- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- One mobilszolgáltatások
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
- Leépíti a Sony az európai piacot?
- Milyen okostelefont vegyek?
- Google Pixel topik
- Redmi Note 14 Pro+ 5G - a tizenhármas átka
-
Mobilarena
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ricsip
addikt
válasz
SunMount3r #54918 üzenetére
Az olvasás magában még nem árt az SSD-nek, nem attól használódik el. Az írás az ami fárasztja az SSD adattároló celláit.
Viszont mint minden más elektronikai eszköz is, ha be van kapcsolva áramot vesz fel, melegszik, az alkatrészei "dolgoznak" és természetes elhasználódás lép fel. De az évek, évtizedek mire tönkremegy valami csak emiatt. Ha nagyon melege van, akkor hamarabb, ha a hőmérséklete a 40-60 fok tartományban marad (inkább alacsonyabb mint magasabb) akkor meg elméletileg tovább kitart.
-
King Unique
titán
válasz
A lejátszás = olvasás, amitől nyilván nem használódik el az SSD, max. az írástól, meg ha idővel eléri vagy túllépi a TBW-t.
-
válasz
Ezt nem lehet megjósolni.
Ez ilyen "hülye" kérdés. Használd.
-
UberMutant
őstag
válasz
kopik a vezérlő.
ha állapot rontás alatt a kondíciót (TBW % ilyesmi) érted, az az írásra vonatkozik, olvasásra nem.ha arra vagy kíváncsi bedögölhet-e, igen, minden elromolhat.
-
válasz
SunMount3r #54317 üzenetére
Nem feltétlen kell kerülni ezeket. A wd green 2,5 sata ssd egy belépő ssd. Szerintem itt csomagolás sérült csak, de én írnék a pcx-nek, hogy mit jelent ennél az oem.
-
koby11h
őstag
válasz
SunMount3r #54317 üzenetére
Elvileg bolti gari lehet, akkor valószínűleg ott cseréltek SSD-t nagyobbra egy új laptopban és a gyárit eladják.
Dotkompnál is szoktak felbukkanni ilyenek:
https://dotcomp.hu/256gb-wd-m2-ssd-meghajto-oem-sdbpnpz-256g-1002-1121460.html
Csak ott 6/12 hónap garanciával. -
ricsip
addikt
válasz
SunMount3r #54315 üzenetére
OEM SSD-t újonnan elvileg nem is vehetnél, mert azt brand gépekbe szerelve árulja komplett gépestől a gyártója, saját egyedi típuskód alatt, módosított specifikációkkal, egyedi firmware-rel stb.
Az lehet, h. valaki megvett egy brand (lenovo, dell, stb) laptopot, amiben "sajátmárkás" ssd volt. De ezt rögtön kicserélte egy konzumer kategóriás pl. nagyobb kapacitású SSD-re, ezt meg effektíve új állapotúként árulja a bolt.
Gondolom ebben az elbaszott ssd drágulós nemzetközi helyzetben erre is rávetemedtek a boltok.A garanciáztatásával lehetnek gondok, mert a sorozatszám alapján pl. a gyártó látja h. ez egy brand gépben volt, így a teljes brand gép garanciáztatása vonatkozik rá, csak az ssd gariztatását el fogja utasítani a wd. Magyarul a gyártói garanciát bukod, csak a bolti garanciában bízhatsz, azaz h. szó nélkül cserélik neked meghibásodás esetén valami hasonló másik darabra. Aztán h. ők utána mit fognak vele kezdeni az egy jó kérdés, mert elméletben nekik is egy komplett géppel kellene visszaküldeniük a gyártóhoz. De nyilván nem kell őket félteni, valahogy megokoskodják majd, ez téged mint vevőt nem kell h. foglalkoztasson.
Továbbá a wd konzumer firmware updatelő szoftvere eséllyel nem fogja mint wd ssd-t felismerni, kelleni fog hozzá annak az OEM-nek az updatelő toolja, ahonnan az ssd származik (lenovo, dell, stb.), ezt ki kell deríteni. -
Dr. Akula
félisten
válasz
SunMount3r #54109 üzenetére
Nem. 220 MB/s az már egy jobbfajta 3.5"-es, 7200-as ipari vinyó sebessége, nem egy 2.5"-es SMR-es akármié.
-
ricsip
addikt
válasz
SunMount3r #54123 üzenetére
Windows 10-ben tervezhetetlenül jönnek a hülyeségek a havi update-k miatt (hacsak le nem tiltod az update-ket biztosan, de akkor meg nagy támadásifelületet adsz), jövőre beindul a mikroszoft nyomulós marketingje h. váltsál win 11-re. Ezzel szemben felraksz egy linux mint-et, azon van 5 évig support, és kb változatlanul fog kinézni 5 évig, miközben up-to-date és biztosan fog működni.
-
válasz
SunMount3r #54120 üzenetére
Igen ezt hívják kínlódásnak mindenki részéről
Szép lesz mikor záros időn belül hív, hogy csak nam olyan mint várta..... -
válasz
SunMount3r #54118 üzenetére
Persze ő a fizető
-
válasz
SunMount3r #54115 üzenetére
Értem. Megkérdezhetem, hogy mennyit költött rá a tulaj? Töltővel, ssd stb.. mindennel mennyi lett a vége?
-
Raymond
titán
válasz
SunMount3r #54115 üzenetére
Segit rajta valamit, de igy most meg CPU limitbe fog utkozni. Marmint az lesz hogy eddig boot utan miutan betoltott a Windows a hatterben meg indultak a progranok 5 percig legalabb de sokszor tovabb es kozben azert hasznalhatta a gepet mert a bongeszo ment es emailt is lehetett olvasni. Azert mert a CPU-nak volt szabad ideje mert sokat kellett az adatokra varni. Csak most az SSD-vel az adatbeolvasas olyan gyors lesz hogy a CPU 100% lesz terhelve egesz addig amig minden el nem indul es be nem toltodik mert mar az lesz a szuk keresztmetszet. Igaz ez most talan csak 2 percig fog tartani, de addig sokat nem lehet a geppel csinalni.
Forras: tapasztalat
Szoval miutan lecsillapodtak a dolgok akkor mar jobb lesz hasznalni a gepet, de a boot utan meg kell szokni hogy hagy neki az ember 2-3 percet lenyugodni.
-
válasz
Azért nem, még így jobb mint egy HDD, de erre szoktam mondani, hogy van az a pont, és most ezt pont el kellene engedni már ezt a laptopot. DDR2, SATA2, stb. stb. De lehet kínozni magad, sosem lesz olyan, mint várnád.
Mérésnél gyorsabb igen mint egy HDD, viszont nem sokkal lesz jobb az érzés egy normális HDD-től, mivel a gép többi pramétere is gyenge a mai legegyszerűbb igényeknek is.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Annál azért gyorsabb. És nincs mozgó alkatrész sem, lassú felpörgés sem, és melegedés sem annyira.
-
válasz
Nem a szekvenciális sebesség számít, hanem az access time, ami nagyon átlagos értéket nézve kb 100*-os különbséget jelent!
-
5leteseN
senior tag
válasz
SunMount3r #54106 üzenetére
Egy HDD sebességének a sokszorosát tudja így is!
Mérj rá egy HDD-re is, és teljesen elégedett leszel az SSD értékeivel!A hétköznapokon inkább a két alsó sor értéke számít(CrystalDisk Mark). Hasonlíts össze ezeket a HDD/SSD párosnál
és a helyére kerülnek a dolgok.
-
ricsip
addikt
válasz
Hát ha a sata3 elméleti maximuma 600MB/sec, akkor a sata2-nek 300MBTsec körül van. Így a 285 / 270 annyira nem rossz. A többi random és tsai meg szintén reálisak lehetnek.
-
válasz
Nyugodtan elkezdheted használni, egy ezeréves gép Sata 2 portján egy belépő szintű Sata SSD-től ne várj többet. Ez így OK.
-
válasz
SunMount3r #54103 üzenetére
Szia. mindent tökéletesen írtál.
-
Raymond
titán
válasz
SunMount3r #54099 üzenetére
Irtam volna DeLock-ot?
Mindegyiknel van vagy lehet bibi mert minden es azoknak az unokatestveret is gyartanak.
-
King Unique
titán
válasz
SunMount3r #54081 üzenetére
Ha rendszermeghajtóként lesz használva a HDD / SSD és valamilyen Windows lesz rá telepítve, akkor kell mindenképpen UEFI-s PC és aszerinti telepítés a GPT partíciós séma használatához, lásd a már linkelt leírást.
Ellenben ahhoz nyilván nem feltétlen kell UEFI, hogy egy SSD-t GPT séma szerint lehessen inicializálni, az működik legacy BIOS-os PC-nél is ha támogatja az adott operációs rendszer a GPT-t, igaz akkor max. adatlemezként lesz használható GPT alapon, mivel a GPT-alapú bootoláshoz Windowsoknál (is) eleve UEFI-s PC és UEFI szerinti telepítés szükséges.
How to Convert MBR Disk to GPT Disk in Windows 10
Szükség esetén megoldható Windowsoknál nem destruktív módon (adatvesztés nélkül) is az MBR-ről GPT-re konvertálás 3rd party particionáló programmal, valamint rendszermeghajtóknál a beépített MBR2GPT parancssori eszközzel. Viszont ha egy adatlemez eddig évekig elvolt MBR alapon, akkor csak azért felesleges erővel GPT-re konvertálni, hogy márpedig GPT legyen, annak akkor van értelme, ha célirányosan ki is vannak használva annak előnyei.
A GPT partíciós séma előnyei és az UEFI szerinti telepítés előnyei a linkelt hozzászólásokban le vannak írva, ellenben az adatbiztonság ott kezdődik, ha vannak biztonsági másolatok, lásd a téma topkjának 1. hozzászólását.
Ez az MBR vs. GPT, legacy (CSM) vs. UEFI install Windows használatánál értelemszerűen inkább Windows specifikus téma és nem feltétlen SSD specifikus, legközelebb inkább az érintett Windows topikban kellene fejtegetni az ilyeneket. Itt az UEFI/GPT esetleg NVMe SSD specifikusan szokott szóba kerülni, mert hogy ahhoz mindenképpen UEFI-s PC és UEFI/GPT szerinti telepítés kell, de amúgy ez sem mindig teljesen igaz, mert működhet a bootolás NVMe SSD-ről akár legacy (CSM), vagy más néven BIOS/MBR alapon is (példa).
-
ricsip
addikt
válasz
SunMount3r #54089 üzenetére
https://en.wikipedia.org/wiki/GUID_Partition_Table
Operating system.support --> Windows 32 bit és Windows 64bit
Oszlopok: Boot disk support (Yes/No) és sima data disk read/write support az érdekesek neked.
-
Doky586
félisten
válasz
SunMount3r #54087 üzenetére
Minek? Hagy úgy ahogy vannak az adatlemezek.
Vagy át akarsz térni XP-re..? -
válasz
SunMount3r #54083 üzenetére
Hasonló korú Toshiba L305 laptopon nem működött a GPT séma nálam sem. Ne erőltesd te sem ezen az öreg Toshhiba-n.
(Windowson nem próbáltam, csak Linuxon)
-
Doky586
félisten
válasz
Az alaplap kezeli a boot-ot, az OS minden mást.
A 20 éves gépemen levő win7 is kezeli a 3TB gpt lemezt. Csak bootolni nem tudna róla a régi lap. -
válasz
Hi! Nem pontos így. UEFI/EFI-hez kell mindenképpen GPT séma. A GPT-s meghajtót kezelheti legacy-s rendszer is, de ez hardver és OS függő. Bő 10+ éve kezdték a BIOS-t EFI-re cserélni, de jó ideig hibrid megoldásokat alkalmaztak, ahol BIOS szinten választhattál legacy és EFI között.
Egy régebbi hsz-ben ezt találtam:
Az az érdekes a GPT táblában, hogy ez Linux alatt Legacy BIOS módban is használható, míg Windowsnál ez nincs így, ill. bootolni nem tud róla csak R/W van. [link]
Érdekességképpen csak, Samsung 850 EVO és Samsung 860 EVO közül az egyik nem bootolt HP Elitebook 8570p-ben, míg a másik vidáman. (már nem emlékszem, melyik bootolt)
-
válasz
SunMount3r #54002 üzenetére
Persze, ami smart érték, az kiolvasható belőle!
Az alul lévő View output gomb kimenete meg azt dobja, ami a terminalos
sudo smartctl -x /dev/sda
parancs kimenete. példák erre -a hsz alján látod, hogyan tudod telepíteni a programot live és telepített rendszeren isNVMe SSD esetén a parancs kicsit más a meghajtó/partició megnevezése miatt:
sudo smartctl -x /dev/nvme0n1p1
sudo nvme id-ctrl -H /dev/nvme0n1 -
pluto1969
aktív tag
válasz
SunMount3r #53993 üzenetére
Könnyen elképzelhető, elvileg sokkal többet is bírnak, mint a rájuk írt TBW értékek. Nekem egy Patriot Burst megy 513 nap üzemidővel évek óta, és 12TB írás van rajta, pedig majd minden nap megy a gép. Átlagos felhasználásnál nem hiszem, hogy könnyű elérni még a 100TBW-t is. Szerintem emiatt ne aggódj, de vannak jobb vételek is tőle nem sokkal drágábban. Ugyanannyiba kerül mint a WD Black SN770 NVMe 2TB és azért nem egy kategória.
-
pluto1969
aktív tag
válasz
SunMount3r #53990 üzenetére
Akkor vettem őket amikor az egyik legolcsóbbak közé tartozott, ami nem Phison S11 vezérlővel rendelkezett, és TLC-ek voltak. Mivel az áruk igencsak feldrágult a normális ssd-hez képest, így már nem vennék semmilyen Green verziót sem. Az nvme green-nek brutálisan alacsony a TBW értéke. PL WD Green SN350 2TB 100TBW egyszerűen nevetséges.
-
pluto1969
aktív tag
válasz
SunMount3r #53988 üzenetére
Igazad van, direkt megnéztem most a dobozát, és 480 GB a méretük. 2.5 verziók. Az Nvme wd green-t akkor sem vennék ha ütnének.
-
pluto1969
aktív tag
válasz
SunMount3r #53980 üzenetére
Nekem van vagy 5-6 db wd green az 512 GB verzióból, és azok TLC-ek, de manapság semmi sem biztos. Vettem Apacer AS350X ssd-ét párat, és minden rendelésnél más vezérlő és nand volt benne. 1-2 hetes eltéréssel. Ugyanez volt a Team Group CX2. Itt semmi sem biztos, mert egyfolytában váltogatják a vezérlőt és nand-ot, gondolom mikor melyik az olcsóbb.
-
válasz
SunMount3r #53930 üzenetére
Nem érdekel és nem gyanúsítalak. De ez jött le, hisz ezt írtad:l itt: [link] Viszont kaptál választ is. És ahogy írtam ez nem tartozik a topikhoz, így kérlek ezt ne itt kérdezd meg legközelebb. Előbb az adott bolt ÁSZF-et olvasd el.Köszi.
-
válasz
SunMount3r #53916 üzenetére
Minden boltnak le van írva az ÁSZF-be, hogy mi hogy működik ilyen esetben. De el felbontott már használt terméket szerinted vissza lehet küldeni ha nincs hibája?
Ha nem kell akkor minek veszed meg?
Plusz ez nem is jó topik erre....Szerk:
tessék oázis feltételei:14 NAPOS ELÁLLÁSVÁSÁRLÁSTÓL VALÓ ELÁLLÁS
A fogyasztónak minősülő vásárló 14 naptári napon belül indokolás nélkül elállhat a vásárlástól, az elállási jogát az áru átvételének napjától gyakrolhatja. Az elállási jog a jogszabályoknak megfelelően a termék(ek) átévele előtt vagy az éppen kiszállítás alatt lévő termék(ek) esetében is gyakorolható. Ez utóbbi esetben elegendő a kiszállításnál az átvételt visszautasítani, így a lenti elállási nyilatkozatot kitöltése ebben az esetben nem szükséges.
Az extra szolálgáltatások (pl: kijelző kalibrálás, pixelgarancia stb.) esetében az elállási jog NEM gyakorolható, így azok árát az eladó nem köteles visszafizetni.
Az elállási jog a vásárolt termék(ek) üzletünkben történt személyes átvétele esetén is gyakorolható, amennyiben arról előzetesen készült webshopos megrendelés is, ellenkező esetben az elállási jog nem érvényesíthető. Az elállással kapcsolatos további információ az ÁSZF 7. pontjában olvasható. -
Doky586
félisten
válasz
Hiába viszed vissza a 13 napja vásárolt zacskós tejet a boltba, azt nem fogják visszafizetni..
Csak online rendelt termékek esetén élhetsz a 14 napos elállással, de vannak kivételek.
-
válasz
SunMount3r #53920 üzenetére
Nem EÜ termek igy nyilvan vonatkozik erre is. De normalis bolttol kell venni aki nem hisztizik elallaskor.
-
válasz
Alzatol rendeld es akkor nincs gond.
-
roseA580
tag
válasz
Természetesen, van erre lehetőséged.
-
válasz
SunMount3r #49536 üzenetére
Ezt nem igazan lehet elrontani.
Ez egy szimpla művelet. Max újraformazod. Tény, túl lett gondolva.
Gyakorolj vele kicsit, ártani nem árt neked se, meg az SSD-nek sem. -
King Unique
titán
válasz
SunMount3r #49530 üzenetére
A hogyan kell Windows 10/11-et telepíteni értelemszerűen a Windows 10/11 topiknak a témája, ott már készen vannak a válaszok [link], [link].
A meghajtó teljes törléséhez elég értelemszerűen a meghajtó törlése a telepítő menüjében - vagy a már telepített Windows alatt pl. parancssorban - , nem világos miért kellene azt utána a telepítővel rendszermeghajtóvá particionálni és formázni, ha csak másodlagos meghajtóként lesz használva az SSD adattárolási célra.(#49532) beteg:
Nyilván van, a statisztikák és az egyes hírek szerint egyre több. -
válasz
Nem ertem a problémát. Miért félsz üresen berakni a meghajtót?
Szerintem ezt túlgondolod... Én legalabbis olyan problémat latok, ami nem is létezik...
Töröld a particiokat es kesz, csak te rányomtál feleslegesen a New-ra. Nem kell. Ne nyomj arra.
Delete és annyi.
Ott a formázatlsn meghajtó, kilépsz a telepitobol es kesz.
Amit Te akarsz, azt én rendszer alatt csinálnám utána, ott tudsz betűjelet adni a meghajtónak. (De ez nem annyira SSD kérdés lesz lassan, hanem általanos edukáció
)
-
beteg
őstag
válasz
Elég, ha törlöd. De ha létrehozol, az sem baj, majd a másik gépben lemezkezelésnél letörlöd és létrehozol egy újat...
De komolyan Win11-et használsz? Van már ember, aki magától azt használ??? -
varmi2
nagyúr
válasz
Na végre, hogy leesett. Töröld az összeset és kész. Majd ha beteszed az új gépbe, majd ott csinálsz új particiot.
-
Top cat
addikt
válasz
SunMount3r #49520 üzenetére
Akkor meg beteszed az új gépbe az SSD-t. De a gép induláskor előhozod a BIOS boot menüt, (ez valamelyik funkció billentyű lesz, alaplaponként eltérő lehet) és úgy indítod a win11-et.
Ha elindult a rendszer, akkor jobb gomb a start menün -> lemezkezelés. És ezzel leparticionálhatod az SSD-t. Csak arra ügyelj, hogy a megfelelőt gyaluld le!
-
válasz
Mi az, hogy jobb meg rosszabb? USB-ről boot-olható formatáló megoldást kerestél, én meg ajánlottam kettőt. Azt használod amelyiket akarod, ebben nincs jobb meg rosszabb, mindegyikkel lehet formázni.
-
Doky586
félisten
válasz
De van másik géped, másik winel.
A bootolásba akkor biztos nem zavar be ha rá sincs dugva. Csak akkor dugod rá ha a win már felállt, működik. Bios persze ahci és hot plug be legyen. Ez ilyen egyszerű. -
Doky586
félisten
válasz
SunMount3r #49515 üzenetére
Mit szólnál a win beépített lemezkezelőjéhez?
Ja és nem formázni hanem törölni és újraparticionálni érdemes és még csak USB-ről sem kell boot-olni.
-
válasz
Persze, sok is létezik. Az egyik például a Hiren’s BootCD PE, a másik a GParted Live.
-
Top cat
addikt
válasz
Mit szólnál a win USB-s telepítőjéhez?
Azzal is letudod particionálni, a telepítés elején.
-
válasz
SunMount3r #48915 üzenetére
"500GB azért nem túl sok, hogy külön partíciózzuk is még hozzá."
Miért is? Én a 120 GB-os SSD-t is C:-re és D:-re választom szét, hogy külön legyenek az adatok és a rendszer. A Windows adattárolási könyvtárait is szigorúan a D:-re irányítom.
MaCS
-
válasz
SunMount3r #48915 üzenetére
1GB-ost ne
-
Doky586
félisten
válasz
SunMount3r #48907 üzenetére
MENTENI szokás. Mind a képeket videókat mind a rendszert. Nemcsak firmware frissítés miatt. Azért szokás a C meghajtó mellé külön D partíciót csinálni azonos lemezen, hogy a C re szinte kizárólag a rendszer és programok kerüljenek, D re meg a képek dokumentumok. Így kettéválasztható a rendszermentés és az adatmentés.
De ha esetedben minden ssd-n levő dolog eltűnhet a firmfrissítés miatt, akkor úgyis mindent menteni kell. De ha nem baj ha eltűnik részben vagy egészben minden az ssd ről az a te döntésed. Persze valószínű az egész csak elővigyázatosságból kell és a frissítés nem érinti az adataidat. -
válasz
SunMount3r #48907 üzenetére
Szívás
Viszont ezutan javaslat, backup, mert ennyi adatot ne bízz egyetlen meghajtóra.
-
válasz
SunMount3r #48905 üzenetére
Huhh. Nemár...
Rendszermeghajtót menti, minden, ami azon van... Üres helyet nem. Ez nem annyira bonyolult.
Nevezzük akkor C meghajtónak.
Ez lesz az első, ugye?
Rég kész kéne lennie a dolognak ennyi idő alatt. Bedobsz egy ezeréves HDD-t és arra már csinálhatnád is.
-
Doky586
félisten
válasz
SunMount3r #48902 üzenetére
Annyi amennyi a foglalt hely a mentendő lemezen. Az iso itt van hozzá.
De a win beépített rendszermentője is jó. Az telepítő pendriveal állítható vissza baj esetén. -
isti732712
aktív tag
válasz
SunMount3r #48902 üzenetére
Előzetesről nem tudok, hogy van ilyen opció, de max ha csak a rendszer akkor kb 25-30GB.
-
válasz
SunMount3r #48899 üzenetére
Macrium. Ezt írtam.
-
Doky586
félisten
válasz
SunMount3r #48899 üzenetére
Mint írva volt nem klónozás kell, hanem rendszermentés.
-
válasz
SunMount3r #48897 üzenetére
Csináld meg az SSD klónozását, utána pedig FW frissítést.
Lehet javítani fogja, changelogot nem tudok hozzá, max délután kutatok.
-
válasz
SunMount3r #48894 üzenetére
Az FW frissítés kapcsán mindig az az álláspont, hogy a rizikó benne van.
Áramszünet, tehát úgy kell megoldanod, hogy biztos, hogy minden klappoljon.
Az adatvesztésre szerintem felhívják a figyelmet.
De az előrelátó megoldás az, hogy Macriummal készítesz egy rendszermentést, ha bármi gebasz van, akkor vissza tudd tölteni, természetesen egy másik meghajtóra.
-
King Unique
titán
válasz
SunMount3r #48598 üzenetére
Magától a trimmelés futtatásától tönkremenni nyilván nem fog az SSD. Azoknak a kicsi partícióknak ott alapesetben nem feltétlen kellene megjelenni, meg ha az "advanced view" nézet nincsen bejelölve. Egyébként alapértelmezetten automatikus a meghajtóoptimalizálás, a Windows szükség esetén futtatja az adott partíciókon, nem feltétlen a felhasználónak kell manuálisan.
-
King Unique
titán
válasz
SunMount3r #48590 üzenetére
Hát mondjuk onnan tudja, hogy a futtatásnál világosan látszik, hogy felszabadítás (trimmelés) / felszabadítás (trimmelés), vagy töredezettségmentesítés történik-e, meg az előbbi eleve jóval hamarabb lefut.
Windows 8 óta a meghajtóoptimalizálás TRIM-et támogató SATA SSD-knél és SMR HDD-knél = TRIM futtatása, CMR HDD-knél történik töredezettségmentesítés, ami nagyon nem újdonság, 10+ éve már így van. -
válasz
SunMount3r #48587 üzenetére
Az SSD-n ugye nem akarod futtatni a defraget?
-
zizidor
őstag
válasz
SunMount3r #48587 üzenetére
Az egyik valószínűleg a helyreállító (recovery) partíció, azt lehet optimalizálni mert NTFS. A másik meg a boot/efi lesz, azt meg nem. Igazából túl sok jelentősége nincs, mert mindkettő elég kicsi a többihez képest.
-
válasz
SunMount3r #46580 üzenetére
Ezt a gyártó részletezi.
FW frissítés előtt biztonsági mentést én mindenképpen csinálnék.
Fontos kiemelni, hogy nem lehet garantálni, hogy épp nem lesz áramszünet ott.
Mentés, majd utána frissítés
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
SunMount3r #46578 üzenetére
Még egy valami erről az SSD firmware frissítésről, hogy ugye ha minden rendben megy végbe, akkor ez a rajta tárolt adataimat ill. az esetemben az egész Windows rendszert nem fogja veszélyeztetni, vagy megkavarni, vagy ilyesmi? Mert ugye fontos kiemelni, hogy a rendszer SSD-ről van szó...
(Ha elszánom majd magam erre és a Magician szoftver képes rá Window alól, akkor nem szenvednék külön a Pendrive boot-olós megoldással).
-
Doky586
félisten
válasz
SunMount3r #46571 üzenetére
Nekem sata ssdim vannak. Samsung esetén win alatt magicianal frissíts, ha nincs windowsod arra találták ki azt a linuxos boot izét. Én mindig wint és magiciant használtam. Azt tudom hogy minden firmverzióhoz másik magician tartozik. Ha régi magician van fenn az azt mondja a régi firmről is hogy az a legújabb, úgyhogy az nem igaz.
-
válasz
Evo 970 plus van, általánosságban írtam.
-
Szabikaa20
őstag
válasz
Igen,de azthiszem ahogy beraktam a gépbe a Samsung Magician felajánlotta, hogy frissítsek és frissítettem.Persze miután átmigráltam rá a Win10-et mivel ez van a rendszer alatt.
-
válasz
SunMount3r #46566 üzenetére
Én feltettem a samsung driver-t, illetve az fw-t is frissítettem. Elvileg a driver nem sok vizet zavar, viszont az fw-t szerintem érdemes a legfrissebbet mindig feltenni. Jó ha előte van mentésed, bár nem szokott gond lenni, de fw frissítésnél fel kellhet erre is készülni.
-
Szabikaa20
őstag
válasz
-
Doky586
félisten
válasz
A drivert nem piszkálnám, jó a szabványos microsoftos.
Firmware: letöltöd a friss Magician-t azzal frissíthető, utána akár uninstallálható is vagy kiveszed az automatikusan induló programok közül, mert másra felesleges használni. De azért jó ha a legutolsó hibajavításokat is megkapja a gyártás óta az SSD, úgy jó ha frissítve van.. -
törölt tag
válasz
az ilyen bios/firmware frissitésekkel kapcsolatban mindig akkor frissits ha valami problémád van a jelenlegivel. ha müködik neked akkor felesleges.
-
válasz
SunMount3r #46510 üzenetére
Azért nem, mert microsoft driver. Én leszedtem a samsung drivert a 970 evo plushoz, de erről megoszlanak a vélemények, hogy kell-e. Nekem eddig bevált, hogy ami lehet, az gyártói driver legyen.
-
válasz
SunMount3r #46505 üzenetére
Jók igen, és a hiba is ok, ez nvme ssd a progi meg nem ismeri
-
válasz
SunMount3r #46505 üzenetére
Minden ok
SSDOK nem ismeri az SSD-t valószínűleg megfeleloen
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- The Legend of Zelda - Megvan a film két főszereplője
- MasterDeeJay: Natív 3Dfx Glide Windows11 alatt Voodoo1 és Voodoo2-vel.
- Kerékpársportok
- Valami baja van a tápomnak
- Autós topik
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Hobby elektronika
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Linux kezdőknek
- További aktív témák...
- SKhynix PC811 2TB NVMe SSD! 7000-6500MB/s
- WD Western Digital Elements 2.5 1TB (WDBUZG0010BBK) 100/100
- Crucial P3 Plus 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - Eladó!
- WD Black SN850X 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7300-6600 MBs - Eladó!
- Szuper ár! 480GB Ipari Minőségű, Sata SSD-k, kevés írt adattal! PC-be és Laptopba is kiváló!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i7-8GEN I 16GB I 256SSD I 14" WQHD HDR I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 825GB SSD lemezes konzol extra játékokkal garanciával hibátlan
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ASUS Radeon HD6950 DirectCU II 2GB 256bit GDDR5 EAH6950 DCII/2DI4S/2GD5 Videokártya eladó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest