- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- iGO Primo
- Milyen okostelefont vegyek?
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
FecoGee
Topikgazda
Köszi, azt hiszem értem, írtam is róla egy postot, hátha másnak is hasznos lesz:
-
jerry311
nagyúr
-
tusi_
addikt
Na most ez a kép engem összezavart.
Ha jól tudom, t4 LSA-t csak az abr-ek csinálnak, hirdetve a saját költségét az ASBR ig. AZ alsó ASBR, ami a eigrp, rip etc. external utat reidstributálja a hálóba, az miért gyárt T4-t?
Az Area 4 NSSA areát a backbone-val összekötő ABR miért tol T7 lsa-t a Backboneba, annak nem T5 nek kéne lennie?
-
DopeBob
addikt
Köszi a segítséget, megoldódott!
Nem nagyon foglalkozom hálózattal az alapfogalmakkal tisztában vagyok, de CLI-n pl nem állnék neki, jó az ASDM
Viszont most mikor megnéztem a configot, és elkezdtem kigyomlálni belőle a cégspecifikus cuccokat, észrevettem mi lehet a gond:
ip address dhcp setroute
be volt állítva a backup interface-n és így nem a static route-ot vette figyelembe, hanem ezt, ugyanúgy egyes költsége volt ennek az útnak, ezért nem váltott. Kitöröltem, most gyönyörűen megy
Azóta megvan ugyanez a beállítás ASDM-ben is, hát... észre kellett volna vennem ott is
Szóval köszi :-)
Illetve még egy kérdés:
A route monitoring options-t hogy érdemes beállítani? Egyenlőre minden alapértelmezetten van, illetve amit figyel IP az a szolgáltatónk DNS szervere.
-
DopeBob
addikt
Köszi, de ez másra vonatkozik, device failover, vagyis ha két ASA-m lenne.
Nekem WAN-vonalból van kettő.
1 - outside interface fedőnevű, itt be van állítva, egy track IP, amit figyeljen illetve meg van neki adva a backup interface
2 - backupMindkettőhöz tartozik egy static route, az outise interfécé 1-es metric-kel a backup 254-el. Elvileg ha mindkét vonal aktív, az outside interface-t kéne használnia, de nem
-
-
robesz87
tag
A network:
access-list 1 permit 192.168.0.0 0.0.255.255
ip nat inside source list 1 interface s0/0/0 overloadB network (itt csak egy server van):
ip nat inside source static 192.168.1.254 200.10.10.2Így működik.
Tegyük fel, egy bizonyos gépet akarok elérni a A hálózatban, akkor oda már PAT kellene ugye? ( Sajnos, ahhoz még nem értek.
)
-
jerry311
nagyúr
Jolvan, megnyugodtam, hogy nem vagyok olyan nagyon huje.
Viszont a raktaros kollegaim...
We do not stock the below part (ASA-5510), but we do stock a WS-C3750-48TS-S. Can you please confirm if this is the part that is required or alternatively if it is a suitable replacement? -
crok
Topikgazda
R1(config-if)#ip ospf authentication message-digest
R1(config-if)#ip ospf message-digest-key 1 m 0 cisco <<<Itt még a "0" miatt ez plain-text
interface FastEthernet0/0
ip address 192.168.1.100 255.255.255.0
ip ospf message-digest-key 1 md5 7 14141B180F0B <<<Ez így már Type 7 (Vigenère) cipher. Ilyet akartál? Ha ez nem megy akkor
az a Packet Tracer hibája lesz - az 5.3.2.0027 alatt bizony ez egy hiba. -
Tsory
tag
Én úgy tudom, hogy az automatikusan létrejövő VLAN-ok mellett alapból kétféleképpen lehet létrehozni VLAN-okat:
1. Global Configuration Mode
Switch# configure terminal
Switch(config)# vlan vlan_ID
Switch(config-vlan)# end2. VLAN Database Mode
Switch# vlan database
Switch(vlan)# vlan vlan_ID
Switch(vlan)# exitEbből a második módszer elvileg már elavult, hivatalosan az elsőt javasolják.
-
zsolti.22
senior tag
Oké.
Csináltam olyat, hogy:LAN |== R1 =============== R2 =============== R3 ==| LAN
............S0/0 ...........................S0/0.1 multi ...................S0/0Sima mezei Frame Relay, az R2 multipointnak konfigolva. Mindegy, hogy RARP-pal vagy map ip-vel, de az íájdzsiárpí megy rajtuk és a split horizon valamiért nem, vagy nem úgy műxik, ahogy kéne, mert az R1 látja R3 hálózatát és viszont. Tudomásom szerint csak akkor kéne, ha kikapcsolom a split horizont. Épp most írom le DOCX-be a route könyv összefoglalóját és van ilyen, hogy 3 feltételnek kell teljesülnie, hogy gond legyen a Split Horizonnal, mégpedig:
> 3 vagy annál több router legyen a hálóban, amik egy alhálóban vannak
> legyen multipoint interfész konfigurálva
> teljesen vagy csak részlegesen, de ne legyen full mesh a PVC-k és routerek között <---ez nem tiszta. -
jerry311
nagyúr
-
tusi_
addikt
Néha többször el kell olvasnom egy fejezetet, mert nem tudom vissza mondani magamban, illetve elakadok valahol és nem kapok választ a kérdéseimre, amik felmerülnek. Ilyenkor legvégső esetben jól jönnek a tapasztaltaktól a válaszok. Bár mint korábban irtam, jobb szeretek magamtól rájönni, mert azt tuti nem felejtem el.
-
tusi_
addikt
Kb erre gondoltam. Bazi nagy helyen van értelme, ahol sok roamingos csóka dolgozik és rohangálnak egyik zónából a másikba, de egy "kisebb" helyen, ahol max 100-200 - an dolgoznak, ott "felesleges".
Kicsit olyannak tűnik ez nekem mint a VTP. Kevés switchnél felesleges, csak biztonsági rés, de ahol van 200 switch, ott jól jön, hogy csak egy helyen kell álltgatni, majd dinamikusan átmegy mindenhova.
Többet tanulok itt, mint a könyből
-
f_sanyee
senior tag
-
klambi
addikt
-
tusi_
addikt
2 napja szivok, már megnéztem mindent, amit lehetett, cisco oldal, jutyub....
Nem megy a vlanacl. Hiába állítom be, nem szűr lóf...t sem. Egyik vlanból másikba igen, de ennek nem ez lenne a lényege.
pl samba letiltása a 10 Vlanban.
ip access-list ext no-samba
permit tcp host >gép ip< host >másik gép ip< ra 137 139
exitvlan access-map vlac 10
match ip address no-samba
action drop
vlan access-map vlac 20
action forward
exitvlan filter vlac vlan-list 10
És semmi, minden megy tovább. Már próbáltam minden protokollal és semmi eredmény.
Mi a baj? -
zsolti.22
senior tag
Igen, de az csak a megvett könyv elérése online 30 napig. Én nem a megvett könyvemet akarom nézegetni a neten, hanem olyanokat, amik még nincsenek meg, azokat tölteném le pl.. Utána olvastam, a kártyaadatok csak ellenőrzés miatt kellenek, egy kamu 1$-os levonást csinálnak, aztán elvileg nézegetheted a könyveket.
Valaki regisztrált már erre a Safaribooks-ra? -
Tsory
tag
Switchen még nem sikerült TFTP-ről bootolni a boot system tftp paranccsal sem, ezért kérdeztem. Dokumentációban még nem találtam rá egyértelmű utalást, hogy mennie kellene-e, így nem tudom, hogy én rontottam-e el valamit, vagy alapvetően a switchek nem tudnak tftp-ről bootolni. Jelenleg csak IOS eszközök vannak a közelemben, CATOS-el, NX-OS-el még nem találkoztam
.
-
tusi_
addikt
Szvsz volt rajta egy no password recovery, semmi érdemlegeset nem tudtam csinálni vele. Nyomtam rá egy format flash: és egyből tudtam másolni. Sajnos a magasabb sebességet nem birta valami, hibázott sokat. Vagy a kábel, vagy a switch, vagy a gép, de valami nem teljesen jó.
-
FeRkE
őstag
Két ilyennel vettem most egy 1841-es routert. De asszem nekem inkább a Wic-1T / Wic-2T lenne a hasznosabb, hogy routereket összekötögessek soros porton. Köszi az infót!
Más: Simán tudok letölteni IOS-t a Cisco oldaláról, ha van egy regelt felhasználói nevem náluk? Most néztem, be voltam regisztrálva, és simán le tudtam tölteni a Catalyst 2950-hez a legfrissebb IOS-t. Azthittem, ehhez vmi fizetős szerződéssel kell rendelkezni az embernek..
-
zsolti.22
senior tag
Rendesen internetezésre, webböngészésre, P2P-re, Skype, Msn, SSH, NTP, HTTPS, FTP, SMTP SSL-el, POP3 SSL-el, (igazából minden, ami TCP established) stb. ZBF-hez nem értek, majd ha ott tartok tanulásban, akkor elolvasom, addig nem turkálok bele. Ezeket ACL-lel meg lehet csinálni, és gondolom célszerűbb az ip nat outside interfészen befelé szűrni a fenti protokollokat. Meg lenne még login block-for, kizárólag SSh 2.0 távoli eléréshez. Ez így jó-e?
-
tronic
tag
és még írni sem tudok
Bár igazából a T a Technology-t jelenti. A másik elterjedt az M aka Mainline, ami a "megfelelően" stabil ág. A T az újdonságokat tartalmazza, de előfordulhatnak stabilitási problémák...
-
aor
tag
QoS-t használunk a WAN-ra, az eszközökben IOS fut, 1éve lett országosan ios frissítés a NAC miatt, élmény azt is üzemeltetni, amit még "imádok" azaz FWSM-ben matatni, ha ott vmit félreütsz, megáll minden.
Háááát, nem unatkozok az biztos
, társosztályok is meg tudnak találni olyan kérésekkel, hogy csak vakarom a fejem.
Nyilván így sokkal többet tanulok, de azért....
Pl. múlt héten 3 napot szívtam, mire összetudtam rakni egy switchet. Megcsináltam a konfigot, erre aszondja, hogy az router eigrp parancsot nem eszi meg, na akkor ios frissítés, azzal is szívtam mire sikerült rá tftp-znem, aztán beüzemeltem, csodás a két eszköz látja egymást...igen ám, de nem lát ki a külvilágba, na miért nem, megint fél nap motorozás, mire kiderült, hogy csak be kell kapcsolni a routing-ot, csak a L3 vlanok ehhez kevés....
Magamtól valszeg sose jöttem volna rá, na ezért (is) van a supportunk.
4500-öst használtam mintának egy 3550-hez, ami evidens a 4500-ben, na az a 3550-ben nem, hááát, végül is így is tanulhat az ember. -
tusi_
addikt
Szia
Azt már megcsináltam, de a valóságban is szeretném. Egy jobb telcsi 45e körül van, azért annyim már nincs.
Most jön a VoIP fejezet a ccnp-ben és én igazából akkor értem meg az anyagot, ha kilaborozom.
Gondoltam van egy progi, amit ha felhúzok a laptopomra, akkor tudok velel emulálni egy cisco telefont. Gyakorolni kéne csak.
-
crok
Topikgazda
Néhány régebben megírt cikket most feltettem a blogomra (aláírásban a
cím) ha gondoljátok nézzétek meg, mindennapi trükkök, hasznos kis tippek
de velősebb leírások is vannak, lesznek.. Meg rengeteg telekommunikációval
és/vagy Linux témákkal foglalkozó cikk van. Most olyanokat tettem fel mint
TCP maximális átvitel kiszámolása (amikor a user azért panaszkodik hogy
"lassú" pedig nem lassú, ez a max.. hiába van 120M-s UPC net ha a TCP
window kicsi és a célgéphez a késleltetés nagy..), hogyan ellenőrizhetjük
a routerről hogy a LAN-ban levő kép valóban jól van-e konfigurálva, hogyan
tudod megnézni milyen csomagok (honnan-hová-milyen QoS jelöléssel)
haladnak át a routereden.. Most írom majd a hogy használd rendesen az
IPerf nevű programot c. cikket(A TCP/UDP átvitelt lehet vele tesztelni).
-
Tsory
tag
Átfogalmazom, mert úgy tűnik, hogy elbeszélünk egymás mellett.
1. A network parancs meghatározza azokat az interface-eket, amelyeket az adott IGP küdhet és fogadhat csomagokat.
2. Ezeknek az interface-eknek a hálózatait fogja hirdetni.A passive-interface ok, pont olyan interface-en lehet jó, aminek a hálózatát hirdetni akarom, de abban az irányban nincs másik IGP-t futtató eszköz.
Tehát a network parancs nem azt a hálózatot adja meg, ami közvetlenül hirdetésre kerül, hanem azt az interface-t, aminek a hálózata hirdetésre kerül. Így értem, hogy megadja a hirdetésre kerülő hálózatot.
-
Lokids
addikt
Elvileg hírdethetném 0.0.248.255-el is, mert pont 8 hálózat van 0.0-tól 7.0-ig. De ezt majd a route summarization elintézi.
Azoktól kérdezném, akik hálózati ágban dolgoznak: Mennyi adminisztrációt von maga után? Gondolom changek töltése, esetleg levelezés másokkal az infókért mindenhol van.
-
Tsory
tag
Az első mondattal egy kicsit vitatkoznék. Az OSPF-nél is ugyanúgy kettős szerepe van a network parancsnak, mint a többi IGP esetében:
1. Meghatározza azokat az interfészeket, amelyeken engedélyezett az OSPF csomagok küldése és fogadása.
2. Azonosítja azokat a hálózatokat, amelyeket az OSPF irányítási frissítéseinek tartalmaznia kell.Az elsőt szükség esetén a passive-interface-el le lehet tiltani.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- Apple asztali gépek
- Gyúrósok ide!
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- Napelem
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Tesla topik
- Xbox Series X|S
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo V130-15IGM laptop (Pentium Silver N5000/8GB/256GB SSD
- Samsung Galaxy A35 5G 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- AKCIÓ! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest