-
Mobilarena
DIGI internet Gyakran Ismételt Kérdések
(Kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. február
Aktív témák
-
c41r0^
őstag
válasz
c41r0^ #92387 üzenetére
tracert 8.8.8.8
Tracing route to dns.google [8.8.8.8]
over a maximum of 30 hops:
1 <1 ms <1 ms <1 ms <router_neve> [192.168.1.1]
2 1 ms 1 ms <1 ms 10.0.0.1
3 * * * Request timed out.
4 2 ms 1 ms 1 ms po-4.dr01.ix.digicable.hu [94.21.4.212]
5 2 ms 1 ms 2 ms ae-1.dr01.vi.digicable.hu [78.131.3.128]
6 2 ms 2 ms 2 ms ae-4-0.cr01.budapest.digicable.hu [94.21.3.140]
7 2 ms 2 ms 2 ms bb01.budapesta.rdsnet.ro [213.154.125.65]
8 * * * Request timed out.
9 * * * Request timed out.szóval a bb01.budapesta.rdsnet.ro hopról nem megy tovább a csomag a 8.8.8.8 felé...
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
c41r0^ #34315 üzenetére
Én is kűzdök LCP down hibával mióta TP-Link routerem van.
Linksys sosem panaszkodott erre.
Szerintem ez TP-Link és Digi összeférhetetlenség.Az a megoldás, hogy korlátozom a letöltési sebességet 6MB-ra, így nem bontja a vonalat.
Keress rá "LCP down"-ra ebben a topikban.
Ja, a router garanciális cseréje sem oldotta meg a hibát.
-
lajos0001
tag
válasz
c41r0^ #34315 üzenetére
szia,
idézem: "mondjuk most amíg nézegetik a vonalamat, addig visszavettem a PPPoE MTU-t 1480 bájtra a routerben 1492-ről, de nem hiszem, hogy emiatt lenne stabilabb a net"
személyes tapasztalat: hasonló MTU-változtatás egyáltalán nem befolyásolta a kapcsolat stabilitását, végig atomstabil (a sebességét viszont igen, befolyásolta, amint az várható is volt)
-
HateEternal
tag
válasz
c41r0^ #34327 üzenetére
Hát igazából amikor bedugom mondjuk a 1 es portba akkor ugye 10m-ás, aztán átdugom mondjuk a kettesbe akkor viszont 100-ast adja be automatikusan. Én pl ezért se hiszem ,hogy a kábel lenne a rossz. Vagy én már nem tudom de nagyon idegesít már. Veszek majd új kábelt és meglátom. Köszönöm a segítséget.
Legalább neked már megy rendesen. 😃 Remélem hamarosan nálam is megoldódik.
-
HateEternal
tag
válasz
c41r0^ #34318 üzenetére
Hát nekem most pont egy WR841N routerem van és csak ezzel szar. Pont azért vettem ,hogy wifin is jobb legyen. Egy másik router sweex gyártmány azt hiszem, azzal megy rendesen, semmi gondom nincs és semmit nem is változtatok csak átdugom a kábeleket. Szóval én kizárnám a kábelt meg a gépet. Mert akkor ezzel a routerrel is ugyan az lenne. Hát lehet az lesz holnap visszaviszem a router és kicseréltetem.
-
HateEternal
tag
válasz
c41r0^ #34315 üzenetére
Akkor nem csak nekem van ilyen gondom, viszont én kezdem úgy érezni ,hogy a router a ludas mert egy másik routerrel meg pöpecül megy. Létezhet ilyen hiba, hogy néha átengedi néha meg nem? Nem akarok hülyének tűnni és kicseréltetni ha nem is létezhet ilyen. Ja meg azt elfelejtettem, hogy a "rossz" routerrel viszont wifin a teló kiméri a 42m/42m et. Szóval ezért is nem tudom :S
-
-
c41r0^
őstag
válasz
c41r0^ #32683 üzenetére
még mindig nem jó valami
a kábelek most már biztosan jók a lakásban (szerelő is ellenőrizte), cseréltem routert, az integrált Broadcom helyett most másik hálózati kártya van bent (PCI-os gigabites 3Com 3C2000-T) és ugyanúgy leesik 10/10-re a net, ha mondjuk 8 órán keresztül fel van a router csatlakozva...
miközben ma hazajőve 10/10-es volt a net, hálókártyát cseréltem, lehúztam az rj45-rj11 Y csatiról az analóg telefon kábelt meg a bejövő és elmenő rj45-öt, majd csak az rj45-öket dugtam vissza, meg reconnecteltem a PPPOE-t a routerben, és maradt 10/10-en...
visszadugtam a telefonkábelt az Y csatiba, majd router restart után megjavult 100/50-re
most megint ott tartok, hogy a router restart általában megoldja, és visszajön a 100/50 sebesség
nem tudom mit csináljak, a telefonos ügyfélszolgálat mindig azt mondja, hogy 100/50es a linkem a switch-en, minden jó, a szerelő aki kijött a kábelre tippelt, és persze kábelcsere után megint jó volt a net, úgyhogy enynivel lezárta a dolgot, de a probléma ennek ellenére megmaradt
-
c41r0^
őstag
válasz
c41r0^ #32408 üzenetére
na úgy néz ki vége a kálváriának
kijött a szervizes, valamit csinált a lépcsőházi switchnél - szerintem átdugta az én végpontom egy másik csatiba, de azt mondta, csak ellenőrizte, mi van, úgyhogy ezt nem tudom
utána mutattam a gépemen, hogy nem tudok direkt PPPOE-t csinálni, pedig már MTU módosítás is volt meg mindent tesztelgettem, és a routerrel is csak 10/10 Mbit-re áll be a net
mondta, hogy nézzük meg a notijáról direkt PPPOE-vel az ő kábelét rádugva az RJ45-RJ11 Y-csatira, és egyből jött a 100/50... tehát a gyári CAT5 patch kábeleim okozták a gondot, hihetetlen... ugye hiába jó mind a nyolc ér, ha maga a kábel nem jó, áthúz az erek között, stb.
még jó, hogy a hosszú szakasz, amit én kábeleztem be a lakásban az jó minőségű CAT5e kábel, erre figyeltem, de az RJ45-RJ11 Y csati -> router -> eszközök útvonalon már csak sima CAT5 kábelt hazsnáltam, mondván ennek elégnek kell lennie
mégegyszer: gyári, fél méteres CAT5 patch kábelekről beszélek, egyszerűen hihetetlen, hogy emiatt volt ez a gond... simán át kellett volna vinnie a 100 Mbitet elméletben és a gyakorlatban is, és látjátok...
álljon itt tehát tanulságul: minőségi CAT5e kábeleket használjatok 50 Mbit-es net felett
köszi a segítséget
plussz infó: a telefon érpáron csak akkor jön a 48V feszültség, ha van a vonalon aktivitás, amúgy ha nincs, akkor bele lehet dugni a kábelt a NIC-be, de ugye nem szerencsés, ha hívnak közben
plussz infó:
router log, amiben látható, hogy a switch-ük is 1492 bájtos csomagokkal operál a PPPOE kapcsolat felépítésénél:
21 Jun 15 19:34:20 PPP INFO rcvd [LCP Ack mru=1492 magic=0x3b62c00]
20 Jun 15 19:34:20 PPP INFO sent [LCP Req mru=1492 magic=0x3b62c00]
19 Jun 15 19:34:17 PPP INFO sent [LCP Ack mru=1492 auth=pap magic=0x8bcbf4ef]
18 Jun 15 19:34:17 PPP INFO rcvd [LCP Req mru=1492 auth=pap magic=0x8bcbf4ef]
17 Jun 15 19:34:17 PPP INFO sent [LCP Req mru=1492 magic=0x3b62c00]ezt mutattam a srácnak, mert ő azt mondta, hogy mindegy, hogy 1480 vagy 1492 az MTU, szóval kölcsönösen tanultunk egymástól ma valamit
-
c41r0^
őstag
válasz
c41r0^ #32366 üzenetére
fejlemény:
a kérésemre beállították, hogy ne 100. x.x.x lokál IP-t kapjon a WAN PPP-vel, így már kaptam 188.x.x.x-es, meg 64.x.x.x-es IP-ket a routerrel. De a lényeg: így sem javult meg. Ha sikerül nagy sebességgel szinkronizálni, sebességtesztnél egyből reconnect van, egyéb esetben 10/10Mbit stabilizálódik. Random a dolog. A direkt PPPOE újfent nem megy... ugyanaz van ma este is, mint tegnap este volt.
Nagyon úgy tűnik, hogy este valami bekavar, mivel ma de. 10-kor mint írtam előző hsz-ben, jó votl a kapcsolat. Vagy valamelyik eszközükön valami schedule, ami csinálv alamit estére, vagy valakinek olyan eszköze van a társasházban, ami nekem bekavar... és azért jön csak elő este, mert mondjuk on-demand annak az ügyfélnek a PPP a routerében (magyarul csak akkor csatlakozik, ha használni is akarja a netet), vagy egy géppel használja és felcsatlakozik.
Újabb hibajegy lett belőle, most már muszáj kijönnie valakinek megnézni, de ragaszkodom az esti időponthoz... kész kálvária ez az egész, csak erre van ideje az embernek...
-
Flashget
félisten
válasz
c41r0^ #32359 üzenetére
Ez a 100.x.x.x-es PPP WAN IP-s történet nem tudom, mennyire urban legend,
100-as kezdetű ip cím nem publikus! Ezt kell mondanod nekik, hogy ilyet kapsz vagy megírni csatolva a képet róla, de ha urbán legenda a véleményed erről ésa amiket linkeltem nem számít, akkor én a továbbiakban segíteni nem tudok.
-
c41r0^
őstag
válasz
c41r0^ #32293 üzenetére
Köszi a tippeket, de sajnos nem váltak be.
A hibabajelentés miatt ránéztek a vonalra, de aki felhívott a DIGI-től napközben azzal, hogy semmi hibát nem lát a switchükön az adott porton, amin lógok, és az bizony 100 Mbit-re van az beállítva és minden OK, annak sztem még az MTU állítás is idegen téma volt, szóval szerintem hiába írtam le nekik ilyen részletesen ill. a telefonban is hiába magyaráztam, nem sok jutott el hozzájuk belőle...
Megnéztem a lakásban a kábelezést kábelteszterrel: a belső UTP szakaszokkal egyenként minden rendben, 8/8 szál OK. Reggel megnézem majd a lépcsőházból a lakásba bejövő szakaszt is, amihez hozzáférek. Ezen szakaszt sem tudom végig ellenőrizni, mert meg van toldva egy RJ45 toldóval, a villanyóra szekrényben, mivel én a negyediken vagyok és a switch meg a másodikon van.
A pontos kábelezés így megy:
DIGI switch a 2. emeleten - UTP kábel a 4. emeletre - RJ45 toldó a 4.en a villanyóraszekrényben - UTP be a lakásba az óraszekrényből - lakásban RJ45 toldó (beállás vége) - lakáson belüli hosszú UTP kábel a szobába - RJ45-RJ11 Y toldó telefon miatt - UTP kábel - router WAN portReggel letesztelem majd a "lépcsőházi utolsó bontható -> szoba" szakaszt.
Próbáltam újra a direkt PPPOE-t, de értelemszerűen a RJ45-RJ11 Y toldót lecsatlakoztattam és a bejövő UTP-t közvetlenül bedugtam a NIC-be.
Így direkt PPPOE-vel a legjobb eset az, ha felkapcsolódik, de utána 3 ping-nyi idő után meg is szakad a kapcsolat. Próbáltam MTU-t is állítani megint, magára a PPPOE kapcsolatra (a Win alapból 1480-al hozza létre a PPPOE kapcsolatot), 1492-vel, 1472-vel is. Ugyanaz az azonnali szakadás van connect után, vagy 651-es hibával fel sem csatlakozik (ilyenkor utána mindig vártam 2-3 percet és felcsatlakozott), de ha csatlakozik is, egy kisebb terhelés után egyből bomlik és reconnectel...
Próbáltam megint a PPP szoftveres tömörítést ki/be kapcsolni, nincs eredménye...
Még mindig routerrel van a legnagyobb sikerem, a router PPP kapcsolatánál beállított (alap) 1480 MTU-val. Így egyszer megint visszajött a 100/50 Mbit/s kb. 2-3 percig, aztán reconnectelt a WAN port, utána megint szakadozva ment. Ez ilyenkor azt jelenti, hogy sok kifelé menő csomag van, de befelé jó ideig semmi, majd megindul, de megint leáll. Tehát akadozva megy. Ugyanígy akadozik akkor is, ha a router WAN PPP MTU-t 1492-re vagy 1472-re állítom, tehát ez sem megoldás.
Majd ezek után próbából csináltam a router WAN-ján egy MAC klónt (a PC NIC MAC-jére klónoztam), hogy a DIGI switch felejtse el a routerem gyári WAN MAC-jét, hátha frissül valami, és erre most beállt megint fix 10/10 Mbitre, ezért így hagytam, mert legalább most van net. Viszont ha erre a 10/10-re beáll a router, akkor ez mindig betonstabil, ping 2 msec és speedtest közben is annyi, igaz csak 10/10, de most még mindig ez a legjobb, amit el tudok érni...
A router status-ban a WAN IP-je 100.-al kezdődik.
WAN
MAC Address: mindegy
IP Address: 100.67.3.142 PPPoE(Connect Automatically)
Subnet Mask: 255.255.255.255
Default Gateway: 100.67.3.142
DNS Server: 193.110.56.8 , 193.110.57.4Viszont a valós IP címem már 94.21..., tehát szerintem ez így jó (mivel a 100.67... egy reserved IP tartomány, amit a DIGI switch és a routerük használ az egymás közti kommunikációra gondolom), bár mikor tökéletes volt a net, akkor sajnos nem néztem meg a routeren a WAN IP-jét, hogy mi látszott.
Szóval nem tudom, mi van, de eléggé idegesítő a dolog
Ezek után eléggé kizártnak tartom, hogy a lakásban lévő kábelek / eszközök a hibásak vagy nem jól konfiguráltak. Ha valamelyik RJ45 toldó lesz rossz, akkor az LOL lesz. De nem hagyom annyiban, megírom majd, mi lett a megoldás.
Aktív témák
Hirdetés
Olvasd el az összefoglalót!
Társtopikok:
● DIGI kábel TV
● DIGI Mobil
● DIGI műholdas TV
● DIGI vezetékes telefon
Router kérdésekkel ezekbe a topikokba fáradjatok!
● Milyen routert?
● Router gondok
- Eladó MSI B650 GAMING PLUS WIFI Alaplap
- Eladó PNY GeForce RTX 4070 Ti SUPER 16GB videokártya
- Bomba ár! Asus Slate EP121 Tablet - Intel Core i5 I 4GB I 64GB SSD I 12" Touch I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! HP EliteBook 2570P - i5-3GEN I 4GB I 320GB I DVD I 12,5" HD I W10 I Garancia!
- Bomba ár! HP EliteBook 2560P - i5-2GEN I 4GB I 320GB I 12,5" HD I W10 I Garancia!
- Bitcoin Miner Eladó Bitmain Antminer S19 JPro 104 Th 3150 watt
- LG 48GQ900-B - 48" OLED - 4K 3840x2160 - 138Hz & 0.1ms - G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1
- Billentyűzet magyarosítás magyarítás lézerrel is! 10-15ezer közötti áron! Óriási betűkészeletünk van
- 118 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 - UK billentyűzet
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest