- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Mobil flották
- Magisk
- Milyen okostelefont vegyek?
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Hivatalosan is bemutatta a Google a Pixel 6a-t
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
slashing
senior tag
-
slashing
senior tag
Nah nekem is sikrült rájönnöm a hülye szumha összegtartománynak valamiért onnan kell indulnia ahonnan a kritérium tartomány indul, ezért a végére is be kellett szúrni egy hol kezdődik az a hónap keresést
=HA(B4=HÓNAP.UTOLSÓ.NAP(B4;0);SZUMHA(INDIREKT(CÍM(HOL.VAN(HÓNAP.UTOLSÓ.NAP(DÁTUM(ÉV(B4);HÓNAP(B4)-1;NAP(B4));0)+1;B:B;0);2)&":"&CÍM(HOL.VAN(HÓNAP.UTOLSÓ.NAP(DÁTUM(ÉV(B4);HÓNAP(B4);NAP(B4));0);B:B;0);2));"<="&HÓNAP.UTOLSÓ.NAP(B4;0);INDIREKT(CÍM(HOL.VAN(DÁTUM(ÉV(B4);HÓNAP(B4);1);B:B;0);9)&":I1000"));"")
ezt a kódot J4-be rakva és lehúzva működnie kell annyi a kritérium hogy a dátumoszlop legvégére a következő év első napja is bele legyen írva hogy kiírja a decemberi összegzést.
-
slashing
senior tag
válasz
KaliJoe #24691 üzenetére
Hát elméletben van egy jó megoldásom csak tudja a fene miért nem számol jól februártól, pedig képletkiértékelő szerint működnie kéne:
bedobom a közösbe hátha megtalálja valaki a hibát benne
letöltésAz elmélet a működésről:
B oszlop aktuális sor dátuma alapján megkeresem hol.van függvénnyel az első és utolsó dátumot ami ahhoz a hónaphoz tartozik amelyik sorban éppen vagyunk cím függvénnyel kapunk egy szöveges cellahivatkozást(hónap kezdés és hónap vége) amit indirekttel építunk be a szumha függvénybe hogy értelmezni tudja a szöveges cellatartományt. aztán szerintem itt jön a bibi a kritérium jobb híján azt adatam meg nekki hogy az aktuális sor dátumának első napjánál legyen nagyobb vagy egyenlő....
-
slashing
senior tag
válasz
KaliJoe #24684 üzenetére
nem látok semmit de itt egy példa:
=SZUMHATÖBB(B:B;A:A;">"&DÁTUM(2014;2;1);A:A;"<"&DÁTUM(2014;3;1))
A oszlopban a dátumok B-ben sima értékek: a dátum függvényen bellül lehet cellahivatkozást is használni és akkor nem kell kézzel írogatni semmit viszont akkor úgy kell megadni hogy Dátum(év();hónap();nap())
-
slashing
senior tag
sokféleképpen lehet dátumokkal és azok szöveges formáival dolgozni, konkretizáld szerintem kicsit egy példával, egy publikussá tehető táblával. Mert így csak találgatás lesz.
-
slashing
senior tag
válasz
lumpy92 #24678 üzenetére
hát gondolom nem kell leírni milyen hiba okozza a zéróosztó hibát, benne van a nevében.
Minta nélkül és a képlet ismerete nélkül nem hiszem hogy bárki megmondja hogy mi lehet nálad a gond de valószínű hogy a 0-val való osztás
használd a képlet kiértékelő-t ahol lépésről lépésre számoltathatod a képletet és akkor találn meglesz a hiba amit keresel.
-
slashing
senior tag
válasz
fecske13 #24671 üzenetére
Hát én csak a könyvtárnévből gondolom hogy ez egy hálózati meghajtó vagy felhőből szinkronizált meghajtó vagy valami hasonló és így csak egy szimpla kérdés amit amúgy is szokott kérdezni mikor elöszőr nyitja meg az ember a fájlt hogy megbízol-e benne vagy sem... de ez csak tipp
-
slashing
senior tag
válasz
attilaandor #24665 üzenetére
Ha jól látom csak egy cállába akarod így én a szumhatöbb függényt javosolnám hozzá.
Összegtartománynak az összeadandó értékek tartományát add meg a kritérium tartománynak a 27%-os oszlopot, a kritériumnak meg "=27" vagy "=27%" attól függ hogy a % értéket te hogy adatad meg ha szövegesen akkor valószínű az utóbbit kell ha egyéni számformátum akkor el kell elvileg fogadnia az előbbit is.
Pl:
Nem tudom jól értettem-e meg vagy is bruttó áraknak kéne az áfa értéke?
Mindegy a lényeg benne van: E2:E22 az összegtartományom amiben az értékek vannak F2:F22 amiben a áfakulcsok vannak az lesz a kritérium tartományom és ennek a tartománynak adok egy kritériumot ami ha teljesül összeadja az összegtartományban szereplő összegeket "=27"
=SZUMHATÖBB(E2:E22;F2:F22;"=27")-SZUMHATÖBB(E2:E22;F2:F22;"=27")/1,27ez a képlet most azt számolja ki mennyi az összes 27% áfás összegnek az áfája, nekem nem volt egyértelmű mire gondolsz
-
slashing
senior tag
válasz
Sweetraver #24658 üzenetére
Nincs mit
-
slashing
senior tag
válasz
slashing #24656 üzenetére
ááá f.... az utolsó képlet nem lesz jó mert félkövérré akartam rakni de programkódban nem rakja félkövérrés szóval
=INDEX($A$1:$D$4;HOL.VAN(H2&". Kat";$A$1:$A$4;0);HOL.VAN(I2;$A$1:$D$1;0))
fékövér amit módosítottam rajta, egyszóval ha csak simán 1 érték van a kategóira oszlopban akkor hozzá fűzzük azt ami hiányzik onnan: &". kat"
-
slashing
senior tag
válasz
Sweetraver #24655 üzenetére
(A J2 cella képlete van a szerkesztő sávban)A képen láthatod hogyan építettem fel, nem volt teljesen egyértelmű nálad hogy van de az index és a hol.van függvények kombinációjával megoldható:
=INDEX($A$1:$D$4;HOL.VAN(H2;$A$1:$A$4;0);HOL.VAN(I2;$A$1:$D$1;0))
Viszont választanod kell hogy egyszerűsíted a táblázatot vagy bonyolítod a képletet mert úgy hogy az egyikben 1. kategóriát használsz a másikban meg csak simán 1-et az úgy nem lesz jó. Vagy áttérsz mindenhol egységes 1. kategóriára vagy simán 1-re vagy tovább bonyolítd a képletet egy olyan függvénnyel ami még kiegészíti mondjuk a második táblád sima 1 értékét 1. kategóriára...
akkor így nézne ki a képlet a fenti táblához igazítva
=INDEX($A$1:$D$4;HOL.VAN([B]H2&". Kat"[/B];$A$1:$A$4;0);HOL.VAN(I2;$A$1:$D$1;0))
-
slashing
senior tag
válasz
daniatx #24638 üzenetére
Csatlakozom, fogalmam nincs így mi nem jó de én valahogy így csinálnám
Sub hazi()
uoszlop = Cells(3, 2).End(xlToRight).Column
For oszlop = 2 To uoszlop Step 1
If IsNumeric(Cells(4, oszlop)) Then 'már ha tényleg ha az első cella szám akkor az összes is az
usor = Cells(4, oszlop).End(xlDown).Row
Min = WorksheetFunction.Min(Range(Cells(4, oszlop), Cells(usor, oszlop)))
Max = WorksheetFunction.Max(Range(Cells(4, oszlop), Cells(usor, oszlop)))
Set tartomany = Range(Cells(4, oszlop), Cells(usor, oszlop))
For Each cell In tartomany
If cell.Value <= Max - (Max - Min) * 2 / 3 Then
cell.Interior.ColorIndex = 3
End If
' és ugyan így a többi szinezés
Next
End If
Next oszlop
' ide jöhet az első számos ciklus
' ide jöhet a diagrammos rész
End Subjah a piros száma a 3 a kék az 5 a sárga a 6
-
slashing
senior tag
m.zmrzlina , Fferi50
Bocsi hogy csak ilyen későn reagálok, bolondokháza az utolsó héten
végül ez segített az IT-t meg ráugrasztottam a spanyol vagy milyen nyelv átállítására bár még nem sikerült megoldani
-
slashing
senior tag
sziasztok mi lehet ez a hiba és hogyan lehetne orvosolni.
Otthon semmi gondja a kóddal de melóhelyen ezt dobja fel. Ne kérdezzétek miért ez a nyelv, fogalmam sincs hogy lehetne átváltani angolra lényeg a lényeg mi lehet a hiba, mert ha ezt nem tudom orvosolni feleslegesen dolgoztam vele egész hétvégén.
-
slashing
senior tag
válasz
konyi79 #24610 üzenetére
Ha arra az úsztatásos mozgásra gondolsz akkor azt a sima beállítási lehetőségek között nem fogod tudni kikapcsolni.
win + pause -> sperciális rendszerbeállítások -> speciális -> teljesítmény beállítások -> Ablakon bellüli vezérlők és elemek animálása elől szedd ki a pipát.
-
slashing
senior tag
válasz
Fferi50 #24600 üzenetére
Így sem tökéletes, mert ha egyszer írtunk bele jó időt de ki kell javítani valami miatt akkor már engedi az isnumeric miatt a 34:67 (34ó:67p)-t. De ennyi baj legyen.
Köszi.
jaja az n/a (csak szövegként kell) az csak azért kell mert ha valamiért nem lehet időt párosítani az adatokhoz akkor legyen beleírva valami, meg úgy van most megcsinálva a lap hogy addig nem is enged kilépni vagy munkalapot váltani míg nincs megadva az idő de ha nem lehet idő-t megadni akkor kell valami oda hogy továbbengedjen.
-
slashing
senior tag
válasz
Fferi50 #24594 üzenetére
Mert ahogy idő kerül a cellába átvált a cella típusa időre és valamiért ha idő a típusa az adatérvényesítés elfogadja az n/a helyett az "akármit" is.
De ez az applictaion undo ez nagyon jó lehet kihagyom a fenébe az érvényesítést és csak makró fogja ellenőrzizni ha már úgy is kell bele makró is.
(#24595) Fferi50
pont ugyan ezt raktam még bele az előbb de még mindig nem tökéletes valami kezdek nagyon belekavarodni -
slashing
senior tag
válasz
Fferi50 #24585 üzenetére
Számítottam rá, nem igen találtam semmi érdemlegeset a témában, vagy ha valamit igen akkor az meg túlon túl bonyolult volt és nem is 100%-ig arra vonatkozott. Nem nagy gond eddig is kikersték ezután is
Más
Van egy adat érvényesítésem ami a következőt engedi: csak N/A értéket és idő formátumot. A képletben a D9 az nem cella hanem a forma idő típusára utal: ó:pp.
=VAGY($O4="N/A";CELLA("forma";$O4)="D9")
egy gondom van vele ha jó időértéket írok bele akkor a cella típusa átvált általánosról időre és ezután bármilyen szöveget elfogad már az a cella ha időértéken marad a formátuma
Addig eljutottam hogy worksheet change-be raktam egy ilyet:
If Target.Column = 15 And IsNumeric(Target) Then
Target.NumberFormat = "h:mm;@"
Else
Target.NumberFormat = "General"
End IfEz annyiban segített hogy 1 jó időérték után egyszer be tudok írni rossz szöveges értéket de utánna már csak jót mert átváltott generalra, csak ki kéne küszöbölni még azt az 1 rossz érték engedését is. Gondolom előbb kéne egy format ellenőrzés is de nem jövök rá a megfelelő megoldásra
-
slashing
senior tag
#24583) firemanus82: nincs mit
Van egy select eseményem:
If Target.Column = 16 Then
Application.Dialogs(xlDialogInsertHyperlink).Show
End IfEbbe hogyan lehet beleírni azt hogy adott könyvtárba dobjon ne kelljen kikeresnem?
példaként akármi lehet : c:\test\kepek\
-
slashing
senior tag
Ha van beállítva rendszer visszaállítás akkor az xls fájlon jobb klikk / tulajdonságok / előző verzióknál vissza lehet állítani korábbi állapotokat is(úgy hogy közben megmarad a jelenlegi is). már ha nincs szükség a teljes környezet visszaállításra csak a fájléra.
-
slashing
senior tag
válasz
Thrawnad #24553 üzenetére
hát ha kimutatást akarsz akkor nem kell szumhatöbb mivel behúzod a szűrőhöz az utk-t az értéknek az órát és leszűröd arra amelyik érdekel.
ha meg mindegyikre kell akkor meg neked kell megcsinálni a kimutatás táblát amit meg szumhatöbb-el fel tudsz tölteni tölteni..
pl. leszűröd egyénire a törzsámokat meg az utk-kat aztán a törsz lesz a függőleges mondjuk A oszlop az utk meg a vízszintes 1 sor és jöhet a szumhatöbb...
lehet meglehet csinálni szebben jobban de így 5 perc alatt ennyire futja most...
-
slashing
senior tag
válasz
firemanus82 #24549 üzenetére
Itt egy variáció nem a legszebb de kiindulásnak jó. Sajnos nincs rá több időm:
Megnyitod a fájlt a C meghajtón a gyökérbe raksz néhány képet aztán a név sorba beírod a kép nevét és kicseréli jobb oldalt a képeket. Egy sima feltételes formázást raktam rá ha kétszer beírod ugyan azt a kép nevet akkor fekete lesz a cella.
Jobb klikk a munklapon majd kód megjelenítése és láthatod vba kódot amit már csak ismételgetni kell és átirogatni a row és column hivatkozásokat... illetve a diagram nevét...
Több időm lenne szebben is meg lehetne csinálni
Jah de amúgy egy sima mágneses laminált képes megoldással lenne a legegyszerűbb megoldani. Lenne egy forma nyomtatvány egy mágneseshető ajtón oszlopon akárhol aztán a képeket lelamináljátok és mágneses ragasztót raktok a hátuljára és cserélgetitek a képeket a formanyomtatványon
-
slashing
senior tag
válasz
firemanus82 #24545 üzenetére
Érthető csak nem kivitelzhető, az első fele még csak csak ha trükközik az ember. A lényeg a lényeg hogy képet csak rácsvonalhoz tudsz illeszteni középre nem. Középre úgy lehet betrükközni hogy valójában nem a kép lesz középen hanem a cellák körülette egy keretet alkotnak. Tehát ha van egy 5x5 cm-es képed akkor 7 sort és oszlopot beállítasz 1 cm szélességűre és magasságúra és akkor a második sor második oszlop rácsvonalához tudod illeszteni a képet ami így a 7x7-es kocka közepén fog elhelyezkedni.
Legalábbis én így oldottam meg egyszer a feladatot csak nem képpel hanem objektummal...
A második fele is kivitelezhetőség határán mozog minimum kell egy elérési út egy cellában, nekem erre a következő megoldásom van makróval (nem teljesen lesz jó neked szerintem de leírom)
A1 cellába beírom a kép nevét. dsc001
csinálok egy üres diagramot a lapon aminek beállítom a tulajdonságainál hogy kitöltés mintázattal vagy háttérképpel és magához a laphoz rendelek egy makrót:
Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
If Target.Row = 1 And Target.Column = 1 Then
Munka1.ChartObjects("diagram 1").Select
ActiveChart.ChartArea.Format.Fill.UserPicture ("c:\" & Target & ".jpg")
Target.Select
End If
End SubAmi az A1-ben lévő fájl nevével kitölti a diagramm hátterét így variálható a benne megjelenő kép. Elég a nevet beírni a kiterjesztést nem kell.
Itt egy működő verzió hozzá: [link] Ami a C:\ lévő képeket be tudja tölteni a "diagrammba" ha beírjuk a nevét az A1-be.
Alt+f11 kombinációval megnyitható a vba szerkesztő ahol át lehet írni az elérési utat és target.row 1 ill column 1-et arra a sorra illetve oszlopra melyikre akarjuk.
De aztán lehet lesz más megoldás valaki mástól, nekem csak ennyire futja ebben a témában...
-
slashing
senior tag
Írd át az "e" betűket arra az oszlopra amelyikre alkalmazni szeretnéd, remélhetőleg ilyet akartál...
Sub kijelol()
Dim cella As Range, kijeloles As Range, ASN As String
ASN = ActiveSheet.Name
usor = Sheets(ASN).Range("e" & Rows.Count).End(xlUp).Row
For Each cella In Sheets(ASN).Range("e1:e" & usor)
If (cella.Value <> "") Then
If kijeloles Is Nothing Then
Set kijeloles = cella
Else
Set kijeloles = Union(cella, kijeloles)
End If
End If
Next cella
kijeloles.Copy
End Sub -
slashing
senior tag
válasz
Mr.Csizmás #24525 üzenetére
használd a sor vagy oszlop függvényt attól függően merre kell húzni a képletet
pl.: OSZLOP(A1) ennek az eredménye 1
csak próbaképpen leírom de nem tudom kipróbálni:
=ELTOLÁS(Munka2!$AK$1;HOL.VAN(Munka1!$D3279;Munka2!$AK$2:$AK$6268;-1)-(OSZLOP(A1)-1);1)
-
-
slashing
senior tag
válasz
slashing #24520 üzenetére
oké tényleg nagy marha voltam végig az első if-es résznél próbálkoztam ami ugye a páros sorokra érvényes de én barom mindig a páratlan sorban teszteltem aminél jóhogy nem mentlényeg a lényeg sikerült
Private Sub Worksheet_SelectionChange(ByVal Target As Range)
If Target.Row Mod 2 = 0 Then
If Not Intersect(Range("D3:AB100"), Target) Is Nothing And Target.Value = "x" Then
Range("D1:AB2").Interior.ColorIndex = 6
Range(Cells(2, Target.Column), Cells(2, Target.Column)).Interior.ColorIndex = 37
Else
End If
Else
If Not Intersect(Range("D3:AB100"), Target) Is Nothing And Target.Value = "x" Then
Range(Cells(1, Target.Column), Cells(1, Target.Column)).Interior.ColorIndex = 37
Else
End If
End If
End Sub -
slashing
senior tag
Valamiért nem jut dűlőre a következővel letöltés
A nagyja már megvan azt szeretném hogy csak akkor színezze be kékre a felső két sor valamelyikét ha a target="x" de valamiért csak nem sikerül. Tuti hogy pofon egyszerű de már nem látom szerintem a fától az erdőt
-
slashing
senior tag
viszont arra figyelj hogy ha másik cellába akarod másolni akkor oda is kell egy változó érték
ahogy nézem Range("L4").Select a változó kimeneted
így csinálni kell még egy változót mondjuk i2 = 4
és a Range("L4").select helyett lesz így Range("L" & i2).select
a loop elé meg raksz még egy olyat hogy i2 = i2 + 1
-
slashing
senior tag
Application.CutCopyMode = False
erre lehet szükség lesz az ActiveWindow.Close False után érdemes beszúrni illetve lehet még ez is hasznos
Application.DisplayAlerts = False
szintén ugyan oda csak a close elé, legalábbis mikor én utoljára ilyet csináltam az első az mindenképpen kellett a nagy adatmennyiség miatt ami a vágólapra került, az utóbbi meg ha esetleg valami hibaüzi felbukkanna a bezáráskor. -
slashing
senior tag
válasz
Fferi50 #24474 üzenetére
Így már érthető...
Amúgy pont ezért nem is szertem az indirekt függvényt, amúgy is könnyen belekavarodok az alkalmazásába.... de ahol eddig tudtam ott pl. helyettesítettem az eltolás függvénnyel, persze nem mindenhol alternatíva az eltolás. Volt egy fájlom ami tele volt indirekttel és ahogy írtam bele egyesével az adatokat állandóan villigott minden számított mező rémes volt használni...
-
slashing
senior tag
válasz
m.zmrzlina #24472 üzenetére
Nálam ez most megoldotta szerencsére, az elején kikapcsolom az adatok újrakalkulálását majd a végén vissza.
Az a makró ami 0,8 másodperc alatt futott le alapállapotban az a másik fájl megnyitása után 32 másodpercig futott
miután beraktam a kalkuláció kikapcsolást kicsit lassult csak 0,97-1 másodpercre. Tekintve azt hogy annak a fájlnak muszáj nyitva lennie így most roppant boldog vagyok mert 10-esével(10 külön fájl) kell beimportálni az adatokat ami azt eredményezte volna hogy a 10 másodperc helyett több mint 5 percig dolgozott volna
továbbá a mai példából kiindulva ezt meg kellett csinálnom ma vagy 15ször így lett volna vagy másfél óra malmozás
amúgy én is tuti valamit elcsesztem itt már.... ez kvázi az első makrós projectem amihez lassan nekem is folyamatábra kell hogy átlássam
-
slashing
senior tag
válasz
slashing #24469 üzenetére
Application.Calculation = xlCalculationManual
Application.Calculation = xlCalculationAutomaticazthiszem az lehetett a gond hogy a menyitott fájlban van egy tömbfüggvény amit lehet minden egyes cellaváltásnál újraszámolt(talán) és mivel van vagy 30 munkalap benne így ezeket szerintem mindig újraszámolta(talán)...
-
slashing
senior tag
Tapasztaltatok már olyat hogy egy makró sokkal de tényleg nagyon sokkal lassabban fut le ha meg van nyitva egy másik fájl. Nálam ez egy bizonyos fájlnál van csak "egyenlőre" de nem jövök rá az okára hogy mi a kettő között az összefüggés?!
-
slashing
senior tag
-
slashing
senior tag
egy ellenőrző makrón dolgozom, ti hogy csinálnátok?
szituáció: D4 cellától jobbra azaz egy sorban vannak a fejlécek pl.: akármi 1, akármi 2
alattuk az adatok...Azt akarom ellenőrzini hogy ha bekerültek az adatok a fejlécek alá akkor ha valamilyen oknál fogva foghíjas lesz az adattartományom vagy nem szám kerül bele akkor fejezze be a makró futtatását esetleg írjon ki valamit.
Az én ötletem az hogy darab2-vel (countA) megszámoltatom a fejléc tartományt majd sima darab-bal az adattartományt és ha a fejléctartomány * ahány sorban van adat = annyival mint amennyi az adattartományom akkor Okésak vagyunk ha nem akkor gáz van.
Az én kódom így néz ki, látszólag tökéletes, ti mit csinálnátok másképp vagy jó lesz ez így..?!
Sub ellenorzes()
fejlec = WorksheetFunction.CountA(Range(Cells(4, 4), Cells(4, ActiveCell.End(xlToRight).Column)))
adatok = WorksheetFunction.Count(Range(Cells(5, 4), Cells(ActiveCell.End(xlDown).Row, ActiveCell.End(xlToRight).Column)))
usor = Cells(Rows.Count, "D").End(xlUp).Row - 4 '-4 mert az első négy sort nem akarom számoltatni (D1-től D4-ig)
If fejlec * usor = adatok Then
MsgBox "ok"
Else
MsgBox "ng"
End If
End Sub -
slashing
senior tag
válasz
localhostadm #24415 üzenetére
olvass vissza leírtam egy tök egyszerű megoldást a problémádra...........
-
slashing
senior tag
válasz
lumpy92 #24412 üzenetére
ilyen formában ez nem is fog menni, mert jelenleg ez a minta szövegként van értelmezve ezt látszik abból hogy a cellában automatikusan balra igazítottként jelenik meg. Csak úgy tudod megoldani ha csinálsz két oszlopot az egyikbe beírod a kezdő időt a másikba a plusz 20 perces időt aztán az első oszlop második cellájába csinálsz egy sima hivatkozást a második oszlopod első cellájára és ahhozis hozzáadsz 20 percet majd lehúzod a képletet. Majd csinálsz egy harmadik oszlopot amiben esetleg összefűzöd a két értéket.
Tehát:
A1=7:00 B1=A1+idő(0;+20;0)
A2=B1és lehúzod a képletet az A2-től lefele és B1-től lefele
C1-be meg összefűzöd őket
=SZÖVEG(A1;"óó:pp")&"-"&SZÖVEG(B1;"óó:pp") -
slashing
senior tag
Nem te vagy az első aki ilyet akar ahogy nézem, elég sok komment van talán van is rá valami értelmes megoldás nem néztem át őket mert elég sokat írnak
-
slashing
senior tag
válasz
slashing #24396 üzenetére
Áááágghrrrrr nem tudom már még1x szerkeszteni ha a végére még beszúrjuk ezt is ;"link" akkor csak annyi fog látszódni hogy link nem a teljes elérési út nem kell külön fölé rakni egy link szöveget is:
=HIPERHIVATKOZÁS(BAL(CELLA("filenév");SZÖVEG.KERES("[";CELLA("filenév"))-1)&"ipari_mt.pdf";"Link")
-
slashing
senior tag
válasz
localhostadm #24392 üzenetére
Egy megoldás makró nélkül.
Kinevezel egy cállát a munkafüzeten amibe a következő képletet rakod nálam ez az A2 cella: =CELLA("filenév")
a linkes cellába meg a következő képlettel íratod ki a hivatkozást: =HIPERHIVATKOZÁS(BAL(A2;SZÖVEG.KERES("[";A2)-1)&"akarmi.pdf")
Így tökmindegy milyen meghajtó azon bellül melyik könyvtárban vannak ezek a fájlok a lényeg annyi hogy ugyan abban a fájlban legyen mindkettő. de még az sem fontos csak akkor a hiperhivatkozásba hozzá kell írni még az alkönyvtár nevét is.... &"\alkönyvtár" az &"akarmi.pdf" elé...
Excel 2013-ban tuti működik visszafele sajnos nem tuodm hogy milyen de nem hiszem hogy ezek közül bármelyik formula olyan új lenne hogy csak 2013-ban működne...
szerk. sőt nem is kell egy cella hozzá elég csak a hiperhivatkozás csak így elég bonyolultnak néz ki, lényegében ki lett cserélve az A2 hivatkozása a képlet az A2 cella képletére:
=HIPERHIVATKOZÁS(BAL(CELLA("filenév");SZÖVEG.KERES("[";CELLA("filenév"))-1)&"akarmi.pdf")
-
slashing
senior tag
Makróval nálam ez így van megoldva:
C oszlop az első legördülő listám ahol kiválasztom a szerszám számát. Ide van rakva egy Worksheet change:
If Target.Column = 3 Then
Sheets("Segédtábla").Range("E2") = Target
Ervenyesites
End IfA kiválasztott szerszámot a segédtábla E2 cellájába másolja ész lefut az érvényesítés makró ami csinál egy szűrést egy 3 oszlopból és kb. 1000 sorból álló listából az E2 cella alapján:
Sub Ervenyesites()
Application.ScreenUpdating = False
Set WS1 = Sheets("Segédtábla")
Set WS2 = Sheets("Kritikus")
WS1.Activate
usor = Application.CountA(WS1.Columns(1))
Range("A1:C" & usor).AdvancedFilter Action:=xlFilterCopy, CriteriaRange:=Range( _
"E1:E2"), CopyToRange:=Range("G1:H1"), Unique:=False
WS2.Activate
Application.ScreenUpdating = True
End SubMajd a G és a H oszlopba kiszűri az adatokat ahol szintén van névkezelővel adva egy dinamius tartomány amit a kiinduló táblázatuk következő két oszlopában le tudok nyitni de ez a kettő már az előzőleg kiválasztott szerszámhoz tartozik csak...
-
slashing
senior tag
válasz
Fferi50 #24162 üzenetére
jaja egyértelmű hogy az egyediségre épít, egy plusz Ha függvénnyel kijátszaható úgy hogy a holvan +2-őt kap nem 1-et és még a hol.van-on bellül nem a közvetlen előtte lévőt keressük hanem a kettővel előtte lévőt.
Ez már lehet elég lesz. A célunk ezen értéknél a havi max 5-t darab a 8 az már nagyon kirívó és rossz hónap szóval ha egy nap 3 ilyen esemény van akkor az elég gáz... így módosítás után egy napon két ilyen eseményt elbír a képlet 3-t már nem de ezt is ki lehet még tólni egy újabb HA+ÉS függvénnyel
D
-
slashing
senior tag
válasz
Fferi50 #24110 üzenetére
Átültettem az egyik táblázatomba ezt a szépséget. Annyi különbséggel hogy nálam nem cégnév az elsődleges szűrés hanem dátum. És bár nem valószínű hogy elő fog fordulni(90% hogy nem) de sose tudni. Szóval mi a helyzet azzal ha nekem van ismétlődő dátumom?
Vagy ha ezt a táblázatot használjuk akkor egymás alatt ismétlődő cégnevem? mert ugye ilyenkor meg fog egyezni az új keresési tartomány a régivel és feltölti végig ugyan azzal az értékkel az összeset... kijátszaható ez?
Én arra gondolok hogy esetleg még egy ha függvényt ha beleviszünk ami megvizsgálja hogy egyenlő-e az előző sorral akkor adjon hozzá még egyet az indirekthez!?
Egyéb ötlet?
-
slashing
senior tag
válasz
Fferi50 #24157 üzenetére
awhhhh köszi
amúgy azt csinálja hogy átugrik a lapra az A oszlopn csinálnál egy advance filtert és másolja az egyedi értékeket egy másik oszlopba ami kap egy nevet a névkezelővel hogy dinamikusan növekedhessen a lista mert ebből meg egy másik lapon legördülő menü van
majd a végén vissazugrik a kiinduló lapra...
-
slashing
senior tag
válasz
Fferi50 #24155 üzenetére
jaja hasonlóra jutottam én is
If WS1.Visible = False Then
WS1.Visible = True
End Ifviszont a végén újra el kell rejteni ami nem is gond de úgy kéne hogy ha látható volt akkor ne rejtse csak akkor ha rejtve volt a futáskor. Szóval valahogy el kéne tárolni a kezdő értéket de hogyan?
-
slashing
senior tag
ez a tipikus esete annak amivel nap mint nap szembesülnöm kell a cégünknél, hogy a legegyszerűbb feladatot is úgy megtekerik azért hogy a marikanéninek a pénzügyön(vagy tetszőlegesen akármelyik adminisztrációval foglalkozó osztályon) még egy rohadt szűrés gombot se kelljen ismernie a munkályához
-
slashing
senior tag
válasz
PETEE78 #24097 üzenetére
de ha összegezni akkarsz akkor ne a darabhatöbbet használd hanem a szumhatöbb-et úgy már lehet meglesz amit akarsz de egy mintafájl sokat segítene(nem képformában!) lehet többen nekifutnak ha van egy fájl amin dolgozni lehet és már nem kell létrehozni még azt is....
(#24096) nrg007 nem igazán látok rá, saját tudásom alapján :/ ami nem feltétlenül jelenti azt hogy nem lehet, sőőőt....
-
slashing
senior tag
válasz
nrg007 #24092 üzenetére
akkor passzolom mivel az összes keres függvény az első találatig keres... maxium egy írgalmatlanul hosszú Ha függvényel meg lehetne csinálni de ha van 100 cég akkor 100 ha függvényt egymásba ágyazni nem is hiszem hogy lehet(korábbi verziók tuti korlátozzák a számát) meg azt hibamentesen kezelni szinte lehetetlen....
talán valamilyen tömbfüggvénnyel meg lehetne csinálni de azokhoz sajnos nem értekPETEE78
Te is ugyan ebben a hibában szendvedsz nem lehet egyszerre ilyen szűréseket képletezni mert pont erre találták ki magát a szűrést....
-
slashing
senior tag
válasz
nrg007 #24090 üzenetére
felesleges külön oszlopba gyűjteni és túlon túl bonyolult is ha egyáltalán normálisan meg lehet csinálni. Ha nem kell sorszám elé akkor egy sima szűrés az igen-re és másolás ha kell a sorszám akkor meg az forrás táblázat elé beszúrsz egy új oszlopot a sorszámnak. Az A2 cellába meg a következő képletet írod:
=RÉSZÖSSZEG(103;$B$2:B2)
lehúzod az képletet a többi cellára és ezután csinálsz egy szűrést az igen-re és a sorszám változni fog....
példa: letölt
-
slashing
senior tag
szerintetek melyik a logikusabb oldalszámozás az aktuális oldal/összes oldal pl.: 1/5 vagy az összes oldal/aktuális oldal 5/1 ? Én az előbbit preferálnám, logikusabbnak tűnik de sokan az utóbbit használják a cégnél
szerintetek?
-
slashing
senior tag
http://stackoverflow.com/questions/21918166/excel-vba-for-each-worksheet-loop
Sub forEachWs()
Dim ws As Worksheet
For Each ws In ActiveWorkbook.Worksheets
Call resizingColumns(ws)
Next
End Sub
Sub resizingColumns(ws As Worksheet)
With ws
.Range("A:A").ColumnWidth = 20.14
.Range("B:B").ColumnWidth = 9.71
.Range("C:C").ColumnWidth = 35.86
.Range("D:D").ColumnWidth = 30.57
.Range("E:E").ColumnWidth = 23.57
.Range("F:F").ColumnWidth = 21.43
.Range("G:G").ColumnWidth = 18.43
.Range("H:H").ColumnWidth = 23.86
.Range("i:I").ColumnWidth = 27.43
.Range("J:J").ColumnWidth = 36.71
.Range("K:K").ColumnWidth = 30.29
.Range("L:L").ColumnWidth = 31.14
.Range("M:M").ColumnWidth = 31
.Range("N:N").ColumnWidth = 41.14
.Range("O:O").ColumnWidth = 33.86
End With
End Subez alapján szerkeszd át...
-
slashing
senior tag
válasz
Delila_1 #23995 üzenetére
darabtelivel ez nem lesz jó mert az egész oszlopban fog számolni egyezés után akár hogy szabályozzuk a kritériumát >1-et nem adhatunk meg mert lehet talál 5 egyformát csak nem abban a sorban amiben kéne neki.
A képen van ugye egyezés az utolsó sorminta alapján az első sor az. De ha onnan kiszeded az 1-et akkor is marad az X. mert a második sorban talált 1-est....
szerk: vagy lehet megint félreértem az egészet és nem kell egyeznie az egész sornak....
-
slashing
senior tag
válasz
bteebi #23981 üzenetére
próbáld úgy hogy a diagramot másolod és képként illeszted be, ez talán a legegyszerűbb módja a diagram másolásnak és nálad ahogy kiveszem a szavaidból úgy tűnik hogy a legenerált diagrammoknak már nem kell érték alapján változni így egy képpel könyebb dolgozni mint hogy megőrizzék a cellahivatkozásokat....
Szerk. ha meg legenerálta az összes diagrammot egy másik munkalapra azt el lehet menteni külön fájlként, word-ben meg be lehet szúrni objektumként.
-
slashing
senior tag
válasz
dellfanboy #23933 üzenetére
Ha találsz rá megoldást az engem is érdekelne, nálunk is IT Policy hogy kijelentkezzen a gép és néha roppant idegesítő tud lenni....
-
slashing
senior tag
Hátha másnak is hasznos lesz kép változtatása cellatartalom alapján:
Csinálj egy üres diagrammot pl. oszlop
majd a munkalaphoz rendeld a következő kódot:
Jelen esetben csak az A1-et néziPrivate Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
If Target.Row = 1 And Target.Column = 1 Then
Munka1.ChartObjects("diagram 1").Select
ActiveChart.ChartArea.Format.Fill.UserPicture ("c:\elérési út megadása \" & Target & ".jpg")
Target.Select
End If
End Sub -
slashing
senior tag
válasz
m.zmrzlina #23907 üzenetére
A visszafele számolás nem használható sajnos az A1-től számolás az megoldható igaz fordítva terveztem hogy előbb bejönnek az adatok aztán töltöm fel a maradékot de ezt megfordíthatom.
Köszi!
szerk.:
CurrentRegion tuti kiesik olyan b...i nagy és helyenkéntfoghíjashogy tuti rosszul fogja számolni -
slashing
senior tag
van rá mód hogy az utolsó oszlop vagy utolsó sor meghatározásnál macróban ne vegye figyelembe a képletet tartalmazó cellát?
nagyon leegyszerűsítve:
A1-től D1-ig adatok E1-től raknám be mindig az új oszlopba az adatokat macróval aztán valahol kb. X1 Y1 Z1-ben meg vannak képletek.viszont a
uoszlop = Workbooks(WBN).Sheets(WS).Cells(1, Columns.Count).End(xlToLeft).Column + 1
kód z1-et is figyelembe veszi akkor is ha képlettel "" értéket kap.
ötlet?
-
slashing
senior tag
válasz
Dr. Romano #23889 üzenetére
rákerestem youtubon-n https://www.youtube.com/watch?v=hovSZI3Ekyo
0:45-nél csinálja, ennél egyszerűbben nem lehet.. 4 kattintás az egész oszlop kijelöl menüben kiválaszt majd leokéz, nem kell képlet semmi
-
slashing
senior tag
válasz
Dr. Romano #23886 üzenetére
pontosan menüből egyszerűen szerintem a 2007 is támogatja a feltételes formázásnak azt a verzióját amit az első mondatomban leírtam...
Kijelölöd őket, menüben feltételes formázás/kijelölési szabályok/ismétlődőek....
-
slashing
senior tag
válasz
Dr. Romano #23883 üzenetére
excel 2013-ban, rendszámokat kijelöl, feltételes formázás/cellakijelölési szabályok/ Ismétlődő értékek...
vagy kijelölöd az egyik oszlopot aztán Adadtok/Ismétlődések eltávolítás így amiből 2-vagy több van abból csak 1 marad ugyanezt a másik oszlopon aztán ha ez megvan még csinálsz feltételes formázást ahogy fent írtam hogy megnézd a két oszlopot hogy egymáshoz viszonyítva vannak-e ismétlődések ha igen valamelyikből kitöröld kézzel....
-
-
slashing
senior tag
Én találtam egy működő verziót ami a főkönyvtárban lévő almappákban lévő fájlokon végigmegy viszont az almappák almappáin nem illetve a főkönyvtárban elhelyzett fájlokon sem. Kipróbáltam
Sub test()
Dim objFSO As Object
Dim objFolder As Object
Dim objSubFolder As Object
Dim objFile As Object
Dim MyFolder As String
Dim wkbOpen As Workbook
Dim wkb As Workbook
Dim wks As Worksheet
Dim CalcMode As Long
With Application
CalcMode = .Calculation
.Calculation = xlCalculationManual
.ScreenUpdating = False
.EnableEvents = False
End With
'Change the path accordingly
MyFolder = "C:\Path"
Set objFSO = CreateObject("Scripting.FileSystemObject")
Set objFolder = objFSO.GetFolder(MyFolder)
Set wkb = ActiveWorkbook
Set wks = ActiveSheet
For Each objSubFolder In objFolder.SubFolders
For Each objFile In objSubFolder.Files
Set wkbOpen = Workbooks.Open(objFile.Path)
'Your code here
wkbOpen.Close savechanges:=True
Next objFile
Next objSubFolder
With Application
.Calculation = CalcMode
.ScreenUpdating = True
.EnableEvents = True
End With
MsgBox "Completed...", vbInformation
End Sub -
slashing
senior tag
válasz
Fferi50 #23810 üzenetére
szerintem csak az első szintig tudja feldolgozni az almappákban már nem...
tehát elméletileg nem csak a fileoknál kéne addig futnia a makrónak míg <>"" az aktuális könyvtárban lévő fájlok, hanem addig míg az összes alkönyvtárban lévő fájlon lefut nem csak a gyökérben lévő fájlokon...a workbook.fullname nem fogja megadni az azon túli almappákat.
legalábbis én így értelmezem.
ha csak egy almappa van akkor az nem gond de ha több akkor arra is valami változó kell. Nekem az előbbire van egy példám:
Pathname = "C:\Valami\valami\" & knev & "\"
FileName = Dir(Pathname & "*.xls")
Do While FileName <> ""a knev az nálam egy adott cellában megadott könyvtárnév...
-
slashing
senior tag
válasz
róland #23794 üzenetére
sőt ezt szerintem képlettel is le lehetne írni: ha/dátum/most/kisebb/nagyobb vagy valamilyen keres függvényekkkel.... ezek csak hírtelnjében kippattant fügvények amikkel lehet hogy le lehet írni. Nem tartom kizártnak bár rövid az nem lenne, lehet tényleg egyszerűbb macro-val..
-
slashing
senior tag
Excel függvények angolról magyarra vagy fordítva
Nem emlékszem hogy valaha is lett volna olyan függvényem amit nem tudott volna átfordítani. Nagyszerű oldal!
-
slashing
senior tag
válasz
Delila_1 #23724 üzenetére
annyi módosításban még segítenél hogy a WS1 az mindig annak a workbooknak az activesheetje legyen ahol éppen áll, mert ezelőtt a kód előtt van egy sheet.add-om a ws2 meg egy fix workbook fix sheetje amibe végül bekerül
(egy mappában lesznek)
Szerk:
(#23728) Fferi50 Nézem, köszi -
-
slashing
senior tag
Köszi, nekem most van egy verzióm ami manuálisan félig kész már csak valahogy ciklusba kellene raknom amit még egyenlőre nem tudom hogyan kell.
Ez most ott tart hogy a keresendo =cells(1,1) itt adom meg neki hogy melyik fejlécet keresse, kijelöli most még csak így manuálisan az Fejléc alatti adatokat(A2 xldown) és másolja, megnyitja a célfájlt, megállapítja az utolsó sort és azonosítja az oszlopot amiben szerepel a cells(1,1) fejléc majd odaugrik annak az oszlopnak az utolsó sorábá és bemásolja az adatokat.
Nah ezt kéne ciklusba rakni valahogy úgy hogy ha berakta az első oszlop adatait visszaugrik kimásolja a B1 alatti adatokat, berakja az afölötti fejléces oszloppal rendelkező oszlopba megint visszaugrik kimásolja a C1 alattit azt is bemásolja a megfelelő fejléccel ellátott oszlopba majd ha már nem talál adatot kilépjen.
Sub akarmdi()
Dim LastRow As Long
keresendo = Cells(1, 1)
Range("A2").Select
Range(Cells(ActiveCell.Row, ActiveCell.Column), Cells(ActiveCell.End(xlDown).Row, ActiveCell.Column)).Select
Selection.Copy
Pathname = "q:\SPC 2010-2012-2013\Bosch\"
Filename = "0000-0000.xlsx"
Workbooks.Open Filename:=Pathname & Filename
LastRow = Cells.Find(What:="*", After:=[A1], SearchOrder:=xlByRows, SearchDirection:=xlPrevious).Row
LastRow = LastRow + 1
oszlopazonositas = Application.Match(keresendo, Workbooks("0000-0000.xlsx").Worksheets("munka1").[1:1], 0)
ActiveSheet.Cells(LastRow, oszlopazonositas).Select
Selection.PasteSpecial Paste:=xlPasteValues
End Sub(#23724) Delila_1 Próbálom
-
slashing
senior tag
válasz
slashing #23720 üzenetére
Amúgy én úgy képzelem/képzeltem el hogy először megkerestetem a célfájl azon sorát amiben a legtovább van adat ezt eltározom egy változóban sorazonosítóként aztán van egy ciklusom ami végigfut az első tábla fejlécsorán mégpedig úgy hogy csinál egy keresést a másik fájl fejlécében és ahol megtalálja az egyezőt ott eltározom az oszlop azonosítót ha ez meg van akkor van egy sor és oszlopazonosítom ahova bemásolhatja az adatokat. Arra mondjuk figyelni kell hogy a sorazonosító ne legyen ciklusban nehogy lépcsős legyen az egész. Így leírva milyen egyszerű
-
slashing
senior tag
válasz
Fferi50 #23719 üzenetére
Csak hogy tuti ne beszéljünk el egymás mellett:
Bal oldalt van 3 variáció ahogy kiköpi a kigyűjtős macrom az adatokat. A jobb oldali végeredményt szeretném elérni. Kigyűjti a macro az adatokat változó fejléccel meghívja a következő macrot ami belerakja a jobb oldali táblába ahol már fix fejléc van csak mindig oda kerül az adat amelyik alá tartozik.
-
slashing
senior tag
Ötleteket várnék arra hogyan lehetséges megoldani a következő másolás beillesztést aztán megpróbláom magamtól megcsinálni
Első sor a fejléc és az alatta lévő adatokat kéne átmásolnom egy másik fájlnak ugyan olyan fejléccel rendelkező oszlopába. Fontos a fejléc szerinti cellaérték alapján menni mert változó sorrenben fognak lesznek a fejlécben az adatok egyszer 1x,2x,3x, mások meg lehet hogy csak 1x,4x van
Pl. Ha A1-ben az van hogy 1x akkor a másik fájl azon oszlopába kéne másolnom az adatokat aminek a fejlécében az A1 van, mindezt úgy hogy ismételhető legyen egymás után akárhányszor szóval ha új adat van akkor a második fájlnak mindig a végére rakja de fontos hogy a kiinduló fájl fejlécében lévő szöveg alatti adatok a végleges fájl azonos fejléccel rendelkező oszlopába kerüljenek mindig a végére.
Attól félek hogy baromi lassú lesz, mivel a legdurvább esetben a kiindulási pontban akár 200 fejléces oszlop is lehet és ezek mindegyikét egyesével kell gondolom valahogy ellenőriztetni és átmásolni...
-
slashing
senior tag
válasz
Delila_1 #23667 üzenetére
egy bajom van a táblázattá alakított táblázattal
hogy lapvédelemnél a mocsok nem bővül, így meg nem lehet védeni benne az érvényesített oszlopokat a képleteket semmit
. Van egy ilyen táblázatom amit kb. 10-15-ön töltenek és minden héten javítanom kell rajta valamit. A képletket tartalmazó oszlopkon már macro van hogy ne tudják törölni őket
de arra még nem jöttem rá hogy a búbánatba tudják a feltételes formázást minden héten tönkrevágni rajta...
-
slashing
senior tag
De ezt az Access alapból tudja emlékeim szerint, minden makró nélkül stb... nélkül.
-
slashing
senior tag
válasz
Mr.Scofield #23637 üzenetére
Makró nélkül is majdnem meglehet csinálni csak nem teljesenolyan lesz olyan mint ahogy leírtad. (elején végén nem fog visszaugrani)
A második lapra beszúrsz egy léptetőnyílt űrlapvezérlő elemet. Cellacsatolásnak megadsz egy olyan cellát amit biztosan nem fogsz használni kezdőértéknek meg 1-et adsz.
Oda ahova nevet szeretnéd megjeleníteni oda meg csinálsz egy indirekt hivatkozást:
=INDIREKT("Munka1!A"&F19)
Ebben a képletben az F19 az a cella amit megadsz a léptetőnyíl cellacsatolásának. Így az alapértéke a celládnak a Munka1 A1 lesz a nyilakkal lépkedve meg változik a Név. A másik két oszlopra meg elég egy sima fkeres függvény is...
valahogy így: [link]
-
slashing
senior tag
válasz
csferke #23622 üzenetére
Érvényesítéssel lehet játszani hogy csak nagybetűs szöveget engedjen beírni mondjuk, egyéni cellaformátummal nem tudom hogy megolható-e....
excel 2013, valószínű hogy 2007-ben is jó
érvényesítés
pl.: =AZONOS(A1;NAGYBETŰS(A1))de valami munklaphoz rendel eseménnyel elvileg megolható lehet hogy automatikusan nagybetűs legyen
csak elképzelés:target = UCase(target.Value)
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Autós topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Mobil flották
- Nintendo Switch 2
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Gaming notebook topik
- Milyen autót vegyek?
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- HP Omen 80G8E9 - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB Type-C
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
- Gamer Notebook! Acer Nitro 5! Csere-Beszámítás! I5 11400H / RTX 3050Ti / 16GB DDR4 / 500GB SSD!
- Keychrone Q1 V2 billentyűzet / Számla / Garancia /
- Új FULL HD webkamera + Számla
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest