- Motorola Edge 40 - jó bőr
- One mobilszolgáltatások
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Google Pixel topik
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Akciófigyelő: Féláron nyit az Ulefone új mindenese
- Samsung Galaxy Buds3 Pro - szárat eresztettek a babok
- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
-
Mobilarena
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
zsolti.22
senior tag
Dicsak. Nincs benne 1711, 871, 851, 891, 892, 892FSP, 806, 831, 2960S
És ti találkoztatok már Kabbeával? Mrs. Követelőzővel, akinek tele a bögréje az egésszel, hogy folyton sz.r a net, konkrétan HOL VAN (4 óra szünet a beszéd közben) HOL NINCS, majd ezt megismétli még egyszer nyomatékosítva, hogy ő bizony nem sz.arral gurítElső vagy második héten megkaptam őt. Azóta egy fogalom
-
zsolti.22
senior tag
válasz
FecoGee #5174 üzenetére
A külső csak arra kell, hogy az egyik PE-tol eltaláljon a másik PE-hez, de az egress PE a külső labelből még nem tudja, hogy melyik VPNhez tartozik a csomag. A belső label megmondja, hogy melyik VPN, vagy akar azt is, hogy konkrétan melyik PE egress interfészen kell kiküldeni. Ez beállítás kérdése
-
zsolti.22
senior tag
válasz
jerry311 #5140 üzenetére
Hát igen, eigrp-nél muszáj default-metric a 3 módszerből valamelyikkel. De Ferke, az ip default-gateway az egy alapértelmezett routert jelent, amit swtichen szokás megadni, ha nem azonos hálóból akarod menedzselni.
Én annak idején asszem az ip default-network-kel oldottam meg a feladatot, amit te csinálsz most. Ahhoz meg pont jó az a /24-es loopback, ami meg van adva. Abból meg átmegy majd OSPF-be E2-vel. És minden fasza minden jó.
-
zsolti.22
senior tag
válasz
kristofkax #5125 üzenetére
Maestro logo nincs is kint, én is beszoptam, de öcsémmel kifizettetek egyet én is
Átkozom azt a napot, amikor kiválasztottam a Maestro, azaz sehol neten fizetni nem tudó bankkártyámat
-
zsolti.22
senior tag
Két külön VLAN-ba vannak, igen. Ahhoz, hogy menjen a ping, PC1 és PC2-nek az átjáróhoz, a routerhez kell küldenie a csomagot, mert nem azonos hálózatban van vele a PC3. Innen a fa0/0.200-ra és továbbítja - mivel connected útvonal lesz a RIB-ben - tehát minden a routeren keresztül történik, de csak abban az esetben, ha a forrás és a cél nem egy hálón van.
-
zsolti.22
senior tag
1. 2. válasz: nem nagyon vannak egy hálóban (EIGRP-nél ez mondjuk pont nem lenne lényeg
)
2. 3. válasz: intervlan routing kellene router on a stick megoldással
3. 1. és 3.Én picit még olvasgatnék, de ne vedd szemrehányásnak kérlek.
@Cyber_bird: jól tudod, a route poisoning RIP-nél arra van, amire írtad.
@Quby: Kérlek
-
zsolti.22
senior tag
válasz
Cyber_Bird #5063 üzenetére
eigrp-nél rid:
eigrp router-id 1.2.3.4 -
zsolti.22
senior tag
WOL-t csinált már valaki ciscoval?
-
zsolti.22
senior tag
válasz
Cyber_Bird #4997 üzenetére
Ez könnyű. Én úgy tudtam hamar berögzíteni, hogy a nem szabványos Desirable meg Auto az a cisco-nak a hülyesége, szemben a szabványos Active-val és Passive-val.
Acive, mint aktívan megkérdezi a másik oldalt, hogy akarja-e a channelt és Passive, mint passzívan vár aztán majd válaszol neki.
-
zsolti.22
senior tag
válasz
kristofkax #4937 üzenetére
A ciscopress.com-ról?
-
zsolti.22
senior tag
válasz
szunyog199 #4896 üzenetére
3dik és 4dik
3. és 4. -
zsolti.22
senior tag
Van itt még a jóból:
TFHÁP - Továbbfejlesztett Határátjáró Protokoll(szegény EIGRP)
Fájlátviteli protokoll (ez annyira nem vészes)
Átvitelvezérlő protokoll
Közel- és távolvégi áthallások
Visszirányú explicit torlódásakármi, ez ellentéte meg az előremutató explicit torlódásakármi
pont-pont protokoll (ez se durva)Az ezzel a baj, hogy olyanok fordították angolról magyarra, akiknek fingjuk nem volt az egészhez. Olyan ez, mint aki "bal"-nak fordítja egy programban a hátralevő időt jelentő "left" szót
Igen Ferke, nálunk is kb ez volt.
Immy, ha CIDR-t akartál írni, akkor az magyarul helyesen Osztályok nélküli, körzetek közötti forgalomirányítás (tegye fel a kezét, aki ezt érti)
-
zsolti.22
senior tag
Igazából végig tudtam, hogy mi a gond, csak megjátszottam magam. -
zsolti.22
senior tag
Az én verzióm akkor igaz, ha CSW2 -> int ra fa 0/21 - 24 -> spa c 18 és DSW2 -> int ra fa 1/0/5 - 8 -> spa c 1
És máris helytálló a rajzomIgaz, hogy akkor is csak azért, mert CSW2 BID-je jobb és nem a DSW1<->DSW2 közötti MAC lesz a döntő. Nesze nekem.
-
zsolti.22
senior tag
Ne laborozd, jól mondják itt előttem. Én összekevertem a dolgokat, mert én úgy gondoltam, hogy DSW2-nek azért lesz FWD-ben a két portja, mert hozzá közelebb van a root bridge (tehát belőle indulok ki), ha nem vesszük figyelembe, hogy a root hogyan árasztja szét a mocskát
Így már számomra is tök világos, én tudtam rosszul, ennyi. Cserélhetjük murvára a kukoricát a sarokban
Majd még jelentkezek ilyenekkel, mert látom megmozgatta az állóvizet
Gyere, megadom a hozzáférést a labhoz. -
zsolti.22
senior tag
Ennek megfeleően semmi baj nincs. Annyi változott, hogy a rajza szerint blokkol DSW1 , mert magasabb a MACje, de az igazi sw-n alacsonyabb, igy ő lett a Designated.
Ez nem igaz. A valós eszközök MAC-je ugyanaz, ahogy a képen van. Igazából tökmindegy, hogy mi a switch hosztneve, lehetne Swtich mindegyik, akkor is a MAC dönt, és továbbra is valamiért a 000f.238b.9400 nyert a 000f.238b.6880-val szemben.
@vadito: nem azért, de FecoGee-nál is a DSW1-en vannak a blokkok!
-
zsolti.22
senior tag
A fa1/0/1 - 2 egy-egy switchhez megy, a kép régi (tegnapi), azokat sh-ba vágtam, mielőtt feltettem a kérdést. Most már csak a 4 switch van azokkal az adatokkal és interfészekkel, amik a cdp-ben láthatóak.
Egyébként az én rajzolt ábrám megegyezik FecoGee-jével.Én nem értem, hogy a DSW1 és DSW2 között miért a magasabb MAC-ű lett a góré, miért nem az alacsonyabb?! IOS-t ellenőriztem, egyezik a 2-2 platformon.
Nem sértődtem meg, de amikor beküldted a hozzászólást, akkor is tisztában voltál vele, hogy másnak is ugyanígy áll össze az STP ezekkel az eszközökkel akárhányszor is indítom újra, játszogatok vele
-
zsolti.22
senior tag
válasz
FecoGee #4785 üzenetére
DSW1>sh spa v 1 d
VLAN0001 is executing the ieee compatible Spanning Tree protocol
Bridge Identifier has priority 32768, sysid 1, address 000f.238b.9400
Configured hello time 2, max age 20, forward delay 15
Current root has priority 32769, address 000b.46ca.4b00
Root port is 7 (FastEthernet1/0/5), cost of root path is 19
Topology change flag not set, detected flag not set
Number of topology changes 6 last change occurred 22:53:17 ago
from FastEthernet1/0/6
Times: hold 1, topology change 35, notification 2
hello 2, max age 20, forward delay 15
Timers: hello 0, topology change 0, notification 0, aging 300Port 5 (FastEthernet1/0/3) of VLAN0001 is designated forwarding
Port path cost 19, Port priority 128, Port Identifier 128.5.
Designated root has priority 32769, address 000b.46ca.4b00
Designated bridge has priority 32769, address 000f.238b.9400
Designated port id is 128.5, designated path cost 19
Timers: message age 0, forward delay 0, hold 0
Number of transitions to forwarding state: 1
Link type is point-to-point by default
BPDU: sent 42718, received 6Port 6 (FastEthernet1/0/4) of VLAN0001 is designated forwarding
Port path cost 19, Port priority 128, Port Identifier 128.6.
Designated bridge has priority 32769, address 000f.238b.9400
Designated port id is 128.6, designated path cost 19
Timers: message age 0, forward delay 0, hold 0
BPDU: sent 42719, received 4Port 7 (FastEthernet1/0/5) of VLAN0001 is root forwarding
Port path cost 19, Port priority 128, Port Identifier 128.7.
Designated bridge has priority 32769, address 000b.46ca.4b00
Designated port id is 128.5, designated path cost 0
Timers: message age 1, forward delay 0, hold 0
BPDU: sent 53, received 42672Port 8 (FastEthernet1/0/6) of VLAN0001 is alternate blocking
Port path cost 19, Port priority 128, Port Identifier 128.8.
Designated bridge has priority 32769, address 000b.46ca.4b00
Designated port id is 128.6, designated path cost 0
Timers: message age 1, forward delay 0, hold 0
BPDU: sent 50, received 42670 -
zsolti.22
senior tag
Itt van a switch szerint az STP. Mindenki hozzon egy kardot és egyesével dőljünk bele.
-
zsolti.22
senior tag
válasz
FecoGee #4771 üzenetére
Az én megoldásom:
http://s12.postimg.org/687x9220d/IMG_0213.jpgKicsit megphotoshoppoltam, de az úgyse látszik
A CSW2 5-6-7-8 portjainál az F forwardot jelent, vagyis D akart lenni, de F volt kéznél
-
zsolti.22
senior tag
válasz
FecoGee #4768 üzenetére
Na itt is a kérdésem. Adott az alábbi topológia:
kép nélkül, én is csak ennyit látokMinden érték az alapértelmezett értéken van, csak hostnevek vannak állítva. A kérdésem az, hogy ti hogy gondoljátok, hogy a PVST+ hogyan fogja kiválasztani a Designated, Root és Alternate portokat?
Kíváncsi vagyok, én pl elb@sztam (felcseréltem). -
zsolti.22
senior tag
válasz
szunyog199 #4749 üzenetére
A magasabb interfész-számú interfész lesz blokkolva, ha minden más "döntetlen"
-
zsolti.22
senior tag
Ez a pillanat is eljött: megértem, miről beszélgettek itt
-
zsolti.22
senior tag
Tud valaki pontos dátumot, hogy mikor változik a CCNP Cert? Azt hallottam, hogy egy éven belül.
Úgyhogy szedd össze magad zsolti.22! -
-
zsolti.22
senior tag
Ugyan nekem nincs
és nem is leszfelsőfokú végzettségem, de én úgy látom, mint kívülálló, hogy sok értelme nincs. 4 évet elcseszel és sokkal előrébb nem vagy (itthon fizetésileg). Pont azt nem tanítják meg, amiért oda jelentkeztél, cserébeszutyoktöltelék tantárgyakat tanulhatsz, amiket az életben soha többet használni nem fogsz, és mivel sok esetben senki sem értia tanár sem, hogy mi a tantárgy lényege, végigpuskázod, kapsz egy jegyet; ennek sok értelme nincs.A másik oldala, a mindennapos ivászat, bulik, stb., talán ad némi motivációt. Arra jó ez az egész, hogy kiéld a fiatalkorodat, aztán utána felbiggyesztheted a sárga M betűvel díszített "Segíthetek?" táblácskát a pólódra
Gebedjek meg, de azok csinálták jól, akik elvégezték a 8 általánost, esetleg van egy szakmájuk is, ők most
víganeléldegélnek másik országban több fizetésért. A részletekbe nem megyek bele, fölösleges.@tacsko: én februárban nyitottam ki könyvet utoljára, szóval egy fél évig lógattam a lógatnivalót, de most megint elkezdtem olvasgatni; jól esik. Kitűzött vizsgadátumom még nincs, de egy titkolt célom azért van
Egész nap munkában ACL-ezek, IOS-t frissítek vagy show int fa0 parancsokat adogatok ki és megpróbálom elmagyarázni a
hüjekevésbé hozzáértőknek, hogy hogy varázsolják vissza az internetjüket és hazaérve valahogy marhára nincs kedvem az egészhez. A legfőbb probléma maga az ember: egy takarítónőnek mondhatom, hogy mi az a routerEzeket rutinosan már dobozoknak hívom: lapos széles doboz, legkisebb doboz, kár próbálkozni azzal, hogy Cisco 2950, amikor a Cisco-t is CIRKÓ-nak olvassák
A legviccesebb eset eddig az volt, hogy a csóka egy modemet kötött egy 2950-es switchre csak úgy magában, gondolván backup lesz belőle, ha az aktív modem befuckol. -
zsolti.22
senior tag
Kérlek szépen, a teljesség kedvéért:
Implementing Cisco Switched Networks Volume 1, 2 (ezeket olvastam)
Implementing Cisco IP Switched Networks (SWITCH) Foundation Learning Guide (ezt még nem olvastam)Ahogy bele-belekukkantottam a ROUTE Foundation Learning Guide-ba, nagyon megtetszett, többek között a NAT-PT is benne van(!), meg szájbarágósan csomó minden.
Ezért is fogom átírni a PDF-emet egyszer majd valamikor.
Ezeket érdemes elolvasni először, ezek adják meg az alapot, utána az OCG megmondja, mi kell a vizsgára.Így jó, FeRkE? -
zsolti.22
senior tag
Na sikerült végre találni egy jó könyvet, amiben rendesen le van írva a switch anyaga. Az OCG jelen esetben tényleg csak egy összefoglaló, tanulni nem abból kell
-
zsolti.22
senior tag
válasz
Cyber_Bird #4605 üzenetére
Odommal nincs gond, szuper jó könyv volt a ROUTE, de a SWITCH-et sajnos nem ő írta. Link van valahol a fórumban...
-
zsolti.22
senior tag
Pár nap múlva elkezdem majd írni a SWITCH-et is majd a ROUTE hasonlatosságára 3 különböző forrásból, mivel az OCG használhatatlan
Csak gondoltam jelzem előre.
-
zsolti.22
senior tag
válasz
suomalainen #4574 üzenetére
Nem villámvágta?
Vagy ki van adva a switchport mode tannenbaum -
zsolti.22
senior tag
Hmm. 0 SWITCH tudással, első olvasatra egy TSHOOT könyv után:
-
zsolti.22
senior tag
Hossz kávé lesz. Míg végez, hatvanszor megvan TFTPről, de hát kényelmesek vagyunk
-
zsolti.22
senior tag
Ezért nem kap az ember ezentúl CCNP ID kártyát:
Please take note that on July 25th, 2013, Cisco discontinued processing certification kits with certification IDs cards. Certification ID cards are no longer available.
Bekaphatják
-
zsolti.22
senior tag
válasz
Cyber_Bird #4425 üzenetére
Utólag is van erre lehetőség? Olyan jó 4-5 éve volt nekem final exam.
-
zsolti.22
senior tag
.
-
zsolti.22
senior tag
-
zsolti.22
senior tag
válasz
Cyber_Bird #4200 üzenetére
Így rövidebb: enterprises.9.2.1.4.0
-
zsolti.22
senior tag
válasz
Cyber_Bird #4199 üzenetére
Ó igen, főleg az állandó committal.
-
zsolti.22
senior tag
válasz
Cyber_Bird #4174 üzenetére
Maestro-van nem lehet, én be is szívtam vele.
Hú de szét van esve az oldal
-
zsolti.22
senior tag
válasz
suomalainen #4101 üzenetére
Ezt már korábban feltetted
-
zsolti.22
senior tag
válasz
Hedgehanter #4142 üzenetére
cisco...
-
zsolti.22
senior tag
válasz
Hedgehanter #4139 üzenetére
Ezek szerint a Dialer1 címe az aláhúzott?
-
zsolti.22
senior tag
Én azt mondom, hogy ha érdekel a téma, ne hagyd abba. Én is abban a cipőben jártam, mint te. Engem üresség fogott el CCNA után, hogy "ennyi, kész? most már lazíthatok?", így nekivágtam a CCNP-nek, de attól meg egyelőre ódzkodtam, mert full angolul kell tanulni én meg nem igazán tanultam angolt. Nekifogtam egy angol szótárral, azóta megvan a ROUTE. Nem érdemes feladni
Nekem se olyan munkahelyem volt, ahol ér is valamit a papper, most viszont olyan van
Adott volt egy lehetőség, nem lehetett kihagyni; a sült galambért tenni kell
Hajrá, hajrá.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- Canon imagePrograf PRO-6100S plotter - szinte új, 500m2 nyomat
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- Bomba ár! Dell Inspiron 7400 - i7-1165G7 I 8GB I 512SSD I 14,5" 2K I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- ÚJ Apple Macbook Air 15,3 M4 10C CPU/10C GPU/16GB/256GB - Ezüst -(2025)- 3 Ciklus-3 év gari - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged