Hirdetés
- CES 2026: a Lenovónál már akasztják a jövőt
- Vivo X200 FE – fenséges méret
- iPhone topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- EarFun Air Pro 4+ – érdemi plusz
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Apple iPhone 17 - alap
-
Mobilarena
Gumi és felni topic
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motort/teljesítményt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kornel
veterán
válasz
focvis
üzenetére
Nyilván igen.
Kleber gyakorlatilag egy nyáron is használható téli gumi, a Michelin pedig egy télen is használható nyári gumi, a Vredestein meg sehol se TOP.Ár értékben viszont még mindig nem tartom rossz választásnak a Kleber-t, biztosan nem rosszabb, mint az Apollo-m volt, amivel simán jöttem mentem.
Kleber 152k, Vredestein 160k, Michelin 200k.
Continental sajnos nem jön szóba, mert gyakorlatilag fele annyit fut el, mint a Michelin/Kleber, ami a km-re vetített költségét extrém módon megnöveli. -
amargo
addikt
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Köszönöm!
A nyárim is Continental. Akkor legalább brand-en belül maradok. -
Kornel
veterán
válasz
Mágus2
üzenetére
Ha télit veszek, akkor cserélgetem a gyári felnin, amit nem szeretnék, mert:
-nem tesz jót a guminak
-összebsszák a felnit (igen, mindenki, van ahol el is hajtanak, ha megemlíted, hogy nem szeretnéd hogy a karcmentes alufelnit összehorzsolják, azt mondják csináld meg magadnak)
-nincs kedvem, időm és energiám félévente a gumicserével foglalkozni
-emellett a nyári Continental Eco Contact 5-ök egyszerűen szarok. Nem, nem kicsit, nagyon. Ennél az Apollo Allnac 4G All Season-ok sokkal jobbak voltak.Külön szett téli felnivel R16-ban acélfelnivel ~230k, amit biztosan nem rakok fel, mert így is ballonos a 215/55 R17, nem vagyok kíváncsi a 215/60 R16-ra.
R17-ben alufelnivel TPMS-el ~400k lenne a szett gumi, ami évi 15.000 km körüli futásnál hamarabb öregedne el, mint elkopna.Négyévszakossal 3 évente zsír új gumim lesz, így ideje sem lesz elöregedni.
Összeszedem most egy táblázatba a legutóbbi teszteket, és annak megfelelően még tudom módosítani a vásárlást, akár Michelin CC-re is, de nem lesz két szett gumim (felnim).
-
amargo
addikt
Sziasztok,
205/60 R16 - ba, milyen jó minőségű gumit ajánlotok télre?
Continental winterContact
Dunlop winterSport
Az eddigi kiszemeltek. A teli felnim is alu. -
Norbika88
senior tag
[link] Olyan jó áron vagy, hogy megkérdőjeleződött bennem, hogy kell-e nekem a feláras prémium UG9 vagy a TS860 az 1.4 es fókára
... eddig is el gurultam a télen a megöregedett, bekeményedett kormoránnal, annál meg az új Hankook is jobb lehet. -
Skizz
addikt
Sziasztok,
Átirányítottak ide:
"Most az idei ADAC teszten vizsgált gumiméretek közül (195/65 r15 és 215/65 r16) melyik áll közelebb egy 205/55 r16-hoz? 215/65 r16 esetén a Dunlop wintersport megint nagyon jót ment valami barbi dzsipp alatt, na de érvényes ez egy Hastrára is?
"Mi a véleménye a kedves szakértő uraknak?
-
i-sti
senior tag
2017 Auto Bild Summer Tyre Test
PIRELLI P7 BLUE eléggé jól szerepelt.
Ebből találtam 2 változatott.
Pirelli CINTURATO P7 BLUE 225/55 R16 95V. Fogyasztás B, nedvesség A
Pirelli CINTURATO P7 BLUE 225/55 R16 99W XL. Fogyasztás A, nedvesség A.Az XL ~5eft drágabb darabja. Megéri azt a felárat?
Mikor lenne jobb megrendelni? Mikor vannak padlón a nyári gumi árak?
Gondolom január, február már kezdik feltornászni őket. -
evo87
őstag
Egyetértek. Nekem jövő novemberben kell majd váltani kb. és ahogy látom, egyre csak jönnek ki a jobb és jobb 4évszakosok, pedig nekem a Vredestein Quatrac5 is nagyon megfelelőnek bizonyult. Remélem addigra lesz friss Quatrac, ha nem, akkor meg ott a CC (és a 195/50R16-hoz bevállalom a 195/55R16-ot váltónak), a BF Goodrich vagy ami addig még jól bizonyít.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Kornel
üzenetére
"Remélem hó végére tudnak nekem hozni Kleber-t...
Ha nem, akkor marad az AllSeason Contact."Mivel ezt írtad ezért raktam be a Contit kontrollcsoportnak... de akkor nézzük:
Száraz:
CC - 39 m
Vredi - 41,9 mNedves:
CC - 43,6 m
Vredi - 43,9 mHáát ez már kiegyenlítettebb vízen kb nincs diffi, kopásban szintén cserébe szárazon majd' 2 méter. Ha az árat is beleveszem akkor a Vredi vállalható.
Magamnak a CC lesz továbbra is. Ha azt nézem, hogy egy db lámpa 60k... plusz akkor még lökös, hűtőrács stb ára. És akkor csak éppen utolértem valakit amit adott eseteben elkerülhetek a jobb gumival.
A kockázat beárazható, nekem megéri a felárat. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
Kornel
üzenetére
Nem.
Száraz fékút:
Conti - 40.7 m
Kleber - 42,3 m
Nedves fékút:
Conti - 43,1 m
Kleber - 46,9 m
A kezelhetőség egy dolog, mert max nem mész olyan gyorsan de a fékút... Ha leosztod, hogy hány millió Ft az autód métere (és akkor nem egy ovis kiscsoport van előtted csak egy kalapos Swiftes)...
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Luck Dragon
üzenetére
Halk.

nandow: Mennyi t mész pályán? Ha sokat akkor UG9 ha nem akkor TS860.
Kornel: Jó kis teszt úgy látom maradok a CC-nél.

-
nandow
aktív tag
válasz
nandow
üzenetére
Aludtam rá egyet.
Feljebb megyek árban, és maradt a következő két lehetőség:Goodyear UG9
vagy
Continental TS860Melyik legyen?

Olvastam a teszteket, mindkettő elég jó. Az idei ADAC teszten a TS860 lett az első.
Viszont az UG9 halkabb, autópályán ez előnyös lehet. De mintha azt olvastam volna, hogy jobban kopik.
Ez a peremvédős kialakítás a TS860-nál előnyös?A boltot meg úgy láttam, többen ajánlottátok, bátran rendelhetek innen?
-
-
svedmalac
tag
Enyhén használt gumi

-
Kornel
veterán
2017 autobild all season teszt: [link]
Első 5-ben 3 Michelin csoport.
De a Continental AllSeason Contact sem szerepelt le.Remélem hó végére tudnak nekem hozni Kleber-t...
Ha nem, akkor marad az AllSeason Contact. -
konci79
őstag
Sziasztok!
186/65 r15-ben tudok Alpin 4-et 14.800-ert,vagy krisalp hp3-at 11600-ert.Gondolom megéri megvenni a Michelint,megéri, pláne ennyiért? -
Kornel
veterán
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Olyan mint a brembo

-
Motion_Blur
félisten
Megjött a Barum Polaris 3.
DOT 2017, fel is rakattam már, majd írok ha érdemben lehet már tesztelni.
"Made in Romania"
-
Kornel
veterán
Hol vagy Qru?
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
De akkor se értem, miért zavar ez téged ennyire. Vagy az irigység beszél belőled?
Felőlem aztán azt hoz ki a szalonból amit akar, nem lesz nekem se jobb, se rosszabb.szerk (#21163): na de érted, ha azt írta volna, hogy "márciusban vett új autóra", vagy "idén márciusi X5-re keresek gumit" azt se lehetne leírni?

-
Qru
MODERÁTOR
válasz
albiosz
üzenetére
A gumi egyik legfőbb ellensége - a kopáson kívül - az UV. Ha pl garázsban tartod akkor 6-7 évig is simán jó lehet egy gumi ha meg a napon aszalódik sokat akkor kb 4-5 év után kezd jelentősen veszíteni a tapadásából. Nyilván nyáron magasabb az UV szint, ezért a nyáriak gyorsabban öregednek azonos körülmények között.
Az alut könnyen megmarja a só és a fémötvözete a hidegben rideggé válik így sérülékenyebb.
Ma már vannak télálló alufelnik is ("lágyabb" ötvözet és só ellen védő felületkezelés). -
albiosz
őstag
válasz
Kornel
üzenetére
A nyárim elég jó, komolyabb kategória: Dunlop SP Sport FastResponse. 2013-as vásárlás. Van benne nagyjából 22,000 km. Ez azért erősebb lehet vízen gondolom.
(#21135) rbalint88 : világos, köszi! Télen valóban jónak tűnik. Nekem még mindig a nyári esős időszak a bajom.
All: Illetve 3 kérdés még a döntéshez:
- Reálisan hány évig érdemes egy nyári garnitúrával számolni, ha nem kopik (keveset megyek), tehát csak az öregedés szempont. A gyártók nyilván mást mondanak érthető okokból.
- Ugyanez négyévszakosnál hány év? 6000-8000 km/év futás főleg autópálya/autóút,
- Nyárim alufelnin van, télihez van külön acélfelni szett. Dereng valami info, hogy télen nem ideális aluval közlekedni. Mi erről a véleményetek?Tervezek még nagyjából ~5 évig ezzel az autóval. Ha eladnám mondjuk most 40 körül acélon a Dunlopokat, akkor apróból meglenne a négyévszakos szett, de eladásnál könnyebben elmegy szerintem az autó két garnitúrával, szóval ott bukom is, amit most nyerek.
-
lenko
aktív tag
válasz
juve600
üzenetére
De hát nem tiltott le, akkor ezt most mire írtad.

Egyébként ez egy fórum, azon belül is GUMIS topic, miért ne adhatnék hangot annak amit gondolok, mi köze ennek a topicnak ahhoz mikor vett milyen új autót?
Miért nem elég megadni mire keres gumit , vagy fasz*m tudja mit?? -
nandow
aktív tag
Azt, hogy milyen stílusban vezetek, nem is tudom mit írjak erre.

Nem vagyok egy versenyző, nem szoktam padlózni. Fékezésnél is ha látom pl, hogy távolban piros a lámpa, akkor már elkezdek lassulni, és lájtosabban fékezek a végén.
Szóval nyugisan vezetek.
Kb ezeket tudom elmondani.

-
lenko
aktív tag
válasz
Kornel
üzenetére
Új gumit szoktam venni.
Felnit meg használtat, mert a mérnöki fizetésből nem futja újra.
Legalább is olyan arányaiban mint a fentebbi delikvensnek az 1M-s felni, de akkor sem vennék 1M-ért felnit, ha havi netto 2M-t keresnék.
X5-t meg végképp nem.(#21149) HussarF
Jó helyen vagyok, csak tudni kell jól mérlegelni.

Amit akarnék venni BBS magnézium felni 120k/db. Használtan 120e/4db. Melyiket vegyem
-
Danex
addikt
válasz
nandow
üzenetére
Prémiumot nem azért vesz az ember mert sok-kevés km-t megy... a prémiumok még talán jobban is kopnak.
A kérdés inkább az, hogy milyen stílusban vezetsz és, hogy meddig nyújthatod a takarót.
Ha belefér akkor prémium, hiszen 1-1 méterrel rövidebb féktávval életet és súlyos százezreket lehet megtakarítani.
De a legtöbbet a vezetési stílusoddal tudod behozni

-
nandow
aktív tag
Átfutottam az összefoglalóban lévő linkeket.
Kicsit visszaolvasva ha jól látom, prémium márkák ~25e Ft/db.
Ki tudnám fizetni, de inkább az a kérdés, hogy megéri-e?
Azért sok km-t nem megyek, lehet valami jobb középkategóriás is megfelelő lenne.
szerk.
Esetleg tudsz javasolni egy prémiumot meg egy jó középkategóriást is, hogy lássam mi mennyi, és tudjak mérlegelni? -
lenko
aktív tag
válasz
FIREBLADE78
üzenetére
Jól letiltottál úgy látom...(Persze ez sejthető volt
)
De hát már az autód is használt, akkor most így mi lesz
-
nandow
aktív tag
Sziasztok!
Most vettem egy 7. gen Accordot, aminek csak nyári gumija van.
Szeretnék rá venni téli gumikat. Mivel nem volt még autóm, abszolúte nem értek a témához.A nyári gumi mérete 205/55 R16.
Használatot tekintve hétköznap néha a városban Budapesten, hétvégén viszont autópálya is lenne.Mit ajánlotok?

-
lenko
aktív tag
válasz
FIREBLADE78
üzenetére
Hűha, most aztán igazán rossz napom lesz ezért.
(Aláírásom most is igaz
) -
Kornel
veterán
válasz
FIREBLADE78
üzenetére
Hankook teljesen korrekt, de nyilván nem egy Conti szint.
-
SeatZola
őstag
Téligumira kérnék tanácsot!
A kocsi egy 2007-es VW Jetta 1,9 TDI. Eddig 205/55R16-os Conti TS810-volt rajta a téli, de már öregecske és cserélném újra. Napi szinten használom 40-50km-t Pécc-Komló között a Mecsek hegységen keresztül.
Szerintetek milyet vegyek rá 205/55R16-ban:
1. Conti TS860 224000/db
2. Michelin Alpin A5 23700/db
3. Hankook W452 Winter i*Cept RS2 16990/dbBevállalható a Hankook? Vagy nagyon kompromisszumos a Contihoz képest? Vagy inkább Michelin (bár az Alpin A2-vel nagyon nem jó tapasztalataim voltak anno az előző VW Bora-n)
Vagy mást ajánlanátok?
-
rbalint88
veterán
válasz
albiosz
üzenetére
Az egyik gumisnal viccesen olcson voltak a negyevszakos apollok es az eddigi komoly telek tapasztalata alapjan egy nyariasabb teligumi elonyosebb az itthoni klimahoz (minimalis ho es jeg, foleg esos es szaraz ido). Ugy voltam vele, hogy ha nem valna be, akkor is el lehet adni minimalis bukoval, de eddig hozza a varakozasokat. Alapvetoen eleg halk az autom, de a teligumi daralasa zavaro, ebben sokkal jobb egy negyevszakos. Meg a szaraz uton mutatott tulajdonsagaiban is. Nyilvan aki zergebasznad kulson lakik egy fuggoleges falon, ahol meg nyaron is havazik, az vegyen rendes teli gumit, de en az esetek tulnyomo tobbsegeben bp-budaors vagy zsambek kozott kozlekedek, igy inkabb arra optimalizaltam, mint a harom darab havas napra...
-
Kornel
veterán
válasz
albiosz
üzenetére
Vizen gyengébb=kb. olyan, mint a Continental eco contact 5 pl., de pl. a Falken hs449 télinél nekem mindenhol jobb volt, szárazon, vizen és havon is, pedig az egy echte téli gumi.
Az Apollo és a Vredestein kétfajta mintával rendelketik, az egyik oldal téli minta, a másik nyári. Keverékben a téli és a nyári között vannak ezek.
-
albiosz
őstag
válasz
rbalint88
üzenetére
Csak télinek?
Akkor hogyhogy nem vettél télit ugyanannyiért? Az a baj, hogy nyáron nyilván többet megyünk és ha jól sejtem ezek a négyévszakosak inkább télik, mint nyárik. A fóka egy kombi és feleség, gyermek ül a hátsó ülésen általában, szóval ésszel megyek. Eddig egyszer csúsztam meg horvát szerpentinen nyári esőben téli gumival, nem lett semmi gond szerencsére, tudtam korrigálni és mögöttem is tartottak megfelelő követési távolságot. Igaz elég régi darabok voltak a gumik, de mindig bevillan ez az eset. -
rbalint88
veterán
válasz
albiosz
üzenetére
ilyen apollom van (télinek), teljesen vállalható a vízen nyújtott produkciója. ha hülye vagy, bármilyen gumival feltekered magad a szalagkorlátra. ha kicsit érzed az autót, nagyjából képben vagy a fizikával, akkor nem lesz bajod ezzel a gumival sem. átlagembernél amúgy is a beszarásküszöb hamarabb eljön, mint akár ennek a guminak a határai, szóval ha nem kamikáze módjára használjátok a focust, akkor meg fog felelni.
-
albiosz
őstag
Motoszkál a fejemben egy ideje a négyévszakos műfaj, ennyi futáshoz ideális lenne. De ha jól olvasom, akkor ez az Apollo vízen pl. elég gyenge. Autópályán azért az nem mindegy.
gabor9991: W452 eddig nekem is a legszimpibb. Laufenn-nél azért az komolyabb szint. Rászánom azt a pár ezrest.
All: W442-ről és Firestone-ról vélemény esetleg? Vagy sz*rjak a farmra és vegyem a W452-t?
-
albiosz
őstag
Sziasztok!
MK1 Focusra kellene téli gumikat vásárolnom. 195/60 R 15. Keveset (6000-8000 km évente) megyünk, főleg autópályán/autóúton. A nyári szett még jó pár évig. Nem értek a témához, ezért a véleményeteket kérem.
Logisztika miatt 2 hely jöhet számításba, ott az alábbiakat néztem ki:
- HANKOOK W452 15 990 Ft
- BARUM POLARIS3 15 200 Ft
- FIRESTONE WH3 16 900 Ft
- HANKOOK W442 17 600 FtVan még rengeteg márka, de valahogy ezek a legszimpatikusabbak.
Keresgéltem a topikban és a W452-ről meg a Barumról elég jókat írtatok, talán a W452-ről több pozitívat olvastam, így ez a legszimpatikusabb. Kérdés, hogy tud-e ennél sokkal többet a W442?
Firestone-nal érdemes foglalkozni?
Jöhet más ajánlat is, árban ekörül. Feljebb már nem mennék. Hátha van nekik, vagy tudnak szerezni.
Előre is köszönöm!
-
i-sti
senior tag
Sziasztok.
225/55/16 nyári gumit szeretnék vásárolni.
Gondolom most lenne az ideje, mert ilyenkor talán... nem is hogy olcsóbb lenne hanem valamivel reálisabb áron meglehetne vásárolni.A főszempont, hogy a nedves felületen a megállás minél jobb legyen, utána a fogyasztás (A és B) érdekel inkább harmadik szempont pedig a zaj. Most elől Dunlop SportMaxx van de nagyon hangos. Nem kell többet ilyet.
Amiket eddig jónak találtam:
GOODYEAR EFFICIENTGRIP PERFORMANCE
DUNLOP BLURESPONSE
Pirelli P7 Cinturato Blue -
wwhy
veterán
Astra J kézikönyve szerinti téli gumik, ugyanakkor a megjegyzés:

Valami értelmes magyarázat, indok, hogy miért van kivételek közé téve az A14NET
Persze, hogy ilyen a gépsárkányom 
Ugyanakkor keresek 5x105 R16 ET 39 acélfelnin 205/55R16 használt téli gumit.
-
Danex
addikt
válasz
FIREBLADE78
üzenetére
Amúgy a 17esre szerintem annyival olcsóbbak már a gumik, hogy 1-1 felni árát hamar megspórolod. Illetve télen minél keskenyebb a gumi annál jobb lehet a hóban.
-
lenko
aktív tag
válasz
FIREBLADE78
üzenetére
Égvilágon semmi, de kutyát nem érdekli ez a nagyképű info.
(Tökmind1 mit csináltál érte)
1M? Gondolom használt gyári felniről nem is hallottál még.
Max. 200k-ért lehet találni hibátlant 
-
FIREBLADE78
addikt
Neked mi a problémád? Dögöljek meg,mert nem zsigulival vagy dácsiával járok?Képzeld heti 7 napot dolgozok,dolgozunk a családi bizniszben,még karácsonykor is! Hónap helyett irhattam volna az idei évet is,de akkor is beszóltál volna. Céges kocsi,ha bírjuk fizetni,akkor miért ne? Nem egy 30-40 millás 7-esről van szó.
Leírtam másutt is,hogy felnit nem akarok rá venni egy millióért,se nem félért!Többiek: köszönöm -
Richard!
addikt
válasz
FIREBLADE78
üzenetére
Continental Conti4x4WinterContact
-
lenko
aktív tag
válasz
FIREBLADE78
üzenetére
Feltétlen hozzá kellett tenni a márciusban kihozott részt...
Minek rá 19-es téli? Rakj rá külön 17-es télit, nagyon max. 18-ast külön felnin aztán viszlát.
Vagy ha a meglévőre akkor 4évszakost.
A range rover velar is 4évszakkal jön ki. -
alázógyík
addikt
válasz
FIREBLADE78
üzenetére
Szerintem ez ideális lenne rá.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
FIREBLADE78
üzenetére
Milyen méret? Mennyit szánnál rá? Hol lenne használva az autó (város/hegy)?
-
FIREBLADE78
addikt
Téli gumi vásárlás előtt állok,állunk. Márciusban hoztuk ki a szalonból az új x5 bömöst. Erre szeretnék gumit,már meglévő felnire. Hírlevélben kaptam ajánlatot,de felnistől,itt pirelli scorpion wintert írja. Ez a gumi jó választás lehet? Túlnyomó többségben városban használom,néha pálya. Összefoglaló szerint premium kocsira,premium gumit vegyek.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
bbubby00
őstag
Jövő hétvégén mennénk egy Tátrai túrára, nemtudom, hogy lecseréljem-e télire a szettem az MX5ön, napközbére 10-18fok várható.
Most elöl semislick hátul pedig utcai nyárigumi van. Akkor keresnem kell még komplett 14-es acélszettet, vagy a 15ös-ről ledobom a nyárit. Esetleg ha van valakinek 185/60r14 vagy 195/50r15 az privizzen.
Rá 1 hétre Zakopaneba megyünk hosszú hétvégézni a családival, akkorra inkább rádobom a télit, biztos ami tuti alapon.
Új hozzászólás Aktív témák
- TCL LCD és LED TV-k
- CES 2026: a Lenovónál már akasztják a jövőt
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Hardcore café
- Autós topik
- Arc Raiders
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- EA Sports WRC '23
- Vivo X200 FE – fenséges méret
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- magyar billentyűzet - 151 - Lenovo LOQ (15IAX9) - Intel Core i5-12450HX, RTX 4060
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 16GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Zalman S2 TG GIGABYTE 750W
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

... eddig is el gurultam a télen a megöregedett, bekeményedett kormoránnal, annál meg az új Hankook is jobb lehet.
"

Egyiket sem venném télre. Új autóra mi értelme 4évszakost venni, ha van hozzá új nyári szett? Vennék egy téli készletet felnin és 5 évre csend van. De persze ez én vagyok.

Feljebb megyek árban, és maradt a következő két lehetőség:

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Főleg nem szar SUV-re. Amiből arányaiban véve itthon 3x több van mint Németországban. (Biztos véletlen
Alszok rá egyet.