SchumiBácsi #74035 üzenetére
Semmi bonyorultság nincs.
Autócsörlőn.4db fémhenger az egész.
Henger távolság alsó-felsőnél kicsit rászorít drótsodronyra, így tartja feszességet.
Két szélső csak a végponton támogat.
Sorbarendezést magától végzi a felcsévéléskor. -
darvinya
titán
válasz
SchumiBácsi #74032 üzenetére
Futóvezető kell, mint pl: autócsörlőknél, ami szorosan sorba tekeri a dobra a drótkötelet.
-
PitLee
őstag
válasz
SchumiBácsi #74030 üzenetére
Azért, mert nincs rajta vezérelt feszített drótkötél csévélés, ezért ahogy puffan úgy gyűlik rajta kupacba a drótkötél.
Ha szépen rendezetten gyűlne akkor lehetne terhelni.
Az összevissza feltekert teli dobra ha ráakasztasz 1000kg, a drótkötél meg sem álla dob aljáig.A csörlőknél általában az dönti el, hogy alkalmas e emelni, hogy milyen a dobrögzítése vagy milyen módon van meghajtva, ha sima tányérkerekes és csak valami retesz a rögzítő, akkor az csak húzni jó, mert ha átváltod a reteszt akkor csak a te kezed tarja vissza a súlyt ha kicsúszik a kezedből a kötél vissza hat és mit a propeller forog a tekerő kar.
Az automata fékes vagy a spirál meghajtású az amelyiknél nem kell tartani a visszahatástól.
-
válasz
SchumiBácsi #73892 üzenetére
Na közben kutattam tovább a csörlő témában. Elég zsebbenyúlós lesz az emelésre is alkalmas csörlő de legalább csak egyszer kell megvenni
Erős túlméretezési és túlbiztosítási szempontok is vannak ezért inkább a 650kilós teherbírás, ami 1300 is lehet mert olyan esetben csiga is lesz a gémen. A valóság ezzel szemben az hogy amikor még az összes kötél fent van akkor 270/540kiló lesz az emelőképesség - ez számomra még nem világos hogy a szerkezettől, vagy az ember erőkifejtésétől csökken így le ahogy nő a huzalmennyiség a csörlőben feltekeréskor. A 650kiló csak akkor érvényes ha már az utolsó sor van a csörlődobon.
Dokumentáció szerint 270/650kiló emeléskor és 900kiló 30% lejtőn való felhúzáskor ami a maximum. Ágyban oldalfekvésbe érdemes olvasgatni leginkább
-
lemmy71
őstag
válasz
SchumiBácsi #73892 üzenetére
Szerintem az is vonszolós amit linkeltél
esetleg flasencug -ban nem gondolkodtál.
-
do3om
addikt
válasz
SchumiBácsi #69728 üzenetére
Nem maga a fej amire mondom hogy kéne ami bírja a 8 bárt, hanem a csatlakozás be a palackba, meg a szelep rész. Tehát amik így vannak szórófejek ilyen pumpás rögtön szétpukkanna.
-
Bile Demon
őstag
válasz
SchumiBácsi #69518 üzenetére
CSB-ből is van többféle.
A HRL ami "High discharge rate" nagy kisütő áram és "Long-life". Adatlap szinten és a gyakorlatban is van különbség a sima akkuhoz képest.
Van "sima" CSB is, ami nem "Long life". Az inkább 3 évet tud, mint 5-öt.A 9Ah akku nem az élettartamra és kisütőáramra, hanem a kapacitásra van specifikálva.
A CSB HRL pedig az emelt élettartamra és emellett 34WH/cella/15min teljesítmény leadásra. Ha ezt kiszámolod, messze nincs meg az Ah kapacitás...
A 9Ah pedig 20 órás kisütés mellett értendő, a 9Ah 1/20-ad áramával (450mA-el)...
20A-el merítve, UPS-ben ez se tud többet leadni, mint a 7Ah-s HR-es akku.Javaslat:
-olcsó HR akku
-nagy akku, itt a nagy méretet értem, nem pedig a 7Ah méretbe zsúfolt 9Ah-t. Pl. a 12Ah is jó választás (fajlagosan kisebb terhelést kap), kevésbé lesz mély a kisütés mértéke, ez is számít az élettartamban.
-mindenképpen az UPS-en kívül, akkor is, ha gyári méret, az alacsonyabb akku hőmérséklet miatt. Ha az akku nincs is használva csak feltöltve van tartva, 25 fokon 5 év-et bír, 35 fok 2.5 év-et. -
Reggie0
félisten
válasz
SchumiBácsi #69514 üzenetére
Lebegotoltes olyan kicsi az uzemi tolteshez kepest, hogy szora sem erdemes. Fogyasztani tobbet fog valoban, de nem szamottevo.
Ha egy fokkal okosabb az akku, akkor azt veszi eszre, hogy a toltesi ido megno es arra dobhat hibat. De az egyszerubb UPS-eknek ez sem tunik fel.
-
Barret001
addikt
válasz
SchumiBácsi #69514 üzenetére
Semmi hátrányod nem lesz a nagyobb kapacitású akkukból.A töltési áramot meg nem az akku dönti el feltétlenül,mert az szabályozva van.Legfeljebb kíváncsiságból rámérhetsz,hogy mekkora árammal tölt,lemerült akkuk mellett.
-
Reggie0
félisten
válasz
SchumiBácsi #69511 üzenetére
Az egyszerubb szunetmentesenkel nem figyelik egyenkent az akkuk feszultseget, csak a teljes pakk aramat es feszultseget. Igy egy halodo cella meg nem feltetlen lepi at azt a merteket amire eldobja magat a vezerles akkupara miatt.
(#69507) SchumiBácsi :
Miert melegedne jobban a tolto? A tolto nem idore tolt, hanem aramakorlattal. Az akku meretebol es az aramkorlatbol adodik, hogy mennyi ido alatt fog feltolteni. Szoval csak a toltesi idot tudod elnyujtani, de nem lesz itt semmi extra hoterheles.
Az egyetlen veszelye a nagyobb akkunak, ha a BMS mar picit okosabb, mint egy faek es feltunik neki, hogy a 7Ah-s cellak miert 10 ora alatt toltodtek fel, a szokasos 8 helyett. Tehat szar a cella, mert nagy az onkisulese, tehat hibas az akku megallapitas lesz belole. -
batyuska100
senior tag
válasz
SchumiBácsi #69507 üzenetére
Nincs UPS-em, de be kellene szereznem egyet. Én személy szerint vágnék egy lyukat a lemezre és belegyorskötözőznék valami nagy ventit. Úgy is eltakarja az asztal.
-
Barret001
addikt
válasz
SchumiBácsi #69508 üzenetére
5 éves akku elromlik magától,ha sokat van használva.Az a csoda,ha tovább bírja!
-
Barret001
addikt
válasz
SchumiBácsi #69504 üzenetére
Azért egy akkut nem egyszerű kinyírni! Azt meg kell főzni,impulzusokat remekül bírja.
-
batyuska100
senior tag
válasz
SchumiBácsi #69504 üzenetére
Nem melegednek a kábelek terheléskor?
-
Flowtation
őstag
válasz
SchumiBácsi #62454 üzenetére
ismét köszi, bár én a pufferes megoldásra kérdeztem rá (ha emlékszel előtte beszéltünk az öntvény kazántest téglás beépítéséről, az után jött szóba puffer), asszem más fórumtársat érdekelt a faelgázosító kazán, de ettől függetlenül ezek rendkívül hasznos infók.
Nekem öntvény kazánom van, és lehet, hogy nem leszek népszerű, de nem hiszem, hogy olcsóbb a gáz. Legalábbis a jelen felállás szerint biztos nem. Azt aláírom, hogy egyszerűbb, de hogy olcsóbb lenne azt nem. Persze, akinek lehetősége van rá, miért ne. Ezzel a kijelentésemmel pedig egyáltalán nem szeretnék vitát generálni. -
Flowtation
őstag
válasz
SchumiBácsi #62448 üzenetére
Köszi a kimerítő választ. Ahhoz is fűtésszakértő kellett hogy elolvassam előbb.
-
cinemazealot
addikt
válasz
SchumiBácsi #62448 üzenetére
Faelgázosító kazánt lehet hagyományos vegyestüzelésű kazánból valamilyen speciális égőfejjel, adagolóval és vezérléssel kiegészítve kialakítani?
-
macilaci78
nagyúr
válasz
SchumiBácsi #62380 üzenetére
Nem törvényszerű, hogy barázdált. Ha durva papírral megcsiszolod, az tuti elég.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
SchumiBácsi #62377 üzenetére
Sehogy, egy rendes kinyomópisztoly 5-7k. Csak volt olyan észrevétel, hogy a meleg takony nem marad meg a laminálton. Megynyugodhatsz, ez igen.
-
Ribi
nagyúr
válasz
SchumiBácsi #62353 üzenetére
Nem tudom mennyire jó dolog meleg ragasztóval kondit ragasztani.
Elvileg annyira nem lesz meleg, hogy bajt okozzon, de szerintem inkább valami szilikon ragasztóval csináld. Illetve ziptáj hogy később se essen le ha a ragasztó elengedne. -
DonElvis
aktív tag
válasz
Nem akarok vészmadárkodni, de a melegragasztó idővel el fog válni a parkettától. A sima felületeket nagyon nem szereti. Ha esetleg megérdesíted a felületet akkor megnövelheted az élettartamot, de ragasztás előtt mindenképpen protalanítani és zsírtalanítni kell a felületet.
Szerk: Ha már nagyon ragasztani akarsz akkor legyen inkább kétkomponensű, rugalmas ragasztó.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
SchumiBácsi #62356 üzenetére
Igen, a szükséges feltételek teljesülés esetén.
-
cinemazealot
addikt
válasz
"Egy rúd mennyi ragasztáshoz lehet elég?"
A pisztoly egy-az-egyben tolja át magán a ragasztó rudat, így jó szemmértékkel könnyen meg lehet saccolni, hogy ha X mennyiségű meleg takonyra van szükséged a ragasztandó felületen, akkor az milyen hosszú 11 mm átmérőjű hengerrel lesz egyenértékű.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
A laminált padló alján egy vékony réteg PVC van, hogy a vizet ne kapja fel rögtön, ami azt jelenti, hogy mindkét oldalán melanin/poliuretán/műgyanta felület van. Sima Patexrúd jó rá, de előtte zsírtalanítsd a felületet. Na, a folyatószer ebben nem lesz segítségedre.
cinemazealot: Egy rúd mennyi ragasztáshoz lehet elég?
Több helyes választ is el tudok képzelni:
- egy rúdnyira
- sokra
- kevésre -
Essejó
veterán
válasz
SchumiBácsi #62254 üzenetére
Azért ne keseredj el, de ha osztrák, akkor 99% eséllyel Kínában készül.
-
pjen
félisten
válasz
SchumiBácsi #62256 üzenetére
25 A röl biztos megy,akkor nincs gond.
-
pjen
félisten
válasz
SchumiBácsi #62254 üzenetére
Mekkora villany órád van?A Bernardó 16 amperrel nem biztos,hogy elindul.
-
Inhouse
őstag
válasz
SchumiBácsi #62228 üzenetére
-
tomcat78
őstag
válasz
SchumiBácsi #62232 üzenetére
Ezt az érzést ismerem....F@szom szóljon bárkinek,ha vehetek hozzá szerszámot,és megcsinálhatom magamnak...Mondjuk nálunk ez odáig fajult,hogy pl születésnap stb szerszámot kapok kis családomtól
A legjobb,mikor szerszámot állok neki csinálni...Most pl egy gázos kovácstűzhely van tervbe véve.Bár nem mintha nagyon volna időm kalapálgatni...
-
kzkz
őstag
válasz
SchumiBácsi #62232 üzenetére
Jó lett, csak a kép nem stimmel a falon, az nem volt a terven
-
tomcat78
őstag
válasz
SchumiBácsi #62229 üzenetére
Nem volna egyszerűbb simán méretre szabatni mindent,és csak az összeállítással foglalkozni?Szerszámok nélkül lehet,hogy még az is olcsóbb,ha asztalost hívsz....Bár nem tudom mekkora/milyen projectről van szó.
-
Inhouse
őstag
válasz
SchumiBácsi #62207 üzenetére
Ha hagyományos hengeres fatiplit használsz, akkor ahhoz fúrógép kell, megfelelő méretű fafúróval, meg egy sablon (enélkül szerintem esélytelen), meg gyakorlás, meg szerencse... Ha a kekszest szeretnéd, ahhoz van gép...
-
enemi
senior tag
válasz
SchumiBácsi #62207 üzenetére
Én a helyedben egy akármilyen dekopír fűrészt lőnék és egy minőséges felsőmarót ... Ha valamiféle sorozat gyártásban akarsz utazni akkor úgyis a sablon a megoldás.
-
válasz
SchumiBácsi #62188 üzenetére
Na visszatérek az asztalos topikból mert úgy tűnik hogy poreltávolítási fázisban ragadt és előreláthatólag nagyon nem is akar kijönni onnan.
Addig azért történ előrelépés de nem teljes a géplista.
A merülőfűrész árban és tudásban is jelentősen meghízott.
Az asztali körfűrész bár akart, de nem lépett feljebb szerencsére
A dekopírfűrész okés lenne, de itt korábban felmerült a Dremel amivel
"tomcat78: Mdf-be én pl dremellel vágtam totál szabályos kört,van egy tartozék spéci körkivágójuk..Pontosabb,mint a dekopír".Ez a Dremellel körkivágás hogy valósul pontosan meg? Mert most a Makita körfűrész mellett a dekopír gyakorlatilag csak ezért kell. Az összes nagy vágásra így már Makita, a közepes és kis darabok sorozatgyártására Bernardo van.
A fatipli alkalmazásához furatokat kell kiképezni, erre nem látok most gépet.
Azt maróval kell? Ha igen ajánlani kellene egy jót és olyan fejet vagy inkább készletet hozzá amivel a furatokat lehet kialakítani és az éleket is meg lehet egy kicsit "simítani".Amúgy boldog karácsonyt utólag
-
Inhouse
őstag
válasz
SchumiBácsi #62178 üzenetére
Egy felsőmaró is jó ha van, azzal lehet a legszebb kört csinálni, sőt pl. hangszóró süllyesztést is, kerekítést...stb.
Szerintem a linkelt Festool volt a bútorosnak, azzal vágott majdnem olyan szépen laminált bútorlapot a helyszínen, mint a szabászat. Legalábbis nagyon hasonló és látszik az alá rakható megvezetőn az a leszorító spicc...
Ha dobozokat, polcokat, szekrényeket akarsz összerakni, akkor el kell majd döntened, hogy csavarozol, vagy fatiplizel. Ez utóbbi újabb gépeket igényel, de legalábbis spec eszközt. Illetve hozzáférhető egy harmadik megoldás, ami csavaros, de rejtett, ehhez is csak egy sablon/fúrószár készlet kell.
Ami még szükséges szokott lenni, az összefogatást segítő eszközök. Derékszögben tartó rögzítő, illetve spaniferrel szorítható 4 kis derékszögű idom...meg még a fene tudja, mi minden, egy fél műhelynyi eszköz, és gép. De mindig fog kelleni egy olyan, ami nincs, egyszer kéne, de akkor nagyon! -
imibogyo
veterán
válasz
SchumiBácsi #62182 üzenetére
Hát a szalagfűrészemet 20.000 Ft-ért vettem és a legtöbb vágást azzal végeztem. De a kézi körfűrészem is egy olcsó darab (erre nem is költenék többet, mert nem használom olyan sűrűn) és ezeknek is állítható a vágási mélysége egy egyszerű billenős mechanikával.
Mivel csóró vagyok ezért nekem az asztali körfűrészem is egy nagyon olcsó darab (a mostani kínálatból talán ehhez hasonló lehet a "tudása"), kicsi, lesúlyozás nélkül instabil és ha hagyod "mozogni" akkor pontatlan is, de most már évek óta jól szolgál. Egyértelműek a korlátai, de én már kitapasztaltam, hogy 2-3 nagyméretű malomkövet berakok lécekkel a keresztmerevítőkre és "tökéletes". Egyszer majdnem sikerült egy közel 1 tonnás Kiskőrösi körfűrészre lecserélni, de nem jött össze. Az nem kicsi előrelépés lett volna, de ház-körüli nem ipari munkákra ez is tökéletesen elég.
Szerintem ilyen jellegű munkákhoz amúgy egy merülőfűrésszel járnál a legjobban (ár-érték arányban persze). Ezekkel nagyon szépen és pontosan lehet dolgozni. És sok "kitörést" is meg lehet akadályozni azzal, hogy nem tud "táncolni" a fűrész a kezedben. Olcsóbb és drágább (Bosch, Dewalt is van, de most nem keresek ki minden márkát
) is van belőle természetesen, a csúcs Festool pedig +300k, de gondolom az most nem játszik.
-
imibogyo
veterán
válasz
Azért körfűrésszel, gérvágó fűrésszel (kisebb daraboknál) és szalagfűrésszel is lehet nagyon szépen dolgozni bútorlappal. Legegyszerűbb módja a "dupla vágás" (én csak így hívom ezt a technikát).
Én anno úgy oldottam meg, hogy vezető mellett vágtam a bútorlapot szalagfűrésszel (és "zero clearance" blokkal, bocs nem tudom mi a magyar neve), de előtte alul és felül is végigvágtam vagy 4-5x a laminálást tapétavágó késsel úgy, hogy a vágás közvetlenül e bemetszés mellett történjen. Egy teljes konyhát szabtam így ki (nem teljesen mondjuk, csak elcseszték a méreteket, nekünk viszont költözni kellett, azért így is volt vagy 60 vágás) és nem volt vele gondom. Egy-két helyen sérült csak a laminálás, de elenyésző mennyiségben és mértékben és ezeket el is dugtam.
MDF meg annyira könnyen alakítható, hogy szinte bármivel vágható. Azt dekopírral is könnyen le tudod szabni, majd csiszolóval, vagy ráspollyal a tényleges méretre tudod alakítani. Ebben az esetben nem kell a vágásodnak sem tökéletesnek lennie.
Felső-maróhoz is lehet relatíve egyszerűen vezetőt generálni. A jobb (drágább) gépek pedig gyárilag is rendelkeznek megfelelő kiegészítőkkel, például Festool, vagy Bosch (Festool sínhez is megoldható).
-
tomcat78
őstag
válasz
[link]
Ezzel egyenesen is tudsz vezetni,bár azért ha messze van a vezető kicsit instabil,de kis gyakorlással meg lehet csinálni.Gép meg gyakorlatilag bármelyik jó hozzá a dremel kínálatából.
Amúgy meg én megvezetni vízmértéket szoktam használni álltalában,asztalos szorítóval lefogatva,ha kell. -
tomcat78
őstag
válasz
SchumiBácsi #62176 üzenetére
Mdf-be én pl dremellel vágtam totál szabályos kört,van egy tartozék spéci körkivágójuk..Pontosabb,mint a dekopír
Amúgy szerintem a vagdalkozás tipikusan az a folyamat,amiben kb mindenhez lehet találni spéci cuccot,de nem igazán létezik all-in-one megoldás,ha maximalista az ember.Minden másra ott a dekopír...Vagy legalábbis viszonylag sokmindenre használható,de sokszor kompromisszumokkal. -
Inhouse
őstag
válasz
SchumiBácsi #62161 üzenetére
Valószínűleg dekopír fűrész és lapja is válogatja, de nekem rossz tapasztalatom van ez ügyben, próbáltam. A lap hajlik, elmegy a vonaltól. Dekopírhoz kézi irányítás való. Kézi körfűrésszel, vagy asztalival már működik a dolog, mármint az egyenes vágás. A vágás minősége a fogazástól függ, meg, hogy mennyire nyomod neki. Házilag nem fog menni a laminált bútorlap lapszabászat minőségű vágása, sem pontosságra, sem a vágás simaságára nézve. A széle cakkos lesz. Láttam házi megoldást, egy spec sín, amin egy (műanyag vagy alu? nem emlékszem) csík van, ami leszorítja a vágás mellett közvetlenül, de a pontos beállítás ellenére is sérül és cserélni kell időközönként. A beállítása is macerás, kisebb helyszíni vágásokhoz használta a bútorkészítőnk. Anno én is agyaltam ezen, gondoltam egy hőlégfújós előmelegítőre a lap előtt, hátha a melegített műanyag bevonat lágyan nem olyan rideg és szebb lenne a vágás. Volt a másik ötlet, hogy előtte egy szikével végighasítani a bevonatot, ezt próbáltam is, működhetne, de nem sima sniccerrel, azzal nem megy a pontos vágás megvezetés mellett sem. Aztán van még egy megoldás, ami működhet, de szintén macerás. Elsőre nagyobbra vágod, hogy a cakk a valós méretbe ne szóljon bele. Aztán egy felső maróval megvezetve végigmarod a jó méretre.
-
hegegabi80
addikt
válasz
Ahogy tomcat78 is írja, a szép egyenes vágáshoz körfűrész kell. Sokáig én is dekopírral vágtam mindent, aztán kaptam egy kis Lidl-s körfűrészt, azóta azt használom. Sokkal szebben lehet egyenesre vágni pl. a bútorlapot. Viszont íves dolgokhoz már nem jó.
Bár dekopirral is lehet azért szépen vágni, csak a megfelelő vágólap kell bele, és lassan óvatosan kell vezetni. Sőt sógoromnál láttam valamilyen vezető állványt hozzá, ő azzal vág szép egyeneseket. -
tomcat78
őstag
válasz
Ha egyenes vágásokat akarsz,jobban jársz egy asztali körfűrésszel szerintem.Dekopírral is lehet egyenesen vágni,míg meg nem gyilkolod a tokmányt vagy a lapot.Az utóbbi nem gond,de az elsővel nem nagyon tudsz mit kezdeni.Az emberek gyakran bele esnek abba a hibába,hogy nagyon kis rádiuszon vágnak dekopírral,ami jobb esetben csak a lapot bassza szét,rosszabb esetben a komplett tokmány-tengely részt.Nem arra való....De egy új géppel nem lehet gond ez sem.A csiszlás meg anyag függő,hogy kell e.Nem vagyok asztalos!De tapasztalat alapján a körfűrész egy megváltás egyenes vágásokhoz a dekopír után...
-
emre
veterán
válasz
SchumiBácsi #58480 üzenetére
-
Barret001
addikt
válasz
SchumiBácsi #58480 üzenetére
Már miért ne lenne? Csak keresni kell.Ez jött be első találatra.
-
Kernel
nagyúr
válasz
SchumiBácsi #58411 üzenetére
C az akku kapacitása, ahhoz képest vannak a terhelések amperben.
-
Kernel
nagyúr
válasz
SchumiBácsi #58408 üzenetére
Ahogy az előző grafikonon is látszik, 11 V még nem vészes, csak utána kezd letörni a feszültség.
-
Kernel
nagyúr
válasz
SchumiBácsi #58405 üzenetére
Kisütő van sokféle:
https://www.ebay.com/sch/i.html?_nkw=discharger+capacity+tester
Hangszórón úgy nem tudsz mérni, műterhelésen lehetne, mondjuk 1 kHz szinuszos meghajtással. 10 % harmonikus torzításig kell kihajtani, az ekkor mért teljesítmény a névleges. Vagy oszcilloszkópon figyelni, hogy mikor kezd belevágni a jel csúcsába, határolni. Nagyjából az felel meg a 10 % torzításnak.
De nem is ez a lényeg, inkább a végfok felépítését kell megnézni, hogy B-osztályú vagy D, mert attól függ, hogy az adott betápból mennyit bír kihozni.
-
Kernel
nagyúr
válasz
SchumiBácsi #58400 üzenetére
Ezt kapacitásmérővel lehetne megállapítani, de aki ilyenre be van rendezkedve, vitatja az állítást.
A linken 2x30 W RMS-t ír, betáp 12V / 5A, ami szorosan 60W lenne, vagyis nem lehet igaz, mert a végfok hatásfoka nem 100 %, amellett van még a kiegészítő áramkörök fogyasztása is.
Nem látni bele, de akárhogy is van, ilyen esetben D-osztályú végfokra alapoznék, a kiváló hatásfok miatt.
-
Barret001
addikt
válasz
SchumiBácsi #58400 üzenetére
Koppanásgátló kell neked,valami ilyesmi.
-
Kernel
nagyúr
válasz
SchumiBácsi #58398 üzenetére
Egy dolog az elméleti, másik a valós kapacitás, illetve még a töltési metódus sem mellékes, hogy mennyire sikerül "telenyomni". Kisütésnél a terheléstől is függ, mindenesetre amikor elfogy belőle a töltés, rohamosan letörik a feszültség:
D-osztályú végfok 12 V-ról 1 A árammal is elég nagyot tud szólni. Az milyen végfok egyébként?
-
Kernel
nagyúr
válasz
SchumiBácsi #58396 üzenetére
Azt is csak úgy számolják, 2A x 24h = 48Ah lenne. Az pedig 36Ah.
Ami ilyenkor a kiszámíthatatlanságot okozza, a valós áramfelvétel. Nyugalmi áram nem szokott 2A lenni, hanem jóval kevesebb. Többi már a kivezérlés, vagyis hangerő függvénye. Ez az, amivel nehéz kalkulálni, mert változó.
-
cinemazealot
addikt
válasz
SchumiBácsi #58305 üzenetére
Arra még ügyelj, hogy a plexi ha mégis megolvadna elképesztően büdös, szinte fullasztó. A taknyolásról, ragadásról ne is beszéljünk. Néhány hónapja volt hozzá szerencsém (egyéb híján flexszel voltam kénytelen vágni nagyobb darabokat), azt a szenvedést inkább nem írnám le.
(#58303) Barret001
Szerintem bátran bemutathatod máshol is, remek karosszéria lakatos munka. Nagyon tetszik. -
Barret001
addikt
válasz
SchumiBácsi #58307 üzenetére
A plexi felületére csinálj egy peremet a furat körül.Akár összegyúrt kenyérbél is megteszi!
Ezt megtöltheted vízzel,arra az 1-2 percre bőven kitart,amíg végzel. És ontopic megoldás is lesz -
Barret001
addikt
válasz
SchumiBácsi #58305 üzenetére
Mindhárom szerszámmal megoldható,de csak kis fordulaton!(100-200) A plexi nagy fordulaton megolvad,és ráragad a szerszámra.Ha lehetőség van rá,egy kis vizes hűtés is csodákat tud tenni.
-
cinemazealot
addikt
válasz
SchumiBácsi #55824 üzenetére
Ha a krómozott rúd felületére hegesztesz, akkor a felületkezelés megsérül. Az egyfelől ronda, másfelől rozsdásodásra hajlamos lesz (gondolom, pont ezt elkerülendő tervezed krómozottnak). A nagyobb átmérőjű fogadó hüvellyel (ha az nem elég hosszú és nem cuppan a rúdra) meg az lehet majd a baj, hogy talán nem fogja olyan stabilan a rudat, mintha azt odahegesztenéd. Tervezés kérdése az egész, de én az utóbbira szavaznék.
Már csak azért is, mert azt a fogadó hüvelyt gond nélkül körbe lehet hegeszteni (akár belülről is), így esetleg jobban fog tartani, mint az egyébként csak kívülről körbehegeszthető rúd.
Ráadásul ezzel oldható is a kötés, így ha szükséges, szét is tudod szedni a cuccot.
-
imibogyo
veterán
válasz
SchumiBácsi #55824 üzenetére
Nem tudom milyen árakat nyújtanak (utálom az ilyen oldalakat), de érdemes itt is körülnézned acélrúd ügyben, amennyiben a 30 mm-es maximális átmérő megfelelő...
-
törölt tag
válasz
SchumiBácsi #55591 üzenetére
Én 2-es pálcával idétlenkedtem 3-mas lemezzel es a fentebbi képeken látható az amper beállítás is. Ha feljebb vittem, akkor már könnyen lyukasztottam
Ki fogom probálni 2,5 pálcával is ahogy írtad és meglátjuk mire jutok vele -
MrDerekas
addikt
válasz
SchumiBácsi #55498 üzenetére
Ha nem egy, akkor két húzás. Ha átkoptatod, csak ki fog látszani a laminált felület alapozója. (Bükknél asszem pont fehér a cucc, tehát óvatosan
) Igen, hosszirányban csiszold, hogy elkerüld az apró karcokat. Ha hengerrel akarod, akkor lakkhenger. Ha buborékosodna a lakk (ez függ magától a lakktól, a felülettől és a hengertől is, tehát csak használatkor derül ki) akkor kell egy ecset, amivel "kihúzod" a lakkot. Egy réteg elég lehet. Ha lekented a száradás után tapogatás és eldöntöd, hogy elég-e neked
Egy szekrény miatt tuti nem vennék gépet rá. Ezzel az egy-két húzással jó negyed óra az egész szekrény. Frankón pormentesíted és mehet a lakk. Arra viszont készülj fel, hogy lassan fog kötni, mivel teljesen zárt felületre kened, azaz nem pórusosra és csak kifelé tud távozni az oldószer és minden párolgó anyagösszetevő.
-
Barret001
addikt
válasz
SchumiBácsi #55496 üzenetére
Azért 1 húzás kevés lesz
De jó cuccal hamar megvan,nem kell agyon csiszolni,ha szépet akarsz,1 réteg lakk úgysem elég! És az első réteg is elég sok hibát elsímít már! Utána finom csiszolás,a második réteg meg tükör
-
DonElvis
aktív tag
válasz
SchumiBácsi #55452 üzenetére
Megmondom őszintén, hogy ilyen lakkal még nem dolgoztam, de a laírása alapján és nyugodt lelkiismerettel felhasználnám. Ha megcsiszoltad a felületet (ahogy Derekas kolléga írta 400 majd 800-as papírral) akkor arra figyelj, hogy higítóval töröld át egy tiszta rongyal az egész felületet alapozás előtt.
Viszont én a csiszolószivacsot annyira nem preferálom sima felületre. Azzal csinos kis völgyeket lehet belecsiszolni a felületbe, amit kijavítani, utánacsiszolni eléggé nagy szívás., főleg ha sötét a felület. Helyette egyszerű párnafát kell használni. Levágni az egyenesebb részből egy 10-12cm-es darabot, és arra fogatni a csiszolóvásznat. Kicsit félek ilyet ebben a fórumban nyilatkozni, de én vettem aszem 400Ft-ért egy oylan alkalmatosságot, ami pont a vászon befogását hivatott ellátni, ilyet [link]
-
MrDerekas
addikt
válasz
SchumiBácsi #55453 üzenetére
Géppel? Fenét
Festékboltban a legolcsóbb csiszolószivacs és veszel pár ív 400 vagy 800-as csiszpapírt. Majd kézzel finoman faerezet irányába megcsiszolod. Ha durván csiszolod akkor átkophat a laminált felület, tehát annyi a színnek. Magyarán csak annyira kell a csiszolás, hogy jól tapadjon hozzá a lakk. (Tényleg finoman és épphogy). Ha a laminált bevonat nincs átkopva, tehát nem látszik a nyers forgácslap, akkor felesleges az alapozó lakk.
-
DonElvis
aktív tag
válasz
SchumiBácsi #55436 üzenetére
Derekas kollégával értek egyet, finom papírral kel becsiszolni, attól eltünik az érdesség. Nagy felületnél nem javaslom, hogy körkörösen csiszolj, honkább hosszirányba. Bár ha géppel csiszolod akkor kb. mindegy.
Régen énis küzdöttem hasonló problámákkal, nekem a 2 réteg csónaklakk hoztam meg a tartós eredményt.
-
MrDerekas
addikt
válasz
SchumiBácsi #55438 üzenetére
A csiszolást, ne masszív csiszolásnak képzeld. 600-1000 finomságú, majdnem polír papírral kellene csak. Épp annyira, hogy ne is látszódjon a csiszolás, csak finomabb legyen a felület és az egésze legyen így "érdesítve". Egyrészt, hogy a test zsiradék miatt nehogy ne tapadjon jól a lakk, másrészt magára a laminált felületre is jobban kössön. Az ilyen csiszolástól csak finomabb lesz a felület. Sőt, minden lakk réteg között is ajánlott a csiszolás.
-
MrDerekas
addikt
válasz
SchumiBácsi #55436 üzenetére
Nem bántom az asztalosod. Sajna inkább csak ilyen minőség van. Ezek inkább már csak festett vackok, semmint rendes laminált lapok. Ahonnét ő is veszi, ott is az van, amit költséghatékonyan be tudnak szerezni. Amit meg te szeretnél a pénzedért, az erősen árba van lökve. Szóval lehet még szerezni, venni jó és tartós minőségű lapot, csak nem a mi átlagkeresetünkhöz van szabva az ára.
Én a vizes lakkot javaslom. Ennek a legkisebb a "sárgasága". Lakkozás előtt finom papírral át kell csiszolni óvatosan és mehet rá a lakk, akár szivaccsal terítve/húzva/kenve -
MrDerekas
addikt
válasz
SchumiBácsi #55418 üzenetére
Rátapintottál. A negyven éve bútorlapból készült kredencet két ember nem nagyon vitte arrébb, nemhogy emeletre. A mostani bútorlapokból készült 3,6 méteres pultot a főnökömmel ketten megemeljük, de lehet még a platóra is felrakjuk. Maga a laminált réteg is vékonyodik gyártásilag az elmúlt 20 évben. Vagy prémium minőségű lapot rendelsz, vagy valóban átkened magas kopásállóságú lakkal. A vizes bázisú parketta lakk megfelelő erre a célra, de igénybevétel előtt érdemes 72 órát békén hagyni. Parkettlakkból a legjobb még mindig a Gemini. Ez egy kétkomponensű, katalizátoros enyhén sárga lakk. Bitang büdös, de tuti a legellenállóbb. Bútorlap felületét újítottam már fel fémhatású kalapácslakkal is. Verődésre ugyan érzékeny, de kopásálló az is. Kevésbé büdös a Geminihez képest, de a teljes terhelhetőség is hosszabb idő.
(#55428) imibogyo Félelmetes a precizitásod néha
Remek munka! Jár érte a pirospont
(Ezeket a pirosakat érdemes gyűjteni, mert három piros ér egy feketét.... ahogy azt mifelénk a Föncivel megszoktuk
)
-
Barret001
addikt
válasz
SchumiBácsi #54261 üzenetére
Van egy vastag tekercs (sönt) ez sorba van kötve az akkuval!Ezen keresztül megy az áram.
Ha van árammozgás,feszültség esik a söntön. A műszer a sönt két végére van kötve,
az azon eső feszültséget méri. Töltéskor ellenkező előjelű feszültség indikálódik,mint fogyasztáskor.
Az áramesés függvényében tér ki a mutató. Milivoltokról van csak szó,de érzékeny a műszer. -
GeronimoTama
tag
válasz
SchumiBácsi #54182 üzenetére
Igazán nincs mit de szerintem itt is nézz szét
-
imibogyo
veterán
válasz
SchumiBácsi #54162 üzenetére
Az egyik példaképem. De oly messze még, hogy egyáltalán csak a közelébe érjek egy ilyen zseninek...
-
Barret001
addikt
válasz
SchumiBácsi #54150 üzenetére
Én a vinyókat ezer éve passzívan hűtöm! Az elektronika oldalra felcsavarozok egy pontosan vinyó méretű alu vagy réz lemezt! Gyakorlatilag egy egység lesz,ami nem foglal helyet! Ezt az első és utolsó megsült vinyóm óta alkalmazom,fényes sikerrel
-
Laccoss
addikt
válasz
SchumiBácsi #54146 üzenetére
Én igazából nem azért gondoltam a dokkolók kivételét, hogy gépen kívül használd, hanem hogy elférjenek a ventik.
És most jön a barkácsolás, egy fémlemezt, vagy akár plexit fogsz és rögzíted az alaplapi tálca és a dokkolót tartó rész közzé.
Kb így: [link] Bocs a béna rajzért, de remélem érthető.
És arra teszed rá a merevlemezeket, másik oldalára meg mondjuk az ssd-t. SSD lehet elférne az alaplapi tálca hátoldalán is.
Másik variáció, hogy a 5.25"os helyekre teszed a vinyókat (ha nem használsz cd/dvd/bd lejátszót/írót), lehet kapni beépítőkeretet, azzal gyerekjáték.
De a ház aljába is el lehet azokat helyezni.
Nem fúrtad, faragtad így szét a házat, viszont meg van oldva a probléma és egy kis egyediséget is vittél bele.
-
Laccoss
addikt
válasz
SchumiBácsi #54143 üzenetére
Legyek megkövezve, nem vagyok semmi barkácsolás elrontója, de én nem vágnám szét CSAK ennyiért a házat. Dockolókat ki belőle (pár csavar tartja), és ilyen lesz: [link]
Egy 120ról 140mm-re bővítőt venni/csinálni (de el is hagyható), és kész is. De akár gyorskötőzővel is rögzíthető, ha épp nincs ott furat.
-
gerleimarci
aktív tag
válasz
SchumiBácsi #54143 üzenetére
Védőszemüveg mindenképp legyen
korongból sem árt bevásárolni, mert az fogyóeszköz (könnyen törik).
Elòször is leragasztod a kívánt részt, hogy ne sérüljön a festék. Rárajzolod a szalagra. Sarokcsiszolóval kivágod a nagyobb egyenes szakaszokat (mert azzal sokkal könnyebb egyenesen vágni). Utána kivágod a maradékot dremellel, az íveket lecsapod szögletesre. Ha megvagy, utána kireszed a köszörű betéttel az íveket. -
Ispy
nagyúr
válasz
SchumiBácsi #54131 üzenetére
Nem kell kiadni érte 20k-t, ha nem akarja, hogy szép legyen
-
cinemazealot
addikt
válasz
SchumiBácsi #54026 üzenetére
Az aktokért, de főként a Wunder Baumért mindenképpen jár a +1.
(#54027) trialboj
Van az extra méretű tesamoll® D-Profil, de ez nyilván sokkal drágább az Általad linkelt szivacsnál. A szivacs légáteresztő, ez nem. Ha tényleg olyan nagyok azok a rések, lehet, hogy előbb azt kellene mérsékelni (valamilyen fix kitöltőanyaggal, pl. szilikonpasztával), és utána felszerelni ezt a csíkot. De hogy ON legyek, a műanyag teraszajtónk zsanérjai környékén szintén volt egy kis süvítés, amit egy szemöldökfától küszöbig tartó széles ragasztószalag csíkkal orvosoltunk. Mivel átlátszó, nem látszik, de nyitáskor hallani, ahogy gyűrődik. -
Pete55555
addikt
válasz
Lassan el kell gondolkodni egy második topikon, "profi barkács" címmel, mert az ilyen művek nem merítik ki sem a házi barkács, sem a gányolás, tákolás fogalmát
-
Ispy
nagyúr
válasz
Ne haragudj meg, de ez itten a gányolós topik, szóval gyere vissza, majd ha ilyet tudsz csinálni:
-
válasz
Nagyon frankó eszköz, jó kis házi edzőterem, grats!
Az aktposzterek grátiszba voltak hozzá?
-
cinemazealot
addikt
válasz
SchumiBácsi #53631 üzenetére
Hát én azért lehet, hogy nyugodtabban feküdnék egy olyan fekvenyomó "fűrész" (ezt tényleg így hívják?) alatt, aminek a fogait nem én hegesztettem fel egyenként, hanem ami az eredeti anyagból lett kivágva.
De lehet, hogy csak a szakmai szerénység beszél belőlem... vagy az a tény, hogy nincs profi hegesztő trafóm. Bár építettem már vele lépcsőt (amit már alaposan leteszteltek jól megtermett építész barátaim, akik azon keresztül jártak fel a padlásra annak szigetelésekor), 150 literes villanybojler talapzatot (ami azért kellett, mert gipszkarton falra nem tudtam volna másként 200 kilós bojlert akasztani) és eddig egyik sem akart összedőlni.
-
cinemazealot
addikt
válasz
SchumiBácsi #53629 üzenetére
Én azért a végleges állapotot is szívesen megnézném, már csak azért is, mert (#53627) Sokimm véleményével én is tökéletesen egyet értek.
Azért abban igazán megnyugtathatnál, hogy azt a két oldalon lévő fekvenyomó-súlyzó-akasztó-fogast nem Te saját kezűleg vágtad ki és reszelted szabályosra, hanem valamilyen CNC vágó. Mert ha azt nem gép csinálta, akkor az összes eddigi vasmunkámat kénytelen leszek megosztani Veletek, mert azok ehhez képest igazán gány munkák.
-
cinemazealot
addikt
válasz
SchumiBácsi #53611 üzenetére
Durvincsek!
-
válasz
Az igen! Grats!
-
duc
aktív tag
válasz
Odabasz. Nagyon jó lett.
-
MrDerekas
addikt
válasz
SchumiBácsi #53605 üzenetére
A kalapácslakknak nem hogy nem kell alapozó, de kell neki a rozsda, vagy legalább az oxidáció alapnak. Frissen csiszolt fémnél festés előtti napon én vízzel lespriccelem, aztán hagyom. Másnap szárazra törlöm ronggyal és mehet a festés. Ha sűrűnek találod a kalapácslakkot, akkor forró (vagy jó meleg) vízbe állítva a már felnyitott(!!!) dobozt, tudsz finomítani a konzisztencián. (Télen fűtetlen műhelyben kislábos+víz+villanyrezsó kombóval sikeresen festettem már
) Még sosem vettem a hozzá gyártott higítóból. Viszont fejre álltam pár festékbolti higító ajánlástól...
Mikos kezd dermedni vagy száradni a festék, mégegyszer át tudod kenni. Olyan 3-6 órán belül lehetőleg, mert így még egymáshoz köt a két réteg. Ha többet vársz, akkor két réteged lesz és érzékeny lehet a verődésre. Kipattoghat koccanásra. -
válasz
SchumiBácsi #53595 üzenetére
Na végre elkészült a torony, hétvégén terheléspróba, aztán festés.
Ezüst a főszín, Arany a fogódzkodó helyeken.
A felület összeállítás előtt meg volt tisztítva alaposan ronggyal (zártszelvények), és drótkefe koronggal (szögvasak). Mivel összeállítás során itt ott megkoszolódott egy újabb áttörölgetés megteszi ugye?
Ami még kérdés hogy a linkelt festékek figyelembe véve a konditermi felhasználást igényelnek e külön alapozást, vagy mehetnek simán magába? Előköszi!
-
Ribi
nagyúr
válasz
SchumiBácsi #53576 üzenetére
Én nagyon nem értem, hogy minek raksz a 40-es szelvénybe még egy 33-as csövet is?
Azt nem tudod benne rögzíteni rendesen. 40-es zártszelvénnyel autót fel tudsz emelni és ha az rendesen oda van hegesztve valamihez az nem megy sehova. Felesleges túlgondolni a dolgokat. -
cinemazealot
addikt
válasz
És mi van olyankor, ha a 40-es zártszelvény mégis átmenne azon az 50-esen? Nem kell oda ipari vízvágó, fúróval körbelyuggatod elöl és hátul, aztán reszelővel körbereszeled, majd a 40-est 50 mm-rel hosszabbra hagyva az 50-es első és hátsó oldalán is odahegeszted. Ha a gázcsővel is ugyanígy jársz el, akkor aztán már alig lesz olyan nyíró feszültség, ami miatt aggódnod kellene, az 50-es meg nem fog ezáltal annyira meggyengülni, hogy Rajtad kívül még azt a fél marhát se bírja el.
Sőt, így akár hegesztés nélkül is képes lenne tartani.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Szerintem az tök elég, ha a 40*40 és 33*33 is az 50*50 mindkét oldalán hegesztve van, tehát mindkét cső átmegy a vastagon. Ez nemhogy a te 100 kilódat el fogja bírni így, de a egy fél marhát is ráakaszthatsz, ha böllérkedni támad kedved.
-
gerleimarci
aktív tag
válasz
SchumiBácsi #53548 üzenetére
,,Mivel ez az egész a jellegéből fakadóan olajban fürdik, gondolom spéci tisztítóanyag is kellene még.“
Féktisztító vagy szintetikus/nitro hígító leviszi, de előtte törölgesd meg ronggyal, hogy minél kevesebb kelljen. -
Sokimm
senior tag
válasz
SchumiBácsi #53544 üzenetére
Nem vagyok se autószerelő, se esztergás, de belső zéger nem jöhet szóba?
-
imibogyo
veterán
válasz
Én is két komponensű epoxy-t használtam a motornál a kitört vízpumpa csonk visszaragasztásánál (direkt fémhez vettem, és olyat ami 140 (?) fokig hőálló is, valami 1200-1500 Ft volt és jó ha a tizedét elhasználtam). Esztergáltam egy új csonkot alumíniumból bekentem a szár tövét epoxy-val és satuval összenyomtam a vízpumpa fedelével. Olyan lett a két idegen darab fém a ragasztás után, mintha tökéletes minőségben össze lettek volna olvasztva gyárilag is.
-
gerleimarci
aktív tag
válasz
-
smallmer
őstag
válasz
SchumiBácsi #53410 üzenetére
-
törölt tag
válasz
SchumiBácsi #53083 üzenetére
Vágó- fúró- üregelő spray, olajos-szappanos víz... Magában olajat szerintem nem a legszerencsésebb rárakni, de a nálam lakatosabb szakik majd kiokosítanak ezügyben.
WD40-et erre nem ajánlom. -
törölt tag
válasz
SchumiBácsi #53065 üzenetére
A Viking dobozában is van olyan tüske mint ami a Rigidhez kell.
A mellékelt szár nem rossz, de ugyanez a kialakítás máshol, más gyártótól lehet ugyanilyen minőség mellett olcsóbb.
Én azt mondom, hogy vegyél meg két méretben szárat, és mindig vedd meg azt a méretű körvágót amelyikre szükséged van, így gyártót is tudsz választani nagyobb bukó nélkül.Sokan gyártják ezeket, érdemes körbenézni. Mi bent a cégnél Hitachi szárakat használunk, van amelyiknek 8mm* a befogószára, van amelyiknek SDS, és ezekhez ugyanazt az Abraboro koronákat rakjuk lemez, zártszelvény, bútorlap, gipszkarton esetén, illetve DeWalt koronákat kőzethez.
A fordulatot valamennyire tudod ellensúlyozni kenéssel, és előtolással.
*Ha oszlopos fúrógépbe kell akkor talán neked jobb neked a 13mm-es befogójú.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen autót vegyek?
- Need for Speed: Rivals
- Battlefield 1
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- Milyen légkondit a lakásba?
- EAFC 25
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
- 0 perces COOLER MASTER MASTERBOX MB600L V2 TEMPERED GLASS eladó! SZÁMLA (a Te nevedre)! ÁRON ALUL!!!
- FSP Aurum Pro 1200W 80 PLUS Gold - AU-1200PROH
- be quiet! Dark Power Pro 12 1200W TITANIUM - Garancia 2032
- 0 perces COOLER MASTER 650W MWE V2 minőségi tápegység! GAR/SZÁMLA (Te nevedre)! 12V: 54A! ÁRON ALUL!
- EVGA SuperNOVA 850 G2 80+ GOLD 850W teljesen moduláris tápegység garanciával
- AKCIÓ! EZÜST! RITKASÁG! Surface Pro 11 Qualcomm Snapdragon X Elite 16GB 512GB OLED 120Hz Gar!
- Microsoft Surface Laptop 5 13.5" i5-1245U 16GB 256GB 1év garancia
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
- Ventillátorok és tápkábel modding kitűnő árakon! Most extra 10% kedvezmény!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest