Hirdetés
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Amazfit Bip 6 - jót olcsón
- Fotók, videók mobillal
- CES 2026: A tévékben is okosabb lesz a Gemini
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- MIUI / HyperOS topik
- Headset, ami hangszóró is, AI nyaklánc, rúddal izélgethető porszívó... - CES
- CES 2026: olcsó, kompakt, többportos GaN töltőt kínál a Lenovo
- CES 2026: Háromkarikás játékokra készül a Dreame
- Apple iPhone 11 - népalma
Új hozzászólás Aktív témák
-
Őrmi
csendes tag
Milyen bluethoot GPS vevőt ajánlotok?
-
LámaZ
addikt
válasz
aytukabozs
üzenetére
Mivel a Lenovo K910-es telefonomban Snapdragon cpu van, azt hittem a Lenovo a Qualcomm procikat használja a termékeiben. E telefon gps-ével amúgy nagyon meg vagyok elégedve, épp ezért vettem, persze vannak egyéb hibái, hátrányai.
-
nemgyujto
csendes tag
Nekem ez van, már mindent kipróbáltam, amit a topik nyitása óta írtatok! (Képernyőképet is tennék fel, de most lát, hogy nem tudom, hogy hogy kell!)
-
dioka7
senior tag
Szia!
Nem igazán értek a ketyere buherálásához, de hasonlóan hozzád, én egy newman K18al szívtam be ugyanígy. Engem is elcsábított az erős vas, és én is kínlódtam vele, amit egyszerű földi halandóként tudtam, megtettem, aztán a vége az lett, hogy eladtam és vettem egy sanpdragon procis készüléket, ami nagyjából 15 mp alatt bármikor, bárhol jelet talál, ha esik, ha fúj. Ennek ellenére kitartást és sok sikert kívánok a hack-eléshez!!!

-
Őrmi
csendes tag
Sziasztok
Vásároltam egy Lenovo készüléket. MTK6592 prociva és a GPS-sel nem tudok mit csinálni.
Probáltam a MT44 GPS APP és a MTK Engineer Mode programot.
A MTK SEttings-ben Az EPO-nál nem tölt le semmilyen adatot, elkezdődik a letötés (start), de a Progress=0 mind az öt alkalommal. Probáltam az EPO (IDLE)-t is és a Stress Test is, a szabadban, Wifi-vel és mobil nettel egyaránt.
Ezen a programon belül a GPS-nél a GPS(OFF) -ra kattintva a GPS (ON)10-12 perc után a GPS teszt program ennyit lát a bekapcsolt WIFI mellett az erkélyen.
A készüléket 24 én kaptam meg. azóta küzdök vele.
A http://logicit.hu/MTK-GPS-finomhangolas már próbáltam.Tudnátok valami ötletet adni, hogy örömöm is legyen a készülékben?
-
ksanc
őstag
Na az a lényeg

KGabor72: Szia, üdv itt!

Alapban olyan nincs, hogy GPS bekapcsoló ikon. Felül a lehúzható státuszsorban lehet bekapcsolni a wifi, mobilnet és egyebek mellett. Erre gondoltál? Ott ott kell lennie. Ha éppen töküres az egész akkor a jobb felső sarokban lévő kis ikonra bökve jönnek elő.Vagy a Beállítások menüben tudod bekapcsolni ugye. Illetve a GPS-t használó alkalmazásokon keresztül is.
-
KGabor72
újonc
Sziasztok!
Most járok itt először és a segítségeteket szeretném kérni.
Vettem egy telót, Android 4.4 MIJUE M680. Már ott kezdődik a probléma hogy nem tudom bekapcsolni a gps-t a készüléken mert nem hozza fel a bekapcsoló ikont.Mi lehet a probléma?
Köszi! -
ksanc
őstag
Helló!
A GPS soha nincs elcsúszva, a futó programban illetve magában a rendszerben az időzóna van rosszul beállítva.
Az, hogy valamilyen android alapú rendszer fut rajta, az egy dolog. A kütyü leírásában meg kell nézni, hogyan lehet az időzónát beállítani.
Nekem csak ez jut az eszembe. -
ystuc
aktív tag
Sziasztok!
Nem vagyok elég bátor, hogy belepiszkáljak az Androidba. Keresek valakit, aki segítene, lehetőleg Budapesten.
A GPS valamiért 6 órával el van csúszva. Hogyan lehetne ezt helyrerakni? Ami picit bonyolítja a dolgot, hogy nem telefonról, vagy táblagépről van szó, hanem egy autóba szerelt multimédiás eszközről.
Ja, és Android 4.2.2 van rajta, ha ez fontos.Ha lépésről lépésre leírja nekem valaki, hogy pontosan mit csináljak, úgy is jó lehet, de elszúrni semmiképpen nem akarom. Köszönöm!
-
dioka7
senior tag
Szia!
Huh, azt majd csak holnap tudom megnézetni, mert a tel. napközben kiment németbe. Azt tudom, hogy mobilnet nem volt mikor néztük, de wifin keresztül viszont volt net. Azt is tudom, hogy a szürke csíkból 6db volt szinte egyből (ha jól tudom az az agps-t jelöli), majd később a GPS test talált is jelet, és ekkor már a waze is, viszont ezután bementünk a házba rámásoltuk az IGO-t, majd újra ki, és ismét nem volt jel. Ekkor kb 3-4 percet vártunk, 2 db műholdat látott szinte azonnal, de nem is lett több. Sajnos az új tulajnak mennie kellett, így nem volt több idő hogy kínlódjunk vele. Elvileg 1-2 napon belül beszélek vele és akkor mondom neki hogy majd nézzen rá. -
ksanc
őstag
Üdv!
Internet hozzáféréssel is nézted? Ilyen akkor van, ha az agps beállítások nem jók és a gps-nek magának kell megtalálni a jeleket. Ez akár 10-15 perc is lehet gyári reset után agps nélkül..
Meg kellene nézni a GPS Test progival, hogy kap-e egyáltalán agps infókat. Az In View alatt mutatja. Ha az nulla, akkor nem működik az AGPS. -
dioka7
senior tag
GPS szakértők!
Egy gyors kérdésem lenne: van egy Newman N2 a családban (korábban az enyém volt:samsung proci, jó GPS) a kérdés/gond vele az, hogy most más használóhoz került és eddig kb. 30-40 mp alatt jelet talált (hidegen), most viszont kb. 8-10 perc szabad ég alatti várakozás után sem lett meg a jel. Igaz, közben volt egy gyári beáll. visszaállítása, de mikor én használtam sem állítgattam el semmit és ment gond nélkül, lehet h csak első alkalommal sokat kell várni aztán már újra a régi formáját nyújtja?? -
Tigyster
csendes tag
Eredetileg nem volt gps.conf, valahol azt írta a MobileUncle. Próbáltam törölni a létrehozott fájlt, de nem hajlandó sehogy a telefon. A gps vevő nem egy erőgép valszeg, de gps fix progival sikerült beállítani a helyet, utána hajlandó volt a Waze is navigálni vele, de állandóan ugrált, szomszád utcákba áttett, meg a háztömb belsejében haladtam. Átállítás gyanánt leginkább a gps.conf-ot piszkáltam, és beállítottam az EPO-t. Az nem volt engedélyezve.
-
ksanc
őstag
válasz
Tigyster
üzenetére
Csak hogy tisztázzuk: ez nem az Uncle része, hanem a teló Engineer Mode-ja, MobileUncle nélkül is előhívható.
Először is azt kéne tudni hogy volt-e eredetileg is gps.conf a telón, mert ha nem, akkor nem is kell.
A holdak amiket látsz, az AGPS adatai, az oszlopok pedig a gps vevő által vett jelek. Ha meg sem moccan, akkor vagy gáz a saját vevője, vagy esetleg rossz a dátum/időzóna beállítás.
Miket módosítottál? -
Tigyster
csendes tag
Ma én is elkezdtem buherálni a telóm. Eleinte az volt, hogy talált műholdakat, de sosem fixált be. Aztán átírtam a gps.conf-ot, akkor az uncle talált, és fixált, de semmi más. Aztán addig piszkáltam a config-fájlt, hogy már nekem is azt csinálja, hogy egyik műhold jele sem mozdul el 0-ról. Vagyis uncle látja elvileg a holdakat, de mindegyik 0 jelet mutat. Valami tuti tipp van rá, hogy mit kéne beállítani? Amúgy egy Doogee DG150 a teló. Külső bluetooth gps-ről használom, de jó lenne, ha feléledne a sajátja is.
-
ksanc
őstag
Szia!
Ha ráérsz majd egy kicsit és beleolvasol a topikba, akkor megtalálod a választ

Röviden: az in View mutatja, hány műhold elérhető abban a pillanatban ott ahol vagy, ez az AGPS működését mutatja gyakorlatilag.
Az In Use pedig azokat, amiket a gps chip ténylegesen használ.
Ez a kép akkor nem a kérdéses telóról készült.
Mellesleg ezen is ezek a 20 körüli értékek max. arra jók, hogy meghatározd a pozíciódat, ha elég sokáig vagy egy helyben, akkor még elég pontosan is. De ha megmozdulsz, ilyen vétel mellett használhatatlan lesz a pozícionálás. Magyarul gyenge, mint a harmat.Ha neked csak az In View alatt van érték és egyáltalán nem jelennek meg a vételt jelző csíkok, akkor vagy nagyon gyenge a GPS vétel (külső antenna fog segíteni) vagy rosszul van beállítva a dátum/idő/időzóna.
-
sasa311
veterán
sziasztok
kollégámnak rendeltünk egy Jiayu G4-et és olyan GPS problémánk van vele, hogy kiírja a GPS teszt, hogy 14 műhold van "in view", ellenben a szokásos kis csíkok már fel sem jönnek fixálni meg végképp nem fixál pozíciót.

Valaki már tapasztalt hasonlót?
-
Trialbiker
tag
Sziasztok nokia lumia 930 at szeretnék venni és azt szeretném kérdezni hogy mennyire jó gps el van megáldva, illetve hogy gyakorlatban ha használt valaki ilyet annak mennyi idő kellett a jelhez meg mennyire volt pontos. És talán hogy mennyire bírná az akksi egy egésznapos biciklitúra rögzítését?
-
Kgb!
csendes tag
Sziasztok,
Van nekem egy csodás THL 5000 típusú telefonom. Elvileg MT6592T processzor van benne, vagyis a normál 1,7 GHz-es MT6592-es turbózott, 2 GHz-es változata.
Természetesen nekem is a GPS-szel vannak gondjaim. Rootoltam és mindeféle programot kipróbáltam, így a TTFF (Time To First Fix) értéke már elfogadhatóra csökkent. Viszont a pontossága csapnivaló. Még az M7-en is (ahol az út mindkét oldalán szántóföldek voltak, szóval árnyékolás és takarás szóba sem jöhet) megcsinálta azt, hogy "lement" az útról és attól kb. 10-50 méterre, az úttal párhuzamosan haladtam. Ezt a Google Maps is és a Waze is megtette. Majd egy idő után visszakerülök az útra és minden gond nélkül megy a navigáció tovább.Mivel ez egy rendszeresen visszatérő jelenség, felvetődött bennem a kérdés, hogy nem lehetséges-e, hogy az okozza a problémát, hogy a THL nem állított át bizonyos paramétereket a driverben. Vagyis, hogy az 1,7-es procihoz készült driver elveszti az időszinkront mivel 2 GHz-es procin fut. Aztán amikor lekéri az a-gps frissítést, akkor ismét rendbejön egy időre.
Ezt továbbgondolva; lehetséges az, hogy egy olyan telórol, ami szintén MT6592T procit használ (még nem tudom, hogy mely típusok) átrakjam a drivert meg ami még kell a telefonomra?
-
attilav2
őstag
Érdekes tapasztalatom van MT6589-es telefonom gps vevőjével. A legújabb Igo-t használva sokszor áttévedt a szomszédos utcákba a pozíció, körforgalmaknál megbolondult, mindig újratervezett, ellenben a sygic ugyanezen a telón működik normálisan. Tehát szoftveres a probléma, ha tehát nektek sem jó igo-val próbáljátok sygiccel. Valamicskét segített az igo-n hogy a sys.txt ben beállítottam az accuracy_workaround=1 és a set_messages=0 paramétereket, így már jól navigál de néha ígyis aggasztó a pozíció kitérése menet közben. Tehát feltehető hogy az igo és a mediatek nincsenek barátságban. Ezt is vegyétek számításba az mtk gps értékelésekor.
-
ksanc
őstag
válasz
Killerlaca
üzenetére
Üdv!
Nincs egyszerre szép és jó megoldás.
Csak külső antenna fog segíteni.
Az, hogy valamit javul, az nagyon kevés még
-
Killerlaca
senior tag
Engem is érdekelne, hogy hova mit kellene ragasztani..
Alufóliát próbáltam van némi javulás jel erősségben, de szerintem ezt még lehetne fokozni.
Nekem zopo 810/hero 7500+ telefonom van.
Nekem az is segített ha csak a hátlapra ragasztottam kívülről alufóliát. -
fisticZ
csendes tag
Skacok,. Van köztetek olyan aki némi ellentételezésért egy Jiayu g4t gps hardvertuningot elvégezne ?
-
qpmex
tag
Sziasztok!
ZTE Grand X In és ZTE Skate telefonon próbálnám használni a GPS-t.
Sygic progi van feltelepítve de van hogy egyáltalán nincs jel otthon és szabadban is egyaránt és van amikor meg otthon (7 emeletes panelház) is simán fogja a jelet (ZTE Grand X In). Ennek mi az oka?
ZTE Skate-nél pedig otthon nem igazán találja meg a jelet, de ha kimegyek az utcára akkor általában azért működik.
Autóban is kipróbáltam mind2 telefont és ott Grand X In egyáltalán nem megy, Skate pedig csak akkor fogja a jelet ha lehúzom félig az ablakot és a közelében tartom a telefont.
Tudnátok segíteni hogy miért van az hogy egyszer van jel de máskor meg egyáltalán nincs. Van valami megoldás rá?
Ja és nem témába vág de azért megkérdezem hogy autóba milyen GPS-t ajánlotok ami nem túl drága és jól veszi a jelet. Extra funkciók nem kellenek, csak mondja és mutassa normálisan az utat. Ha lehet ne legyen túl halk.
Köszi!
-
ksanc
őstag
válasz
Killerlaca
üzenetére
Szia!
Tejesen mindegy. Az egyik esetben a teló számolja a koordinátákat a kapott adatok alapján a másikban meg készen kapod. Az egyik több procit használ (manapság nincs jelentősége szerintem) a másik pedig nagyobb adatforgalmat.
Az EPO-ról meg az "állítólagos nem tölti le" dologról: GPS "okosba" topik
Az más kérdés, hogy van-e haszna. Ha ott tovább olvasol, láthatsz mindenféle teszteket, nekem az EPO semmit sem javított.
-
Killerlaca
senior tag
Szisztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy a mobileuncletoolsban a GPS beállítások érdemes állítani?
például az A-gps-t msa vagy msb-re érdemes rakni, hogy esetleg hamarabb vagy jobban találjon jelet?
Illetve az EPO fájlt miért nem tudja letölteni?
Zopo 810-es telefonom van.Köszönöm
-
ksanc
őstag
Az enable_wiper-el (pozícionálás wifi segítségével) kapcsolatban elég nagy a tanácstalanság, én általában olyan infókat találtam, hogy ez a gps.conf-on belüli beállítás figyelmen kívül van hagyva, vagyis tökmindegy, hogy van-e és hogy ki- vagy be van kapcsolva.
A google supl szerverről való átállás viszont jó ötletnek tűnik. Nekem is nokia-n van, de most megnéztem és google-n keresztül nem kaptam agps adatokat, nokiával viszont megy szépen

-
LámaZ
addikt
válasz
Trialbiker
üzenetére
SUPL_HOST=supl.google.com
SUPL_PORT=7276helyett
SUPL_HOST=supl.nokia.com
SUPL_PORT=7275vagy
SUPL_HOST=supl.sonyericsson.com
SUPL_PORT=7275+
ENABLE_WIPER=1 -
ksanc
őstag
válasz
Trialbiker
üzenetére
A kínai időkiszolgálót érdemes átállítani magyarra:
NTP_SERVER=hu.pool.ntp.org
a többi, mint volt.
Ezeken kívül mással én nem szemetelném tele.
-
Trialbiker
tag
NTP_SERVER=cn.pool.ntp.org
XTRA_SERVER_1=http://xtra1.gpsonextra.net/xtra.bin
XTRA_SERVER_2=http://xtra2.gpsonextra.net/xtra.bin
XTRA_SERVER_3=http://xtra3.gpsonextra.net/xtra.bin
SUPL_HOST=supl.google.com
SUPL_PORT=7276Ez van a gps.conf ban. a tesztnél 9 holdat mutat de itthon próbáltam fél órája szóval szerintem megjegyezte a helyzetüket. De délelött amikor 10 km rel arrébb próbáltam 5 perc kellet neki szabad ég alatt.
-
ksanc
őstag
válasz
Trialbiker
üzenetére
Kellene az a gps.conf. GPS Testet nézted?
Hardveres erősités? Külső BT vevő, jóéccakát. Pláne, ha a vizállóságot is szeretnéd megtartani.
-
Trialbiker
tag
Mondjuk hardveres erősítésen is gondolkodom de nem tudom hol van a gps antennája + vizálló a telefon és azt meg nem szeretném elrontani
-
ksanc
őstag
válasz
Trialbiker
üzenetére
Üdv!
Van gps.conf fájl eredetileg a telón? Mert ha nincs, akkor nem biztos, hogy az fogja megoldani a gondjaidat.
Meg kéne nézni mondjuk a GPS Test progival, hogy az InView alatt mi van, amikor bekapcsolod a gps-t és wifit vagy mobilnetet. Mert ha ott megjelenik valamilyen 9,10 környékén érték, akkor az agps rendben van, a többi már hardvergond.
A fórumokat átfutva ennek a telónak sem valami beton a gps-e... -
Trialbiker
tag
Sziasztok (még kezdő vagyok) Szeretném az aGPS-t beáltani az xperia go -mon. (rootolt) Tehát tudnátok nekem küldeni egy gps.conf fájlt vagy csak annak a megfelelő tartalmát mert nem nagyon tudom mit is kellene oda belemásolni. A cél az hogy gyorsan találjon jelet, a pontosság nekem megfelelő.
-
ksanc
őstag
Kicsit visszanéztem a topikba és rájöttem, hogy itt oltári nagy baromságot írtam (hiába, azóta én is csak okosodtam
):kérdés: 255W: Meg tudná valaki mondani, hogy miért jön elő minden GPS alkalmazás esetén a képernyő közepére ez a felirat "SI request received for UP session"? És vajon mit jelent?
akkori válaszom: Akkor valami nagyon nem oké. Lényegében nem működik a GPS.
A gps.conf puszta mankó, nekem pl. totál hiányzik. A tieden sem volt, azért üres az ablak. MobileUncle MTK-t használtál ezek szerint?
Nagyon nem mindegy a tartalma. Ha eltávolítod, akkor is kiírja az üzenetet?Szóval az a felirat középen azt jelenti, hogy az agps éppen szinkronizálja az adatokat. Meg hogy fel van telepítve a GPS Status nevezetű programocska

-
ksanc
őstag
Azt hiszem, új infóm van
Ha nem, akkor okosodni szeretnék, mert nekem ez új 
Nézzétek meg, hogy van-e a telótokon data/agps_supl mappa.
Ha igen, akkor el lehet felejteni a gps.conf fájlt, ugyanis az agps rá sem bagózik, nem onnan veszi az adatokat.
Vagyis tökmindegy, mi van a gps.conf-ban...A teló Engineer Mode-jában lehet a Location/Location Based Services menüpontban beállítani az AGPS-hez a dolgokat:

Hát ezért nincs a W450-esemben gyárilag gps.conf...
-
ksanc
őstag
válasz
badbull1
üzenetére
Naaaaaaaaaaaaaa erről van szó! Hogy valaki utána is néz a dolgoknak, nem csak gányol és bizonygatja a nem működőt!

Ilyen esetben jó is, hogy valamiben nem értünk egyet, vagy nem teljesen értjük egymást mert ez már eszmecsere. Az nem, hogy valaki beleteker a telóba 40 centi rézhuzalt majd bizonygatja, hogy márpedig az szuperül működik.Az mtk chipről volt már szó, hogy nem azzal van a gond. Úgy rossz lenne a vétel akkor is, ha normális jelet kap. Ezért működik ugyanaz a chip egy rendesen megtervezett/összerakott telóban jól, egy költséghatékony, kompromisszumokal teli telóban meg rosszul.
Úgy van, ahogy írod: ez az egyik ok, nem tartják be azokat a követelményeket, amik az antennához szükségesek.
Erre szoktam azt mondani, hogy sehol senki sem írta az ilyen telók használati utasításában, hogy kiváló GPS van benne. Csak azt, hogy van...Az antenna modellezéshez az egész kütyü "interferencia térképe" kellene. Önmagában az ilyen kütyüben lévő antenna egy jobban megtervezett kütyüben mindjárt jól működne. És fordítva: egy szuperül működő telóból ha átteszed a fóliaantennát, akkor az is pocsék lesz... voltak ilyen kísérletek is.
Ezek a fóliaantennák összehajtogatott IFA antennák, nézd csak meg. Nem igazán értem az x-es kérdésed

Persze, hogy nem szimmetrikus, ha kihajtogatod a fólianatennát képzeletben, akkor látod, hogy a csatlakozáshoz érő rész a feed, (persze pont úgy nem lehet olcsón, egy rétegben megcsinálni, mint az elmélet, de működik így is) a vékonyabb az maga az antenna (nem tudok jobb elnevezesét az F-nek erre a szárára
), a szélesebb pedig a ground plane. Na ezt a részt szokták ideális esetben valamilyen árnyékoló lemezhez csatlakoztatni, mert minél nagyobb ez a felület, annál jobb, de ugye a hely korlátozott. A ground plane mindig hosszabb kell legyen, mint az antenna.Az EPO szintén rásegítés! Csak kevésbé hatékony.
Örülök, hogy beleástad magad, én újat már nem fogok tudni mondani neked.
-
badbull1
csendes tag
Szia!
Köszi a választ! Ha bár nem mindenben értek egyet.
Abból indulok ki pl. hogy az én telómba található mtk gps chip az egyik legjobb márka ezen területre. (csak egyik példa az mt3333)
Nem egy kisebb készülékben / telóban található meg az enyémben is levő chipset mely készülék léptékekkel jobb vételt produkálnak.Én itt inkább a gyári ajánlások feláldozását látom problémának az ár oltárán. (elve külön (wifi) antennát ajánlanak a jobb vétel elérésére) illetve megadnak minimális távolságokat bizonyos alkatrészektől stb.
Ezeket sem sikerült maradéktalanul teljesíteni. Gondolok itt hogy olyan helyre is illesztettek árnyékoló fóliát ami takarásban van a fólia antennával ahova sztem nem feltétlen kell (pl. fényérzékelő, stb.).
A gps chip adatlapján megtalálható az ajánlott antenna illesztő áramkör is.
Illetve ajánlásban pifa-t van elsődlegesen. Nem beszélve arról hogy a fóliantenna sem sík felületen található meg. Szóval szerintem van itt még amit sikeresen lehetne finomhangolni az adott készüléken. Persze nem általánosan ill. abban én sem nagy hiszek hogy 100 ból 1 jó ötlet univerzális lenne.Illetve vannak már ~ 20*20*7 -es nagyságrendű (~2$) gps patch antennák is melyet akár én is tudnék illeszteni az 5" os telóba hogy nem emelkedne ki jobban hátul mint a kamera ... s ehhez csak max "meleg" formálást kéne végezni a hátlapon.
Most agyalok egy antenna modellező szoftveren ellenőrizni az adott foliantennát .... nem feltétlen alakra de hogy pl. a telóban felhelyezett állapotban az adott íven való maghajtása mennyi hatásfog veszteséggel jár esetlegesen. Magának az antenna dizájn kialakításának én sem látom nagy számú sikerét házi körülmények között (ifa, pifa) a tizedmiliméteres pontosságok végett.
Az is érdekes - illetve az antennák működésének mélyebb szintű megértéséhez jócskán kell olvasnom - hogy értem mint mondasz a rövidzárrol de a fizikai illesztés nem tudom mennyire befolyásol ill. befolyásol e egyáltalán valamit de nem épp szimmetrikus. értsd pl. a vonalak a fóliaantenna csatlakozófelület két széle az x ek meg az alaplapi csatlakozók s perpill igy van illesztve :
| x x| (mi lenn ill számít e ha | x x | eként lenne vagy |x x| eként... nem tudom csak most érdekel a dolog
agps terén szerencsére nem kell még gsm lefedettség sem többségében mivel mtk epo fájl szolgáltatja az aktuálisan számolható műhold tájolásokat s proci szinten meg nem gyenge láncszem a számolás szóval úgy néz ki nem kell feltétlen plusz rásegítés neki
-
ksanc
őstag
válasz
badbull1
üzenetére
Szia!
Korábban többször is linkeltem a témában kedvenc oldalamat:
Sajnos nagyon kevés szakirodalmat találni a témához, magyarul meg éppenséggel semmit. Maximum általános, nagyfrekvenciás témákat találni.
Akkor megint leírom, én mire jutottam
:Először az említett rövidzár: a hatalmas nagy lényeg ott van, hogy a fizika kemény dolog
teljesen máshogy viselkedik az egyenfeszültség és máshogy a nagyfrekvenciás (váltakozóáramú) feszültség (antennajel). Az a bizonyos rövidzár csak az egyenáramnak az, a nagyfrekinek nagyon nem. Nem egy "okos" tuning szól arról, hogy vágjuk át, ehhe-ehhe mert akkor jólesz, hiszen az rövidzár... Nem, nem az.A hozzászólásban szereplő buhera semmit sem ér, ahogy az összes ilyen többi sem. NINCS jobb megoldás BELSŐ antennára, mint a gyári antenna. Legfeljebb látszólag, de próbáld csak meg üzemszerűen használni bárhol-bármikor.
Hogy miért? Mert a belső antenna számára rendelkezésre álló hely annyi, amennyi. És nem véletlenül van ott, ahol. A monopól egyszerűen nem fér el. A legkisebb szükséges mérete 4,75 cm EGYENESEN. Hajlítgatva már csak vicc. Ja, hogy fizikailag elfér... ahha, csak éppen az interferenciákat nem látod. Csak azt, hogy nem működik...
A dipol antennával ugyanez a helyzet, ráadásul az illesztő elektronika nagyon nem dipol antennához készült.
Szóval marad az IFA fólia, az meg hidd el, a lehető legoptimálisabbra van tervezve. Azzal együtt, hogy annak a mérete is harmada-ötöde az optimálisnak. Szóval eleve pocsék a hatásfok. Éppen ezért találták ki a rásegítést, az AGPS-t. Szóval ez nem valami überkirálycsicsa, hanem létszükséglet a gyors működéshez.
(Erről bővebben Navigyurci oldalán: [link]. Itt egyben arra is választ kapsz, miért nem akar működni rendesen a fránya olcsó kínai telókban a GPS)
Szóval ha a gyári antennával nem megy, akkor csak a külső antenna segíthet (a hibás antenna más kérdés).
Vagy új házat gyártasz a telódnak, amibe belefér egy jó patch antenna de én ahhoz sem fűznék vérmes reményeket.Szóval az egyetlen megoldás ilyen gyenge GPS-eknél a külső antenna használata.
Hogy ez egy bt antenna, átsugárzós tuning vagy egy darab drót, az már ízlés és egyéb szempontok kérdése.
Én a drótommal geocaching-elek is, annyira pontos és megbízható. Az más kérdés, hogy állandóan leszakad, de már folyamatban van egy kihúzható változat
-
badbull1
csendes tag
Vagyis magára a fóliaantennára nézve a két csatija között feszültség jelenik meg.
hi
én csak kóstolgatom a témát de ezen leírás nem teljesen egyértelmű számomra (laikusként)nekem egy cc5000 -em van. a gps benne nagyon határeset.(a látott holdak ~70% ához csatlakozik 15-30 -as jelszinttel)
amit viszont észrevettem (van egy "próba" példány) hogy ezen cc5000 készüléken a fólia antenna az alaplapi csatlakozásnál rövidre van zárva .. tehát gyakorlatilag a fólia antenna egy lábon csatlakozik az alaplapi csatlakozás mindkét érintkezőjéhez.
most vagy félreértettelek vagy ez gáz így megoldva ?! habár működik !
a hozzászólásban ott egy elnyújtott "O" konstrukció van ?
vagy e monopol lenne ... akkor meg monopolnál mindegy hogy mely pontján van csatlakoztatva ? nem hiszem ... de kép alapján nem világos a konstrukció
bocs de nem nagyon vagyok jártas ezen területenbármi építő/ felvilágosító / referencia témára mutató hozzászólást előre is köszönök !
Üdv.: bb
-
LámaZ
addikt
Aki eddig rám hallgatott, mind megboldogult!

Olyan nincs, hogy a gps működik az egyik appal, a másikkal nem, mert mindegyik az Androidtól kapja az adatfolyamot, nem közvetlenül a bluetooth GPS-től.
Amúgy feltelepítetted a Bluetooth GPS appot?
A Mock locations-t be kell kapcsolni.
Használat előtt ezt el kell indítani, és csatlakozni a Bluetooth eszközre. -
To_Pet
tag
Sziasztok!
Nekem van egy Prestigio Multiphone 5044-es telefonom. A GPS vevője gyakorlatilag használhatatlan. Némi szoftveres próbálkozás után úgy döntöttem, hogy veszek egy Bluetooth-os GPS vevőt (használtan 4000 Huf). Azóta öröm és boldogság van, egy dolgot leszámítva: a Google Maps nem ismeri fel a szerkezetet. Igo, Sygic tökéletesen látja, viszont amikor csak egyszerű navigálásra kell a telefon, akkor szeretem a Google Maps-et. Valahogy életre lehet kelteni? A vevő egyébként egy Blumax GPS-101.
Köszi!
-
katt777
félisten
Rootolni kell, az biztos.Arra viszont, hogy sokkal jobb lesz, ne számíts. MUT-ban biztosan ott van MTK beállításoknál (videó a neten). Osztrák srác töltötte fel, és a videó végén említi, hogy magával az antennával is probléma van, ill. létezik videója ennek a hardveres megmókolásáról is, de még nem volt időm megkeresni.
-
dioka7
senior tag
Sziasztok!
Nagy sokára rátok leltem. Nagyjából végigolvastam a több mint 300 hsz-t, és hát lassan meg is értem miként kellene működni a ketyerének, és azt is, hogy mi a gond (miért nincs navi). Egy Newman K18-am van, 8 magos MTK procival. GPS 30 perc alatt sem talál jelet. A mobileuncle tools-os mókolással (full/cold) kb 10 mp alatt talál jelet, viszont van egy gondom. Elég ha 5 m-el arrébb megyek és már el is veszti a jelet, vagyis így navigálásra nem alkalmas. A másik gondom, hogy az én telefonomban nincs EPO menüpont sem és a mobileuncle tools-ban sem tudom se ki-be kapcsolni, se letölteni ilyen fájlt, se semmi. 4.2.2-es droid van a telefonon. Elképzelhető, hogy nem kell az EPO fájl a telefonomnak, vagy rootolni kell hozzá? Van valakinek valami tanácsa, hogy miért nem elérhető ez nálam?
-
katt777
félisten
Na, Faster GPS, EPO friss, Mobileuncle tools, leírás szerint végig, most már nem is látja a műholdakat a telóm!
Megjelenik az antenna ikon áthúzva, aztán semmi. Légyszí, akinek megvannak a szükséges fájlok, tegye fel valahova, hogy letölthessem!
(Concorde Smartphone 6500)
Muncle YGPS tesztje szerint szolg. elindult, TTFF: counting villog, és se több.
-
LámaZ
addikt
Vége a szenvedésnek: el lesz vágva a gordiuszi csomó!
:-D -
thboxx
aktív tag
Hát sajnos én az enyémben sehol nem találtam ilyen opciót...

Viszont rájöttem valamire. A Google maps bekapcsolásakor auto frissíti ezt az infót.
Tehát megy az iGO szoftverem, ha frissek az infók ebben a fájlban.
Amihez a következőket kell tennem:
mivel a Google maps-nek kell adatforgalom, ezért itthon WIFI be
GPS be,
Google maps be,
megtalálja a pozíciót,
Google maps ki,
WIFI ki,
iGO be, és megy mint a szél. Kicsit macerás... de így pár másodperc és talál
jelet, amit nem enged el. A frissítés más módján még agyalok...
-
-
thboxx
aktív tag
"Minden más" gyanánt nem túl sokat tudok felhozni. A Sygic megy, csak az cefetül szokatlan nekem...
Kissé nehezen látom át a menüjét... A Google Maps is megy ( de az meg adatforgalomhoz kötött ugye... ).
Mással nem próbálkoztam, csak ezzel a kettővel. Meg vagy 6 verzióval az iGO-ból...
-
thboxx
aktív tag
Sziasztok!
Telenor Smart Tuoch Mini (Alcatel OT S'POP) GPS conf fájljához tudnátok adni valami tippet, hogyan javíthatok a vételen? A jó öreg iGO-k nem találnak műholdakat, a Sygic minden gond nélkül. Mivel utóbbitól kicsit idegenkedem, előbbit meg régóta szeretem, így ha lehet valami módon, inkább azt használnám. De műhódok nélkül nem megy. Ja igen, és a conf fájl nekem egy agps_profiles_conf.xml... -
zetecR
addikt
Félig off kérdés, de van egy régi GPS-em, aminek ilyen, kihajtható, passziv kerámia antennája van.
A GPS-t fixen szeretném "integrálni" a középkonzolba és úgy gondoltam, hogy az antennát kivezetném a műszerfal tetejére a minél jobb vétel érdekében.
A kérdés az lenne, hogy milyen antennakábelt kell használni hosszabbítóként?Vagy ne kínlódjak vele és vegyek pl az Alibabáról egy külső antennát, oszt' cső?

-
255W
csendes tag
Próbálkoztam, és azt kell mondjam, minden tökéletesen működik!

Ugyan nincs a Sygic-on belül semmiféle állítási lehetőség ezzel kapcsolatban, de miután a Bluetooth GPS progit elindítom és csatlakoztatom vele a külső GPS vevőt, ugyanakkor a telefonon ki van kapcsolva a beépített GPS vevő, a Sygic elindítás után simán navigál. Nem tájékoztat ugyan arról, hogy honnan van neki jele, de teszi a dolgát, méghozzá 2-3 méteres pontossággal! Azt hiszem ennél jobbat-többet tényleg nem lehet kihozni egy telefonos navigációból.
Most már arra is rájöttem, hogyan tudok képernyőmentéseket készíteni a telefonon, így majd csatolok képeket is. -
255W
csendes tag
Köszi az infót!
Lehet, hogy automata módban tényleg normálisan frissülni fog, majd odafigyelek erre. Lejegyzem a mostani epo.dat információit, és megnézem mikor frissül manuális beavatkozás nélkül.Más:
Most azon kísérletezek, hogy a telefonhoz csatlakoztatok egy külső (Nokia LD-4W) bluetooth GPS vevőt, hogy azzal milyen eredményeket tudok elérni. A csatlakoztatás sikerült, a "Bluetooth GPS" nevű app gyönyörűen beolvassa a külső egység által sugárzott műholdas adatokat, illetve a térképes oldalán azonnal mutatja is a pozíciót. Szépséghibája ennek az, hogy továbbra is a Google Maps térképeket rántja le hozzá online adatforgalomban. Most azt keresem, hogy létezik-e olyan offline navigációs alkalmazás, ami képes fogadni a külső GPS jeleit. A Sygic úgy tűnik sajnos nem alkalmas erre, nem találok benne ilyen beállítási lehetőséget
Esetleg ezzel kapcsolatban valami ötlet?
-
LámaZ
addikt
Megnéztem, nálam az epo.dat az MTK szerveréről utoljára tegnap délután frissült.
Most kézileg akartam frissíteni, de nem ment. Úgy látszik jobb, ha hagyod automatán, biztos talál olyan időablakot, amikor nincs nagy adatforgalom a szerveren.
Egyébként ez a tegnapi fájl május 18-ig érvényes, addig meg tutira sikerül frissíteni, nekem ebből gondom soha nem volt. -
255W
csendes tag
Rengeteg böngészés után sikerült összegyűjtenem az alapvető információkat azzal kapcsolatban, hogy mi lehet a probléma a Mediatek chipes telefonok navigációjával (ha esetleg ismételnék már megosztott infókat - biztos lesz ilyen is -, akkor elnézést kérek), így sikerült tökéletes működésre bírni a telefont [Jiayu G5]. Sajnos valószínűleg ez nem végleges állapot, de kiderül majd az írásomból miért gondolom így.
A system/etc/gps.conf fájl tartalmával most nem is foglalkozom, ezt eléggé részletesen kifejtették már előttem.
Tapasztalatom szerint azonban van még két fájl, amiknek tartalma döntően befolyásolja a készülék navigációs készségét.Az egyik fontos fájl a data/misc/mtkgps.dat, amiben a telefon eltárolja a legutolsó pozicionálás adatait. Ha ebben még valami kínai adatok vannak, vagy nem volt még itthon (Magyarországon) sikeres pozíció találás, akkor kb. 15 percet is várni kell, míg a telefon megtalálja a műholdakat.
A másik fontos fájl a data/misc/epo.dat, amiben egy adatbázis található a műholdak helyzetéről max. 30 napra vonatkozóan a fájl készítésének időpontjától számítva. Alapértelmezésben ezt a fájlt 15 naponként automatikusan megpróbálja frissíteni a telefon internetes csatlakozáson keresztül (WIFI vagy 3G) a Mediatek FTP szerveréről - ftp://epo.mediatek.com -, ahol a fájlt naponta frissítik.A probléma ott kezdődik, hogy valamilyen ismeretlen okból kifolyólag ez az FTP szerver az esetek döntő többségében nem tudja kiszolgálni a frissítési kérelemmel felé forduló készülékeket, így az epo.dat fájl előbb-utóbb elavul, vagy az is lehet, hogy egy sikertelen frissítési próbálkozás során használhatatlanná válik.
A navigáció helyes és gyors működéséhez elengedhetetlen egy aktuális - frissítés, vagy manuális letöltés útján beszerzett - epo.dat fájl. Ha sikerül ezt letölteni, tapasztalataim szerint a sikeres pozicionálás pár másodperc alatt megtörténik, és a mtkgps.dat fájl tartalma is frissül ezzel az adattal. Így legközelebb is nagyon gyorsan talál majd helyzetet a készülék. A baj azonban éppen ott van, hogy nagyon ritkán sikerül letölteni ez epo.dat fájlt. Böngészéseim során azt tapasztaltam, hogy ettől a problémától zeng Európa összes ezzel foglalkozó fóruma, megoldást azonban még sehol nem találtak rá. Nyilván ez lenne a megoldás, ha a Meditek FTP szervere normálisan működne, de erre nem nagyon tudunk hatást gyakorolni.
Az FTP szerverre egyébként PC-ről is, vagy akár a telefonról is fel lehet csatlakozni (pl. ES File Explorer progival), a felhasználó név és a jelszó is: epo_alps
Felcsatlakoznom nekem sikerült ugyan, de ilyen módon sem tudtam letölteni onnan az epo.dat fájlt. A fórumokban olvasottak szerint volt, akinek ez sikerült és manuálisan felülírta a telefonban lévő fájlt.Akkor hogyan lett jó a telefonom?
Sok-sok próbálkozás közül egyszer csak sikerült letöltenem mérnöki módban a fájlt
Kíváncsi leszek mi fog történni akkor, amikor 15 nap múlva a telefon megpróbál automatikus frissítést végezni, vagy ha elavul a tartalom. Reményeim szerint az mtkgps.dat tartalma szerint akkor is gyorsan fog pozíciót találni, feltéve ha ugyanígy itthon próbálkozom és nem 200 km-rel odébb. -
ksanc
őstag
-
255W
csendes tag
Meg tudná valaki mondani, hogy miért jön elő minden GPS alkalmazás esetén a képernyő közepére ez a felirat "SI request received for UP session"? És vajon mit jelent?
-
255W
csendes tag
Sziasztok!
Elöljáróban annyit, hogy teljesen zöldfülű vagyok, most van először androidos telefonom (Jiayu G5) és nem a GPS hardveres tuningja érdekelne.
Abban szeretnék segítséget kérni, hogyan tudom egyáltalán életre kelteni a GPS funkcióját a telefonnak?
Rengeteg hozzászólás van már itt a fórumon, nem tudtam mindent végigolvasni, de igyekeztem tájékozódni. Odáig jutottam el, hogy a telefonon lévő gps.conf file megnyitására hibát ír, üres ablak jelenik meg. Létrehoztam PC-n egy itt olvasott gps.conf filet szövegszerkesztővel, de nem tudom hogyan lehet bemásolni a helyére. De még ha sikerülne is, van-e más teendő még ezen túl?
Valaki tudna segíteni egy abszolút kezdőnek hogyan lehet életet lehelni a navigációba?Előre is köszönöm, ha valaki felhomályosít!

-
LámaZ
addikt
Nézd engem nem érdekel, hogy minek hívjuk őket, nekem bolondbiztos megoldások kellenek.
Miután sikerült pókhálóssá tennem az okostelóm kijelzőjét (leejtettem a konyha kövére), már eldöntöttem, hogy soha többé nem veszek sima okostelefont. Hiába volt olcsó kínai (kb. 45k ft), mert másfél év használat után ha tönkrement, persze az én hibámból, akkor nálam levizsgázott.
A következő telóm kizárólag IP68-as (vízálló, porálló, ütésálló) lesz, amit kb. 5 évig fogok használni.
Egy 2006-ban vett GPS-em ma is szuperül működik, annak sem huzigálós a kapcsolója, hanem nyomógombos. Igaz, nem IP68-as, de nem túra GPS, csak autós. :-) -
ksanc
őstag
Hehe, este már kicsit túlmagyaráztam a dolgot, hosszú nap volt.
Amire te gondolsz, mikrokapcsoló (egyszerű,nem reteszelős, vagyis nem marad bekapcsolva), azzal NEM lehet magában be- vagy kikapcsolni egy kütyüt. Ahhoz mindig tartozik egy áramkör, ami magát a kapcsolást végzi. Mint a PDA, PNA-kon (hordozható GPS): van egy power nyomógomb, ami csak készenlétbe helyezi a motyót és van egy "főkapcsoló", ami mindig rendes kapcsoló, ezzel lehet totál áramtalanítani. Készenléti nem mindegyiken van. Telókon meg éppenséggel rendes kapcsoló nincs.Azt mondjuk én sem értem, hogy miért nem úgy csinálták meg a tieden, hogy ne lógjon ki. Ezek általában a készülék házával síkban vannak, nem lóg ki semennyit. Mondjuk nehéz is simán az ujjaddal kapcsolgatni.
-
ksanc
őstag
Gondolod?

A MIKROKAPCSOLÓ általában jeladóként működik, és/vagy nagyon kicsi áramot kapcsol, tökmindegy, milyen elven, kezdve a leggagyibb rugalmas membrános megoldástól a rugós mechanikákig.
Működésében egy egyszerű, rugalmas rövidzár, amig nyomod, addig vezet, ha elengeded, szakadás. Áruld már el, hogy szerinted ez önmagában hogy fog bekapcsolva tartani bármit is? (Nagyban például a számítógépek ATX tápja. Mikor megnyomod a kapcsolót, szerinted mit kapcsolsz be-ki? Hát nem a hálózati feszültséget... )A KÉTÁLLÁSÚ, EGYÁRAMKÖRÖS KAPCSOLÓ pöcke mindenképpen ki fog állni a kütyüből, tökmindegy, hogy ki-be vagy jobbra-balra kell mozgatni. Ha nem vigyázol, ígyis-úgyis letörik. Az más kérdés, hogy meg lehet oldani úgy, hogy ne fél méterre álljon ki a kütyüből.
Vagy nem áll ki és akkor ugyanúgy be kell nyúlni valamivel.
Ezekkel KÖZVETLENÜL áramot kapcsolsz, ki vagy be. Terheléstől függően megfelelően méretezett nagyságú vezetőfelülettel. (Megint a régi számítógépeknél a régi AT tápok, amiknél magát a tápfeszt kapcsoltad a tápra)De én sem ragozom tovább...
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
A topikot olvasva a problémám teljesen normális és jobb nem is lehetne, ahogy nézem: UMI X1s en a fixálás lassú nehézkes, szerencséhez kötött (van hogy 1-két műhold után nem akaródzik továbbmenni neki restart ima, egyéb kell...). Ha fixál onnantól viszont jó 30 feletti értékekkel dolgozik... Ez jobb gyári cuccokkal eszerint sosem lesz? Full gyári még minden...
-
LámaZ
addikt
Mellélőttél. Luft.
Egy olyan kapcsolóra gondolok, amelyet nem jobbra-balra kell tologatni (tolókapcsoló), hanem meg köll nyomni.
Nyomógomb. Benyomom: BEKAPCS, még 1× megnyomom: KIKAPCS.
Nem kell ide semmilyen pluszáramkör, csak ész (IQ).
A modernebbek már egy kis membránból állnak, és nagyon strapabírók (mikrokapcsoló).
Nem ragozom tovább... :-) -
bb71
őstag
Megjött az Iocean X7 vagy valaminek a gps antennája (aranyos, mert 2 darabot is küldtek - egy fehéret és egy feketét - és most nem viccelek)! Ezek szerint ebben a 2 színben kapható az a teló.
Nos, sajnos nincs áttörés fiam Tatop W858-as GPS vételével, hiába tettem bele ezt a gyári gps antennát. Azonnal jelez Mobileuncletoolsban 8-10 műhold számot, de nincs felette "térerősség", és később is 29 alatti értékeke vannak.
Ezért visszatettem az eredeti antennát, amivel 3 perc után is csak 2 darab 20 körüli érték volt - úgyhogy adtam a sz@rnak egy pofont.
-
LámaZ
addikt
válasz
kisspista
üzenetére
Lehet itt mindenfélével kísérletezni, de még mindig a legegyszerűbb az, amit én javasoltam: külső Bluetooth GPS-vevő, oszt csókolom. Pl. ez már nagyon jó minőség, de vannak olcsóbbak is, sőt használtan 3000 ft-ból le van tudva.
Nem kell se hegeszteni, se forrasztani, se peccselni, se puccsolni, és nem csak a mobilhoz jó, hanem tablethez is. Hiába, nem mindenki barkácszseni, és a kényelem nagy úr.
Jut eszembe még:
Ezeknél a külső GPS-vevőknél a legnagyobb hibaforrás a ki-bekapcsoló pöcök. Az ilyen tervezőmérnököt is ott helyben agyonlőném, aki ilyesmit csinál 2010-es években. Ugyanis, nekem letört, és egy pici csavarhúzóval kapcsolom ki be.Mennyivel jobb lett volna egy érintőgomb (nyomásra reagáló ki-bekapcsológomb). Apropó, és mivel ezeket túrázásra is használják, a vízhatlan kivitel is fontos lenne, de mondjuk ez utólag is megoldható úgy, hogy simán belerakod egy simítózáras zacskóba.
Új hozzászólás Aktív témák
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Amazfit Bip 6 - jót olcsón
- Peugeot, Citroën topik
- Fotók, videók mobillal
- Milyen nyomtatót vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- G.SKILL Ripjaws V 2x4GB 3000MHz DDR4 kit
- APC Smart-UPS 1500VA LCD RM 2U (SMT1500RMI2UC) - űj ára 450.000Ft
- Digitus Network Cabinet 19'' 42U DN-43000 white - Rack Szekrény
- BROCADE Ruckus ICX7150-24port - Switch - több db - 130Gbps
- 3D nyomtató - SAURER MarkingSolutions Signum Eco Lasersysteme - laser marking system
- Dell Latitude 5330 - 13,3" touch, i5-1245U, 16GB RAM, SSD, EU bill., jó akku, számla, garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 128GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3965
- Eladó Realme gt neo 2 5g Dobozában tokkal
- Eladó retro HiFi-k és erösítők/hangfalak
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

)

Megjelenik az antenna ikon áthúzva, aztán semmi. Légyszí, akinek megvannak a szükséges fájlok, tegye fel valahova, hogy letölthessem!