- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Fotók, videók mobillal
- 7000 mAh fölé lőne a következő OnePlus Ace
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor Magic7 Lite - erősítést kérek
- One mobilszolgáltatások
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
nagyúr
válasz SunMount3r #54109 üzenetére
Annál azért gyorsabb. És nincs mozgó alkatrész sem, lassú felpörgés sem, és melegedés sem annyira.
Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
válasz mindenes24 #54073 üzenetére
Az enyém egyik pillanatról a másikra döglött meg, egy évesen és három hetesen, de 3 hónapig nem volt használva
-
-
KROK640
nagyúr
válasz ricsip #54070 üzenetére
Ez viszont már nem a színezés hibája, hanem a WD-é.
De SSDknél is hányszor van, hogy ugyanazon tipus szám alatt többféle hardver kapunk, megy a változtatás, általában a gyengébb irányba.
Gondolom van egy erős első széria, amit kiadnak a tesztelőknek, utána a többi meg mikor megy a tömegeknek, akkor az olcsóság a lényeg, ha már úgyis megveszik.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
válasz Raymond #54060 üzenetére
Nekem a színezgetés felhasználás alapján kifejezetten tetszik, egy jól érthető látványos rendszer.
Nálam viszont akad HDD, sokszor kettő is a gépben, mivel csak 1-2 HDD-nek nem tartanék fent egy NAS-t külön, ami szintén fogyaszt, ráadásul 24/7, oldjam meg a hálózati elérését (csakis kábellel, és még ígyis lassabb lesz mint a helyi HDD), elhelyezését stb. ráadásul az sincs ingyen.
De hát ahányan vagyunk, annyi féle megoldás.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
válasz Raymond #54055 üzenetére
Raymond mit nem mond
A helyzet az, hogy valójában a Toshiba is kínál konzumer piacra, pl az egyik HDD a gépemben épp egy 4TB-os Toshiba, ráadásul 3-4-6TB méretben az egyik legjobb árazásuk van.
A kevés gyártó valóban nem tesz jót az ügynek, de a legtöbben összeolvadtak, mostmeg úgy viselkednek mintha tönkre akarnának menni, vagy legalábbis a konzumer piacról kivonulni.
Én pl sokkal szívesebben építenék úgy gépet, hogy 256-512GB SSD annak amihez gyors kell, és egy 2-4TB-os HDD a többinek (képek, zene, sorozatok) amit egy átlag user tárol. De ehhez olcsó HDD-k kellenének nagy mérettel. Ehelyett nagy levegő, és a 2,5-4,5TB árát beforgatom egy 1TB-os SSDbe és majd Pistike az mp3-at a fényképeit és a sorozatait is SSD-n fogja tárolni, és törölni, mert ma már egy hosszabb sorozat FHDban is simán eléri az 500GB-t (bd50-ben meg akár 1,4TB is lehet).
És nem azt mondom, hogy a 18-22TB-os csúcsokat adják olcsón, de azért a 10TB alatti szegmensre erősen ráférne egy árfelezés.Persze tudom, mindabból amit leírtam, semmi nem lesz, pláne addig amíg bármelyik gyártó megenegedheti magnak a termelésvisszafogást a mesterséges hiánykeltés érdekében.
-
KROK640
nagyúr
Pontosan. Megszokták a hiánykori árakat, és hasznot (ment a sírás, hogy ők MSRP árakon adnak mindent, a gonosz skalperek --> akik amúgy tényleg voltak) és most az az elvárás Mivel mind így gondolja, simán mehet a kartell, az meg, hogy a vásárló az igazi vesztes egyiküket sem érdekli.
Utána jöttek az ilyenek, mint az NVidiától a kijelentés, hogy "most már el kell felejteni az olcsó VGA-t". Az volt a minimum amit megérdemeltek, hogy az Intel is belépett a piacra.
Ez meg, hogy a 10+ éve még "természeti katasztrófák" voltak, ma meg nyíltan lenyilatkozzák, hogy visszafogták a termelést az árak miatt, egyenesen felháborító. Remélem a piac ezzel arra reagál, hogy akkor ők meg a vásárlást fogják vissza, a kedvezőbb árakra várva.
Én pl 2TB-os Samsung 980PRO-t akartam venni, de akkor mikor vennem kellett (kényszer helyzet volt, lévén 32GB RAM ide vagy oda, ma már egy 5400-as HDDról nem kényelmes üzemeltetni a rendszert) akkor épp az egekben volt az SSD ára, úgyhogy nem is volt kérdés, hogy akkor csak 1TB lesz.
És hát jelenleg bármennyire is veri magát az SSD piac, 1TBnál nagyobb méretben még úgyis képtelenek a HDD konkurenciájának lenni, hogy a HDD business (mint fentebb levezetettem ) szintén igen durván áraz.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
válasz t72killer #54049 üzenetére
Nem tudom, de néhány éve azt látom, mintha az egész ipar arra menne, hogy az otthoni PC luxus legyen.
Nem csak a VGA árak mentek már fel, 2018-ban volt memória ár felmenés is, most ugye megint az SSDvel együtt.
De ha generálisan nézem is, sajnos az egész informatikára jellemző.
Az Intel generációk óta nem csinál mást, csak a következő gen CPU-t az előző fölé árazza. (pl elég arra gondolnom, hogy 2021 március 1-én vettem a 10400F-emet akkor 47 ezer ft-ért, most 3 évvel és 1 hónappal később 44 ezer ft, csak éppen közben már nem TOP gen I5, hanem egy három generációval ezelőtti I5 ...)De nemrég (2024 márc 10-én) egy másik topicba írtam a HDD-ről :
Ha abból indulok ki, hogy az informatikai dolgoknak (pláne, hogy nem is egy ritka vagy különleges hardver) kb 5 évente (sőt, még gyakrabban) megfeleződik az ára, akkor a következő történt volna :
Tételezzük fel, hogy a 2012-es árvíz után 1 éven belül normalizálódnak az árak (ami nyilván mai napig nem történt meg) :
2TB-os HDD ára ekképp alakult volna
2013 15000ft (kerekítsük kicsit fel a könnyebb számolás végett)
2018 7500ft
2023 3750ft
Tegyük rá a gyenge forintot meg mindent, és induljunk ki abból, hogy ma is 5000ft lenne egy 2TB-os HDD (amitől nagyon messze áll 20 ezertől indulnak).
Akkor ennek arányában egy 3TB-os 7500ft nak kéne lennie (és akkor itt még nem realizálom a nagyobb olcsóbb TB/ft arányát - amúgy most 33 ezertől indul) és a sor következő féleképpen alakulna (zárójelben a mai induló árak) :
4TB 10 ezer ft (35 ezer)
6TB 15 ezer (60 ezer)
8TB 20 ezer (67 ezer)
12TB 30 ezer (104 ezer)
16TB 40 ezer (109 ezer)
20TB 50 ezer (133 ezer)Mint látható ahogy nő a méret jelentősen nyílik az olló. Ma 50 ezerből 4TB vehető miközben kb 20TB-nál kellene tartani.
Ennek ellenére most, hogy utánanéztem megállapítottam, hogy a 8TB-os ára esett, és mostmár abszolút megéri a 6TB-hoz képest kifizetni a felárat (persze mindenhol a legolcsóbb modellt vettem, figyelmen kívül hagyva a fordulatszámot, garanciát stb.) illetve a 12TB-ról 16TB-ra ugrás szintén nem vészes.
Bár valójában ha számolok a nagyobb méret, kisebb ft/GB aránnyal és mondjuk a mai arányokat nézem, akkor a 20TB-osnál 30 ezer körüli értékről beszélhetnénk. Így persze, nem drága, ha 30 ezer 133 ezer nem drága, akkor valóban nem az.
Remélem, mostmár érthető, hogy minek analógiáján mondjuk azt, hogy de bizony ma rohadt drágák a HDD-k.Ha megnézed az özönvíz után sosem normalizálódtak, a HDD árak, 2-3 évig dupla áron mentek, aztán nagyon lassú csökkenés kezdődött, az új HDD-k pedig jellemzően árban a régiek felé jöttek. Ezt súlyosbította 2021 tavaszán a chia őrület, amikor mindössze 2 hét alatt a 25 ezer ft-ért vett 4TB-os HDD-m meghaladta az 50 ezer ft-os árat is. Megjegyzem arról sem nagyon süllyedtek vissza az árak az alsóbb modelleknél mára, 38 ezer ft most egy ugyanolyan 4TB-os HDD.
Végezetül meglehet csinálni az érvet, hogy de hát minden drágul, ugyanakkor az informatikában nem ez a megszokás 10+ éves technolgiáknál.
Az elsőbb 2TB-os driveok már 2009 januárjában kaphatóak voltak.
Ugyanekkor jött ki processzorok közül a C2D E7500 133$ és a C2Q Q8200S 245$-ért. Ha megnézzük, hogy az előbbi manapság 3$ alatt megy a használt piacon (újonnan évek óta nincs, 750ft-ért is találtam már), az utóbbi 8$-ért, akkor megvan, hogy a tényleges csökkenés valójában 44× és 30× volt. Még az utóbbival számolva is a 20TB-osnak (jó most gonosz leszek) 6650ft-ra kellene kijönnie (jó, ez azért nem reális több okból sem, de a fentebb tárgyalt 30-50 ezret igenis annak érezném).Szóval nekem úgy tűnik, hogy az utóbbi években mindig van valami, ami miatt egy középkategóriás PC is drága tud lenni
-
KROK640
nagyúr
válasz Bucura #53229 üzenetére
Várd meg a többiek véleményét is, de szerintem :
A sokat állásban pusztult meg, sajnos erre hajlamosak az elektronikai cuccok, (pl alaplapok) a sok állás nem tesz nekik jót.
Hiába írnám neked, hogy küld el, megpróbálom megjavítani (nyilván 100%-ra senki nem ígérheti, hogy sikerül is), az oda-vissza posta és némi munkadíjjal ott lennél, hogy jobban jársz ha veszel egy új, modern, mai SSD-t, ami technológiailag is jobb. Nem beszélve arról, hogy lenne rá 1-3 év garanciád is.Épp ezért azt javaslom (de azért várd meg a többieket is), hogy kísérletezz te magad a megjavítással, jelenleg döglött, tehát ennél rosszabb már nem lehet.
-
KROK640
nagyúr
válasz King Unique #53073 üzenetére
Hűűű, ez az infó pár nap múlva nekem nagyon hasznos lesz, köszi
-
KROK640
nagyúr
-
KROK640
nagyúr
válasz balintka #53060 üzenetére
Azt hiszem, hogy most jó ideig én is kerülni fogom az ADATA-t, mert tulajdonképpen ez már a második eset, hogy SSD-jüket látok dögleni (egy másikat is láttam, de az nem az enyém volt és az régebbi SATA-s volt).
Éppen ma rendeltem meg az új SSD-t, és olyan csábító áron 25 ezerért ott kellette magát az ADATA Legend 710, szemben a 40 ezres Samsunggal, de azt mondtam magamnak, hogy tutira nem leszek hülye. Lesz helyette egy Samsung 980 Pro, ráadásul az adatai szerint kétszer gyorsabb is lesz mint az ADATA.#53061 pluto1969 :
Nem törvényszerű, hogy nálad is ez lesz, de kizárni sem tudom. Előjele nekem az volt, hogy HDD Sentinelben lement a kondició eléggé gyorsan. Az ADATA saját szoftvere nem jó semmire, az még most is GOODnak jelzi a kondiciót úgyhogy azt most megtanultam, hogy annak sem szabad hinni.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
válasz balintka #53046 üzenetére
Megértem az aggodalmadat.
Nekem is volt ilyen gondom, ott 0%-ra esett le a meghajtó állapota. Pont itt nyugtattak meg, hogy a HDS valszeg rosszul látja. Az ADATA saját programja szerint 100%-os volt. Szerdán megdöglött munka közben az SSD. Az ADATA saját programja a döglött SSD-t is 100%-osnak mutatja, a HDS szerint 0%, és ami tény : semmilyen írási műveletet nem lehet rajta végrehajtani sehogy sem. Olvasni visszaolvas mindent amit próbáltam, de a rajta lévő Windows kékhalált dob asztal helyett. Gyakorlatilag olyan lett mint egy CD-R lemez. Durva ez egy olyan 1TB-os SSD-től ami élete csúcs pontján is 700GB-os telítettséggel volt, és úgy bírt ki 1 évet és 13 napot, hogy 2 hónapig nem volt használva a gép sem amiben volt. (magyarul még az 1 évet se bírta volna ki) így persze már legalább nem garanciális...Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
Hali!
Az a helyzet, hogy az ADATA Legend 710-es 1TB-os SSD-m sajnos elromlott.
Ennek pótlására szeretnék egy másikat vásárolni, és egy Samsung 980 Pro M2-t néztem ki, (hogy 1 vagy 2TB még nem döntöttem). Munkára és játékra egyaránt lenne használva. Ez ajánlható? Esetleg 970 Evo? vagy egyéb?[ Szerkesztve ]
-
KROK640
nagyúr
válasz Maelephant #52998 üzenetére
Azt érdemes hozzátennem, hogy a legtöbb játlék ma már nem a saját mappájába, hanem a C-re a user mappájába ment, így a mentések esetlegesen elveszhetnek akkor is, ha a játék nem a C-n van
-
KROK640
nagyúr
-
KROK640
nagyúr
válasz Graphics #52018 üzenetére
Értem, értettem eddig is, de most kifejtem, hogy miért nem rohanok a garanciával :
Perpill (hiába van itthon több) másik SSD-t nem tudok befogni a helyére, tehát akkor át kell költöznöm HDD-re. Kissebbik baj, de baj. Ebből a szempontból a nagyobbik, hogy hétvégétől karácsonyig Ausztriában leszek. Tehát hiába küldöm vissza ezt az SSD-t, miután átklónoztam egy HDD-re a tartalmát (aminek ráadásul min 1TB-os HDD kéne ami az egyik régi gépben hordoz egy azon jól működő rendszert tehát nagyon bolygatni nem kéne) mire visszajön garanciában a cucc, addigra nem leszek itt, és nem lesz ki átvegye.De mivel 2022 dec 28-as vétel (ráadásul az Ipon 3 év garanciát ír rá az oldalon), egyszerűbb lesz rendelnem egy másik SSD-t ami ideér karácsonyra, karácsony alatt megtudom csinálni a klónozást stb, majd ezt visszaküldöm, és levásárlást kérek. Időben nagyon szűk és necces lesz (ha valamiért mégis csak egy év), de nagyon más megoldásom nincs.
Mert mint mondtam a B variáció, hogy minimum egy jól működő rendszert borítok, fél napig telepítgetek / beszántom a mostani jó rendszerem, visszaküldöm az SSD-t, és reménykedek, hogy senki nem fogja hetekig kilopni a postaládámból a visszaküldött új SSD-t.
-
KROK640
nagyúr
válasz King Unique #51998 üzenetére
"néha akadozott is a működés" - azért az nem arra utal, hogy minden OK. Az ADATA szoftvere meg azt is mutathat amit ők akarnak, hogy mutasson. (nyilván nem érdekük, hogy egy rakás meghajtót vegyenek vissza ami mondjuk "kishibás" vagy az sem).
Érdekes, hogy nálam is voltak kékhalálok, főleg ha sok/nagy file-t mozgattam az SSD-n belül (több partició van rajta), és akkor mikor újraindul a gép, a Bios nem látta az SSD-t, amíg ki és vissza nem kapcsoltam a gépet (reset nem segített).Viszont már napok óta 0%-os és semmi kékhalál, pedig direkt még jó sokat is írtam rá a minap.
Szóval én részemről elengedtem ezt a "hibát".
-
KROK640
nagyúr
válasz mefistofeles #51979 üzenetére
Hali!
Nagyon hasonló a helyzet nálam is, szintén ADATA csak 1TB-os :
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Fujifilm X
- Házimozi haladó szinten
- eBay-es kütyük kis pénzért
- CES 2025: közeleg az AMD és az NVIDIA CES előadása
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- BestBuy topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- További aktív témák...
- 512GB Gen4 x4 WD SN5000S/ új/ Steam Deck ready/ garancia/ ingyen fox/posta
- WD Red Pro és Plus NAS HDD-k! 2TB! bontatlanok!
- Western Digital 8TB RED Plus - SATA3, 5640 Rpm, 256MB - Gari 2026.05.19. -ig - Eladó!
- 2 TB 2280 M.2 PCI-E NVME SSD BAZÁR - Samsung, SK Hynix, Kioxia, WD, Micron -
- Seagate BarraCuda Pro 10TB - 3.5", 7200rpm, 256MB, SATA3 - Új, bontatlan - Eladó!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest