- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Motorola Edge 30 Neo - wake up, Jr...
-
Mobilarena
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tusi_
addikt
válasz
kristofkax #5255 üzenetére
Èn azt nyomattam GNS3 ban az új nattal, de egy rémálom szvsz
Addig jutottam, hogy a ment a NAT, meg az ACL-ek miatt a külvilágból be lehetett jelentkezni a DMZ-be. Oszt ennyi. -
tusi_
addikt
Nekem jobban bejön, mint az r/s.
Az viszont tény, hogy amit eddig megtanultam Secuból, azt húzhatom le a budin
-
tusi_
addikt
válasz
Cyber_Bird #5183 üzenetére
A written meg hagyjan, de a laboros tuti nem menne meg harom even belul sem. Majd meglatjuk
-
tusi_
addikt
Köszi a választ. Nem hiszem, hogy CCIE lenne belole.
-
tusi_
addikt
CCNP-t lehet csak úgy meghosszabítani, hogy csak valamelyik vizsgát, route, switch, tshoot 3 éven belül leteszi az ember? Vagy le kell tenni mind3-t megint. Sztem elég csak az egyiket a cisco hónalja szerint.
Cisco recert. -
tusi_
addikt
Micronet cuccokkal van valakinek tapasztalata? Milyen a CLI?
-
tusi_
addikt
válasz
kristofkax #5004 üzenetére
Hát speciel az AUDI- nál voltam felvételizni, ami egy elég komoly hálózat, de sokat nem kérdeztek. Mondjuk ott más miatt nem vettek fel
-
tusi_
addikt
válasz
zsolti.22 #5005 üzenetére
Abban az esetben, ha más prefixű hálók vannak, akkor a legspecifikusabb route nyer.
A belinklet példában az uccsó 3 hálózat különböző protokolokkal jön, de ugyanazzal a prefixxel. Kisebb ad nyer.
DE ha az egyik 24, a másik 25, a harmadik 26-os prefixű, és a route a a 26-os ra matchel a legjobban, akkor arra fog menni a csomag, még ha rosszabb is az AD-je.(mert ilyenkor mindegyik bekerül a route táblába, mivel más hálózatnak látja a router)Ha valaki letudja irni jobban tegye már meg, mert én nem vagyok jó magyarázó. Fecooooo segits
-
tusi_
addikt
válasz
Cyber_Bird #5002 üzenetére
Kérdés, mire megy vele. Volt egy halom állásinterjúm, egyen sem kérdeztek szakmai anyagot. De aztán ha felvették az embert úgyis kiderül, hogy mit tud.
(Én annyira hüJe bagyok, hogy 15 hónap alatt tudtam csak kidumpolni
)
-
tusi_
addikt
válasz
Cyber_Bird #5000 üzenetére
Bakker. Nagyon kiherélték a CCNP-t. Én éreztem, amikor tanultam, hogy nagyon nagy a szakadék a CCNA és a CCNP között.
Jeremy és Keith a királyok
Most CCSA ra tanulok, de ezt az unalmas oktatást..... Valami nagyon unott fiatal gyerek nyomja, és félek ettől a témától
-
tusi_
addikt
válasz
Cyber_Bird #4997 üzenetére
Jeremy Ciorra mottoja tetszett: If u dont use it, u lose it.
Én GNS3 ban felhuzok minden hónapban egy hálót 25-30 routerrel Dual coreban és azon gyakorlok, hogy ne felejtsem el. Meg kicsit tapasztalatot os szerzek
Az Ether Channel CCNP switch stuff
-
tusi_
addikt
válasz
zsolti.22 #4993 üzenetére
Building the Routing Table
The main considerations while building the routing table are:
1 Administrative distance - This is the measure of trustworthiness of the source of the route. If a router learns about a destination from more than one routing protocol, administrative distance is compared and the preference is given to the routes with lower administrative distance. In other words, it is the believability of the source of the route.
2 Metrics - This is a measure used by the routing protocol to calculate the best path to a given destination, if it learns multiple paths to the same destination. Each routing protocol uses a different metric.
3 Prefix length
-
tusi_
addikt
válasz
kristofkax #4964 üzenetére
De min 4 Switch kell. Mondjuk 2 3550 és 2 2950. Olyan 90 minimum.
-
tusi_
addikt
-
tusi_
addikt
-
tusi_
addikt
Segitséget kérnék megen.
Beraktam egy CheckPointot vmwarebe, mellé routereket. Ping megy, de nincs semmi dinamikus protokol csere. Hámosmé?
-
tusi_
addikt
válasz
kristofkax #4943 üzenetére
Router Switch modullal, a beépitett sw nagyon buggos. Természetesen clear arp volt a cliensen
(Bár ha nem tévedek a MAC cim ugyanaz lesz, csak a switchnek kell egy GARPpal áthelyezni a másik uplinkre a MAC cimet. Igaz a virtual IPt nem lehet pingelni, csak a fizikait és a dhcp osztásnál sem a virt ip-t kell megadni, hanem a ténylegest a GNS-ben )
-
tusi_
addikt
Megtenne nekem valaki egy szivességet?
Felkonfigoltam GNS ben egy VRRP-s hálót és minden f@szs@ mindaddig, amig ki nem lövöm a MASTER switch trackelt interfészét. A Backup Master lesz és forditva, de a pingek nem mennek tovább. (elkezdek pingelni valamit egy kliensről és amikor kilövöm az interfészt, akkor a pingek nem mennek tovább. Sőt, ha vissza állitom az eredeti állapotot, már a GW-t sem tudom pingelni a kliensről. GNS3 restart és minden cool megint)
Ha ezt HSRP-vel csinálom, akkor klafán megy. Ez valami bugg? Lehet más verziójú GNS3-al jó lenne?
Kipróbálná valaki, akinek van egy kis ideje?
0.8.4 a verzióm.
-
tusi_
addikt
válasz
Cyber_Bird #4926 üzenetére
Kipróbálom
-
tusi_
addikt
válasz
Cyber_Bird #4923 üzenetére
"IOU-n nem gondolkodtal el? "
Dehogynem. Először is azon, hogy mi is az
-
tusi_
addikt
Csak érdeklődés képp: normális az, ha 25 router maxra beterheli a a gépemet? Értem ez alatt, hogy 25 darab 3725-s ospf-el futtatva 90% terheli a gépemet (4x3000 Mhz). Próbáljak állitgatni rajta, vagy ez normális?
-
tusi_
addikt
Hogy lehet törölni a source guard bindeket? Egyszer csinál egy bindinget aztán nem tudom törölni.
Dhcp snooping databaset üritem, de semi eredmény.
-
tusi_
addikt
válasz
sunyijanika #4894 üzenetére
640-554 és Keith Barker az egyik szerző, q.va jó kis könyv. Új lehet, mert mostanában - kb fél/1 éve - változott a vizsga.
-
tusi_
addikt
válasz
szunyog199 #4885 üzenetére
Wow. Sok sikert hozzá.
Ha egy olyat tervezel meg a dogádban, mint a képen, amit linkeltem, szvsz Unicum Lauda végzel
A mi vizsgabiztosaink azt sem tudták, mi a cross, meg a patch kábel -
tusi_
addikt
válasz
szunyog199 #4883 üzenetére
Bátor vagy. Nekem van egy gagyi CCNP-m, de nem mernék elvállalni egy háló tervezést
-
-
tusi_
addikt
válasz
szunyog199 #4874 üzenetére
Tök jó a az RPR meg az SSO , de mi van, ha a nyák hal be, vagy a proci, vagy a ram vagy a.........
-
tusi_
addikt
Feconak van igaza, de szvsz az acces route kicsit drága.
-
tusi_
addikt
válasz
szunyog199 #4871 üzenetére
Mi van, ha sw1 esik ki?
-
tusi_
addikt
válasz
szunyog199 #4868 üzenetére
Szivesen.
Ha van GNS3-d ott lehet állitani költséget, cserébe port priority.t nem. Nem mintha itt kellene
Ha ez egy tényleges hálózati korszerűsités, akkor simán máskápp csinálnám
-
tusi_
addikt
válasz
szunyog199 #4862 üzenetére
Első blikkre jónak tűnik. Bár néha elég értelmetlen, hogy egy sokkal hosszabb utat választasz ki.
Elsőre szerintem egyszerűbb hálókat rakj össze és csináld meg PT-ben, abból sokat lehet tanulni.
-
tusi_
addikt
válasz
szunyog199 #4862 üzenetére
holnap, mobilon nem jon be kep
-
tusi_
addikt
válasz
szunyog199 #4840 üzenetére
Aha. Pl:
Vagy a rooton:
int f0/2, spann vl 1 port pri x < 128
vagy a nonrooton
int f0/1 span vl 1 cost nagyobb mint az eredeti
-
tusi_
addikt
válasz
szunyog199 #4838 üzenetére
"Van két switch között egy redundáns kapcsolat(SW1 Gi0/1-SW2 Gi0/2),"
Ez mitől redudáns?
Amúgy igen, a fogadó porton , de szerencsésebb, ha hozzá irod a VLAN számát, mert a Te megoldásoddal az össze VLAN costja annyi lesz.
-
tusi_
addikt
válasz
szunyog199 #4835 üzenetére
Az már jó jel
-
tusi_
addikt
válasz
szunyog199 #4833 üzenetére
B-C2960: 000B.BEE4.3483
C-C29650: 00D0.9743.6ABB
Kisebb MAC győz, ö a Designated
-
tusi_
addikt
válasz
szunyog199 #4829 üzenetére
1 legkisebb költség a root-ig
2 ha ez egyenlő, a kisebb sender Bridge ID (elöször a prioritás, ha egyforma akkor MAC)
3 ha ez egyenlő, kisebb sender port prioritás
4 ha ez egyenlő, kisebb sender portszámFecoGee Leirása, nem coprightos.
A költség és a Bridge ID megegyezhet, de a portszám nem. A bridge id akkor egyezhet meg, ha egy switch két linken kapcsolodik ugyanahhoz a swithez, Ilyenkor a port priority dönt.
-
tusi_
addikt
válasz
szunyog199 #4827 üzenetére
Nem. A rootot lehetőleg 0 ra kell állitani, igy "nem lehet" elvenni tőle a root szerepet. (Másik switchnek is lehet 0-s a prioritása)
Ez igazából arra való, hogy bizonyos DoS attackot el kerülj vele. Ha valaki egy Acces switchre ráköt egy új switchet és az lesz a root, akkor át tudja rendezni vele az STP topológiát, ami nem az optimális út.
Egyébként elég a BPDU guard is az accesseken, ha BPDU jön egy portfastos porton, errdisableba kerül.
A root Guard csak a superior BPDU-ra ugrik.(Dsitrib switchekre elég neház rákötni egy Rogue switchet, hiszen elméletben zárható helyen van.)
-
tusi_
addikt
válasz
szunyog199 #4825 üzenetére
-
tusi_
addikt
Fürdés, 2 KV.
DSW2 mindenhonnan 19 es costot kap, CSW2 nek kisebb a br priority, az lesz a Root port, ami dsw1 felé, az meg blokk.
-
tusi_
addikt
válasz
zsolti.22 #4804 üzenetére
FecoGee féle második rajzot nem értettem.
A switch mindig a fogadó portjának költségét adja hozzá. A roottol 0 val kapja. Ha a fogado port fe akkor 19, ha ge akkor 4, tök mindegy, milyen a küldő port.
Tehát DSW1 root ja 19, ezt küldi tovább DSW2 nek, aki hozzáadja a saját 19-t. Igy 38
DSW2 mind2 switchek fele néző portja 38 as költségű igy Bridge ID alapján dönt. Viszont DSW1 fele 38 al küldi, ehhez hozzá ad DSW1 19-et, ezért 57 és blokkol.
Vagy má nem értem és nem is érdekel
-
tusi_
addikt
Zsolti22 rajza szerint a DSW1 blokkol DSW2 felé, mert magasabb a MAC-je. A kimeneten meg az látszik, hogy FWD ben van. Vszeg azért, mert a MAC cimeket nem irta át a rajznak megfelelően (nem is biztos, hogy hatásos lenne, mert lehet van alacsonyabb MACű port). Ennek megfeleően semmi baj nincs. Annyi változott, hogy a rajza szerint blokkol DSW1 , mert magasabb a MACje, de az igazi sw-n alacsonyabb, igy ő lett a Designated. A sh spann vl 1 det parancsban látszik, hogy a root fele menő port rendben van, legalább is a F1/0/5 root lett (port7) és f1/0/6 blokk (port8). A többi f1/0/7 (port9) és f1/0/8 (port 10) nem látzsik.
Viszont a sima sh spann vl 1 br ban ott van, hogy blokkolnak, tehát az is rendben.
Zsolti22. Irasd ki lécci a DSW1 / 2 bridge ID-t.
-
tusi_
addikt
válasz
zsolti.22 #4788 üzenetére
Nem kell megsértődni, vicc volt.
A f1/0/3 - 4 FWD ben van, de az másik swhez megy nem CSW1 fele. Annyi a különbség, hogy a te rajzold ábráddal ellentétben máshogy lett kiválasztva a desgnated br DSW1 - 2 között.
Annak a 4 portnak a kimenet kéne, f1/0/5 - 8 ami a root felé megy.
Hova kapcsolodik a f1/0/1 - 2 ?
-
tusi_
addikt
Nem egy nagy bizonyiték, de PT-ben is jó.
PEBKAC ?
-
tusi_
addikt
Gyorsan összeraktam GNS3 ban és ott jó.
-
tusi_
addikt
Mac cimek alapján kiön, melyik a root, onnantól csak a portokat kell figyelni. Akkor lenne vicces, ha nem tükörbe menne a port csatlakozás, tehát f0/1 > f0/1 , hanem valami kis móka
-
tusi_
addikt
válasz
szunyog199 #4749 üzenetére
Kettelyük között, ha jól képzelem el a topologiádat, akkor a kisebb mac cimű Sw portja lesz designted port a másik Sw-é meg blokk
-
tusi_
addikt
csinálj lécci egy képet. Igazából nemtudom, mire gondolsz, mi hova akar csatlakozni......
Az előző képed előtt is teljesen más toplogiára gondoltam.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- Starlink
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Autós topik
- Luck Dragon: MárkaLánc
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 9700X Processzor!
- Így lesz a Logitech MX Keys magyar billentyűzetes
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy Z Fold5 / 512 GB / 12 GB RAM / 1év Garanciával / Gyári Független
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged