- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Telekom mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Yettel topik
- 6 év biztonsági támogatást ígér a Motorola
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- Íme az új Android Auto!
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Hívószám-hamisítás
Új hozzászólás Aktív témák
-
disy68
aktív tag
A grid-hez nemcsak a calc-ra nincs szükség, de media query-kre sem feltétlen a responsive layout-hoz. Itt egy cikk erről.
Persze használhatod őket, pláne ha el szeretnél valamit tűntetni, mert a különböző grid leírók nem fognak eltűntetni semmit, hanem a definíció által nem ismert területeket layout után fogja a böngésző megjeleníteni (ezért kerül az aljára nálad). Itt egy másik cikk, ami egy hasonló layout-ról szól, mint a tied különböző módszerekkel. Ez alapján itt egy kis minta media query-kkel, a jobb sávot eltűnteti 400px alatt. Változó borderek, grid-gap, nincs calc.
Szerintem olvasgass még kicsit a css grid témában lehet találni hasonló irományokat, amikből további ötleteket kaphatsz még.
-
disy68
aktív tag
Na ez még továbbra is kicsit kaotikus
Azt látom, hogy valami grid irányba indultál, de rengeteg minden van még a css-ben, amire nincs szükség, illetve kissé wtf
pl:
.boxes :nth-of-type(2)
{margin-bottom: 200%;}
.boxes :nth-of-type(3)
{margin-top: 300%;}
Amire érdemes figyelni, hogy a böngészők egyes html elemekre használhatnak alapértelmezett css beállításokat, amik nem várt mellékhatásokkal járhatnak. Az egyik ilyen a html és body elem padding/margin értéke. Ezeket érdemes kapásból 0-ra állítani.
html, body {
margin: 0;
padding: 0;
}
Illetve léteznek összeszedett css-ek, amik minden hasonlót törölnek, de ezek tartalmazhatnak olyat is, ami nem feltétlen szükséges, szóval egyelőre csak említés szintjén jegyezd meg.
Én személy szerint nem foglalkoztam még a grid layout-tal csak flexbox-szal, amire martonx #2500 is linkelt egy remek összefoglalót. Ennek (is) a lényege nagyvonalakban, hogy oszlopokba és sorokba rendezed az oldaladon az elemeket és ezeket aszerint rendezed, növeled/csökkented, ahogy azt szeretnéd és nem kell foglalkoznod százalékokkal border/margin/padding kalkulációkkal.Nálad ez kb így kéne kinézzen (ahogy én csinálnám, pszeudó-akármivel leírva, zárók nélkül):
<body> - flex parent (column)
<header> - flex item
<div> - flex item ( és flex parent (row))
<aside> - flex item /bal menü/
<main> - flex item /content/
<aside> - flex item /jobb infó sáv/
<footer> - flex item
Szóval én a két oldalsó navigáció és infó sávot egy közös szülővel fognám össze a main elemmel. A jsfiddle példában pedig elég a body-n belüli rész a tartalomhoz btw.
Én azt javaslom, hogy dobj ki minden formázást és kezdd el előről felépíteni a fő elemeket és utána a többit. T J #2502 javaslata is működik a calc használatával, de mivel most tanulod a dolgot, lehet jobban jársz, ha valami aktuálisabbal kezded inkább, arról nem beszélve, hogy leegyszerűsíti és átláthatóbbá tudja tenni a css-t, ami sose baj
-
T J
tag
Nem kell ide mágia, csak normálisan megírt kód. Összeadtad a szélességeket? Mert ilyeneket írtál az elsőben, hogy: .left{width:20%;} .center{width:50%;} .right{width:290%;}. Ráadásul kétszer formázod a .right-ot, és a másodikkal felülírod az elsőt ...
Tíz percig görgettem, mire megtaláltam, miért nem működik amit feljebb módosítottam.
Minden divnek van szélessége, magassága (jobb híján height:auto; ), és elhelyezése (float: left; ). Amíg ezek nincsenek megadva, nem kerülnek a helyükre! Az egy sorba kerülő divek össz szélessége max 100%, marginnal, borderrel együtt. Ezek vastagsága hozzáadódik az elem szélességéhez!!! Ezért ellenőrzéshez inkább eltérő háttérszínt adj meg border helyett, és ha margint adsz, akkor annak a szélességét egyből vond is le az elem szélességéből, pl: margin-left: 2px; width: calc(50% - 2px);
Az elemek formázását sorrendben, fentről lefelé, és balról jobbra, sorrendben, ahogy a html-ben szerepelnek. Különben nem fogod megtalálni, és katyvasz lesz az egész.
Ne fixálj olyan tartalmat ami nem fér el magasságba a kijelzőn, mert a kilógó rész rejtve marad. -
martonx
veterán
Ez is egy egész jó magyarázó oldal: A Complete Guide to Grid | CSS-Tricks (css-tricks.com)
-
martonx
veterán
Én a helyedben elkezdenék CSS Grid-et vagy FlexBox-ot használni a pozícionálásokhoz: Flexbox vs. CSS Grid: Which Should You Use and When? (tutsplus.com)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó konfig! Ryzen 7 7800X3D 2TB SSD 64GB DDR5 RX9070XT 16GB!
- Új, makulátlan állapotú Samsung Galaxy Buds FE, fehér, fél év garancia
- Új, makulátlan állapotú Samsung Galaxy Watch7 44mm ezüst, 2 év garancia
- Új, makulátlan állapotú Samsung Z Fold 6 256GB Tengerészkék, független, 2 év garancia
- Használt TP-Link Deco M4 - AC1200 Router (Mesh-ként is használható)
- Samsung Galaxy S23PLUS 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- AKCIÓ! Lenovo Legion Slim 5 Gamer notebook - R7 7435HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB GDDR6 WIN11
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 1xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G RJ, HBA330, áfás
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- PS3 Játékok 1500Ft/db - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest