- iPhone topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Google Pixel topik
- Milyen GPS-t vegyek?
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Yettel topik
-
Mobilarena
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Eastman
addikt
válasz
sajtee #15175 üzenetére
Nagyon jó!
+ izom Pár éve láttam interjút egy los angeles-i magyar sráccal aki Duff személyi edzője volt. Duff is szerepelt és mondott is pár szót a riportban. Magyar stáb készítette a filmet kinti magyarokról. Ott húzódzkodott a béz-legenda a teremben, srác meg instruálta.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
sajtee #15160 üzenetére
Csak csatlakozni tudok izomhod hozzászólásához, ha tetszik és meggyőz, akkor vedd meg, ne azt nézd, hogy a specifikációkban azt írják, hogy rétegelt. Igen, egy tömör fedlaposnak gazdagabb hangja van, ami még fejlődik is idővel, és ezt főleg akkor érezni nagyon, ha az ember nem csak akkordokat sikál, hanem bontogatni is próbál, de ha tetszik egy gitár hangja, akkor tetszik, és ennyi.
El lehet lenni teljesen tökéletesen egy rétegelttel is, főleg tábortűznél, énekelgetni.
A felsorolt gitárokról már leírtam, mit gondolok, többet nem nagyon tudok. Én az AD-810-et választanám, a Jade 1 nem nagyon illik ilyen használathoz, a többi meg nem tud többet a Cortnál, de legalább drágább.
És jaja, igazad van, kell tudni gitározni, mert itt nem tudod mivel elfedni.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
sajtee #15155 üzenetére
"valamiért az AD-810 felé húz a szívem, persze még nem próbáltam.
Ugye jól tudom, hogy az nem rétegelt, hanem tömör fedlapos gitár (ahogy a Jade 1 is?)? "Nem, egyik sem az. A legolcsóbb tömör fedlapos gitárok a Washburn WD-5S és a Cort Earth 70. Mondjuk én olyan akusztikus gitárt igencsak kerülnék, aminél a felhasznált anyagok között szerepel a hársfa. Ez a Washburn is, hogy is mondjam... eléggé buta, fedett hanggal rendelkezik, ennél egy jobb rétegelt fedlapos gitár, legalábbis az én fülemnek, jobban szól. A Corth Earth 70 már teljesen oké.
Negyvenpárezer forintig csak low-low end gitárokról beszélhetünk, de legalább abból már van egy-két elfogadható márka.A Fendernél kicsit drágábban kezdődik a tömör fedlap. (Mondjuk Ibaneznél, meg az összes többi márkánál is.)
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
sajtee #15150 üzenetére
"Bevallom, nem akartam Cort gitárt venni."
Miért?(Szerk: közben látom, erre már válaszoltál.) Nem teljesen értem Plazmacucci iróniáját sem az előző hozzászólásban... Egyébként, ahogy ő is írta (hiába a smiley a hsz-e végén), valóban igen jó ár/érték arányú gitárokat dobnak piacra, teljesen ajánlhatóak."Esetleg Fendert vagy Ibanezt..."
Fender CD60, Ibanez V-50NJP (ez utóbbi tudtommal csak szettben) kb ugyanaz, mint a Cort CD-810, csak drágábbak. Illetve a Cort talán jobb fából készíti a gitárját. Ebben az árkategóriában mindentől függetlenül nagy csodára egyetlen gyártótól sem szabad várni, full rétegelt gitárok, ki tudja milyen fákból. Ha kényelmesek, jól játszhatóak, akkor oké, de ennyi. Egyébként Ibanezből a jóóóval drágább árkategóriában sem láttam értelmes akusztikust, ahányat kipróbáltam, mind teljesen döglötten, élettelenül szólt. Mondjuk a teljes kínálatot nem próbáltam persze végig.... A Fendernek meg a neve, preztizse az akusztikus kategóriában nem létező dolog, sőt, igazából meggyőződésem, hogy inkább égetik magukat az akusztikus kínálatukkal - csak a nevükhöz mérten persze, ezt hozzá kell tenni, de ahhoz mérten eléggé. Ahogy szoktam írni, érdemes megnézni a nagy rivális, Gibson akusztikus-kínálatát, meg a Fenderét, és összehasonlítani. Van egy egészen apró különbség. Lehet elektromosban fej-fej mellett vannak, de akusztikusban az egyik ugyanúgy a nagyok között van, a másik meg a gyengébb fizetőképességű piacok futottak még kategóriáját célozza inkább meg. Nem is értem... Szóval, ha tetszik a gitár, és meggyőzött az egy dolog, akkor teljesen oké, de csak a név miatt Fendert akusztikusban ne, mert fordítva sül el...
"AD810 és a Jade 1." (...) "Gyakorlatilag csak a kivágás a különbség köztük, jól tudom?"
Nem, rosszul tudod. A Jade-1 egy kistestű gitár, teljesen más hangkarakterrel, mint az AD-810.
"a dreadnought talán kényelmetlen lesz nekem"
Valószínűleg a legkényelmetlenebb akusztikus gitárforma, de meg lehet szokni. Amúgy mégis a legnépszerűbb, énekkíséretre meg talán a legjobb is...
"Elektromos gitárok terén nem győztek meg (ízlések és pofonok.. igaz, olcsó kategóriás gitár volt)"
Ezek szerint előzőleg egy darab, gagyi kategóriás gitár alapján alkottál képet a márkáról?
"Gondolkodom a 11 húros AD-810-ben is, de az az igazság, hogy nekem 6-nál több húr már.."
Gondolom a 12 húrosra gondoltál.
Egyébként elképesztő hangszer egy 12 húros gitár, de egy teljesen másik világ, mint a 6 húros. Ha 6 húrosra van szükséged, azt vegyél.... tudni fogod, ha 12 húrosra lesz.
"Részben azért kell, mert az elektromost nem igazán vihetem magammal társaságba, mert ha többen énekelnek, már-már halk"
Már erősítő nélkül, akusztikus hangzásban? Szerintem ha egy ember halkan dúdol, már akkor halk úgy.
"Ha meggyőztök, hogy jóó az az AD-810, akkor azt veszem"
Amennyire egy gitár ebben az árkategóriában jó lehet, annyira van jó. De magadat kell meggyőzni leginkább, vagy még inkább a gitárnak téged.
-
-
Bobrooney
senior tag
válasz
sajtee #14815 üzenetére
Eddig nem érdekeltek a clean és vagy akusztikus hangszínű zenék, most meg már a nagyon zúzósok nem érdekelnek, tehát nagyon nem érdekeltek az akkordok.
Most viszont már szeretnék jobban megismerkedni velük.Mit gondoltok, hogy érdemes nekik esni? Mindegyikből moll és dúr, a többi meg később?
-
Eastman
addikt
válasz
sajtee #14202 üzenetére
Egyszer láttam egy gitárossal interjút, aki szerint a hangzásból az erősítő adja a közepet.
Nálam a Strat csilingelős hangja miatt toltam rá a sok mélyet és kis magassal színezem. Közép kicsit lent van, mert így is vödörrel kell kihordani este a magasakat a szobából.
Nem szeretem azt a klasszikus éles Strat hangzást amiért általában a Fender rajongók megőrülnek. A teltebb sound jön be.
-
Eastman
addikt
-
Eastman
addikt
válasz
sajtee #13687 üzenetére
Köszi, végignéztem.
Még mindig nagyon nagy hang! A koncerten helyén volt minden a jukuldbimájn kivételével.
Dob, bass működött, de Slash nagyon hiányzik onnan. Továbbra is úgy látom, hogy három gitáros kell a pótlásához, de így is csak épp' hogy megvan a dolog. Az új GNR már nem nekem szól.
-
izomhod
őstag
válasz
sajtee #13337 üzenetére
die my darling sem egy nagy vasziszt, és jó húzása van
igen, Hetfield mondta valahol, hogy ha ütös zenét akarsz, akkor "it has to be downstrokes"
sokszor én is úgy ütöm a 4húrost, és igaza van
persze stílusfüggőmost így visszagondolva lehet hogy a rossz pengetéstechnikám miatt pengetek csak lefele, amit így utólag nem is bánok
-
sanzik
senior tag
válasz
sajtee #13335 üzenetére
Azért nem olyan bonyolultak a Metallica számok sem.
Egyedül Hetfield brutál gyors lefele pengetése ami komoly. Meg most a szólókba nem menjünk bele.
Egy számot tudok tőlük csak,de azt végignyomom rendesen backing track-re.
Mondjuk szerintem ez az egyik legkönnyebb számuk,viszont nekem a legnagyobb kedvencem:
For Whom the Bell TollsMeg persze tudok még egy jó pár riffet,de teljen végig nyomni csak ezt az 1 számot tudom.
-
-
nesa
veterán
válasz
sajtee #13265 üzenetére
Az elejen tompitva jatszod de gondolom ez mar megvan, szerintem ennel nemsok egyszerubb van, en nagyon szerettem jatszani.
(#13265) sajtee
Cirka 20 eve vettem az elso gitarom Jolana Iris humbuckeres verzio, elotte 2 evvel kb mar kezdtem simogatni haver akusztikusat, aztan kaptam kolcson egy orpheus vagy milyen de kalap szar elektro akusztikust ezen tanultam meg 1-2 dolgot de annyira szarvolt hogy vert pisalva is allig lehetett akordot lefogni rajta brrrr, de gitarozni soha nemtanultam meg, leginkabb ugy mondanam hogy igen hamar eljatszottam amit a masik gitaros mutatott, 10+ evig max csak a port toroltem le a les paulrol 1-2 eve volt hogy ujra kezbe vettem..... -
nesa
veterán
válasz
sajtee #13261 üzenetére
Tcs tol szerintem a legegyszerubb jatszani a tetovalj ki kb 17 eve nem jatszottam
Hupsz most jut eszmbe lassan 20 eve hogy megvan a les paul es mar akkor mikor vettem aztmondtak tobb mint 20 eves
-
izomhod
őstag
válasz
sajtee #13253 üzenetére
néztem is a dátumot, hogy miért olyan ismerős a feb 19.
ha jól emlékszem, a Ha zajt akartok is ezen a napon jött ki, Miskolcon voltam, egy hosszúra nyúlt sítábor után hazafele, és még éppen meg tudtam venni
azon a télen jött be a mekibe a rövid életű röfiburger is, asszem 99 ft volt darabjahttp://hu.wikipedia.org/wiki/Ha_zajt_akartok! de jó a memóriám
14 éve, pfú. megyek veszek valami fiatalító krémet!
-
-
sanzik
senior tag
válasz
sajtee #13197 üzenetére
Amúgy szerintem nem hülyeség felvenni a játékot.
Én is gondolkozok rajta,hogy egy ilyen videó naplót készítek,de nem azért mert rohadt ügyes vagyok csak szerintem tök jó lenne évek múlva visszanézni,hogyan fejlődtem. Rajta a kezdeti bénázások,ügyetlenkedések.
Ha visszagondolok most is arra, amit az első hetekben küzdöttem pár dologgal,most meg lazán elnyomom,azért ez sok erőt ad.
A fejlődés, a sikerélmény az nagyon fontos,hogy fent tartsa a motivációt. -
sanzik
senior tag
válasz
sajtee #13197 üzenetére
Szerintem az improvizáció azért nem egy olyan dolog ami a semmiből jön éppen akkor mikor játszol,aztán jól szól.
Én minden nap nyomatom a szólózást valamilyen alapra. Igaz én csak pentaton skálával foglalkozok egyelőre.
De azt bárhol ,bármilyen fekvésben simán.
Viszont azt látom,hogy inkább minél több motívumot kell megtanulni amiket felhasználhatsz egy szólózásnál.
És a nagy gitárosok is ezt csinálják szerintem,hogy az "eszköztárukból" ezeket a berögzült,betanult motívumokat rakosgatják össze,amiből kijön egy jó kis szóló.
Szóval én a hatalmas fél éves tapasztalatommal úgy látom ,hogy az improvizáció az igen is tanulható,ezt az eszköztárat kell fejleszteni hozzá és akkor lesz miből építkezni a szólózás közben. -
-
-
-
Akybron
aktív tag
válasz
sajtee #13137 üzenetére
Lehet kerítéslécből is gitárt (bár az már nem két perc) csinálni, én már csak tudom :-D
Az ásós dolog a shovellica együttesé.
-
nesa
veterán
válasz
sajtee #13119 üzenetére
Nem, a javor top felrakas azert nem olyan egyszeru hogy kivagom felrakom....
Ez elvileg kulso mereteiben mm pontossan megegyezik a gibsonal 330,5x438mm, van mirol mintatt vennem de a rajz is megvan valahol.
Egyebkent nem kivagva van hanem kimarva amire majd jon a top minimalis tulmerettel es ossze lesz marva a 2 anyag, ez nem kapkodos munka es sietettni se szabad minden ragasztas utan 2-3 honap szaradas kell.
A nyakon sokat gondolkoztam de mivel mint irtam kicsit mashogy lesz rogzitve a nyak a jobb jatszahtosag miatt ezert inkabb magam keszitem el a nyakat.
Ugy nemlehet hangszert kesziteni hogy ossze vissza furkalom a lyukakat, mindennek megvan a maga helye, most ha 1mm elfurom a hidat mar mas lesz a menzura, mas a bund kiosztas stb, ezert is jobb ha magam keszitem a nyakat,
Nemutolso sorban amiket uj nyaknak arulnak az nemuti meg azt az altalam elvart minoseget amit szeretnek.Atmeno nyakas gitart mar csinaltam vannak buktatoi, a fa ha megfelelo rohogve birja nem ez a fo problema, de hogy akarsz hazilag ilyet kesziteni,vannak geepeid?
En egyebkent mindenrol elobb sablont keszitek igy nemvaloszinu hogy hiba csuszik a szamitasba.
Humbik mar megvannak fozve, meg kell par forrasztas es total kesz, a hid is megvan
#13118) Szten Márs
Koszi
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
sajtee #13109 üzenetére
Hopp, a lényeg lemaradt: szóval a Fender CD 140S-re gondoltam. A CD jelzést lehagytam az előbb.
Szerk: jahh, lehet jól néz ki a a Cort Jade 1, de ahogy írtam, ha ennyit rá tudsz szánni, ne rétegelt fedlapú gitárt vegyél. Nagy különbség van a rétegelt meg tömör fedlap között és idővel ez a különbség csak nőni fog. Mondjuk az is elég fontos, hogy kényelmes legyen. Azért próbálj ki egy pár dreadnoughtet, mielőtt megveszed, mert nem a kényelem a legerősebb oldaluk... és lehet, hogy valakinek ez fontosabb lehet, mint a hangzás... (Cort Earth 70, Fender CD 140S = dreadnought. A Jade nem az.) -
Szten Márs
nagyúr
válasz
sajtee #13101 üzenetére
Ha 60 ezret szánsz a gitárra, ne vegyél rétegelt fedlapú gitárt. A Fender CD-60 olyan egyszerű, mint egy faék. Ad hangot, lehet rajta gitározni, kategóriájában korrekt és rá van írva, hogy Fender, szóval persze, teljesen bevállalható gitár, de ha 60 ezret rászánnál, akkor teljesen egyértelműen tömör fa tetejű gitárt vegyél.
Így hirtelen a szokásos ajánlatot tudom tenni: Cort Earth 70. Ha fontos, hogy milyen márka díszeleg a gitárodon, akkor Fender 140S lenne a megfelelő választás - nem keverendő össze a CF 140S-el, mert ez utóbbinak arcátlanul keskeny nyaka van. A szokásos 43 mm helyett csupán 41,3mm. -
BemAnyó
senior tag
válasz
sajtee #13103 üzenetére
A hivatalos honlapon aztat hazudják hogy tiszta mahagóni
De ha tubon rákeresel akkor látható hogy van egy pár verziója, nyílván érdemes utána olvasni hogy melyik modell a tuti, de úgy is az a lényeg hogy kipróbáld saját magad,
-
nesa
veterán
válasz
sajtee #13103 üzenetére
Tudom, sok hasonlo baromsagot olvastam mar, ami biztos hogy mahagonit nem tartalmaz es laminalt reteget se, ellenben retegelt lemezt igen, meg jobb esetben valami mahagoni helyetesito fat
honnan lehetne biztosra mondani egy kivagott farol hogy milyen amikor csak Pl cseresznyebol van 1000 fajta amibol a fureszarut latva egymas melett legalabb 300 kulonbozore lehetne szedni, a faval mindig atvernek tok mind1 hogy tuzifa vagy fureszaru.
1 hazai pelda ember legyen a talpan aki megtud kulonboztetni fureszarukent egy korisfa deszkat egy ecetfa deszkatol.
-
nesa
veterán
válasz
sajtee #13101 üzenetére
Klaszikus ertelembe vett laminalasrol fogalma nincs annak aki azt irta hogy a gitar laminalt, laminalt reteg van a faforgacs butorlapokon, farost lemezen, MDF alapu ertektelen lof@sz lamberian es szallag/parkettan ez egy muanyag reteget jelent kulonbozo kompozit szir szarbol kulonossebb erteket nem kepvisel, szoval annyira laminalt mint amenyi mahagonit tartalmaz a mahagoni gitar, ez megint egy rossz szakmai forditas.
Letezik meg olyan is es lehet ezis az eliras oka hogy laminialt retegelt lemez, magyarul a retegelt lemez kap + laminalast de nemhiszem hogy gitaron ilyet barki valaha hasznalt volna.
Szal retegelt lemez lesz az amivel nemfeltetlen van baj itt a retegek kozti ragasztas/ragaszto minosege a meghatarozo, lenyegessen stabilabb anyag mint a tomor fa, a hangzas mas kerdes,de nemfeltetlenul rossz.
-
Eastman
addikt
válasz
sajtee #13087 üzenetére
Akkor ezt a két fájlt egggen gyorsan nyomtasd ki és vonalzó - schnitzerr, illetve pappervágó olló seggítségével értelemszerűen és sürgősen összeállíttsd!
...tudod, H nem B...
Így már majd érted, hogy mit mondogatom annyit, hogy képzeletben csak el kell tolni az egész skálát a nyakon. Pl. dúr - moll pentaton kopp ugyan az, csak az egyiket mutatóujjal kezded a vastag E húron, a másikat meg kisujjal.
Szerk:
Így fog kinézni:
...ja, nem, mert én meghekkeltem, hogy számok és pontok is legyenek a keret alján, meg átírtam a B-ket, de azt nem adom.
...mert nem találom a vinyón.
...és bocs a kép minőségért, telóval készült.
[ Módosította: radi8tor ]
-
Eastman
addikt
-
M@trixfan
addikt
válasz
sajtee #13013 üzenetére
"...de addig, hogy tudjak imprózni, vagy szólózni még elég sok van hátra..."
Ezzel vigyázz, hogy ne korlátozd be magadat! 3-4 hanggal is lehet szólózni, sőt el is kell kezdeni! A legfontosabb a dallam és az, hogy pontos legyen. El kell merülni a zenében, együtt kell játszani, stb. Szerintem improvizálás közben nem szabad tudatosan gondolni közvetlenül hangokra, hanem csak arra, hogy hol járunk most. Egyébként többet fejlődtem az elmúlt időben attól, hogy a sebesség helyett inkább a pontosságot hajszoltam. Szerintem a jó szólózásnak és az improvizálásnak a minél több szóló és szám tökéletes elsajátítása az alapja, ezért hazudik az a tanár aki szerint nem fontos konkrét dolgokat megtanuni. Bár én nem vagyok tanár és semmi ilyesmi, de szerintem pusztán elméletből és skálákból nem lesznek nagyon jó szólók és nem fejleszti ki az improvizációs készséget. Nem azt mondom, kimondhatatlanul fontosak a skálák, nekem is rengeteg elmaradásom van ezen a téren. Szégyellem is magam emiatt. Egyébként azok az emberek akik azt mondják, hogy "ááá, nem kell megtanulni pontosan, elég csak valami hasonlót játszani", azok mind lötyögősen és pontatlanul játszanak, esetleg még hamisan is. Csak nem akarok én lenni a köcsög aki felvilágosítja őket erről -
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen routert?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Energiaital topic
- Vezetékes FEJhallgatók
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Bittorrent topik
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- További aktív témák...
- ASUS ROG Strix GeForce RTX 4070 Ti OC 12GB GDDR6X 192bit Videokártya
- RX570-es, RX580-as és RX5500XT eladó videó-kártyák - Garancia
- Canon EOS 1300D gép szettek, objektívekkel, kiegészítőkkel (1400 - 7900 expos gépek, újszerűek! )
- Macbook Air M2 8/256 100% akku
- Iphone 14 Pro fehér-ezüst 128GB nagyon szép
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
- Eredeti DELL 240W töltők (LA240PM160)
- AKCIÓ! Épített KomPhone R5 4500 16GB RAM 240GB SSD RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- Corsair K100 Air wireless (CH-913A01U-DE) DE SN - A1E4G325503IVC
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest