Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • subaruwrc

    félisten

    Újabb alkalom támadt hogy ide írhassak, ami általában örömmel tölt el.

    A nyár elején Overlocker barátom felkeresett telefonon azzal a kérdéssel, hogy mit csinálok szeptember 4-5-én.
    Azontúl hogy megkértem ne kérdezzen ilyen baromságokat június 4-én azt válaszoltam hogy ráérek.
    Ez volt tehát az első lépés afelé hogy a GIGABYTE illetve a Kingston, és az Intel által szponzorált tuning párbajon részt vehessek. Szeptember 4-én autóba pattantunk Ákossal ( gigabyte ) illetve Overrel és becéloztuk Ljubjanát
    (cca 450km ) hogy a meghívásnak és a felkérésnek eleget téve fun jelleggel megmérkőzzünk de inkább csak közösen bencheljünk egyet az OC-lab 2 tagjával ( Hwbot 1.-2. ) Tiborral aki nem mellékesen az EK egyik mérnöke illetve Moonmannal aki nagy OC Enthusiast hírében áll. Az indulás előtti este hwboton átnéztem a lapjukat és el kell mondjam az ottani eredmények ( frissek ) nem teljesen tükrözik a tudásukat. Profik,és bár élvezték a hazai pálya előnyét valamint némi szerencséjük is volt tagadhatatlan hogy egy percre sem remegett a kezük, minden apró problémára villámgyorsan találtak megoldást, ellentmondást nem tűrően paszírozták ki a hardverből az utolsó tartalékot is. Számomra nagy élmény volt végre angolul is társalogni tuningosokkal, tapasztalatokat cserélni, sőt egy ritka pillanatban még egy jó ötletet is tudtam nekik adni ami egy minimálisan hozzájárult a nap végén elért 4000+mhz DDR3 órajel rekordukhoz.Tiborr és Moonman az első pillanattól kezdve közvetlenek voltak, kérdés nélkül segítettek bármiben, időt és hardvert ( hőlégfúvó, pendrive ) nem kímélve támogattak minket, de ez a Gigabyte és a Kingston részéről is elmondható hogy az Intelt ne is említsem. Jó élmény volt ilyen feltételekkel tuningolni, és bár az eredmények engem nem töltenek el elégedettséggel nagyon szívesen indulnék holnap reggel ismét benchelni a srácokkal.

    A teszt rendszereket Gigabyte Z87X-OC lap ( X02 bios ), bolti 4770K cpu, 8GB 2666 illetve 2800mhz-es Kingston memóriák, 128GB HyperX SSD-k és csapatonként egyedi hűtési megoldások alkották. Tápegységekből CoolerMaster és Enermax példányokat használtunk ezek a csapatok sajátjai voltak.

    Elsődlegesen superpi 32m-ben illetve 1m-ben mértük össze erőinket, a poént lelövöm a szlovén csapat tagjai nyerték mindkét számot.
    Az okokat pedig a cpu-k különbözőségében kereshetjük. Mivel nem vér komoly világbajnokság döntőről volt szó, valamint még ott kellett windowst telepítenünk némi késéssel indítottunk, a szállítás során megsérült saját hőmérő szenzoromat a totálkárból hoztuk vissza ( becsíptem az 1.5kg-os heavy base és a pot fala közé ... ) majd egy némileg összecsapott szigeteléssel neki fogtunk a tesztelésnek, a cpu 6.3ghz-et ért el -128 fok környékén 1.9v-tal pumpálva, többet nem viselt el mert a homorú kupak miatt nem volt elég jó a hő elvezetés.
    http://valid.canardpc.com/mmisn0

    ez a probléma természetesen a tesztekre is rányomta a bélyegét, mivel Tiborrék 6100mhz-en is tudtak futtatni
    32m-et 5500mhz imc és 2933 9-12-12-es időzítésű ramokkal ( ln2 2.3v ... ) szemben a mi 6ghz 4ghz 2933 c12-es eredményünkkel, nem sok értelme volt a versengésnek, főleg úgy hogy mi ezt 4 óra után értük el egy teljes rendszer szétszedés és újra szigetelés után valamint léghűtéses memóriákkal amiket nem is volt időnk sem lehetőségünk a végletekig finomhangolni mert a rendszerünk nem kooperált elég hosszú ideig.
    Amikor a cpu-t 4-jére sem sikerült 6100mhz-en stabillá tenni akkor úgy döntöttünk hogy összepakolunk és mindenkinek jó éjszakát.

    Az ugrálásokért elnézést kérek de így fáradtan nem egyszerű idősorrendben előadni a történetet.
    Szóval, a még kiadatlan, kísérleti stádiumban lévő 2800mhz-es Kingston memóriákat is próbára tettük, teljesen vállalható 3200mhz-et értünk el velük léghűtéssel, miközben a cpu 0C közelében mozgott.
    ( Over minden áron teljesen léggel készült eredményt akart csak :D )

    http://valid.canardpc.com/3u4ghb

    a maximum órajel teszt közben fun jelleggel futtattunk superpi 1m-et 3000mhz-es memórián ...

    Miközben mi küzdöttünk a stabilitásért, a szlovén kollégák már egy egészen másik projektre álltak rá, nevezetesen a 4ghz DDR3 határt szerették volna átlépni, és mi sem bizonyítja jobban a kitartásukat mint ez :
    http://hwbot.org/newsflash/2177_ek_sf3d_gear_ddr3_4078_reached_new_amd_mounting_available

    4078mhz-ig üldözték szerencsétlen 2800mhz-es modult, ha nem látom nem hiszem el, 2.4v-on.
    igen, 2.4v gyárilag 1.65v-os memóriának, full poton ( cca - 185°C ) és mindezt nevetve .. :D
    a nagy örömködés közben jelentettük a " problémát " Ákosnak és kértük hogy intézkedjen egy biosért ami több memória feszültség pumpálását teszi lehetővé :))

    Még egyszer gratuláció illeti őket, tényleg a határra hajtottak mindent ami a konfigurációban tartózkodott,elismerésem nekik, egy újabb szintjét mutatták meg ennek a hobbinak/sportnak, és egy új lökést is adtak mert nagyon jó élmény volt négyesben küzdeni a konfigokkal, tapasztalatokat cserélni, trükköket megosztani, viccelődni egymással ezek azok a dolgok amiért megéri csinálni.

    Ezen kívül még egyszer köszönöm a lehetőséget Ákosnak illetve Overnek hogy engem kértek fel, valamint a támogatást a Gigabytenak, a Kingstonnak és az Intelnek, valamint a szlovén Funtechnek a helyszínért, Tiborrnak és Moonmannak pedig a kíváló társaságért !

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák