Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• csendes

addikt

Föltettem a Fedora 16-ot, de most nem preupgrade-del, hanem Live CD-ről és meghagytam a 15-öt is.
    Tapasztalataim:
    Lassú a LiveCD indítása, kész örökkévalóság.
    Már a Live CD-n jött a SELinux AVC error a colord-re és a telepítés után is, holott a bug report már júniusban megvolt [link]. És mi a javasolt megoldás? Kapcsolja ki a SELinux enforcing mode-ot :C
    A LiveCD egyébként mindenről értesítést küld, például arról, hogy mount-olta a telepítő CD-t, elég zavaró.
    A telepítéssel nem volt gond, a LiveCD image telepítése sokkal gyorsabb, mint a preupgrade, mert egyben felmegy az image. Cserébe viszont csak ext4 partícióra hajandó települni. Furcsa módon az egyik FAT32 partíciót "EFI system"-nek jelezte ki a telepítő.
    Kipróbáltam a grub2 telepítését is. Egyrészt ronda, hiányzik a szép háttér, nyilván megoldható. Egyébként az összes partíciót felismerte és betette a grub menübe, de az egyik esetben extraként kicsit permutálta a dolgot, egy 64 bites Linux root alá egy i686-os kernel verziót is berakott menüpontként.
    A telepítés után a boot feltűnően lassú, pedig ez a LiveCD-ről telepített "vanília" verzió, tehát a systemd-vel éppen sokkal gyorsabbnak kellene lennie. Az alapértelmezett plymouth pedig ronda, fekete.
    Már a LiveCD-n is lenyűgözött az új tapéta (magyarul wallpaper), egyszerűen gyönyörű, egyébként is gyerekkoromban állandóan Verne könyveket olvastam.
    A Gnome3 olyan, amilyen. A gnome-shell egy picit használhatóbb, mint eddig, néhány kiterjesztés telepítése sokat segít. Azért a végén azt hiszem, hogy maradok a fallback módnál.
    A telepítésnél megadott FAT32 partíciót vfat-ként az fstab-ba betette (habár a telepítő "EFI system"-nek jelezte), de 0077-es umask-kal, mert végülis az olvasás is veszélyes egy mezei felhasználó számára. :DDD
    A colord SELinux AVC hibát már írtam, felajánlja a bug report küldést, de végül nem küldi el, mert csak regisztrált felhasználó jogosult rá. :F
    És ami tényleg zavar: az MSN Live aMSN-nel megy, de azt a gnome-shell nem szereti, nincs tálca, ahová tehetné; persze a fallback móddal ez nem gond. Viszont se emesene-vel, se empathy-val nem sikerült belépnem. Az empathy kiírja, hogy valami "crashed", de az emesene is csak malmozik.
    Összességében a Fedora 16-ban jelenleg legjobban a gdm/gnome háttérkép tetszik. A systemd semmivel nem gyorsítja az indítást, inkább ellenkezőleg. A grub menü a régi háttérképpel sokkal szebb volt, mint most a fekete-fehér grub2. Maradt még néhány bosszantó bug is, bár egyik sem kritikus. Elég rossz reklám, hogy a LiveCD rögtön indításnál egy fekete értesítő ablakban nehezen érthető hibajelzést küld arról, hogy a SELINUX AVC mit csinált a colord-vel.

Új hozzászólás Aktív témák