Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz
Uluwatu #16236 üzenetére
Tényleg van olyan HD minőségű, nem is olyan olcsó DVD fevevő...
Még azt tenném hozzá, nem vakítás célját szolgálja az egész, nem is a felvételről szól. Ott kezdődött, amikor forgalomba kerültek a HD-komponens, illetve HDMI-kimenetes DVD-lejátszók, aminek annyi volt a lényege hogy a DVD-ben rejlő minőséget jobban ki lehetett aknázni, minőségrontó SD-analóg konverzió nélkül.
A műsoros DVD ugyanis hiába csak standard PAL/NTSC SD felbontást nyújt, viszont a bitsebesség nem rossz, ami a minőség másik fontos paramétere.
Ennek köszönhetően egy jó LCD vagy plazma TV-n a műsoros DVD is élvezhető minőséget nyújt, meg bizonyára sokan nem is szeretnék kidobni a régi gyűjteményüket, így kézenfekvőnek tűnt az analóg SCART vagy RCA-kompozitkimenet kihagyása a jelútból, és a képet felskálázva kitenni egy HD-kimenetre.
Hogy a készüléked amellett még felvételt is készít, analóg tunert is tartalmaz, az már csak plusz, nem parasztvakításra lett kitalálva.
Persze mára így is, úgy is elavult a dolog, inkább idősebbek szokták hiányolni, én is találkozom néha ilyen kérdésekkel. A német piac nyilván nagyobb, nem zárom ki, hogy van egy réteg, akiknek még manapság el tudnak adni ilyeneket.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Uluwatu #16236 üzenetére
Le van írva itt is, hogy analóg tunerrel rendelkezik a készülék, ugyanakkor a kimenőjelet képes 1080p HDMI-kimenetre is felskálázni. De ez csak a kimenet.
Bemenet analóg, ezért ha szeretnéd használni a szerkezetet, lehet kapni olcsón DVB-T set top boxot, amit egy SCART-kábelen keresztül tudsz csatlakoztatni, így tudod fogni a MinDigTV ingyenes adásait egy antennával.
Vagy elő is fizethetsz a többire, de akkor kártyafogadós boxot kell keresni.
(#16238) sting2
TV-k néha elromlanak, van ilyen, de tesztelni kellene ellenpróbákkal, hogy tényleg hibás-e.
Kábelen is előfordul olyan, hogy elmegy a digitális jel, de általában csak egy-egy multiplex, főleg a Digikábel közszolgálati adásai szoktak kiesni, mert a sáv alján van, ami érzékenyebb a kábelhibákra. Viszont ilyenkor a többi műsor bejön.
-
Kernel
nagyúr
A TransEdit önmaga dekódolja a jelfolyamot egy lejátszóval, így ennyi erővel azt is mondhatnánk, hogy a VLC-n van adás, a DVBVieweren nincs. Nem sokkal több közük van egymáshoz ilyen szempontból.
DVBViewer / Beállítások / Hardver / Eszközök újraérzékelése szokott segíteni inkább, amikor elveszti az eszközöket. Ilyen előfordulhat az USB-konfiguráció valamilyen változása, "kavarodása" miatt például.
-
Kernel
nagyúr
válasz
DaeMonS #16131 üzenetére
https://digi.hu/sites/default/files/ASZF/20140301-e_melleklet_csatornakiosztas_kabel_tv.pdf
Lehet persze újabb példány is, csak a Digi honlapján nem mindig egyszerű megtalálni valamit, így abba most nem mennék bele, nekem ez tavalyi mentés.
De lényeget tekintve stimmel valószínűleg, a doksi vége felé találhatók a digitális multiplexek kiosztásai.
Symbol Rate beállítás is valószínűleg még aktuális:
http://prohardver.hu/tema/dvb-t_dvb-s_dvb-c_kartyak_usb_pci/hsz_15714-15714.html
-
Kernel
nagyúr
válasz
wassermann #16118 üzenetére
A splitter belsejében is levegő van, vagy az F-toldóban is (mármint a műanyag mellett), nincs ennek jelentősége, meg egyébként is a potenciálkülönbség nem jó kifejezés erre. De a csillapítás is elhanyagolható, a szóban forgó esetben.
F-toldónál is azért jelentkezik minimális csillapítás, mert ott a belső érintkezők miatt a fémburkolathoz képest lecsökken a távolság is, felület is némileg növekszik, ami kapacitív hatású, ezáltal a magasabb frekvenciákon vághat valamennyit.
Minden egyes csatlakozónak van valamennyi csillapítása, de az a kis hiányzó dielektrikum gyakorlatilag jelentéktelen.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Panthera #16034 üzenetére
Az nem baj, hogy a tápegység több áramot tud leadni, az áramfelvétel a fogyasztón múlik. Használható hozzá, annak a tápfeladónak inkább csatlakozója egy gagyi, de attól még kárt nem okoz.
Határesetben okozhat némi jelvesztést, vagy válhat idővel kontakthibássá. De ha ez van kéznél, én is kapásból felhasználnám, mint ahogy használtam is egy időben.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Mark023 #16000 üzenetére
Ha DVB-T tunerre gondolsz, eBay-ről olcsón rendelhető USB-tuner, amivel a MinDigTV nézhető.
Kártya és kártyafogadó nélkül az ingyenes adókat lehet fogni, jobb esetben szobaantennával vagy kell valami külső antenna, ez helyszínfüggő. Bővebben itt lehet olvasni róla:
http://prohardver.hu/tema/mindig_tv_mindenhol_digitalis_teve_www_mindigtv_hu/friss.html
Vagy DVB-C tuner is lehetséges, amiről ebben a topikban volt szó, ha olyan a szolgáltató, hogy jó hozzá.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Mark023 #15998 üzenetére
Az első átalakító olyan projektorokhoz való, ami SCART-kompatibilis, vagyis az SD PAL/NTSC jelek feldolgozására eleve felkészített, ami a szokványos monitorokról nem mondható el.
A SCART-RCA adapter kimenetei:
kompozit
hang bal
hang jobbTehát ez alkalmatlan.
A D-Sub <--> YUV komponens-kábel is csak azzal kompatibilis készülékek összekötésére alkalmas, projektor, vagy videokártya például, aminek gyári tartozéka.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Mark023 #15996 üzenetére
SCART-on PAL 576i jel jön ki, RGB és kompozit formában, ebből az RGB mehetne a D-Sub RGB-bemeneteire, valamint az átalakítónak a kompozitjelből kellene leválasztani a H és V szinkronjeleket a D-Sub részére. Vagy egyszerűbb esetben simán rákötni a kompozitjelet a H és V bemenetekre, a monitor meg majd leválasztja magának, ami kell belőle.
De ezt csak az elmélet kedvéért írtam, gyakorlatilag a monitorok nem működnek a SCART 50 Hz, 576i jeléről, próbáltam én is.
Hacsak nincs valami komolyabb, aktív (elektronikus) átalakítód, mert egyszerű, passzív darabbal szerintem nem fog menni, a te monitorod sem.
-
Kernel
nagyúr
válasz
#33253120 #15938 üzenetére
Értelemszerűen úgy gondoltam, hogy reset után (de azt is csak a tiszta lap kedvéért, egyébként nem fontos), az automatát kihagyni, a manuális résznél kiválasztok egy frekvenciát / csatornát, ekkor kijelzi a jelminőséget. Utána OK, pillanatok alatt beolvassa a listát az adott multiplexről. Kilépéskor elmenti magát, már használható is, normális esetben.
-
Kernel
nagyúr
válasz
#33253120 #15932 üzenetére
Az antenna aktív, vagyis erősítővel egybeépített, a netes infó alapján is, meg azért reagál a tápra is. De nem is ez a lényeg.
MStar-chipes box, ismerem azt a fajta menürendszert, a leírtak szerint annak működni kellene, normális esetben. Pláne 100 % minőség mellett, amikor jóval kevesebb is elég neki.
Reset után beírod az A multiplex frekvenciáját, OK, utána letárolja és kész. Utána a C-t is, kilépés, nincs más tennivaló.
Mindezek alapján szerintem hibásnak tűnik. Lehet EEPROM-hiba is, de ha nincs rá garancia, inkább eldobós a szerkezet. Meg az sem normális, hogy CRC-hibát jelez.
-
Kernel
nagyúr
Úgy látom, annál a szolgáltatónál nem minden műsor érhető el digitális formában. A csomagszűrést (kártya nélküli rendszernél) az oszlopon, vagy egy közeli elosztószekrényben szokták beállítani.
De ezt a TV-n is meg lehet állapítani, akár a hangolómenüben is kiderül, vagy például analógnál nincs EPG, vagy Samsung programváltás közben kiírja, hogy ATV vagy DTV, meg képminőségen is látszik a különbség.
Lényeg, hogy a linkelt box analóg adást nem fog venni, rögzíteni.
-
Kernel
nagyúr
válasz
szupra #15885 üzenetére
Ezek DVB-T vevők, ami MinDigTV ingyenes műsorainak vételére való, a második még számítógéphez sem csatlakoztatható. USB-aljzat van rajta, médialejátszás céljára.
Előfizetett TV van sokféle, azok között még olyan is akad elvétve, vidéken, ahol ráteszik a MinDigTV-t, de általánosságban egy ilyennel semmire nem mégy (kábelen), pontosabban meg egyszerűbb lett volna, ha ideírod a szolgáltató nevét, hogy ne kelljen találgatni.
Szerk: a másik linket meg sem néztem alaposabban, noha gyanús volt nekem is, eBayen láttam már ilyeneket, ami csak MPEG-2.
-
Kernel
nagyúr
Itt arról van szó, amikor nem a tunert, csak a lejátszót használja. Megállítja, ekkor a lemezre ment egy apró (általában rejtett) fájlt, amiben a pozíciót tárolja.
Legközelebb bármikor nézi ugyanazt a videót, onnan tudja folytatni. Illetve feldob egy kis ablakot, amiben lehet választani, hogy az elejétől akarom, vagy nem.
-
Kernel
nagyúr
válasz
RAiN91 #15861 üzenetére
Ettől nem, az áram alatti dugdosásnál lehetnek gondok, amikor két készülék között feszültségkülönbség áll elő. Például az egyik földeléses dugóval csatlakozik a hálózatra, másik nem.
De amikor már össze vannak dugva, a GND közösítődik, vagyis azonos potenciálra kerül mindegyik készülék fémváza.
-
Kernel
nagyúr
A SCART-csatlakozó szolgáltatásai közé tartozik, hogy lead például 12V AV-kapcsolófeszültséget, ami eredetileg a videómagnók, DVD-lejátszók PLAY állapotában jelent meg. A TV ezt érzékeli és automatikusan átáll a SCART-bemenetre. A set top boxok szintén leadják ezt a "play" kapcsolójelet, csak állandóan, bekapcsolt állapotban.
Ez hasznos lehet, mert vannak olyan régi TV-k, amelyiknél bekapcsolás után mindig manuálisan kell AV-re váltani, nem jegyzi meg, főleg idősek számára ez kényelmetlen.
Korszerűbbnek számító képcsöves TV-knél a vertikális eltérítés is vezérelhető (függőleges képméret összébb húzódik, a 16:9 aránynak megfelelően) a 12 V felére csökkentésével, vagy a videojelbe ágyazott kapcsolójellel. Utóbbi átmegy kompozit-csatlakozón is, vagy az RF-bemeneten is, előbbi csak a SCART-on.
A képeltérítés csökkentésével megvalósított 16:9 váltás szebb képet eredményez, mert így a sorok száma nem változik, továbbra is a standard PAL 576 sor lesz, csak összébb szűkítve.
Ezzel ellentétben, amikor a box teszi letterboxba a képet, az alsó-felső fekete sávokra is elpazarolódik az 576 sorból valamennyi, vagyis kevesebb marad a hasznos képtartalomra, romlik a felbontás. 51-55 centinél ez még nem is annyira érdekes, 66 cm képátló felett kezd látható lenni a különbség. (Ezeket az A66xx típusjelű képcsöveket nevezi a köznyelv 72 centisnek, pedig olyan nincs is, a kereskedők terjesztették el ezt a baromságot annak idején.)
Van még egy másik kapcsolófeszültség is, ami a SCART-on keresztül RGB-módra képes átállítani a TV-t, ami jobb képminőséget biztosít, mint a kompozit átvitel, a képcső RGB-katódjaink lényegében egyenes úton történő vezérlésével.
ALI-chipes boxok további szolgáltatása, hogy SD RGB komponensek helyett HD komponens (Y Pb Pr) kiadására is átállítható a SCART, a menüben.
Mindennek manapság persze nincs olyan nagy jelentősége, nekem is már csak a konyhában van képcsöves, de meglepően szép képet lehet látni még az SD adóknál is, RGB-átvitel mellett, a MinDigről.
-
Kernel
nagyúr
válasz
moli.hu #15816 üzenetére
Itt is van egy példa a VLC lejátszólistára (Windows, de elvileg mindegy):
http://prohardver.hu/tema/dvb-t_dvb-s_dvb-c_kartyak_usb_pci/hsz_13179-13179.html
Adatokat szükség szerint frissíteni kell.
-
Kernel
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #15807 üzenetére
Alapvető félreértések tárgya, hogy manapság a számítógépes generáció kódolásokban és dekódolásokban gondolkodik, bár sok esetben még akkor sem tudják, miről beszélnek, amikor például a "kodek" szót emlegetik, ami a kóder-dekóder összevonása. (Lejátszáskor például nyilván csak dekódolásról beszélünk.)
A rádiótechnika viszont kicsit más téma. A nagyfrekvenciás vivőhullámot (ami lényegében a szállítást végzi), modulálni kell, gyakorlatilag "ráültetni" az alapsávi jelet, ami lehet analóg kép, hang, digitális adat. Klasszikus modulációs eljárások az AM, FM, digitális technikában QAM, QPSK.
Vevőoldalon visszafelé, először az ősrégi, de máig élő szuperheterodin elv alapján, a nagyfrekvenciát a tuner, egy helyileg előállított frekvencia hozzáadásával lekeveri a középfrekvenciára, majd azt demodulálni kell. A tuner feladata ezáltal konkrétan csak a vételi frekvencia kiválasztására korlátozódik, azért is nevezik tunernek, vagyis "hangolónak".
Az eltérő modulációs technika miatt, a DVB-T/C/S vétel fizikailag eltérő demodulátort igényel. T/C rendszerben a tuner általában közös, mivel azonos az áthangolandó frekvenciatartomány.
S-vételnél már magasabb frekvenciát kezel a tuner, pedig az is már egy lekevert frekvencia, a tányér fejegységében történik az első lekeverés.
Demoduláció után kapjuk vissza az alapsávi jelet, ami esetünkben egy digitális multiplex csomag, vagyis több csatorna képét, hangját, TXT, EPG, és egyéb technikai adatokat tartalmaz.
A demodulátorig van a hardveres rész, a többi már szoftveresen is megoldható, mint ahogy például egy VLC is el tudja végezni a csomag szétbontását, az MPEG / AAC / akármi kódolt adat dekódolását.
Tehát mindezzel elsősorban a moduláció és kódolás fogalmi különbségére próbáltam rámutatni, amit gyakran összekevernek a fórumokon.
-
Kernel
nagyúr
válasz
mimi82 #15800 üzenetére
Ha bedugsz egy 1 m körüli, sodrott rézvezetéket antennának (esetleg multiméter műszerzsinórját, vagy ami van) és nem tudod legalább nyomokban megfogni a jelet, akkor szerintem azzal sem fogod.
A teszthez nem az automatikus keresőt kell használni, hanem a manuális keresésénél kell beadni a venni kívánt frekvenciát, utána figyelni a jelszintet, közben mozgatni az antennát (vezetéket).
Régi tető- vagy padlásantenna sok esetben többet ér, csak rendbe kell tenni a rozsdás csatlakozást, szakszerűen bekötni a balunt, egy jó kábelt feltenni és örülni. Nem mindegy persze az sem, hogy VHF vagy UHF antennáról van szó.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Tegla80 #15791 üzenetére
Az IPTV-szolgáltatót kell felhívni, hogy adjanak HDMI-kimenetes boxot, ha nem tudnak, akkor nem lesz. T-Home-nál van például.
Tányért én nem használok, arról más talán többet tud írni. Vagy ezen a fórumon esetleg, de már nem tudom, melyik topikban volt erről szó: [link]
-
Kernel
nagyúr
Működni működik, nekem is van két ehhez hasonló, csak távszabályzó nélküli kivitelben. De a távszabályzó egyébként úgyis csak a saját programjával működik Total Media vagy Blaze, ami helyett vannak jobb programok is.
Érzékenységet nehéz lenne megmondani, többféle belseje van ezeknek, OneChip tuner, általában elég érzékenyek, nekem sincs vele gondom.
-
Kernel
nagyúr
válasz
lazioforever #15762 üzenetére
Menüben kell lenni valahol az 5 V be/ki kapcsolását szolgáló funkciónak, Antenna Power vagy hasonló, értelemszerű néven.
Nem tudom, mekkora az adóteljesítmény, mert attól is függ, hogy akár egy darab dróttal, műszerzsinórral is érdemes-e próbálkozni, tesztelni, mindenesetre egy drót még nem kerül semmibe.
-
Kernel
nagyúr
válasz
wassermann #15742 üzenetére
Pendrive vagy HDD természetesen, csak annyi a lényege, hogy a videó mellé, vagy a gyökérbe ment egy kis rejtett fájlt, amiben a pozíciót tárolja vagy egyebeket is.
De az adott típusnál én sem tudom. Általában illene, ha már olcsó boxok is tudnak ilyet.
-
-
Kernel
nagyúr
válasz
KenGuruL #15712 üzenetére
Közszolgálati multiplexek beállítása Digikábelen:
Frekvencia: 121,5 MHz (HD) és 128,5 MHz (SD)
Moduláció: 256-QAM
Symbolrate: 6000Többi multiplexen Sr. 6900.
Ha sehogy nem jó, akkor túl kevés a jelszint a sáv alján, amit okozhat a lakásban lévő túl sok, vagy szakszerűtlen leosztás, vagy eleve kevés jön be, akkor hibabejelentést lehet tenni.
-
Kernel
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
válasz
#68216320 #15649 üzenetére
Ha nem titkosított felvétel, vagyis a bejövő stream-et 1:1-ben rögzíti, akkor VLC vagy MPlayer lejátssza, mellékes a kiterjesztés. Kódolatlan adók felvételét kell megnézni.
Ha meg kódolt, titkosított, akkor úgysem tudsz vele mit csinálni.
MinDigTV matrica egyik feltétele, hogy a fizetős műsorokat kódolva rögzítse.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Alfonz64 #15640 üzenetére
Rejtély, ezt hogyan tudtad produkálni, de nekem is van egy ilyen, rendesen vesz fel, ahogy szoktak az ilyen boxok.
Bár nem szoktam vele felvenni (konyhában üzemel, frissítést sem raktam rá soha), de beraktam most egy pendrive-ot, amin alig több, mint 1 GB szabad hely van. Felvételt indítok az m1-re, elején kiírt valamit, hogy 30 perc a várható időtartam.
RTL Klubra több órát írt.
-
Kernel
nagyúr
válasz
csendes #15600 üzenetére
Én inkább úgy vettem észre, hogy 32" alatti TV-nél még előfordulhat, hogy nem olyan feltűnő a különbség, de ez persze függ a képátló és a nézési távolság arányától is, hiszen nagyméretű készüléket is lehet olyan távolról nézni, hogy ne látszódjon, csak ahhoz már esetleg ki kell menni a szobából.
Vagy például vendéglátóhelyen fordulhat elő, ahol nagyobb távolságok vannak, hogy messziről egész szépnek tűnik, közelről meg kiderül, hogy egy mosott SD.
-
Kernel
nagyúr
válasz
szabonagyur #15588 üzenetére
-
Kernel
nagyúr
válasz
zetecR #15582 üzenetére
Inkább úgy lehetne összevetni, hogy az MPC-HC is ugyanazt a H264 videót dekódolná, például a TV-ről készült (átkódolástól mentes) felvételt. A CPU-teljesítmény zömét ez viszi el a tuner működése közben.
De a CPU kifulladása (ami egyébként is követhető lenne a Feladatkezelővel, vagy Process Expolorer stb.) nem épp így szokott megnyilvánulni.
Ha lenne egy USB DVB-T vevőd, azzal érdekes lenne tesztelni, hogy mi változik olyankor.
-
Kernel
nagyúr
válasz
szabonagyur #15575 üzenetére
Mivel odaírták a HDCP-t, elvileg a bemenetén fogadnia kell a 720 és 1080 soros standard HDMI felbontásokat, a box kimenetét ugyanis ezekre tudod beállítani, i/p, 50/60 Hz mellett.
Kár, hogy a monitornál ezt részletesebben nem fejtik ki, így csak tippelni lehet, miután ezek nélkül nincs értelme a HDCP-nek. (Vagy minimum a 720 soros mód nélkül.)
-
Kernel
nagyúr
válasz
PeterPH #15554 üzenetére
Ez egy kézenfekvő lépés, szinte adja magát, legfeljebb az lehet majd kínos, ha nem szól vele a HE-AAC hang, vagy csak hibásan. Ez ugyanis több készüléknek problémát okoz, amit nem pont a hazai piacra szántak. Azoknál többnyire még szoftveresen sem korrigálható.
De ennél gondolom megoldanák, előbb vagy utóbb.
-
Kernel
nagyúr
Továbbá, mint ahogy nálad is, úgy lakások ezreiben ott van ez a feszültség, készülékek ezreiben soha nem okoz kárt (boxok, TV-k).
A szervizgyakorlatban nem létező fogalom a tuner meghibásodása emiatt.
Bedugáskor általában először a csatlakozók külső fémrésze érintkezik egymással, ami ezt a feszültséget letesteli a fémvázra, innen kezdve ártalmatlan. (A feszültség a fémharisnyán van jelen, nem a belső ér és a harisnya között.)
Közömbös ilyen szempontból, hogy a számítógép a hálózati csatlakozón keresztül földelt vagy nem, sőt földelt számítógép esetén azt is tapasztalhatjuk, hogy nagyobb feszültség mérhető a kábel és a gép között, mint amikor a gép földeletlen.
Ha bedugáskor először mégis a középső tű érintkezne, a tunerek ilyen hatások ellen védettek. Egyik lehetőség a kapacitív csatolás, főleg a One Chip tunereknél lehet ezzel találkozni. Másik, amikor a bemeneten egy rezgőköri tekercs és / vagy sávszűrőtekercs található, ami egyszerűen rövidrezárja a bemenetet. Természetesen csak alacsonyfrekvenciás szempontból, RF-jelre ez hatástalan. Viszont tökéletesen megvédi a tuner bemenetét a káros feszültségektől. Ilyen konstrukciónál mérhető is a rövidzár, a tuner bemeneten, multiméterrel.
Nem véletlen, hogy bár rengeteg villámkáros készüléket javítottam már, ahol elszállt a tápegység és a fél TV, csak pont a tunernek nem lett semmi baja. Néhány százalékra tudnám tenni a tunerhibák arányát. Ennek persze egyéb okai is vannak, amit most hosszú lenne részletezni.
Harmadik variáció azok a tunerek, ami 5V antennatápot képes biztosítani, emiatt a közvetlen bemeneten sem soros kondenzátor, sem párhuzamos tekercs nem helyezhető el. De itt is vannak egyéb áramköri megoldások és eszközök a védelemre, Zener-dióda stb. Viszont a szóban forgó tuner ilyen táplálást bizonyára nem tud, ezeknél nem szokás.
Nem szokás olyan tunert sem gyártani, ami a gyakorlatilag mindenhol jelenlévő kábelfeszültségtől – ami a földelési hálózat fizikai természetéből adódik –, tönkremehet. Főleg komoly gyártó ilyen gagyit nem engedhet meg magának.
Mindamellett kétségtelen, hogy az itt leírt hiba a bemeneti fokozat, előerősítő meghibásodására utal. Az eszközt gyártás után bizonyára ellenőrizték, nehéz elképzelni, hogy hibásan kerülne forgalomba. Hacsak nem használt kártya, ami már villámot kapott valahol.
Esetleg a leválasztó is lehet hibás
Ahhoz az túl egyszerű alkatrész. Aki tudja, miből áll egy ilyen leválasztó, nem nagyon számol ilyen opcióval. Villámcsapás okozhat kárt benne esetleg. Vagy kisebb különbségek lehetnek esetleg, csillapításban.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Gróf... #15530 üzenetére
Pont erre van a leválasztó, hogy megszakítsa azt az áramot, ami a központi antenna bedugásakor alakul ki, a feszültségkülönbség miatt, ami egyébként természetesnek mondható, sok helyen tapasztalom én is.
Vétel szempontjából semmi jelentősége. Bizonyos feltételek esetén, a készülékek közötti kábeleken, az emiatt létrejövő kiegyenlítő áram zavaró hatásáról pedig épp előbb írtam.
Többször írtam már a fórumon feszültségkülönbség okáról is, ebbe most nem mennék bele. Ez van és kész, nem ez okozza a problémát, nem kell foglalkozni vele.
Vagy be kell iktatni a leválasztót, aminek normális esetben nincs vételrontó hatása. Amikor jó a jelszint és jó a tuner is.
-
Kernel
nagyúr
Azért az sem egy normális dolog, egy jó leválasztó az RF-jelben csak minimális csillapítást okozhat, ami normál jelviszonyok esetén nem jár észrevehető hátránnyal.
Más a helyzet, ha eleve gyenge a jel, vagy hibás a tuner, mert elszállt a bemeneti előerősítő fokozat.
Egyébként digitális tunernél is szükséges lehet a galvanikus leválasztó, mivel földhurok miatt keletkező probléma jellemzően nem azon múlik, hogy vétel analóg vagy digitális. Hanem például a számítógépet és a TV-t összekötő jelúton.
- Hiába van digitális tuner, attól még földhurok esetén a PC - TV közötti analóg hangkábelen kiegyenlítő váltóáram indul meg, ami a hangban búgást okoz.
- Ha a videojel analóg formában megy át, arra is zavar fog ülni. Tehát ezekben az esetekben kell a leválasztó.
- Ha a videojel és/vagy hang digitális formában megy (DVI, HDMI, optika), az viszont már érzéketlen a földhurok jelenségére. Különös tekintettel arra, hogy a DVI/HDMI szimmetrikus (földfüggetlen) jelátvitel elvén működik, vagyis árnyékolt érpárakon közlekedik.
Az alapsávi analóg jelátvitel viszont szimpla árnyékolt kábelen történik (földelt, aszimmetrikus, koaxiális), ahol az árnyékoló harisnyán létrejövő bármilyen feszültségesés közvetlenül beleszól a jelbe, hozzáadódik.
De itt az alapsávi jelről beszéltem, nem a digitálisan modulált antennajelről, ami szintén érzéketlen a földhurokra.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Gróf... #15518 üzenetére
Igen, miután rákerestem az előzményekre, vagyis a hozzászólásaidra, akkor láttam, hogy te voltál, aki múltkor pattogott itt.
Félrebeszélsz egyébként már megint, de nem fogom többször elmagyarázni.
Majd a TV-szervizemben megkérdezem a főnökömet (vagyis engem), hogy ki a szakember, ne fárassz már...
-
Kernel
nagyúr
válasz
Gróf... #15511 üzenetére
Az alacsony frekvenciáknak nem tesz jót, 50-100 Hz körül, épp az a cél. A 0 Hz-nek meg pláne nem tesz jót (DC). Ezért is nevezik DC-leválasztónak, de azért valamivel feljebb is hat. A rádiófrekvenciákat viszont teljesen átengedi, mintha rövidzár lenne ilyen szempontból.
Ezt ne tévesszük össze azzal az esettel, amikor szakszerűtlen szerelés miatt megszakad a fémharisnyánál a csatlakozás. A galvanikus leválasztónál csak a fémes kapcsolat szakad meg. A rádiófrekvenciák kapacitív úton átmennek.
Más kérdés, hogy a földhurokból adódó zavarokra az analóg TV-vétel volt érzékeny, illetve vált láthatóvá a képen, vagy a hangrendszerben jelentkezhetett tőle búgás. Utóbbi a TV-vételtől függetlenül, mellesleg. Miután a hangot az analóg rendszerben FM-modulációval vitték át (a kép AM), a demodulált hangban, földhurokból adódó búgás elvi okból nem jelentkezhet. Így, ha búgott is, az csak utána került bele. De akkor már bármilyen PC-lejátszás is ugyanúgy búgott. Plusz még az analóg videójelet továbbító kábelre is rázavart a hálózati váltóáram, a hurok miatt.
A digitális moduláció / demoduláció szintén érzéketlen a földhurokból adódó jelenségre.
Nekem az az érzésem, hogy alapvetően egy hulladékot vásároltál, nem kell azzal szenvedni...
Ha megfogadtad volna a topikban olvasható korábbi hozzászólásokat, akkor elintézed a dolgot egy USB-vevővel és annyi, ezt magadnak csináltad...
Ahelyett, hogy a múltkor is arrogánsan beszólogattál itt nekünk, miközben te követtél el egy buta fogalmazási hibát. De azért még neked állt feljebb...
Nem felejtettem el, Gróf Úr...
-
-
Kernel
nagyúr
válasz
golya87 #15481 üzenetére
Hogyan használod erősítő nélkül, kiszerelted belőle az erősítőt? Az nem megoldás, hogy csak lekapcsolod róla a tápot.
Vannak komolyabb antennaerősítők, ami tápfesz. nélkül átengedi a jelet, de nem hinném, hogy ez olyan lenne. Akkor viszont csak az inaktív erősítőn átszivárgó jelet használtad, ami egyáltalán nem korrekt. Kapacitív csatolások miatt olyan is előfordulhat, hogy a magasabb frekvenciák jobban átszűrődnek, alacsonyabbak kevésbé.
Most már nem lehet megfigyelni, de csak az érdekesség kedvéért, az analóg világban ez még úgy nyilvánult meg, hogy lekapcsolom az antennatápot, az addig jó kép szemcsés lesz, vagy el is megy teljesen. (Miközben az antennaerősítő tényleges kiiktatásával jobb a helyzet.)
Digitálisnál ezt ilyen formában nem veszed észre, bizonyos határig akár teljesen hibátlan lehet a kép.
-
Kernel
nagyúr
Telepíteni kell a hozzávaló drivert, utána remélhetőleg megjelenik szabványos BDA-eszközként és kezelhető más programokkal is.
A saját programja mellett lehet próbálkozni az MPC-HC, KMPlayer, PotPlayer lejátszókkal is. Ezeknél van menüpont analóg tuner megnyitására is, de azt nem tudom, fog-e működni.
Léteznek más analóg tunerprogramok is, ChrisTV stb. pontosan nem emlékszem már ezekre.
-
Kernel
nagyúr
Minden jel szerint az egy analóg TV-tuner, ezeknél szokott előfordulni AV digitalizáló bemenet is, ahová SD kompozitjelet lehet csatlakoztatni (VHS-ről stb.), ez is stimmel.
Az Invitelnek van analóg kábeltévé szolgáltatása is, ha nálatok az van, akkor ez is egybevág.
De van náluk DVB-C is. Igaz, ha jól látom, ott is párhuzamosan fut az analóggal, vagyis analóg mindenképp van: [link]
-
Kernel
nagyúr
válasz
Armagedown #15474 üzenetére
-
Kernel
nagyúr
válasz
543g45gfdgfd #15465 üzenetére
Antenna nélkül még ott sem működik a box, ahol egyébként egy darab drót bedugásával is lehet nézni. De ahhoz is közeli adó, jó vételi viszonyok szükségesek.
-
Kernel
nagyúr
válasz
pavicevic #15459 üzenetére
Most próbáltam ki egy felvételen, ami el volt itt mentve (DPS HD80 box már nincs meg, amivel készült), egyszerűen a Total Commander fájlegyesítő funkcióját használva összefűztem a két darabot.
Teljesen akadásmentes, mintha soha nem is lett volna két darabban.
Csak a nagy méretek miatt nem ajánlott 1 db HDD-n belül csinálni, mert úgy sok darálással és idővel járna. Inkább két lemez között, illetve pendrive --> HDD mentéskor lehet már eleve úgy indítani, hogy rakja össze.
Ez például 2 gigára volt darabolva (2048 MB).
-
Kernel
nagyúr
válasz
csendes #15432 üzenetére
Nem 100 %, de az ország nagy részén ez így van, ritkább eset, ahol nem. Nyilván nem tudható, hogy a fórumozó honnan ír, de valószínűség alapján nem sokat kockáztatnék, ha fogadnék a leírt variációra.
Az előfizetésen azért nem kell ilyenkor változtatni, mert ha a lépcsőházi / utcai szűrőnél beengedik például a VHF I-III sávot, az tartalmazza párhuzamosan az adott csomagba tartozó analóg és digitális csatornákat.
Ha beengedik például a VHF + UHF sávot, akkor az tartalmazza a további analóg és digitális csatornákat. Ilyenkor elegendő az ügyfélszolgálaton átvenni a boxot, hazavinni és beüzemelni.
-
Kernel
nagyúr
válasz
csendes #15430 üzenetére
UPC-kábelen analóg és digitálisan modulált csatornák is jelen vannak, egymás mellett.
Amit most analóg formában néz, ugyanazt nézheti a UPC digitális médaboxon keresztül is, amiért még külön díjat sem szoktak kérni, ha jól tudom, főleg amikor akcióban tukmálják az emberekre. Ez annyiból éri meg nekik, hogy ezáltal a digitális szolgáltatásokra, videótárra igyekeznek rávenni az embereket, az analóg csatornákat pedig szeretnék felszabadítani a jövőben, szintén digitális célokra.
De előfizetői kártya a médiaboxba mindenképp kell, tehát ezt nem lehet megkerülni. Ugyanakkor a boxon keresztül még további csomagokra is elő lehet fizetni.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Iggyboy #15427 üzenetére
Mivel megfelelő kártya és előfizetés nélkül úgysem megy, egyszerűbb kérni a UPC-től egy médiaboxot, abból van kétféle, a régebbi SCART-os, valamint az újabb SCART és HDMI kimenettel. Utóbbiról mehet a DVI-monitor is.
HDCP-kompatibilis monitor szükséges a HDMI-jel megtekintéséhez.
Az LG TV-ddel mellesleg kompatibilis a Mediacard, itt lehet megnézni: [link]
-
Kernel
nagyúr
válasz
elodman #15416 üzenetére
Modulátor nélküli boxoknál az antenna be-ki csak hurokátfűzés (oda is szokták írni hogy loop), vagyis csak az antennajelet viszi tovább változatlanul, más boxokra, vagy magára a TV-re is.
De modulátor nélkül a TV továbbra is csak azt a részét tudja feldolgozni, amire gyárilag képes (analóg, digitális).
Külön modulátor beszerzése nem túl gazdaságos, egyébként SCART nem feltétlenül van rajta, de az RCA is megfelel, átalakítóval.
Legtakarékosabb megoldás egy régi VHS-magnóból bontani modulátort, aki ért hozzá. Én olyat kerestem a lomtárban, ami 5V táppal ment, rákötöttem az USB 5V-ra (RC-szűrőtaggal), bekötöttem az A és V bemeneteit, működött. Míg el nem adtam. Előzőleg így vezettem ki a konyhába a jelet, koaxon.
Mellesleg akár egy komplett videomagnó is felhasználható végszükség esetén (AV be, koax RF ki), legfeljebb feleslegesen fogyaszt egy kis áramot, ez már attól függ, hogy mennyire melegedős fajta.
-
Kernel
nagyúr
válasz
elodman #15413 üzenetére
SCART / RCA --> koax. ezt az átalakítót úgy nevezik, hogy modulátor. (Egy nagyfrekvenciás csatornát kell modulálni a hang- és videojellel.)
A HD95 RF típus tartalmaz beépítve modulátort, a CX-hez esetleg külön tudnál vásárolni.
Az RF-típusnál az RF-kimenet ad olyan UHF-jelet, ami a régi TV antennabemenetére ráköthető.
-
Kernel
nagyúr
válasz
LógaGéza #15405 üzenetére
Kábelen is lehet DVB-T jelet továbbítani, vannak is ilyen szolgáltatók vidéken. Jellemzően a MinDigTV-t vagy közvetlenül, vagy másik frekvenciára lekeverve továbbítják, de ritkábban előfordul olyan is, ahol egyéb műsort tesznek fel DVB-T modulációval.
C vagy T modulációs rendszer annyiban különbözik, hogy utóbbi a földi sugárzás sajátosságait, hibajavítási igényeit veszi figyelembe, míg a kábeles továbbítás kicsit eltérő igényeket támaszt. Ez azonban nem zárja ki, hogy akár C-jelet is ki lehetne sugározni "levegőbe".
C vagy T demodulátor azonban áramkörileg különböző, ezért kell a vételhez különböző (vagy kombinált) hardver.
Egyébként, amikor a hozzászólásomban antennabeállításról írtam, a másik fórumozó egy szót sem szól ellene, hogy neki nem antennás vétele lenne.
-
Kernel
nagyúr
válasz
soultrapp #15396 üzenetére
Itt az alapvető probléma, hogy az adott antennával és adott pillanatban nem tudod befogni mindegyik multiplexet, amiből főleg az A és C kellene neked, nem a B, amin a kódolt adók többsége fogható. Az antenna mozgatása és egyéb okból az amúgy is bizonytalan vételi viszonyok később változnak, így a legközelebbi keresésénél megint mást találhatsz.
Tehát először is az antennát kellene megfelelő pozícióba állítani, illetve jobbat használni. Beállításról itt írtam legutóbb: [link]
Total Media vackokat nem mindenki kedveli és használja, ezért nehezebben kapsz hozzá fórumos támogatást, például én sem tudom megnézni, hol tárolja az adatokat, de mintha a menüben valahol láttam volna a rendezés, törlés lehetőségét is, amikor egyszer kipróbáltam.
Vagy itt írtam a VLC használatáról, ami fapadossága miatt kevésbé népszerű, viszont működik, csak a frekvenciákat kell átírni, a vételi helynek megfelelően.
Nekem legjobban bevált a DVBViewer, de az nem ingyenes, vagy vannak egyéb lehetőségek is, ProgDVB például.
-
Kernel
nagyúr
válasz
El Kebir #15357 üzenetére
Van most két ilyen boxom, csak az 1080 üzemmódokat írtam le, ahogy sorban következnek.
Alcor HD-95CX: 25i, 30i, 24p, 25p, 30p, 50p, 60p.
Alcor HD-95RF: 50i, 60i, 50p, 60p, 25p, 30p, 24p.
Egyébként én nem is találkoztam még olyannal, ami nem támogatná az NTSC-t. De nem tudom, miért olyan fontos ez, valami monitorhoz kellene, ami nem megy 50 Hz-ről?
-
Kernel
nagyúr
A DVBViewer egyébként a channels.dat fájlba menti az adatokat, ami egy bináris szerkezetű fájl, minden bezáráskor frissül, megjegyzi az utoljára nézett műsort is.
Bár a probléma szempontjából valószínűleg mellékes (hacsak nem valami írásvédettséggel kapcsolatos hiba áll fenn), de lehet csinálni egy olyan trükköt is, hogy a Program Files\DVBViewer mappában van egy usermode.ini fájl:
[Mode]
UserMode=0
Root=CMUV\DVBViewerHa ezt 0-ra állítom, akkor a Root bejegyzés érvénytelenné válik, ehelyett a program a saját könyvtárában keresi, illetve tárolja a beállításokat. Ezután két lehetőség van, vagy összefésülöm a Program Data alatt található beállításokkal, vagy ha nem, akkor tiszta lappal indul a program és új beállításokat hoz létre, ezúttal már a saját könyvtárában.
Nálad pontosan mi látszik az Eszközkezelőben, az alábbi lapon?
Szerk: utána láttam, hogy már megy a VLC.
-
Kernel
nagyúr
Már az sem normális működés szerintem, hogy a VLC nem "látja".
Driver akad éppen: [link]
Kétféle driver közül nekem is csak az egyik volt jó (a régebbi), feltehetően az eltérő chipverzió miatt. Igaz, nekem működött az újabbal is, csak azzal egy idő után mindig akadozás, kihagyások jelentkeztek, egyre sűrűbben, míg újra nem indítottam.
-
Kernel
nagyúr
A program teljes verzió..
Nem tudom, milyen teljes verzió (torrent edition / buy edition), de ez teljesen abnormális működés, ilyet nem szokott csinálni. Tehát először is ezt a kérdést kellene egyértelműsíteni.
Nekem is ilyen tunerrel megy egyébként, sőt duálban is lekezeli.
Hardver / driver működését a VLC-vel is jól lehet tesztelni, de érdemes készíteni hozzá egy csatornalistát, ami a VLC-hez társítható, utána már klikkre működik, így kényelmesebb használni: [link]
Csak a frekvenciákat kell átírni, a vételi helynek megfelelően, ami a Jegyzettömb Szerkesztés / Csere menüpontjával két lépésben elvégezhető (A és C multiplex).
-
Kernel
nagyúr
válasz
Boolash #15320 üzenetére
Ha nagyon kritikus a helyzet, akkor érdemes venni egy olyan, márkásabb antennaerősítőt, aminek van legalább két kimenete. Ezt lehetőleg az árbocra kell szerelni, vagyis minél közelebb az antennához, vagy esetleg a padlástérben is meg lehet próbálni.
Mindamellett továbbra is alapszabály, hogy erősítőt csak akkor szabad alkalmazni, amikor valóban szükség van rá, mert egyébként túlvezérlést, jeltorzulásokat okozhat.
-
Kernel
nagyúr
Cikk és kapcsolódó topik:
http://logout.hu/cikk/dvb_t_t2_c_fm_dab_usb_tuner/bevezeto.html
-
Kernel
nagyúr
Kéttuneres PIP is megy rajta, valamint HbbTV plugin is van hozzá, akit esetleg érdekel, de ezért elkérnek még pluszban 12 Eurót, mivel külső fejlesztő bevonásával készült.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Watt25 #15195 üzenetére
Kínában az állam támogatja a kereskedőket (közvetve ezáltal a munkahelyeket, a gyártásban is), a nagy tételű légipostai küldemények finanszírozásával.
Ezért is adódhatnak gondok, amikor például Li-ion akkut tűzveszély miatt nem vesz fel egy szállító (miután lezuhant több repülőgép, amit a csomagtérben keletkezett tűznek tulajdonítottak), egyéb úton viszont már jóval drágább a posta.
-
Kernel
nagyúr
Ha ilyen HDMI <--> komponens kábelre gondoltál, az gyakorlatilag semmire nem jó, mert a HDMI digitális formátum, a komponens pedig analóg, amit simán kábellel nem lehet átalakítani, csak elektronikával. A linken szereplő vásárlói tapasztalatok is erről tanúskodnak.
Ezen nem változtat az sem, ha a TV az analóg Y Pb Pr mellett képes fogadni a digitális komponenseket is (Y Cb Cr), mert a HDMI (DVI) 4 érpáras, vagyis szimmetrikus (földfüggetlen) adatátvitelt valósít meg, ahol a színek semmilyen formában nincsenek elkülönítve, miután lényegében hasonlóan haladnak az adatok, mint egy hálózaton. Itt 3 érpár (+ 1 órajel) csak azért van, hogy az átvihető sávszélesség összeadódjon.
Komponensnél pedig értelemszerűen valamilyen színkomponensek vannak, aszimmetrikus (koaxiális, földelt) jelátvitel útján.
Mire jó akkor a fenti kábel? Külföldön esetleg előfordulhattak régebben olyan készülékek, ami ezt a fajta kapcsolatot támogatta, de ehhez olyan egyedi, nem szabványos megoldást kell elképzelni, mint ahogy léteztek például VGA --> HD komponens kábelek is. De azt sem lehetett akármihez használni, csak olyan laptopokhoz, aminél a driverben át lehetett kapcsolni, hogy a VGA-RGB helyett HD-komponenseket küldjön a kimenetre.
Vagyis a fenti kábel határozottan készülékspecifikus, valamihez talán jó lehet, aminek a gyári tartozékát képezte, egyébként haszontalan.
-
Kernel
nagyúr
YUV vagy Y Pb Pr egyébként nem ugyanaz, más logika szerint vannak számolva, csak a gyakorlatban összemossák őket, kereskedői / hétköznapi szinten. A digitális Y Cb Cr komponensek analóg változata az Y Pb Pr, ezek vannak matematikailag egyformán számítva, míg a YUV ettől eltérő módon.
A kompozit (CVBS) megint más téma, ott egy vezetéken megy minden. Most a YUV és Y Pb Pr variációt a boxok szempontjából vehetjük egy kalap alá (egyszerűbb is YUV-t írni).
Boxok esetében ott keletkezhet a zavar, hogy a SCART-csatlakozóba bekombinálják a CVBS, SD RGB, és HD YUV kimeneteket egyaránt.
Ha CVBS beállítást választok, ahhoz csak egy vezeték szükséges, felszabadul az RGB-komponensek helye, így ahelyett ott ki lehet tolni a YUV-komponenseket. Így meglepő módon előfordulhat olyan box is, amit SD CVBS-re kell állítani, ha HD YUV-jelet is szeretnék. Ezt le szokták írni a kezelési utasításban, én is láttam már ilyet, az a mérvadó.
Az általad linkelt PDF-ből:
A maga nemében jól összekombinálták, mert ha SCART --> SCART úton dugok rá egy TV-t, akkor SD kompozit átvitel van, ha SCART --> RCA, akkor pedig HD YUV.
Ha RGB beállítást választok, akkor értelemszerűen már nem mehet YUV, viszont a CVBS-jelet ekkor is ki kell adni, mert a TV abból választja le a H és V szinkronjeleket, RGB állásban is. Valamint ilyenkor a box kiad még egy DC-kapcsolójelet is, ami a TV-t a SCART-on keresztül RGB fogadásra átállítja. Ez a DC-jel YUV RCA csatlakozás esetén nem megy sehová, így gondot nem okoz, ezt is jól kitalálták.
-
Kernel
nagyúr
Boltban nem hinném, hogy szerelnek, inkább szervizben, ha bevállalja egy vállalkozó. Egyszerű, mert ahol egyébként az SD RGB jelek jönnek ki, csak oda kell bekötni a három RCA csatlakozót, lehetőség szerint egy jobbfajta kábelen. Hang is a szabvány szerint, R/L out.
Nálunk nem egy elterjedt kábeltípus, inkább külföldön ment a maga idejében:
http://www.google.com/images?q=scart+component
A Wayteq menüjében 1080p 50/60 Hz YUV beállítható (most néztem), de arra már nem emlékszem pontosan, hogy amikor a fenti kábellel kísérleteztem, meddig ment el. 1080 ment, mindenesetre.
768 soros HD-ready TV-hez elmegy egyébként a 720 soros átvitel is (nem olyan nagy a különbség), bár valamivel jobb lehet az 1080. Egyik esetben a 720 sort a TV átméretezi 768-ra, másik esetben az 1080-at méretezi le 768-ra. Elvileg utóbbi esetben valamivel jobb az eredő felbontás (valamivel több információ marad meg). Mindebbe még be lehet kalkulálni a TV-esetleges levágását is (overscan), ha úgy van beállítva.
Tehát ez az csak átviteli mód, a műsor ettől független, mert azt a box átalakítja. Esetleg lehet kísérletezni azzal is, hogy mikor jobb kép, amikor a box méretezi át, vagy amikor a TV. Ez típusfüggő lehet, hogy melyik skáláz jobb minőségben.
-
Kernel
nagyúr
1080 i/p is megy rajta, analóg módon, ami nem rosszabb, mint a HDMI. Gyakorlatilag nem veszel észre különbséget.
Legfeljebb az előfordulhat, hogy a képen látható kábel csak a legolcsóbb kínai gagyi (vékonyság, árnyékolás minősége), abból esetleg szükség lehet jobb minőségűre.
-
Kernel
nagyúr
Szerintem lesz ott egy chip is, amiben különböznek hardveresen, vagy utána kell nézni pontosabban.
Az Y Pb Pr viszont analóg HD-komponens csatlakozás, azon nincs semmi védelem. ALi-chipes DVB-T boxok rendelkeznek ilyen kimenettel, méghozzá a SCART-csatlakozón keresztül.
Ezeknél a box menüjében, a SCART-kimenetre, az SD RGB helyett HD YUV opciót kell választani, 720 vagy 1080 i/p 50 Hz beállítható, kell hozzá egy alkalmas csatlakozó és működik. Általam is tesztelt.
Esetleg ritkábban látni olyan DVB-T boxot is, amin a HD-komponens kimenet eleve rajta van. Csak ami nekem volt (DPS 80 HD), pont ez nem működött rajta.
-
Kernel
nagyúr
A plazmával kapcsolatban (de ez vonatkozik a régebbi típusú monitorokra általában), az nem úgy működik, hogy ami belefér a PC-s formátumokba, akkor az már automatikusan viszi a standard HDMI felbontásokat is, nem beszélve a HDCP-kompatibilitásról.
A HDCP-védelem miatt esetleg az SD átvitelt (480 vagy 576 sor) engedi a box kimenete titkosítatlanul, de a 720 vagy 1080 soros HD minőséget már biztosan nem, így szerintem az nem fog menni.
A Samsungnak menni kéne, ellenpróbákat kellene végezni, más készülékekkel, hogy esetleg a bemenet lett hibás, vagy kimenőjel nincs. A készülékek HDMI-csatlakozója elég sérülékeny, vigyázni kell az áram alatti csatlakoztatással, mert hiába elvileg hot plug, a gyakorlatban többen megszívták már ezzel.
Például egy box esetében, ami általában kettős szigetelésű (földeletlen dugós), a TV pedig mondjuk földelt dugós, kapásból adódhat egy kis kellemetlen kiegyenlítő hatás, ha mindkettő áram alatt van, a jelkábel csatlakoztatásakor. Legtöbb esetben ezt kivédi a konstrukció, mert először a külső fémrészek (test) érintkezik, ami a feszültségkülönbséget kiegyenlíti, csak mindennek dacára kerülnek szervizbe olyan készülékek, aminek mégis agyonvágták valahogy a csatlakozóját.
-
Kernel
nagyúr
DVI-csatlakozós monitor csak akkor működik HDMI-boxról, ha a monitor támogatja a HDCP tartalomvédelmet (titkosított jelátvitel), így ez még érthető is lenne, ha egy régi plazma monitor nem tud ilyet. Pláne, ha nem támogatja a standard HDMI-felbontásokat sem, 720, 1080 i/p például.
HDMI-csatlakozós monitornál és TV-nél viszont ez már nem kérdés, menni kellene. SCART-on nézve ellenőrizd esetleg a HDMI-kimenet beállítását, 1080i vagy 1080p, 50 Hz mehet rá TV-re.
Bár egyébként 576i alapbeállítás mellett is működnie kellene, vagy bármelyiken, de attól még lehet próbálkozni. Nincs semmi különösebb titka amúgy, kapásból szokott menni.
-
Kernel
nagyúr
Csak sajnos nem azt írtad, hogy "bocsi, ezt benéztem" vagy hasonlót, hanem:
A félreértések elkerülés végett pontosítok:
Ez igencsak finom megfogalmazása a benézésnek, hogy meghazudtoltál, a személyeskedést pedig sürgősen hagyd abba, mert majd mindjárt megkérdezem a moderációt, a pofátlanságnak is van határa... Nekem is meg van rólad a véleményem, a múltkoriak tükrében is, hidd el...
-
Kernel
nagyúr
A potplayernél be kell valami különlegeset állítani, hogy működjön.
Ha ez most kérdés, IT9135 tunerrel kísérletezve én is állítottam már mindent, stream-azonosítókat átírtam decimálisból hexa formátumba (ahogy a beállításoknál is szerepel), de még nem bírtam rávenni, hogy nálunk is működjön ez a koreai program. De ha sikerülne ráhangolni, még dekódolásnál is lehetnek további gondok, mert MPEG2 dekódereket lehet választani a tunerhez, vagy pedig Custom CLSID, ami újabb fejtörő.
Eleve azt sem világos hogy a BDA-eszköz megnyitása után miért dob fel folyton pluszban három üres ablakot, de ugyanezt csinálja a szintén koreai a KMPlayer is, ha jól emlékszem.
Nyilván vannak más programok is tunercélra, csak én is kíváncsi lettem volna, hogy ebből mit lehetne kihozni, mert más szempontból lehetett volna előnye, a lejátszáshoz egyébként jól bevált PotPlayer használatának.
-
Kernel
nagyúr
Gondoltam, hogy meg fogod magyarázni, kb. olyan szinten, mint a múltkor, hozva még hozzá a szokásos nagyképű szöveget. Nagyon korrekt flame-generátor vagy, ami még hagyján, mert legfeljebb kikerüllek. De mit lehet kikerülni azon, amikor gyakorlatilag meghazudtolsz?
Volt egy kérdés: WayteQ HD-95CX
Mondom: nem DVB-C, hanem DVB-T
Te mondod: Az egy DVB-T és DVB-C képes vevő bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla (ki kérdezte?).
Mondom: félrebeszélsz.
Te mondod: ki akarod dumálni magad, holott megint beégtél, mint a múltkor.
Inkább ne is szóltál volna...
-
Kernel
nagyúr
Miután a hivatkozott hozzászólás linkjén egy WayteQ HD-95CX szerepel, ami DVB-T vevő, így egyszerűen csak félrebeszéltél, tévedtél.
Mit nem lehet azon érteni, hogy Digikábelen a kódolt HBO és Digifilm vételéhez kártya is kell, amihez kell még egy DIGI Smart CAM modul is, vagy pedig egy külön DVB-C box...
Amiket pedig leírtál itt, zavaros fogalmazással, az nem pontosítás. Mintha valami más dimenzióban mozognál.
-
Kernel
nagyúr
válasz
#65675776 #15102 üzenetére
Önálló programokat próbáltam ki, amit nem hardverhez mellékelnek, azok közül nekem legalábbis a DVBViewer jött be legjobban. Testreszabhatóság, távszabályzó konfigurálás, PIP stb. De nem az alap skinnel, hanem ezzel: [link]
Vagy is itt is tettem fel róla képeket: [link]
Például ezt be tudom úgy is állítani, hogy a programléptetés hatására nem vált rögtön programot, hanem először csak az EPG-ben tallózok le/fel, így kényelmesen le tudom olvasni az egyes adók műsorát, majd arra nyomok OK-t, amelyiket nézni akarom. Vagy lehet automatikus késleltetéssel is, de én végül azt is kiiktattam. Monitoron a kis ablak méretét úgy tudom szabályozni, hogy csak fölé viszem az egeret, tekergetem a görgőt, meg egyéb dolgok.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Gróf... #15104 üzenetére
Nincs itt semmi probléma. Segítséget kértél, részemről nem tudom értelmezni a (T-analóg) fogalmát, a paraméterezés fogalmáról is esetleg más elképzelésem van (vagy nem tudni, mert nem árulod el), utána pedig úgy gondolod, hogy te vagy az okosabb.
Akkor majd segít más. Nyilván nem fogom törni magam...
-
Kernel
nagyúr
válasz
Gróf... #15095 üzenetére
Ezek után szerintem már az sem biztos, hogy tisztában vagy vele, mire van szükséged. A DVB-T ugyanis nem analóg, régi kábelen pedig nem feltétlenül van DVB-C rendszerű adás.
Ha ár nem számít, akkor a fizetős DVBViewer a legprofibb kezelőprogram szerintem, több tunert is kezel, távszabályzót is lehet hozzá szabadon konfigurálni, de azt külön kell vásárolni. Bármilyet, ami billentyűparancsokat képes szimulálni (HID-kompatibilis, USB vevős).
Paraméterezni nem tudom, mit akarsz, vagy itt is valami fogalomzavar játszik, mert paraméterezni én legalábbis parancssori opciókkal szoktam, más esetben.
(#15099) HTCX715
Akad néhány: [link] Csak az elejét át kell görgetni, növekvő árra listáztam.
Vagy most kapcsolok (és coax-ot is lehet rá kötni?), ha esetleg DVB-C-re gondoltál, olyan is van.
-
Kernel
nagyúr
válasz
LógaGéza #15040 üzenetére
A SCART-kimenet analóg jelét egy olcsó USB-digitalizálóval lehetne bevinni a gépbe, de az csak PAL SD felbontású lesz, aminek minőségét a konverziók is csak tovább rontják.
A box HDMI-kimenete HDCP-védett, ahová csak megfelelő monitor vagy TV köthető. HDMI-bemenettel rendelkező PC-kártya létezik, stúdiócélokra, videóvágás stb., de elvileg arra úgysem köthetnél jogvédett tartalmat, nem működne, drága a kártya is, ha jól tudom, de én annyira nem foglalkoztam ezzel a témával.
UPC műholdas vétel: most már csak Irdeto 2 kártyát adnak hozzá szerintem, az asztali beltérinek univerzális kártyafogadóval kell rendelkeznie, némelyik csak szoftverfrissítés után kezeli a UPC műholdas kártyát. PC-s kártyafogadót nem ismerem.
-
Kernel
nagyúr
válasz
halhatatlan #14976 üzenetére
Erről eddig nem volt szó, a SAT-képes TV-ken a tányért nyilván a SAT-bemenetre kell kötni, ami egy menetes F-csatlakozó, megfelelő szimbólummal jelölve, ami általában egy tányér.
DVB-T pedig a hagyományos koax. (IEC) bemenet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen okostelefont vegyek?
- PlayStation 5
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- iPhone topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- ASRock lapok általában
- Nintendo Switch 2
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- BestBuy topik
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- További aktív témák...
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Zephyrus GA403UV Gamer notebook - R9 8945HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4060 8GB WIN11
- AKCIÓ! PC Specialist Recoil VIII 17 notebook - i9 14900HX 16GB RAM 2TB SSD RTX 4060 8GB WIN11
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest