Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz tlac #11541 üzenetére

    Hol van az a piros pont? Az infra-LED szemmel nem látható. Látja viszont a kamera, fényképezőgép. Vagy, ha egy AM-rádióhoz közel teszed a távszabályzót (amelyikben van belső ferritantenna), az is veszi a jellegzetes kattogást, amit az infra-LED nagyáramú impulzusai sugároznak ki, zavarjel formájában. Ehhez általában állomások közé kell hangolni a rádiót.

    Ez a teszt egyik része, hogy funkcionálisan működik-e a szerkezet, ami az esetek nagy részében elegendő is lenne, de létezik sajnos másféle hiba is. A távszabályzók tartalmaznak egy kerámia rezonátort, ami a stabil frekvenciaalapot adná. Hasonlóan a kvarcórák rezgőkvarcához, csak ez alacsonyabb frekvencián üzemel. (Mellesleg itt fordul elő a köznyelvi hülyeség, amikor a karóra kijelzőjét kvarcnak szokták nevezni, holott az LCD. A rezgőkvarc csak egy apró alkatrész, ami az óra belsejében van és a stabil időalapot biztosítja.)

    Amikor a távszabályzót leejtik, ez az érzékeny rezonátor sérülhet, vagy esetleg anyagfáradás miatt is. Így hiába látszólag bocsát ki infrajeleket, de az frekvenciában eltérő lesz, nem fog működni, és még kimérni sem lehet. Másik távszabályzóval kontrollálható, hogy mi van vele, vagy esetleg vaktában kicserélhetem a rezonátort azonos értékűre, hátha megjavul. (TV-javítás közben néha ilyen munka is adódik, onnan ismerem a témát.)

    Vételi oldalon szintén adódhatnak gondok, de nekem például egy olyan USB infravevőm van, ami szabvány USB-HID eszközként települ és billentyűparancsokat generál, ami könnyen tesztelhető.

    [ Szerkesztve ]

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák