- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Google Pixel topik
- További kavarás a Pixel 10-ek körül
- Mobil flották
- One mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Díjnyertes okosgyűrű érkezik júliusban
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- VoLTE/VoWiFi
-
Mobilarena
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
aor
tag
Sziasztok!
Nem tud vki egy olyan oldalt, ahol a cisco VSS van leírva magyarul?
Mi fán terem, mire való, hogy működik. Egy olyan 10 mondat kellene nekem, de elég szar az angolom, hogy nekiálljak fordítani és kicsit szűkösen vagyok időnek is (és eddig nem találtam semmit).Köszi
Zoli -
aor
tag
Sziasztok!
Lehet, nem a legjobb helyre írom, de hátha....
Szakdogámhoz keresek anyagot a cisco stack technológiáról....kicsit bővebben, minthogy összedugok max. 8 switchet és egy menedzsment felületről konfigurálom az összeset.
Ha van ötlete vkinek, kérem, ossza meg velem. A cisco oldalakon nem sokat találtam.Előre is köszi
Zolio -
aor
tag
A tartalomjegyzék alapján ez egy full általános könyv, amiből valszeg nem sokat tudsz kamatoztatni egy full cisco hálózat üzemeltetésében. Én nem tudom, hogy hogyan oktatnak fősulin, de általánosságban igaz, hogy túl elméleti oktatás folyik. Hiába államvizsgázol le szín ötösre, ha bekerülsz egy melóhelyre és sikerül az egész országot lefagyasztanod (nekem sikerült "clear vlan", vtp stb.
), akkor az fog számítani milyen gyorsan javítod a hibát. Nekem mákom volt, mert csináltam egy mentést, így csak vissza kellett tennem, de ha nincs, akkor a ciscoworks-ben hol találod a archív konfigot stb.
A napi gyakorlat semmilyen suli nem tudja pótolni, ugyanakkor az sem szerencsés, ahogy én kerültem bele a hálózatba. Eredetileg windows felé akartam menni, csak épp erre volt nálunk lehetőség és "próbáljuk meg" alapon bólintottam, pedig addig 0 tudásom volt. Ennek 2 éve, most meg szólóba nyomom. -
aor
tag
válasz
zsolti.22 #1477 üzenetére
Tegnap kutakodtam a pc-ben és találtam egy progit, aminek CCNA Discovery 4.0 a neve!
Ez lenne az??
Telepítés után 4 modult ad:
I. Otthoni és kisvállalati hálózatok kezelése
II. Hálózati feladatok kis- és középvállalatoknál vagy internetszolgáltatónál
III. Forgalomirányítás és kapcsolás nagyvállalati környezetben
IV. Számítógép-hálózatok tervezése és támogatásaHa nem ez lenne, akkor privátba megkeresnélek!
-
aor
tag
QoS-t használunk a WAN-ra, az eszközökben IOS fut, 1éve lett országosan ios frissítés a NAC miatt, élmény azt is üzemeltetni, amit még "imádok" azaz FWSM-ben matatni, ha ott vmit félreütsz, megáll minden.
Háááát, nem unatkozok az biztos
, társosztályok is meg tudnak találni olyan kérésekkel, hogy csak vakarom a fejem.
Nyilván így sokkal többet tanulok, de azért....
Pl. múlt héten 3 napot szívtam, mire összetudtam rakni egy switchet. Megcsináltam a konfigot, erre aszondja, hogy az router eigrp parancsot nem eszi meg, na akkor ios frissítés, azzal is szívtam mire sikerült rá tftp-znem, aztán beüzemeltem, csodás a két eszköz látja egymást...igen ám, de nem lát ki a külvilágba, na miért nem, megint fél nap motorozás, mire kiderült, hogy csak be kell kapcsolni a routing-ot, csak a L3 vlanok ehhez kevés....
Magamtól valszeg sose jöttem volna rá, na ezért (is) van a supportunk.
4500-öst használtam mintának egy 3550-hez, ami evidens a 4500-ben, na az a 3550-ben nem, hááát, végül is így is tanulhat az ember. -
aor
tag
válasz
FecoGee #1474 üzenetére
Switchek többsége csak L2 és a routingot a router oldják meg, ez a WAN-ra igaz leginkább.
A LAN-t meg úgy kell elképzelni, hogy a gyűrűben van 1-1 6509-es és azon lógnak a többiek.
Még a 4500-nek van L3 funkciója(mármint amit használunk is).
Ahhoz most késő van, hogy a topológiát leírjam.Meg nagyon nem is lenne szabad.
Szóval igen stp.
-
-
aor
tag
válasz
FecoGee #1470 üzenetére
Tulajdonképp igen, de van a cégnek cisco supportja, ha vmi megoldhatatlan számomra. Szerencsére igen jó a kapcsolatom velük, relatív bármikor zaklathatom őket.
Azért az én tudásom elég kevés még ahhoz, hogy mindent meg tudjak csinálni. 2 éve nyomom az ipart. Csak eddig az ex-kolléga sokat segített, meg a nagy falatokat ő csinálta...na ez most megszűnt és egyelőre nem úgy néz ki, mintha kapnék új kollégát, inkább a support-tal lett szorosabbra fűzve a kapcsolat, ami kell is. Csak így valós 7/24 órás ügyeletet látok el. Szerencsére többszörösen redundáns a hálózatunk (anno jól kitalálták és építették fel), így alszom eleget.
Ez miatt is, meg más miatt és szeretnék fejlődni, tanulni, elméleti alapon is! -
aor
tag
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy én sose tanultam hálózat elméletet, mindent amit most tudok (switch, router konfigurálás stb.), azt gyakorlatban tanultam meg a melóhelyen. Viszont szeretném az elméleti részt rendszerezni, tanulni, csak hogy egy hülye példával jöjjek, fel nem tudnám sorolni az OSI 7 rétegét és jellemzését stb.
A kérdés pedig: mit ajánlanátok nekem, milyen kiadványt, könyvet! Ha lehet, kezdésnek magyar nyelvűt!
Cél majd vmikor(ha az angolom is jobb lesz) egy CCNA vizsga.Helyzet az, hogy amikor a hálózatra kerültem, akkor a kollégám segített mindenben, tanított, mutogatott, na most őt elküldték és a nyakamba szakadt az egész hálózat tokkal-vonóval, és egy több mint 500 eszközből álló hálózatról beszélünk, szóval felelősség nem kevés!
Válaszotokat előre is köszönöm!
Zolio
ui: pár napja találtam ezt a fórumot, sűrűbben járok majd erre. -
aor
tag
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy én sose tanultam hálózat elméletet, mindent amit most tudok (switch, router konfigurálás stb.), azt gyakorlatban tanultam meg a melóhelyen. Viszont szeretném az elméleti részt rendszerezni, tanulni, csak hogy egy hülye példával jöjjek, fel nem tudnám sorolni az OSI 7 rétegét és jellemzését stb.
A kérdés pedig: mit ajánlanátok nekem, milyen kiadványt, könyvet! Ha lehet, kezdésnek magyar nyelvűt!
Cél majd vmikor(ha az angolom is jobb lesz) egy CCNA vizsga.Helyzet az, hogy amikor a hálózatra kerültem, akkor a kollégám segített mindenben, tanított, mutogatott, na most őt elküldték és a nyakamba szakadt az egész hálózat tokkal-vonóval, és egy több mint 500 eszközből álló hálózatról beszélünk, szóval felelősség nem kevés!
Válaszotokat előre is köszönöm!
Zolio
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- Egyedi ékszerdobozka
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 MAGYAR - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG CROSSHAIR X670E GENE alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest