- iPhone topik
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Yettel topik
- Mobil flották
- Huawei Watch 4 Pro - kívül-belül domborít
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- One mobilszolgáltatások
Aktív témák
-
mikk2000
őstag
Ha a VGA venti szabályozott, akkor nyilván a hőfok hasonló marad, csak a fordulatszám változik...ha van az nvidiahoz olyan program (és a kártya támogatja), ami osd-n kidobja a főbb vga paramétereket, akkor állandóan láthatod ezeket (osd/tray). Nálam látható is, de mondjuk ez ATI, nvidiánál talán a rivatuner tud ilyen spéci dolgokat... kérdezz nvidiasokat és a kártyád tulajait.
-
mikk2000
őstag
válasz
Csipisz #4912 üzenetére
Igen, este írtam hogy ma megpróbálom másik gépben, pont onnan jövök, tehát másik gépben más alaplappal (foxconn) simán összefosta magát alapon (800-on), pedig még a +0.2V-ot is megkapta, úgyhogy innen már sima ügy, aztán ami jön helyette majd annál kiderül hogy olyanok lesznek-e, mint ebből a két félből a jobbik, azaz ami szintén hibázott. Szerintem ez hamar le lett zavarva, de vannak fiatalok akiknek ez se elég gyors tempó...
-
mikk2000
őstag
Ha a procit akarod tesztelni meddig megy, akkor ne ilyen elmebeteg nagy memória szorzóval állj neki hogy a ramod maxon induljon. Tedd mondjuk kettőre, és így nézd meg szépen.
Ezenkívül feszültségeket is kell adagolni a tuninghoz ésszerű határig, nekem szinte alapból kell mch+01, fsb-nek is adhatsz ha amiatt állna meg a tuning végső esetben, és ügye proci tuningnál evidens hogy magának a procinak is kell plussz feszt adni ha kifullad, határ a biztonságos max, hogy az a 4300-nál mennyi, kérdezd meg attól akinek 4300-a van, legbiztosabb infó : intel site, de az nem lesz túl sok plussz. Feszemeléssel óvatosan ha nem akarsz hamar új gépet venni. -
mikk2000
őstag
válasz
Vakegérke #4877 üzenetére
Rosz nézni vergődésed
Elhiszem hogy szíveden viseled a sorsom, de úristen, még egy nap telt csak el, és más dolgom is van elhiheted. Kösz a tippeket mit próbáljak meg a rammal.
Elhiszem hogy ha gondod van akkor elmész a boltba és pattogsz. Én előtte véggondolom hogy jogos-e amit kérek, mert ha nem az, akkor nem fogok szemétkedni, mert ami az én saram az az én saram. A garis dolgok pedig úgy működnek ahogy írtam. A nagyker leteszteli, és ha nála jó, akkor visszadobja. Sírhatsz, anyázhatsz, de annyi. Nagykerbe mondjuk be se léphetsz az a gond. Ha kifejezetten egy adott terméket kérsz/rendelsz, amit a kisker nem ismer és amúgy nem forgalmaz, akkor a te felelősséged az inkompatibilitás. Nálam egyébként a kisker amúgy sem jön szóba, ez a nagykertől lett véve. Holnap kinéz egy teszt egy másik gépben, persze ha elvergődök odáig... -
mikk2000
őstag
Az sose baj ha valaki töpreng, de szerintem biztosan nem vészes a dolog.
Szerintem gondolkozz el a levegő útján (ahonnan szív meg amerre fúj a vga ventije) nem-e került az útjába (közelebb) egy bővítőkártya mint eddig... Ezenkívül nem-e adtál véletlenül plussz feszt a PCI-E csatinak vagy esetleg a frekijét nem emelted meg 100-ról. Most 100-on van ügye?
Ezenkívül maga a rendszer összességében sokkal jobban fűthet az előző lapodnál, ami megemelheti jelentősen a házban levő hőmérsékletet, főleg ha ezzel a lappal még tuningolsz is. -
mikk2000
őstag
válasz
horvathkrisz #4860 üzenetére
Mi a szar ez amúgy
Arra van hogy legyen indok megint gépet fejleszteni. -
mikk2000
őstag
Az egy segítő figyelmeztetés, szerintem jó ha van. Arra utal, hogy manual-ra állítottad a feszültség beállításokat, így az alaplap nem tudja változtatni automatikusan az FSB növelésének függvényében, tehát ezt neked kell megtenned. Ha neked rendes teszteléssel hetekig tart kikeresni a maxokat, akkor az alaplap sem tudhatja mi az igazi optimized állapot...
-
mikk2000
őstag
nem jutottál semmire a ramokkal? Sztem cseréltesd ki minél előbb annál jobb, kötelesek kicserélni
A gond az, hogy mivel mindkét modul hibázik (pont most írtam kicsit lejjebb), ez inkompatibilitásra utal, emiatt pedig nem fogják kicserélni, mivel én kifejezetten ezt a ramot kértem. Magyarán ha ki is cserélnék, ugyanott lennék. Vagy előfordult már valakivel hogy duálban vett ramjai mindkét modulja hibázott külön-külön is, és kicserélve ugyanarra a típusra jó lett? -
mikk2000
őstag
válasz
Csipisz #4767 üzenetére
Hát ha alaposabban megnézed mit írtam akkor láthatod nem csak az egyik modul hibás, hanem csak az egyik hibázik annyira, hogy még a sima memtest is megfogja. Annak az esélye hogy mindkét modul rossz legyen, elég kicsi kell legyen, ezért még nem értem igazán a dolgot, mert ez inkompatibilitásra utal, márpedig akkor ennek a ramnak a többi DS3-ban (rev3.3) is hibáznia kellene, de ahogy itt olvasgattam nem volt gond vele. Rászántam magam egyébként az F10-es biosra, de semmi változás, aminek örülök, mert nem szívesen állok vissza régebbire.
Mondjuk neked rev1-es lapod van, ami különbség (korábbi memóriavezérlő), de kíváncsi lennék hogy neked nem dobna-e hibát a dosos teszt, ha van időd futtathatnál egyet.
[link]
Kicsomagolás után a wfloppy.exe készíti el a floppyt amiről bootolni kell, sacc 1 óra alatt fut le egy kört (a tényleges jósághoz vizsgálathoz azért nem árt pl egész éjjelre futtatni, de nekem most infót adna egy kör is).
Valami érdekes oknál fogva nálam párszor a legutolsó teszt fogta csak meg.
Nekem is ilyen moduljaim vannak és semmi problémám nincs velük.
Erre nem esküdnék meg... [link]
Ha lenne fényképed a ramról, akkor a cimkéket össze lehetne hasonlítani, a chipeket sajna takarja a borda, aminek levétele elvileg garivesztés -
mikk2000
őstag
A fórumban nem láttam panaszt erre a ramra, azért írtam le mi van, hogy legyen nyoma annak hogy igenis van vele gond. Tuning? Ez a ram ahogy olvastam olyan 1ghz-et vinne 2.2-2.3V körül, nekem a lényeg első körben annyi lett volna hogy a sima 800-hoz ne kelljen húzni a ramot
Corsairról is olvastam már tesztben hogy gondja van a DS3-al, gondolom modul/chip függő a dolog. -
mikk2000
őstag
A nobel díj nem nagyon érdekel, úgyhogy hőtani tanulmányok folytatása helyett ehhe azzal törődtem hogy végre megjött ram amit rendeltem. Nem mintha a mostani Kingston 667-es nem szolgálna ki, de arra gondoltam hogy ha lesz időm/kedvem játszadozni tágabb terem legyen, ne fogjon vissza a ram. Tehát őkelme A-data 800+ 2x1GB. Kissé érthetetlen tesztelési hibaeredmények születtek, ezért modulonként próbáltam ki őket. Meg is lett az eredménye, egyik modullal 5 perc alatt tele vágta a képernyőt hibával, míg a másikkal (ugyanabban a slotban) teljesen lefutott a dosos memtest hiba nélkül.
Mondhatnám, hogy tipikus hiba, egyik modul rossz, csakhogy nem elégedtem meg ennyivel. Arra a modulra, amelyik hibátlannak volt jelezve a memtest által, ráeresztettem egy precízebb memóriatesztelőt, a goldmemoryt, és talált is hibát. Ezzel viszont már nem tudok mit kezdeni, mert ha feltételezzük hogy amelyik modul televágta hibával a képernyőt az hibás, a másik meg nem, attól a kicserélt (pár) még ugyanúgy hibázni fog, csak kisebb intenzitással, tehát úgy fog hibázni, mint a mostani ''jó''.
Amiket próbáltam, cmos-reset, loadsetupdefault (amiről sokan még mindig nem tudják hogy mi célt szolgál), aztán a gyár által javasolt feszek, ami 2.0-2.1V, tehát DDR +0.2, +0.3V
Próbáltam mindkét színű slotban.
Próbáltam több feszt adni mindennek, pl mch+0.2V FSB +0.2V de semmi változás.
Kétféle ramkezelési opció, gyorsítás maradt normálon, mert azzal kevesebb hiba jött.
Tehát load setup default és persze DDR +0,2V után alapórajelen ami itt ramra 800Mhz - hibázott a ram duálban. Ezek után egyértelmű hogy nem kíséreltezgettem a 4-4-4-12-es időzítésekkel amit elvileg tudhatna ha szeretné a lapot.
Esetleg még elképzelhető hogy a legújabb bios van elkúrva ramkezelésileg, de nem akaródzik feltenni régebbi biost. Továbbá nekem elég melegedőnek tűnt a ram. Ennyi így ezen a késői vagy korai órán. -
mikk2000
őstag
Én tudom hogy miről van szó. Arról van szó hogy a Giga mérnökei, akik tudásban magasan felette állnak itt bármelyik embernek, az új biosukban pontosabb cpu hőmérséklet kijelzést garantálnak. Ez abban nyilvánul meg mint érdekesség, hogy a kupak hőmérséklete magasabb mint a magoké. Én nem gondolom magamat okosabbnak mint egy Giga mérnök, korábban felvázoltam mi az indoka hogy egyetértek velük, ha te mást gondolsz, akkor ennyi volt.
-
mikk2000
őstag
válasz
Pancsermeste #3730 üzenetére
Ez nem az én érdemem
Csupán észrevettem hogy mostanában ki lett rakva új verzió.
-
mikk2000
őstag
-
mikk2000
őstag
válasz
Termi16 #3627 üzenetére
Nem lehet valami jó ház az, amibe ''bele kell szenvedni'' a ventillátort, mi alapján választottad a házadat? Ha ''bele kell szenvedni'' akkor gondolom a porszűrőnek nem nagyon marad hely... ja, és a kürtőről se feledkezz meg, mert a te alacsony hűtődnél feltehetőleg el fog férni (van állítható magasságú is). A kürtő pont arra van hogy a szoba hidegebb levegőjét közvetlen a proci hűtőre vezesse, ami pl hidegebb levegőt eredményez a proci mellett az északi hídra is...
-
mikk2000
őstag
válasz
Termi16 #3573 üzenetére
Szerintem az a Zalman nem fújja ''kifele'' a levegőt, hanem csak kavargatja ott helyben, ahhoz hogy a hatásfok javuljon, azaz hidegebb szobai levegőt kapjon, ahhoz huzatot kell biztosítani. Az általad elgondolt huzat irányának megfelelően kell az oldallapra felszerelni a ventillátort. Ezenkívül számolni kell azzal, hogy ha nem akarsz levegőt kompresszálni vagy vákumot előállítani
, akkor a házba bemenő, ill abból kijövő levegő mennyiségének kb azonosnak kell lennie.
Példa. Ha a proci mögötti (ház)ventillátor kifele fúj (alapállás) akkor az oldallapon levő ventinek befele kellene fújnia. Ha a procihűtőd magassága és a házad kialakítása lehetővé teszi, akkor célszerű un. kürtőt felszerelni, ami a szoba levegőjét közvetlen a proci hűtőjére viszi.
A jobb huzat kialakítás miatt, illetve a vinyók hűtése miatt a házak elejére is szoktak tenni ventillátort, szvsz eléggé indokolt.
A befele fújó ventillátorok elé porszűrőt javaslok, amit rendszeresen takarítani kell, illetve számolni kell a levegőmozgatás csökkenésével a szűrő függvényében. -
mikk2000
őstag
Javaslom nézegesd az OCCT progit, az elég durván megdolgozza a rendszert. Ami hasznos benne az az, hogy ha beállítassz neki szenzor alkalmazást, akkor a teszt végén grafikusan megmutatja neked a feszültségek/hőmérsékletek diagramját. Érdekes látni, mennyire változik pl a cpu fesz (ezt drop-ként emlegetik). Tehát attól hogy beállítassz egy feszt a CPU-ra, az nem annyi lesz
Nekem mikor 3,2-őn teszteltem, némi próbálgatás után 1,375V-ra állítottam a CPU feszt, na így a ''mért'' érték minimuma 1,3V. nyilván az a lényeg, hogy mennyi lesz a fesz minimuma, nem pedig az, hogy mennyit állítassz be neki. Arról lehetne vitatkozni mennyire pontos ez a ''mérés'', de ebbe most nem megyek bele.
Maga az everest önmagában is tud olyan html fájlt csinálni, amiben naplózza és kiértékeli a mérhető paramétereket, közli annak minimumát, maximumát, csak drága a lelkem. -
mikk2000
őstag
Addig is amíg olvasgatsz, ami sosem árt... nos egyáltalán nem meglepő hogy windows alól könnyebb elérni olyan beállításokat, amitől a gép be sem indul, ez szerintem minden lapnál így van.
Ha 300-as FSB-t célzol meg, az nem fogja igazán megerőltetni a lapot, érdekes hogy meg sem nyikkan. Ha olyat állítassz be amit nem bír akkor ki-be szokott kapcsolgatni.
Ránézésre a következőt tudnám javasolni. BIOS/Loadsetupdefault. Az extra sebességnövelő(ket?) kapcsold ki a biosban, fejből ami biztos valami CIA na az disabled. Az auto feszültségekkel én nem lennék kibékülve, mert a ramod ha jól töltötted ki a konfigod 1,9V-on nyit, a lap meg 1,8V-al. [link]
Gondolom érzed az ellentmondástTehát adj ramnak adj +0,1 vagy +0,2V-ot. MCH +0,1V ha az előbbi kevés lenne. A Geilek nem arról híresek hogy korrekten be lenne lőve az SPD, tehát az első 4 számot javasolt manuálisan beállítani, többi maradhat auto-n. Procin nem hiszem hogy feszt kéne emelni 300-as fsb-nél. FSB-n se hiszem hogy kellene 300-nál. A ramok visszavéve remélem azt jelenti hogy a szorzó 2x-es, tehát 300-nál 600-on fut majd a ram. Ha beindul a gép, később úgyis próbálkozol feljebb is
-
mikk2000
őstag
Uraim hát én csak szopok ezzel az F12 es biossal, 8*400 on orthos kifagy 15 perc alatt, F10-zel 10 órán át pörgött az orthos..
ez még semmi, visszaraktam az F10-et és igy se volt stabil. most load default ujra bios flashet csináltam, kiderül, hogy megjavult-e, ha nem akkor kettétöröm a lapot..
hát nem, most 16 perc alatt dobott ki..
Több dolog lehet pedig. Lehet hogy a ramod kinyiffant/vagy más, de eddig nem vetted észre, mert csak az új bios miatt teszteltél, és te az új bioshoz kötöd a jelenséget. Lehet még az is, hogy mivel új bios miatt ügye load setup default kell, valamit nem úgy állítottál be mint volt... én se emlékszek mindenre egy kis idő utánEsestleg egy cmos clear segíthet.
-
mikk2000
őstag
Azért a pdf táblázathoz talán érdemes magyarázatot is fűzni, itt az látszik, hogy már alapon is (tuning nélkül) milyen extrákat kell beállítani, ami ügyebár nem feltétlen a ram minőségére utal. Félek hogy tuning esetén a helyzet rosszabb lesz ami végülis tény, hiszen ez a problémád
Röviden, én tartok tőle hogy ezekkel a ramokkal tuning esetén további értékromlással kell számolni, pl a 16 inkább 17, mch inkább +0,2V (amit mch külön hűtés nélkül jelenlegi ismereteimmel nem ajánlhatok bár ez megérne egy misét), illetve még plussz DDR2 fesz. Tehát szerintem nem fog menni a tuning a gyár alapműködésre javasolt értékeivel, viszont kiindulópontot képez további kísérletezésre, hogy mihez érdemes nyúlni.
-
mikk2000
őstag
kingmax 1066os modulok,alapon 1,8v-on mennek...2,1et adtam nekik...tehát a ram nem lehet a ludas...
Hát erre mérget nem vennék. Bizonyos szint felett nem elég az 1,8V. Szerintem úgy állítsd be manuálisan ahogy a kingmax site-ján írva van, és próbáld így :
[link]
Ez az egyfajta 1066-os ramjuk van, tehát valószínű ez lesz a tied. -
mikk2000
őstag
-
mikk2000
őstag
válasz
#64791808 #3151 üzenetére
Ezt én is kérdezhetném, ki a fene vagy te? Mint mondottam nem szeretem ha kekeckednek velem, erre te is kezded? Vettem egy ilyen lapot, azért nézek néha-néha ide, de nem hiszem hogy ehhez bármi közöd lenne
A két általad idézettet elhiszem hogy csodálod, egyelőre nekem nincs miért, főleg hogy a velük való kommunikációból leszűrtem magamnak a szükséges tapasztalatokat.
Fehívnám szives figyelmed hogy ne offolj, ne gerjeszd tovább azt a kekeckedést amit a két illető velem szemben elkezdett, hiszen ezáltal te magad generálod fölöslegesen a problémát. DS3-al kapcsolatban viszont szívesen értekezem veled ha felmerül valami amit nem tudsz, vagy nem értessz, vagy amit én nem tudok és nem értek. -
mikk2000
őstag
válasz
Pancsermeste #2957 üzenetére
Öööö... hát egyedül a ramnak adtam 2V-ot.
Az jó lesz, mivel legkevesebb 1,9V-ot ajánl a ramodnál, tuning nélkül a 2V-al elég stabilnak kellene legyen, főleg hogy 910-ig is eljutsz vele úgy hogy lefut rajta egy 8 órás memóriateszt.
De éppen ez a bajom! Hogy tudnám ezt tesztelni, ha a tesztprogik alkalmatlanok erre a feladatra, hetekig pedig nem érdemes/nem akarom lesni, hogy mikor és mi hibázik.
Hát, egyénileg elég eltérőek a tesztelés időtartamára vonatkozó elképzelések
Szerintem olyan 8-12 óra elégséges 5-10%-al magasabb FSB-n tesztelni, aztán ha hiba nélkül lefut akkor az a 5-10% FSB-vel kevesebb feltehetőleg elég stabil lesz. Ezzel a módszerrel, mármint hogy magasabb FSB-n/órajelen tesztelsz időt lehet megtakarítani.
Én 15%-ot tartok egyébként reálisnak.
Tesztprogramnak javaslom pl az OCCT-t, elég durva, de vigyázz mert érdekesen működik, tehát ha már egyszer elindítottad, csak gép újraindítás után javasolt megint. Végülis hibázás esetén úgyis belemész a biosba matatni, tehát az újraindítás adott...
Végül is 2 hónap alatt volt 2 újraindulás
Te panaszkodtálés azt ne feledd, illetve nem tudom tudod-e, roppant fontos, hogy ki kell venni a pipát a rendszereszközökben a speciális/indítás és helyreállítás/automatikus újraindítás elől.
Mert nem mindegy hogy mondjuk a táp nem bírja, és azért van az újraindulás, vagy kék halál történt, amit okozhat driver vagy a hibás tuning. Kék halál esetén szerencsés esetben ott lesz a hibát okozó file neve, tipikusan valamilyen driver, tehát lehet hogy gépfüggetlen a hiba, kevésbé szerecsés esetben win debuggerrel beadva neki a keletkezett map állományt megpróbálja kikereseni mi okozta a hibát.
Persze kék halált simán okozhat a nem megfelelő tuning is, ez esetben ld feljebb, én azt javaslom hogy 5-10%-al magasabb fsb-n tesztelj pl az OCCT-vel 8 órán át. Chipsetet ne süsd meg, tehát ne menj 400 fölé (ezt itt irták nekem, van ahol 333-at írnak mint javasolt maxot) és plussz feszt se adj nagyon az mch-nak, a hűtőket állítsd be hogy maxon tekerjenek. -
mikk2000
őstag
válasz
Pancsermeste #2951 üzenetére
Van egy kis alapfeszes tuning
Itt kezdődik a gond. Ahogy olvastam a géped egyáltalán nem stabil. Szerintem ne használd tuningolva most, hanem tehát tegyél mindent alapra, használd a gépet pl. egy hétig így, és ha úgy minden oké, akkor ezután érdemes belemélyedni abba hogy megismerkedj a tuningolással.
Ha minden alapon van, akkor ránézésre a ramodnak nézz utána mennyi fesz kell és azt állítsd is be. Adott frekihez nagyobb fesz kellhet, de ezt az adott ram speckója írni fogja. -
mikk2000
őstag
válasz
Gorneck #2624 üzenetére
Milyen kérdés megválaszolására vagy kíváncsi? Mit kerültem ki? Mesélj...
Ha átolvasod miről van szó akkor rájössz, ha nem, akkor az a te problémád.
Nem törik le a csőröd ha bevallod olykor-olykor hogy hülyeséget írtál.
Speedfan-nal tudom szabályozni?! Nem mondod?!
Itt a fórumon írta valaki miképpen lehet az új speedfan-t beállítani, ill egy régebbit lehet használni. Szerintem biztos olvastad, mert gyakorlatilag a fórumon élsz. Nekem egyelőre megfelelt az easytune is, abban is szépen be lehet állítani a fordulatszám határokat, és szépen működik is. Egyszer be kell lőni és nincs vele gond. Hm most jövök rá lehet ez a válasz is lehet túl magas neked... szóval kérdést elkerülendő szájbarágósan a gyengébbek kedvéért : arról volt szó hogy lehet-e minimum fordulatot beállítani, én azt mondtam igen lehet, te meg hogy nem lehet. -
mikk2000
őstag
válasz
Gorneck #2607 üzenetére
Látom inkább kikerülted a választ, tehát akkor maradhatunk abban hogy a hetapipe bármely része hűthető, de a DS4 hűtése <tapasztalatok szerint> azért nem jobb mint a DS3-é, mert
1. gányul rakják össze (ezen újrarakás/újrapasztázás segíthet)
2. pwm is rá van kapcsolva a körre, ami viszont kurvára tud melegedni -> melegíti az NB-t.
3. Kifejezetten lefelé fújó venti javallott (erősebb tuning esetén), abból is olyan kialakítású ami jól hűti a környezetét is.
Mondjuk szerintem a 3-as nem illik annyira bele a DS4 ''nem előny''-be, mert ott is hűteni kell azt az NB bordát valahogy
a lap által szabályzott AC Freezer ventivel sokra nem megy sztem
Speedfannal manuálisan megadhatod neki a szabályzási paramétereket (ha a lap lekezeli).
Simán megadhatod a minimális fordulatot, sőt elméletileg hozzákapcsolhatod akár az alaplapi hőfokot is... -
mikk2000
őstag
válasz
Gorneck #2591 üzenetére
HP lényege viszont kimaradt az elméletedből...már írtam gondold végig a HP működését...szal nem elég a pwm bordájára levegőt engedni...
Elolvastam a cikket, de ebből nem derült ki. Úgyhogy nosza, vesd neki magad, és próbáld meg megfoglamazni miért nem elég egy heatpipe-os rendszer egy adott részét hűteni. Alaposan el fogom olvasni
Az én olvasatomban ez a ''hp'' cső egy kiemelkedően jó hővezető. Tehát ha a proci mögötti pwm-en levő bordát hűtöm, azzal hűtök mindent. Ezek a 12centis hp-s procihűtő szörnyek is úgy működnek, hogy a procival érintkezik egy vékonyka csatoló felület, amiből jönnek a csövek, és mennek mennek fel a bordákig. Ott hűtik őket, és ezt a hűtést a hp cső viszi egészen le a processzorig. Ha a pwm-eket hűti a hűtő, akkor az a hűtési teljesítmény mindenhova eljut arányosan, gondolom én. Gondot esetleg az okozhat ha a pwm-ek hőtermelése túl nagy, a hp lamelláit érő huzat arányához képest. -
mikk2000
őstag
Mint mondtam ha valaki elvégez egy összehasonlítást lapra párhuzamos/merőleges hűtővel (kb azonos ventivel/fordulattal stb) chipset hőfokot mérve, annak eredményét simán elfogadom, de igazából nem érint a dolog DS3 lévén, csak ügye belém lett kötve a + nagyobb felületű hűtő miatt
Én úgy saccolom egy normális tuninghoz elegendő egy hátrafele fújó hűtő (na azért az a 2-3 lamella legyen lehajtva).
Nem tudom mikor meleg volt egy szobában/irodában nem-e használtál már szobai ventillátort, hűsítésre. Nem mindig jó, ha pont rád van irányítva, leglábbis hosszú időn keresztül, ezért vagy forgósat használnak, vagy nem közvetlenül magára irányítja az ember. Tehát nem az emberre fúj közvetlen, mégis hat. Ugyanez a házban is igaz, még ha nem is fúj közvetlenül a bordára a ventillátor, hanem elfúj felette, a keletkezett légörvény kicseréli/megmozgatja a bordán levő levegőt is. Nyilván egy lapra merőlegesen fújó venti nagyobb erővel fúj a chipset bordákra, viszont az ott levő meleg levegőt nehezebb is kiszippantania a hátsó ventinek. Igaz hogy van elől is ventillátor (jó esetben) de mivel azon van porszűrő is (jó esetben) sokkal kevesebb levegő megy ott be azonos fordulaton, mint amennyi hátul kimegy, ráadásul a táp is kifelé szív, tehát a befele jövő levegő útja eléggé kérdéses (hogy honnan jön), ami azért nem elvetendő, mert a levegő útja a levegőcsere/hűtés útja is.
Szerintem ne filozofálgassunk tovább (a gyakorlat mindig erősebb mint az elmélet), majd ha valaki cserélget hűtőt és rápillant közben a chipset hőmérsékletre, megtudjuk mi újság. -
mikk2000
őstag
DS3 rev 3.3
Érdemes helyből felnyomni a marvell epperom update-t? Nem lehetséges ügye hogy újabb lenne rajta mint ami letölthető a FAQ-ból... -
mikk2000
őstag
Kösz a részletezést, bár nem nagyon értek egyet vele, de DS4 híján próbálgatni nem tudom.
Én eddig úgy tapasztaltam, hogy lefele fújó hűtő önmagában olyan nagyon sokat nem ér hiszen csak kavargatja a levegőt ami egyre melegebb lesz, mindenképp kell huzatot csinálni, vagy legalábbis hátulra kell egy erősebb venti ami kihúzza a házból a levegőt. Erre rásegít/rádolgozik egy párhuzamosan fújó hűtő. Mivel kipróbálni nem tudom hogy DS4-ben egy hátra/lefele fújó hűtővel érhető el alacsonyabb chipset hőmérséklet, csak olyanra tudok támaszkodni aki viszont ezzel kísérletezett. Ha a tapasztalat az volt hogy a lefele fújó jobban hűt akkor elfogadom
Szavadat ne feledd, a procihoz csomagolt hűtők lefelé fújnak, tehát alapból ilyen hűtő jár hozzájuk, tehát ''alapból'' mégis csak jobb a DS4 hűtése, bár én csak azt írtam a kérdezőnek hogy ''nagyobb a felülete'', és ez +. -
mikk2000
őstag
válasz
seemany3 #2502 üzenetére
El kell döntened neked milyen funkciókra van szükséged. Talán nézegesd a gigabyte honlapját, ott lehet összehasonlító funkciót is használni, és vannak ezenkívül DS3 DS4 további variációk is... (S3, DS3P)
DS3 előny
+ egyel több PCI csatoló mint a DS4-nek
+ olcsóbb mint a DS4
DS4 előny
+ firewire
+ nagyobb felületű chipset hűtés (kb.)
+ 2 grafikus kártya egyidejű használata (ATI/crossfire)
+ inteles sata tud raid-ed -
mikk2000
őstag
válasz
Tuco Ramirez #2209 üzenetére
A processzor cache az a processzor magánügye.
-
mikk2000
őstag
Van még egy kérdés, amit célszerűen telepítés előtt illik megkérdezni
Ügye csak a JMicron csati tud RAID-et. Engem érdekelne hogy miképpen muzsikál RAID-ben hogy hoz-e annyi sebességnövekedést hogy érdemes legyen vele foglalkozni, esetleg konkrét gyorsulási adatokkal karöltve.
Van két egyforma SATA1 vinyóm. RAID 0 és RAID 1 érdekelne. -
mikk2000
őstag
Köszönöm, tehát azt mondod, hogy ha plussz feszültséget kell adni az északi hídnak, onnantól kritikus. Nem tervezek 400FSB fölött menni, max 380FSB (3GHZ-E6400), sőt a jelenlegi alap 667-es ramjaimmal egyelőre lehet hogy max 333FSB lesz, de úgy néz ki lesz lehetőség csere 800-as adatára. Ha megjön a vinyó nincs kegyelem, beüzemelés következik.
-
mikk2000
őstag
DS3.
Az érdekelne, hogy mint olvasom eléggé melegszik az északi híd amin a nagyobbik borda is van, hogy mindenféle hűtőcsere meg extra hűtés nélkül mi a tapasztalat, mennyire lehet húzni a rendszert FSB szempontjából, amit még biztonsággal kibír a híd tehát a gyári passzív hűtéssel.
Engem nem zavar ha akár 90 fokon is üzemel, ha kibírja.
Alapvetően mindig a biztos működésre megyek, tehát nem fogok Mhz-ekért loholni, csupán tájékoztatásképpen érdekel. Tudtommal nincs hőfokvédelem az ic-ben, ez a logikai kiindulópont.
Adalék hozzá : a procihűtő nem a legszerencsésebb, mert alapvetően hátrafele fúj (Freezer 7 Pro) de mondjuk Gorneck23 weblapján ott van mint Core2 húzásra ajánlott hűtő
Elöl-hátul 12cm-es venti, az első a porszűrő miatt kevés levegőt mozgat, inkább csak a vinyókra figyel, a hátsó az már szabadabban forog.
Köszönöm. -
mikk2000
őstag
Huh...elolvastam amit írtál.
3, Ha SATA és IDE eszközöd is van
SATA eszközöket dugd a sárga csatlakozókra, az IDE eszközöket alaplapi IDE portra, amit a jMicron chip kezel
BIOSban SATA AHCI MODE ''Disabled'' kell, hogy legyen, a SATA PORT 0-3 NATIVE MODE ''Enable'' lehet
az ONBOARD SATA/IDE DEVICE ''Enabled''-en kell, hiszen a jMicron chipet is használod, a ONBOARD SATA/IDE DEVICE CTRL MODE legyen ''IDE''
Ezzel szemben a manual (40o.) azt írja hogy itt csak a SATA csatlakozó állapotát állítod. Magyarán az ''Onboard SATA/IDE Ctrl Mode'' lehet nyugodtan AHCI vagy akár RAID is, ez az IDE csatlakozót nem érinti. Mondjuk érdekes is lenne ha az IDE csati natív SATA módban működne.... Ha neked van igazad akkor egy IDE ODD nem működik ha az ''Onboard SATA/IDE Ctrl Mode'' mondjuk AHCI. -
mikk2000
őstag
PWR_FAN a neve, így találod meg a doksiban (rev 3.3). Egyes (jobb) tápokból kijön egy vezeték amit rá lehet dugni egy fan csatlakozóra, ekkor mérni tudja a fordulatot a lap. Ez a név kifejezetten a tápra utal, mint ahogy a SYS FAN a ház ventillátorára. Hogy a DS3 rev 3.3-on pont a mérés nem működik, azt pont ez előbb írtam.
-
mikk2000
őstag
Persze hogy van fogalmad a dolgokról. Beleolvasgattam a fórumba itt-ott.
Audio csatin szokott lenni jumper, amit le kell venni ha a ház audio kivezetéseket csatlakoztatni akarod. Itt a doksiban erre nem látok utalást, úgyhogy itt ebben az esetben én mondtam hülyeséget, mert ennél a lapnál ez nem így van, itt a kiosztás ezt nem igényli. Viszont előlapi csatlakoztatáskor nagyon ajánlott összevetni a ház csatlakozó kiosztásával, ezt a doksi is írja.
A power fannal kapcsolatban érdekes, hogy a DS3-on NC a fordulatszám mérő vezeték, csak a DS4-en van bekötve. Mivel a kérdezőnek DS3-a van ebben a kérdésben is csak 50%-ig volt igazam -
mikk2000
őstag
Minek válaszolsz ha fogalmad sincs a dolgokról? Ha van a tápnak venti csatlakozója akkor rá lehet dugni az alaplapra, igaz, többnyire csak mérés céljából. rev 3.3-on a doksi szerint külön csati van erre, és ez is a neve.
Az audio kiosztás azért kell, ha valaki pl a ház tetejére akarja kivezetni a csatlakozókat. Ha egyben van (mint az usb csatlakozója) nem pedig külön erenkénti csatlakozós, akkor is célszerű ellenőrizni egyezik-e a lábkiosztás. -
mikk2000
őstag
Sziasztok, külsőleg, tehát a doboz kibontása nélkül el lehet dönteni hogy az rev 3.3-as (legújabb)-e.
Aktív témák
Hirdetés
- Az adatközpontok szolgálatába állítja a nap- és szélenergiát a Meta
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen TV-t vegyek?
- Nintendo Switch
- Formula-1
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- AI-aranykort jósolnak, tarol az NVIDIA
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Xbox Series X|S
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Épített KomPhone R5 4500 16GB RAM 240GB SSD RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- Fujitsu USB Port Replicator PR09 docking station (1x5K vagy 2x4K felbontás) (DisplayLink)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged