Hirdetés
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Rugalmas OLED panelre válthat a Samsung Galaxy A57
- iPhone topik
- Azonnali navigációs kérdések órája
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Xiaomi MI-3 - odavág a nagyoknak
-
Mobilarena
Microsoft Flight Simulator (MSFS vagy FS) és Prepar3D (vagyP3D) összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
AirBooms
addikt
válasz
andorra
üzenetére
Egyáltalán nincs tervbe véve FSX. Ez Hunfatal képzelgése volt. Lesz egy 256-os SSD, amire az FS9 kerül meg a kiegészítői. Ha valaha próbálkozom más szimulátorral, annak a földbe kell döngölnie az FS9-et, márpedig erre az FSX továbbra is teljesen alkalmatlan. Nem beszélve arról, hogy be kéne szerezni hozzá nem kevés pénzért egy csomó kiegészítőt. A virábolti üzletelésnek csak mértékkel vagyok híve. Nagyon mértékkel...
-
AirBooms
addikt
Pont az írtam, hogy egyteln Giga lap alapján nem vonok le következtetéseket a márkáról. Nem szar a Giga. Az én UD3-am szar volt. De nagyon.

Az Asrock már régóta nincs Asus fennhatóság alatt!!!

u.i.: most üzemeltem be az Asrock Extreme 4-et a Giga UD3 helyett. Ég és föld!

-
AirBooms
addikt
Hát én most hozzá toltam 6k-t, s megvettem az Extreme 4-et.
Amúgy a Gigánál egyszer sokáig nem jöttünk rá, miért fagyogatott. Végül észrevettem, hogy olyan vacakul lazán lötyögött az elem az alaplapon, hogy kiesett. Még jó, hogy nem csinált zárlatot... Szóval valami nagyon nem stimmel annál a gyártónál. Most fogtam kézbe az új Asrockot, már érzésre is más.
De mondom, tényleg kívánom, hogy neked jól menjen az UD3, másrészt már eléggé szétoffoltam a topikot...
Elnézést!
-
AirBooms
addikt
Hát, nem ismerem a Gigát, mint márkát, pláne az alaplapjait. De én még korábban egyetlen gyártó esetében sem találkoztam olyan alaplappal, amelynek a dobozában mindössze 4 db SATA kábel, egy nagyon gagyi hátlap, ez vékony kis füzet (semmilyen manuál, biosleírás nincs benne), meg egy driver DVD legyen. Ehhez jön még, hogy a legalapabb alkatrészeket rakták rá, s manapság a 4 fázisos CPU feszellátás sem számít éppen nagy durranásnak. A középkategória sem erről szól. Amúgy én még P67-ben nem találkoztam a magyar árlistákon UD2-vel.
De ezzel nem megbántani akartalak. Esküszöm. Úgy gondoltam, üsse kő, kipróbálom a Gigát, s mivel mindenhol azt zengte a sajtó, hogy az új i5 és i7 procihoz nem kell komoly alaplap, mert a tuning egyszerűen egy szorzóemeléssel megoldható, így megnézem, mit tud egy olcsó deszka. Sajnos, sem tuningban, sem megbízhatóságban, sem szolgáltatásban nem ütötte meg nálam az alapot. Pedig tényleg nem volt nagy igényünk az unokaöcsémmel.
Én kívánom, hogy nálad működjön jól! Mert az a lényeg!

-
AirBooms
addikt
Ez így nem igaz. Már az Asrock is közelít a 3 hónaphoz, s ez hosszú távon maradni fog. 3 év rá a gari, mit bánkódjak? Az Asus Rampage 2 Extreme volt nálam a mélypont, azokból két hét alatt 3-at cseréltem. Gigám még nem volt, amostani miatt sem írtam le a márkát, csak annyit vontam le mindebből, hogy nem szaba megvenni egy gyártónak a fapados, legolcsóbb alaplapját.
Az Asrock Fatal1ty P67 Pro minőségét és szolgáltatásait az Asus ROG lapjaihoz tudnám hasonlítani. -
AirBooms
addikt
Persze, hogy droppol, a 4 fázisos táp nagyon nem illik a képbe, pláne, ha tuningolsz is.
Ugyanaz a proci, ami az UD3-ban nagy nehezen ment 4,3 GHz-et, az most az Asrockban 5 GHz-et megy könnyedén... No comment.
A ramoknak az 1,64 V nagyon sok, próbáld meg 1,57 alá vinni, miközben a QPI/VTT-t is csökkented, sőt, leginkább hozzá sem kellene nyúlni. -
AirBooms
addikt
F3-at raktam fel, ahogy beszereltem a gépet. De én még egy ilyen idióta lapot nem éltem, amióta PC-zek... Szerintem a legtöbb probléma a gyenge tápköréből adódik, de ez csak tipp. Egészen egyszerűen ez olyan, mintha egy S Mercit kiadnának egy 1.0 literes motorral... Úgy ahogy van, alulméretezett, ha bekapcsolod a klímát, kialszanak a lámpák, stb.
Asrock??? Hát, én mondjuk egy Fatal1ty-t vettem, de tökéletes lap. Nem találok rajta fogást. Az eddigi legkellemesebb csalódásom alaplapban. 5.0 GHz-en is stabil benne a 2600K, s még hűteni is lehet, de 24/7-ben 4,9-en használom. Brutális. És iszonyat stabil. Minden undok bosszantó hiba nélkül.
-
AirBooms
addikt
Én most cseréltetem unokaöcsém P67-UD3-asát egy Asrock Extreme4-re... Még egy olyan gagyi, vacak lapot, ami ez a Giga volt... Neki is egy 2500K volt benne, de én még ennyi szívást alaplappal nem éltem. Ráadásul a minősége is nagyon gáz...
Ha még teheted, gyorsan válassz valami mást, legalább egy Giga UD4-et, vagy UD3P-t, de inkább egy Asrock-ot...
-
AirBooms
addikt
Hivatalosan igaz. De az 1,65-ös ramokkal is elmegy, sőt, azokat is lehet lejjeb feszelni. A hivatalos ajánlás max. 1,575V, de több gyártó is kimondottan az SB-hez készített 1,65V-os verziókat. Ha SB-t akarsz, először próbáld ki a már meglévő ramjaiddal, ha nem mennek vele, csak akkor cserélj. Amúgy pl. az A-DATA Gamer V2-es 1600-as 2x2-es kitje a legtöbb esetben simán megy 2133 MHz-en, 1866-on biztosan. S 10-11k körül van az ára újonnan garival.
-
AirBooms
addikt
A C300-at unokaöcsém használja, szó szerint nyúzza, szinte 24/7-ben. Nem két hete... Ő nekem egy nagyon jó teszter: szétcseszteti a gépet, anélkül, hogy bármikor is karbantartaná! Ha őt kibírja valami, az mindent kibír!

5 évet amúgy nem várok el tőlük. Vinyótól sem.
Nem az FS9-hez fejlesztek, ahhoz a gépem már 2-3 éve is jó volt. Csak azóta megjelentek jobb, kényelmesebb cuccok, amiket pont azért vesz meg az ember, hogy ne 5 évente kelljen fejleszteni, amikor valami tönkremegy...

-
AirBooms
addikt
Ez így nem igaz. Mert most valakinek egy bedöglött? Az SSD topikban is nagyon ritka az ilyen eset. Megkockáztatom, hogy ritkább, mint egy HDD crash. Nálam az Intel SSD kb egy éve üzemel hibátanul. Most szándékosan vettem egy C300 SATA3-as-t is, amiben más vezérlő dolgozik. Úgy tűnik, ez is elég megbízható, s piszok gyors. Gyorsabb mint az Intel. Éppen emiatt hamarosan beruházok egy 256 GB-s SATA3-as SSD-re, vagy 2x128 GB-sre, amit RAID-ben még gyorsabbá teszek... S az árak? Hmm, 256 SATA3-at már 80k-ért meg lehet venni, garival, mindennel. Jó, ez még mindig sok, de egy hülye FS-ezőnek ezt hiába magyarázod!

-
-
AirBooms
addikt
Igen, ezt mindig elfelejtem, hogy nem is FSX alatt volt a 9.8-as driver után gond az ATI-kkal, hanem FS2004-ben. Ezért kértem, ha tudtok, akkor az új ATI VGA-kkal mutassatok pár screent, hogy a mostani driverekkel milyen a képük. A 4xxx karik már nem tudták az AA-t, meg más egyebet FS2004-gyel, az 5xxx-ek meg már nem működtek a 9.8 előtti driverekkel. Nekem ez volt a problémám velük. Tehát ha a 6xxx karik a mostani driverekkel szépen tudják az AA-t, meg egyebeket az FS2004-gyel, akkor az királyság. Bár már én elköteleztem magam az nVidia mellett. Szerdán érkezik a GTX580 karim...

-
-
AirBooms
addikt
Nincs semmi bajom az AMD-vel, de szerintem GTX460 (amúgy is ráver - szerintem - teljesítményben a 6850-re, inkább 6870 szint). Mostanság szinte semmilyen probléma nincs az egy GPU-s megoldásaikkal a játékok alatt, a drivereik is megfelelőek - szerintem. AZ FS progikhoz meg egyértelműen jobban be lehet lőni.
Valaki még mindig azt állítja, hogy az AMD-nek (ATI-nak) szebb a képe. Szerintem ez sokkal inkább szubjektív kérdés, mint valós, vagy egyszerűen csak fanatizmus. Azon is érdemes elgondolkozni, hogy a monitorod kalibrálva van-e, s a saját VGA-dhoz? Ez szerintem jóval többet befolyásol a képminőségen, mint hogy ATI vs nVidia.
Az ATI ellenben sokkal többet küzd mostanság dirverproblémákkal. Én konkrétan tavaly tavasszal ezért váltottam ATI-ról végleg nVidiára, mert az FS2004-hez egyszerűen már nem jók a drivereik. FSX-nél nem tudom, mi a helyzet. De a GTX460 tutira jó választás.
Ha netán vizezni akarod, akkor még egy olcsó blokkot is tudok hozzá...
(Mellesleg itt mellettem az unokaöcsém 6870-nel nyomja a játékokat (igaz, nem FS) 1680x1050-ben, s tutira jó minden. Tehát nem lehúzni akartam az AMD-t, nehogy flame legyen ebből)
(#7073) Geryson : egyre inkább nem hagy nyugodni az SSD-s FS. Az oprendszer alatt már egy éve az van, de nagyon izgat már, hogy az új FS telepítést is SSD-re rakjam, csak nekem tutira kelleni fog 250 (256) GB, pláne, hogyha beleszámolom azt is, hogy az SSD-k működéséhez szükséges a teljes kapacitás 10-15 százalékát üresen hagyni.
-
AirBooms
addikt
válasz
Geryson
üzenetére

Nálam még a gép sincs összerakva, nemhogy FS. Csak az alkatrészek beszerzése indult el, s a héten már össze tudom rakni, de az FS-nek szánt SSD-pár még nem lesz meg. Ráadásul ugye nekem még elsőszériás az alaplapom, tehát egy cserét majd majd még meg kell ejtenem, ami újabb kiszereléssel jár, addig nem is nagyon akarok ezzel komolyabban foglalkozni.
Az install azért mehetett viszonylag lassan, tehtát a szokásos tempóban, mert az SSD-k főleg olvasásban hoznak látványos gyorsulást, a sok apró fájl felírása, pláne DVD-ről, CD-ről nem lesz érezhetően gyorsabb. Tehát egy telepítés sem.
Az viszont örömteli, hogy már a betöltés is sokat javult. A többi probléma pedig biztos nem az SSD miatt van. Amúgy amikor az FS2004-gyel áttértem win7-re, nálam is volt az FS indulásánál mindenféle villogás, de már menetközben ez elmúlt. Volt aki, erre azt írta, hogy XP módban futtassam a win7-et, de már nem is emlékszem, hogy ez megoldotta-e ezt a problémát. Annyira nem volt zavaró.
-
AirBooms
addikt
Még nem az, majd nem soká cserélik. Az a baj az első szériával, hogy a SATA2-es vezérlő elöbb-utóbb el fog romlani, csökkenni fog a sebesség valami alkatrész alulméretezése miatt, így minden lapot (márkától függetlenül) visszahívnak és cserélik, mert mindegyikre az Intel gyártotta a vezérlőket. A SATA3-as portokat nem érinti a probléma.
-
AirBooms
addikt
Szia!
Nem is FPS növekedésről beszéltünk, s ha nem sikerül a történet, az nem a te hibádból lesz.
Én arra számítok (egyéb gyakorlati és elméleti tapasztalatra támaszkodva), hogy az SSD-s megoldás a betöltéseket, a textúra utántöltéseket gyorsítja meg. Ugyancsak erre a hivatott a sok fedélzeti ram a VGA-n. Eszem ágában sincs milliókat elverni feleslegesen egyetlen programést, legyen az repülőszimulátor.

-
AirBooms
addikt
válasz
Geryson
üzenetére
...hát ilyen a hobbi. Ezért mondtam, hogy nálam sem azonnal lesz ebből valami, mert elég drága mulatság.
Amúgy szerintem az FS-t mindenképp külön SSD-re kell rakni. Én abban gondolkodom, hogy egy 80-as SSD-re megy a rendszer, s nem egy 256-osra az FS, hanem két 128-as (vagy két 120-asra) raidbe kötve az FS, hogy a tárhelyméret meglegyen, de a sebesség is nőjjön. Amiben gondolkodok, azok az Intel második genereációs SSD-é, vagy a Crocial C300-asai. Ezek győztek meg. -
AirBooms
addikt
válasz
Geryson
üzenetére
Hát, az SSD-nem semmi hangja sincs. 0 zaj. A másik, hogy nekem most úgy robban be a windows7 a gép bekapcsolásától, hogy egyszerűen nincs időm semmire. Én tudom, mennyire volt tragédia egy-egy részletesebb scenery, vagy repülés betöltése korábban még egy gyors vinyóval is. Akár perceket is várt az ember. Szerintem most másodpercekben lesz mérhető, a kerepelést pedig felejetsd el. Nincs egy haverod, akinek van SSD-je, s meg tudja mutatni működés közben?
-
AirBooms
addikt
válasz
Geryson
üzenetére
Az én elképzelésem szerint lesz (vagyis már van) egy 80 GB-s gyors SSD a rendszernek, egy 1TB-os vinyó az egyéb adatoknak, háttértárnak, egyéb programoknak, s egy 2x120 GB (vagy 2x128 GB) SSD RAID0 tömb csak az FS-nek (és a hozzá tartozó progiknak), Úgymond egy FS partíciónak. Ja meg egy sok VRAM-mal rendelkező VGA (valszeg GTX580). Mivel ez árban (főleg az SSD-k miatt) nem éppen kis összeg, ezért ez nem azonnal fog megvalósulni, de én jelenleg már csak ezt az egy útját látom annak, hogy gyorsítani lehessen az FS-en. Semmi egyebet.
-
AirBooms
addikt
válasz
Geryson
üzenetére
5970 2 GPU-s.
En amugy ket dolog megvalositasan gondolkozo a közeljövöre tervezett Fs ujratelepitesenel. Nem fps növekedesre szamitok, hanem a bosszanto akadozasok, texturatöltesek problemajanak megszüntetesere.
Sok fedelzeti memorias VGA, pl GTX580 (ATI nalam leszerepelta drivereivel). A masik, hogy ket elfogadhato aru, min egyenkent 120 gigas SSD RAID0-ba kötese, amire csak az FS particioja megy.
Velemeny?
-
AirBooms
addikt
válasz
gabitoo88
üzenetére
Gerysonnak van igaza. Mondjuk ezt a témát már néhényszor kiveséztük, de akkor röviden:
Igen, egy hajszálnyival szebb a garfikája, mint az FS9-nek, ezen kívűl a pár dolgoban nem hogy előrelépés, hanem inkább visszalépés történt benne. S nagyon nem ezt vártuk az FS9 2003 év végi megjelenése után 5 évvel... Az a hajszálnyi fejlődés nincs arányban azzal az öt évvel, amit a fejlesztéssel etöltöttek, s a szimulátorosok nem kaptak egy korszerűbb, legalább egy genereációval jobb és szebb programot. Pedig ez csak az elvárható minimum lett volna, inkább 2-3 generációval kellett volna modernebbnek lennie mind grafikailag, mind szolgáltatásokban, szimuláció minőségben. Az meg ezek után pofátlanság, hogy a hardverigénye több nagyságrenddel is megnőtt, szinte a mai legdurvább játékok sem igényelnek olyan komoly vasat, mint az FSX.
Az a gond, hogy az FS9 egy csomó kiegészítővel közelíti az FSX kiegészítős minőségét, a grafikája egyáltalán nem észrevehetően gagyibb hozzá képest, ugyanakkor az FS9 már a kettővel előző generációs procikon és VGA-kon is simán elfut így kiegészítve csodásan, míg az FSX, ha tuningolod a grafikáját, a látványt, s más egyebet, csak még szarabbul döcög egy mai csúcs gépen is.
Szóval én ezek fényében nem gagyiznám le az FS9-et az FSX-hez képest, mert ez utóbbi nagyobb csalódás, szégyen. -
AirBooms
addikt
válasz
Cypresss
üzenetére
Gratula, szép és jó géped lett! S látom, nálad is víz az úr!

Én nekem épp most kell cserélnem a tiédhez hasonló SSD-t, még nem tudom, mi lesz az utódja... Nálad az SSD-n csak a rendszer van (ezt abból gondolom, hogy a boot-időd ilyen jó - mondjuk ez nálam is így volt), vagy az FS is? Az a baj, hogy nálam az FS még a 160 gigás Intel SSD-re sem férne el, pedig már elgondolkoztam rajta. -
AirBooms
addikt
válasz
Geryson
üzenetére
Ha a kocsidban van navigáció, tempomat, távolságtartó radar, sávelhagyásra figyelmeztető berendezés, akkor szinte már teljesen utasszállító pilóta fílinged lehetne... Vezettem egy-két ilyen autót, s mintha otthon, az FS-sel játszottam volna. Tisztára nem autóvezetőnek, hanem programozó-navigátornak éreztem magam.

-
AirBooms
addikt
válasz
Geryson
üzenetére
Ha jól tudom, nem támogatja a 2 GPU-t az FSX sem. A 295 pedig enélkül lassabb lesz mint a 285 (az alapórajelei kisebbek a 285-nél, mert túllépnék a 300 wattos teljesítményfelvételt!). A legjobban egy 285-tel jársz, pláne, ha egy tuningos példányt fogsz ki. Tudom ajánlani az XFX GTX285 Black Edition-t vagy az XXX-et ugyanebből. A 295 plusz memóriája sem ér semmit az FS-nek - hacsak nem valami eszméletlen nagy felbontást használsz. Az FS2004 nálam a GTX285-öt átlagban olyan 30 százalékosan terhelte...
Ami még jó vétel lehet, egy GTX460 1 GB. Ezek húzva tudják a GTX285 sebességét, kevesebet fogyasztanak, alig melegszenek. Az áruk pedig most nagyon elfogadható... -
AirBooms
addikt
válasz
cintula187
üzenetére
A különböző gépek - a PMDG-n belül is - nem egyformán érzékenyek az időgyorsításra. Én csak akkor használok ilyet, ha a gép előtt tudok maradni, s tudom ellenőrizni, mi történik. Az ASE önmagában nem okozna galibát, de képzeld el mi történik ilyenkor: az időjárás realisztikussá változik, szélirány, erősség a repülés során folyamatosan módosul, mindez négyszeresre felgyorsítva. Ezt adott esetben a PMDG fizikai modellje nem tudja lekövetni a kormányszervekkel, a gázautomatával. Szerintem tuti ez lesz a gond!
Geryson: Örülök, hogy sikerült a tuning. Azonban még mindig be van kapcsolva a HT? Mert én HT-val kapok 4,2 GHz-en 53-54 GFlops-os eredményeket, HToff 62 GFlops körül kellene lennie. Hacsak nem futtatsz a háttérben rengeteg egyéb progit. Amúgy célszerűbb a LinX 0.6.4 progival tesztelened.
-
AirBooms
addikt
válasz
Geryson
üzenetére
Elvileg vagyok Skype-on is, de gyakorlatilag éppen költözöm. Pár nap múlva leszek inkább online, addig csak inkább itt tudsz elérni. De épp az imént írtam egy-két ötletet Bundy-nak. Azt neked is átküldhetem. Amúgy közel se várj olyan mértékű további javulást a 3,8-->4,0-4,2 GHz-től, mint amit a 2,67-->3,8 után kaptál. Ellenben készülj fel, hogy a 4 GHz-hez alaposan emelni kell a CPU feszültséget (még akkor is, ha a 3,8-at szinte feszültségemelés nélkül tudja a procid - hacsak valami hihetetlen jó példányt nem fogtál ki), ami drasztikus hőtermelés növekedéssel jár majd. Remélem, van jó hűtésed!

-
AirBooms
addikt
Hát egyelőre nem sok olyan program van a gépemen, ami használja a 4 magot (vagy többet). Talán nem is ez az eddigi FS sorozat legnagyobb hibája, hiszen akkoriban még nem létezett asztali gépekben ez a technológia, amikor fejleszteni kezdték őket... Ettől még lehetne jobb az engine...
-
AirBooms
addikt
Ja. Csakhogy innentől kezdve alaplaptól függően már nem érdemes tovább letiltani az i7 proci magjait. Az én Asus lapomban vagy megy mind a négy mag, vagy csak egy. Ennek meg nincs értelme. A négy magból a maradékra jól szét lehet osztani a tobbi progit. A HT meg amúgy is csak virtuális magokat eredményez. S az egész felvetésem nem arra vezethető vissza, hogy hány magot használ, hanem, hogy a HT kikapcsolásával könnyebb stabilizálni 4 GHz-en (vagy fölötte) az i7 procit.
De köszi az észrevételt, ha majd tíz múlva már csak az FSX tesz boldoggá, jó lesz rá emlékezni...
-
AirBooms
addikt
válasz
Geryson
üzenetére
De, szívesen segítek. A lapod biosa lényegében ugyanolyan, mint az enyém. Milyen steppinges procid van, C0 vagy D0? A ramokkal nem lesz gond. Amit valószínűleg emelned kell, az a Vcore feszültség, esetleg a ram és a qpi feszültség. A CPU tulajdonságoknál pedig érdemes 4 GHz-nél kikapcsolni a HT-t, így alacsonyabb feszültségen eléred a 4 Ghz-et, s kevésbé fog melegedni (vagy tíz fokkal hűvösebb lesz - nem mindegy). Az FSX sem használ nyolc magot, elég az a négy is. (FS9 pedig ugye csak egyet használ.)
Ha elküldöd a lapod Advanced menüjének biosbeállításait privátban, akkor leírom, hogy szerintem mit csinálj a 4 GHz-hez. -
AirBooms
addikt
Mondjuk a külső kép a legkevésbé macerás és fontos - szerintem. A rendszerek működése, kidolgozottsága, a bugmentes futás sokkal nehezebb feladat, mint az ehhez képest lényegesen egyszerűbb grafikusi munka. Persze ezzel nem akarom lebecsülni ezt a részét sem. De mivel egy terméket a gusztusos megjelenéssel lehet eladni, nem hiszem, hogy a külsővel bajok lesznek - egyszerűen nem az jelenti a munka nagy részét.
Szerintem. -
AirBooms
addikt
válasz
BinLaden
üzenetére
Hát mindezt egy kicsit nosztalgikus vágyódással írtam, nagyon jó lenne már újra vele repülni. Sajnos jelenleg nincs telepítve a program, az egész FS-t újra kell húznom, ami a kiegészítőkkel együtt nem lesz kis munka - nem tudom, mikor lesz rá egyszerre időm és lelki erőm. Így a segítség is kétséges, mert már most érzem, hogy fejből nem sok mindenre emlékszem.
Addig is egy érdekes oldal linkje. Az éppen repülő MD-11-eket követheted nyomon online az egész világon!
Szerk: sőt, a teljes repülési útvonalat is megkapod, amit akár be is lehett szerkeszteni az FS-be.
-
AirBooms
addikt
válasz
BinLaden
üzenetére
Hát igen, a PMDG MD-11 a kedvencem, bár már vagy féléve semmivel sem repültem. Szerintem ez egy hibátlan gép, s valóságban is gyönyörű. Valahol félúton van a hagyományos vezérlésű (pl. 747-400) és a fly-by-wire (pl. Airbus-ok) között. Rettenetesen intelligens, de egy-két dologra eléggé háklis masina. Viszont a szimulációja hibátlan és élvezetes. Sok mindenre kell figyelni felszállás előtt, meg leszálláskor, de egy idő után nagyon rá lehet kattanni, s már szinte gyerekjáték az egész.
A fékszárnyállást és még egy-két egyéb felszállási paramétert bonyolult táblázatok alapján lehet meghatározni. Minden függ a pályától, az időjárástól, a tömegtől, a külső hőmérséklettől. Ráadásul már felszállás előtt be lehet állítani a robotot úgy, hogy azonnal a felszállás megkezdése után az előre programozott adatok alapján repüljön (pl. hajtómű teljesítmény, stb.), s innentől kezdve szinte az út végéig rá sem kell nézni semmire (na persze ez így hülyeség). De pl. automatikusan végrehajtja a megfelelő pontokon a különböző magassági szintekre emelkedést, ha eszerint programoztad az FMS-t és a megfelelő módban repülsz vele. Leszállást sem nagyon lehet vele elrontani, mert gondosan ügyel arra, hogy egy bizonyos sebesség alá ne csökkenjen a sebességed, ne ess át. Ha rájössz a logikájára, akkor nagyon bele lehet szeretni. Én a legintelligensebb gépnek tartom azok közül, amelyek még valóban repülőgépnek számítanak, s nem a repülő laptop (copyright by Hypo) kategóriába tartoznak (pl. Airbusok). -
AirBooms
addikt
válasz
BinLaden
üzenetére
Még mindig nem értem, mi az hogy a gps miatt gondoltad? Az MD-11-ben nincs GPS? Hát van, csak éppen integrálva az FMS-be (Flight Manager System), s az egész gép felépítése, műszerezettsége modernebb mint a Fokkeré. Bár egy kicsit hülyeség az összehasonlítás, mert más célra tervezték őket. Az is igaz, hogy a Fokkerben is van FMS, de GPS szinte ma már minden gépben van, a legkisebbtől a legnagyobbig, függetlenül az életkortól. Pl. a legtöbb Tu-154-ben is van már ilyen cucc (utólag beépítve), holott a hatvanas évek végi, hetvenes évek eleji technológiát képviseli.
-
AirBooms
addikt
válasz
BinLaden
üzenetére
Ööö, hát a Fokker 70/100-at semmi esetre sem mondanám modernebbnek, mint az MD-11-et... Sőt!
Fékszárny: Az MD-11-nél sem mindig 22 fok a felszálló konfiguráció fékszárny terén. Lehet akár 28 fok is. S más egyéb is. El kellene olvasni a manuált, vagy legalább a gyakorló repülést (Heathrow-Zürich) végigcsinálni a leírtak szerint. Aki ezt nem teszi meg, az nem fog sosem jól repülni, sőt, szinte egyáltalán repülni az MD-11-gyel.
Sok vadászgépnél (pl. F-16) a fékszárny bizonyos sebességekehez automatikusan gazodik, illetve nem tudsz rossz értéket beállítani. Nem tudom, F-18-nál mi a helyzet, s, hogy ez milyen modell a szimulátorban. Lehet, hogy egyszerűen vacak modellt használsz, de lehet, hogy szintén tanulmányozni kellene az F-18 üzemeltetési utasításait. -
AirBooms
addikt
válasz
BinLaden
üzenetére
Hát, ha csak abban nem hasonlít az MD-11-hez, hogy annak sincs sok köze a többi gép vezetési logikájához... Szerintem teljesen más, már csak a méretei miatt is, meg a feladatköre miatt is - s a vezetése is teljesen más. Az viszont tény, hogy nagyon jó szimuláció, vannak, akik szerint a legjobb FS-re készített gép.
-
AirBooms
addikt
válasz
Geryson
üzenetére
Pedig sajnos talán az egyetlen hibája az FS2004-es PMDG MD-11-nek, hogy ha használod az ALT+TAB kombinációt, tehát többször váltasz teljes képernyőről ablakra és vissza, akkor leállnak a hajtóművek. Nálam is többször előfordult, s másnál is. Nem tudom viszont, hogy ez csak win7 64 bitnél van így, vagy más oprendszer alatt is. Amúgy BinLadennél feltehetően nem ez a probléma történt, mert az ide-oda váltogatásnál mind a három hajtómű leáll. A hidraulika persze ezek után megszűnik, hiszen azt is a hajtóművek energiája működteti. Amúgy egy gyors hajtómű újraindítás segíteni szokott.
-
AirBooms
addikt
válasz
DeepDish
üzenetére
FSX-nek nem tudom, mennyi az ideális vram igénye, de FS9-nek (ha mellette mondjuk egy 4 GHz-es E8xxx proci), már a 768 MB is elég, a 896 pedig egyenesen álom. Az 1 GB bőségesen elég. Még a legdurvább részeknél sem volt több a VGA használat 30-40 százaléknál 4890 esetében, a GTX285-nél átlagban még ennyi sem.
4,5 GHz-es prociról szerintem egyelőre kár álmodozni, legalábbis 24/7-ben. -
AirBooms
addikt
Én ezt például megértem, s el is fogadom. De én csak FS9-cel "játszom" (majd egyszer, ha újra felrakom). Viszont - főleg VGA szempontból - az igazán komoly szimulátorosoknak nem marad más, minthogy az FS-re fejlesszen, ami egyre kevésbé van összehangban a modern játékok igényeivel.
Azért FS9-nél VGA területén egy darabig érezhető volt a fejlődés: az X1950 XTX 512 után a GTX8800 768 igazi megváltás volt pláne a húzott E8400-zal. Nekem innentől nem volt gond többet az fps-sel. Aztán GTX260 OC is további javulást hozott, de egyértelmű, hogy a mégtöbb memória miatt. Aztán a HD4890 és a GTX 285 1GB-nél értem el a csúcsot (igaz ekkor már i7 proci volt mellettük minimum 4 GHz-en). De egyértelműen kell az 1 GB vram. Viszont az 1 GB-s 5770 csúfos leszerepelés volt a HD4890 tönkremenetele után. S félek így van ez most a GTX460 1GB-tal is, ami húzva a legtöbb tesztben pariban van a GTX285-tel, sőt itt-ott meg is veri. De az FS ezt lekakilja. -
AirBooms
addikt
Elbeszélünk egymás mellett: persze, hogy az 1GB-st kell venni, nem is ez a gond. Hanem, hogy a driverek nem kezelik rendesen az FS AA-ját. Legalábbis nekem ez a tapasztalatom. S mivel a csodatevő nHancer jelenlegi legfrissebb változata nem kezeli még a GTX460-hoz megfelelő 2xx drivereket, ezért egyelőre a GTX460-nal lehet, hogy szívás van. Amúgy én is GTX460-at (1 GB-s) használok.
-
AirBooms
addikt
A GTX460 frankó VGA, s az ára is remek - csak éppen az a gond vele (saját tapasztalat), hogy az nHancer egyelőre nem kezeli a 2xx drivereket, így FS9 alá (de lehet, hogy FSX alá sem) nem lehet beállítani a megfelelő AA-t. A 2.5.9-es nHancer ugyanis még csak az 1xx drivereket kezeli, de állítólag már csinálják a 2.6.0-át. Csakhogy ezt már elég régóta ígérgetik...
Amúgy ha van valakinek tapasztalata az újabb, 2xx nVidia driverekkel (főleg FS9-cel), azt szívesen venném!Köszi!
-
AirBooms
addikt
válasz
Geryson
üzenetére
Geryson és macy: Időjárásfüggő, hogy milyen magasságon jelenik meg a kondenzcsík - s ez még az FS9-ben is szépen meg van oldva. Ha valós időjárásgenerálót használtok, akkor szinte biztos, hogy sosem ugyanazon a magsságon fog megjelenni, hiszen a levegő relatív páratartalma igen erősen változó, pláne a magasság változásával (ahogy magasabbra megyünk, ritkább a levegő, ezért kevesebb vízet képes befogadni). Az évszakoktól is függ némileg a dolog, pl. nyáron magasabban 26-32 ezer láb között szokott megjelenni FS-ben, télen már alacsonyabb magasságon is.Tehát olyan nincs, hogy FL260-nál jelenik meg (mindig), s bizony lehet, hogy manapság még FL300-on sem látod. Próbálj meg feljebb menni, FL340-en azért már lennie kellene...
-
AirBooms
addikt
Ok, akkor ezzennel meghívlak hozzám egy teljes napra, egésznapos ellátás mellett (azt eszel-iszol, amit akarsz és amennyit csak akarsz - csajt nem tudok biztosítani), s megkérlek, hogy a teljes, kb. 250 gigás FS mappám alapján rakd újra az egészet. Komolyan gondolom. Nem értek a registry turkáláshoz, de már hónapok óta képtelen vagyok összeszedni magam, s újrarakni. Megmondom, hogy valószínűleg mi vágta haza annak idején az FS-em, azt kihagyjuk, a többit akkor elvileg csak át kell másolni. Sőt, mivel a rendszert nem telepítettem újra, s minden ugyanoda kerülne vissza, mint ahol volt, elvileg a registry bejegyzések többsége is stimmel.
Nos, vállalod? Tényleg komolyan kérném!
-
AirBooms
addikt
-
-
AirBooms
addikt
válasz
Korcsii
üzenetére
Igen, ezt a faktort még nem is számoltuk bele...

Bevallom, én csak screeneket láttam az X-Plane-ről, meg elbeszéléseket a szélnyírás, meg a jegesedés tökéletes megvalósításáról, de valahogy sosem volt gusztusom hozzá.
Nekem elég, ha jegesedés veszélyekor bekapcsolom a megfelelő berendezéseket, s aztán tudom, hogy az eljárásnak megfelelően ténykedtem. S nem bánom, hogy inkább a többi szimulátoros részletre kell figyelnem, ami valódi élvezetet okoz. -
AirBooms
addikt
Nincs sok jogom a témához szólni, mivel sosem próbáltam az X-Plane-t, de akik eddig próbálták, szinte kivétel nélkül visszatértek egy idő után az FS sorozathoz. Igen, sokan hivatkoztak arra, hogy realisztikusabb a fizikája, meghogy néhány olyan jelenséget is modelleztek benne, ami fontos a repülés tekintetében és hiányzik az FS-ből, de aztán rájöttek, hogy viszont egy otthoni szimulátorozás nem ezen az egy-két apróságon múlik, viszont ami lényegesebb volna, az vagy rosszul és csúnyán működik az X-Plane-ben, vagy egyáltalán nem működik. A támogatottság szegényessége pedig nem csak a scnereyk hiányában fejezhető ki...
Szerintem nem véletlen, hogy megközelítőleg sem terjedt el annyira, mint az FS széria... -
AirBooms
addikt
válasz
Cypresss
üzenetére
Jelenleg már az 1.03-nál tartanak. Én még az 1.01-et vettem meg - nem voltam teljesen magamnál, amikor ez történt. Soha nem csalódtam még kiegben ennyire... Konfigurálhatatlan katasztrófa. Aztán jött az 1.03. Talán erre már nem mondanám a "katasztrófa" jelzőt, de továbbra is tartom, hogy egy fillért sem ér. Még ha ingyen adnák, akkor sem használnám.
Tényleg sokkal jobbak vannak már free-ben - ráadásul (ha jól emlékszem) az Avsimen írtak is róla egy review-t, hát ott is bántották szegényt eléggé... -
AirBooms
addikt
FS9 is szereti a magas prociórajelet, pláne, ha sok kiegészítőt használsz (főleg AI forgalmat és látványjavítót). Ha nem "kerül sokba", akkor szerintem hagyd ezen az órajelen a procidat. Én 4,2 GHz-re rakom mindig az i7 procit ha FS-ezem, s azt is megérzem még a 4 GHz-hez képest is. Bár ez utóbbin is tökéletes, de úgy még tökéletesebb...

Korábban XP alatt használta az FS9-et, úgy sem volt rossz, de a Win7 alatt még jobb - szerintem. Vistával - szerencsére - semmilyen tapasztalatom nincs, szerintem ha már szóba jöhet a Win7, akkor inkább az. Semmi gond nincs vele, sőt! S természetesen, ha teheted (tehát van legaláb 4 GB ramod), akkor 64 bit!!! -
AirBooms
addikt
válasz
vzsolo2225
üzenetére
A PMDG 747-hez érdekelne engem is a wide 2D panel... A PMDG fórumait olvasgatva azért nem csinálták meg, mert technikalilag elég bonyi lenne átírni az eredetit... De ha neked van egy működőképes verziód, nagyon szívesen kipróbálnám majd (persze, ha FS9-re van meg).

Új hozzászólás Aktív témák
- Asus Rog Strix G513 Laptop Eladó!
- Mobil LTE hotspot router TP-Link M7200 V4 4G/LTE 150Mb/s,WiFi 2,4GHz 300M
- Four Connect Stage2 2x10mm2 prémium hangfalkábel Nakamichi banándugókkal
- ÚJ BONTATLAN MacBook Pro Air 13 - 16" Apple M1 M2 M3 M4 MAGYAR Billenyt AZONNAL DEÁK TÉRNÉL Átvehető
- APPLE Airpods PRO 3 , Airpods 4 Airpods Iphone 14 15 16 17 Bontatlan Új DEÁK TÉRNÉL AZONNAL Átvehető
- Apple iPhone 13 Pro Max Graphite ProMotion 120 Hz, Pro kamerák 256 GB-100%-3 hó gari!
- Apple iPhone 13 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Keresünk iPhone 14/14 Plus/14 Pro/14 Pro Max
- Eredeti DELL 240W töltők (LA240PM160)
- LG 55C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest