- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- One mobilszolgáltatások
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Google Pixel topik
Hirdetés
Köszönjük a sok biztatást, támogatást! Egy rövid ideig még féláron tudsz hirdetni, előfizetni!
-
Mobilarena
Minden ami HTPC, legyen akár hardveres akár szoftveres kérdés!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
bajnokpityu #54778 üzenetére
Szoftverre nekem már csak a Jriver jut eszembe, mint lehetőség, ami megy Winen és megeszi a MadVR-t is. Hátha...
Amúgy tényleg fura probléma, 3D lejátszásnál csinálja csak?
Tippeltem volna valamilyen helyi áram-zavarra, de mivel 2D-ben nem csinálja eléggé szoftver/driver bug szagú. -
válasz
T0mBd1gg3R #54756 üzenetére
A Core i5 6500 egy SkyLake generációs proci (Gen9) 530-as IGP-vel, míg a Cerka G3930 egy Kaby Lake generációs.
A kettő között gyártástechnológiai optimalizálás történt és az IGP-t nagyobb ráncfelvarrás érte, mint a processzor részt, így a kérdésedre az a válaszom, hogy böngészéshez és filmlejátszáshoz nem a processzor magok száma, hanem inkább az IGP képességei fognak számítani.
A Kaby Lake cerka modernebb IGP-je több video kodeket/formátumot/kódolást tud hardveresen gyorsítani (pl. amit a YouTube is használ - VP9), a 4K felbontás sem akadály vele, csak a HDR.
Szóval elég a 2 magos celeron a céljaidra. -
válasz
T0mBd1gg3R #54754 üzenetére
Attól függ, hogy a 2 vagy 4 mag mellett milyen IGP van?
-
válasz
Guenwhywer #54749 üzenetére
Raspberry Pi4 LibreELEC-kel.
-
válasz
SunMount3r #54292 üzenetére
Igen, a Gemini Lake Refresh prociknál leginkább csak az alap + turbo órajel lesz magasabb, minden más változatlan marad. Év végéig még velünk lesznek aztán jön a Tremont mag + Lakefield a helyére, 2021-re meg már az Intel a Gracemont magokat vetíti (nem hiszek nekik
).
A linkelt fórumot olvasgattam és linkelték azokat az oldalakat, ahol az Intel fejlesztői írják le a jelenlegi IGP driver fejlesztését, vicces ez a rész:
"Support for HDR10 video was introduced in DisplayPort 1.4. On GLK+ platform, in order to use DisplayPort HDR10, we need to support BT.2020 colorimetry and HDR Static metadata.
...
These patches tested on below test environment. Test Environment:
- Tested System: GLK and Gen11 platform.
- Monitor: Dell UP2718Q 4K HDR Monitor.
- In order to test DP HDR10, test environment uses patched Kodi-gbm, patched Media driver and HDR10 video.You can find these on below.
[patched Kodi-gbm]
- repo: https://github.com/Kwiboo/xbmc/tree/drmprime-hdr[download 4K HDR video file]
- link: https://4kmedia.org/lg-new-york-hdr-uhd-4k-demo/[Media Driver for GLK]
- repo https://gitlab.freedesktop.org/emersion/intel-vaapi-driver
master branch[Media Driver for ICL]
- repo: https://github.com/harishkrupo/media-driver/tree/p010_composite"Annak idején - amikor bejelentették a Gemini Lake-et - nagy volt a hallgatás arról, hogy képes-e a HDR-re vagy sem. Mindenhol csak írogattak/beszéltek össze-vissza.
Kb. mindenki sejtette, hogy a hardver képes rá, csak az Intel szándékosan nem adta ki rá a drivereket, hogy nehogy házon belüli konkurenciát csináljon a Core prociknak.
Most meg hogy kifutó a platform hirtelen mégicsak képes rá, és a teszteléshez is a Kodi-t használják.Szerintem ha elkészülnek ezzel a driverrel, akkor Win-re is nagy valószínűséggel ki fogják adni.
Miért? Azért, mert a Tremont mag a korábbi Goldmont Plus mag egyenes ági leszármazottja, ergó driveres szinten (szerintem) nem lehet nagy különbség köztük.
És most nagy a nyomás az Intelen, mert lemaradtak az AMD-hez képest, kell valamit villantaniuk a belépő szinten is. És pont azzal tudnának ismét vonzóvá válni, ha megint lenne olyan SoC a kezükben, ami problémamentes médiagép lehetne a 4K/HDR idejében. -
válasz
SunMount3r #54288 üzenetére
Köszi, hogy figyelted/belinkelted.
Kipróbáltam egy J5005-ös Intel NUC-on.
A HDR működik, viszont a hang nem.
+ amit még észrevettem: bemenetváltás után visszatérve a PC-hez nem vette a TV, hogy ismét HDR jelet kap, csak a TV ki-be kapcsolásával állt helyre.
Bíztató amúgy, bugos még sajna, de remélem lesz valami belőle, mert akkor megint lenne értelme HTPC-zni.
A Kodi GUI is ment simán 4K/60fps-sel. -
Hadd tippeljek, a NUC-on Win10 van és erre keresel DLNA szervert?
Ha eltaláltam, akkor Esetleg még az Emby jöhet szóba.Vagy - amit inkább ajánlanék - dedikált szervert csinálj a NUC-ból, tegyél rá pl. OMV-t és erre pluginként telepíthető a miniDLNA.
Nálam gond nélkül megy vezetéken a 4K HDR egy LG 55SK8100 TV-re. Dolby Vision-t is megeszi a TV beépített lejátszója, csak egy hálózati megosztásra volt szüksége... -
-
válasz
CirrMee #54141 üzenetére
Ahogy előttem is írták a PC-s kernelben már megjelent a támogatása, viszont a Kodi jelenleg a 18.5-ös verziónál tart, ami a fő fejlesztési ágra (kvázi a PC-sre) igaz.
Az ARM-os verziók még 4.X Linux kernelt használnak, tehát amíg ez a vonal utol nem éri a mostani legújabbat, addig várnunk kell.
Ha jól emlékszem az 5.X kernelre a következő generációban (Kodi 19 Matrix) fognak átállni, ami idén év végére mondanak, hogy megjelenik bétában.
Létezik egy forkja a Kodinak kifejezetten HDR-hez, ez a a Kodi Matrix 19.0 HDR Edition, de ez jelenleg kizárólag nVidia, vagy AMD GPU-n fut (ezek tudják kiadni magukból a HDR-t). Intel IGP-vel nem működik. -
-
válasz
SunMount3r #53878 üzenetére
Én is arról beszéltem (HTPC otthoni felhasználásra).
Win10 nem biztos, hogy az egyik legjobb alap, sok a sallang, a felesleges komponens egy mezei installban, ezért léteznek a különböző ingyenes és fizetős optimalizáló szoftverek.Nem kell elhinni, hogy a felsorolt hardverelemektől jobb lesz. Keresni kell az alkalmat, hogy ki tudd próbálni.
A kábel témát nem akartam idehozni, mert ahogy eddig tapasztaltam a milliós kábeleknek is megvan a maguk helye. De nem az átlagember rendszerében. Oda tényleg fölösleges.
Szerencsére nem kell olyan sokat költenünk, hogy átlag feletti kép és hangminőséget érjünk el, ha van igénye, ideje és akarása az embernek. Csak arra próbáltam rávilágítani, hogy mindig van feljebb. Csak az már kemény pénzekbe fájna és ezt a legtöbben - teljesen racionálisan nem fogják meglépni, mert ennyit nem akarnak rákölteni.
A MadVR által használt algoritmusok tényleg nagyon jók, de a szoftver csak az egyik oldal, a hardver a másik. Az optimális ár/érték arány elérése a lényeg szerintem mindenkinél. Ebben tudunk itt egymásnak segíteni.
Én nem akarok senkire ráeröltetni semmilyen definíciót, meg kategóriákat. Ha valakinek kell pl. MadVR, akkor ahhoz erősen ajánlott a részemről is dedikált VGA kártya és ha már ilyen hardvert rak össze az ember, akkor miért ne használhatná akár játékra is, szíve joga. Én ilyen hibrid felhasználáshoz pl. dual, vagy tripla boot-os felállást csinálnék és akkor azt az installt választanám, amire épp használni akarom a gépet.
-
válasz
SunMount3r #53871 üzenetére
"A mai legjobb eredményhez ismerjük az összetevőket: szoftveres részről Win10 és valamelyik lejátszó LAV Filter-el és MadVR-el és kb. ennyi."
Ezt fogjuk föl magánvéleménynek. Attól, hogy valamit még nem volt szerencséd megtapasztalni, attól még létezik. Persze jóval magasabb szinten, ahol elkezdenek a kisebb részletek IS számítani.
"Milyen más hardvert tudnak ők belerakni a PC-be, amit mi a boltból nem tudunk megvenni és amikből amúgy ugyan úgy a többi PC-t is össze szokták rakni és amiktől konkrétan jobb lenne a videó/hang lejátszási képesség?"
Pl. EGYEDI fejlesztésű lineáris táp, tuning órajelgenerátor, akár több darab, egyedi ház a készüléknek, saját hűtési megoldással + rezgéscsillapítás.
Többieknek:
A HTPC fogalma mindenkinek mást jelent. Van akinek semmit, van akinek dedikált célgépet és vannak akik keverni szeretik a különböző funkciókat, pl. HTPC+NAS együtt gyakori igény, vagy erre még egy játék igény is rárakódik. Ezek már nem célgépek, hanem átlag PC-k, amit TV-re kötve használ a tulaja.
Természetesen mindenki azt csinál, amit akar, arra használja a gépét, amire szeretné, de a HTPC az egy célgép, házimozira. Zenelejátszásra megint másik célgép való. -
válasz
z123456789 #53849 üzenetére
Nem nagyon találkoztam PC-hez csak BD olvasóval. Általában mind multi író/olvasó egység.
Másrészről a Blu-ray lejátszók már elég olcsóak. -
válasz
stickermajom #53808 üzenetére
4-5 HDD-vel az a 20 W inkább a duplája...
-
válasz
bajnokpityu #53784 üzenetére
Általános script nincs, mert a W10 folyamatai átneveződnek időről időre.
Kézzel, Powershell-ben meg lehet nézni melyeket lehet/akarod kilőni.
Esetleg még a blackbird is jó lehet utána. -
válasz
bajnokpityu #53782 üzenetére
Audiophile Optimizer
-
<playercorefactory>
<players>
<player>
<player name="MPC-HC" type="ExternalPlayer" audio="false" video="true">
<filename>C:\Program Files\MPC-HC\mpc-hc64.exe</filename>
<args>"{1}" /fullscreen /close</args>
<hidexbmc>false</hidexbmc>
<hideconsole>false</hideconsole>
<warpcursor>none</warpcursor>
</player>
<player>
<player name="PowerDVD" type="ExternalPlayer" audio="false" video="true">
<filename>C:\Program Files\Cyberlink\PowerDVD19\PowerDVD.exe</filename>
<args>"{1}" /fullscreen /close</args>
<hidexbmc>false</hidexbmc>
<hideconsole>false</hideconsole>
<warpcursor>none</warpcursor>
</player>
</players>
<rules action="prepend">
<rule filename="*.iso" player="PowerDVD"/>
<rule filetypes="iso|bdmv" player="PowerDVD"/>
<rule filetypes="mkv|m2ts|ts|avi|divx|mp4|flv|m2v|mpeg|mpg|mts|vob|mov|m4v" player="MPC-HC"/>
</rules>
</playercorefactory> -
válasz
bajnokpityu #53714 üzenetére
"egyébként úgy áll, hogy épitek zenére NASt.."
Nocsak, erre kíváncsi lennék. Jöhet a zenejátszós topikba is, vagy priviben. -
válasz
SunMount3r #53654 üzenetére
Olvastam, láttam.
Mit értesz az alatt, hogy másra nem? Egy HTPC-nek mi más dolga van? -
válasz
SunMount3r #53652 üzenetére
Nem írtam, hogy Intel proci...
Egy legutóbbi AMD APU is mehet egy ilyen házba és akkor van HDR is...
MadVR sem kell örökké... -
válasz
SunMount3r #53650 üzenetére
Nem kötelező egy HTPC-be dVGA....
-
válasz
SunMount3r #53644 üzenetére
Az nem volt a kérések között.
-
válasz
SunMount3r #53594 üzenetére
Gondolom. Sosem próbáltam, csak olvastam róla.
-
válasz
SunMount3r #53591 üzenetére
Málnára tudtommal van Android...
-
válasz
SunMount3r #53588 üzenetére
Amit linkeltél az egy ARM-os (pontosabban Amlogic-os) TV box, ezt ne hasonlítsd egy PC-hez....
Ha ARM vonal is játszik, akkor FullHD-ra egy Amlogic S905W is bőven elég, amit kínából kb. 5-6 ezerből megkapsz. Erre csak LibreELEC-et, vagy CoreELEC-et kell raknod és lejátszás megoldva....
Vagy ha ettől idegenkedtek, akkor ott a Rasberry Pi3(+) és OSMC.
-
válasz
SunMount3r #53575 üzenetére
A fullHD-val egy Bay Trail proci (pl. J1900) is megbírkózik, de ilyen procis minigépet nem hiszem, hogy nagyon lehet még kapni.
A következő fejlesztés volt ugye ezután a Braswell, ennek egy frissített változata (N3160) kapható még Gigabyte Brix "formában" (GB-BACE3160).Ha valahol találsz használt Intel NUC-ot, akkor az is jó lehet, bár eléggé tartják az árukat. Gemini Lake NUC pedig mostanában aranyárban van, mert eltűntek a piacról, mert jön a Gemini Lake refresh...
Ha nem feltétlenül kell ennyire kicsi gép, akkor egy megfelelő mini-ITX házba bepakolsz egy használt lapot némi RAM-mal és egy kis SSD-vel és LibreELEC-kel gondtalan leszel. Csak egy infrás távot kell még kínából hozzácsapnod.
-
válasz
enginev3.0 #53441 üzenetére
A proci valszeg tudna többet szerintem, csak hát a hardver....
-
válasz
enginev3.0 #53439 üzenetére
100 Mbitnél megáll a tudása (ugyanis csak 100 Mbites a hálózati csatija).
-
válasz
racskobalazs #53419 üzenetére
Ha ezen a gépen fut a plex, akkor először ellenőrizném, hogy a transzkódolást bírja-e (elméletileg kéne neki), de valahol el kell kezdeni a hibakeresést.
A következő lépés a hálózat, sok esetben itt lesz a szűk keresztmetszet. Szerintem van mobilos app, amivel a TV mellett tartva egy mobilt tudsz mérni átviteli sebességet (nekem sehogy sem jön ki a matek a korábbi hsz-edben írt sebességekből...) Az, hogy a router 300 Mbit-et tud, az csak a max. amire képes lehet(ne), de ugye az elmélet és a gyakorlat nem ugyanaz. Ha van egy betonfal az adó és a vevő között, pláne, ha van benne egy kis vas is, akkor az nagyon tudja árnyékolni a wifit. (pl. ezért szívnak sokan többszintes házban az emeletek között, mert a vasbeton födémszerkezeten már nem megy át a wifi.)
A TV az utolsó láncszem, annak is megvan minden baja. Olcsó 4K TV-kben a proci is harmatos, persze, hogy nem ismer sokféle kódolást. A másik gyenge pont szokott lenni ott is a wifi, olcsóbbakban még csak N-es van, akkor már inkább kábelezni kellene, még ha csak 100 Mbit, de stabil vezetékes hálózattal azért még ez is elég 1080p-ig.
Olcsó 4K TV-hez én a djnice által ajánlott AMlogic-os boxokat ajánlanám, elsősorban LAN-kábelre kötve.
-
válasz
Qtya123 #53315 üzenetére
Intel Apollo Lake, vagy Gemini Lake integrált procis (Celeron/Pentium) alaplapok alkalmasak erre a célra, de ezekhez még kell egy kis RAM, amivel együtt már közel meg is van az 50 ezres keret. Ház, táp még nincs.
Ha mennyi fog 24/7-ben, én raknék a rendszerbe egy nagy, lassan forgó, halk ventit, hogy kapjon aktív hűtést a rendszer, mert a nagyon meleg nem fogja meghosszabítani a komponensek élettartamát.
-
válasz
vegyszer #53303 üzenetére
Fura. Olyan mintha a natív SATA vezérlő behalt volna, csak éppen ez a prociban van tudtommal ebben az esetben. Az "A" jelölésű SATA-k általában egy külön, alaplapra integrált (AS Media) vezérlőchippel kapcsolódnak a procihoz.
A HDMI vs. D-SUB jelenség szerintem nem "betegség". Valszeg úgy van megoldva, hogy analógon (D-SUB) mindig ad jelet, HDMI-n meg akkor, amikor van is mit (pl. be tud bootolni). Persze a BIOS-t azért ki kéne adnia ugyan úgy HDMI-n, de ki tudja hogyan implementálták azt a procit.
És akkor most már van kép HDMI-n is?
-
válasz
Prosectura2 #53188 üzenetére
Akkor ott valami nagyon nem kerek, pont, hogy a hardveres gyorsítással kellene szaggatásmentesen mennie.
Amúgy igen, az összes 1080p-s felbontást engedélyezd.
TV-den ki van kapcsolva az interpoláció?
-
válasz
Prosectura2 #53183 üzenetére
Akkor a Whitelist-ben kell megadnod, hogy a TV-d milyen felbontásokat + frissítési frekiket tud. Valamint ellenőrizd, hogy a frissítési freki automata váltása, be van-e kapcsolva.
1080p-s listaelemeket engedélyezz a Whitelistben.
-
válasz
Prosectura2 #53181 üzenetére
Melyik Kodi verzió?
-
válasz
Prosectura2 #53177 üzenetére
24p filmek esetén nem csodálom, ha szaggat 1080/50Hz-en.
25p sorozatok esetében ez OK lenne.Kodi nincs szerintem jól beállítva...
-
válasz
Prosectura2 #53175 üzenetére
Én kipróbálnám, hogy mit bír, ha kilövöd a plexet, vagy a torrentet. Egyiket kapcsold ki, aztán próbálj rá újból.
A rendszer min van, SSD, HDD, egyéb?
-
válasz
Prosectura2 #53173 üzenetére
Q1900 IGP FullHD képes. Nekem úgy tűnik a leírásodból, mintha nem lenne kihasználva a hardveres gyorsítás.
Milyen OP rendszert használsz rajta? Mást csinál a gép a lejátszáson kívül?
-
válasz
SunMount3r #53002 üzenetére
Persze, hogy nem tudták megerősíteni, hiszen driveresen nem volt támogatva.
-
válasz
SunMount3r #53000 üzenetére
Tedd hozzá: Windows-on.
Az, hogy driver szinten nem támogatták eddig, az nem jelenti azt, hogy a hardver ne lenne képes rá. Sosem cáfolták ezt...
-
-
válasz
DonMaster #52866 üzenetére
Virtualizációhoz kell a sok és elég gyors RAM. Ha most csak egy slot-ban van RAM modul, akkor ja, kellene bele még RAM és olyan sebességű, amit max támogat (vagy 2400, vagy 2666 MHz-es).
Hyper-V server-t nem próbáltad? Ha csak virtuális gépeket futtatsz, akkor host-nak állítólag tökéletes. És ingyenes.
-
válasz
turistakolbi #52853 üzenetére
A Twitch stream-et nem ismerem, hogy ahhoz mi kell? Csak asztali gépen megy, vagy pl. Kodi alá van plugin hozzá?
Ha igen, akkor ez a keret reális. Ha nem és csak PC-n megy, akkor használtan LEHET, hogy találsz erre alkalmas gépet.
-
Léteznek itthon is ilyen emberek, akik ezzel foglalkoznak: fapaci alias Luxor Audio. Az árak nála szerintem nála is közel lesznek a nyugatihoz.
(#52700) Tigerteam:
Pofás.
Lehet kérni belső képet is? A felsorolt komponensek mellett, mik alkotják még (alaplap, proci, RAM, táp)? -
válasz
alfa_145 #52593 üzenetére
MadVR-t nem írtál a követelményeid közé, ahhoz mindenképpen külön VGA ajánlott. Az, hogy nVidia vagy AMD jobb ehhez, arról már megoszlanak a vélemények. Én nem használok ilyesmit, nincs vele tapasztalatom.
(#52594) alfa_145:
PuMba-val egyet értek. Valszeg a GUI van csak FullHD-ra korlátozva, 4K filmet elindítva át kellene váltania a megfelelő felbontás + frissítési frekvencia kombóra.
Nekem ugyan nem Androidos egyik 4K TV-m sem, de az újabb az simán le tudja játszani a 4K/h.265/HDR/10bit videókat hálózatról (kábellel). A FullHD mindkettőnek megy akár wifin is.
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Mi is az a HTPC?
- Eladó arany színű Apple iphone 7 128GB / 12 hó jótállással
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- MacBook Pro 13, 14, 15, 16, MacBook Air M1, M2 M3 M4 bill magyarosítás lézerrel / sapkacserével
- AKCIÓ! ASRock Z370 i5 8500 16GB DDR4 512GB SSD 2060 Super 8GB Zalman Z9 Plus Enermax 750W
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest