- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Milyen okostelefont vegyek?
- Yettel topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Egyre kevésbé érdekli az okostelefon Európát
- Úgy tűnik, végleg kiszervezte telefongyártását a Sony
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Szemrevaló trió frissíti a Motorola portfólióját
Új hozzászólás Aktív témák
-
dark2
tag
Ég és föld a különbség!
xhege: Ami azt illeti, a csuklós vérnyomásméréssel eleve vannak gondok a rendes vérnyomásmérő készülékekkel, mint célhardverrel is. Nem ok nélkül a felkaros mérést preferálja a szakma is.
Nem lepődnék meg, ha a vércukor mérés hamarabb összejönne korrektre. -
Oldman2
nagyúr
engedélyT kapot...
-
nozs23
addikt
A szivárgások alapján gőzerővel dolgoznak ezen az Apple-nél: [link] És a Samsungnál is: [link]
A másfél éves cikk szerint akkor nagyjából iPhone méretűre sikerült lezsugorítani az eszközt. Hogy abból mikor lesz egy az órába telepíthető szenzor az a jövő zenéje. Egyáltalán nem kizárt, hogy soha nem fog sikerülni ebben a formában.
-
dark2
tag
Annyit szeretnék közbekotyogni a vércukor mérésről - csak elmélkedem a technika fejlődéséről - hogy nem tudom, miképp mérhetné egy karóra pontosan vérminta nélkül ezt az értéket, mikor van olyan rendes, tesztcsíkos vércukormérő, ami megvásárolható, de mégsem pontos a használói szerint.
-
dark2
tag
A kivizsgáláskor a próbaalváson átlagosan az óránkénti 60 fölötti volt a légzés leállása, jellemzően 30 másodperc körüli időtartamban. Kb. majdnem minden percben legalább egyszer "félig megfulladtam". Mert az orvosok magyarázata szerint ilyenkor úgy jön ki az ember a légzésleállásból, mint mikor az úszó/fuldokló felér a víz alól és végre vesz egy nagy levegőt.
Mindezt úgy abszolváltam, hogy nem ébredtem fel rá egyszer sem, de már reggel az ébredéskor piszok fáradt voltam...A gépen egyébként reggelente ellenőrzöm a rövid összesítést, visszatértem a főiskolai 7 órás alvásokhoz (sosem voltam délig alvó típus), pihenten ébredek és az óránkénti átlagos 2-3 esetem van csak - a dokik szerint 5 lenne az elfogadott maximum.
Érdekességképp: a gépem már olyan fejlett, hogy képes GSM hálózaton egy szerverre feltölteni az alvás adatait, így "online mehet az éves kontroll", ha nincs panaszom. Praktikus, ha nem kell egy reggel 8 körüli szakrendelési időpontra reggel 5 körül helyi járatra, majd távolsági buszra/vonatra szállni, majd még Budapesten is szambázni a helyijáratokkal...
-
Solten
őstag
Igen, nem is gondolna az ember hogy csak a tulsuly mennyi problemat okoz((hat), legzesi apnoe, cukorbetegseg, magas vernyomas, gyomoreges, stb.), megszabadulsz par kilotol maris uj embernek erzed magad. Az egeszseg megorzesere meg a megelozesre kellene fokuszalni, egeszseges etkezes, dietak, feldolgozott etelek es cukros italok mellozese, stb., es akkor felesleges az ilyen kutyu.
-
kchris78
veterán
Nekem is volt más okból kifolyólag alvási nehézségem (fülzúgás és engem eszméletlen irritál mindenféle zaj elalváskor), és szerintem az emberek 99%-a nem gondolná hogy a szar alvás MENNYIRE befolyásolja azt hogy mennyire energikus az ember, mennyire jó/rossz a közérzete, mennyire frusztrált, mennyire tud GONDOLKODNI, mennyire emlékszik a mindenféle dolgokra, mennyire van kedve csinálni a bármit is.. Én már konkrétan azt gondoltam hogy kezdek elő-demenciás tüneteim vannak, annyira nem tudtam fókuszálni, annyira nem jutottak eszembe dolgok.. Most hogy az elmúlt pár hónapban az átlag alvásmennyiségem nőtt és a minősége is, nagyon sokat javultak ezek a tüneteim de hónapok alatt.. Ja és heti 4-5x 1 órát sportolok..
Szóval ha bárki azt érzékeli bármilyen okból kifolyólag hogy nem alszik jól, érdemes utánjárni hogy ne túlélje az ember az életét hanem legyen is kedve - tudja élvezni is a pillanatot..
-
dark2
tag
Nekem nem ajánlottak ilyet, technikailag a garatban-lágyszájpadon végzett műtétek nem biztos, hogy annyira hasznosak lennének, lévén ha a garat összenyomódása okozza, arra szerintem nincs műtét. Oda nem lehet fémrácsot betenni, mint a szívkoszorúerek stent-jeinél, csak kicsiben.
A műtéti altatás kockázatáról nem is beszélve, vagy akár az aneszteziológushiányt említve.
Oki kezelést nem tudom, mikor fognak kitalálni, mivel nincs olyan ok, ami egyértelműen okozná. Pl.: én ugyan kövér vagyok, de volt betegtársam, aki teljesen normál, kissé sportos alkatú volt, lényegi túlsúly nélkül...Nem olyan ijesztő a gyakorlatban a gépes alvás, mint sokan gondolhatják. Persze a maszkkal hason nemigazán lehet aludni és jobbára háton alszik az ember, illetve az aktuális gép felőli oldalán, de a bő 1,5m-es gégecső még sosem tekeredett rám.
Még lehetne folytatni azokat az apró jellegzetességeket, amivel a gépes alvás jár, de nem untatnék senkit.
Mellesleg van, hogy a tv előtt elaszok néha fél-1 órára - ilyenkor semmi extra nem történik, sőt a családtagok szerint ilyenkor nagyon szolídan horkolok már és nem szoktam abbahagyni a légzést sem. -
dark2
tag
válasz
Elk_hound #29 üzenetére
Mikor 2019 végén alváslaborban voltam, akkor gyakorlatilag az általad leírt műszeres próbaalváson vettem részt. Mondjuk mikrofonról nem tudok, de hasi pántom is volt, lévén a férfiak inkább hasi légzők és 3 elvezetéses EKG-t is tapasztottak rám.
Innentől már mindenkinek, nem kifejezetten a posztodra reagálva:
Én elfogadom, hogy ezek az okosórák tényleg szuperek (nekem mondjuk nincs), de úgy kell néznie mindenkinek, hogy inkább csak figyelemfelhívók, mert sokan itt úgy írnak, mintha diagnosztizáló eszköz lenne.Bár a Covid hullámok miatt csúszott a gépes próbaalvásom, de már több, mint 3,5 éve géppel alszom és tényleg bevált. Ahogy egy betegtársam mondta az első alkalomnál - teljesen megváltozott az életem a használat megkezdését követően, de igen hosszú idő volt, míg az "apnoézás során felgyülemlett fáradtságot sikerült nagyjából kipihenni".
Mekkora szerencse, hogy egy bő évvel korábban költöztem össze a későbbi asszonykámmal, nélküle nem indul el a probléma kivizsgálása, csak megmaradt volna annyinak, hogy erősen horkolok. (Amúgy én a súlyosabb esetek közé tartoztam/tartozok.)
-
Elk_hound
tag
A hivatalos protokoll szerint ahhoz hogy az apnoe "gyanú" megalapozott legyen ezt vizsgálják; orrlégzés áramlása(orrszonda), a horkolás (mikrofon), a vér oxigénszaturációja és a pulzus (ujjbegyen), alvás alatti légzőmozgás. (mellkas pánttal)
Persze az iW-ben komolyabb szenzorok lehetnek mint az Amazfit-ben, de amit nem mér, arra csak tippelhet.
-
xhege
veterán
válasz
hegedus001 #25 üzenetére
Hosszabb távra kell kölcsön kérned, mert egy hónapig figyel mielőtt eredményt kapsz.
-
nozs23
addikt
válasz
szabi__memo #18 üzenetére
Publikálták a klinikai validációs dokumentumot. Eszerint a véroxigént nem használják, csak a accelerometert: [link]
-
hegedus001
aktív tag
Ez egy baromi hasznos funkció lesz. Nekem nincs watchom, de próbaképpen egyet lehet, hogy kölcsön kérek mert gyaníthatóan én is érintett vagyok a betegségben. (Legalábbis az asszony ezt mondja fél éve és a tünetek fele jellemző rám is sajnos)
-
xhege
veterán
Mert jelenleg nem megoldható órával a vérnyomásmérés.
Saccnak is gyenge pl amit a Samsung is csinál. Amíg normál a vérnyomás addig kb jól tippel a kalibrálás után, de ha magasra felugrik, akkor kb semmit sem ér. (Saját tapasztalat). Vérnyomást mérni megbízhatóan felkaros mérővel lehet. Az Omron próbálkozott olyan órával, ami felfújható mandzsettás volt, de ők is felhagytak vele mert nem volt pontos. Pedig ők ennek a területnek a legelismertebb gyártói.
-
Dav123
tag
Sajnálom hogy a pletykált vérnyomásmérést mégsem kapta meg, ezzel és az Apnoé funkcióval én vásároltam volna.
-
laci1892
őstag
Köszönöm a válaszod!
Igazán informatív.Valamiképpen a Garmin ( bár ezzel kapcsolatban kicsit szkeptikus vagyok ) nézi a légzési számom. Ha az beesik és hosszútávon nincs mélyalvásom akár lehetek gyanakvó is?
( Bár ahogy látom ébredés után erős fejfájás, szájszárazság és kialvatlanság érzése a vezető tünetei )
-
Nem kell idézőjelbe tenni, mert az apnoé tényleg betegség. A horkolás figyelő appok alkalmatlanok rá, hogy észrevegyék a 10-40 másodpercig kimaradó légzést Egyedül az agy észleli az oxigénhiányt és felébreszti a gazdit (vagy a mellette fekvő párja rázza fel). Emiatt ugrik a hosszú mély alvás. Feleségemet gyötri ez a nyavalya. Nála 15-30 másodperces légzés leállások vannak. Szerencsére csak időszakosan jön elő neki. De olyankor totál kikészül a kialvatlanságtól.
A véroxigén szint mérés sem alkalmas rá, mert a vér oxigénszinje kb 10 mésodperces lemaradásban követi a légzés leállást -
scyllarus
veterán
Már egy csomó órában benne van régóta, ezzel kicsit le voltak maradva. És igen, tudom, hogy az AW általában a legpontosabb, de a többiek is megfelelően mértek a tapasztalatom/tesztek szerint.
-
szabi__memo
nagyúr
Ez most véroxigén alapján? Mert arról volt szó, hogy máshogy csinálják szabadalmi viták miatt
-
kchris78
veterán
-
prolad
addikt
Ha horkolós vagy, vedd fel éjjel alvás közben és hallani fogod nagy eséllyel. Ha kételkedsz, elmész gégészetre, kapsz egy beutalót alvasvizsgálatra (vagy magánban se drága, megvan hamar), ha bizonytalanok befekszel egy napra a kórházba alvásendoszkópiára, az biztosan megmondja.
-
laci1892
őstag
Engem amúgy nagyon érdekelne mint Garmin felhasználó ( de tényleg ! ) ha az adott órában nincs meg ez a funkció miként ismerhető fel egyéb módon ez a " betegség"
-
prolad
addikt
Ez egy olyan funkció amit minden órában szívesen látnék, nagyon csúnya dolgokat tud művelni már egy középsúlyos apnoé is, nem is kell hozzá öregnek lenni.
-
Elk_hound
tag
Kételkedem az órás/applikációs adatok jóságában. Bár nem iWatch (Amazfit/Zepp) de nem találtam konzisztenciát az órás "mérés" és a valódi értékek között. Utóbbiak az apnoe kezelésére szolgáló orvostechnikai eszköz (APAP) logjából származtak.
-
Múlt héten lettek egy évesek az ikrek, még egy darabig nem kell aggódnom az alvás miatt.
A viccet félre téve, idén akartam cserélni az S6-ot, megnézem majd a 10 hogy áll, de mivel a 9 is megkapja a 45-ös ott biztos jó azt néztem már. -
joey04
titán
hasznos, de nekem nem, mert alvás közben nem tudnám hordani.
-
Vikitorony
tag
2024-09-17 14:55
"amint a watchOS 11 frissítés befut, elvileg a mai napon"Kedves cikkíró, a watchOS 11 magyar idő szerint tegnap (2024.09.16.) este 7 órakor elérhetővé vált.
-
Bdanyy
addikt
Értjük
De ha sűrű meg nagyon zavaró akkor érdemes elmenni alvásvizsgálatra.
A régi órák is mérnek véroxigént, pulzust alváskor (pl a galaxy watch horkolást is). Ha beesik a véroxigén, vagy éppenséggel nem esik be de a pulzusban vannak kiugró részek, akkor érdemes foglalkozni vele. Egyre több embernél derül ki a probléma ezek miatt az órák miatt szerencsére még azelőtt, hogy nagyobb gond lenne. -
Az alvás alatti rendellenes légzés felismerése nálunk úgy működik, hogy a párom befogja az orromat, ha hangosan horkolok.
Új hozzászólás Aktív témák
- ÚJ BONTATLAN Apple Watch Se Series SE 2024 40-44mm Azonnal Átvehető DEÁK TÉRNÉL 1 Év apple Garancia.
- SAMSUNG Watch 6 40mm bézs szinben, üzletből, garanciával
- Apple Watch SE 2022 44mm 2Gen./Karcmentes/2026.04.21.Apple Gar./Akku 100%/p4267
- Apple Watch Series 8 45mm Silver Alu bontatlan szíjjal + kiegészítők
- Apple Watch Ultra 2 49mm Újszerű/2025.11.18.Apple Gar./Akku 100%/p4269
- 124 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
- iKing.Hu - Honor Magic 5 Pro 5G - Használt, újszerű állapotban, ajándék tokkal!
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest