- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- iPhone topik
- Minden készen áll a Galaxy Unpackedre
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Google Pixel topik
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
Aktív témák
-
schumil
csendes tag
''multiplayer'' -aztaaa, látszi, hogy még nagyon reggel van nekem
kipróbáltam, műxik a 2.66-os szorzó 300-as FSB-n
MCH-tól elvettem a 0.1V-t és a ramtól is, tehát azok is normálon futnak (a ramjaim egyébként PQI-k)
a Vcore-t növeltem egy picit 1.325ről asszem 1.37-re
Így a probléma megszűnt, de tesztelgetem a beállításokat még.
Egyébként MCH-nak és a ramnak mikor kell, mikor érdemes plusz feszt adni?
Nagyon szépen köszi a segítséget! -
-
tlac
nagyúr
még annyi infó, hogy sebességtesztekben (pl. Everest) ha az EIST be van kapcsolva, akkor kisebb értékek jönnek ki
igen tudom, sebességteszteknél mindig kikapcsolom ezeket
ha a terheléses állapot megszűnik, szintén kb. 1 mp, mire visszaáll energiatakarékos üzembe
ezt nem jelenteném ki így, mert nem tudod, hogy a program milyen időközönként frissít
EIST+C1E-vel:
CPU-Z-ben és Everestben idle 1.05V, egy mag full terhelve, tehát 50%os terheltségnél 1.36V (Prime95), 2 mag full terhelve (Orthos 9es prioritás small ftts) 1.344V
na ez érdekes
nekem ilyenkor csak cpu-z szerint veszi vissza, everest szerint nem (normalom everest-ben is visszaveszi)
hőmérséklet figyelésével ténylegesen lehetne ellenőrizni -
c41r0^
őstag
Emberek, mégsem csak alapfeszes tuningnál megy az EIST!
forrás: [link]
nem elég a BIOSban beállítani az EIST-et Enabled állásra, hanem az Energiagazdálkodási lehetőségek alatt az Energiagazdálkodási sémáknál a Minimális energiagazdálkodás menüpotot kell választani
tehát az én rendszerem, BIOSban meghatározott értékek: 346 MHz*9 @ 1.4125V, EIST enabled, C1E enabled
és alapjáraton, HALT üzemmódban 6*346on megy a proci, 1.05Von!
amint terhelés jön, felkapcsol 1.4125V-ra és 346*9-re
tehát konklúzió: mindig működik az EIST és a C1E, ha BIOSban engedélyezed +Winben is beállítod, és én úgy tapasztaltam, hogy nem akadályozza a stabilitást tuningolt gépnél, bár még mindig azt vallom, hogy akkor lehet bekapcsolni, ha a végső stabil tuningeredmény már megvan -
tlac
nagyúr
szvsz egy jócskán feszemelt tuningolt rendszerben ilyen feature-ök, mint az EIST ill. C1E ne befolyásolják dinamikusan a rendszer feszültségét
itt nem is befolyásolja a feszt
szorzóvisszavétel esetleg ronthat a stabilitáson, de ott is csak maga a kapcsolás, mert ha adott mhz-en stabil, akkor kisebben is -
tlac
nagyúr
amit mindenki hangoztat, hogy az EIST és a C1E csak normal feszen működik, nem igaz
ebben a topicban igaz, itt beszélünk róla
pl. Abit AW9D-MAX-ban még a win is érdekes dolgokat művel: [link]
1.325 felett kéne megnézni, tesztelni, és szvsz akkor igaz lesz, amit írtam C pontban emeltfeszes tuningnál, hogy EIST nem megy, C1E pedig csak szorzót vesz vissza, de az meg semmit nem számít fogyasztás szempontjából
szorzót visszaveszi ez a lap, alapfesz felett is, ha akarod
biztos, hogy számít vmennyit fogyasztás szempontjából
[Szerkesztve] -
tlac
nagyúr
a középső részt néztem eddig is
akkor láthattad, hogy ha nincs terhelés, és semmi nincs visszavéve, akkor is kevesebbet fogyaszt a proci
itt pont azt láthatjuk, hogy az EIST+C1E igenis működik feszemelt állapotban is
ez lapfüggő, vhol engedékenyebb a bios
1.415Vnál kapcsoljam be én is az EIST-et? lehet, az lesz a vége, hogy tesztelgetem...
nyugodtan szerintem nem lesz belőle semmi bajod, legfeljebb hasznod se -
craine12
tag
Nem is az általad leirtakat akartam kétségbe vonni, csak ahogy tlac is írja, ha találnánk olyan terhelést, amihez elég lenne mondjuk a 7-es szorzó, akkor nem kéne 9-est kapcsolni. Pedig az lenne a lényeg, hogy mindig pont annyit használjon fel, amennyi még épp elég.
Nyilván, akku esetén minden csepp áram számít. -
tlac
nagyúr
igen, ehhez hasonló hozzászólásokat már rengeteget olvastam, de még mindig nem tiszta
én 3 állapotot láttam:
szorzó 6-os, fesz csökkentve (terheletlen, fesz normalon)
szorzó 6-os, fesz beállított (fesz emeléssel, nem normalon)
szorzó max-on, fesz beállított (terhelt)
[Szerkesztve] -
mikk2000
őstag
Köszönöm, tehát azt mondod, hogy ha plussz feszültséget kell adni az északi hídnak, onnantól kritikus. Nem tervezek 400FSB fölött menni, max 380FSB (3GHZ-E6400), sőt a jelenlegi alap 667-es ramjaimmal egyelőre lehet hogy max 333FSB lesz, de úgy néz ki lesz lehetőség csere 800-as adatára. Ha megjön a vinyó nincs kegyelem, beüzemelés következik.
-
Gorneck
legenda
Hááát ez nem teljesen igaz illetve csak részben...NB fesz igényét a ram befolyásolja...nekem pl egy centi feszt se kell adnom az MCH-nak 470-480 között...felette meg teljesen mind1, hogy mennyit kap, mert nem lesz tőle stabil...valszeg a ramom 1:1beni gyenge teljesítménye miatt van ez...
FSB feszt meg a proci csillagjegye határozza meg...nekem pl oda sem kell egy deka fesz sem 470-480 közötti eredményhez... -
mikk2000
őstag
Huh...elolvastam amit írtál.
3, Ha SATA és IDE eszközöd is van
SATA eszközöket dugd a sárga csatlakozókra, az IDE eszközöket alaplapi IDE portra, amit a jMicron chip kezel
BIOSban SATA AHCI MODE ''Disabled'' kell, hogy legyen, a SATA PORT 0-3 NATIVE MODE ''Enable'' lehet
az ONBOARD SATA/IDE DEVICE ''Enabled''-en kell, hiszen a jMicron chipet is használod, a ONBOARD SATA/IDE DEVICE CTRL MODE legyen ''IDE''
Ezzel szemben a manual (40o.) azt írja hogy itt csak a SATA csatlakozó állapotát állítod. Magyarán az ''Onboard SATA/IDE Ctrl Mode'' lehet nyugodtan AHCI vagy akár RAID is, ez az IDE csatlakozót nem érinti. Mondjuk érdekes is lenne ha az IDE csati natív SATA módban működne.... Ha neked van igazad akkor egy IDE ODD nem működik ha az ''Onboard SATA/IDE Ctrl Mode'' mondjuk AHCI. -
-
Gorneck
legenda
Aktív témák
Hirdetés
- Eredeti DELL 240W töltők (LA240PM160)
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 2700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3050 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf RTX 5070Ti 16GB GDDR7 Videokártya! Bemutató darab!
- Honor X7B szép állapotban 6/128GB fekete / 12 hónap jótállással!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest