Hirdetés
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Fotók, videók mobillal
- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Fényképeken az újra lilába boruló Xperia 1 VII
- Korábban érkezhetnek az új hajlítható Samsungok
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
attilav2
őstag
A navon platinum explorer gps-es tabletről mi a véleményetek? Androidos és 7"-os
de a benne levő gps-ről nem találtam adatokat, hány csatornás meg ilyesmik. Igo val is árulják, de nélküle már valamivel 30 alatt elvihető. -
LámaZ
addikt
Ha valaki tud olyan budapesti boltot, ahol rézfóliát árusítanak, kérem, írja be ide!
Ne legyen sem túl vékony, sem túl vastag. Szerintem a 0,2 mm-es a legjobb. -
LámaZ
addikt
Azt hiszem megtaláltam a jó GNSS-vétel Szent Grálját: GPS repeater.
Csak ugye nagyon drága. -
fil
őstag
Ami a parabola antennát illeti, szerintem az más tészta, mert ott a lényeg, hogy minél több - mindegy milyen - jelet "befókuszáljon" középre, ahol majd az ténylegesen meg lesz szűrve a kívánt hullámhosszon. De, csak találgatok ,nem értek hozzá. Érdekes viszont, hogy többen, akik egy szál "dróttal" kísérleteztek, kb 5 cm-es darabot említettek.
-
LámaZ
addikt
Még egy dolog:
Abban igazad lehet, hogy a forma itt lényeges, mert ha a tokot összefüggően tapétáztam ki, nagyon rossz lett a GPS-vétel. Úgy néz ki, hogy ezt a kb. 1 centi szélességű csíkot „eszi meg” a GPS. A gps-adók valahol 1,5 GHz-en sugároznak, talán ez azzal függhet össze. Sacckábé.
Nincs időm belemerülni az antennatudományba, így empirikus, próba és szerencse elven dolgoztam. Mint az evolúció. -
LámaZ
addikt
Nyilván az antennák méretezése külön szakterület, de azt tudni kell, hogy a mikrohullámú tartományban a formák és méretek annyira nem számítanak. Gondolj csak arra, hogy sokan üdítős alumíniumdobozzal javítják a WiFi-vételt. A műholdas adások vételekor a parabolaantennák méretei tág határok között mozognak. Neked ellentmondva, itt minél nagyobb az antenna, annál jobb, mert több a begyűjtött jel. Ezért büszkélkednek a csillagászok mindig azzal, hogy kié a legnagyobb.
A forma és méret is persze fontos, hogy ne torzuljon a jel, amely eleve zavartan érkezhet, és akkor szűrésre van szükség.Azt a hozzám érkező műholdas tévéadásnál megfigyeltem, hogy a vétel viharban is elfogadható, amikor a szél rezegteti a parabolát. Az eső, villámlások sokkal jobban rontják a vételt.
Szerintem a parabola fókuszába helyezett transzponder - vagy minek hívják - rögzítését kell jól megoldani, és az eszköz bizonyos tűréshatárokon belül jól müxik.Visszatérve az okostelókba helyezett GPS-antennára, én csak ismételni tudom magam: ha gyártó lennék, a hátsó fedelet és a szélső peremet belülről, a műanyagba beépítve, megfelelően méretezett antennalapokkal tapétáznám ki. Bluetooth, gps, wlan, gsm - ezeknek kellene felosztani a hátlapot és a peremeket.
Az általam készített barkáccsal kapcsolatban: azért valamit javított a vételen, mert korábban használhatatlan volt a kütyü. A használt alufólia háztartási alufólia, amelyet kb. egy centis szélességben 4-5-ször is meghajtogattam, mart a rendelkezésre álló helybe begyömöszöltem, de előtte kis ragasztó pöttyöket tettem a hátuljára, hogy rögzítse a műanyag hátlapon. A színét, tehát azt a felületet, amely érintkezhet a mobiltelefon belső alkatrészeivel, cellux-szal (egyes helyeken 2 rétegen) leragasztottam. Az eredmény fent volt látható. Csúnya, de az enyém.
-
fil
őstag
Az a baj ezekkel a megoldásokkal - szerintem - ,hogy egy antennát , a hullámhossz és egyéb paraméterek alapján kellene pontosan méretezni. A nagyobb nem biztos, hogy jobb. Mi meg itt csak találgatunk, próbálkozunk, aztán vagy jobb ,vagy nem...
Előre is elnézést, ha nálad nem ez a helyzet.
Azoknál, ahol pusztán a kontaktus hibája okozta a gyenge vételt, viszonylag könnyen lehetett orvosolni, ott látható volt bizonyos javulás, de ahogy elnéztem ,csoda csak ritkán történt. A chip mellett itt szerintem komoly probléma van a sw interfésszel is.
Abban egyetértek veled ,ez bizony ilyen, ennyit tud. -
LámaZ
addikt
Tegnap bütyköltem még az okostelefon belsejében: beraktam egy rézlapot, de nem javított a GPS-vételen.
Utána kipárnáztam alufóliával a tok belsejének felét, de az sem hozott látványos eredményeket.
A TTFF kb. 2,5 perc mp (második nekifutás után kb. 19 mp), és 20-30 m közötti a pontosság, a lakásom ablakában. Szabad ég alatt picivel jobb lehet.Azt hiszem ebből az MT6620-as csipből és az adott konstrukcióból ennyit lehetett kihozni. Tovább nem kísérletezek vele, ez már így fog meghalni.
-
LámaZ
addikt
Hagyjuk. Nem ér meg nekem annyit az egész, hogy többet foglalkozzam ezzel.
Az tény, hogy a waze használata közben figyelmeztető ablak ugrott fel, hogy elfogyott a tárhely, és felajánlotta, hogy töröljek valamit. Nem is biztos, hogy csak a waze miatt, mert közben fut ugye még kismillió más dolog: mail, időjárásjelző stb. stb. -
-
LámaZ
addikt
Még mindig nem a programról beszélek, hanem az adatairól (térképrészletek stb.). Ezeket az operációs rendszer KÜLÖN mappában tárolja, semmi köze a waze mappához.
Egyébként, ha ebbe a hsz-be belinkelt képeket megnézed, akkor láthatod, hogy az alkalmazásaim kb. 450 MB-ot foglalnak le a belső SD-kártyán. Tehát, ha fárasztó átpartícionálással nem bővítettem volna 500 MB-ról 2 GB-ra, csak 50 MB szabad hely maradna a belső SD-n (ún. ROM). -
LámaZ
addikt
A gps.conf fájl ajánlott tartalmában látható 3 titokzatos sor:
XTRA_SERVER_1=http://xtra1.gpsonextra.net/xtra.bin
XTRA_SERVER_2=http://xtra2.gpsonextra.net/xtra.bin
XTRA_SERVER_3=http://xtra3.gpsonextra.net/xtra.bin
Ez olyan, a Qualcomm cég által üzemeltetett szerver három aldoméncímét adja meg, ahonnan az A-GPS-hez szükséges kiegészítő információkat lehet letölteni. Ezek az információk lényegében megegyeznek az MTK-csippel szerelt okostelefonoknál letölthető (Beállítások/Helymeghatározó szolgáltatás/GPS EPO segítség) EPO-fájlokban lévő adatokkal. A GPS-műholdak pályáira vonatkozó információk ezek. Ha ismertek a pályaadatok és a pontos idő, a műholdak keresése nem tart olyan sokáig, tehát rövidebb lesz a TTFF. Az EPO-információk max. 7 napra előre érvényesek, tehát ajánlott naponta frissíteni őket (megfelelő beállítás esetén a frissítés automatikus).Idézem a szolgáltatást beharangozó, 2007. február 12-i, angol nyelvű újsághír egy részletét, mert nagyon érdekes: „gpsOneXTRA Assistance technology provides benefits such as a faster time-to-fix and operation, indoors and in challenging environments for up to seven days”.
-
fil
őstag
Más kérdésem lenne. Ha jól tudom ,neked is G2S-ed van... Annál ugyebár a gps antenna az ami oldalt van (a hangerő billentyű oldalán). Ami a tetején van az lenne a wifi-é, és az alján lenne a gsm antenna? Vagy fordítva? (Csak ,hogy tudjam, azokhoz nem akarok nyúlni mert teljesen jók)
-
gr8tjoey
aktív tag
Amit én vettem az SysOn Bt valami 2006-os cucc. 3,7V-tal tölt, tehát kell egy usb adapter, meg egy 2 lyuku 2000mAh-es szivargyújtó adapter. Az egyik a telót tölti, a másik a külső gps-t, és kész. Doku szerint 6 órát megy egy töltéssel, eddig olyan 1,5-et használtam, azt vitte. Érdekes, hogy ha csak 3 műholdat lát, akkor is 4-6 méteres pontosságot tud.
Előbb utóbb neked is lesz, mert ha a 10"-os MTK6577-es tabletek ára leesik 20.000-re szerintem sokan fognak venni, és abban aztán tényleg nincs gps (viszont jó lenne ha lenne -
gr8tjoey
aktív tag
Szia,
Olvasd el a topic indítót, rakd fel a szükséges file-okat, majd navigáció előtt frissítsd az A-GPS adatokat (mtk engineering, gps test - bár ezt nem ajánlom, nekem párszor úgy kiüti a beállításokat, hogy 1 kósza jelet nem talál a készülék), GPS status.
Aztán ha van stabil vétel, tedd ki az ablakba, és indulj.
A 4,5 méterrel neked van itt a legjobb telód/antennád, nehogymár az ne találjon rá az útra -
gr8tjoey
aktív tag
-
gr8tjoey
aktív tag
Z,
Szerintem ez nem jó következtetés. Nekem a WAZE térképeim az SD kártyán vannak (Magyarország egy része 13Mb). Először is a program csak a körülötted lévő területet frissíti le, ez kb 4Mb, de az SD-n.
Ja, és csodásan fut az xperia arc S-emen amiben 372Mb ram van (hogy hogy indul el, és mekkorát lagol a telefon kilépés után azt hagyjuk, mert sírok, de futni parádésan fut)Neked valami más bajod volt szerintem.
-
gr8tjoey
aktív tag
Ugye-ugye. Kell oda az erős jel.
Ha jó az antenna ilyet kell szólnia a cuccnakHa az MTK chip-es telefonok GPS-ét offline akarod használni az nem lesz egyszerű. Az enyémen kell 3-4 perc egy helyben, hogy pozíciót fogjon, mert 20 méteres pontosság alatt offline-nak mutatja a gps-t. Ha adok neki 3G-t, akkor fél perc se, és nem dobja el a jelet akkor se ha egy felüljáró alatt állok éppen.
-
fil
őstag
Szóval kipróbáltam kocsiban a 3 betűssel. Újpestről Fótig nem tudták megzavarni a műholdak. Egy pillanatra sem talált, pedig az ablakban volt. Na, ez így nulla.
-
LámaZ
addikt
Ez egy nagyon jó ötlet, rákérdezek a waze fejlesztők fórumán.
Digis 1 GB-m van 1500 ft/hóért.Külső BT GPS téma:
Persze, hogy macerásabb. Két eszköz, két töltő, néha a BT-kapcsolat nehezen épül fel, de jobb híján ez is egy megoldás. Előnye, hogy a BT-vétel kevesebbet fogyaszt, mint a gps-vétel, a vevő jobb helyre helyezhető az autóban. -
fil
őstag
A külső bt-t kicsit macerásnak érzem. Két eszközt kapcsolgatni, stb... Nem egy korszerű megoldás. Csak akkor vetemednék rá, ha az a külső kütyü valami nagyon penge cucc lenne. De többnyire valami sok éves kifutott dolgokat árulnak. Ugyan nem nagy pénz, de ha nem jó, akkor apránként ,észrevétlenül szórom ki a jobb cucc árát.
-
fil
őstag
Valószínűleg "célszerszám" lesz. De azért még majd eljátszok ezzel is. Kíváncsi vagyok mit lehet belőle kihozni. Az elmúlt próbák biztató értékei reménnyel töltöttel el.
Ja ,hogy te on-line navival borítottad meg a memóriát? Így már érthetőbb. Én mindíg csak off-line-t használok, mert már eleve is kicsi a mobil data keretem.
Azoknál az on-line-oknál nincs valami beállítás, hogy max mekkora tárhellyel gazdálkodhat és ha megtelik a legrégebbi kuka? -
LámaZ
addikt
A pontosság is fontos. Nálam 100-150 m-es kezdőértékek is voltak antennajavítás előtt, emiatt városban a navigáció használhatatlan volt. Egy másik utcában vélt engem, állandó volt az újratervezés stb.
A másik felvetésre reagálva: én autós navigációra mindenképp dedikált eszközt ajánlok. Nemrég jártam meg, hogy menetközben androidos okostelefonon on-line térképek letöltögetése miatt betelt a belső tárhely. Nagyon kellemetlen volt
Tehát én ezentúl csak külön PND-t használok autós navigációra, az okostelefont meg csak kirándulás és városnézés -tehát gyalogos forgalom - céljára használom.Kieg.:
Közben látom, te is erre jutottál. -
gr8tjoey
aktív tag
Ha 1 autóban használod, akkor kell egy külső bluetooth-os GPS, és el van intézve. A vaterán vettem én is 3000-ért kíváncsiságból, teljesen jól működik.
A magok, meg memória tekintetében teljesen igazad van, a PNA-m 1 mag 400Mhz 64Mb ramTökéletesen elnavigál, de ott is a GPS alrendszer a pontos. Ez az egész GPS téma olyan mint a monitor, vagy az egér. A gép használja, és kész, egy komponens.
-
fil
őstag
Jó lehet, hogy igazad van a pontossággal kapcsolatban. De...
Az előző telefonommal sokat használtam a navit. Fele ennyi memóriája volt, fele enny proci maggal ,nem ezektől függ. Egy percen belül tudott pozicionálni, kereszteződésekben ,körforgalmakban megfelelő volt a pontossága. Az ,hogy az sem volt tökéletes ,azt onnan tudom, hogy mikor hazaértem, a legritkább esetben volt "megelégedve" a dologgal, szerinte még kellett volna mennünk 30-40 m-t
Most az, hogy bemondta, hogy forduljak már jobbra és én láttam, hogy még 10 m a sarok, azzal nem foglalkoztam.
Egyszer volt, hogy már későn szólt, ... hát megfordultam
Mivel én nem pizzafutár vagyok, így ha azon ritka alkalmakor mikor ismeretlen helyre megyek, általában készülök valamennyire és megtervezem az útvonalat. De mivel rally navigátor sem vagyok - nem memorizálom a fél ország térképét - ,így elkél a navi program segítsége útközben. Egyelőre az az érzésem, hogy ezeknek a MT6xxx chipes telefonoknak a navija erősen kérdéses, hogy feljavítható arra a szintre, hogy autóban jól használható legyen. Max. gyalogos navigációra (néha az is jól jöhet). Azért még kísérletezek. Azt tudtam, hogy ezeknek nincs toppon a navijuk, de hát ez benne a kihívás -
gr8tjoey
aktív tag
Látszik még nem próbáltad menet közben
30 méteres pontosság max országúton jó, de ott is gyakran újratervez, ha úgy érzi a főút mellett a szántásban mész 90-nel
Amikor egyenesen mész és a következő manőverig van 15km akkor oly mindegy mit csinál a navi. Amikor viszont egymás után van 2 körforgalom, 6 sáv, és utána szűk utca, majd ebbe az egészbe megérkezel 60-nal, akkor a 30 méteres pontosság miatt pont fogalma se lesz a programnak, hogy hol vagy. Vagy megjegyzed fejben merre kell menni, vagy elrontod. Városban a 30 méter semmire se jó. Befordulsz valahová, de még azt hiszi továbbmentél, aztán megint fordulsz, és teljes a káosz. Egy utcanevet se fogsz tudni leolvasni a képernyőről, mert azt se látod majd hol vagy.
Neked viszont ilyen gondod nem lesz, a 4,5 méter az kifogástalan. -
fil
őstag
Egyébként ezt a pontosság dolgot szerintem nem kell túllihegni. Az ,hogy gyorsan műholdra álljon sokkal fontosabb. Nyilván ez felhasználás függő. De ha nekem csak arra kell, hogy beírom ,hogy a cél Sopron, Hotel Lővérek ,akkor tök mindegy, hogy mikor odaérek akkor szerinte van még hátra 30 m.
Viszont, ha elindulok és csak félútnál talál műholdat és 1,5m pontossággal pozícionál, aztán 5 perc múlva elveszti, akkor az nem jó semmire. Akarom mondani: a felhasználói "élmény" nem lesz az igazi.
Ha nem sikerül rendbe tenni, veszek egy PNA-t és kész ,ennyit buktam. -
gr8tjoey
aktív tag
Hmmm, nálam eddig két telefon járt, de ilyen gyenge jellel jó ha 30 méter összejön.
Ha itt megnézed, akkor kis különbség is súlyos métereket jelent.
HDC Galaxy S3 vs HTC Desire SNekem ha nincs legalább 2 műhold 30 feletti SNR-ral, akkor szinte használhatatlan kocsiban a készülék. Ha megnézed a jó GPS-eket, ott nem ritka tiszta időben a 40-es jelerősség sem
Most, hogy megnéztem a videót 2:36-nál van az a jelenség, hogy leesik a jelerősség, eldobja a műholdakat, aztán lassan visszatalál. Ezt valami belső "előerősítő" hibának gondolnám, de érdekes, hogy ugyanez megvan a JIAYU-n is.
-
fil
őstag
Köszi. Próbáltam már. Ezt is meg a nokiát is, de akkor semmi érdemi változás nem történt. Viszont miután szétszedtem, és összeraktam ,hogy megnézzem a belsejét - ha majd lesz réz fóliám ,mit is kell és ,hogyan csinálni - némi javulás lett. Lásd az alábbi screenshotokat. Úgy látszik ,hogy a kontaktusok rendbetételével lehet némi javulást elérni. Pedig ez esetben csak megmozgatás volt...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Programozás topic
- További aktív témák...
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A32 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS dokkoló 210-AZBV + DELL 180W AC töltő
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 34WK95U-W - 34" NANO IPS - 5120x2160 5K - DCI-P3 98% - HDR 600 - ThunderBolt 3.0/Type-C
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest