- Mobil flották
- One mobilszolgáltatások
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Három Pixel 9 jött Magyarországra
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- iPhone topik
- Google Pixel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Stauffenberg
nagyúr
Jajj ne bókolj már, hogy ekkora hatással vagyok rád mindössze három közös komment alapján!
Bárki kilistázhatja a hozzászólásaimat abban a topikban és megnézheti mekkora szararc vagyok, aki mással sincs elfoglalva, csak az iOS fikázással!
-
Stauffenberg
nagyúr
Légyszíves fáradj el MKBHD utóbbi években készült iPhone tesztjeihez és oktasd ki, hogy egy süket fülű barom, amiért olyanokat mond, hogy nagyon szeretne Pro Max-et venni, de nem teszi, mert nem tudja egy kézzel használni, szemben az ugyanolyan méretű Androiddal.
Amúgy a pontosság kedvéért: Az iPhone topikban te voltál aki nem értett egyet velem. A többiek annyit mondtak, hogy nem foglalkoztatja őket a téma és unják, nem is szoktam már beírni. De te játsszad nyugodtan az igazság ligáját, követve minden másik topikba és próbáld letiltani mindenhol a véleményem!
Lehet ezért kapod meg mindenhol a fanboy jelzőt.
-
Stauffenberg
nagyúr
Többször visszaköszön más topikokban az a vitastílusod, hogy leír valamit az ember, teljesen ignorálod vagy egyszerűen kiforgatsz mindent és a kiforgatott kijelentésekkel vitatkozol.
Idézem magam:
"Egyébként nem kell, hogy az iOS másolja az Androidot ebben, én jobban örülök, ha látok eltérő kreatív megoldásokat"Azzal csak nekiállsz szalmabábozni, hogy úgy állítasz be, mint aki nem tud szabadulni az Androidos beidegződéseitől és Androidosítani akarom az iOS-t. Amikor pedig konkrét UI/UX megoldásokat hasonlítok össze, arra egyszerűen rásütöd, hogy személyes ízlés, aztán csá. Amikor meg a személyes ízlésedet próbálod szembeállítani a UI/UX megoldások összehasonlításával, akkor még te dobálod meg a fórumtársad kakival, hogy csak rá akarja erőltetni a saját ízlését a világra egyetemes igazságként.
Vitatkozzon veled a tudod ki...
-
defygaben77
tag
Szerinted logikus megoldás, ha pl. megnyitok a gmail-ből egy hivatkozást, a bal felső sarokba rakott kis nyíllal tudok visszalépni a levélbe? És ez sok más esetben is így van. Ez még a “kis” kijelzős 13-amon is kényelmetlen és két kezet igénylő művelet! De mondhatnám a készülék ergonomiáját is (ez nem IOS hiba, nyilván), hogy a kikapcsoló gomb a hangerő fel gombbal egyvonalban van, így a képernyő kikapcsolás helyett készülnek a képernyő képek…
És ahogy olvastam, jó páran vannak így vele. Tehát sok jó mellé azért jut pár rossz is (mint minden készüléknél és rendszernél)
-
Stauffenberg
nagyúr
"Nem értitek. Nekem az iOS megoldása a kényelmesebb."
De értjük, csak azzal nehéz mit kezdeni, hogy neked kényelmes, ez a te személyes ízlésed és az ízlésed nem tárgya a társalgásnak, én legalábbis nem vitatom el tőled. Én ezért hoztam nagyon részletes, technikailag körülírt példákat.
"Például a jobbról indított visszalépés androidon sokszor azt okozza nálam, hogy ha egy olyan oldalon vagyok ahol kapcsolók vannak, akkor nem visszalép hanem úgy érzékeli, hogy azt állítottam át."
Felmerül bennem, hogy ha már megszokás = kényelem az érved és mondasz egy hibát a jobbról swipe back gesztus ellen, ami színtisztán csak megszokás hiányából adódik, akkor nem biztos, hogy az adott funkció hibás. Indítsd a mozdulatot a kijelzőn kívülről és biztosan nem fogja összetéveszteni mit akarsz tőle. A kapcsolóra meg csak rá kell bökni, nem kell tologatni.
Azon viszont nem tudok változtatni, hogy fizikailag elérhető-e a Pro Max-en a túlsó széle a képernyőnek jelentős fogásváltás nélkül, ez nem megszokás kérdése. Egyébként nem kell, hogy az iOS másolja az Androidot ebben, én jobban örülök, ha látok eltérő kreatív megoldásokat és vannak appok, amik egyéniben jól megoldják, mások kevésbé.
"Messze az iOS gyári billzetén van a legkevesebb félreütésem"
Nekem is, beviteli pontosságban az iOS gyárija jobb, de azzal nem tudok mit kezdeni, hogy egy Androidos Gboardhoz képest sokkal fapadosabb. Ha egy rohadt "+" jelet akarok a szövegbe beírni, két menüszinttel lejjebb kell mennem a speciális karaktereknél, nincs dedikált vessző gomb, nincs GIF keresője, szöveg autocorrect több, mint fél éve bugos, angol billentyűzethez hasonló (Gboardban elérhető) szövegkiegészítés nem elérhető, egyszerűen ez a billentyűzetek Suzuki Swiftje.
-
Stauffenberg
nagyúr
Arról beszéltünk, hogy melyik használható könnyebben egy kézzel nagy méretű készüléken, nem arról melyik a jobb rendszer. Ez független attól, hogy ez mennyiben köszönhető a filozófiának és mennyiben a fejlesztéseknek (vagy azok hiányának). Mellesleg a legnagyobb tesztoldalakon is vissza-vissza köszön kritikaként, hogy az iOS még mindig nehezen használható egy kézzel a legnagyobb méretű modelleken, nem a saját kisujjamból szopom ki (de történetesen van személyes tapasztalatom).
Én az esetek 95%-ban két szabad kézzel használom a telefont, csak a maradék 5%-ban tud bosszantani pár dolog, ezekről beszéltünk.
---
#65 defygaben77: A muscle memory komoly úr tud lenni, ha valaki megszokta már, hogy valami ilyen, akkor könnyen alakul ki annak az érzete, hogy nincs vele baj. Androidon is sok régi user van, akik még mindig úgy csinálnak dolgokat, ahogyan 10 éve megszokták és nem is nagyon érdekli őket, hogy van azóta jobb megoldás rá.
-
defygaben77
tag
-
Stauffenberg
nagyúr
Ha eléred a 15 Pro Max-en a túloldalt tokban, hogy a visszalépés gesztust aktiváld (nálam gyári Apple bőrtok van, meg egy Spigen Liquid), akkor nincs kicsi kezed. Én is elérem ha fogást váltok, de akkor már a telefon hátoldalán lévő ujjaim nem fogják a keretet, csak a hátlap tapadásában bízhatok.
A baráti társaságom többsége iPhone-t használ nagyon régóta, van köztük nagy kezű gitárostól a kis kezűig mindenféle ember, de én vagyok az egyetlen Pro Max telefonnal. Körbeadtam nekik, hogy vissza tudnak-e lépni jobb kézben tartott telefonnal. Még a legnagyobb kezű is azt mondta, hogy ez nem kényelmes neki, nagyon nyújtózkodni kell.
-
Stauffenberg
nagyúr
Akkor pár példa, ráadásul közvetlen iOS - ColorOS összehasonlításban (átlagos méretű kezem van, M-es kesztyűt hordok, stb):
1. Androidon van visszafelé lapozás jobbról, iOS-en csak balról és ha valaki az Apple irányelvei szerint fejleszt, akkor csak a kijelző legszélétől, amit az átlagos méretű kezemmel csak tok nélkül érek el, tokban már pont nem (igen, kipróbáltam vásárlás előtt... na de nem tokban).
2. iOS-en nincs rendszerszintű visszalépés gesztus, az app fejlesztőjének a dolga, hogyan oldja meg és rengetegszer lehet olyan menübe keveredni, ahonnan nem is lehet máshogyan kijönni, csak a felső sarkokba kattintással. Az Apple annyi mindenben imádja felülbírálni a fejlesztőket, de ebben pont nem és a navigáció minden appban merőben eltérő élmény, Androidon sokkal egységesebb.
3. Számos iOS app (Meta appok, Twitter, stb) tovább megy az Apple irányelveinél és nem csak a kijelző legszéléről engedi a visszafelé gesztust indítani, ami 250%-kal dobja meg a komfortot és rávilágít arra, hogy az Apple mennyire telibe szarja, hogy árul tepsi telefonokat is.
4. Androidon mivel rendszerszintű a visszalépés gesztus, bármilyen menüből vissza tudsz navigálni, bármilyen felugró menüt vagy popupot is be lehet zárni vele.
5. Ha a FaceID nem ismer fel, akkor a passcode képernyő jön fel, amin egy kézzel is simán be lehet ütni a kódot, de ugyanolyan gombsort használ a tárcsázó is, amit nem lehet egy kézzel elérni, ezért egy telefonszám beütéséhez oda-vissza kell váltogatni egykezes módba majd vissza. Értehetetlen számomra, hogy a tárcsázó gombjait miért nem tudja ugyanoda tenni, ahol a passcode képernyő gombjai vannak. Amúgy Androidon kényelmesen a kijelző aljára van rakva a tárcsázó (és van vele T9-es bevitel).
6. iOS-en minden gesztus (pl: képernyő frissítéséhez lehúzás vagy notifikáció kisöprése) a kijelző méretével együtt megnő, szóval az ujjaidnak fizikailag nagyobb utat kell bejárnia, ez elég fárasztó tud lenni.
7. ColorOS-en ha balra söpröd az értesítést, akkor jönnek elő a "beállításai", jobbra söpörve pedig eldobod. iOS-en csak balra söpörhetsz és keresztül kell tolnod a "beállításokon", majd ha eleget toltad, akkor eldobja. Mivel fizikailag hosszabb utat kell bejárnia az ujjadnak, mint a kisebb méretű telefonon, ezért fárasztóbb (lásd: 6. pont)
8. Androidon a főképernyőn bárhol indíthatsz lehúzás mozdulatot, amire előjön a vezérlőközpont és a notifikációk, nem kell ezért felnyúlni a kijelző legtetejére (ha jól emlékszem nem ez az alapértelmezett beállítás egy ideje, mert utánozni akarják az iOS-t, de visszaállítható "klasszikusra"). Amúgy iOS-en már van Keresés bogyó az ikonok és a dock között, ami ugyanazt csinálja, mint a lefelé suhintás, simán felszabadítható lenne a lefelé suhintás gesztus valami hasznosabbra (értem-értem-értem, hogy amióta a Siri létezik, ezt így kell előhozni, de akkor is ez egyhelyben toporgás).
9. Ezek már nagyon finom kis nüanszok, tartós használattal veszed észre, de Androidon minden gesztus érzékelése sokkal jobban leköveti az emberi anatómiát, míg iOS-en sokkal vaskalaposabban be akarja tartatni, hogy dolgokat csak függőlegesen vagy vízszintesen húzol, addig Androidon 10/10 alkalommal akkor is tökéletesen felismeri mit akarsz, ha kicsit ívesen vagy átlósan hajtod végre a mozdulatot. Nekem 14 év Android után, fél éve iOS-en még most is előfordul néha, hogy elindítom a mozdulatot (és mint emllítettem elég hosszú úton kell járnia hozzá az ujjamnak), nem tudom teljesen egyenesen végigvinni, ezért inkább beveszi rosszul és egy függőlegesnek szánt mozdulatra végül azt regisztrálja, hogy oldalra swipe volt. Ezek nyilván megszokható dolgok, régen az Android is ilyen volt, csak közben az fejlődött ezen a téren, az iOS meg nem igazán.
10. Android billentyűzeten (legalábbis Gboard-on) a kijelző bal felén lévő "," vagy a jobb szélén lévő Enter gombot nyomva tartva is aktiválható az egykezes mód. iOS-en nem jöttem még rá, hogy a bal szélén lévő Földgömb/Emoji ikon nyomvatartásán kívül máshogy is aktiválható lenne. Az emberiség többsége jobbkezes. Ha kell az egykezes mód, mert nem éred át és a bal kezed foglalt... akkor nem tudom, aktiváld az orroddal vagy nem tudom mi a terv...
Most így hirtelen ezek jutottak eszembe arról, hogy miért könnyebb az Androidot kezelni egy kézzel még Pro Max méretű telefonokon is. Ezek árnyalatnyi különbségnek tűnnek, de amikor ezek összeadódnak, akkor érződik, hogy az Apple nem használja ki az előnyeit a nagyobb képernyőnek, csak egyszerűen felnagyította rá a rendszert és kész.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kerékpársportok
- Diablo IV
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Subaru topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Hálózati / IP kamera
- További aktív témák...
- Apple iPhone 7 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával l
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB fekete, szép állapotban
- iPhone 15 Pro 128GB Független Karcmentes/1-3 hónap gar./Akku 87%/p4355
- iPhone 11 Pro 64GB Független Újszerű/1-3 hónap gar./Akku 100%/p4354
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
- LG 45GR95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- ÁRCSÖKKENTÉS Panasonic Viera 37" TH-37PV8P plazma TV eladó (2 HDMI)
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- LG 55G3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest