- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Apple Watch
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Motorola Edge 50 Pro - több Moto-erő kéne bele
- iPhone topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Mobil flották
Új hozzászólás Aktív témák
-
disy68
aktív tag
ha korlátozni akarod, hogy milyen magas legyen valami, akkor max-height (arra figyelni kell, hogy valamelyik szülőnek legyen valami magasság megadva)
ha azt szeretnéd, hogy adott méreten egy szöveg elférjen, akkor közelítően meg lehet oldani a Taci által is javasolt vw (viewport width) illetve vh (viewport height) értékekkel
[link] itt se tökéletes a dolog, a szöveg bizonyos méretarányoknál ki tud lógni
ha viszont nem akarod a magasságot ennyire fixre venni, akkor egy fokkal jobbha ennél pontosabban kell, akkor további media query szabályokkal még lehet rajta faragni vagy pedig javascript-tel ki lehet számolni
-
disy68
aktív tag
-
disy68
aktív tag
-
disy68
aktív tag
A grid-hez nemcsak a calc-ra nincs szükség, de media query-kre sem feltétlen a responsive layout-hoz. Itt egy cikk erről.
Persze használhatod őket, pláne ha el szeretnél valamit tűntetni, mert a különböző grid leírók nem fognak eltűntetni semmit, hanem a definíció által nem ismert területeket layout után fogja a böngésző megjeleníteni (ezért kerül az aljára nálad). Itt egy másik cikk, ami egy hasonló layout-ról szól, mint a tied különböző módszerekkel. Ez alapján itt egy kis minta media query-kkel, a jobb sávot eltűnteti 400px alatt. Változó borderek, grid-gap, nincs calc.
Szerintem olvasgass még kicsit a css grid témában lehet találni hasonló irományokat, amikből további ötleteket kaphatsz még.
-
disy68
aktív tag
Na ez még továbbra is kicsit kaotikus
Azt látom, hogy valami grid irányba indultál, de rengeteg minden van még a css-ben, amire nincs szükség, illetve kissé wtf
pl:
.boxes :nth-of-type(2)
{margin-bottom: 200%;}
.boxes :nth-of-type(3)
{margin-top: 300%;}
Amire érdemes figyelni, hogy a böngészők egyes html elemekre használhatnak alapértelmezett css beállításokat, amik nem várt mellékhatásokkal járhatnak. Az egyik ilyen a html és body elem padding/margin értéke. Ezeket érdemes kapásból 0-ra állítani.
html, body {
margin: 0;
padding: 0;
}
Illetve léteznek összeszedett css-ek, amik minden hasonlót törölnek, de ezek tartalmazhatnak olyat is, ami nem feltétlen szükséges, szóval egyelőre csak említés szintjén jegyezd meg.
Én személy szerint nem foglalkoztam még a grid layout-tal csak flexbox-szal, amire martonx #2500 is linkelt egy remek összefoglalót. Ennek (is) a lényege nagyvonalakban, hogy oszlopokba és sorokba rendezed az oldaladon az elemeket és ezeket aszerint rendezed, növeled/csökkented, ahogy azt szeretnéd és nem kell foglalkoznod százalékokkal border/margin/padding kalkulációkkal.Nálad ez kb így kéne kinézzen (ahogy én csinálnám, pszeudó-akármivel leírva, zárók nélkül):
<body> - flex parent (column)
<header> - flex item
<div> - flex item ( és flex parent (row))
<aside> - flex item /bal menü/
<main> - flex item /content/
<aside> - flex item /jobb infó sáv/
<footer> - flex item
Szóval én a két oldalsó navigáció és infó sávot egy közös szülővel fognám össze a main elemmel. A jsfiddle példában pedig elég a body-n belüli rész a tartalomhoz btw.
Én azt javaslom, hogy dobj ki minden formázást és kezdd el előről felépíteni a fő elemeket és utána a többit. T J #2502 javaslata is működik a calc használatával, de mivel most tanulod a dolgot, lehet jobban jársz, ha valami aktuálisabbal kezded inkább, arról nem beszélve, hogy leegyszerűsíti és átláthatóbbá tudja tenni a css-t, ami sose baj
-
disy68
aktív tag
A width + margin miatt csúszik ki. Ilyen esetben használhatod a calc() függvényt, amivel kiszámolhatod a szélességet levonva a margin-t. Nagyon handy, működik különböző mértékegységek között.
pl.
width: calc(100% - 20px);
Egy kicsit bővebb minta, amikor a szülőhöz képest pozícionáljuk a gyereket (
.parent {position: relative}
) és használunk css változókat is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nintendo Switch 2
- Milyen házat vegyek?
- 24 Hours of Le Mans
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Call of Duty: Black Ops 6
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Autós topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Épített KomPhone R5 4500 16GB RAM 240GB SSD RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 13 Pro , 128GB , Kártyafüggetlen
- AKCIÓ! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged