- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
-
Mobilarena
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
#06658560 #41705 üzenetére
Szia!
Nem hagyott nyugodni a dolog és ezért tovább foglalkoztam vele. Bizonyos - nem teljesíthetetlen - feltételek teljesülése esetén képletekkel meg lehet oldani a feladatot.
A feltétel, hogy az új táblázat legyen egy külön lapon és induljon az A1 cellából, valamint az eredeti adatok fejléce legyen az első két sorban. Egyik sem gránitba vésett, csak akkor a képleteket nem túl bonyolult módon változtatni kell.
Feltételeztem, hogy az eredeti adatok a Munka1 munkalapon vannak.
Az új munkalapon az első sor képletei:
A1 cella:=INDIREKT("Munka1!$A$"&INT(((SOR()-INT((SOR()-1)/(DARAB2(Munka1!$A$1:$A$100)*3))*(DARAB2(Munka1!$A$1:$A$100)*3))-1)/3)+HOL.VAN("*";Munka1!$A$1:$A$100;0))
B1 cella:=ELTOLÁS(INDIREKT("Munka1!$A$" & HOL.VAN(A1;Munka1!$A$1:$A$100;0));0;MARADÉK(SOR()-1;3)+1+(INT((SOR()-1)/(DARAB2(Munka1!$A$1:$A$100)*3)))*3;1;1)
C1 cella:=ELTOLÁS(Munka1!$A$2;0;MARADÉK(SOR()-1;3)+1+(INT((SOR()-1)/(DARAB2(Munka1!$A$1:$A$100)*3)))*3;1;1)
D1 cella:=INDEX(Munka1!$A$1:$XX$1;1;HOL.VAN("Hét " & INT((SOR()-1)/(DARAB2(Munka1!$A$1:$A$100)*3))+1;Munka1!$A$1:$XX$1;0))
A képletek lefelé húzhatók. Lehet hozzájuk nevet rendelni, akkor egyszerűbbnek látszanak. Ha a cél munkalapon nem az első sorban kezded a listát, akkor a sor()-1 helyekre mindenütt a -1 helyett az új kezdősor-1 értéket kell írni.
Azért lett ilyen bonyolult, mert 2 ciklust kell nézni - az egyik a 3-as ciklus a 3 értékre, a másik a termékek darabszáma alapján változik. Ez utóbbit adja meg a Darab2 függvény.
A forrás munkalapon a termékeket is és a heteket is tetszés szerint növelheted.
Apropó hetek: Most abból indultam ki, hogy az első héttel kezdődik az adatsor. ha nem, akkor a D1 cella képletében a "Hét " után & 9 + INT.... a folytatás, a kezdő hét-1 számát kell pluszban beírni.
A mintafájlt feltöltöttem ide .Üdv.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
#06658560 #41705 üzenetére
Szia!
"Ugye nem gondolod komolyan, hogy feltolom a komplett céges anyagot."
Szerintem én ilyet nem kértem. Csak azt tettem szóvá, hogy a leírásod és a minta képed nem egyezik az én értelmezésem szerint.
És a kiegészítésed ezt alá is támasztotta, hogy hetenként 3 oszloppal bővül a bal oldali kiindulási alap.
Üdv. -
Mutt
senior tag
válasz
#06658560 #41696 üzenetére
Szia,
Az adataid nincsenek alkalmas sorrendben, ezért a Pivot/Kimutatás nem fog menni.
Excel 2013-hoz van az ingyenesen letölthető Power Query.
Ezzel az alábbi lépésekkel tudod megkapni a végeredményt. (Excel 2016-on tudom megmutatni a dolgokat, de emlékeim szerint 2013-ban is mennie kell minden lépésnek.)
1. A tartományodat nevezd el, én Adatok nevet adtam neki.
2. Lesz egy Power Query füled, azon belül From Table opció.
(Ha ez nem megy, akkor pedig használd a Blank query-t és ezt a képletet add meg:= Excel.CurrentWorkbook(){[Name="Adatok"]}[Content]
Ha jobb oldalt lesz több lépésed (pl. Promote headers, Change type), akkor töröld ki őket és csak a Source maradjon.
3. Javítsuk ki a fejlécet, mindenhol legyen Hét 1, Hét 2 stb.
A Transform fülön kattints a Transpose opcióra, majd jelöld ki az első oszlopot és Fill -> Fill down-t válaszd.4. Ezek után a Transform fülön a Use First Row Headers-t használd.
5. Jelöld ki az első két oszlopot majd használd az Unpivot -> Unpivot other columns beállítást.
6. Tegyük sorrendbe az oszlopokat, húzzuk előre a termékeket, a végére pedig a heteket.
7. Az adatokat is rendezni kell, előbb jelöld ki a heteket tartalmazó oszlopt és tedd növekvő sorrendbe.
Majd jelöld ki a termékeket és azt rendezzük, végül pedig a tulajdonságokat jelöld ki és azt is rendezd.8. Munkalapra a Home fülön a Close & Load to -> load to... -val töltsük be.
A fenti lépések arra voltak jók, hogy ha bővíted az Adatok tartományt, akkor 2 kattintással megkapod a frissített listát.
pl. Bővül az Adatok tartományA Power Query fülön Workbook Queries-t vélasztva jobb klikk az előbb összerakott lekérdezésen a Refresh felkapja az új adatokat.
Nem ideális, de ha nem lehet a kiindulási listán változtatni akkor érdemes megnézni hogy ez járható út-e.
üdv
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
#06658560 #41694 üzenetére
Szia!
Igazából az nem világos, hogy miből mit szeretnél elérni. A jobb oldalon van egy 4 oszlopból álló lista. A bal oldalon egy kimutatásnak látszó forma.
Nem látok 3 oszlopból álló mátrixot...
Miből kell 3+1 oszlopot csinálni és minek kell a 4. oszlopba kerülnie?
Az adatforrásodat alakítsd át táblázattá fejléceket rakva hozzá. Ezután a Kimutatás forrása legyen a táblázat (név szerint megadva). Így ha hozzáírsz adatokat a forráshoz, utána frissíted a kimutatást, akkor automatikusan beszívja az új adatokat.Üdv.
-
Delila_1
veterán
válasz
#06658560 #41694 üzenetére
Felvettem egy segédoszlopot, a P-t, ahol összefűztem az összetartozó adatokat. A képlet a szerkesztőlécen látható.
A B3 képletét a zöld-, az E3-ét a sárga hátterű tartományba másoltam. A B1-ben és az E1-ben van a két cím, cellaformázással, vízszintes igazítással középre helyezve a B1:D1, ill. az E1:G1 tartományba.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Dell P2419H P2419Hc Full HD LED IPS 24" + P2719H 27" LCD monitor (vékony keretes)
- DELL Universal Dock D6000 dokkolók, RTX Legion Pro laptopok 4 év Lenovo garanciával, licencek
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy Z Fold5 , 12/256 GB , Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest