Hirdetés
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- iPhone topik
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- IDC: 2025-ben a Huawei megnyerte Kínát, az Apple a világot
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- Honor Magic V3 - mágikus realizmus
Új hozzászólás Aktív témák
-
Benex
senior tag
percek kérdése és kiderül, annyi h kellet csinálnom a 3 alap partición kivül egy 35mb-s efi particiót , de ezt megtettem és simán engedte most tovább a telepítést.(én rontottam el a swap dolgot elfelejtettem, hogy nem /swap partició kell, hanem change után kell kiválasztanom még h swap area)
-
spammer
veterán
Ha nem kell a Windows, akkor jobb legyalulni az egészet, és a teljesen üres területre létrehozni a linuxos partíciókat. A telepítés végén, még a gép újraindítása előtt le is kellene húzni a pendrive-ot, hogy újraindításkor ne megint arról akarjon bootolni, hanem a HDD-ről (elvileg ezt ki is írja a végén, de lehet, hogy rosszul emlékszem).
-
-
spammer
veterán
Terminálba:
swapon -s
Ha listázza, akkor van swap.
De "Disk Utility"-vel meg tudod nézni, milyen partíciók vannak, meg úgy egyébként is hasznos program:
sudo apt-get install gnome-disk-utility
__
Más: én ma nyomtam egy rendszerfrissítést, most nem működik nálam a Files.
Nemo sem megy rendesen, Nautilus meg sok szart akart telepíteni magával (pl. Brasero író, az kell, persze...), úgyhogy a Thunart raktam fel addig, amíg a Files javítva lesz. 
-
Benex
senior tag
Köszönöm, amit haza értem próbálom is. ( dualbootot esküszöm könnyebb volt, 200gb partíciót extendre állítottam gparteddel, előre létrehoztam a 3 részt, majd telepítésnél kiválasztottam őket, majd a bootloadernel oda figyeltem hogy jó helyre menjen és ennyi volt, és még azt hittem az a nehezebb )
-
spammer
veterán
Hát nem tudom, van egy csomó leírás a Win8 Secure Boot kikapcsolásáról (pl: [link]), legacy-ban is el kell indulnia elvileg. Bár az igaz, hogy én nem Win8 mellé tettem fel, így kipróbálni nem tudtam. Viszont hasonló laptopom (és hardverem) van, és nálam UEFI-ben el sem indult a telepítő, indításnál megállt a logónál. Átraktam legacy-ba, és úgy ment simán (csak az 1 MB-os "reserved" partícióért rinyált, de azt megcsináltam neki).
Na de a lényeg akkor, hogy próbálja visszakapcsolni az UEFI-t, hátha nála elindul a telepítő és akkor elvileg nem lehet gond (1 MB-os partíciót sem kér elvileg).
De mindenekelőtt legyen mentés, ha van a gépen (Win8 alatt) fontos adat, mert sosem lehet tudni...

_
szerk:
(#388) BenexNa akkor egyszerűsödik a helyzet, ha Win8 kuka.
Próbáld az UEFI-t, ha megy, akkor okés. Ha nem indul el a telepítő, akkor marad a legacy. Ha nem kell a Win8, akkor gyalulj le mindent és csináld meg a kellő partíciókat magadnak. Ha legacy módban megy csak és megint rinyál az 1 MB-os partícióért, akkor azt kreáld meg elsőnek, és állítsd be neki, hogy az a "Reserved...." izé legyen. Utána meg a többi partíciót, ahogy akarod. 
-
Benex
senior tag
Nem kell Windows
livemodba is összehasonlíthatatlanul gyorsabb mint a win és amúgy is eléggé linux párti vagyok (nagy laptopon is többet megy az, csak játszani használnom a win-t) szóval először is próbáljam meg uefivel is telepíteni, aztán ha úgyse akkor töröljek minden partíciót és úgy próbáljam? -
lev258
veterán
Nekem valami nagyon nem tiszta itt. Ha van másik rendszer, akkor az átkapcsolás elindíthatatlanná teszi. Másrészt, ha eleve UEFI-ben volt, akkor a partíciós tábla is ahhoz illeszkedik. Vagyis akár azt is újra kell alakítani, ha legacy-ba teszi át. Csak most kapcsolódtam be, de mintha valami félrement volna a konzultáció során. Bár azt elismerem, hogy EOS-sel még nem volt dolgom.
-
spammer
veterán
A legacy boot miatt kaptad a fenti üzenetet. Nálam UEFI módban nem működött a telepítő, ezért kénytelen voltam legacy módban bootolni és megcsinálni neki azt az 1 MB-os reserved partíciót, amit kért. A másik topikban írtam róla: [link]
Te megpróbálhatod, hogy visszakapcsolod BIOS-ban UEFI módba, hátha nálad működik, és akkor elvileg nem kell neki az az 1 MB-os izé és simán továbbmegy a telepítő. Erről itt is olvashatsz: [link]
Ha nálad sem megy UEFI módban, akkor marad a legacy, és akkor kell neki az az 1 MB-os partíció és a típusnál a "Reserved BIOS Boot Area"-t kell beállítani neki. Utána továbbmegy a telepítő.
A képen a többi (NTFS, FAT) gondolom a Windowsod patíciói, ha kell a Win, akkor ne töröld le őket.

-
Benex
senior tag
-
spammer
veterán
Nálam nincs is Additional Drivers a beállításokban. Lehet, hogy azért, mert nálam mindent felismert így meg sem jelenti az ikonját.

Elvileg nem muszáj külön /boot-ot csinálni, én sosem csináltam egyikhez sem. Igazából kezdőként nem is muszáj particionálnod, nyugodtan hagyhatod, hogy magától megcsinálja egybe az egészet.
Én egyébként így csináltam:
/ 20 GB
/home maradék sok-sok GB
swap 4 GB (de ez felesleges is volt, mint írtam, 1-2 GB bőven elég lett volna)Ha mindenképpen kézzel csinálod, akkor szerintem 200-300 MB-nak elégnek kell lennie a /boot-hoz (a régebbi kerneleket úgyis törli az ember, ha felhalmozódnának, de eOS esetén nem nagyon lesz ilyen, mert ritkán frissül). Nekem 126 MB-ot ír most a /boot könyvtárra.
-
-
-
spammer
veterán
Ezt passzolom, nem szoktam használni (Win mellé meg pláne nem). De ha telepíted, akkor a GRUB (linux rendszerbetöltő) felülírja Win rendszerbetöltőjét. Bár vissza lehet állítani, csak azért tudj róla előre. Ha nem vagy biztos a dologban és ismerkednél vele inkább előtte, akkor próbáld inkább ki a perzisztens pendrive-ot, ahogy írtam is az előbb, azzal a wifit is le tudod tesztelni (elvileg legalábbis.
) -
Benex
senior tag
Gpartedbe hogy is kell megoldani, hogy úgy hozzon létre particiót , hogy pl amin most van a windows és abból "csipjen le a végéből "? Annó valahogy ezt megcsináltam nagy laptopon csak már nem tudom, hogy a resize-val kell-e , mert akkor dual bootba megcsinálom és úgy netán ha mégse müködne nincs baj.
-
spammer
veterán
Broadcom wifi, elvileg sima ügy, több gépemben is az volt.
Live alatt nem valószínű, hogy össze tudod hozni, mert reboot kell hozzá, viszont a live rendszer elveszti a beállításokat reboot után. Ahhoz, hogy a live rendszeren megmaradjanak a beállításaid, perzisztens pendrive-ot kell készíteni, például ezzel: Universal USB Installer (Step 4-nél tudsz neki beállítani elég helyet).
Ha kész a perzisztens pendrive, akkor bootold róla az elementary-t, dugd be neki a netkábelt, majd jöhet a terminál:
sudo apt-get purge bcmwl-kernel-source broadcom-sta-common broadcom-sta-source
aztán:
sudo apt-get install b43-fwcutter firmware-b43-installer
és végül egy újraindítás. Ezek után elvileg működnie kell a wifinek. (Erről a Broadcom wifi megoldásról itt is olvashatsz: [link])
-
spammer
veterán
Telepítésnél nem fontos bepipálni, utána is be tudod frissíteni, csak addig kell dugni neki egy kábelt ha esetleg telepítés után sincs wifi. Csomag- és kernelfrissítés után hátha megjavul.
Live alatt próbáld ezzel lecsekkolni terminálból a hálózati adatokat:
sudo lshw -C network
Kicsit várj, majd kilistázza az adatokat, elvileg elsőként a wifit.
Nálam pl. az Acer ES1-512 laptopon ezt írja (többek között):
description: Wireless interface
product: QCA9565 / AR9565 Wireless Network Adapter
vendor: Qualcomm Atheros
physical id: 0 -
Benex
senior tag
live modba probáltam ki , és telepítésnél is ugye nem tudtam volna bepipálni h letöltse a "3rd" féltől származó dolgokat és a frissitéseket. Amikor nagy laptopra tettem egyből látta a wifit , szóval szerintem telepítés után se oldodna meg és wifi nélkül nem szeretnék belevágni.:/ (így live módba annyira de annyira gyors volt pedig
remélem valaki tud rá megoldást ) -
spammer
veterán
Én 4 GB-ot swap particiót csináltam, de hót felesleges volt, mert eddig max fél gigát evett meg, azt is csak akkor, mikor még elég bugos volt és valami megette az erőforrásokat... Egyébként alig nyúl hozzá. A sleep/suspend (alvó mód) RAM-ba menti a rendszert, a hibernáció ment HDD-re, de én ez utóbbit sosem használom.
A wifi érdekes, nálam simán megy ugyanezzel a gépppel. Frissítés megvolt telepítés után?
Terminálba:
sudo apt-get update
aztán
sudo apt-get upgrade
és ha végzett, akkor egy újraindítás lehet, hogy kell neki.
-
Benex
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Köszönöm szépen

Esetleg olyat nem tud valaki, hogy chrome os-t lehet e tenni notebookra? Nagyon tetszik, chromebook vétel is volt tervezve , csak azokba annyira kevés volt a tárhely, de ha van abból is iso akkor fel lehet tenni, gondolom az is linux alapú , szóval driverekért nem fog sírni.
-
Ha ez kell:
/ és a swap létrehozása mindenhol ugyanaz, ugyanolyan disztró ez is, mint a többi ilyen szempontból. RAM 2x swapnak, ha így használod. 2 GB- tól már mehet a 64 bites és legacy a biosban.
Ez egy átlag Ubuntu disztróhoz megfelelő, de eOS esetén sem lehet más.
Most látom, hogy írod külön a /home- ot, de az szerintem felesleges, létrehozza magának majd a / (root) úgyis!
-
Benex
senior tag
Kérhetnék egy linket , hogy hol kell letölteni a legújabb eOS-t?
köszönöm előre is 
(Illetve még annyi, hogy acernél is elég csak /, /home és swap partició létrehozása? És persze még annyi, hogy 2gb esetén mennyi a swap mérete? a nagy laptopon 8GB ramnál sosem tettem swapot , de ezt a kis laptopot buszon , stb viszem magammal és sokat teszem majd sleep módba , és ha jól tudom akkor van értelme a swapnak, előre köszönöm erre is a választ.)
edit: és akkor 64bites kell ,s biosba át állítani legacyra?
-
spammer
veterán
válasz
Tinúviel
üzenetére
Lehet, hogy abból vált ki, de azért annál szebb/jobb is.
Na meg béta, és nyilván attól is függ, mennyire van belakva, az enyém már nem friss annyira. Lehet, hogy csak olyan 350-380 körül van tisztán, a Luna is kb. akörül volt. Nem pehelysúly sajnos, de aki arra vágyik, az feltesz egy openboxot vagy iceWM-et.. 
Amúgy tervezem, hogy majd megpróbálom finomhangolni, hogy még kevesebbet egyen, de ahhoz rendszerszinten kell magam még jobban beleásnom a Linuxba.

-
spammer
veterán
Ezzel kapcsolatban nincs sok tapasztalatom, de elvileg ugyanannak kell lennie, csak ugye bootoláskor már látnia kell a hardverváltozást, azaz hogy pl. több RAM van benne. Elvileg gondot nem okozhat. Nekem mikor meghalt a laptopom, akkor a komplett windows-os HDD-t átraktam egy másik laptopba (teljesen más hardver), gyakorlatilag hiba nélkül ment utána a rendszer (eszközkezelő jelzett 1-2 apróbb dolgot, de azt javítani lehetett).
-
Benex
senior tag
Igen az uefit gondoltam. Lenne még egy kérdésem amit informatikusként szégyellem, hogy nem tudom de a laptopon azért csak eredeti win8.1 van, ha hirens boot-tal és azon belül ghost-tal lementem a mostani rendszert, később ha netán bővítettem a laptopot rammal vagy valami és szeretném ezt vissza tenni, nem okoz gondot? Mmint ugyan úgy eredeti lesz miután "vissza ghostoltam"? Előre köszönöm.
-
spammer
veterán
Ugyanilyen gépem van (az enyém konkrétan Acer ES1-512).
Valószínű, hogy te is csak a bétát (Freya) tudod felrakni, a stabil (Luna) túl régi, valószínűleg nem ismeri fel viszonylag friss hardvert (chipset), ami ebben a gépben van, mert amikor pendrive-ról fel akartam rakni, közben lekapcsolta az usb portokat, így el sem indult a telepítő. Ugyanígy jártam a Crunchbanggel is, ami szintén régi disztró. A Freya gond nélkül felment, jelenleg már elég stabil és gyors is. RAM fogyasztás alapjáraton 4-500 MB. Fájlkezelő+Spotify+Firefox+Sublime Text+Terminal és még mindig csak 1100-1200 MB-nál jár a memória.
A memóriát amúgy is a böngészők tudják megenni, ha olyan weboldalt nézel, a linux disztrók nem annyira éhesek.Ubuntu is elmenne rajta szerintem, de annak azért picit több erőforrás kell, mint az eOS-nek. És 64 bitest tegyél fel, mert 64 bites a gép. Egyébként ha nincs hardver/driver kompatibilitási gond, akkor kb. bármelyik disztrónak el kell futni ezen a vason.
Amúgy én 1,5 GB RAM-mal használtam a Win 8.1-et a régi gépemen. Persze amikor egy Photoshop meg volt nyitva meg még pár cucc, akkor már eléggé szenvedett.
De átlagos használatra elég volt egyébként. -
Benex
senior tag
Sziasztok
Vettem egy kis acer notebookot hw nem valami brutal, 2 magos intel celeron n2840,2gb ram es alap intel vga. Ezen a kis gepen is tudna gyors lenni az elementary? Eredeti win8.1 van rajta , de 2gb rammal nem windows a windows , linuxot meg ismerem, hogy eleg neki annyi is boven. Elore koszonom a segitseget.(Illetve meg annyi, hogy a sima ubuntu 14 32bit is jol menne e rajta?)
ui.: bocsi az ekezet hiany miatt , angol kiosztasu a billentyu a kicsiken

-
spammer
veterán
Ha valaki szeretné a Firefoxot kicsit jobban eOS-be integrálni:
Complete tutorial of Firefox GNOME integrationNagyon jól néz ki. Mondjuk én csak a témát raktam fel, egyebeket nem, de már így is jobban passzol a rendszerhez.

-
spammer
veterán
A bétát (Freya) vagy a stabilt (Luna) raktad fel? Ha Dual-Boot, azaz Win mellé tetted fel, akkor elvileg Win alól kell töröld a linuxos partíciókat, majd Win 8 telepítővel (vagy recovery lemezzel) kell bootolnod és ott megjavítani a boot rekordot, mert azt a linux felülírta a GRUB-bal. Lásd: [link] [link]
-
spammer
veterán
Akár. De lehet csinálni külön /home partíciót, így a cuccaid külön lesznek tárolva, ami egy esetleg újratelepítéskor hasznos lehet. De ha most csak próbálgatod, és úgysem éles rendszer lesz, akkor nem kell ezzel sem variálni.
Sőt, ráhagyhatod a telepítőre is, és akkor simán beállítja magának automatikusan (lehet, hogy nem is csinál swapot). Itt egy leírás is [link], lásd Step 4: Prepare the partition alatt található kép
1. opció: automatikusan felrakja telepíti (meglévő rendszer mellé)
2. opció: törli a meglévő rendszert
3. opció: kézi particionálás -
joecontra
addikt
Szerintem még az 59G is sok egy linuxnak, bár egyéni felhasználás kérdése. Az enyém pl. 10G helyen "tengődik" és jó ha félig használja. Igaz, ez Xubuntu.
Én a 2G RAM mellé csináltam 1G swap partíciót -mondjuk erre a napokban került sor, előtte egyáltalán nem volt swap partícióm a 2G RAM mellé- biztos ami biztos, nem baj ha van akkor sem ha nem vagy alig használja.Üdv,
J -
spammer
veterán
Bőven elég a 3 GB. Csinálhatsz neki mondjuk 1 GB swap partíciót, de nem hiszem, hogy nagyon kihasználja, nálam 2 GB rammal is max fél giga körül volt a swap, amikor nagyon megette valami a ramot. Most pl. 9 MB swapot mutat.

1 GB körül van a ram foglalás, úgy, hogy megy a FF (igaz, most csak 1 tab), Spotify, Files, Text Editor, Terminal.A rendszer nem kér sokat alapból, böngésző tud kajálni rendesen, de az más rendszeren is így van.
-
Nova96
őstag
válasz
Aethelstone
üzenetére
3GB, a rendszer maga elég gyenge mert egy e450 brazos van benne.
-
Nova96
őstag
Az lenne a kérdésem , hogy érdemes megcsinalni a rendszernek a helyet?
Mert winrol térnek át de szabad időben foglalkoznék vele, így lecsipnek 60gbot az ssdbol. Rég csináltam kell swap meg hasonlók?
(bocsi a helyesírást telefonról vagyok) -
spammer
veterán
válasz
Aethelstone
üzenetére
Na, nálam meg ez a plank bug nem volt soha.
Slingshot volt, de úgy néz ki, hogy talán most már jó (lenyílik egyből). Nálam gyengébb a lapos (Dual Core Celeron N2840 @ 2,16 GHz. 2 GB RAM, 500 GB HDD, Integrált Intel kártya), de ezen is bőven bírnia kell, nem a hardver kevés, olyankor is lassult, amikor még a RAM fele szabad volt (és a procit sem fogta meg semmi). Na mindegy, a lényeg, hogy javulgat, reméljük, hogy lesz legalább annyira jó és stabil, mint a Luna volt. -
Aethelstone
addikt
Azért bugzik egy cseppet még. El szoktak tűnni ikonok a plank-ról, néha csak második kattintásra nyílik az Applications...Ettől függetlenül látszik, hogy rajta vannak a srácok. Szóval, a kezdeti szkepticizmusom kezd eltűnni

Konfig szempontjából egy corei i5-ös lapin tolom. Első generációs, nincs dedikált GPU, 8G RAM, 256SSD.
-
spammer
veterán
válasz
Aethelstone
üzenetére
Konfigtól is függ biztos. Amúgy 2-3 hete nálam még olyan volt, hogy rányomtam a System Settingsre (Switchboard) és kb. 6-8 mp volt, mire betöltötte (első indításkor). Most "csak" olyan 3-4 mp elsőre.
Applications (Slingshot) is képes volt lassan lenyílni első indításkor, vagy programok telepítése/törlése után, esetleg ikonfrissítés után. Most egyből lenyílik. A Slingshot keresője is reagál már rendesen, nem olyan rég még eléggé akadozva listázta a találatokat.Szóval egész jó, de várom már az a nyamvadt beta2-t, kellene az összes javítás/fejlesztés.
-
spammer
veterán
válasz
Aethelstone
üzenetére
Ja, pár naponta mindig jön valami frissítés, már egész jó, érezhetően gyorsult is (bár a Lunát még nem éri utol). Most viszont épp a Pantheon-Files keresője szar, ha entert ütök egy találatra (egy könyvtárra), akkor bezáródik a Files.
Jó lenne, ha minél előbb javítanák, mert így mindig egérrel kell rákattintani. 
-
Aethelstone
addikt
Nos, tettem még egy próbát a Freyaval és már eléggé stabilnak tűnik. Szóval, egyelőre ismét marad

-
spammer
veterán
Freya wingpanel automatikus áttetszőség ki/bekapcsolása
dconf-editor
org
-pantheon
--desktop
---wingpanelauto-adjust-alpha (pipa ki)
Ugyanitt lehet állítani az áttetszőség mértékét (background-alpha).
-
spammer
veterán
Freya béta - lock screen letiltás ébresztésnél:
Alvó módból (suspend) való visszatérésnél (resume) ne dobjon lock screen-re, ne kérje a jelszót:dconf-editor segítségével keressük meg az alábbi bejegyzést:
apps
--light-lockerVegyük ki a pipát a lock-on-suspend opciónál. Bónusz, ha a képernyőkímélő esetében is kivesszük a pipát: late-locking , illetve nullázzuk a lock-after-screensaver opciót.
És hogy miért is? Hát pl. azért, mert lock-screen (azaz belépés) után nem veszi figyelembe az Xmodmap-et (~/.Xmodmap), tehát ha egyedi billentyűbeállításaink vannak, akkor azokat újra aktiválnunk kellett belépés után. Mondjuk én megoldottam magamnak egy aktiváló ikon/script kombóval, de mivel a saját gépemet csak én használom, nekem kényelmesebb, ha nem kér állandóan jelszót és nem kell még +1-et kattintanom az Xmodmap aktiváláshoz.

-
lev258
veterán
válasz
jimmy399
üzenetére
Ebbe már nem akartam belemenni, de éppen a Linux részesedése miatt érné meg igazán kihasználni a "kritikus" sebezhetőségeket. A szerveregységek döntő hányadán valamilyen Linux fut, és ott bizony sokkal értékesebb adatok vannak, mint az asztali felhasználóknál. Mégis, az idei évben felfedezett hibák sem vettek rá senkit, hogy lecserélje a rendszert, mivel a hibák általában korlátozott, specifikus módon használhatóak ki, emellett egyéb rendszergazdai tevékenységgel is védhetőek.
-
Ice&Lime
veterán
Hat, azert en is remelem, hogy nem huzodik olyan sokaig a dolog, mert egyenlore az eddig e legjobban hasznalhato linux os alternativakent a notin, a tobbinel alapjaraton cpu terheles van, csak nem tudom miert, bar ez altalaban a rossz driver miatt szokott lenni.
Visszaterve, azert remelhetoleg ugyan az lesz, mint a 0.2 volt, mert ez a mostani elegge nem jo. -
spammer
veterán
válasz
Ice&Lime
üzenetére
Valahol azt olvastam, hogy 2015 első félévében (ami lehet akár ugye június is). Ha azt nézem, hogy hogyan haladnak [link], akkor simán el is képzelhető, hogy lesz még pár hónap, mire stabillá válik. Valami rohadt UEFI-s buggal szívnak már hónapok óta.

(#329) jimmy399: 1-2 év?
Az cseszne be. Azért remélem, hogy nem fogják addig húzni. -
Ice&Lime
veterán
Tudja valaki, hogy mikor jon ki a vegleges 0.3 verzio?
A 0.2 stabil volt a notin, de a mostani beta megtekeri a cpu_t sajnos es egy_ket funkcio sem a regi funkcionalisan. -
spammer
veterán
válasz
jimmy399
üzenetére
Melyik kör alakú ikontéma? A Numix?
Amúgy én meg tegnap találtam rá új számológép appra (néha kellhet
), ami kicsit jobban illeszkedik a rendszerbe, nem olyan rusnya, mint az alapértelmezett: CalculusTelepítés:
sudo add-apt-repository ppa:embik/elementary-daily
sudo apt-get update
sudo apt-get install calculusSajnos egyedi ikonja még nincs, majd lehet, hogy gyártok hozzá.

-
lev258
veterán
válasz
jimmy399
üzenetére
Csak a teljesség kedvéért megjegyezném, hogy a magyar cikk máshova teszi a hangsúlyokat, mint a hivatkozott forrás. Sajnos lassan már meg sem lepődök ezen. Azt pedig mindenki tudja, hogy a Linux kernelben is van még egy rakás hiba, miért ne lenne(?). A többihez képest (ahol havonta több kritikus hibát is találnak) még mindig jól állunk.
-
jimmy399
senior tag
Hellosztok ismét!
Elmesélek egy történetet.
Egyik nap gondoltam felteszem és kipróbálom a CrunchBang linux disztrót. Előtte természetesen lementettem az Eos-t lemezképbe a Maricum Reflect-el. Nem tetszett meg a disztrib, ezért visszatettem a lemezképból az Eos-t. Dobtam restartot, majd a grub a GRUB feliratnál csonntá fagy és csak enyit írt ki, hogy "GRUB" kurzor villogott vidáman de semmilyen billentyűre nem reagált. Fura , mondom akkor legyen reset. Megint kiválasztom az Eos-t és dettó ugyan ott kifagy mint, ahogy leírtam.
Ok, lehet a lemezképből helyreállítás nem volt jó, eljátszottam a mókát hogy visszaállítom, de dettó...
Nem voltam boldog, hogy lehet hogy gajjra vágta valamiért a CrunchBang az Eos-t.
Próbáltam bebootolni az Eos telepítőjével, majd feltelepíteni kézzel a grub-ot, de az meg elkezdett hőzöngeni, hogy jaj nem jó a partíció, meg nem érvényes meg szom se tudja mit, de nem sikerült. Googleztam bőszen, de nem találtam megoldást... Gyalu lett a vége. Kár. De már egy ideje újra akartam rakni a Eos-t mert túl sok repó volt felvéve feleslegesen, meg sok mindent telepítettem össze-vissza, szóval ilyen játszós rendszer volt eleinte.
Viszont most újrahúzva a nulláról belakva, jobb, mint volt, még ilyen kör alakú ikon témát is találtam hozzá... Lájk
Nekem továbbra is iszonyat horror módon bejön az Eos, már lassan egy hete nem is indítottam windows-t.
Mondjuk attól függetlenül, hogy ismét találtak egy kritikus sérülékenységet [link] a rendszermagban, mivel a linux elterjedsége miatt nem éri meg támadni, ezért nem aggódok túlságoan érte, arról nem is beszélve, hogy napokon belül jön hozzá javítás. -
spammer
veterán
válasz
Aethelstone
üzenetére
Mesélj, mi nem tetszik a Freya-ban?

Ami nekem nem tetszik (bár egy részük már a Lunában kezdődött): Appok átnevezése: Switchboard -> System Settings , Noise -> Music és stb. Azért nem kellene ennyire fogyatékosnak nézni a usereket, hogy egyedi nevekből nem tudja azt, hogy mire jó. Adtak egy általános gagyi nevet az appoknak, hogy az 1 bites user is kiigazodjon.
Illetve az sem tetszik, hogy átszínezték feketére a Terminált, valahogy elüt az alapvetően világos dizájntól.Aminek viszont örülök, hogy a notify-osd-t végre javították, nem ragad be, ha fölé visszük az egeret, kapott bezárógombot, világos hátteret kapott (jobban illeszkedik a rendszerbe), továbbá a terminálparancsok lefutása végén is jön értesítés (pl. szól, ha lefutott az update).
Egyébként kisebb változtatásoktól eltekintve nagyjából ugyanazt nyújtja, csak annyi, hogy ez még nem bugmentes, illetve a Tweaks-ben még nincs shortcut menü, ami nekem hiányzik az egyedi billentyűparancsok miatt (de ez ugye eleve csak extra, nem "gyári" csomag).
A GUI-s dolgoktól eltekintve persze lehet, hogy vannak olyan módosítások, amik nem jelentenek jót, de ezekbe még nem ástam bele magamat. Én remélem, hogy nem cseszik el a srácok ezt a jó kis rendszert.

Egyébként én mostanában a Crunchbanget próbálgattam, egyik gépen az is van. Tetszik a sallangoktól mentes stílusa (Openbox ablakkezelővel), stabil, gyors, és nem utolsósorban személyre szabható, ami az elementary-nál ugye eléggé korlátozott (de hát nyilván az elementary filozófiával menne szembe). Erősen filóztam, hogy váltok, de egyelőre kitartok az eOS mellett, megszerettem.

-
Aethelstone
addikt
Nos, az eos-nek vanna bosszantó hibái, amiket a Freya-nak kellene kijavítania, de a kanyarban sincs. Másrészt nem tetszik a Freya irány túlzottan....a beta1 alapján. Szóval, van egy 14.04 alapú, stabil OS-m, amibe beletúrtam azokat a dolgokat, ami az eos-ben tetszett
Ennyi. -
spammer
veterán
válasz
Aethelstone
üzenetére
Ha ugyanott vagy, akkor nem vagy előrébb azzal se.

Na jó, annyival mégis, hogy ott legalább évente 2x van új kiadás, eldöntheted, hogy akarsz-e frissíteni, míg eOS-nél elég lassan haladnak a dolgokkal.

-
Aethelstone
addikt
Én elhagyom az eos-t. Xubuntu 14.04 és néminemű reszeléssel ugyanott vagyok.
-
spammer
veterán
Rátaláltam a Super-Wingpanelre, erre kiderül, hogy Freya alatt nem megy és valószínűleg nem is lesz frissítve.

-
jimmy399
senior tag
Hellósztok!
Olvastam a hírt, hogy megjelent a legújabb stabil linux kernel, így fogtam és ezen link alapján fel ís telepítettem a Luna alá [link]
Eddig minden ok, megy, mint eddig.

-
spammer
veterán
válasz
Aethelstone
üzenetére
Közben mégis jól jött ez a megoldás, mert ma úgy döntött, hogy az Fn gombos fényerőállítás nem akar működni.
Lehet, hogy az upgrade tett be neki.Szóval, álljon itt az utókornak, nekem konkrétan ez a megoldás lett nyerő: [link], tehát acpi_osi=Linux kellett csak, az acpi_backlight=vendor nem.
-
jimmy399
senior tag
Nos igen, tettem egy próbát most az Ubuntu 14.10 LTS-el is, felment, megy meg minden, csak mindenképpen könyörög a UEFI képes VGA-ért is, mert nélküle csak sötét kép fogad... Azért köszi a segítséget, remélem javítják a bugot, meg még csak Beta 1-ben leledzik a Freya, szóval még biztos csiszonlnak rajta. Addig meg maradok a Lunánál.
-
spammer
veterán
válasz
jimmy399
üzenetére
Sajnos nem tudok okosat mondani.
Közben kutakodtam az Ubi topikban is, és látom, hogy ott az Ubival is volt ilyen szívásod, de ott ugye sikerült megoldani. [link] Most teljesen ugyanígy csináltad Freya-val is, és mégis fekete képernyőnél ragad? 
Amúgy máshol is a nomodeset -et írják [link], de sajnos az sem vált be, mint ahogy írtad is. Iletve ennél a Freya bugnál a #77-es hozzászólás végén ilyet írnak:
"Anyway have another bug too, which is if the computer turns off the display on going installation there is a black screen and blinking mouse cursor reporting it now."
De válasz sajnos nem érkezett rá, illetve a linkelt bug sincs még javítva. Lehet, hogy ennek (is) köze van az általad tapasztalt hibához.
-
jimmy399
senior tag
-
jimmy399
senior tag
Hello.
Igen, azokat megpróbáltam, sőt, az Unetbootin-nel készítettem usb-s bootolható pendrive-ot.
MD5hash-ok jók, hibátlanul jöttek le a torrenten át a lemezképek. Leszedtem próbaképpen a 32 bites verziót, ugyan az a hiba, egyszerűen nincs kép, pedig az F6-os további lehetőségekeben mindent beikszeltem, amit lehetett, és SEMMI.Ja igen, a lemezkonfigurációm a következő:
-
spammer
veterán
válasz
jimmy399
üzenetére
Nem hiszem, hogy a lemez rossz, de biztos, ami biztos, érdemes lenne tutira kizárni: ellenőrizd le, ha nem torrentről töltötted, akkor valamivel csekkold, hogy az md5 hash rendben van-e. Ha torrentről töltötted, akkor elvileg jónak kell lennie, de egy force recheck-et ott is lehet nyomni rá.
Aztán szerintem érdemes a rufus-szal kiírni, de régebben nekem a Universal USB Installer is bevált. De olvastam már máshol, hogy van, akinek a Win32DiskImager tudott csak megfelelő telepítőt kreálni. Ha van pendrive, szerintem inkább told fel arra.
Freya az Ubuntu 14.04-re épül, érdekes, hogy az Ubi megy gond nélkül, a Freya pedig nem akar.
Esetleg még azt próbáld meg, hogy amikor elkezd olvasni a telepítőről, mielőtt még bejönne a menü, ahol választhatsz, hogy live vagy install, elvileg előtte még fekete képernyő van és alul megjelenik egy kis billentyűzet ikon, és ha akkor nyomsz egy "space" gombot, akkor bejön egy ilyen menü, mint az Ubinál, itt F6-ot nyomva jönnek fel ezek az egyéb opciók, érdemes lehet ezekkel is próbálkozni (Esc gombbal lehet bezárni a kis opciós ablakot). Illetve a Boot options sor végén, ha ott van a quiet splash , akkor azt töröld ki, így a továbbiakban látod az összes kiírást, hátha abból többet lehet megtudni. Feltéve persze, ha közben nem kapcsolja ki a monitort. 
-
jimmy399
senior tag
Sziasztok!
Én is fel próbáltam telepíteni a Freya Beta 1-et de nem sikerül. Lehet hibás volt a DVD lemez, vagy a letöltés. Viszont a gépben van egy HD 5550-es VGA és egy AMD integrált 7650D. Legacy módban indítva a telepítőt eleinte van kép, de egyszer csak stand-by-ba megy a monitor és nincs kép. A DVD tölt tovább meg minden, de nem látok semmit sem. Megpróbáltam a nomodeset opciót is, de zsákutca kicsivel később megy el a kép.
Ha átváltok UEFI módba legacyból, akkor kiírja hogy a HD 5550-es nem támogajta az UEFI GOP-ot. Ekkor átteszem az elsődleges VGA-t az UEFI-ben az integrált HD 7560D-re (A8-5600K a proci) akkor elindul mindenféle hókuszpókusz nélkül UEFI módban, de a telepítés legelején elszáll a telepítő, hogy lehet hibás DVD hibás HDD hibás memória lehetőséggel. Eddig a Luna simán ment, sőt Ubuntu 14.04-et is telepítettem ráadásul UEFI módban hiba nélkül de a Freya elég bugos még így a béta 1 státuszban... DEMOTIVÁL, pedig tetszik, és szerettem volna kipróbálni éles rendszernek... -
spammer
veterán
válasz
Aethelstone
üzenetére
Köszi, én már nem piszkálom, de azért jó. ha minél több megoldás van, annál jobb.

-
spammer
veterán
Feltoltam a Freya beta1-et, alaposan nem volt időm tesztelni, de talán használható lesz (bár elég bugos). Akinek esetleg nem működik a fényerőállítás Fn gombbal laptopon, az tegyen egy próbát ezzel, nekem Acer ES1-512-n megoldotta (Intel HD graphics kártya):
Ha nincs ilyen fájl, hozzuk létre:
sudo touch /usr/share/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf
Nyissuk meg valami szövegszerkesztővel (jelen esetben scratch):
sudo scratch-text-editor /usr/share/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf
Másoljuk be az alábbiakat, mentsük el:
Section "Device"
Identifier "card0"
Driver "intel"
Option "Backlight" "intel_backlight"
BusID "PCI:0:2:0"
EndSectionJelentkezzünk ki, aztán be, utána elvileg működnie kell az Fn gombos fényerőállításnak.
Forrás: [link]
Megyjegyzés: xbacklight módszer nem működött. az xrandr-en keresztül állítva pedig nem megfelelően módosította a fényerőt, olyan hideg, kékes árnyalatú lett a kép. De azért itt a terminál parancs, ha valakit érdekelne:
Az első parancs kiírja a kijelzőt (jelen esetben eDP1, ami a laptop kijelzője)
xrandr -q | grep " connected"
Majd ezzel állítható a fényerő (1=maximum, a kisebb szám értelemszerűen csökkenti):
xrandr --output eDP1 --brightness 0.9
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- MEGA AKCIÓ! - Jogtiszta Windows - Office & Autodesk & CorelDRAW - Azonnal - Számlával - Garanciával
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Humble szökevények 500-2500Ft
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- PC Game Pass előfizetés
- HP EliteBook 840 G9 i7-1265U 16GB 512GB 14" FHD+ 1 év teljeskörű garancia
- Xiaomi Redmi Note 13 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- iMac 16,2 i5-5675R 8GB RAM 1TB SSD NEM FUSION DRIVE!!!
- Keresünk S24/S24+/24 Ultra/S24 FE
- Bomba ár! Dynabook Portege X30-F - i5-8265U I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

köszönöm szépen mindenkinek a segítséget 
Hozzá teszem nem töröltem minden particitót , tegyem ezt meg?
Nemo sem megy rendesen, Nautilus meg sok szart akart telepíteni magával (pl. Brasero író, az kell, persze...), úgyhogy a Thunart raktam fel addig, amíg a Files javítva lesz.

Próbáld az UEFI-t, ha megy, akkor okés. Ha nem indul el a telepítő, akkor marad a legacy. Ha nem kell a Win8, akkor gyalulj le mindent és csináld meg a kellő partíciókat magadnak. Ha legacy módban megy csak és megint rinyál az 1 MB-os partícióért, akkor azt kreáld meg elsőnek, és állítsd be neki, hogy az a "Reserved...." izé legyen. Utána meg a többi partíciót, ahogy akarod.
Na meg béta, és nyilván attól is függ, mennyire van belakva, az enyém már nem friss annyira. Lehet, hogy csak olyan 350-380 körül van tisztán, a Luna is kb. akörül volt. Nem pehelysúly sajnos, de aki arra vágyik, az feltesz egy openboxot vagy iceWM-et..

Az cseszne be. Azért remélem, hogy nem fogják addig húzni.
Illetve az sem tetszik, hogy átszínezték feketére a Terminált, valahogy elüt az alapvetően világos dizájntól.