Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • imibogyo

    veterán

    válasz bzs73 #71347 üzenetére

    Korrekt válasz:
    Nagyon veszélyes ketyere, abszolút nem ajánlom senkinek sem használatra, úgy meg végképp nem, hogy nem tudhatom a másik mennyire gyakorlott szerszámforgató. És muszáj vagyok kiemelni, arra az esetre ha valaki (főleg sarokcsiszoló használatban gyakorlatlan ember) idetévedne ebbe a topikba és rákeres erre a szerszámra és úgy dönt mégis használni szeretné:

    A sarokcsiszolót úgy általában, de főleg egy ilyen favágó fűrésztárcsával, koronggal SZIGORÚAN(!!!) csak kétkezes használatban, védőburkolattal és plusz fogantyúval, valamint a megfelelő személyi védőfelszerelésekkel együtt szabad csak használni (ha már...)!!! Valamint nagyon figyeljünk oda (a lenti linkelt videóval ellentétben) a favágó korong megfelelő vágás közbeni orientációjára, hogy a gép előrefelé harapjon, fogjon, és ha lehet "hátrafelé haladva" vágjunk vele, hogy ha meg is szorul a korong, esetleg meg is ugrik a gép, akkor az tőlünk elfelé "dobja" a szerszámot és ne vissza a saját csuklónkra, térdünkre, bokánkra, arcunkra (!!!).

    DE! Egyrészt bő 3-4 évig használtam ilyen tárcsát majdhogynem napi szinten (néha még mostanában is) és sokszor mentett meg elsőre megoldhatatlannak tűnő szituációkban, ahova például nem férsz oda kézi fűrészekkel, vagy körfűrésszel (vagy mozgatni nincs már helyed), vagy ahol mondjuk a dekopír kilyukasztaná az alatta (vagy felette, mint pl. trapézlemez) lévő anyagot, vagy mint az én esetemben anno, akinek adott időszakban még nincs oszcilláló multigépe, amivel szintén "szemből támadhatna rá az anyagra", vagy csak évente egyszer-kétszer kellene neki "körfűrész" és nem akar erre áldozni.

    Másrészt én úgy gondolom, hogy aki egy kis méretű sarokcsiszolót, akármilyen tárcsával, de stabil (javasoltan kétkezes (!!!)) fogással nem tud "megtartani", annak egyszerűen nem való az adott gép a kezébe. Nekem is szorult már meg ez a korong (is) vágás közben, résen kell azért lenni, de konkrétan veszélyes szituáció még egyszer sem alakult ki ebből. Egy ekkora gépet pedig egy gyakorlott ember, ha muszáj "bele is tud fojtani az anyagba" addig amíg kikapcsolja, még ha le is kell égetnie akkor is "inkább vesszen a gép, mint valamelyik végtagunk" alapon. De ebben a videóban is látható, hogy még lüke kezelés mellett is (saját magának szorítja be a korongot, nem szétfelé feszíti a vágási vonalat), azért nem tud olyan nagyot "fogni" egy kis gép még egy ilyen koronggal sem egy-egy megszorulásnál, még lazább gépfogásnál sem, hogy azt ne lehetne kezelni. Szóval ha valakinek gondot okoz egy ilyen kicsi gép megtartása, akkor inkább ne is vegyen a kezébe ilyet, ettől nagyobbat meg pláne ne, mert mindegyik lehet nagyon-nagyon veszélyes.

    Harmadrészt én nagyon paranoid ember vagyok, tehát igenis használom munka közben a védőfelszereléseket (pajzs, hallásvédő, védőkesztyű direkt vágás ellen (láncfűrészhez való) stb. és mindenkinek csak ajánlani tudom ezt. Nem vagyok naiv, hogy ezek mellett ne történhetne baleset, de azért aki figyel a saját biztonságára, nem kapkodva, átgondoltan (kellő fizikummal !!!) és tiszta aggyal, odafigyelve (!!!) használ egy-egy gépet, az azért elég alacsony szintre le tudja vinni a kockázatát az adott gép használatának (persze nullára sohasem, tiszta sor...).

    Negyedrészt, ha valamitől félünk, akkor inkább ne használjuk, ezzel szinte nullára lehet csökkenteni az ebből (és a gyakorlatlanságból) származó baleseteket. Múlt évben dolgoztam kicsit egy SAWSQUATCH-al, na ennél aztán tényleg a zabszem sem... Bevallom nem vagyok hozzá "elég férfi". Kettőt vágtam vele és azt mondtam köszi, ennyi nekem elég, hogy elmondhassam ilyen is volt a kezemben, pedig a gép nagyon stabil, önbizalmat ad használata közben, de az ember ismerje a korlátait, nekem ez a gép már biztosan túl volt rajtuk és abszolút kívül esik a komfortzónámon... :DDD

Új hozzászólás Aktív témák